• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Večna Vatra - Tolkin na srpski način

Started by Oroluin, 11-11-2006, 17:18:53

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Oroluin

U ponedeljak će u okvira rada Laze Komarčića biti reči o romanu Večna Vatra, čija je radnja postavljena u Tolkinov svet 1000 godina posle događaja u poznatoj nam LOTR trilogiji.
Kao što možete pomisliti na osnovu ovolike distance mnogo šta je tu različito.

Sada postavljam ovaj moj roman kao temu za diskusiju, koga zanima može nastaviti sada ili posle priče koja će biti u ponedeljak.

Više o romanu je na sajtu
http://br.geocities.com/trigoblina/
Od Kalimegdana do Topčiderskog parka
Sve su straže Komandanta Marka
A patrole, a patrole Žalosne Sove

Usul

A je'l može neki sažeti opis dešavanja sa promocije knjige, za nas koji nismo u mogućnosti da prisustvujemo? (naravno posle 13.-og)
God created Arrakis to train the faithful.

Oroluin

Posle će moći. Jedino što je opis koji je na sajtu i poleđini knjige malo zbunio neke... Pa možda i koncept koji sam upravo spremio za sutra zbuni :P

Naravno, biće i kritike. O tome tek ne bih unapred :?:

Boban

neće biti kritike, lažu te... čoveče, bićeš razapet... od tolkinovaca jer se porediš s njihovim idolom, od onih koji ne vole tolkina zbog nemaštovitosti i posezanja za slavnim klišeima.

generalno i odokativno, nije dobro da ti prvo delu u životu bude ovakvog tipa, naslanjanje na jednu od najpopularnijih knjiga ikada; s jedne strane, brzo skrećeš pažnju na sebe i to je valjda dobro, ali s druge strane, svi te poistovećuju kao jednog od onih koji su pokušali da izgrade slavu na Tolkinu i pitanje je da li ćeš ikada uspeti da izađeš iz tog žiga.
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Ugly MF

Steta sto necu biti tu da prisustvujem,previse sam daleko,
ali pozdravljam svaki takav trud i napor,
i nadam se da ce nas biti masa koji cemo raditi nesto slicno.

Toliki su napravili i video igre i cuda i statijaznam bazirano na Tolkinu da jedna takva radnja bilo koga od nas nece nauditi ni fanovima ni onima koji to nisu.
I tu su menjali i dodavali i oduzimali(sami film je doneo neke izmene,ja se tek nadam da ce osvanuti serijali i serijali stripova bas u tom svetu)pa ne vidim da ces nesto ne znam koliko lose uraditi
pisuci takvo sto...

1000 godina?Super,moz'se zezas do mile volje!

Jos jednom pozdravljam i saljem prvu pozitivnu kritiku na nevidjeno!
Sama tema i hrabrost zavrednjuju makar toliko!

Oroluin

Quote from: "Boban"neće biti kritike, lažu te...

Deo onoga što mogu da očekujem video sam na književnoj radionici kad je govorio kolega (uf, to "kolega" sam povukao sa drugog foruma, već je zarazno) bio sa svojim ciklusom priča koji smešta neke elve među džedaje, uz to mnogi imaju srpska ili slovenska imena...
Rekoh u sebi - moj čovek :lol:

Posle, pohvaljen na drugoj radionici za priču Poznavanje čoveka, koliko se sećam... ali je išlo i ono "mani se ti džedaja" :wink:

Ono što mi je skriveni adut... pa nek ostane skriven bar do sutra. :idea:

Boban

svi aduti padaju pred činjenicom da ću ja biti u publici, a to je drastična razlika; kada sam ja u igri, nema pohvaljenih.

Jake Chambers

Quote from: "Boban"svi aduti padaju pred činjenicom da ću ja biti u publici, a to je drastična razlika; kada sam ja u igri, nema pohvaljenih.

Oh boy... TAKo mi je žao što ću sutra verovatno kasniti...

Nego Oroluine, je li ti imaš isti nik na www.tolkien.co.yu?
Dopisi iz Diznilenda - Ponovo radi blog!

Oroluin

Alex

Oduvek sam se pitao šta je bilo 1000 godina posle.
Avatar je bezlichna, bezukusna kasha, potpuno prazna, prosechna i neupechatljiva...USM je zhivopisan, zabavan i originalan izdanak americhke pop kulture

Jake Chambers

Quote from: "Oroluin"Aha, a da li je tebi isti... :!:

Naravno da je isti... valjda se vidi  :lol:

Meni je žao što nisam pročitao knjigu... i ja bih nekoga da čerupam malo  :lol:

Btw, ja sam mislio da je Oroluin na Krčmi mnogo mlađi... lol.

Ugly MF

Je li Ceo roman iz ugla Orkova i goblina napisan?
Jeeeeeee,originalno!
Ako nije,opet nista,navijamo za uspeh!

Boban

oh... probao sam da čitam to delo i zaključio da je najbolje, iz pregršt razloga, da veče ipak provedem negde drugde... nema šta, ostarilo se.

Mixitron M. Storm

Šteta što nisi došao, imao bi ko da fotografiše punu salu.

Quote from: "alexts"Oduvek sam se pitao šta je bilo 1000 godina posle.

http://www.znaksagite.com/diskusije/viewtopic.php?t=3608

varvarin

Dobro bre, braćo i zemljaci, ovo nije bilo OK!
Na razgovor o knjizi došlo je ŠEST naših - i oko ČETRDESET autorovih drugova, prijatelja i rođaka (otprilike dva puta više ljudi nego za Bakića, u salu nisi mogao da sedneš!) Trebalo je reći nešto o knjizi (kilav posao, ako imaš zamerke na knjigu, a moraš da odgovaraš publici na pitanja tipa: A zašto vi niste blaži u vašim ocenama, ovako ubijate volju autoru koji je tek počeo da piše!)
Objasnili smo nekako da je ovo bilo jedno vrlo pristojno književno veče, s obzirom kakvi su se skandali ranije dešavali...
Publika je otišla blago zgađena  našim zakeranjem i sitničarenjem... Lično - predložio sam autoru da, ako ima snage da izgura još dve knjige (ovo je trilogija), pokiuša da ispriča priču sa tačke gledišta Orkova. Na primer - oni su OK momci, imaju svoje razloge, a Tolkin ih je na pravdi Boga ocrnio.
Tada ima smisla posezati u Tolkinov svet (jer ga okrećeš naopačke!), i tada je moguće praviti paralelu sa Orcima i Srbima (što je, čini mi se, zanimljiv razvoj, ako hoćete metaforu, a autor hoće...)
Ukratko, ako hoćete razgovor o knjizi, DOĐITE NA TAJ RAZGOVOR, Bog ga jebo!

Loengrin

Šta je bilo na predstavljanju Večne vatre?

Svašta se izdešavalo, ali mislim da je, posle iznetog mišljenja  jedinog čitaoca knjige, na kraju ipak dosta njih poželelo da je pročita, kako bi dobili second opinion, makar i od sebe samih.

Tačno je da su većinu publike činili piščevi prijatelji, ali to nije strašno toliko, koliko je strašna činjenica da većina njih ni ne čita fantastiku. Ne vole je, ali ... prijatelj je prijatelj, kolega ili sta god. Sve su do sada čitali šta god je napisao (makar to bilo i najveći trulež) jer bez čitanja nema prave kritike. Po meni bolju podršku ni ne može da ima, mada mu sigurno treba i stručni savet.

Zamerka:
- što gostima niko nije objasnio da ovo danas nije bila promocija, već rasprava o delu
- što niko nije predstavio pisca (ko je, šta je) i njegov dosadašnji literarni razvoj (kakav god on bio).
- što nakon piščevog komentara razgovor nije tekao po sistemu pitanje odgovor (što znači prethodnu pripremu pitanja o temi, o stilu ...itd) gde bi voditelj/i ( i kritičar/i) postavio pitanje radi započinjanja polemike, a na kraju polemike zatražio i mišljenje (ili pitanja) publike.
- što se uopšte nije povela tema o stilu komponovanja delova u celinu, dijaloga i opisnih delova. Meni je to veoma bitno kad odlučujem da li ću da kupim neku knjigu. Dobro se zna da loš stil pisanja može da odbije čitaoca.
- što nije bilo više od jedne osobe koja je pročitala knjigu. Neki su čak pokušali da se provuku kao znalci ali su brže bolje odustali kad je kritika uzela maha.

Dobra strana je:
- što je pisac dostojno izdržao svu moguću kritiku )i nadam se da nije odustao od pisanja)
- što je došlo puno ljudi
- što je sve ipak ispalo pozitivno, a ne gorko (bar se meni tako činilo)

Šteta što antitolkinovci nisu bili na sastanku (bar se nisu pokazali), jer bi uneli neka svoja mišljenja vezana za ideju negativnog nastavka tolkinove istorije srednjeg sveta.
There must be a happy medium somewhere between being totally informed and blissfully unaware.

Oroluin

Evo da i autor nešto kaže... ili ajde da ne teram o sebi u trećem licu. :?

Lično sam veoma zadovoljan tokom promocije... pardon tribine. Inače, onim prijateljima koje sam lično pozvao sam uručio pozivnicu gde je pisalo da je famozni Lazar Komarčić organizator (onda je nekima trebalo objašnjavati ko je to, odnosno odakle ime društva). Onima kojima sam posla SMS to nisam napisao, da ne bih zbunjivao. Mea culpa!

Što se tiče onoga ko voli ako ne voli fantastiku, mislim da postoji i nešto između fanova i totalno nezainteresovanih. Posebno u današnje vreme filmskih trilogija, Matrixa i svega ostalog. Uostalom, ovo društvo daje prostora Supermenu, odnosno njegovom LXIV rimejku... pa ajde recimo da ću o tome reći nešto drugom prilikom... Hoću reći iz mog ugla to baš nije fantastika.

Zanimljivo mi je što se pominje srpski Tolkin, pa evo anti-Tolkin. Ne mogu unapred misliti šta će od toga sve ispasti. Ipak, prihvatam sugestije da likovi treba da budu jači i o tome ću povesti računa u pisanju drugog i trećeg dela. Prvi deo takođe nameravam da doradim, recimo pošto napišem drugi deo. Ali to zavisi i od nekih drugih faktora.

Najzad, zahvaljujem se svima koji su došli, a od čitaoca foruma onih koji su bili sa namerom kritike ili iz radoznalosti. Mogu reći da bar dvoje ljudi za koje znam da su pročitali knjigu nisu bili prisutni. Bili su sprečeni, a oni inače ne vole mnogo da ćute. Tako da je to šteta...

Za kraj, na Krstarici gde je isto ovakva tema ću izneti koncept sa kojim sam započeo tribinu, ako ima zainteresovanih to može da bude i ovde.

Oroluin

Evo za one koji nisu bili, nije me mrzelo da iskucam uvodno izlaganje. Inače, moglo je da se podele agende za Beokon. Ne košta mnogo, copy-paste i dvadesetak listova. Ako bi došao jedan lik koji inače ne dolazi, vredelo bi tolikog truda.
A sad izlaganje...

UKRATKO
Zamislimo Srednju zemlju hiljadu godina posle radnje u trilogiji LOTR. Sećamo se Mordor je uništen zajedno sa Prstenom, ali on je i dalje tu. To je vulkanska planina (ili plato) koja poseduje sopstvenu energiju.
Zamislimo da hiljadu godina kasnije neki potomak Aragorna (ili kralj iz druge dinastije) poželi da tu energiju iskoristi za svoje potrebe. Ako vam je to neverovatno, samo uporedite Karađorđa i sadašnjeg prestolonaslednika.
Sama pretpostavka da vulkanska vatra sama poseduje mističnu energiju je donekle u suprotnosti sa idejama profesora Tolkina i na to ću se vratiti.

ZAŠTO NASTAVITI TOLKINA
Zato što je to bila prvobitna ideja. Upravo ono što je izneto u kratkom uvodu. Od toga sam pošao.
Mogla je ta ideja biti zamaskirana i možda će i biti, ali...
Na jednoj književnoj radionici društva jedan od seniora je rekao kako iskusni pisci prve ideje koriste tek kao predlog nacrta. Ali ja nisam iskusan pisac. Pisac koji počinje osuđen je da voli svoje ideje.
Osim toga, iskusan i poznat pisac imaće dosta prilike da objasni svoje ideje. Recimo kao Džordan. Pisac koji se tek afirmiše nema taj luksuz. A ako je prvobitna ideja dovoljno provokativna ona će poslužiti kao motor promocije romana.

VREMENSKA I PROSTORNA OSA
Kako sam već rekao, stvari se vremenom menjaju. Hiljadu godina, milenijum, dovoljno je odstojanje u Doba ljudi. Pogledajmo ko je pre hiljadu godina u ovom svetu bio ,,napredan" ili ,,nazadan", ,,dobar" ili ,,zao" i to sve pod navodnicima jer to su relativne vrednosti.
Menjaju se i mitovi. Sada ne verujemo u ono u šta smo verovali ranije. Tako, ako su ,,građa" mitovi imaginarnog sveta i oni će biti menjani. To je recimo u vezi odnosa prema konceptu Večne vatre. Da li se ona koristi samo kao kovačko sredstvo (u koje Sauron uliva svoje moći) ili se njena sama energija (unutrašnjost Arde) može iskoristiti? Kao što je recimo Tesla govorio da može prepoloviti planetu.
Geografske lokacije aktera takođe utiču. Ako su oni na zapadu, verovatno će njihovi pogledi biti predstavljeni mitovima i verovanjima Kelta ili Normana. Ako su na istoku onda bi takva građa bila verovanja Kineza, na jugu Arapa.

Najzad prostor-vremenska lokacija samog autora. Dosta je da priznam da nisam krio te uticaje. Već pre ih koristio. U tom smislu postoje globalne i lokalne političke aluzije. Globalne su lako prepoznatljive već iz samog rasporeda aktera – dobrih i zlih. Inače kod mene ti pojmovi nemaju apsolutnu vrednost kao kod Tolkina.
Lokalne aluzije mogu biti prepoznatljive onima koji su ,,u tom svetu". Ali mislim da nisu mnogo nametljivi. Ako vas pojmovi ,,Republika Šumska" ili ,,genetska deponija" ni na šta posebno ne asociraju – to nije nikakav problem.
Profesor Tolkin je za svoje delo rekao da je pre primenjivo nego je metafora. Moje delo je pisano kao metafora. Ali nadam se da može biti i primenjivo.

NEKI PROBLEMI – PROSTOR ZA KRITIKU
Naravno i meni samom neke stvari nisu u tehnici pripovedanja bile najjasnije, odnosno mislim da sam ih mogao bolje uraditi.
Recimo da ima dosta bitaka i možda su njihovi opisi pomalo preopširni ili suvoparni.
Dobio sam kritiku da ima mnogo junaka (15 do 20 bitnijih, neki od njih su polimorfni). Sa druge strane, akteri nekih bitaka su ostali bezlični.
Razlog za opširna objašnjenja bitaka je što se u ovom svetu pojavljuje fundamentalno nova vrsta oružja. Dosta prostora je posvećeno tome kakve su taktike novih oružara i onih koji se bore protiv njih.
Razlog za ovo je možda moja revoltiranost holivudskim stereotipima. Recimo onom po kome laka konjica može da razbuca pet ili više puta brojniju solidnu pešadiju samo zato što je konjica. Bio sam marta '91 prisutan kada su panduri na konjima uleteli u masu. Nisu dugo ostali na konjima.
Takođe, tehnologija je kod mene sama po sebi detaljno opisana. Kod mene je tehnološki kompleks stvarno tehnološki kompleks, a ne nešto što samo brže štancuje orkovske krive mačeve.
Pri svemu tome moguće da su neki opisi izgubili na svojoj lepoti, možda i efektivnosti.

Jake Chambers

Omfg, šta sam ja propustio? :D
I priznaj da si poveo gomilu prijatelja da pretučete sve koji ti opljuju knjigu? :D

Btw, jesi li pričao na krčmi o knjizi? :D

Oroluin

Quote from: "Jake Chambers"Omfg, šta sam ja propustio? :D
I priznaj da si poveo gomilu prijatelja da pretučete sve koji ti opljuju knjigu? :D

Btw, jesi li pričao na krčmi o knjizi? :D

Na Krčmi je bilo davno reči o knjizi. I kritika na račun same ideje bez čitanja knjige (btw, zato sam na promociji rekao da nisam uvažavao dosadašnje kritike).

Što se tiče moje publike, nekima sam rekao da se očekuje kritika, sad ako su se oni samoorganizovali da me brane :D
Ili bolje reći onE... bilo gotivno, nema šta.

Inače, ako ćemo da se igramo istine, zanima me da li je moderatoru tribine na trenutak palo napamet da se masa skupila privučena nazivom Tolkin na srpski način? Da je tako onakva kritika bi bila zaista učinkovita :lol:

Ali nema frke, bitno da je sve upamćeno, a budućnost će reći koliko je bilo produktivno.

Izitpajn

Quote from: "varvarin"Trebalo je reći nešto o knjizi (kilav posao, ako imaš zamerke na knjigu, a moraš da odgovaraš publici na pitanja tipa: A zašto vi niste blaži u vašim ocenama, ovako ubijate volju autoru koji je tek počeo da piše!)

QuoteLično - predložio sam autoru da, ako ima snage da izgura još dve knjige (ovo je trilogija), pokiuša da ispriča priču sa tačke gledišta Orkova. Na primer - oni su OK momci, imaju svoje razloge, a Tolkin ih je na pravdi Boga ocrnio.
Samo da skrenem pažnju na jako dobru novelu "Ork" by Kristijan Novak, objavljenu u zbirci "Alternauti", Sferakon 2002.

Oroluin

Uzgred, šta bi sa romanom Orcs? Bio da se kupi na Platou, ja se mislio da li da puknem 'iljadarku (ili nešto manje)... i sad ga više nema.
Naravno, ime pisca nisam upamtio :x
A za novelu će vidimo...

Melkor

Eno, ima je i dalje u Platou.

A ja je jos i procitao.... Kad samo pomislim koliko sam vremena izgubio na neke gluposti  :x

:roll:

Dobro de, nije bas dno dna, zapliva iznad mulja s vremena na vreme...
"Realism is a literary technique no longer adequate for the purpose of representing reality."

zakk

Quote from: "Oroluin"Inače, ako ćemo da se igramo istine, zanima me da li je moderatoru tribine na trenutak palo napamet da se masa skupila privučena nazivom Tolkin na srpski način? Da je tako onakva kritika bi bila zaista učinkovita :lol:
naslov je brainchild Pavla Zelica sa kojim se ne bih nikad slozio. ne lezi mi takvo etiketiranje, propaganda i uvlacenje publici.
posebno sto je upalilo, i dovuklo JAKO mnogo publike, a ja pozeleo da su dosla 2 ali razumna coveka.
Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

Jake Chambers

A može li neko detaljno da sastavi izveštaj za nas koji nismo stigli na tribinu?

Draza

Pogledaj u vestima PISB-a. Bice ti otprilike jasno sta se desavalo na tribini.

Jake Chambers

Hm... to mi i dalje nije dovoljno detaljno  :lol:
Hteo sam pre.... transkript.  :lol:

Loengrin

Ja sam popričala sa nekima iz drugog tabora (autorove kolege).
Oni sigurno nisu došli zbog pominjanja Tolkina (a bilo ih je dosta) i to mi se svidelo. Dakle Zakk, nema straha da je većina došla zbog etiketiranja.

Ja u početku nisam htela da idem, baš zbog Tolkina na srpski način, ali kad sam posetila sajt gde je autor predstavio knjigu promenila sam odluku.

O svemu ostalom sam već pisala pa ne bih da ponavljam. Jake trebalo je da budeš tamo, atmosfera se ne može tek tako opisati.
- znaika
- xchain
- :?  
- :oops:    
- xblos  
- :|
xjump
There must be a happy medium somewhere between being totally informed and blissfully unaware.

Jake Chambers

Well... posao mi je još uvek bitniji od knjiga koje niti sam pročitao, niti imam nameru u skorije vreme, a sama ideja takve knjige me iritira...

Oroluin

Quote from: "Melkor"Eno, ima je i dalje u Platou.

A ja je jos i procitao.... Kad samo pomislim koliko sam vremena izgubio na neke gluposti  :x

E pa Melkore, red bi bio da se malo interesuješ za svoje trupe 8)
Pominješ se inače i kod mene u romanu. Ali samo kao neko ko je izdao naredbu.

Quote from: "zakk"posebno sto je upalilo, i dovuklo JAKO mnogo publike, a ja pozeleo da su dosla 2 ali razumna coveka.

Nisi shvatio. Nije TO dovuklo jako mnogo publike :wink:
Uostalom, imas na prvoj stranici šta je rekao naš vladar Akvilonije.

p.s. Evo ako nešto znači, ja komentar dat na PISB smatram realnim i korektnim.