• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Film skinut s repertoara

Started by varvarin, 30-11-2006, 11:35:07

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

varvarin

Verovatno ste do sad čuli da kineski film LETNJA PALATA  nije prikazan u zvaničnom programu  u Kulturnom centru Beograda: povučen je iz selekcije na molbu kineske ambasade.
Međutim, tog dana pre podne bila je nezvanična projekcija za novinare, i sala je bila gotovo puna. Pa pitam kolege novinare kojih ima dosta u LK -  da li je neko gledao OVO, i šta tu toliko nervira zvaničnu Kinu?
Mislim, jeste reč o Tijen An Menu, i sigurno ne govori o tome na način kojim govori zvanična politika... ali film je u Kini zabranjen.
Jel' gledao neko?

Meho Krljic

Ne, ali sad mi stiglo ovo mejlom:

30.11.2006.godine

Saopštenje za medije

Saopštenje za javnost povodom cenzure filma «Sunčana palata»

Omladinske i studentske organizacije najoštrije osuđuju protivustavno i nezakonito cenzurisanje filma ,,Sunčana palata", koji je trebalo da otvori Novi festival autorskog filma, čime su grubo prekršena najosnovnija ljudska prava.

Energično zahtevamo od nadležnih državnih organa, pre svega Ministarstva spoljnih poslova i Vlade Republike Srbije, da objasne pojam ,,viših državnih interesa" zbog kojih nije prikazan film ,,Sunčana palata" kineskog reditelja Loua Jea.
Podsećamo da je reč o ostvarenju koje sadrži necenzurisane dokumentarne snimke događaja na Tjenanmenu 1989. kada je kineska vlast krvavo ugušila studentske demonstarcije.
U situaciji kada se u Srbiji obeležava deset godina od studentskog protesta i kada studenti Beogradskog univerziteta energično zahtevaju suštinsku reformu obrazovnog sistema ovaj potez indikator je vrednosne klime u kojoj živimo.
Da bi se jedno društvo transformislalo nije dovoljno da se o reformi samo govori već je neophodno stvoriti okruženje za promene. To okruženje podrazumeva poštovanje elementarnih prava gađanki i građana.
Sinoćnom cenzurom umetničkog dela organizatori festivala i ministarstvo Spoljnih poslova oglušili su se o o osnovna prava kao što su pravo na slobodu mišljenja, slobodu izražavanja, pravo na slobodan pristup informacijama itd.  
Omladinske nevladine organizacije organizovaće sledeće nedelje javne projekcije zabranjenog, uprkos pritiscima Vlade RS
Pitanje o kome bi javnost  morala da razmisli je:
Kako građani mogu biti objektivno informisani o aktuelnim društveno-političkim temama ako im se uskraćuju utvrđene istorijske činjenice o dešavanjima u Kini 1989.
Drugo pitanje je da li će cenzura ovog filma obezbediti veto Kine u Savetu Bezbednosti povodom odluke o statusu Kosova.
Državni organi očigledno veruju da hoće.  
BIRO
INICIJATIVA MLADIH ZA LJUDSKA PRAVA
STUDENTSKA UNIJA SRBIJE
CENTAR ZA RAZVOJ CIVILNIH RESURSA

biro@biro.org.yu

Za viš informacija možete nas kontaktirati na e mail biro@biro.org.yu ili putem telefona 064 153 43 20.

Meho Krljic

A u mejlu dodato:

U attachmentu se nalazi zajednicko saopstenje BIRO/a, Inicijative
mladih za ljudska prava, Studentske unije Srbje i Centra za razvoj
civilnih resursa povodom cenzure filma "Suncana palata" na otvaranju Novog
festivala autorskog filma.

Ujedno Vas pozivamo da nam se sledece nedelje pridruzite na javnom
prikazivanju zabranjenog filma.

Milosh

http://www.popboks.com/vesti/11_30_2006.shtml

Srpsko-kineska cenzura "Letnje palate"

Na dan prijema Srbije u Partnerstvo za mir, na dan najvećeg praznika bivše države, u vreme dok nam predizborni bilbordi/slogani/spotovi obećavaju bolji i slobodniji život, šest godina nakon uspostave nove demokratske vlasti..., u Beogradu je došlo do zabrane prikazivanje jednog filma.

Bednim izgovorima o zaštiti "bileteralnih odnosa" sa uvek prijateljskom Narodnom republikom, koalicija sačinjena od državnih apartčika i poslušnika iz kruga organizatora Novog festivala autorskog filma (simptomatično, u pitanju je Udruženje građana "Pogled u svet") skinula je sa repertoara kineski film Letnja palata Lou Jea, koji je trebalo da otvori taj festival.

Nije konkretno navedeno da li je Komunističkoj partiji Kine zapretila vojnom invazijom ili uvođenjem kulturnih i buvljih i ničim izazvanih sankcija, ali Letnja palata, čijom je projekcijom juče trebalo da bude otvoren Novi festival autorskog filma, nije prikazan.

Mnogobrojnu publiku u Dvorani kulturnog centra o tome su sa pozornice obavestile voditeljke programa, rekavši da film nije prikazan na zahtev ambasade Kine, koji je uvažio MIP Srbije.

Festival je zatim započeo bez zvanične ceremonije otvaranja: u znak protesta predsednik ovogodišnjeg žirija Festivala, režiser Lordan Zafranović, nije želeo da proglasi Festival otvorenim.

Film Lua Jea proletos je uzburkao duhove na festivalu u Kanu, jer kroz ljubavnu priču u periodu od 1987. do 2001. godine, govori i o političkim promenama koje su se u to vreme dešavale u Kini. U film su uključeni i neki dokumentarni snimci sa Tjenanmena, zbog čega je reditelju zabranjeno snimanje u Kini u narednih pet godina.

Kineske vlasti uticale su da se Letnja palata posle Kana ne prikaže na nekim međunarodnim festivalima, ali nisu svi to uvažili. Jedna kopija stigla je u Beograd sa upravo završenog festivala u Sloveniji.
"Ernest Hemingway once wrote: "The world is a fine place and worth fighting for." I agree with the second part."

http://milosh.mojblog.rs/

varvarin

Koliko shvatam, niko od članov LK - novinara nije video film: te tzv. dokumentarne sekvence  očigledno su kamen spoticanja.
A sad žurim da bih otvarao temu - mora li da se uvaži zahtev kineske ambasade, ali ako ste sutra raspoloženi...

Jake Chambers

Da, dokumentarne sekvence su problem jer ih je kineska vlada zabranila. Prevodio sam baš neko veče kulturnu panoramu na radiju i bilo je priče o filmu, i juče pričam koleginici u Kini i reče mi da kod njih prvo film nije prikazivan i onda mi nađe da su tražili da se film povuče... sramota. Kako ne kontaju da samim tim priznaju krivicu?
Dopisi iz Diznilenda - Ponovo radi blog!

Mica Milovanovic

Sad su javili da će film biti prikazan na festivalu, i to besplatno - dve projekcije...
Mica

Jake Chambers

Kad? Meni se sad TEK gleda. :D

Meho Krljic

Sutra popodne...

S jedne strane, moja žena misli da ne bi trebalo da se zameramo Kini, kao što je Slobodan Milošević išo mudima na trnje kad god je mogo pa posle morao da podmeće dupe kad god je neko zino, pogotovo ne oko neke sitnice koja nama kao ništa ne znači.

S druge, naravno, grudi mi se nadimaju od ponosa što smo kurčeviti oko sitnica i barem neko se buni oko ideje da možemo da prodamo princip slobode izražavanja zarad nekog (ionako sumnjivog) potencijalnog političkog ćara... Jebiga...

Mica Milovanovic

Pametna žena... Gde te nađe tak'og?
Mica

Meho Krljic

To je i ja pitam svaki dan.

Alex

Ode Kosovo zbog filma!! :?
Avatar je bezlichna, bezukusna kasha, potpuno prazna, prosechna i neupechatljiva...USM je zhivopisan, zabavan i originalan izdanak americhke pop kulture

Jake Chambers

Ma jok, ode Supermenu kurac digitalnom obradom...

otaku

Quote from: "Meho Krljic"Sutra popodne...

S jedne strane, moja žena misli da ne bi trebalo da se zameramo Kini, kao što je Slobodan Milošević išo mudima na trnje kad god je mogo pa posle morao da podmeće dupe kad god je neko zino, pogotovo ne oko neke sitnice koja nama kao ništa ne znači.

S druge, naravno, grudi mi se nadimaju od ponosa što smo kurčeviti oko sitnica i barem neko se buni oko ideje da možemo da prodamo princip slobode izražavanja zarad nekog (ionako sumnjivog) potencijalnog političkog ćara... Jebiga...
Ne slazem se ni sa jednim od ova dva gledista. Koji djavo stvarati tu vrstu preuvelicane dileme, ocemo li se prikloniti carstvu nebeskom il zemaljskom, od ovako proste stvari. Koja je to patetika, o kakvom se ponosu vs inatu radi? Porediti Milosevicev inat (il sta god to bilo) u produzavanju rata kad mu svi kazu stani bre, sa odbijanjem da se ispostuje neka tamo suluda zabrana komunistickog sistema udaljenog hiljadama kilometara od nas da se ne prikaze film o dogadjajima od pre 17 godina koji su, pri tom, svima poznati, je, u najmanju ruku, pateticno i paranoicno uz to brkanje baba i zaba. Cak mislim da je za Kineze, slanje tog dopisa cist kuriozitet, ko reko, zabranili smo ga, red je da saljemo svuda obavestenje da ga ne prikazuju, da ostanemo dosledni, ne verujem da su ocekivali da ce neko bas i da se primi.
Ovaj drugi stav je takodje besmislen. Ne mozes da crpis nikakav ponos iz cinjenice da tvoja zemlja prikazuje neki film, koji ne samo da su, pre nje, bez pardona, prikazali Slovenija i Kan, vec je, po mom misljenju, potpuno elementarna stvar da na festivalu AUTORSKOG filma prosto nije pristojno stati na stranu nekakvog rezima koji bije po glavi nekog autora zbog politicke nepristojnosti njegovog filma. Sto se tih visih politickih interesa tice, koja glupost, oce Kina da nam pomogne na konto jednog filma, smejurija. Mene je najiskrenije bilo sramota dok sam na vestima gledala kako Darijan Mihailovic objasnjava SITUACIJU. Ali sramota.
Proooobaj da u glavi budes sam

Loengrin

Varvarine hvala za topik.
Čekala sam da se neko smiluje i ovde kaže nešto o "Summer palace" incidentu (neko strucniji od mene u "diplomatskoj"  xchain kritici ). Žao mi je što niko od prisutnih nije video film.

Ni ja ga nisam gledala sem nekih par isečaka proletos. Tad sam pratila reportaže iz Kana i ne sećam se da su zbog ovog filma nastali zategnuti odnosi između Francuske i Kine. Pomenuto je u par navrata da u Kini film nije dobio dozvolu za prikazivanje, a sam autor je rekao da će pristati da ukloni sve "nepoželjne" scene, kako bi se film ipak prikazivao i kod kuće. Očigledno i on shvata da to ne može da promeni poruku koju njegov film nosi.

Po meni je ne pustiti ga isto kao i praviti se da ne vidiš masnice na licu deteta, koga su roditelji opomenuli da u školi ne priča o batinama, kao da se to neće primetiti. Šta misle Kineske mudre glave, da ćemo otkriti i one skrivene ružne ožiljke na njihovoj novijoj istoriji, pa za njih svi već ionako znaju.

Mi svakako nismo Kina i to ne moramo da budemo, ali to izgleda ne razumeju naše ustreptale ljige. Pitam se odakle im hrabrost da uopšte predlože a kamo li izdejstvuju zabranu, makar i na kratko. Po meni ova bruka staje rame uz rame sa "genijalnim" načinom rada RRA. :P
There must be a happy medium somewhere between being totally informed and blissfully unaware.

Meho Krljic

Otaku, verovatno si sasvim u pravu. S druge strane, činjenica da se kod nas sve pretvorilo u minidramu u kojoj je film prvo uklonjen sa repertoara, pa je javnost (bar jedan njen deo) reagovala, pa onda krenulo mačevanje izjavama za medije, pa film dramatično vraćen na repertoar svedoči da u našem mentalitetu, makar, ovo sve poprima mitskije dimenzije od onoga što ti razložno i logično objašnjavaš u svom postu. Samo dok sam gledao Vladetu Jankovića juče kako kiselo objašnjava da sve to nije baš trebalo ovako i da tu, kao državni interes stavljamo na kocku, mi je bilo dovoljno da shvatim da smo se vrlo malo mrdnuli napred od 1991.... Ili 1989... Ili 1988.... Ili 1980.... Ili 1943.... Ili 1918....

angel011

Kod nas sve poprima nenormalno mitske dimenzije, ako se primiš na to.
We're all mad here.

Meho Krljic

Jeste. Nikako da počnemo da živimo na Zemlji, stalno smo međ zvezdama. Ima i tu neke lepote, priznajem....

Edit: spelling

lilit

That's how it is with people. Nobody cares how it works as long as it works.

Jake Chambers

Quote from: "lilit_depp"1389.
i ni makac.

Jok. Dušanovo carstvo.

Meho Krljic

Lepo ja pričam da je naš fetiš istorije samo delić našeg fetiša mitologije...

akhnaton

Quote from: "Meho Krljic"Lepo ja pričam da je naš fetiš istorije samo delić našeg fetiša mitologije...

Ne mogu a da se u potpunosti ne složim!!!! 8)
Politically Incorrect member of "Snage Haosa i Bezumlja"

ankh Em Maat  since 1973.

Loengrin

Quote from: "Jake Chambers"
Quote from: "lilit_depp"1389.
i ni makac.

Jok. Dušanovo carstvo.
xrofl
Ma da nije postojao Uroš mlađahni već bi se mi međusobno poklali zbog carevanja, pa ne bi ni bilo 1389.
There must be a happy medium somewhere between being totally informed and blissfully unaware.

akhnaton

A da se Волкашин & Угљша nisu ponapijali i izgubili bitku na Marici onda bi se mi poklali oko 1371 tako nekako :twisted:
Politically Incorrect member of "Snage Haosa i Bezumlja"

ankh Em Maat  since 1973.