• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Horor je zapravo nazadni pokret...

Started by Boban, 01-12-2006, 14:23:08

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Meho Krljic

Ja sam još veći laik, ali... Po? Birs? Lavkraft?

Boban

Po, Birs i Lavcraft su pisci u čijim delima ima elemenata horora, i misterije i SF-a i mračne filozofije (žanr koji sam upravo izmislio, ali odslikava pesimističko posmatranje životnih pojava kao osnovni motiv većine njihovih dela)... Savremeni horor Kinga, Kembela, Barkera, Herberta... ima vrlo malo ili nimalo dodirnih tačaka s ovim, sem manjeg ili većeg elementa straha.
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Meho Krljic

Kao što savremeni SF Iain M. Banksa ili Williama Gibsona ima malo ili nimalo dodirnih tačaka sa gernsbekovskim SFom?

Boban

Sa gernsbekovskim još i ima, ali sa onim koju deceniju pre baš i ne.
Razlika je u tome što je SF u tridesetim PREPOZNAT kao takav i održao se do današnjih dana bez ijednog sekunda prekida, a horor NIJE, već je išao uz SF ili misteriju i tek naknadno se pokušava prekrojiti prošlost i dati mu se drugo tumačenje.

Nyarlathotep

Lavkraft i Kembl nemaju dodirne tacke, sem "manjeg ili većeg elementa straha"? :?

Vazi...   :cry:
Da nema vetra, pauci bi nebo premrezili.

Ghoul

Quote from: "Boban"elemenata horora, i misterije i SF-a i mračne filozofije (žanr koji sam upravo izmislio, ali ...

ma cirkus, ljudi, cirkus, kažem vam, i posle sam još JA taj koji je bezobrazan ovde što neće da polemiše sa OVAKVIMA...  :!:

:x
https://ljudska_splacina.com/

Boban

tja... umesto da si srećan što prisustvuješ rađanju još jednog podžanra horora, ti se sprdaš s tim.
Kako očekuješ da sutra iko ceni tvoje inovacije koje budeš pokušavao da uvedeš u standardizaciju horora?
Ili možda ne nameravaš da uvodiš ikakve inovacije, već samo da prepisuješ šta su drugi već negde napisali, da budeš običan sakupljač i kompilator postojećih i prežvakanih stvari.
OK, moguće je i tako se probijati kroz život, ali onda budi pošten prema sebi i drugima i nazovi stvari pravim imenima.

Ghoul

Quote from: "Boban"Lavcraft

pretpostavljam da je i ovaj lavcraft tvoja inovacija i doprinos hororu, kao i ona kristina de VAULT, kako si je prekrstio na koricama SEXA, iako je lepo bila transkribovana unutra...  :roll:

Boban

Mislim da su se tvoji najgori strahovi obistinili, ABN ti je pao na trag.
Evo šta piše danas:

Асистент-приправник за енглеску књижевност, на Филозофском факултету у Нишу, млади Дејан Огњановић, који је по вокацији један од највећих српских хорориста, објавио је недавно на једном Интернет форуму једну врло сажету али изузетно важну мисао, од аутентично великог теоријског значаја, која гласи: хорор је ја-жанр, а СФ је ми-жанр. То је брилијантно запажање, које, кад се схвати у правом контексту, има веома велику дубину и велики значај за теорију жанрова. Сада је питање ко ће, и у ком академском часопису, први објавити један стручни рад који би детаљно образложио и објаснио ову лапидарну али блиставо погођену Огњановићеву мисао. Само да знате, трка за то је почела. Такмичари су кренули са стартне линије...!

Koliko ja shvatam situaciju, ABN je već ovo tvrđenje, odokativno prošireno, kao uvaženi nešto sa Kragujevačkog univerziteta, krenuo da nudi časopisima.

Mica Milovanovic

Bobane, posmatraj na to kao na podstrek Ghuolu da brže objavljuje...
Mica

Ghoul

nije 'asistent-pripravnik za englesku' no za AMERIČKU književnost; takođe, ne znam otkad je to 'hororista' – VOKACIJA?! na stranu što ne priznajem termin 'hororista' (jer on, valjda, implicira da postoji i radnja – 'hororisanje' – koju taj 'hororista' obavlja?)...

no, dobro, drago mi je da je blistavost tog mog zapažanja ipak zapažena; ja sam mislio da ovu ideju razradim u projektovanom radu o inferiornosti SF-a, i apsolutno sam siguran da ova distinkcija neće biti shvaćena na isti način ni u istom kontextu kako sam ja to zamislio, tako da... što se mene tiče, nemam razloga za žurbu... nadmetati se sa ABNom je pomalo kao... ehh, vidi potpis j. reynoldsa koji je on brzopleto pripisao mehi, iako je meho samo citirao tuđe...

Джон Рейнольдс

Meho jeste naglasio da je misao tuđa, ali pošto nije naveo autora, ja sam potpisao Meha, jer na kraju krajeva i citiram njega (njegovu parafrazu?); da sam ostavio bez potpisa, ispalo bi da se kitim tuđim perjem.

A misao je odlična; da je se više ljudi pridržava, forumi bi bili mnogo vredniji čitanja.
America can't protect you, Allah can't protect you... And the KGB is everywhere.

#Τζούτσε

Nyarlathotep

QuoteСада је питање ко ће, и у ком академском часопису, први објавити један стручни рад који би детаљно образложио и објаснио ову лапидарну али блиставо погођену Огњановићеву мисао. Само да знате, трка за то је почела. Такмичари су кренули са стартне линије...!

Da, sve se polomise....   :D
Da nema vetra, pauci bi nebo premrezili.

Ghoul

zakk

jedva nađoh. zaslužuje da bude nalepljen...
Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

taurus-jor

Off-topik: Sad videh na sajtu LK Mićin bleferski vodič za SF. Ima li šanse da se tamo nađe i Goranov vodič za horor?
Teško je jesti govna a nemati iluzije.

http://godineumagli.blogspot.com

zakk

Će vidimo. Ja bih rado....
Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

zstefanovic

Овце су се најеле џиге, али питају за ону контрадефиницију хорора, што чекају од претпрошле године.
Свест је екран. Време је тачка. Рат је наслеђен. [,,Веригаши"]

Ghoul

Quote from: "zstefanovic"Овце су се најеле џиге, али питају за ону контрадефиницију хорора, што чекају од претпрошле године.

topici sa naslovima kao što su "Horor je zapravo nazadni pokret..." ili "Akcija unazađivanja horora" sasvim sigurno NISU mesta na kojima treba očekivati nešto ozbiljno – barem ne od mene. a ni od njihovog pokretača.
zna se gde izlaze teoretski radovi od vrste koju mi tražite, pa ih tamo potražite.

definicija treba da bude kruna jednog komplexnog istraživanja i mukotrpnog rada, a ne olako skockana vickasta rečenica za nečiju zabavu na forumu.
čak i kad bi se definicija okačila ovde, izvan kontexta rada čijeg je kruna, ona bi bila nedovoljna, nejasna – njene fraze i termini tražili bi dodatno obrazlaganje, pa je zato – sve i kad bih imao volju da na ovim nazadnim topicima takvo što okačim – to sasvim izlišno i besciljno.

ovce su poznate kao strpljive životinjke, pa zato... samo strpljenja... 2008. ĆE BITI GODINA RASPLETA!
:lol:  :evil:  :twisted:  :!:

Mica Milovanovic

Nadam se da ne čekaš da prvo iziđe Necronomicon...  :x
Mica

zstefanovic

Quote from: "Ghoul"topici sa naslovima kao što su "Horor je zapravo nazadni pokret..." ili "Akcija unazađivanja horora" sasvim sigurno NISU mesta na kojima treba očekivati nešto ozbiljno – barem ne od mene. a ni od njihovog pokretača.
zna se gde izlaze teoretski radovi od vrste koju mi tražite, pa ih tamo potražite.

Сад ти је касно.

На овом топичету су ми отворене очи да сам ограничен и стаљиниста... На њему сам добио први мрежни курс хорора и његових раскошних теоријских основа, које тек што нису бљеснуле у својој монолитној импресивности.

Овде је Родос, бре, овде да цупкамо :)

Quoteovce su poznate kao strpljive životinjke, pa zato... samo strpljenja... 2008. ĆE BITI GODINA RASPLETA!

Ах, дет'с д спирит. Волим то.

Boban

dok ti sklepaš svoju definiciju horora, ghoule, on će se izmeniti i izmaći se.
Čuvaj se da ti ne promaknu promene u hororu koje su posledica normalne evolucije svega i da za desetak godina budeš neshvaćeni čičica koji stalno trabunja o nekim stvarima koje nikoga više ne zanimaju.

zakk

Quote from: "taurus-jor"Off-topik: Sad videh na sajtu LK Mićin bleferski vodič za SF. Ima li šanse da se tamo nađe i Goranov vodič za horor?

Goran Skrobonja: Bleferski vodič kroz horor! na LK

namenjena tema na ZS

Ghoul

Američki filmski institut ne priznaje horor, i izmišlja neke zstefovske 'žanrove'!!!

AFI BIRA 10 NAJBOLJIH FILMOVA IZ 10 ŽANROVA  
Američki filmski institut (AFI) planira da svoju sledeću listu "100 najboljih" podeli na deset delova i da predstavi po deset najboljih filmova u deset žanrova. Tako ćemo u junu, tokom televizijskog specijala na tv-mreži CBS, saznati koji su to najbolji filmovi u sledećim žanrovima: naučna fantatsika, animacija, misterije, vestern, fantastika, gangsterske priče, sportski filmovi  :shock: , romantične komedije, sudske drame :?  i epska ostvarenja  :P . Liste sa po deset najboljih će biti određene glasovima 1.500 sineasta, glumaca, kritičara i ostalih ljudi iz Holivuda koji će odlučivati od 50 predloženih ostvarenje za svaku listu.

Među nominovanima su: "Pinoko" i "Šrek" (animacija), "Matriks" i "Rat svetova" iz 1953. godine (SF).

AFI je svoju prvu listu "100 najboljih fimova" objavio pre deset godina i tada je na prvom mestu bio "Građanin Kejn".

THIS MEANS WAR!!! :evil:

Mica Milovanovic

Ne uzbuđuj se, nema ni erotskih filmova  :evil:
Mica

Milosh

Niti je animacija žanr, nego im je tako bilo lakše...
"Ernest Hemingway once wrote: "The world is a fine place and worth fighting for." I agree with the second part."

http://milosh.mojblog.rs/

mac

Nema ni mjuzikala, a ako ćemo pravo nema ni partizanskih filmova!

Ghoul

Quote from: "Mica Milovanovic"Ne uzbuđuj se, nema ni erotskih filmova  :evil:

kako da se ne uzbuđujem bez erot'ke? :shock:

Mica Milovanovic

Mica

zstefanovic

Quote from: "taurus-jor"Iz onoga što si napisao kapiram da nisi nikakav uskogrudi čistunac i da nemaš nameru da sprovodiš nikakvo istrebljivanje horora iz fantastike - deset godina pošto je klub "Lazar Komarčić" statutarno evoluirao u klub ljubitelja fantastike, priznavši notornu činjenicu da se veliki broj njegovih članova interesuje ne samo za naučnu fantastiku već i za natprirodnu stravu-horor-hororsku fantastiku i fentezi.

Не само да нисам ускогруди чистунац, нити је мој посао да истребљујем него да градим и систематизујем.

Сад и као председник ЛК могу да ставим у званични план друштва и стручни симпозијум: "Страва и ужас у српској уметности и култури".

По томе се види да су моје охрабривање Дејана и предлог за симпозијум у децембру 2006. били искрени.

zstefanovic

Рекох ја да ћете ме памтити као "ујака српског хорора". :)

Ghoul

Quote from: "zstefanovic"Сад и као председник ЛК могу да ставим у званични план друштва и стручни симпозијум: "Страва и ужас у српској уметности и култури".

По томе се види да су моје охрабривање Дејана и предлог за симпозијум у децембру 2006. били искрени.

posle ovoga niko više neće moći da kaže 'ali mi to nismo znali, a nije imao ko da nam kaže!'

dakle:

,,OD GOTSKOG ROMANA DO DANAŠNJEG HORORA"

Ciklus tribina: UVOD U UŽAS
Utorak, 18. mart u 19:00 - Sala na I spratu

Nastanak horor književnosti, od gotskog romana u Engleskoj, preko visokog gotika Meri Šeli i kratkih priča E.A. Poa, do priča o duhovima iz XIX veka, 'pulp' proze iz ranog XX veka, do Stivena Kinga i dalje. Razvoj i osmišljavanje gotskih motiva kroz vekove. Prošlost i budućnost horor proze.

Predavač: Dejan Ognjanović

Ognjanović je asistent na Filozofskom fakultetu u Nišu. Napisao je horor roman ,,NAŽIVO" i studije o horor žanru ,,Faustovski ekran: đavo na filmu" i "U brdima, horori: srpski film strave".
U Domu omladine gostovaće jednom mesečno, u okviru ciklusa tribina "Uvod u užas", a teme predviđene za naredne mesece su: Politika horor žanra (april), Moderni azijski horor film (maj) i Srpski horor film (jun).

http://www.domomladine.org/sr_RS/news/173/17.html

Mica Milovanovic

Ja dolazim da hvatam beleške i da ti donesem poklon od Moše Pijade... Malo raskupusan, ali ni moj primerak nije bolji...  :)
Mica

Alexdelarge

@Ghoul

Koliko ce predavanje dugo da traje i sto pocinje tako rano?
moj se postupak čitanja sastoji u visokoobdarenom prelistavanju.

srpski film je remek-delo koje treba da dobije sve prve nagrade.

Ghoul

pa, budući da pokrivam samo 250 godina horor žanra u književnosti, predavanje će trajati između 15 i 20 minuta.  :evil:

počinje rano zato da bi se završilo do ponoći.

(but seriously: neće trajati ispod 90 minuta, osim ako ne izbiju neki neredi u publici, npr ako se pojave partibrejkeri iz nekog SF društva ili slično vanredno stranje)

Tex Murphy

Ja imam nastavu od 2 do 6, kako dođavola očekuješ da stignem iz Banjaluke u Beograd za sat vremena???  :P
Genetski četnik

Novi smakosvjetovni blog!

PTY

Visoki gotik Meri Šeli maj fut!!! Nadam se da će se nađe kakav subverzivac da upadne sa pokojom smislenom upadicom, bar po ovom pitanju. :evil:    

PS. Očekuje se iiiizzzzcrpan izveštaj, i od izvesnog Dejana, i od dobrovoljca Miće.

Alexdelarge

Quote from: "Harvester"Ja imam nastavu od 2 do 6, kako dođavola očekuješ da stignem iz Banjaluke u Beograd za sat vremena???  :P

Kreni na vreme, a batali nastavu.Toliko ucenika/studenata ima  nece ni provaliti da te nema.
moj se postupak čitanja sastoji u visokoobdarenom prelistavanju.

srpski film je remek-delo koje treba da dobije sve prve nagrade.

lilit

I? Ima li neki izvestaj? Ko ziv, ko mrtav? :evil:
That's how it is with people. Nobody cares how it works as long as it works.

Mica Milovanovic

Ja bio. Bili još neki koje znamo. Valjda će se javiti i oni. Međutim, od predšjednika ni traga ni glasa, te se manifestacija završi u miru i dostojansteno, bez očekivanih intergenderskih sukoba.

Trajalo je prilično dugo - gotovo dva sata i nije bilo preterano dosadno... Mada treba biti popriličan mazohista i slušati dva sata stvari koje većinom znaš...

Mislim da je Ghoul dobro odmerio nivo priče i samerio ga publici u kojoj je bilo dosta nepoznatog sveta. Tema je bila istorijat horora kao žanra od gotskog romana do nekih savremenih pisaca koje ne smem da pomenem da se ne osramotim ako pogrešno spelujem. Uglavnom klasične stvari, ali zanimljivo ispripovedane, bez puno datuma, ali sa smeštanjem horora u ukupni književni i širi društveni okvir. Poslednji segment je meni bio najinteresantniji. Pre svega da čujem da se Ghoul pomalo stidi žanra i, između ostalih, kao najvažnije pisce savremenog horora ističe žene koje sa žanrom imaju najmanje dodira (J C Oates, Angela Carter, itd.). Uzgred, pribeležio sam i neke pisce koje je ovde već pominjao na forumu da probam da ih konačno nađem.

Sledeće predavanje biće sredinom aprila, a Ghoul je pominjao da će tada pričati o odnosu prema drugim žanrovima, pa ću probati ponovo da dođem da mi nešto ne promakne...
Mica

The Thing

Super je bilo! Ghoul nas je sve kupio ociglednom profesionalnoscu i pre svega ljubavlju kojom pristupa svom poslu tj. hororu. Govorim u svoje i u ime ostalih ljudi koji su dosli sa mnom a koje je Ghoul uspeo da sarmira iako nisu svi toliko upoznati sa njegovim likom i delom. Naravno, predavanje je bilo vrlo informativno i jako lepo organizovano i sroceno tako da stvarno nije bilo nimalo dosadno.

Drago mi je i da sam imao priliku da upoznam Ghoul-a (i Mehu i jos jednog clana foruma cije ime nazalost zaboravih - sorry :oops: ) i najavljujem se za sva sledeca predavanja.

Ghoul

izostale su ocekivane reakcije abn-a, iako sam u vise navrata govorio o gotskom hororu FRANKENSTAJNA i o horor romanima h.dz. velsa.

publike je bilo kolko sam i ocekivo, dakle skoro pa puna sala (kolko mu je to, 40ak ljudi?), a prijatno me je iznenadio dolazak nekih sektaskih poznanika koje odavno nisam video, a koji mi najavise da njihov nekronomikon, za razliku od bobanovog, izlazi u narednih 15-20 dana.

totalno sam se zaneo i kad sam na kraju shvatio da sam pricao 2 sata bez prekida i bez ikakvog inserta, predaha, bez case kisele vode, i sa vrlo ovlasnom skicom (listom imena i naslova) - malo se postideh. pa jos kad shvatih da sam propustio da pomenem embrouza birsa...

sve u svemu, ja sam umereno zadovoljan, i publikom (koja je postavila nekih 6-7 pitanja) i interesovanjem fanova nakon zvanicnog dela, a prijatno me je iznenadio i poklon od mice milovanovic - izdanje ALRAUNE iz 1923.

sve je usnimljeno diktafonom, a sta ce s tim dalje biti - ne znam. ako ima koga ne mrzi da to transkribuje za emitor il tako negde, mogu da ustupim.

iduci put bice bolje - i krace - i sa predasima (insertima) - i sa muzickim bekgraundom.

Loengrin

Najduža priča o pojedinačnim autorima je bila o E.A.Pou i Lavkraftu (o Pou bih mogla da slušam do prekosutra)

- Celo predavanje je bio sažet presek kroz istoriju horora.
- Navedene su bile pojedine godine, ali više kao naznake nego kao razmahivanje znanjem koje publika najbrže zaboravi.
- tokom predavanja su nenametljivo isticani različiti stilovi i više ili manje poznati autori koji su ih stvorili ili pratili, kao i tematika koja je ponekad išla u korak, a ponekad bila uslovljena sve bržim razvojem društva.
- kod stavljanja etikete 'horor' na neka dela poznatih autora, shvatila sam da predavanju nešto isuviše nedostaje. Ne kažem da bi mi prijala žučna rasprava (koja bi se, svi znamo, razvijala u beskraj), ali je publika bila neverovatno tiha, a pitanja je bilo jedva tri ili četiri koja su postavili Mića i Uroš tek pred kraj.
- Mića je želeo da čuje, malo opširniju autorovu definiciju horora i koje su to razlike između horora i ostalih žanrova (SF, F). Odgovor mi nije baš ispunio sva očekivanja, s obzirom da dolazi od Ghoula, zaštitnika horora, ali ima i drugih termina, polako.
- zasluženo pominjanje SFa, fantazije, mitologije i sl. nije izbegnuto, bili oni u ulozi glavnog žanra ili tek jedan od elemenata u pominjanim delima.
- Isticani su posebno oni autori čija su se dela, kvalitetom, originalnošću i složenošću, izdigla iznad žanra.

Veći deo predavanja nije bio namenjen potpunim horor neznalicama, jer je bio pun upoređivanja i oslanjao se, takođe, na kakvo-takvo predznanje publike (makar terminologije).

Sve u svemu ovo predavanje može da sistematizuje pristup hororu, tj, da potseti neuredne ljubitelje istog, šta su to sve eventualno propustili/preskočili, a što bi moglo biti interesantno i vredno za čitanje, i zašto.

Svi podaci sa predavanja se istina mogu izguglati ili pronaći u nekoj enciklopediji, časopisu, ali teško da bi svako mogao njima i da barata na ovako ozbiljan način, a kamo li da ih sve drži u svojoj glavi, povezane u jednu celinu.

Zaključak: Horor postoji i postojaće, kakvu god mu titulu dodelili.
There must be a happy medium somewhere between being totally informed and blissfully unaware.

mac

Quote from: "Ghoul"... a prijatno me je iznenadio i poklon od mice milovanovic...

Ovo mora da je neka namerna slučajnost. Mića promenio pol?

Meho Krljic

Meni je samo bilo drago što su svetla prigušena čim je Ghoul zauzeo katedru. Ovih dana radim mnogo više nego što je ljudskom organizmu potrebno, pa je prilika da odremam dva sata obgrljen polutamom i zapljuskivan nežnim tonovima Ghoulovog muževnog glasa delovala kao rajsko pribežište od pakla što ga na Zemlji sami stvorismo.

Nažalost, pored mene je čim je predavanje počelo sela neka izuzetno privlačna devojka pa se nisam usuđivao da zaspim, dopustim da mi se usta otvore a pljuvačka pocuri niz neobrijanu bradu. Ipak moraju postojati limiti i u samoponižavanju. Ona je, inače, izvadila sveščicu i u nju tokom celog predavanja povremeno nešto zapisivala. Na kraju je iza sebe ostavila kišobran, nesumnjivo kao zalog našeg budućeg susreta (u kome bih je ja nakon meseci potrage za nepoznatom vlasnicom kišobrana, negde skoro slučajno sreo, dok se olujni oblaci valjaju po nebu, prve kapi kiše sunovraćuju se ka tlu, a ja neočekivano, odnekud vadim njen kišobran), ali je Loengrin ovu mogućnost poništila tako što je kišobran na kraju predala obezbeđenju. Ah, dobro, barem mi nije zabranjeno da sanjam.

Za razliku od pomenute devojčice, Dr ABN bukvalno nije glavu dizao sa svog pisanija. Sedeo je iza mene i kad god sam se okrenuo video sam ga kako marljivo piše. Zaista je lepo videti da određen nivo naučne, akademske zainteresovanosti i ozbiljnosti može da postoji i u prostoriji u kojoj se ja nalazim.

Ispred mene su Mića, Miloš i Loengrin tokom čitavog predavanja pričali o pornićima (šaputali su pa nisam sve baš najbolje razumeo ali čuo sam više puta kako se kikoću i kako se unaokolo bacaju fraze poput 'chicks with dicks' i 'females on shemales'), uprkos mojim uljudnim protestima i molbama da pokažu malo poštovanja za čoveka koji nam je za katedrom otvarao dušu govoreći o svojim snovima, željama, strahovima. Miloš je, na moje ponovljene zamolbe samo malo pomakao u stranu svoj skupi italijanski sako, pokazujući mi hromirani pištolj za pojasom. Shvatio sam poruku pa sam se ućutao i pokušao da iznad rastuće plime njihovog sve razuzdanijeg cerekanja čujem i čoveka sa mikrofonom.

Ja ne znam šta Ghoul radi sa svojim studentima u tom Nišu (Niš sad ima i fakultet?? Sto mu muka, kako vreme leti, kada sam tamo služio vojsku 1991. godine, to je bilo seoce sa jedva desetak trošnih kućeraka oblepljenih blatom i kanalizacionim sistemom koji se sastojao od septičke jame u koju su povremeno upadali psi i mala deca pa su morali da dolaze vatrogasci iz Beograda da ih spasavaju), ali siguran sam da mu oni ne bi tolerisali dva sata neprekidne priče bez makar i jedne piš-pauze. Nije bilo nezabavno, naravno, Ghoul ume lepo da priča, odmerenim tonom (i u bukvanom i u prenesenom smislu), bez nekakve akademske arogancije, ali i bez usiljene žovijalnosti. Ide mu da govori o ovoj temi, naravno i ume da je se drži, pa čak ni obimne digresije koje je pravio nisu uspevale da ga izbace iz toka priče, kome se uvek uspelo vraćao.

Što se tiče samog sadržaja, malo me je zbunio redosled. Prvo je pričao o onom filmu Gotik, Kena Rasela. Ja se sećam tog filma sa FESTovih premijera ali prosto nisam mogao da poverujem da je, kako Ghoul tvrdi, taj film snimljen još krajem osamnaestog veka (mislim, specijalni efekti u tom filmu nisu nešto u poređenju sa današnjim, ali ipak... osamnaesti vek???). Proveravao sam jutros na imdb-u i nisam našao potvrdu za ovu izjavu. Takođe, nisam našao ni da se pominju nastavci tog filma a koje je Ghoul gotovo uzgredno spomenuo (ako se dobro sećam, jedan se navodno zove 'Ženski Gotik' a drugi 'Visoki Gotik'... što nisu baš najsrećnji nazivi ako mene pitate. Zašto Holivud ne može jednostavno da stavi 'part 2' iza imena i da svi budemo srećni?).

Dobro, posle toga je pričao o novom projektu Silvestera Stalonea, biografskom filmu o nekom bokseru koji je uspeo da se iz blata vine do zvezda (čuli smo da mu je život bio stalna borba, da mu je majka umrla sa svega dve godine itd.) i čiji su snovi, navodno, mnogo uticali na anglosaksonski horor. Ja sam bio malo sumnjičav. Zašto bi Stalone koji već ima u vlasništvu jednu franšizu koja se bavi biografijom boksera koji od ulice stiže do krova sveta, sada pisao scenario koji je po svemu što smo čuli gotovo identičan? Čak je i junak novog filma poreklom Italijan, sudeći bar po imenu ('Po' je, ako se dobro sećam lekcija iz geografije iz osnovne škole, jedna reka u Italiji).

Dok se Ken Rasel, pa i Stalone još mogu dovesti u vezu sa horor kinematografijom (ovaj prvi je ipak režirao filmove poput Crimes of Passion, Nightmare on Elm Street i sedmi deo Howlinga - Howling Rewind: The Howling Starts Again... in the night!!!) (ovaj drugi je igrao u filmu Paklena Četvrt), nije mi uopšte bilo jasno kako je Ghoul posle toga prešao na priču o Haklberiju Finu. I ne samo to!!! Ne samo da ništa od onoga što je pomenuo meni nije zvučalo kao Haklberi Fin koga sam upoznao i voleo (na platonski i heteroseksualan) način još u osnovnoj školi, nego je, navodno ovaj čuveni dečak izmaštan u glavi Marka Tvena imao još nekoliko imena i bio plemenita porekla. Ako se dobro sećam, Haklberi Fin De Siekl bi, u Gulovoj interpretaciji trebalo da bude pravo ime ovog antiheroja američke vestern proze. Skeptičan sam, ali pošto niko drugi u sali nije ragovao, nisam želeo da se istrčavam sa optužbama.

Konačno, došli smo i do dvadesetog veka, ali tu sam već stavio slušalice na uši i pustio novi Prti Bee Gee. Očekivao sam da Žika Kišobranac uđe u salu svakog trenutka i želeo sam da ga iznenadim besprekornim recitovanjem njihovih stihova.

Sat kasnije, kada se album završio, spustio sam slušalice i čuo Gula kako govori 'a onda su došle dvadesete godine i magazin Vird Tejlz'. Nije mi bilo najjasnije kakve veze fetišistički magazin namenjen ljubiteljima deformisanih ženskih stražnjica ima veze sa književnim žanrom o kome smo večeras došli da slušamo, ali ko je meni kriv što nisam išao u školu...

Predavanje je ovde već postajalo zanimljivo. Pomenut je neki pisac po imenu Lafkroft koji je, ako sam dobro shvatio značajan po tome što je Remzi Kembel uzeo njegove inferiorne ideje i stil i od njih napravio jednu od najfascinantnijih izmaštanih mitologija u modernoj književnosti.

Odmah posle njega, prešli smo na Stivena Kinga, po Gulovim rečima najvažnijeg i nesumnjivo najboljeg pisca današnjice u ili izvan žanra. King je obrađen izvanredno detaljno, sa opširnim analizama svakog njegovog romana i čestim unakrsnim referencama na po nekoliko dela od jednom, čime je svim prisutnim, pa i meni postala jasna sva slojevitost i dubina ovog američkog autora. Uostalom, neka vam sam Gul kaže kao što je nama rekao sinoć: "Bez Stivena Kinga savremeni roman ne bi postojao. Ako bi i postojao, bila bi to otužna rabota bez stila, štofa, duha i značenja. Bez Stivena Kinga srpski narod odavno bi bio zbrisan sa lica zemlje a Kosovo oteto i opljačkano. Slava mu i hvala!!!"

Pomenuti su još neki savremeni horor pisci, ali ja sam shvatio da Ghoul ovde samo testira naše poznavanje time što je među nekoliko poznatih imena (mnogi od njih već preminuli, kao na primer Klajv Barker ili Dejan Simons) ubacio i neka koja je sam izmislio. Nije bilo toliko teško shvatiti da se predavač poigrava sa nama, pogotovo kada je među najvažnije savremene pisce uvrstio nekoliko ženskih imena. Nemojte me shvatiti pogrešno, ne tvrdim ja da žene ne mogu da pišu prozu. Siguran sam da po koja domaćica tu i tamo, između kuvanja ručka i pranja prozora na salvetu zapiše po koju kratku priču, basnu ili roman u nastavcima, ali, iako nisam stručnjak za međunarodno pravo, siguran sam da zakoni na zapadu ženama ne dopuštaju objavljivanje svojih pisanija. Bilo bi zastrašujuće zamisliti svet u kome bi se međunarodni poredak na taj način rušio - to bi unelo stalni osećaj nesigurnosti i zebnje u naše živote.

Predavanje je tu negde došlo i do kraja. Mića je, šale radi postavio neko pitanje o nekakvoj specifičnoj razlici horora u odnosu na druge žanrove, koja bi definisala horor kao distinktan žanr. Ghoul jeste dobro odgovorio na njega navodeći estetsku nameru izazivanja jeze kao differentiu specificu horora kao žanra, ali ne bi bilo loše da se imalo vremena obrazložiti na koji se način ovo reflektuje na druge žanrove (recimo, koja je estetska namera SF-a, po istom šablonu? Koja je estetska namera vesterna, ako je on žanr? Da li se te stvari tako mogu distinktno razdeliti?) I ja sam postavio neko pitanje ali ne sećam se kako je ono glasilo (prilično sam siguran da sam izbegao da upotrebim pominjanje sopstvenih mošnica kada sam ga postavljao, mada ne smem da se zakunem.) a i Ghoulov odgovor u kome me je nazvao degenerikom (koristeći nekakvu rumunsku psovku - sui generis) nije bio od velike pomoći.

U svakom slučaju, tu se moja službena dužnost i zvanično završila, pa sam se, rukujući se sa svima i govoreći suviše brzo da bi mogli da se snađu i reaguju, iskočio kroz najbliži prozor. Veče je, na kraju, bilo uspešno!

Ghoul

ova dugačka mehova fantazmagorija plod je njegove jedva prikrivene dosade tijekom predavanja, koju ni nervozni izlasci na pišanje u hodnik, a ni slušalice u ušima i neprestano zaklanjanje iza loengrin (povremeno čak uz otvaranje kišobrana otuđenog od neke nedužne duše došavše da sazna nešto novo) nisu uspeli da sakriju mom pronicljivom akademskom oku, izvežbanom da loše studente, prepisivače i šaptače lovi na udaljenosti do 300 m od mesta stajanja, ma koliko oni lukavi i pritajeni bili!

na kraju predavanja je bezuspešno svoju nepažnju pokušao da prikrije nesuvislim pitanjem na koje sam, zapravo, tokom predavanja već odgovorio - onima koji su slušali i zapisivali. (hint: jedva čekam izviješće dr AB -no handshake- N-a!

što se tiče optužbi da psujem na rumunskom, skrećem pažnju svima da su nam komšije upravo jebale majku dok nismo pazili, i to na rumunskom:

" "Deklaracija o nezavisnosti Kosova usledila je nakon što su propali svi napori međunarodne zajednice u pronalaženju dogovornog rešenja između Beograda i Prištine o statusu Kosova. U tim okolnostima, promena neodrživog 'statusa kvo' bila je neizbežna", navodi se u saopštenju hrvatskog Ministarstva spoljnih poslova i evropskih integracija.

U saopštenju se navodi da je "Kosovo slučaj 'sui generis', proizašao iz jedinstvenih okolnosti raspada bivše Jugoslavije, kao i kontinuiranog razdoblja prisustva međunarodne administracije". "

ovde ni stiven king ne pomaže!  :cry:

Tex Murphy

QuoteDrago mi je i da sam imao priliku da upoznam Ghoul-a

Tek si 17 dana na forumu i već si upozno Ghoula??? A ja ga vijam već tri godine i nikako da ga uvijem.
Genetski četnik

Novi smakosvjetovni blog!

Ghoul

nije ghoul sarma da ga svaka svraka - uvije!  8)

angel011

Od kad svrake uvijaju sarme? :lol:

Sarma... Ona uobičajena, ili sarmica od zelja, ili...?

Očigledno sam gladna, odoh da jedem, to će me (valjda!) sprečiti u daljem lupetanju i glupom oftopičarenju. :twisted:  :lol:
We're all mad here.