• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

28 dana: povratak zombija u velikom stilu ili uspela...

Started by Lurd, 06-03-2003, 02:12:30

Previous topic - Next topic

0 Members and 5 Guests are viewing this topic.

Lurd

(...video vežba. Zašto ne mogu da dam naslov kakav zelim? Ua!)

Zbog četiri filma sam želeo da idem na FEST. Tačcnije, gledam sve filmove koje mogu, kao i svaki put, ali četiri filma sam sa nestrpljenjem očekivao i želeo da vidim.

Jedan mi je manje-više ispunio očcekivanja (Ararat), jedan sam, greškom zdravlja, propustio, nadam se ne i zauvek (24 hour party people), jedan tek treba da dodje (Spider), e a ovaj četvti me razočarao.

Naravno u pitanju je 28 dana. Odmah na početku da kažem da mislim da je film OK, da ga treba pogledati, da treba iz sve snage pozdraviti činjenicu da se neko poznato ime bavi hororom, a naročito zombijima, ali...

Prvo strašno mi je smetala video tehnika. Mislim, ne insistiram na 35-ici, ali zašto ovaj dokazano nebioskoski format? Mnogo ubija atmosferu, koja mi je ionako nekako šupljikava, kao i čitav dramaturski nivo filma.

KO NIJE GLEDAO NEKA SE ZAUSTAVI OVDE!

Mislim, čitav scenario je opšte mesto do opšteg mesta, protiv čega nemam ništa protiv, ali ne uz ovakav pristup. O tome nešto kasnije.

Prvo pocinje sa onim prologom sa onim dilkanima koji oslobadjaju majmune, ali ne znaju da su ovi zarazeni virusom "Rage", koji je tako oslobodjen i zatim se nezadrzivo siri. OK, prva stvar od koje se ocekuje da publika uzme zdravo za gotovo, nije strasno, bilo je i gore.

Drugo, nepoznati junak, koji se budi u bolnici. Preziveo je opste razaranje i zdranje zakljucan iznutra u sobi, sa kljucevima na podu. OK i to. metafora, rekao bi Jor. Nebitno, kazem ja.

Citav njegov izlazak i lutanje gradom deluju mi neubedljivo. Sve vreme sam razmisljao na koliko su li zaustavili ulicu i tako to.

Lika spasavaju drugi preziveli u trenutku kada se nadje u opasnosti. Tip i riba. Tip odmah pogine, da bi, jelte...nesto kasnije nasli na druge prezivele - oca i cerku. Tako da sada imamo gang, od koga znamo da ce jedan da pogine, da ce oni na kraju da pobede i tako to.  Grupica na radiju uhvati poruku vojske i uputi se na to mesto, uz raznorazne dozviljaje, da bi dosli do vojske, gde nalaze na cetu ludaka, sa obaveznimn  nasilnikom-psihopatom, pravdoljubivim likom, povodljivim jadnikom i naravno zlim oficirom.

Zombiji ovde nisu "brraaain" spori gegavci, nego poludeli ljudi sa crvenim ocima koji non-stop povracaju krv. Likovi kazu da treba da se krecu danju, a ne kazu zasto, zombiji napadaju ljude a ne znamo zasto (da li zato sto su besni ili zele da se hrane), kako virus deluje nemamo pojma.

Ma nista meni od toga ne smeta, ali brate onda mora da postoji neki ironijski odmak ili bar jak odnos prema svojim likovima. (Necu reci kao ko i u kom filmu, jer svi znamo. Ovde ima i omaz - likovi udju u supermarket i glavni zenski lik kaze "Let's go shopping!")

Bojl kao da citav svoj film koristi kao stilsku vezbu u kojoj zeli da eksperimentise sa kadriranjem i montazom. Ima ritam i uspeva u tome, ali,brate, ne mogu da predjem preko idiotske razrade likova.

Kada ono dosipaju benzin iz cisterne parikrane pored restorana na putu, glavni junak krece da udje u objekat - mesec i kusur posle epidemije u kojoj je zamro ceo svet, i to posle velikog sopinga.

Junak dakle krece, a junakinja ga pita "kuda i zasto? imamo sve sto nam treba." Na sta on odgovara "nemamo cizburgere", a pritom tip nije cool heroj pa da se zajebava. On dakle udje u restoran, napadne ga zombi-dete, on ga ubije i tako pocne da sazreva.

E! Mislim, takvih nemotivisanih radnji ima koliko hoces. Pritom u filmu se prica o zarazi koja se rasirila na ceo svet, imamo onog pravdoljubivog koji protestuje ("n hoce ponovo da gradi svet koji nije ni stao!"), ali sve to nekako ofrlje, da bi se imalo vise prostora za Bojlove stilske zajeancije.

Tako,  da skratim, film mi nije dovoljno ozbiljan. Mislim, reziser nema nikakav odnos prema svojim likovima da bismo ovo shvatili kao ozbiljan film.

Da li bih ga preorucio nekome? A kome? Svi ljubitelji horora i zombija ce ga svakako pogledati i treba, ali ja sam zaista ocekivao reprezentativni film, koji ce moci da sluzi kao reper i merilo za buduce filmove, a ne kao (jebenu) VIDEO vezbu.

Muzika je odlicna.

Toliko za sada, sa napomenom da ni trecinu utisak nisam izneo.
My trees...They have withered and died just like me.

Truba

možda je tajna u tome da nije htio biti ozbiljan  ;)

film ću sigurno pogledati na piratu
jer u kina nikada neće doći
Najjači forum na kojem se osjećam kao kod kuće i gdje uvijek mogu reći što mislim bez posljedica, mada ipak ne bih trebao mnogo pričati...

Mica Milovanovic

Moram da priznam da se slazem sa vecinom primedaba...
Film je gledljiv i ima par zanimljivih resenja ali sve u svemu
prilicno suplje... Nemotivisanost postupaka najvise smeta...
Mica

taurus-jor

Komunjaro, sto si bre uklonio avatara? Taman smo se svi navikli na tvoj topli ljudski lik. :wink:  8)  :)  :lol:
Teško je jesti govna a nemati iluzije.

http://godineumagli.blogspot.com

Ivan Bevc

kako nece stici u bioskope kada krece u aprilu sa 6 kopija?

By the way, pojurite DIVX kopije dok ih jos ima na sve strane jer za par nedelja pocinju racije, pripretili ameri sankcijama, a nasi kao i obicno tek tada reaguju. Prema tome...trosite parice.
Teenage crime now fashion's dead
Shoot it up
There goes my love rocket red
Shoot it up

DUNADAN

evo, i ja pogledah pa da se pridruzim.

film kao celina mi se dopada, pogotovo delovi sa napadima... :? :? :? kako li se zove taj nachin snimanja :)
pochetak filma me podseca na kraj Resident Evil, lik izlazi, nikog nema, iz novina vidi shta se deshavalo
lik hoda Londonom i sve vreme viche "Hello?"
mislila sam da cu ga upucati ako josh jednom kaze Hello, shto ponavlja u onoj crkvi kad padre krene na njega

prva zamerka je shto sam virus nema ama bash nikakav inkubacioni period shto ne drzi vodu ni u SF zanru

druga zamerka proizilazi iz prve: svi se gushe u beznadju ne primenjujuci ni trachak logike chiji utabani put se prosto namece; ako je "inkubacioni period" 30 sekundi tada nema ni teoretske shanse da se virus rashiri van teritorije britanskog ostrva => svet josh uvek postoji
ako postoje Evropa i ostatak sveta, gde su radio stanice?
gde su avioni? (oh da...jedan usamljeni na kraju se ipak pojavljuje)
da se virus rashirio negde u Evropi, tada bi apokalipsa stvarno i mogla da se odigra, ali ovako...

treca zamerka: dve ribe dolaze u vojnu utvrdu i sve o chemu tipovi razmishljaju, utonuli u beznadje, jeste to kako nema buducnosti i kako bi da jebu
pa shta su oni?
silovanje je potpuno, po meni, nepotreban deo ukoliko se uzme da sve to traje ipak samo 28 dana ili malo duze

chetvrta zamerka: ako chovek moze da se zarazi tako shto mu je krv kanula u oko, tada je dovoljno i da ti bilo koji deo koze poprska krv sa virusom

peta: shta ce on koji andrak u onom chizburger restoranu?
ko da mu nije dovoljno "besnila" za ceo zivot
i shta kaze jednom kad udje unutra?
"Hello?" of course
izgleda da je to "Hello?" neshto kao katalizator

shesta: povracash krv?
mrtav si za dan ili manje
pa nisu to zombiji

sedma: scena u tunelu jako podseca na scenu u Linkolnovom tunelu u NY, iz Kingovog "Uporishta"
ko sa iole mozga ulazi u mrachan tunel samo zato shto je to prechica?

anyway, i pored svega toga film mi se dopada, nisam se ovoliko isprepadala jos od Dana Mrtvaca (mada taj nisam zavrshila :))

i da
muzika je super
ona pesma kad ulaze u stan Dzimovih roditelja je odlichna

toliko
pozD
Two tears in a bucket, motherfuck it.

taurus-jor

Ako DiVX-ove ne uklone sa ulica za tih par nedelja (prvo treba da donesu zakon i da budu mnoooooogo brzi), morace u septembru, kada se za tezge uvode poreske registar kase. Tada ce sigurno poceti progon svih koji te kase ne budu nabavili, pa i ekipe kod SKC-a.

Sto se uspeha borbe sa piraterijom... bice jednako "uspesna" kao u Hrvatskoj. Bice svega, ali ispod tezge, da se stranci ne nerviraju.

Jedino mi je zao sto ce bivsi veliki pirati - sada najkrvolocniji antipirati - da profitiraju od svega ovoga. Njima pod hitno treba konkurencija.

Nisam pogledao 28 Days, ali cu po svemu sudeci videti nesto sto je iznad Resident Evila, ali ni blizu Romera. No, da ne sudim prerano...

Ghoul

Mda... Pre stilska vežba nego li dobro promišljen i razrađen film (sem na tehničkom/ vizuelnom planu).

Većina gornjih zamerki stoji.
Film stvarno ne donosi bogzna kakav napredak u odnosu na ranije slične filmove, s tim što strogo gledano ovo nije zombi film ni u kom smislu reči, i pre bi ga trebalo gledati u tradiciji naslova kakvi su CRAZIES (ozbiljno okrnjeno Romerovo delo sa odličnim deonicama), RABID (ledeno apokaliptični Kronenbergov masterpis), NIGHT OF THE COMET (fino započet i konvencionalno dorađen film) itsl. Neke paralele mogu se povući i sa OMEGA MANom.

Simptomatično je da prva 2 pomenuta filma i dalje ostaju nedostižni apokaliptični filmovi (zajedno sa DAWN OF THE DEAD, non plus ultra iz tog pod-žanra), a reći da je 28 DANA bolji od drugopomenuta 2 i nije neki kompliment.

Ipak, i pored logičkih rupa i dramaturških konvencija, uživao sam u ovom filmu: video tehnika mu ne smeta, izgleda super sirovo, kako i treba, režija je odlična, atmosfera postapokalipse solidna (mada se više ogleda na površinskom planu, kroz bukvalnu pustoš, a manje kroz moralnu, duhovnu pustoš, kako biva u Romerovim i Kronenbergovim filmovima), a scene napada zaraženih su efektne i žestoke bez krvoliptajućih preterivanja.

Šteta, od Boyla i uopšte Engleza očekivao bih naglašeniji punk ugođaj u filmu s ovakvom tematikom...

Ipak, pogledajte prvom prilikom. Po mojoj tarifi (od -2 do 5) ovo je solidna trojka.
https://ljudska_splacina.com/

Lurd

A gde je Spajder pa da cujemo drugu stranu. Ovo je njemu film godine.

Truba

Quote from: "taurus-jor"Komunjaro, sto si bre uklonio avatara? Taman smo se svi navikli na tvoj topli ljudski lik. :wink:  8)  :)  :lol:

he he
isteklo vrijeme
što si gledo gledo
Najjači forum na kojem se osjećam kao kod kuće i gdje uvijek mogu reći što mislim bez posljedica, mada ipak ne bih trebao mnogo pričati...

taurus-jor

Evo, pogledao sam to čudo.
Film je solidan, i daleko od izuzetnog. Mada imam želju da ga pogledam ponovo.

REŽIJA
Najbolja stvar u 28 dana kasnije, definitivno. Samo sam u još dva filma video ovako upečatljive scene sa pustim gradovima: ČOVEK OMEGA i DAN MRTVACA.
Imam, međutim, veliki problem sa momentima kada zaraženi napadaju. Ne znam kako se taj tip "iseckani" tip snimanja zove, ali upotrebljavao ga je Ridli Skot u GLADIJATORU i PADU CRNOG JASTREBA. Ide mi po jetri ta tehnika. Sve što Bojl postigne sa onim panoramskim kadrovima Londona, scenama pustih ulica, prodavnica i zgrada, potpuno usere u scenama napada. Najgora posledica: ZNAM da se događa nekakvo gušanje i kasapljenje, ali ne znam TAČNO sta. Valjda je precizno vodjenje radnje potrebno i u akcionim scenama. A što se tiče očigledne težnje da se "iseckanim" pristupom gledalac šokira - pa, više mi se dopada dobro staro plašenje.
Slažem se sa Ghoulom da ovde nema nepotrebnog krvoliptanja, ali mogu i da dodam da se na tom planu ne oseća uštrojenost koja je primetna u RESIDENT EVIL-u.

SCENARIO
28 DANA KASNIJE definitivno je posveta Romerovoj zombi-trilogiji, i jos nekim SF filmovima katastrofe kao što su ČOVEK OMEGA, DAN TRIFIDA i BEKSTVO IZ NJUJORKA (taksista i njegovo "stripovsko" probijanje kroz naslagana kola u tunelu direktno priziva Karpenterov film!). Oseća se i Kingovo UPORIŠTE.
E sad, da li je 28 DANA KASNIJE samo konglomerat omaža, ili nudi i autorsku celinu? Ipak bih rekao da je ovo drugo u pitanju. Za razliku od RESIDENT EVIL-a, koji zbilja nije više od dobro režirane posvete Romeru, Bojlov film nudi centralni motiv koji njegovi uzori ili nisu imali ili ih nisu direktno isticali - prilagođavanje novoj, surovoj egzistencijalističkoj situaciji, odnosno saživljavanje preživelih sa zakonom džungle: UBIJ DA BI PREŽIVEO. Prilagođavanje je mučno, na čemu film insistira i manje-više uspeva da ponudi pošten rezultat. Što se opštih mesta tiče, koje pominje Monsinjor, mogu da mu odgovorim ono što i Crippled Avengeru: Nije bitno šta nego kako. Nije bitan kliše nego njegova upotreba u konkretnoj celini. U 28 DANA KASNIJE opšta mesta (sa izuzetkom uvodne, sto puta viđene scene) prikazana su zanimljivo. U RESIDENT EVILU nisu ništa više od - opštih mesta.

LOGIČKE ZAMERKE
Dunadan je pomenula nekoliko konkretnih zamerki filmu.
1) Famozno "HELLO!" (zaista bi Bojla trebalo upucati zbog toga) potiče iz uvodne scene u DANU MRTVACA. Ali tamo je to delovalo jezivo, a i nije bilo ponavljano. Ovde je više nego preterano i glupo. Gde god glavni junak uđe, on radi istu stvar.

2) Nije bitno što virus nema inkubacioni period, nego da li stvar deluje vizuelno i metaforički. U principu, mnogo toga u SF-u ne drži vodu, ali ta rasprava je već vođena na drugim mestima ovde. Ali se slažem za ono sa okom. Isuviše je očigledna glupost. Sem toga, nedosledno je. Glavni junak na kraju filma je sav isprskan krvlju - i "normalnih" i zaraženih. Naravno, ne bude mu ništa. Zamerka sa povraćanjem krvi takođe stoji.

3) Gušenje u beznađu posledica je nečeg što je rečeno u poslednjoj trećini filma: Za virus leka nema. Ostatak sveta postoji, a Britanija je u karantinu. Na kraju krajeva, zaraženog kuvara-crnca vojnici drže zarobljenog da bi videli koliko mu je gladovanja potrebno da bi - crkao.

4) Zaista je teško zamisliti da virus sa tako kratkim periodom inkubacije pređe baru, makar i Lamanš. No ova glupost je nekako potisnuta saznanjem da ostatka sveta ipak "ima". Mislim da je pominjanje dospeća virusa u Vašington, Pariz i Njujork tu samo radi brzometnog efekta na gledaoca. Stari horor trik.

5) Radio stanice jesu velika rupa. Šta je s dugim talasima?

6) Glavni junak se budi 28. dana od početka zaraze. Koliko je vremena prošlo do dospeća glavnih junaka u okolinu Mančestera - nije precizno definisano. A nije ni važno. U situacijama beznađa, kada si zatvoren u malom prostoru a svet ne mari za tebe (izolovao te je, i čeka da izumreš), psiha ti se menja. Nije mi daleko od "razuma" reakcija onih vojnika. Čak sam se i pitao kada će momenat sa ženama doći na red. Sem toga, zapovednik jedinice je obećao svojim ljudima - koji su "napolju" izgubili sve - da će im dovesti žene i time ih ponovo načiniti "muškarcima". Meni ovde, međutim, smeta isto ono što mi je smetalo u DANU MRTVACA - crno-bela podela na simpatične junake i vojnike-šoviniste. Niko od vojnika nije pokazao trunku humanosti i pokušao da zaštiti one devojke - makar samo zato da bi kasnije "dobio" ono čemu se svi u bazi nadaju.

7) Ulasci u restorane, tunele i zgrade u sumrak (tada zaraženi, koji očito ne trpe svetlost, smeju napolje) su tipični horor klišei, radi "pumpanja" napetosti. Scenu sa tunelom bar vadi kraća rasprava oko toga treba li u tunel ili ne. Odluku o ulasku "zato što je to prečica" doneo je vozač, nasuprot mišljenju ostalih.

MOJA ZAMERKA (PITANJE)
8 ) Je li narode, jesu li se Džimovi roditelji ubili, ili je ono rupa u scenariju da nisu napali sinčića i njegove saputnike? I šta bi sa stanjem njihovih tela ako već jesu mrtvi. Sine, ala bi tu bilo muva u najmanju ruku.

9) Idu da streljaju Džima. A zašto i onog drugog?

ZA MONSINJORA
10) Šta "zaraženi" jedu? Ljude ne jedu, svakako (suočeni smo sa mutiranim virusom besnila o kojem ne znamo ništa - osim da zaraženi postaju mutavi i teže da ga prenesu dalje), ali sam siguran da bez neke hrane ne bi preživeli 28 dana. A ako i bi, onda ne bi bili u stanju onako revnosno da đipaju.

DRAMATURGIJA
Najslabiji deo filma. Ono "Hello" je tek jedna od ilustracija. Postoji pokušaj ocrtavanja likova, ali sa smušenim rezultatima. Najveći trud uložen je u devojku, koja samo nešto sere i objašnjava sebe, a najbolje rezultate pokazuje onaj tatica koji se ne razmeće. Upoznaješ ga prirodno, kako film odmiče. Volim sugestivnost i prikazivanje likova na delima. Šteta što je tatica tako brzo stradao. Klinka me nervira samo zbog očajne glume, a glavni junak, Džim, je mladi tupan, čija navodna početna užasnutost od ubijanja jednostavno nije prikazana. Lepo je to što se insistira na TRANSFORMACIJI likova tokom, ali suviše se ide na reči a premalo na dela - bar kad je Džim u pitanju. Meni scena na benzinskoj pumpi (za koju je vech receno da je sama po sebi nonsnens) nije bila dovoljna.
Dijalozi su nedotupavni, mada se stanje unekoliko popravlja kad junaci stignu u vojnu bazu.

MUZIKA
Obožavalac sam rok muzike, ali - za mene - gitarska dreka ovom filmu uopšte ne odgovara, posebno ne u scenama napada. Što se ostatka muzike tiče - fenomenalno. Pesma u stanu Džimovih roditelja je briljantna.

KRAJNJA OCENA
Efektan film, odlična, mada okrnjena režija, solidna gluma, trapava dramaturgija, nemotivisani postupci junaka. Ghoul je u pravu: scenario je nedovoljno promišljen i razrađen. Ali ovo je ipak više od "stilske vežbe", kakva je, recimo, RESIDENT EVIL.

P.S. ČOVEK OMEGA, sa svojim zaraženima, i dalje je puno bolji i DUBLJI film od 28 DANA KASNIJE. Isto važi i za Romerovu trilogiju. Motivi koji su Romeru bili oružje - npr. kupovina u supremarketu - ovde su samo omaži.

taurus-jor

Spajderu, nećeš valjda (kao što pojedinci sugerišu) oceniti 28 dana kasnije filmom godine? Čekaj bre, tek je april. Ima još vremena da prođe do decembra, kada se utisci svode. A i nije stvar za dizanje u nebesa.

Ghoul

Koliko vidim, Jore, slažemo se u skoro svemu sem u pogledu OMEGA MAN-a, koji u mojim očima uopšte nije tako visoko. Sve ostalo očigledno je i iz (spoiler-filled) trejlera za moj review filma u 1. broju POLARISA:

' Sve u svemu, reč je o pažnje vrednom filmu čije su ambicije, izgleda, ležale prevashodno na formalnom planu, pa tu počivaju i njegovi najveći kvaliteti (odlična režija, sjajna fotografija, atmosfera...) dok na planu scenarija ima nedostatke u vidu nedorađenih likova, logičko-motivacijskih nedorečenosti (mnoge stvari u vezi sa načinom zaraze, ponašanjem zaraženih i t.sl.) i nedovoljne idejne osmišljenosti (od prvog velikog engleskog apokaliptičkog filma posle dugo vremena, pa još u Bojlovoj režiji, čovek bi očekivao malo izraženiji punk ugođaj i specifičnije engleski pristup, umesto omaža američkim uzorima).'

Lurd

Pa, dobro, vidim da se svi slazemo u glavnim stvarima, s tim da sam ja malo ogorceniji zato sto sam vise ocekivao, ali eto.

Jore, sto se tice onog "kako" to ja stalno pricam i stalno isticem, ali ako to nije na mestu i nije dovoljno jako, onda mora da se vadi bar na "sta". Mada, iskren da budem, ne znam zasto mi to pominjes, ali ti verujem da imas razlog te onda dobro.

DUNADAN

Quote8 ) Je li narode, jesu li se Džimovi roditelji ubili, ili je ono rupa u scenariju da nisu napali sinčića i njegove saputnike? I šta bi sa stanjem njihovih tela ako već jesu mrtvi. Sine, ala bi tu bilo muva u najmanju ruku.

ubili su se
stanje tela?
u raspadu, ali poshto si ti navikao na Romerove svene gde kad ugrizes ruku ona odmah otpadne, ovde je to ipak verodostojnije prikazano sa potamnelom uvoshtenom kozom, usukanim obrazima itd
Two tears in a bucket, motherfuck it.

Milosh

"Mi smo besni, oni su samo bolesni" - 'Besnilo', Borislav Pekic

Pogledao sam najzad i ja film, i mogu reci da mi je uglavnom ispunio ocekivanja. Nije najbolji film godine (ali jeste jedan od boljih), nije ni najbolji film Danny Boyle-a, kako tvrdi A. Radivojevic, ali da je rec o natprosecnom, jako dobrom filmu, to da.

Za one koji film jos nisu gledali, a ne bi da pokvare ugodjaj neka ne citaju posto ima dosta SPOILERA.

Dacu svoju dijagnozu po ugledu na Jora, po kategorijama:

REZIJA:

Odlicna, gotovo savrsena. Pejzazi opustelog Londona su perfektni, scene napada su brze i iznenadne, nema predugih uvoda kao u americkim filmovima da pripreme gledaoca. Sto se tice tih 'iseckanih' kadrova meni nisu toliko smetali, to je donekle i doprinelo realisticnosti napada, ali i njihovoj zestini. Jedna od najboljih stvari je genijalna odluka da se snima DV tehnikom, iako to sudeci po razmerama desavanja u filmu i ne deluje toliko logicno (veliki broj totala), upravo ta neizostrenost slike, nervozni pokreti kamere u mnogim trenucima, jos vise dodaju na realisticnosti desavanja, zapravo isao bih toliko daleko da kazem kako mi je film na momente delovao uverljivije od bilo kog drugog filma apokalipse (racunajuci i Romerove). Ima odlicno resenih scena, kao sto je sam pocetak filma, sa onim TV monitorima, ili scena u tunelu (jedna od napetijih), scene u Dzimovoj kuci...Rezija je stvarno najbolja stvar u filmu.

SCENARIO:

Scenaristicki film sabija Romerovu Living Dead trilogiju u jedan film. Pocetak, doduse, nalikuje na kraj Resident Evil-a, ali je znatno ubedljiviji. Meni cak nije toliko ni smetalo to 'hello', jer gledano iz ugla glavnog junaka i potpunog soka koji je doziveo nasavsi se sam u opustelom Londonu, primarna stvar (posto je utolio zedj) jeste uspostavljanje komunikacije. Situacija se zatim razvija kroz Dzimovu posetu crkvi - sto osim sto je njegov prvi susret sa zarazenima ima i dodatnu ulogu uspostavljanja atmosfere apokalipse, jer na samom pocetku nam se stavlja do znanja da su molitve beskorisne tj. da je crkva poslednje mesto za pribeziste (ovo mi je jedna od jacih metafora u filmu). Sledeci bitni trenutak je upoznavanje ostalih prezivelih i njihov put do Dzimove kuce, gde pronalazi mrtve roditelje, posle cega strada i vodja druzine (bese Mark?) - u sledecoj stepenici hijerarhije apokalipse rec je o prvom opipljivom gubitku, kako Dzimovih roditelja tako i Marka gde Jim prvi put shvata, ali jos uvek i ne usvaja osnovno nacelo novog poretka stvari: Ubij ili budi ubijen. Markova smrt je i stara dobra dramaturska doskocica povecanja beznadeznosti situacije eliminisanjem naizgled najsposobnijeg clana ekipe (vidi Cube kao skoriji primer). Zatim sledi i deo sa soliterom  i upoznavanjem novih likova,i tu vec polako stupamo na tlo Zore Mrtvaca, sto kulminira u scenama u prodavnici i piknika u prirodi - rec je o reafirmisanju starih civilizovanih vrednosti kao sto je porodica, ali kako i kod Romera tako i o ovom slucaju rec je samo o lepom snu iz koga sledi budjenje. Ovde treba pomenuti i Dzimov san koji kao da anticipira deo dogadjanja koja slede. Sledeca prekretnica u filmu zapravo je i prva veca (na sitnije cu se osvrnuti kasnije) dramaturska greska. Rec je o staroj klishe fori o konacnom sazrevanju glavnog junaka kroz direktno suocenje sa pretnjom. Problem je sto je ovo izvedeno krajnje trapavo i neubedljivo i vise dejuje kao deus ex machina scenaristicko resenje (btw odmah sam se setio scene na pumpi iz Zore Mrtvaca, jos jedan omaz). Tu se negde zavrsava sa Zorom i ulazimo u Dan Mrtvaca tj. srecemo vojsku. Taj trenutak je obelezen i sa jednom od dramaticnijih scena u filmu u kojoj strada devojcicin otac (nikad bolji Brendan Gleeson), zapravo jedini lik sa kojim saosecamo koji u filmu strada.
Posle toga nastaju problemi sa samom pricom, i manifestuju se do samog kraja filma, i upravo je to ono sto me sprecava da film proglasim za remek-delo. Boyle je pozurio da poentira pa je film u mnogome izgubio na realisticnosti, a i samo poentiranje je tek polovicno ostvareno, ali o tome na kraju...

LOGICKE ZAMERKE:

1. Helloooo! - Meni 'hello' nije smetalo (ali jesu zgodno ostavljeni kljucevi na podu bolnicke sobe), osim u jednoj jedinoj sceni - onoj u restoranu na pumpi. Ovde vec nema nikakvog opravdanja.

2. Nepostojeci period inkubacije - ovde je logika izvrdana zarad dramaturskog efekta. Pretnja je pojacana, a emocije napumpane do maksimuma. Zamislite da morate da ubijete nekoga sa kojim ste do pre minut (doslovno) normalno razgovarali, neko ko vam je brat, otac...Na zalost ovaj efekat se ne koristi previse u filmu. Ono sa okom je takodje propust, ali scena je dovoljno efektna i dramaticna pa sam citavu stvar 'progutao'.

3. Ulasci na mracna mesta - sto se tice crkve to je okej, Dzim nema pojma sta se desava i jos uvek je dezorijentisan. Sto se tice tunela i to je okej posto se oko toga vodi mala rasprava, a Dzim u jednom trenutku kaze kako je to stvarno usrana ideja...i eto nam ironijskog odmaka (kao i lepog omaza Bekstvu iz Njujorka i vrlo napete scene). Sto se tice restorana, to je stvarno glupost.

4. Jorova pitanja i/ili zamerke - Dzimovi roditelji su se definitivno ubili, znaci fale muve! Onog drugog idu da streljaju zato sto se jedini od vojnika pobunio protiv namera ostalih, to je onaj narednik sto vec za vecerom ostavlja drugaciji utisak od ostalih (eto, nisu bas svi vojnici zloce).

5. Sta zarazeni jedu? - Lepo pitanje, logicno. U filmu se ne daje odgovor, ali imamo sasvim dovoljno nagovestaja kako da tu naizgled 'rupu' sami popunimo. Moj odgovor je prost - nista! Elem, ko kaze da su prvobitno zarazeni preziveli svih tih 28 dana? Meni je blisko pameti da zarazeni zive nekoliko dana dok organizam ne kolapsira, a onda umiru. U medjuvremenu mogu da zaraze veliki broj drugih, i tako dalje...Imajuci u vidu da mi tokom filma i ne vidimo veliki broj zarazenih, mozemo da pretpostavimo da je vecina vec mrtvo; to opet znaci da nakon nekog vremena zarazenih vise nece biti (posle jos 28 dana? Videti kraj filma...), ali da ni od Velike Britanije nece puno toga ostati (izlecenje je smrt hehehe!).
I bez onog aviona koji Dzim vidi, i bez one narednikove price (koja je inace vrlo smislena), i bez samog srecnog kraja, da se nazreti resenje. Pa opet, Boyle je bio previse eksplicitan (za moj ukus), i na tome se okliznuo.

DRAMATURGIJA:

Gore sam se vec i dotacinjao ove teme. Ovo jeste slabija karika filma, ali mi nije previse smetalo, osim pri kraju filma.
Imamo jedan odlican lik - otac, jedan solidan ali nedoradjen - Dzim, jedan potpuno nezanimljiv - devojka, jedan nedovoljno ubedljiv - devojcica, i jedan intrigantan, ali nedovoljno eksponiran - glavni oficir (uvek dobar Christopher Eccleston).
Neki prelomni trenuci su reseni dobro, neki slabije. poslednja deonica je pomalo neubedljiva:

-Dzim je uspeo da sjebe citavu jedinicu, ostavsi vezan i bez oruzja, kako da ne!

-Zasto Dzim oslobadja Postara (Bub the Zombie - Day of the Dead) kada su devojke jos uvek unutra, riskantno.

-Nema sanse da bi i devojka i devojcica preziveli sav onaj masakr, neko je tu morao da strada. Na zalost, scenarista je mislio drugacije.

-Oficir na kraju strada na prilicno bedan i neubedljiv nacin.

Dijalozi variraju, ali mi nisu toliko smetali koliko tupavost prevodioca koji vic sa zirafom prevodi tako da samo oni koji znaju engleski mogu da shvate poentu (iako i nije neki vic, ali svejedno).

Kraj mi je smetao na identican nacin kao i u prvoj verziji Blade Runner-a. Umesto da sami anticipiramo, za sta imamo vise nego dovoljno materijala, sve nam se servira na tacni. Pomalo se ubija citavi apokalipticni ugodjaj filma, zar ne mislite?

A sto se tice jedne od poenti iskazanih doslovce u recima jednog oficira - "Ljudi ubijaju ljude", mislim da je tu stvar Romero objasnio mnogo, mnogo ubedljivije i to vec u Night of the Living Dead, kao i Pekic u Besnilu. 28 Days Later ipak nema tu dubinu.
Ali, trenutak kada se na tren prividno brise razlika izmedju besnih i "onih drugih" tj. kada Dzim golim rukama prekolje onog tipa, mi je ipak izmamio osmeh na licu.

MUZIKA:

Odlicna, odlicna. Melanholicna na momente, furiozna kada treba. Ghoul pomenu kako filmu nedostaje taj engleski smek, ali ja mislim da je muzika upravo deo toga. Amerikanci bi ovde garant zasrali stvar. Za razliku od Jora, mislim da gitarska muzika ovde itekako odgovara, a posebno su mi se dopala dva trenutka u filmu kada se 'gitarska dreka' digne na gotovo nepodnosljivi maksimum - pred zidom, kada Dzim prvi put shvata razmere pustosenja i na kraju kada Dzim ubija vojnika-psihopatu.

KRAJNJA OCENA:

Efektan film. Mnogo vise od stilske vezbe, ali sa dosta neiskoriscenog potencijala. Ako je Resident Evil bio budjenje zombie filmova, onda je 28 Days Later ogroman skok napred i dobra uvertira za Dusk of the Dead (odbijam da koristim taj nakaradni naziv - Dead Reckoning) koji ce, ako Bog da da se ikada snimi, biti povratak zombija u velikom stilu. Do tada 28 Days Later je solidna zamena.

Ocena od 1 do 10: Osam, pogledati vise puta.
"Ernest Hemingway once wrote: "The world is a fine place and worth fighting for." I agree with the second part."

http://milosh.mojblog.rs/

Milosh

Samo da dodam...Ako neko jos uvek nije pogledao film a to namerava, bolje da pozuri! Vec se daje u najmanjoj sali u Tuckwoodu, a novi filmovi stizu vrlo brzo, pa je pitanje koliko ce jos dugo biti na repertoaru.  :)
"Ernest Hemingway once wrote: "The world is a fine place and worth fighting for." I agree with the second part."

taurus-jor

Ne čudi me.
Ptičica mi rekla da je film na jedvite jade otkupljen.
Ptičica mi rekla da neki "faktori" šize što se film uopšte pojavio u bioskopima!
Ptičica mi rekla da su to isti ljudi zbog koji se, recimo, Doni Darko i Dog Soldiers nisu pojavili na FEST-u - uprkos izuzetnoj popularnosti i kod kritike i kod publike (prevashodno važi za Evropu i Britaniju). Po istom kriterijumu otkupljivana su i prikazivana neviđena sranja.

Kronenbergov Spajder proveo je u bioskopima ravno NEDELJU DANA. Spajdera nema na piratima. Zašto je onda film tako brzo povučen? I zašto to pitam?

Elem, u toku je akcija U INAT PIRATIMA, tokom koje se filmovi iz prethodne dve godine, koji "zbog piraterije nisu došli došli do izražaja" prikazuju u bioskopu ODEON za 50 dinara. Otišao sam da na velikom platnu pogledam DUHOVE U NAMA (THE OTHERS). Dupke puna sala. Na pola filma, titl počinje da žuri 45 sekundi. I tako narednih 25 minuta. Sala zviždi, a ja distributerima poručujem: akciju bolje da ste plasirali pod nazivom U SLAVU PIRATIMA. Zato što su oni kudikamo profesionalniji. I ne izigravaju "policiju ukusa".

To nas dovodi do pitanja: od čijeg (ne)ukusa zavisi šta ćemo nadalje gledati u bioskopima?

Još bolje: koja vam dilema zvuči relevantnije:

(1) Piraterija ili legalne kopije u bioskopima/video klubovima?
(2) Piraterija ili domaće distributerske imperije?

Ja nisam kriv što mi distributeri sopstvenim ponašanjem nameću  zaključak koji se njima ne dopada. Jesam za legalizam, ali sam, takođe za pluralizam ukusa i profesionalizam.  

Usput, pre tri ili četiri večeri kada sam pogledao 28 dana kasnije u Takvudu, sala je bila puna.

Milosh

Evo vec su ukinuli projekcije pre 19 h, a za 5-6 dana kada stigne Final Destination 2 ostace verovatno samo ona posleponocna...

Samo se pitam kada bi mi to uopste i pogledali film kao sto je Donnie Darko (Kytice da i ne pominjem, ovde bi vise odgovarala formulacija - kada bi mi uopste i culi za...) da se oslonimo na distributere. Ne mogu ni na video da ga izbace!  :x

Bilja

E sad kad sam ovo procitala, gleda mi se film... 8)
A video mi u poslednje vreme ogladneo pa malo jede trake... :(
Bilja
----------------------------------------@

Ivan Bevc

narode...bice nesto dobrih stvari na videu...
na  jesen na VHS i DVD stizu Dark Water i The Princess Blade
Shoot it up
Shoot it up

taurus-jor

Ja vidim, Ivane, da chemo u biokopima gledati ultrakomercijalna govna, a na videu poneku mrvicu. To samo potvrdjuje ono sto sam gore napisao. Imas li ti o tome da kazes nesto konkretnije?

Ivan Bevc

pa stvari stoje otprilike tako

postoje dva osnovna problema
1. mali broj bioskopskih sala
2. novac

S obzirom da na domacoj distributerskoj sceni egzistira Tuck, zivotari Pro Vision i vegetiraju Bandur, Metro, VANS, Delta, Megacom tesko je ocekivati da cemo imati neki bitan pomak u skorije vreme. Mali filmovi ce biti otkupljivani iskljucivo zbog toga sto sluze kao kompenzacija TV stanicama za grdne sate reklamnog prostora bez koga nema uspeha major filmova. U sledece dve godine u Srbiji ce, ako sve bude ok, biti otvoreno jos 20-30 novih bioskopskih dvorana sto znaci da ce komercijalni filmovi zaradjivati vise, ne i da ce mali filmovi biti prikazani. Video, a zatim TV...to su mesta na kojima cemo gledati prave stvari...do bioskopa ce stizati poneki, igrace 7 dana pa ko stigne...

Slicna situacija je i drugde. Novac je jednostavno osnovni uslov za rad...tuzno je ali i realno - i osnovni pokretac. Idealizam je pravi put u bankrot. Svojevremeno je bio zanimljiv tekst u Empireu o tome koliki put treba da predju gledaoci iz Engleske da bi videli film In The Bedroom. Film je bio nominovan za 5 Oskara, a prikazivao se samo u 2 bioskopa u Londonu!

Ostaju FEST i autorski film...cisto zbog snobova ce opstati.

Ne branim nikoga, ne optuzujem nikoga, samo saopstavam pravo stanje stvari. Igrom slucaja sam u prilici da sistem sagledam iznutra. Da je surovo - surovo je.

Ako vas jos nesto zanima pitajte.
Shoot it up
Shoot it up

Spider Jerusalem

taurus-jor

Quote from: "Ivan Bevc"pa stvari stoje otprilike tako

postoje dva osnovna problema
1. mali broj bioskopskih sala
2. novac

S obzirom da na domacoj distributerskoj sceni egzistira Tuck, zivotari Pro Vision i vegetiraju Bandur, Metro, VANS, Delta, Megacom tesko je ocekivati da cemo imati neki bitan pomak u skorije vreme. Mali filmovi ce biti otkupljivani iskljucivo zbog toga sto sluze kao kompenzacija TV stanicama za grdne sate reklamnog prostora bez koga nema uspeha major filmova. U sledece dve godine u Srbiji ce, ako sve bude ok, biti otvoreno jos 20-30 novih bioskopskih dvorana sto znaci da ce komercijalni filmovi zaradjivati vise, ne i da ce mali filmovi biti prikazani. Video, a zatim TV...to su mesta na kojima cemo gledati prave stvari...do bioskopa ce stizati poneki, igrace 7 dana pa ko stigne...

Slicna situacija je i drugde. Novac je jednostavno osnovni uslov za rad...tuzno je ali i realno - i osnovni pokretac. Idealizam je pravi put u bankrot. Svojevremeno je bio zanimljiv tekst u Empireu o tome koliki put treba da predju gledaoci iz Engleske da bi videli film In The Bedroom. Film je bio nominovan za 5 Oskara, a prikazivao se samo u 2 bioskopa u Londonu!

Ostaju FEST i autorski film...cisto zbog snobova ce opstati.

Ne branim nikoga, ne optuzujem nikoga, samo saopstavam pravo stanje stvari. Igrom slucaja sam u prilici da sistem sagledam iznutra. Da je surovo - surovo je.

Ako vas jos nesto zanima pitajte.

To sto pricas vrlo je razumljivo.

E sad, ja imam vrlo konkretna pitanja.

Ako neki domachi distributer ima ugovor sa stranom filmskom kuchom, da li to znaci da ima prava na SVE filmove te kuche? Konkretnije, recimo da distributer NECHE da otkupi odredjeni film na koji ima pravo, a firma nekog Pere Pericha hoche. Ili bar da ga - uz saglasnost autora - dovede na svoj festival. Ima li prava veliki distributer da blokira Peru Pericha SAMO zbog ugovora?

Ovo je izuzetno znacajni pitanje. Jer ako distributeri imaju pomenuta prava (cak i za video!) onda mozemo govoriti o "policiji ukusa", pa cak i monopolistickom ponasanju.

U Americi ima jedna fina rupa u zakonu: film koji niko nije otkupio - bez obzira na neciji okvirni ugovor sa kuchom koja je vlasnik konkretnog filma - moze svako da stavi u video klub. To se tamo zove "umetnicka kopija". Ali kada bilo ko otkupi prava na film, salje se obavestenje svim klubovima da "umetnicke kopije" povuku. Zvuci vrlo fer. NEMA MONOPOLA.

Ko je odgovoran za dezavuisanje komercijalnog uspeha jednog Doni Darka u Britaniji? (Medju prvih deset na godisnjem box-officeu, film godine ili jedan od filmova godine u kljucnim britanskim casopisima za film). Ako vech citaju "Empire" i "Total Film", gde je ocajni Signs - bas kao i superiorni "Doni" - dobijao laskave ocene, i ako vech slede kriterijum KOMERCIJALNOG USPEHA, zasto umesto komercijalno uspelih KVALITETNIH filmova otkupljuju/dovode na FEST komercijalno uspela GOVNA? Po cemu je rimejk Solarisa - koji je pukao na blagajnama kao zvecka, a sasekla ga je i kritika - vise zasluzio da bude doveden na FEST? Zbog Stivena Soderberga?

Da je Doni Darko mali, opskurni film, stvari bi bile jasne. Ali nije.

Ko se bunio protiv dovodjenja 28 Days Later? Ne mogu da tvrdim da Tuck ima ugovor sa vlasnicima Donija, ali je 28 Days jasno i glasno Tuckova teritorija. Nije sporno prikazivanje od 7 dana. Pare, pare, pare, idelaizam sucks. Ali je VRLO sporno to sto se neko BUNIO. Neko izvan Tucka? Neko unutar Tucka? What about that?

Ne moras nikoga da pljujes. Samo nam daj sliku sistema.
Cenichu i pricu izokola - ako je poshtena.

Ivan Bevc

Sto se filmova major kompanija tice tu je situacija vrlo ravna - Tuck ima Warner ( i New Line u paketu), Fox i Columbiju (ova dva druga samo u bioskopima, video rade Millennium odnosno Metro) i samo Tuck moze da pusta njihove filmove kod nas. Koji ce Tuck njihov film pustiti 90% zavisi od njih oni odlucuju, posalju film i ti ga radis - zar mislite da bi iko normalan ovde radio Solaris ili ono djubre Ghost Ship.
Nezavisni filmovi su druga prica - oni se prodaju na slobodnom trzistu s tim sto za Miramaxove filmove pravo prvenstva ima Pro Vision pa ako je njemu paket skup onda ga pazari neko drugi. Cesto se desi da neke nezavisne kupi neko nas ili neki Hrvati za celu bivsu Yu pa onda rasparcava prava prodajuci po teritorijama. Nekada se i udruzi nekoliko kompanija - narocito onda kada su prava skupa.
Ja ne znam ciji je Donnie film, u Tucku uglavnom nisu ni culi za njega (sem Jelketa i mene).  Mozda je bio u nekom glupom paketu koji jednostavno nije bio isplativ (nezavisni film kosta i do 10 000 dolara + svaka ekstra kopija 1000$).
Za Tuck znam da ce i u buduce mali filmovi igrati bar par nedelja u bioskopima (kada bude mesta) jer im se tako malo dize cena pa su posle skuplji kada se prebijamo sa TV kucama za reklame.

Realnije je ocekivati da neki takav film uzme neki Megacom ili Delta, (koja je radila I Devils Backbone – e to je dobar spanski horor, a ne Bezimeni!) dakle kuce koje rade nezavisne filmove nego ocekivati da Tuck koji za 2003. ima plan da pusti oko 80 filmova u bioskopima, zrtvuje neki blockbuster i izigrava mesiju nezavisnog filmskog izraza.

Money makes the world go...to hell
Shoot it up
Shoot it up

Bilja

Citat sa Interneta u vezi filma 28 dana:  :lol:
(nisam ja napisala)

We are British, after all.
The 'end of the world' genre is crammed with promising possibilities, and it's therefore somewhat puzzling that, with a few notable exceptions (On the Beach, Five, and - arguably - The Omega Man) it is populated with so many duds. This one is probably closest to THE WORLD, THE FLESH, AND THE DEVIL in that it opens with some stunning shots of a deserted, debris strewn London (Belafonte in Manhattan in TWTF&TD) and slowly degenerates into a ridiculous conclusion.

The first major disappointment about this movie is that writer Alex Garland clearly hasn't thought through the scenario with which a 28+ day coma victim would be faced if the world he knew had succumbed to a vicious virus that has wiped out virtually the entire country's population while he slept - or, alternatively, he has chosen to ignore such realities as they would severely impinge on the story he tells.

Curiously, the mass exodus mentioned by one of the characters failed to jam any of the roads in London, which are, in fact, almost completely free of traffic; there is a pile-up of vehicles in the tunnel through which our heroes make there escape, but the road into it is unaccountably clear (likewise, the motorways from London to Manchester). People affected by the virus become bloodthirsty maniacs (living dead who can run), yet the City streets are empty of their victims, and we never see more than a handful of the infected at a time (presumably the rest are busy clearing the cars from the streets). The virus is spread by an infected chimp, and yet all other animals appear to be unaffected. The infected only attack healthy people, never other infected, yet for no other reason than to infect them with their diseased blood.

All very shabby.

It's a shame, because the film opens encouragingly with our hero, Jim (Cillian Murphy), awakening (suspiciously naked - no way to treat a coma victim) in a deserted hospital, and trudging through the deserted London streets before eventually coming across a huge board upon which hundreds of messages and photographs from people seeking loved ones are pinned - by far the strongest scene in the movie. Unfortunately, Garland/Cannon's opinion of their audience is signalled all too clearly from that moment on - debris littering the streets outside of the Houses of Parliament, a church infested with the sick: come on guys, even the multiplex set don't need that many indicators to understand that the fabric of society has been torn to shreds.

After hooking up with a father and daughter combo living in a tower block guarded by shopping trolleys (I kid you not) the film gets progressively sillier (although the hundreds of plastic bowls on the roof is a, solitary, inspired touch). And once our heroes encounter the military outpost in darkest Manchester the whole shebang simply implodes, degenerating into a farcical, and highly offensive, prologue to a poorly executed stalk-and slash finale. By this point Garland isn't even trying to keep his story rooted in reality, choosing instead to mine that contemptible cliche that most men, come Armageddon, will revert to their basest instincts, and drool over the opportunity of raping a 14 year old girl.

Absolute crap.
Bilja
----------------------------------------@

taurus-jor

Kakvo proseravanje.
Boze blagi, stvarno nas ima raznih.

Tex Murphy

Ne znam kako možete da se bavite tim beznačajnim pojedinostima kao što su režija (čini mi se da je Sem Pekinpo radio nešto slično onim brzosjeckanim napadima, ako se ne varam, u Divljoj hordi i Psima od slame, možda), scenario, muzika i tako to, kad je ovo film u kojem imamo full frontal male nudity i samim tim zaslužuje najnižu ocjenu.

Btw, prvih sat vremena, do dolaska u vojnu bazu i smrti Brendana Glisona (glumčina!) - skoro odlično. Ostatak - crap.
Genetski četnik

Novi smakosvjetovni blog!

Ghoul

hmmmm:
Btw, prvih sat vremena, (u kojima imamo frontal male nudity!) - skoro odlično. Ostatak (u kome nema više frontal male nudity)  - crap.

e, moj harvi... get over it!
propisujem ti kuru gledanja sabranih dela pitera grinaveja.

Tex Murphy

Eeek! Čovjek bi rekao da je u onako kratkom postu nemoguće pronaći "rupu", ali neki ljudi su toliko zlobni da i to uspiju  :cry:

Inače, ja sam probao jedared da gledam jedan Grinavejev film i izdržao sam negdje dopola.
Genetski četnik

Morticia

Quote from: "Ghoul"hmmmm:
Btw, prvih sat vremena, (u kojima imamo frontal male nudity!) - skoro odlično. Ostatak (u kome nema više frontal male nudity)  - crap.    
Sta si se ti uhvatio za tu musku golotinju?!?  :shock:

Posto i meni nije bilo bas najjasnije uklopiti pricu iz prvih sat vremena filma sa onim u sta se sve to pretvara drugih sat vremena, malo sam pocela da cackam po netu i...

I... otkrila sam na netu podatak da je preostalih sat vremena ubaceno iz producentske verzije. Deni Bojl je zamislio apokalipticni film do kraja. Producentima se ideja, naravno, nije dopala.
Limitirani DVD je imao obe verzije filma. U Bojlovoj verziji oni dolaze do barikada na putu, nikoga ne pronalaze i odlucuju da se vrate u London. Po dolasku u London odlaze do mesta odakle su majmuni pobegli i pokusavaju tamo da otkriju sta se tacno desilo. Neuspesno. Zavrsetak nije srecan, svi umiru.
Kraj koji smo mi videli ima srecan zavrsetak. Producenti su zeleli i da obe zenske osobe prezive.
Postoji na tom DVDu podatak i o trecoj - ne snimljenoj verziji filma. Koliko se secam, oni i tada ne pronalaze nikoga na barikadama, vracaju se u London, tamo valjda otkrivaju vakcinu ili tako nesto i opet imamo donekle srecan kraj.
You're dead, son. Get yourself buried.

Mark

Warning Sign

--------------------------------------------------------------------------------

A bio-chemical spill leads to zombie-like people to attack the remaining chemists in a lab.
COMMENTS

I first heard about this flick after someone on the message board mentioned it. Being a fan of 80's horror flicks, I jumped at the chance to get my hands on a VHS ex-rental. I watched it late one night and really got into it. It's pretty slow in the beginning but once the infected people start showing their symptoms it really starts to kick.

The story follows a woman who works in the security office monitoring all that goes in the laboratory. One day a chemical gets loose in the air and forces everyone to be locked inside, and the woman is seemingly the only person unaffected after getting exposure to the virus. At first the symptoms for the infected seem small until it's revealed that all those exposed will die within a certain amount of time, but they failed to mention that the infected would return... pissed. Yes, the chemical that leaked turned out to be some kind of new rage-virus that would be used in chemical warfare. The theory is that once it's exposed to the enemy that they'd kill themselves off. This is where I think 28 Days Later got its plot, since it also involves some sort of rage-virus exposing itself to the mass populous.

Anyway, after the people die they reanimate and become these pissed off and blood-thirsty versions of themselves; swinging axes and anything else they can get their hands on. Now whether they are zombies are up for question, as they look like something out of the Omega Man and move around as if they just drank a case of Red Bull. Though, technically since they are said to be the reanimated dead that they'd fall under the "zombies" category. The movie isn't really big in gore, but it never one made me lose interest. With its crafty dialogue and sweet "zombies", I knew I was gonna finish this flick with a satisfied look on my face, and I did. The only problem I have with the flick is that there are times when it's too heavy in dialogue and I felt the start of the people reanimating was delayed slightly longer than I would have liked. Either way, this is a solid 80's flick.

OVERALL

An underrated 80's horror flick. Too much dialogue in parts, but worth a rent.
Dos'o Sveti Petar i kaze meni Djordje di je ovde put za Becej, ja mu kazem mani me se, on kaze: Pricaj ne's otici u raj!
E NES NI TI U BECEJ!

http://kovacica00-24.blogspot.com/

Kunac

Warning Sign... verovali ili ne, ali meni se sve čini da sam ovo gledao u bioskopu Avala pre 20-ak godina... Zanimljivo je da se ne secam gotovo nijednog detalja, osim cinjenice da je glavna cura ostala neinficirana zato sto je (spolier) bila trudna. Pokušaću da na netu nađem trejler kako bih osvežio pmaćenje...

Što se 28 dana kasnije tiče, ja sam oduvek ovaj film doživljavao kao Rmero omaž/rip-off.
Prvih dvadesetak minuta podsećaju na Noć: naročito kada se likovi okupe i prepričavaju šta im se dogodilo (a la Ben & Barbara); središnji deo filma poseže za Zorom: scena potrošačkog ludila  u supermarketu, ubistvo inficiranog deteta u blizini benzinske pumpe i dr; finale je u Dan fazonu: normalci vs. poludela vojska vs. poludeli inficirani.[/i]
"zombi je mali žuti cvet"

Tex Murphy

Quote from: "Morticia"
I... otkrila sam na netu podatak da je preostalih sat vremena ubaceno iz producentske verzije. Deni Bojl je zamislio apokalipticni film do kraja. Producentima se ideja, naravno, nije dopala.
Limitirani DVD je imao obe verzije filma. U Bojlovoj verziji oni dolaze do barikada na putu, nikoga ne pronalaze i odlucuju da se vrate u London. Po dolasku u London odlaze do mesta odakle su majmuni pobegli i pokusavaju tamo da otkriju sta se tacno desilo. Neuspesno. Zavrsetak nije srecan, svi umiru.

Wow! Da su snimili tu verziju i izbrisali full frontal scenu (ili bar stavili žensko u glavnu ulogu), imali bismo remek djelo.
Genetski četnik