• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Koji digitalni fotoaparat uzeti?

Started by Boban, 09-12-2006, 01:36:09

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Mixitron M. Storm

Quote from: "DušMan"Sta je ovo, a uz to ni ne radi?

Jel' to to o cemu si pricao, Mixi?

To ti je zvanični kenonov adapter za montiranje koječega na odgovarajući fotoaparat i širokougaoni konverter nakačen na njega.

Adapter je poznat po tome što je skuplji od onih koji isto pašu a prave ga druge firme.

Ja sam u BM-u uzeo Fujijamin adapter od 58mm (za S3) i sad mogu da kačim šta mi padne na pamet od filtera i sokoćala koja su 58-milimetarska. Naravno, nikako da se odvučem i rešim ono što sam pominjao.

DušMan

Quote from: "Boban"650 ima mnogo bolji video mod.
650: Video  640x480, 30/15fps, 320x240, 60/30/15 fps, 160x120 15 fps
720: Video  640x480, 30/15fps, 320x240, 60/30/15 fps, 160x120 15 fps
Kako moze video mod da bude bolji, ako su karakteristike identicne?
Tu sam, drzi me 650, ali onda se setim tih 100 evra i pocnem da trazim nesto dovoljno jako da me ubedi.
Nekoć si bio punk, sad si Štefan Frank.

Mixitron M. Storm

Canon A410. Bez razmišljanja.

Boban

dušmane, objektiv uopšte nije isti. Na 650 je mnogo veći i od najkvalitetnije sorte. Nemoj da te zavara isti otvor bledne i ekvivalentna žižna daljina, jer je senzor na 650 za trećinu veće površine pa je i objektiv toliko veći da bi odnos bio isti, samim tim ima mnogo veću razlučujuću moć. To je objektiv sa G9, dakle, vrhunski.
Video snimak sa 650 je mnogo bolji. Evo, ako ti dopusti znaš ko, ja ću ti obezbediti bezbolnu tezgu na kojoj ćeš zaraditi tih 100 evrosa.
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Mixitron M. Storm

Ako neće on, koje su potrebne kvalifikacije za tezgu?  :!:

Boban

dušman ima prvenstvo, na njega sam se već svikao.

Mixitron M. Storm

Rekoh 'Ako neće on', ne ''Ja sam se prvi javio!'  :roll:

DušMan

Moze, ako je u drugoj polovini februara, malo sam zauzet ispitima do tad.
Sta treba da se nosi?  8)

lilit

Evo nesto sto bi "strucnjacima" u koje ja spadam, sigurno odgovaralo. :lol:

http://www.exilim.com/intl/ex_f1/
That's how it is with people. Nobody cares how it works as long as it works.

Alexdelarge

Vredi li pazariti Canon powershot A580? Odmah da kazem potpuni sam pocetnik kad je u pitanju fotografisanje.
moj se postupak čitanja sastoji u visokoobdarenom prelistavanju.

srpski film je remek-delo koje treba da dobije sve prve nagrade.

Truba

ja imam neku odron minoltu
koštala je 750 eura ali 2002.

sada je odron i guta baterije ko luda...

medjutim zadovoljan sam  :lol:
Najjači forum na kojem se osjećam kao kod kuće i gdje uvijek mogu reći što mislim bez posljedica, mada ipak ne bih trebao mnogo pričati...

angel011

Imam Canon powershot A530, koštao oko 200 eura pre par godina, guta baterije, slike sa blicem ne ispadnu uvek najbolje, ali u principu sam vrlo zadovoljna.
We're all mad here.

Boban

Kupite dobre baterije pa ih neće gutati.
Postoje DURACELL PLUS, ako naletite negde na original (koštaju 70 dinara komad) traju zaista x-puta duže. Recimo, meni u blicu ladno okinu 700 puta naspram običnih alkalnih koje jedva izguraju 50-100 snimaka ili buvljačkih s kojima ne mogu da napravim niti jedan jedini, doslovno nijedan snimak.

Shozo Hirono

.....i naravno uvek je najbolje imati baterije na punjenje(kvalitetne)....i svih tih problema otprilike i nema ! :evil:

Truba

imam punjač i 8 baterija  :lol:  možda su one premorene od višegodišnjeg punjenja :idea:

minolta dimage 7i
5 megapixela
7x opticki zum

ovi noviji imaju svoje baterije to je prava stvar

:lol:
Najjači forum na kojem se osjećam kao kod kuće i gdje uvijek mogu reći što mislim bez posljedica, mada ipak ne bih trebao mnogo pričati...

Boban

Pa naravno da baterija moraju da budu dobre.
Zar neko misli da su jedne baterije iz zezanja 18x skuplje od drugih?

angel011

Imam baterije na punjenje, i dalje ih guta.

Primetila sam i ja kad su baterije loše da ni jedan snimak ne može da se napravi. Osim ako nije potreban blic, onda možda može nekoliko snimaka.
We're all mad here.

Shozo Hirono

Ne znam,mozda sam imao srece,ali moje baterije na punjenje,toliko traju,da se cesto desi da samo dve iskoristim u toku celog letovanja,umesto sve cetiri,za nekoliko stotina snimaka.Kodak baterije sa Kodak Chargerom.

angel011

Sony baterije sa Sony chargerom. Nekoliko puta punjene u toku petnaestodnevnog letovanja, napravljeno oko 550 snimaka.
We're all mad here.

Truba

mislio sam da displej guta baterije
ali kad sam ga iskljucio vidio sam da je ista situacija  :idea:

angel011

Kod mene su blic i uključivanje kamere ono što guta baterije.
We're all mad here.

Cornelius

Quote from: "Alexdelarge"Vredi li pazariti Canon powershot A580? Odmah da kazem potpuni sam pocetnik kad je u pitanju fotografisanje.

Po rečima mojih prijatelja fotografa, trenutno je na tržištu najzanimljiviji kompakt fotoaparat Panasonic Lumix DMC-TZ5 (9 M - superzoom 28-280 mm - stabilizovan). Lumixova optika je izuzetno kvalitetna - Leica, a cena ovog aparata se krece oko 300 evra. Prednosti su odlična optika i dobar odnos boja. Nedostaci su da nije prilagodjen za brza snimanja i za snimanje brzine.
Je n'ai aucune confiance dans la justice, même si cette justice est faite par moi.

Truba

jel mi čemu aparat?

ovo je Harvijev komšiluk
a rezoluciju sam malo smanjio jer mi je kartica od 128 MB  :?  :x

a ovo je groblje :D svetog marka

zanimao sam se za zemlju preko puta... 25 Eura kvadrat... a neće da parceliše... ima ih 5000 kvadrata  :P  :?  :cry:  

kako je krenulo ima da si kupim samo 2 kvadrata  :roll:  8)  :(  :cry:

Alexdelarge

Pazario sam Canon PowerShot A580 za 10 000 dindzi. Simpaticna igracka. Narednih dana cu okaciti fotke.

Osnovne karakteristike:

http://www.imaging-resource.com/PRODS/A580/A580A.HTM
moj se postupak čitanja sastoji u visokoobdarenom prelistavanju.

srpski film je remek-delo koje treba da dobije sve prve nagrade.

Chardonnay

U novembru uzimam sebi Olympus SP570 UZ, jedva čekam.

http://www.itsvet.com/proizvod/olympus-sp-570-uz/comp_tehn_camera/32/542

Mada se premisljam i za CANON EOS 30d, videla sam slike jednog coveka, ono je ludilo. Ovde ga nema u prodaji. Ako neko cuje da ima, neka javi!

DušMan

Godine prolaze. Ja sam opet u fazonu da kupim aparat, i to, kao, odmah - dok imam nekih para.
Da li neko ima predstavu šta se izmenilo u svetu digitalaca i koliko brzo je napredovala tehnologija?

Boban

G10 je vrh sveta za tvoje potrenbe.

DušMan

Sećam se tog modela, još kad sam se onomad premišljao kao snajka oko toga da li da uzmem 710/720 ili 640.
G10 je bolji od pomenutih?

Boban

G10 je fotografski jači.
Ako hoćeš i dobar video, uzmi 650 ili njegovog naslednika.
Dakle, G10 je fotografski bolji od 650 bez obzira što imaju isto sočivo, razlika je u senzoru i obradi.

Alex

I mene zanima, koji je najbolji trenutno za 100€?
Avatar je bezlichna, bezukusna kasha, potpuno prazna, prosechna i neupechatljiva...USM je zhivopisan, zabavan i originalan izdanak americhke pop kulture

Hobit

Moja preporuka je neki aparat iz palete FUJI
Profesionalni forografi su mi rekli da je tu odnos kvalitet - cena najbolji. Dakle, treba slušati one koji se time bave!

Baterije isključivo VARTA profesional, 2700, to stvarno radi bez problema, traju godinu dana. Naravno, nakon toga kupiš nove pa puniiiiii
Sve će na kraju biti dobro, a ako nije dobro, znači da još nije kraj!

Boban

Baterije ne traju vremenski rok, nego zavisi od punjenja i korišćenja; mogu se satrti i za 2-3 meseca a mogu da nadžive aparat.

Za 100€ nemaš ništa vredno pomena, pa je svejedno šta ćeš uzeti.
Ja bi svakako išao na Canon zbog toga što je u ovom trenutku daleko najjači u senzorima i obradi.
Fuji je imao primat u srednjoj klasi pre 4-5 godina, ali sada više nije u igri.

Nightflier

Daleko od toga da sam stručnjak za fotografiju, ali imao sam priliku da koristim "Kenone" i "Olimpuse", ali u klasi za idiote. Moram reći da me je "Kenon" pridobio interfejsom. "Olimpus" me je skroz zbunio. Dakle, ako čovek nije profi, definitivno "Kenon". Kada je reč o uređajima visoke klase, čuo sam da je već nekoliko godina "Nikon" najbolji. Ne znam koliko je to tačno.
Sebarsko je da budu gladni.
First 666

Boban

Nije tačno.
Nikon je imao primat u pouzdanosti autofokusa krajem devedesetih.
Negde, početkom devedesetih, AF je postao standard; Nikon je izabrao da razvija tačnost fokusa, a Canon brzinu; dakle, Nikon je imao manje promašaja, ali je canon bio upotrebljiviji za sportske događaje i reporterske uslove.
Danas je prevlast Canona vrlo jasna u sledećem: za iste pare nudi nedvosmisleno više nego Nikon, mada kažu da je najskuplji nikon bolji od najskupljeg canona ali tu su već u igri desetine hiljada evra.
Pogledajte utakmicu finala svetskog prvenstva, među 200 reportera iza gola, njih 180 ima canon. Prepoznaju se po belim teleobjektivima.
Canon je uveo profesionalni kvalitet u objektive f/4 dok se Nikon i dalje drži da profi kvalitet dobijaš samo sa f/2.8 objektivima, a razlika u ceni je sumanuta.

kresha

D' oživim temu.
Juna sam pazario Fuji S5500 sa 'pratećom opremom', igrao se, učio se fokusu, obradi i sl; sad uzeh da otkrivam šta je aperture, wide angle i to, ali već osećam zasićenost aparatom.
Elem, tragam za nekim boljim, po mogućstvu do 250 jurona. :)
Skromnost je grah prema sebi.

tomat

ja rabim Fuji s5800 već nekoliko godina, i mogu reći da je odnos cena/kvalitet sjajan. spada u prosumer kategoriju, i za učenje je prilično dobar, a koštao me je oko 170€.

nego, hteo bih da pitam dSLR mahere nešto: vredi li kupovati one kitove koji se mogu naći na tržištu, a relativno su jeftini (<400€). konkretno, mislim na ova dva modela

http://www.bmfoto.rs/product_nikon-d3000-kit-18-55mm-vr_2721
i
http://www.bmfoto.rs/product_canon-eos-1000d-kit-18-55-_1841

po netu sam naletao na svakakve rivjuove, od dizanja u nebesa do stavova da je ovo golo govno. mene konkretno zanima da li je on, recimo, duplo bolji od ovog aparata koji sada imam (ili nekog kurentnijeg modela, a za iste pare) obzirom da je duplo skuplji?
Arguing on the internet is like running in the Special Olympics: even if you win, you're still retarded.

Boban

On je deset puta bolji od aparata koji imaš, ako bi na njega navrnuo pravo staklo; recimo Canon je bolje rešenje u jeftinijoj izvedbi, Nikon kao postaje bolji kada se uloži preko 10000 evra u opremu.
Dakle, bilo koji dslr Canon je nemerljivo bolji od bilo kog kompakt aparata, čak i sa kit objektivom.

tomat

Arguing on the internet is like running in the Special Olympics: even if you win, you're still retarded.

Mica Milovanovic

Uz Bobanovu pomoć nabavio sam pre godinu dana Canon 500D sa objektivom EF-S 18-200mm i veoma sam zadovoljan kombinacijom.
Nije jeftino, oko 1000 evra, ali prvi put, još od davnih dana i mog starog Nikona FM, zaista uživam u fotografisanju.
Sve u svemu, dobra srednja klasa...

PS: Međutim, kad Boban na ovo telo nakači svoje čudo od profi objektiva, to postaje već veoma ozbiljna alatka...
Mica

nickname

Da imam 400€, ja bi uzeo polovan Canon 30D sa nekim all-round staklom, tipa Sigma 17-70, Canon 18-55IS. Ostatak para (da, bilo bi i nekog ostatka) u štek pa kad vidiš šta ti sledeće treba, ganjaš objektiv (ili blic ili stativ ili ...) za tu namenu.

Boban

Canon 30D je ipak prevaziđen na svim zamislivim nivoima.
Bolje je dodati još neki evrić pa uzeti apsurdno dobar 550d sa BILO KOJIM objektivom.
Prednost najnovijeg Canonovog procesora u odnosu na prastari u 30d je realno neizreciva.

Boban

A evo i da vidite snagu pravog aparata i objektiva, da ne postavljate više pitanja "Da li je to bolje?"

Prvo ceo kadar, a onda krop na kome se vidi precizno iscrtavanje svake piknice (klikom na fotke dobijate veće):

nickname

Quote from: Boban on 24-09-2011, 02:41:49
Canon 30D je ipak prevaziđen na svim zamislivim nivoima.
Bolje je dodati još neki evrić pa uzeti apsurdno dobar 550d sa BILO KOJIM objektivom.
Prednost najnovijeg Canonovog procesora u odnosu na prastari u 30d je realno neizreciva.

Senzor u 550D jeste brutalan. Al ja sam ipak pristalica da se u stakla više investira. Zato imam 30D od 200€ i objektive za 1500€. Detalja nema (i ne može ih biti) kao na tvom primeru sa fullframe aparatom ali opet ne može da se meri sa bilo kojim prosumerom, ma kolko skup bio.

I da, kvalitet fotografije je samo jedna od prednosti dslr-a. Tek kad se proba, skapira se razlika u ergonomiji, brzina u radu, fokus, nepostojeći shutter lag itd itd...

Boban

Ono što mene ubija kod prosumera jeste lag... Dakle, loviš scenu i vidiš je i on to snimi u nekoj narednoj sekundi, posebno ako je situacija svetlosno komplikovana, pa dok on to obradi, odabere, ovamo, onamo... užas; ne možeš da slikaš ništa što se mrda, sem na sreću, pa šta ispadne.

Senzor na 550d uparen sa Digic IV procesorom daje apsurdan kvalitet, evo, ja sam paraleno snimao sa vrha Ušća zalazak sunca sa drugaricom koja ima 550d, a ja sa 5d, dakle, moj senzor je najmanje za klasu bolji, a verovatno i više, plus FF plus sve ostalo, plus je moj objektiv 5x skuplji od njenog. Snimamo u kontrasvetlu naravno i ona dobija u senci zalazećeg sunca zelenkastu boju na drveću koje je gotovo u mraku, a kod mene je to sve jednolično tamno, a kada postignem da se tu vidi nešto, nebo je spaljeno, dakle, samo sa kombinacijom dva snimka mogu da dobijem ono što ona radi s jednim. Ja znam da je to što ona dobija neprirodno, da takva dinamika naprosto ne postoji u prirodi, ali oni imaju neki algoritam da presvetla mesta prigušuje a tamna izvlači u istom trenutku i pravi rezultat mnogo bliži onome što ljudsko oko vidi.

To je bio trenutak kada sam ja shvatio da je moj aparat pregazilo vreme i da će za koju godinu biti samo nostalgična zajebancija, te sam ga prodao i sada planiram verovatno 60d ili neku sličnu igračku najnovijeg dostignuća.

tomat

Quote from: tomat on 24-09-2011, 00:23:50
ja rabim Fuji s5800 već nekoliko godina, i mogu reći da je odnos cena/kvalitet sjajan. spada u prosumer kategoriju, i za učenje je prilično dobar, a koštao me je oko 170€.

nego, hteo bih da pitam dSLR mahere nešto: vredi li kupovati one kitove koji se mogu naći na tržištu, a relativno su jeftini (<400€). konkretno, mislim na ova dva modela

http://www.bmfoto.rs/product_nikon-d3000-kit-18-55mm-vr_2721
i
http://www.bmfoto.rs/product_canon-eos-1000d-kit-18-55-_1841

po netu sam naletao na svakakve rivjuove, od dizanja u nebesa do stavova da je ovo golo govno. mene konkretno zanima da li je on, recimo, duplo bolji od ovog aparata koji sada imam (ili nekog kurentnijeg modela, a za iste pare) obzirom da je duplo skuplji?

motao sam se nešto po engleskoj, pa sam u nekoj radnji koja drži fotoaparate zamolio prodavca da mi uporedi ova dva modela iz ranijeg posta. čovek je bio ljubazan pa mi je pokazivao i postere napravljene od fotografija uzetih sa ova dva aparata (e sad, moram mu verovati na reč da su zaista fotografije slikana sa ova dva modela), i moje laičko oko nije primetilo nikakvu razliku, a to je i on potvrdio. rekao je da su rezultati isti, a da bi se on, kao korisnik Canona, ipak odlučio za Nikona, pre svega zbog (kako on reče) malo boljeg kvaliteta izrade samog aparata.

e sad, još me zanima da li ću odlukom da uzmem jedan ili drugi aparat trpeti neke posledice u budućnosti? tipa: ako uzmeš Nikon onda ćeš morati da kupuješ samo ovakve objektive jer on ne podržava tu i tu tehnologiju (ili obrnuto), i tome slično.

tomat

inače, cenom su se ova dva modela potpuno izjednačili, oba su po 399€.

Boban

Što manje para daješ, Canon je bolji izbor od Nikona; u nekoj najvišoj ultraprofi klasi moguće je da Nikon odnosi prevagu ali to su sumanute pare.
Canon daje sebi luksuz da L kvalitet sočiva ugrađuje u svoje prosumere G serije; naravno, ne mogu dobiti oznaku L, ali su dva koplja iznad konkurencije u istom cenovnom rangu.
Logika Nikona je da ako oćeš vrhunski, moraš da se ispružiš do svoje pune dužine, a Canon pravi iskorake i za male pare povremeno časti kupce ili pravuroznim senzorom, ili izuzetnom obradom, ili naprosto kvalitetnijim staklom nego što bi to bilo prirodno.

tomat

OK. a da li postoje ograničenja u budućem apgrejdovanju fotoaparata, bilo da se odlučim za jedan ili drugi?

lilit

ja hocu najboljeg sto manjeg i tanjeg idiota. ima li nekih preporuka?
That's how it is with people. Nobody cares how it works as long as it works.