• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

HOUSE, M.D.

Started by marduk, 24-12-2006, 22:03:13

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

marduk

Izgleda da je na RTSu krenuo FOXov serijal DOKTOR HAUS.
Neki ga hvališe na forumu, pa evo da vidimo i njihove utiske.
(Dok čekam WillodWispa da mi pošalje obećane dve sezone serije, evo večeras ću videti o čemu se radi.)

Prenos sa RTS sajta:

serija: doktor haus   

Nedelja, Decembar 17, 2006 22:55  TV1
RTS1 / nedeljom u 22.55 [odmah posle filma u 21.05]
SAD, 2004.

Inovativna medicinska drama 'Doktor Haus', ovenčana Emijem, Zlatnim globusom i Pibodi nagradom, delo je Dejvida Šora, a izvršnu produkciju potpisuje filmski reditelj Brajan Singer ['X men', 'X2', 'Povratak Supermena']. Reč je o seriji koja na potpuno nov način pristupa misteriji, pa iako je inicijalno zamišljena kao slična seriji 'Mesto zločina', u kojoj su glavni 'junaci' okom nevidljivi dokazi, reditelj je u poslednjem trenutku odlučio da se fokusira na analizu karaktera. U centru pažnje je Gregori Haus [Hju Lori], kontroverzni doktor koji ne veruje nikome, a naročito ne svojim pacijentima. Iako njegovo ponašanje oskudeva manirima, jer se često događa da ne želi ni da razgovara sa onima koje leči, on je izuzetan stručnjak. Bez obzira na to što je ekscentričan do granica nedruštvenosti, Haus je besprekoran dijagnostičar koga svi poštuju zbog nekonvencionalanog načina razmišljanja i nepogrešivog instinkta. Njegova oblast su infektivne bolesti a obožava izazove medicinskih zagonetki koje mora da reši da bi mogao da spasi živote svojih pacijenata. On predvodi tim mladih dijagnostičara koji rade u Prinston-Plejnsboro bolnici: dr Erik Formen [Omar Eps], neurolog, dr Alison Kameron [Dženifer Morison], imunolog, i dr Robert Čejs [Džes Spenser]. Svaka epizoda počinje na isti način - negde izvan bolnice i prikazani su događaji koji vode do početka bolesti Hausovog sledećeg pacijenta.

O liku dr Hausa
On je žrtva pogrešne dijagnoze doktora, što je dovelo do izumiranja butnog mišića. Bez obzira na korektivnu operaciju kojoj se podvrgao, Haus trpi izuzetno jake bolove zbog kojih vidno hramlje. Zato je njegov zaštitni znak postao štap uz pomoć koga lakše hoda.
Haus ima izraženu sposobnost da 'čita' ljude. Ali, on ne mari mnogo za njihova osećanja, osim ako ne može da ih iskoristi za rešavanje slučaja.
Jedna od osnovnih Hausovih osobina je nizak prag tolerancije kada je u pitanju dosada. Kada nije zauzet poslom ili razmišljanjem, on žonglira, sluša muziku, gleda 'sapunice', konstruiše razne naprave od predmeta koji se nalaze u njegovoj kancelariji, igra se loptom ili jo-joom, a najčešće vrti svoj štap.
Bez obzira na frivolnost i nestrpljivost, Haus pokazuje izuzetnu posvećenost onda kada se zainteresuje za određeni problem jer - ne može da odoli izazovu!
Lik dr Hausa ima brojne sličnosti sa najčuvenijim detektivom Šerlokom Holmsom. Autor serije, Dejvid Šor, izjavio je u intervjuu da je glavni lik u seriji zaista delimično inspirisan Holmsom. A inače, Artur Konan Dojl, stvorio je lik Šerloka Holmsa po ugledu na svog mentora i darovitog hirurga, dr Džozefa Bela.
U jednoj epizodi, Haus, na izlasku iz bolnice, postavi dijagnozu svim pacijentima u prepunoj čekaonici.

Nagrade
Dejvid Šor, autor i izvršni producent serije, nagrađen je Emi nagradom za izuzetan scenario za dramsku seriju.
Hju Lori, koji tumači ulogu dr Hausa, dobitnik je Zlatnog globusa u kategoriji najboljeg glumca u televizijskoj seriji.
Tokom druge sezone emitovanja, Američki filmski institut okarakterisao je seriju kao jednu od najboljih u 2005. godini, a iste godine serija je dobila i Pibodi nagradu.

!TRIVIA
• Dr Haus i Hju Lori imaju isti datum rođenja - 11. jun 1959.
• Otac Hjua Lorija bio je doktor, a u jednom intervjuu Lori je izjavio da oseća grižu savesti jer ga 'plaćaju da postane lažna verzija oca'.
• Dejvid Šor je ispričao da se tokom odabira za glavnog glumca dogodila anegdota. Naime, kada je Hju Lori završio čitanje teksta, Brajan Singer, izvršni producent serije, je povikao: 'Vidiš, ovo želim za seriju - pravog Amerikanca'. Naravno, radi samo o dobroj glumi, jer je Lori poznati britanski glumac.
• Motor dr Hausa je replika Honde CBR1000RR Repsol iz 2005. godine.
• 'Inicijalna kapisla' za nastanak serije bila je rubrika 'Dijagnoza' u 'Njujork Tajmsu', koja analizira aktuelne neobične medicinske slučajeve.
• Instrumental koji se čuje u najavnoj i odjavnoj špici delo je grupe Mašive Attack i nosi naziv 'Teardrop' ['Suza'].

Utisci onih koji prate seriju????

zakk

veri naaajs. mi laajk.
Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

marduk

Odgledah epizodu, ovo je tek druga koju daju naši.
Zanimljivo, Hju Lori (znamo ga iz Crne Guje!) razvaljuje svojim sarkastično-ironičnim komentarima svega oko sebe, iskidao sam se od njegovog vragolastog humora, npr.ona scena u restoranu

Majka pacijenta: How can you just sit there?
Dr. Haus: Well, if I eat standing up I spill. :!:  :evil:  :?:

Me-wants-more!!

Will-O'-The-Wisp

House ti je poslat, cisto da bi utolio zedj za demonsko-cinicnim opaskama, brutalnim zlostavljanjem nemocnih i hipertrofijom politicke nekorektnosti.

Kad mi prodju ispiti, ce lanem nesto vise o seriji, ali u danasnjoj major network TV-produkciji Sveto Trojstvo cine - 24, Prison Break i House, M.D.!  :!:

P.S. E, da - ko ne gleda House i ko ne drzi olovku i beleznicu u rukama tokom gledanja, ne zasluzuje ni da zivi!  :evil:
"A life, Jimmy, you know what that is? It's the shit that happens while you're waiting for moments that never come."
– Lester Freamon (The Wire)

marduk

Quote from: "Will-O'-The-Wisp"
P.S. E, da - ko ne gleda House i ko ne drzi olovku i beleznicu u rukama tokom gledanja, ne zasluzuje ni da zivi!  :evil:

AMEN TO THAT  :|

Cccc...kaki su ovi studenti, nemaju ni 5minuta da postuju koju rečenicu o svojoj omiljenoj seriji  :wink:

Milosh

Skupio sam na gomilu prve tri sezone (četvrta se skida...) i krenuo da gledam po oko 5 epizoda dnevno (obično jedna za dobro jutro i ostale pred spavanje); još malo ću da dovršim drugu sezonu i brinem se šta ću kad ispucam i treću, skroz sam se navukao...
"Ernest Hemingway once wrote: "The world is a fine place and worth fighting for." I agree with the second part."

http://milosh.mojblog.rs/

Mixitron M. Storm

Ja sam uhvatio nekoliko epizoda na TV (zimus) i bio gotov da se navučem. Pobegao sam na vreme.

Tex Murphy

Quote from: "Milosh"Skupio sam na gomilu prve tri sezone (četvrta se skida...) i krenuo da gledam po oko 5 epizoda dnevno (obično jedna za dobro jutro i ostale pred spavanje); još malo ću da dovršim drugu sezonu i brinem se šta ću kad ispucam i treću, skroz sam se navukao...

Pa to je bar jednostavno - repriziraj Hostel.
Genetski četnik

Novi smakosvjetovni blog!

blasphemer

House M.D. je serija koja mi se bas dopala kada se pojavila. Kako su sezone isle, bivala mi je sve dosadnija. Aktuelnu, cetvrtu, sezonu ne gledam, iako imam do sada prikazane epizode, jer me mrzi. Jednostavno, serija se vrlo brzo pretvorila u sapunicu. Medicinski aspekt, poprilicno drugaciji u odosu na ostale "doktorske" serije, nije mogao sam za sebe da odrzi seriju jer je DOSADAN! Posezanje za najegzoticnijim bolestima, ili veoma retkim formama nekih vec poznatih, ili pak izvlacenjem slucajeva iz publikacija opisanih u dvocifrenom broju u svetu malo smara. Pogotovu sto to prati najrazlicitije lupetanje debila iz njegovog tima kad dodje do "diferencijalne dijagnostike". Dalje, posebno iritira njihovo olako posezanje za svim najskupljim dijagnostickim metodama, pocev od kompletnog bakterioloskog (sto je donekle o.k.), virusoloskog (sto je neverovatno skupo) ispitivanja, pa onda sve moguce pretrage na autoimunost, pa kontrastna snimanja CT i NMR, i kao vrhunac njihovog izdrkavanja PET sken (za sta je neophodno da u sastavu bolnice postoji ciklotron!). To sve mozda moze u nekoj idealnoj komunistickoj drzavi (koja, jelte, ne postoji), ali u Ameriki, u kojoj se na svaki cent pazi, troskovi se smanjuju gde god je to moguce... to nece ici.
Dakle, ((bas sam ga oduzio)) jasno je da su scenaristi morali da se prebace na likove i njihove medjusobne odnose, privatne zivote... Naravno, sve se vrti oho Housea, sto je idobro, jer je bar taj lik super izgradjen a i Hugh Laurie je GENIJALAN u toj ulozi. Ono troje pomocnika je izrazito iritantno, dobro da su se konacno setili da ih izbace i da u cetvrtoj sezoni krenu sa novim likovima. Wilson je smesan-simpatican, dok lik Cuddy, direktorke bolnice, vremenom postaje vrlo simpatican, iako je u pocetku bio iritantan.
I tako, ja se raspisao a malo rekao, ne znam koja je uopste poenta ovog posta. Gledajte Housea, zabavicete se!  Ovu kolicinu politicke nekorektnosti necete naci ni u jednoj seriji.
Urnebesno! (da zavrsim kao neki lik koji pise ocajne recenzije filmova za Politikin dodatak TV revija)
"Do what thou wilt shall be the whole of the Law." AL:I,40

kresha

Jel gleda neko Dr.Housa,najbolju lekarsku seriju koja je ikad napravljena.Ako da zna li gde se moze kupiti cetvrta i peta sezona.
Skromnost je grah prema sebi.

Milosh

http://www.znaksagite.com/diskusije/viewtopic.php?t=3843&highlight=house

Mislim da je bilo reči i na onom topiku o serijama: http://www.znaksagite.com/diskusije/viewtopic.php?t=5115&start=0

Ja sam stao negde pri početku četvrte sezone, malo me je zamorila ona čitava ujdurma sa kandidatima za novi tim, pa rekoh da napravim malu pauzu koja se u međuvremenu odužila...
"Ernest Hemingway once wrote: "The world is a fine place and worth fighting for." I agree with the second part."

http://milosh.mojblog.rs/

marduk

Quote from: "kresha"Jel gleda neko Dr.Housa,najbolju lekarsku seriju koja je ikad napravljena.

Dakako, posle SCRUBS  :!:

Kastor

Peta sezona je sa emitovanjem stigla tek do sedme epizode.
"if you're out there murdering people, on some level, you must want to be Christian."

kresha

Ja sam odgledao prve pet sezone SCRUBSA.Prva i druga su mi najbolje,treca malo dosadna,dok su cetvrta i peta vec malo slabije.Sto se House-a tice,ja sam odgledao prvu,drugu i cetvrtu,trecu nigde ne mogu da nadjem.Cetvrta i jeste malo dosadna u pocetku(prve 6-7 epizode)dok je nadalje sve bolje i bolje
Skromnost je grah prema sebi.

Savajat Erp

Ја лично мрзим лекарске серије, мада кажу да је ова добра, али ипак...
Niste mi verovali da ću da pucam?!
ZAŠTO MI NISTE VEROVALI?!!!!

raindelay

Quote from: "kresha"trecu nigde ne mogu da nadjem

Ako hoces strimovano evo ti ovde:

http://www.watchtvsitcoms.com/house.php

Mada mi nije jasno kako mozete da gledate ovakve serije.
I WAS ANTI-OBAMA BEFORE IT WAS COOL

Mark

Pocela je sedma sezona! Now What?...
...je emitovana prekjuce!

:!:
Dos'o Sveti Petar i kaze meni Djordje di je ovde put za Becej, ja mu kazem mani me se, on kaze: Pricaj ne's otici u raj!
E NES NI TI U BECEJ!

http://kovacica00-24.blogspot.com/

malishan

Quote from: Mark on 22-09-2010, 16:47:15
Pocela je sedma sezona! Now What?...
...je emitovana prekjuce!

:!:
Da, jedva je docekasmo!  :|
Ja juce gledala, i naravno dobre fore su tu kao i uvek... Bice tesko cekati po 7 dana do naredne epizode...
Everybody lies!

nickname

Sačekaš lepo celu sezonu pa onda gledaš. Gledam kad ja hoću, šta hoću i koliko hoću. To čekanje 7 dana nije bolje od gledanja serija na TV.

Mark

Ne moze tako. To tako moze kod Dextera jer ima samo 12 epizoda za tri meseca, dok House ima vise epizoda i traje vise meseci...
Dos'o Sveti Petar i kaze meni Djordje di je ovde put za Becej, ja mu kazem mani me se, on kaze: Pricaj ne's otici u raj!
E NES NI TI U BECEJ!

Mark

Quote from: Lord Kufer on 22-09-2010, 22:47:35
A i Bonz bi trebalo noćaske, jelda?

Ja ne pratim tu seriju.
E NES NI TI U BECEJ!

nickname

Quote from: Mark on 22-09-2010, 22:27:30
Ne moze tako. To tako moze kod Dextera jer ima samo 12 epizoda za tri meseca, dok House ima vise epizoda i traje vise meseci...

Ma može, gledao sam House-a do sada, svaki put sam sačekao da izbace bar jednu celu ako ne i dve sezone.

Albedo 0

House je prso. Zadnje 2 sezone su ga baš zasrali.

Mark

Quote from: nickname on 23-09-2010, 00:39:08
Quote from: Mark on 22-09-2010, 22:27:30

Ma može, gledao sam House-a do sada, svaki put sam sačekao da izbace bar jednu celu ako ne i dve sezone.

Svaka cast na strpljenju onda! Ja sam tako gledao Prison break po 12 epizoda na dan i prso skroz... Sada treba tako da gledam Lost ali nikako da krenem.
E NES NI TI U BECEJ!

Mark

Quote from: Albedo 0 on 23-09-2010, 01:13:48
House je prso. Zadnje 2 sezone su ga baš zasrali.

Priznajem ja da su prvi dve-tri sezone bile najbolje, da su kasnije (posle selekcije) sa novom ekipom malcice pali, ali daleko je ovo od loseg, ili prosecnog. House je odlicna serija!
E NES NI TI U BECEJ!

Albedo 0

Možda, ali više nije ''demonsko-cinična'', kao što je rekao teoretičar pod Ostrog.

Svela se na njegovo budalesanje o mrtvom ćaletu, niko valjda nije očekivao da na taj način prsne ova serija.

Posljednja epizoda 6. sezone -  qpuke

Mark

http://www.tagtele.com/videos/voir/20082

Lisa Edelstajn juce - gola!
Mada samo ledja joj vidosmo...
E NES NI TI U BECEJ!

Mark

Posle slabije druge, jake epizode 3 i 4! Plus, primecijem da House MD postaje prilicno "Cuddy's-ass-centric"!!! Which is good!

E NES NI TI U BECEJ!

EMA

Hmmm, ali oni mi uopšte nisu par. Za Hausa je pre neko drugi (sem njega samoga)

Mo

pa tek ova poslednja epizoda mi vuce na onog hausa kog sam zavolela. To romanticno sranje s pocetka sezone mi se uopste ne dopada ali iskreno se nadam da nece produbljivati dalje. (nadam se da ti padovi nisu nastali zato sto je hugh laurie postao producent  :( )

Lord Kufer

Namestili su kraj. Nije dobro da su glavni junaci u prisnom emocionalnom odnosu. Zajeb...

HOĆEMO DA NAM VRATE OLIVIJUUUUU  :cry: :cry: :cry:

Perin

Ja čekam da se nakupe dve tri epizode, pa onda da gledam...I meni je ova sezona malo off zbog romantike, ali imam neki osećaj da će kraj sezone biti mindfucked.

Lord Kufer

Ma, te njihove idijotske dileme o poštenju. Zajebaće, garant.

Mark

Tzv. Huddy zaplet je svima brilicno brzo dosadio tako da ja ocekujem da ce brze-bolje smanjiti dozivljaj...
E NES NI TI U BECEJ!

Perin

Kad će 9ta epka? Već neko vreme očekujem, ali ništa...

Albedo 0

Season 7, Episode 9: Larger Than Life
Original Air Date—17 January 2011

inače, House je više nego propao, baš su ga usrali. Ako ne bude na kraju sezone nekog mindfuckinga što reče Perin, odustajem od gledanja...

namsey

Paaaaaa, sedam sezona, pocelo recikliranje posle trece.
Inace mozda najboje epizode, kada je isao na odvikavanje, mislim da je to pocetak 6. serijala

scallop

Ako nekoga zanima moje mišljenje - House je propao onog trenutka kad je Hugh Laurie pokupio sve nagrade i postao stand up komičar. Odnosno, kad je narušio standardnu postavku TV serija koje funkcionišu. Kao jedini lik u seriji, ostali su sasvim potisnuti, ukinuo je dobitnu kombinaciju.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Mark

House MD se ipak jos uvek dobro drzi. Sa velikim nestrpljenjem ocekujem nastavak sezone ...
E NES NI TI U BECEJ!

malishan

Ne znam da li ste gledali 15. epizodu, ali ono je bolesno...
Everybody lies!

Albedo 0

znači počeo je mindfuck.

zakk

očas posla ga sjebaše :D  xcheers

(Hausa, ne seriju!)
Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

malishan

Quote from: zakk on 10-03-2011, 03:43:59
očas posla ga sjebaše :D  xcheers

(Hausa, ne seriju!)

Hehe, bas...  :(
Everybody lies!

Mark

Zadnje tri epizode su mi bile bas dobre. Ne znam u kom smislu ga sjebase?
E NES NI TI U BECEJ!

Mark

AAALLLLOOO!

13
IS
BACK!
E NES NI TI U BECEJ!