• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Umro Dzejms Braun

Started by Cornelius, 25-12-2006, 16:56:09

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Cornelius

B92, ponedeljak, 25. decembar 2006.

Legendarni soul muzičar, Džejms Braun (James Brown), preminuo je u ponedeljak, 25. decembra u 73. godini, potvrdio je njegov agent Frenk Kopsidas (Frank Copsidas). (...)

Sredinom 60-ih godina XX veka Braun postiže najveći komercijalni uspeh - to je period kada se pojavljuju i ogromni hitovi "Papa's got new bag" i "I got you (I feel good)", koje su obe objavljene 1965.

U ovom periodu Braun nastavlja i dalje da razvija fank zvuk: 1967. objavljuje "Cold Sweat", pesmu koja gotovo da nema promena akorda, a koju su mnogi kritičari kasnije nazvali vrhuncem plesne muzike ovog perioda, i prvom pravom fank pločom.

Ubrzo počinje saradnju i sa džez muzičarima rafinišući zvuk, koji će kao takav uticati na brojne izvođače u drugoj polovini 1960-ih, pre svega na "Sly and the Family Stone", "Charles Wright & the Watts 103rd Street Rhythm Band", "Booker T. & the M.G.'s", "Temptations" i druge.

Njegov prateći bend The JB's nastao je na početku naredne decenije i prvi put je promovisan na Braunovom singlu iz 1970. "(Get Up I Feel Like Being a) Sex Machine". Uprkos manjim izmenama JB's će ostati najprepoznatljiviji Braunov bend do kraja karijere.
Je n'ai aucune confiance dans la justice, même si cette justice est faite par moi.

Meho Krljic

Da, RIP, sad mi reče žena. Jebiga, ako je iko živeo divlje, to je bio on, tako da se nadam da mu nije preterano žao..

Cornelius

Ma, nije njemu žao, no je nama žao. Neće biti još jednog takvog.
Je n'ai aucune confiance dans la justice, même si cette justice est faite par moi.

Loengrin

Kad je ono bio njegov koncert na sajmu?
There must be a happy medium somewhere between being totally informed and blissfully unaware.

mick_rider

Laka mu crna zemlja. Bio je faca.
The Godfather Of Soul.

Meho Krljic

Quote from: "Loengrin"Kad je ono bio njegov koncert na sajmu?

Pre deset godina, verovala ili ne...

Loengrin

Stvarno meho ...  :roll:
There must be a happy medium somewhere between being totally informed and blissfully unaware.

Meho Krljic

Da, 1996. Ne bih to zapamtio, no su sinoć rekli na vestima B92 a ja se uhvatio kako razmišljam o tome da je u to vreme James Brown imao isto godina kao moj otac sada... Nije to malo godina... 63...

krema

Dobro si i rekao- kako je zivio, dobro je i pozivio. Laka mu zemlja...

Meho Krljic

Pa, realno, 73 godine nisu loše godine, pogotovo za nekoga ko je rođen u ponižavajućem siromaštvu i brao pamuk na poljima kao dječarac a posle se valjao u svim mogućim oblicima bluda i razvrata poznatim modernom čoveku. Jedino je bezveze što ga je odnela upala pluća. Trebalo je da mu donesu jedno dva-tri ćamila heroina da opali zlatni metak i ode kao pravi Srbin u Valhalu. Ali, jebiga, Amerikanci nisu poznati po osećaju za stil...

krema

Tako to obicno biva...takve ljude odnese nekakva boljka od koje nikada ne bi ni ocekivao da se to desi...
Sta ces...

Cornelius

Quote from: "Meho Krljic"Pa, realno, 73 godine nisu loše godine, pogotovo za nekoga ko je rođen

...pre 78 godina. On je radi šou-biznisa sebi smanjio godine.

Will-O'-The-Wisp

Umro Dzemo?!  :?

I feeeeel good!  :evil:

Salim se... R.I.P.
"A life, Jimmy, you know what that is? It's the shit that happens while you're waiting for moments that never come."
– Lester Freamon (The Wire)

lilit

That's how it is with people. Nobody cares how it works as long as it works.

Meho Krljic

Quote from: "Cornelius"
Quote from: "Meho Krljic"Pa, realno, 73 godine nisu loše godine, pogotovo za nekoga ko je rođen

...pre 78 godina. On je radi šou-biznisa sebi smanjio godine.

Rili??? Onda su novinari bedevedesetdvojke OPET slagali. Ustaše, majku im njihovu...

Bab Jaga

Samo prije 40 dana je bio u Zagrebu...
Ghoul fhtagn!

Cornelius

Quote from: "Bab Jaga"Samo prije 40 dana je bio u Zagrebu...

Pa, možda je umro baš zbog toga. Vido sve i svašta, ali to ga dotuklo.

WARLOCK

E da bio je nezapamcen koncert Brawna na sajmu koliko se dobro secam :lol: nadam se da je u raju i da peva soul :)

Meho Krljic

Nije da ja sad kao nešto verujem u Boga i dualitet dobra i zla, ali, za potrebe akademske rasprave: čisto sumnjam da će gazda James da ispuni potrebne kvalifikacije za smeštaj u raj. Zapravo, prilično sam siguran (pa samo prošle godine je bio pritvaran jer je ženu odrao od batina) da ima u paklu rezervisan apartman sa 666 zvezdica. Teško da bi iko ko je pevao o tome kako je seks mašina mogao da prođe pored Svetog Petra nezapaženo i uvuče se u rajski vrt.

Cornelius

Meho, zavisi. Ako se pokajao pred smrt, onda mogu da mu se otvore vrata Carstva nebeskog.

Meho Krljic

Pravo zboriš, Kornelijuse, i podsećaš me na to kako svoju pokvarenost po inerciji uvek pripisujem drugima. Uostalom, nije li Deni DeRužmon đavla opisao kao 'ništa koje ništi'? Planiram da kada sledeći put budem pravio vizit-karte ovo stavim ispod svog imena. Da vidimo kakve ću ONDA poglede dobijati od zbunjenih humanitaraca sa tuđinskih meridijana.

Cornelius

Šta će ti doneti ti zbunjeni pogledi humanitaraca?

Meho Krljic

Užitak, šta drugo. 'Dok su drugi zbunjeni, ti si slobodan'. Geslo koje valja pamtiti...

Idem ja sad da spavam, imam utisak da će me mačke probuditi pre zore izlivima ljubavi... ili nasilja, kod njih je to često isto...

Cornelius

Quote from: "Meho Krljic"'Dok su drugi zbunjeni, ti si slobodan'. Geslo koje valja pamtiti...

Meho, tvoja sloboda ne zavisi od drugih, nego od Boga i od tebe sâmog, a ne od drugih ljudi, a naročito ne od loših osećanja drugih ljudi.

drf

Ne znam šta mu bi. James dosad nije radio takve stvari.

WARLOCK

ma bice mu lepo ono gore,malo ce se pokajati propeva soul da procisti dushu i pocne negde novi lep zivot :lol:

Tex Murphy

QuoteNe znam šta mu bi. James dosad nije radio takve stvari.

Nije umirao prije? Pa dooobro, jednom valjda mora da mu bude prvi put.
Genetski četnik

Novi smakosvjetovni blog!

Nyarlathotep

Quote from: "Cornelius"Meho, tvoja sloboda ne zavisi od drugih, nego od Boga i od tebe sâmog, a ne od drugih ljudi

Jebes tu slobodu ako ti od nekog Boga zavisi.
Da nema vetra, pauci bi nebo premrezili.

Meho Krljic

To, Nyarla, kaži mu!!!!

Cornelius

Nyarla, tvoja sloboda zavisi i od narodne milicije.