• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

STVARALASTVO STANLEYA KUBRICKA

Started by Demo(n)lisher, 11-01-2007, 20:41:32

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Demo(n)lisher

STANLEY KUBRICK. STA RECI O OVOM IZUZETNOM COVEKU, IZUZETNOM KREATORU, REDITELJU KOJI SE NIJE PROSLAVIO SAMO KINGOVIM BLOCK - BASTER HOROROM ISIJAVANJE, VEC I CUVENIM PRIKAZOM TOTALITARNOG DRUSTVA U "PAKLENA POMORANDZA". TU JE NARAVNO I CUVENA RATNA DRAMA 'FULL METAL JACKET" SA ADAMOM BOLDVINOM, "2001 : SVEMIRSKA ODISEJA" EKRANIZACIJA SF SAVRSTENSTVA ARTURA KLARKA, BARRY LYNDON, LOLITA, SPARTACUS SA KIRKOM DAGLASOM I NA KRAJU NAJSLABIJI FILM U SIROKOM SPEKTRU KJUBRIKA - "SIROM ZATVORENIH OCIJU"
SVI NJEGOVI FILMOVI SU KLASIKA U FILMSKOJ INDUSTRIJI, KONTRAVERZNI POPUT POMORANDZE, I OSPORAVANI KAO ISIJAVANJE OD STRANE KINGA KOJI JE SEBI NAVUKAO JOS VECI BLAM SNIMANJEM NOVE VERZIJE ISIJAVANJA KOJA JE BILA TOTALNA KATASTROFA (MICK GARIS)
KOJI JE PO VAMA NAJBOLJE KJUBRIKOVO OSTVARENJE
PO MENI JE
1.ISIJAVANJE
2.PAKLENA POMORANDZA
3.FULL METAL JACKET
4.2001 : SVEMIRSKA ODISEJA
5.SPARTAKUS
6.DR.STREJNDZLOV
7.BERI LINDON
I`m a self - improved evil baby.

---

Killing na prvom mestu, ondak Pomorandza, pa Lolita.
mada su mu filmovi malko bolji od njega samog, moram priznat pred svima da ne volem kubrika kao lika, jerbo sam steko (prvi) utisak da je bio pretenciozni i dosadni, nalozheni tip koji se primao da bude samo on pa on i njegova karijera.
znate takve face, ono, ko goran bregovic, samo gleda kakva mu je biografija. sad se istripujem da sam perfekcionist, i sad svi moraju to da znaju, i ako mogu da snimim film za 2 godine ja cu ga snimim za 4 da bi se prichalo kako sam bolesno pedantan.
ma daaaaj....
kad sam cuo kako je svako malo zvao spilberga da mu dosadjuje, to mi je bas licchilo na stenlijev pozeraj. kao, ja sam nezavisan avtor, legenda, odjebo sam holivud, otiso u englesku, a ovamo zovem spilberga da mu kukam za pare i da ga pitam za misljenje.
kakav crni "izuzetan chovek", demonlishere, pozer jedan je to bio, ja sto ti kazhem, a da ga nisam ni poznavao.
Ti si iz Bolivije? Gde je heroin i zašto ste ubili Če Gevaru?

Milosh

Quote from: "Zika Kisobranac"Killing na prvom mestu, ondak Pomorandza, pa Lolita.
mada su mu filmovi malko bolji od njega samog, moram priznat pred svima da ne volem kubrika kao lika, jerbo sam steko (prvi) utisak da je bio pretenciozni i dosadni, nalozheni tip koji se primao da bude samo on pa on i njegova karijera.
znate takve face, ono, ko goran bregovic, samo gleda kakva mu je biografija. sad se istripujem da sam perfekcionist, i sad svi moraju to da znaju, i ako mogu da snimim film za 2 godine ja cu ga snimim za 4 da bi se prichalo kako sam bolesno pedantan.
ma daaaaj....
kad sam cuo kako je svako malo zvao spilberga da mu dosadjuje, to mi je bas licchilo na stenlijev pozeraj. kao, ja sam nezavisan avtor, legenda, odjebo sam holivud, otiso u englesku, a ovamo zovem spilberga da mu kukam za pare i da ga pitam za misljenje.
kakav crni "izuzetan chovek", demonlishere, pozer jedan je to bio, ja sto ti kazhem, a da ga nisam ni poznavao.

Kud ćeš veći pozeraj od većine tvojih postova, najlakše je tako neargumentovano pametovati po forumima.

:roll:
"Ernest Hemingway once wrote: "The world is a fine place and worth fighting for." I agree with the second part."

http://milosh.mojblog.rs/

Cornelius

Quote from: "Demo(n)lisher"STANLEY KUBRICK. STA RECI O OVOM IZUZETNOM COVEKU, IZUZETNOM KREATORU

Stvarno, sta reci? Slava mu. Pocivaj u miru. Laka mu zemlja...
Je n'ai aucune confiance dans la justice, même si cette justice est faite par moi.

---

Quote from: "Milosh"Kud ćeš veći pozeraj od većine tvojih postova, najlakše je tako neargumentovano pametovati po forumima.

ja sam ovde poznat kao pozer. ništa novo. idem opet da klečim na kukuruzu.

Meho Krljic

Quote from: "Zika Kisobranac"
Quote from: "Milosh"Kud ćeš veći pozeraj od većine tvojih postova, najlakše je tako neargumentovano pametovati po forumima.

ja sam ovde poznat kao pozer. ništa novo. idem opet da klečim na kukuruzu.

To ako ti ja napravim mesta...

---

ti na zrnevlju, ja na okomcima

Meho Krljic

Dogovor kuću gradi, kažu mudri ljudi.

Mardi_Rustam

Mislim da je demo(n)lisher jedan genijalan mladi covek, koga svim snagama treba da zadrzimo na ovom forumu, kako bi svojom visprenoscu sto vise oplemenjivao nas kolektiv, koji pati od nepoznavanja fundamenata sedme umetnosti.
Maybe the bear got them!

Please Don't Eat the Babies!

Cornelius

U, ala smo fini i dobrodusni veceras. Sta je u pitanju? Da nije ojuzilo kod vas? Da niste otvorili burence rakije od pre dve decenije? Da nije u pitanju teska hrana od Bozica? Da vas covek ne prepozna.
Je n'ai aucune confiance dans la justice, même si cette justice est faite par moi.

lilit

Quote from: "Cornelius"U, ala smo fini i dobrodusni veceras. Sta je u pitanju? Da nije ojuzilo kod vas? Da niste otvorili burence rakije od pre dve decenije? Da nije u pitanju teska hrana od Bozica? Da vas covek ne prepozna.
sve je ovo zrelo za deponiju, moj kornelijuse.
:D
That's how it is with people. Nobody cares how it works as long as it works.

Cornelius

Kastor

Stvarno Žiko ajde na kukuruz.
Demonu i lisheru da se popravi tastatura, zaglavljuje im caps lock, izgleda.

EDIT: potpuni smisao
"if you're out there murdering people, on some level, you must want to be Christian."

Tex Murphy

Na ovom forumu imamo jednog VELIKOG ljubitelja Stenlija Kjubrika, sad samo čekam da se javi  :lol:
Genetski četnik

Novi smakosvjetovni blog!

Demo(n)lisher

Cinjenica je da je on DJAVOLSKI dobar reditelj, onima kojima se njegovo master - piece delo ne svidja, zavidni su, i na tome stavljam tacku po tom pitanju.
Shining je na trecem mestu najboljih horora na netu, ukljucujuci i na IMDb, visemilionska zarada, prepoznatljivo izbezumljeno lice Dzeka Nikolsona koji je jedan od najvecih simbola horora.
Pomorandza, film na koji su se ugledali i starije i mladje generacije. Genijalne i poucne izreke koje se citiraju i u pozoristima.
Full Metal Jacket koji sa Apocalypse Now cini najbolji tandem ratnih filmova (tematika : Vijetnam)
O Spartaku i da ne pricamo.
Kjubrik je za zivota dokazao da su njegove rediteljske sposobnosti iznad realma prosecnog, tako da je ostavio amanet ogromne vrednosti za kulturu i kinematografiju.

Meho Krljic

Meni je od Kjubrika najbolji Scarface, urban, krvav, a opet duhovit, sa glavnim junakom koji je nasilnik, kriminalac i prodavac droge a koga opet čovek ne može da ne zavoli zbog strasti prema životu i neobičnog moralnog koda koji je sledio sve do smrti u fontani svog dvorca  na Havajima. Jeste Kjubrik dobro odradio Kum 1 i 2 ali Scarface je duhovitiji, brži, dinamičniji... Čudo je šta dsetak godina razmaka može da učini od stvarno talentovanih reditelja.. Šteta što je posle Scarfacea pukao i snimao sve same nepamtljive filmove (mada je meni Predator i dalje okej, ipak tu igraju dva buduća američka guvernera) i završio na televiziji... Mislim, druga sezona Alfa je bila još i gledljiva, al ono posle je bilo dno... Ne čudi me što se navukao na pajdo i pljačkao bakalnice d avrati dugove, a priča se i da se prostituisao po LA haustorima kad je za keš baš bilo tesno. Sramota je kako neki velikani završe...

krema

Demo(n)lisher

:?
Meho, covece pa Skarfejs nije delo Kjubrika, nego Brajana De Palme.
Za KUMA MORA DA SE SALIS, JER KUM NIJE DELO KJUBRIKA NEGO FRENSISA FORDA KOPOLE (UZECU U OBZIR DA JE SVE OVO SALA)

Meho Krljic

Blah, vidi se da sam zahrđao po pitanju humorističnosti.......

krema

O Demolisheru, pa jel moguce da se lozis? :?

Demo(n)lisher

Pa znas sta, ja sam mator covek, odmakle su mi godine, mladost me izdala, nije lako nama djedovima. :lol:

Kastor

Quote from: "Demo(n)lisher"

Kjubrik je odbijao da Spartaka svrsta u svoje filmove. Smatrao se gostujućim rediteljem u Daglasovom projektu.

I da, daleko od toga da je Eyes wide shut njegovo naslabije ostvarenje. Ne računajući prve filmove, to je upravo Spartak.
"if you're out there murdering people, on some level, you must want to be Christian."

Milosh

Quote from: "Kastor"Kjubrik je odbijao da Spartaka svrsta u svoje filmove. Smatrao se gostujućim rediteljem u Daglasovom projektu.

I da, daleko od toga da je Eyes wide shut njegovo naslabije ostvarenje. Ne računajući prve filmove, to je upravo Spartak.

Istinito zbori Kastor.
"Ernest Hemingway once wrote: "The world is a fine place and worth fighting for." I agree with the second part."

Cornelius

Quote from: "Kastor"

Nadam se da si gledao Paths of Glory. Ako nisi, pogledaj ga.

Milosh

Pa ja pretpostavljam da je Kastor mislio na prva dva filma (Fear and Desire i Killer's Kiss), ali to neka ipak on potvrdi. Prvi veliki Kjubrikov film, po meni, je The Killing; a Paths of Glory je jedan od najvećih antiratnih filmova ikada.

Demo(n)lisher

Kastor

Quote from: "Milosh"Pa ja pretpostavljam da je Kastor mislio na prva dva filma (Fear and Desire i Killer's Kiss), ali to neka ipak on potvrdi. Prvi veliki Kjubrikov film, po meni, je The Killing; a Paths of Glory je jedan od najvećih antiratnih filmova ikada.

Da, da i da.

Alex

Kjubrik je odbijao da Spartaka svrsta u svoje filmove. Smatrao se gostujućim rediteljem u Daglasovom projektu.

Mnogo šaljivih postova na ovom topiku, ali na žalost tvoj je ozbiljan.
Avatar je bezlichna, bezukusna kasha, potpuno prazna, prosechna i neupechatljiva...USM je zhivopisan, zabavan i originalan izdanak americhke pop kulture

Ghoul

Quote from: "alexts"

Mnogo šaljivih postova na ovom topiku, ali na žalost tvoj je ozbiljan.

ne, nego na sreću, pošto kastora smatram čovekom od ukusa.
stoga, da pojačam 'šaljivost' njegove (ili tvoje, alexts?) izjave, mogu samo da potvrdim i potpišem da je EYES daleko bolji film od SPARTAKA.
https://ljudska_splacina.com/

Alex

Kastor je "od ukusa" koliko i ti - verovatno i on misli da Blago Sijera Madre zaslužuje 3, a Masakr Testere 3 nad hostelom 5
Avatar je bezlichna, bezukusna kasha, potpuno prazna, prosechna i neupechatljiva...USM je zhivopisan, zabavan i originalan izdanak americhke pop kulture

Tex Murphy

Vi nemate pojma. Stenli kjubrik uopšte nije postojao. To je bio prevarant pod imenom Alen Konvej.
Genetski četnik

Novi smakosvjetovni blog!

Kastor

Quote from: "alexts"Kastor je "od ukusa" koliko i ti - verovatno i on misli da Blago Sijera Madre zaslužuje 3, a Masakr Testere 3 nad hostelom 5

Jok, taj Kastor ne gleda vesterne. Usput, ne dopada mu se ni testera ni hostel. Ali da, VRLO mu je blizak Ghoulov ukus.

Milosh

Quote from: "alexts"Kastor je "od ukusa" koliko i ti - verovatno i on misli da Blago Sijera Madre zaslužuje 3, a Masakr Testere 3 nad hostelom 5

Jesi ti ovde nešto kao hteo da kažeš ili čisto nasumično lupetaš reda radi? Ako jesi, ajde lepo prevedi...

Milosh

Elem, on topic... Koga zanima Kjubrik, a mrzi ga da juri po netu ili časopisima brojne intervjue s njim, preporučujem knjigu Stanley Kubrick: Interviews (edited by Gene D. Phillips); jedina veća mana je nedostatak tekstova iz perioda rada na Isijavanju. Inače, dobro štivo za razvejavanje predrasuda o Kjubriku (iskazanih i na ovom topiku) za koje su verovatno jednako zaslužni kako oni teoretičari/kritičari koji su bespotrebno mistifikovali njegov rad, tako i oni drugi koji su ga zbog puke odbojnosti prema bilo čemu drugačijem neargumentovano kritikovali (pljuvali).

Alex

Quote from: "Milosh"

Jesi ti ovde nešto kao hteo da kažeš ili čisto nasumično lupetaš reda radi? Ako jesi, ajde lepo prevedi...

Mnogo toga se čita iz ove rečenice:

1. Ja i Ghoul imamo vrlo različite poglede na film - različite koliko su različiti Kazablanka i Prosperove knjige
2. Kastor ima sličniji filmski ukus sa Ghoulom (priznao) - obojica su skloniji autorskom/ umetničkom filmu od žanrovskog/ holivudskog (horor se ne računa)
3. High Sierra je odličan film, a Hjuston jedan od značajnijih reditelja
4. Kako se stvarno zovu osmorazredni horor filmovi nije zaista bitno
i još po nešto, da ne pominjem Kjubrika...

Milosh

Quote from: "alexts"da ne pominjem Kjubrika...

Pa nisi ga ni pomenuo. Na topiku o Kjubriku. A citiraš tuđe komentare o njemu. Poenta?

Ghoul

Quote from: "alexts"3. High Sierra je odličan film, a Hjuston jedan od značajnijih reditelja

pa dobro, a je li barem bitno kako se zovu ti TVOJI omiljeni filmovi?
pričamo li o HIGH SIERRI ili o TREASURE OF SIERRA MADRE?
:roll:  :x  :evil:
https://ljudska_splacina.com/

Kastor

Quote from: "Harvester"Vi nemate pojma. Stenli kjubrik uopšte nije postojao. To je bio prevarant pod imenom Alen Konvej.

Valja li šta Colour Me Kubrick, pogledao bih ga ali me prilično obeshrabruju komentari poput: gubljenje vremena isl.

Gledao neko?

Demo(n)lisher

Sta mislite da je Kubrick ziv, koji bi film napravio, i sa kojom tematikom bi se sluzio?

Alex

Quote from: "Ghoul"
Quote from: "alexts"3. High Sierra je odličan film, a Hjuston jedan od značajnijih reditelja

pa dobro, a je li barem bitno kako se zovu ti TVOJI omiljeni filmovi?
pričamo li o HIGH SIERRI ili o TREASURE OF SIERRA MADRE?
:roll:  :x  :evil:

Vidi lapsus! :oops:

Znaš na šta sam mislio:

Ghoul:
QuoteTHE TREASURE OF SIERRA MADRE
J. Huston
*** 3

Što li me (o)pominje R. Volš?

Cornelius

Quote from: "Demo(n)lisher"Sta mislite da je Kubrick ziv, koji bi film napravio, i sa kojom tematikom bi se sluzio?

Šta? Zar Kubrik nije živ????!!!!

Demo(n)lisher

Ma da, ziv je dok je tebe Kornelijuse i mafije :evil:

Cornelius

Uf, dobro je. Ja se zabrinuh, jer Sten, već neko vreme, niti piše, niti mi se javlja.

BladeRunner

Kad sam bio mhladjan momak ja, Stenli Kjubrik mi je bio omiljeni reziser, a i sada je u samom vrhu. Ako bi trebao nekako da rangiram njegove filmove, to bi bilo:

0) Odiseja u svemiru: 2001
---
1) Paklena pomorandza
1) Isijavanje
1) Staze slave
2) Dr. Strangelove
3) Sirom zatvorenih ociju
4) Spartak
5) Full metal jacket
6) Lolita

Od njegovih, uslovno receno, bitnijih filmova, nisam odgledao "Berija Lindona", kao ni "Ubijanje". Nakon sto sam svario (i jako zavolio) opus Dzima Dzarmusa, Kjubrik mi je postao manje drag u odnosu na ono sto je bio ranije. Elem, Dzarmus mi je pokazao da se genijalan film moze snimiti i sa par glumaca i bez raskosne vizuelne upecatljivosti koja je trademark svakog Kjubrikovog filma (svaki njegov film ima pecat: "Jedinstveno! Kult!" na sebi). Uostalom, sto je blize bio klasicnoj naraciji, Kjubrik mi je bio slabiji - vidjeti Lolitu i Spartaka, dok je "Staze slave" prije izuzetak koji potvrdjuje pravilo. "Full metal jacket" nikad nisam prihvatio kao dobar, a kamoli izuzetan film. Ovdje mi je Kjubrik bio previse kalkulantski nastrojen, a upotreba muzike mi uopste nije bila sastavni dio filma, kao sto je to bila kod Odiseje (steta sto Lurd nije tu, pa da napise jedan pljuvacki post o ovom filmu).

Da je Kjubrik ziv, mislim da bi napravio film o tome kako mu je bilo dok je bio mrtav. Inace, ja Fincera i (donekle) Aronofskog posmatram kao izdanke Kjubrikolikog nacina izrazavanja. Pozdrav.
All those moments will be lost in time like tears in rain.

Kastor

Na osnovu čega si povezao Finčera i Kjubrika? (stvarno me interesuje)

BladeRunner

Bio sam napisao jedan obiman post, pa ga procitao dva puta i shvatio da nije bas pametan, jer postoji barem desetak rezisera koji bi se uklapali u ono sto sam tamo naveo. Zbog toga je najpostenije da napisem - utisak. Utisak nakon odgledane "Paklene pomorandze" mi je bio jako slican utisku nakon odgledanog "Fight club"-a. Sve ostalo sto bi naveo kao slicnosti (zanrovska raznolikost, ekranizacija (naizgled nefilmicnih) kult-djela, autorski pecat koji nam omogucava da kazemo 'Ha, ovo je film SK/DF' nakon odgledanih 10 minuta, hrabrost (Fight Club i ubijanje Ripli) itd.), ne vazi samo za njih dvojicu. Pozdrav.
All those moments will be lost in time like tears in rain.

lilit

meni su the killing, dr. strangelove i clockwork orange najbolji kjubrikovi filmovi, iako volim i isijavanje i eyes wide shut. a i njegova lolita mi se svidja (od killer's kiss imam sve na dvd-u i bas sam veliki fan lika i dela).
odiseja mi je van svih kategorija, kao nesto extra, extra.

medjutim, kao njegov zivotni promasaj posmatram film artificial intelligence koji je, navodno, stenli dao spilbergu da rezira.
pratila sam godinama story behind organizacije snimanja filma (scenarija i ostalog), imala sam jako velika ocekivanja, a na kraju je kjubrik umro, a spilberg odradio kako samo on ume :(.

krema

Uh, ovo mi se svidja- da je Odiseja van svakih kategorija.
Apsolutno se slazem- to mi je njegov omiljeni film.

filmoljub

hehe, sto bi rekli oni cigani: "Delija tepac..ljubazan je bio"
A sto bi rekao huper  na svim svojim posterima za preminule muzikante: RIP

lilit