• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

BOLJI ZIVOT (NAJBOLJE OSTVARENJE SINISE PAVICA)

Started by Demo(n)lisher, 12-01-2007, 16:14:48

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Demo(n)lisher

Bolji zivot je legendarna serija, mozda i najbolja serija koju su Srbi uradili, neprocenjive je vrednosti, serija koja bez obzira kakvo vreme bude bilo, uvek ce biti aktuelna (jer kod nas se situacija nece ni promeniti) S(l)inisa Pavic se proslavio svojim remek delom, pricom o tipicnoj srpskoj porodici, sa veselim avanturama glavnog junaka porodice Popadic, Gige(Marko Nikolic) dogodovstinama mladog Bobe, ljubavnim aferama Viki i vecitim problemima nesnalazljivog i uvek "izgubljenog u svemiru" Guze.
Vrhunska glumacka ekipa, ima par izuzetaka.
Srpski Dzeri Luis, Miodrag Petrovic Ckalja je takodje obogatio seriju svojim prisustvom.
Tu su i Jataganac, Kurcubic, lucidni magistar Djordjevic....
Cinjenica je da sledeci radovi S(l)inise Pavica : Srecni ljudi (sa brkatim maco - zavodnikom Desimirom Stanojevicem), Porodicno blago (vec izvikanim Djosom i Spicom), Stizu Dolari (sa Bercekom, koji svoju dugo "cekanu" smrt razvlaci kroz celu seriju, da na kraju ne bi umro) nisu mogli ni prici ovoj velicanstvenoj "za sva vremena" seriji.
Da li ce Sica uspeti malo da priblizi kvalitet serije "Bela Ladja'' (sa cuvenim Lanetom u ulozi Sojica) Boljem Zivotu, ostaje nam da vidimo, mada sam "malo" skeptican po tom pitanju.
Vreme ce pokazati svoje. U medjuvremenu, dok ova serija traje na RTS - u ostaje nam da se setimo "lepih, starih vremena" koje smo preziveli.
I`m a self - improved evil baby.

Milosh

"Ernest Hemingway once wrote: "The world is a fine place and worth fighting for." I agree with the second part."

http://milosh.mojblog.rs/

krema

Od svih navedenih Pavicevih serija, "Bolji zivot" je definitivno najbolja, sto i nije tesko, jer su ostale apsolutno sranje, negledljive do bola.
Ono sto ja volim kod "Boljeg zivota" je sto je u njemu gluma na visokom nivou, ali to je i normalno, jer je dosta stare garde odglumilo neke uloge.
Ono sto ti ne mogu oprostiti, Demolisheru je sto si jednog velikana Ckalju uporedio sa potpunim kretenom Luisom. Gdje ce ti dusa, covjece? :x

krema

Naravno, treba li reci da je serija vise reprizirana i ponavljanja na TV-u( sto je kriminalno), nego sto su Corbine pjesme izvodjene na gitari na svakoj djecjoj zabavi, sto je skoro nemoguce postici, ali u ovom slucaju je uspjelo...

Demo(n)lisher

Ne vidim nikakvu ironiju Miloshe.
Zbog slucaja Ckalja - Luis se izvinjavam, ali neoborivi dokaz je da je Dzeri Luis jedan od vrhunskih americkih zabavljaca, a Ckalja mi se nekako cinio da imitira neke prepoznatljive Dzerijeve pokrete.

Jake Chambers

Jebote, kod tebe nema nijedan post bez "legendarno"... Da li si ikada posmatrao kako se radi neka Pavićeva serija? Da li si video scenario?
Dopisi iz Diznilenda - Ponovo radi blog!

Boban

Meni je žao što nisu sačuvane stare serije sem fragmentalno jer je tu bilo sjajnih bisera. Seća li se neko Sačulatca (kada se Čkalji javlja đavo...) Ili ona trosatna novogodišnja pljačka banke?
Elem, Kamijondžije su bile prva domaća serija sa duboko socijalnom postavkom i tako je počeo kraj srpskog filma... zaista me zabole kurac da gledam seriju u kojoj se prikazuju muke ljudi koji jadno žive u eksploatatorskom okruženju.
Čkalja jeste odradio grimasu Džerija Luisa, ali možda ne kao kopiranje, već po srodnosti humora.
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Usul

@Demo(n)lisher
Je'l ti radis za RTS kad pises ovakve "mudrolije"?
Dok sam chitao ovaj post osetio sam kao da imam ispred sebe "Prakticnu Zenu" ili neki slichan magazin...
God created Arrakis to train the faithful.

Ghoul

ako ništa drugo, BOLJI ŽIVOT je najmanje loš od navedenih i čak ima neki minimum draži i gledljivosti (iako je, naravno, degutantan u ideološkom, estetskom i svakom zamislivom smislu: ipak, priznajmo, likovi i gluma, pa i poneki solidan fazon, ipak izdvajaju ovu seriju od potonjih, koje su prosto – gnusne.)
https://ljudska_splacina.com/

Meho Krljic

Siniša Pavić?? Valjda Milorad Pavić, nemojte da mešamo babe & žabe!!1!1!!!

Demo(n)lisher

Quote from: "Jake Chambers"Jebote, kod tebe nema nijedan post bez "legendarno"... Da li si ikada posmatrao kako se radi neka Pavićeva serija? Da li si video scenario?
Pa Jake, serija i jeste "legendarna". Ne vidim sta je problem po tom pitanju, rec "legendarna" koristim zato sto mi je veoma draga, i ne bih je ubacivao eto tako dzabe i iz sale.
Ako ti imas neku ideju da napises recimo bolji scenario od Boljeg zivota, i jos ako bude bila gledanija, i jos ako mnogi "eminentni" kriticari je kao ja budu okarakterisali kao legendarnu, objavi.
Ja cu sa zadovoljstvom gledati seriju koja ce biti pravljena po tvojoj kreaciji, i po tvojim kriterijumima. :evil:

krema

Da da, stare serije su definitivno bile prepune bisera. Prije svega sto se glume tice- stara ekipa je dala sijaset sjajnih glumaca i fenomenalnih rola.
Ali meni zaista nije jasno otkud vam to da Luis i Ckalja imaju slicne grimase. Ckalja ima smijesno lice, samo po sebi, dok je Luis izvodio kretenluke koji nisu bili nimalo, ali nimalo smijesni. To mi je jedan od najgorih i najstupidnijih komicara koje sam imao priliku vidjeti.

Kastor

Quote from: "Demo(n)lisher"i jos ako bude bila gledanija, i jos ako mnogi "eminentni" kriticari je kao ja budu okarakterisali kao legendarnu,

Da, bez ta dva pečata nema kvaliteta.
"if you're out there murdering people, on some level, you must want to be Christian."

Джон Рейнольдс

Ja sam "Bolji život" uvek doživljavao kao poslednji ekser u kovčegu SFRJ. Ovo su jedine lepe reči koje mogu da nađem za tu seriju koja je, u trenutku u kojem je bila snimana i premijerno emitovana, imala više nego proročki naslov. Hmmmm... Eto, ipak sam našao još koju lepu reč, imala je fini naslov.

Bilo kako bilo, dnevno svaku epizodu od početka do kraja pogleda (ili samo drži upaljen televizor) 1.100.000 ljudi, mada... neću da grešim dušu... Kada se pogledaju ove procene gledanosti, novogodšnja noć je dokazala da u Srbiji živi tri miliona dokazanih idiota, što je ipak impozantnija cifra od ovih 1,1 mil. E, sad ja pitam - u šta blene tih preostalih 1,9? Neki cinik će reći Pink i B92, ali ja se ipak nadam da tu postoji i neka dublja misterija.
America can't protect you, Allah can't protect you... And the KGB is everywhere.

#Τζούτσε

Jake Chambers

Quote from: "Demo(n)lisher"
Quote from: "Jake Chambers"Jebote, kod tebe nema nijedan post bez "legendarno"... Da li si ikada posmatrao kako se radi neka Pavićeva serija? Da li si video scenario?
Pa Jake, serija i jeste "legendarna". Ne vidim sta je problem po tom pitanju, rec "legendarna" koristim zato sto mi je veoma draga, i ne bih je ubacivao eto tako dzabe i iz sale.
Ako ti imas neku ideju da napises recimo bolji scenario od Boljeg zivota, i jos ako bude bila gledanija, i jos ako mnogi "eminentni" kriticari je kao ja budu okarakterisali kao legendarnu, objavi.
Ja cu sa zadovoljstvom gledati seriju koja ce biti pravljena po tvojoj kreaciji, i po tvojim kriterijumima. :evil:

Prvo, serem se ja u gledanost na Balkanu gde je najgledanija emisija Grand Show. Drugo, serem se i svim kritičarima ovde u posao. Pogotovo onima koji nahvale uvek najgore filmove i brane Kurir.
I ponovo te pitam - jesi li ikada gledao kako se radi neka njegova serija i da li si imao uvid u scenario kako izgleda?

Demo(n)lisher

Zaboravio sam spomenuti i Vruc Vetar, takodje seriju Sinise Pavica.
Ona je po meni "osrednja" serija, nije ni odlicna, a nije ni losa, sto bi se reklo "zlatna sredina"
Ckalja je tu po meni odigrao mnogo bitniju ulogu, nego nesposobni Ljubisa Samardzic,treba spomenuti i Surdinog prijatelja Bobu(Bora Todorovic) koji je svaki put uspeo da zavrne svog "zemljaka".
Serija se pamti po mnogim izrekama, neke su zasnovane na filozofskoj osnovi, a neke na moralnim vrednostima.
"Firga je bio na mnogim svadbama, samo na jednoj nije, svojoj"
ili scena kada odlucni Surda odlucuje da se mani frizeraja i zabija britvu na sto izgovarajuci svecanim tonom recenicu
"Surda vise nece da brije"
I veoma bitan, mozda i odlucujuci faktor je vreme u kome je snimana serija, vreme masin - bravara Tite, u kome se jasno videlo ko kosi, a ko vodu nosi.
Kako bi rekao John Reynolds da je Bolji Zivot poslednji ekser u kovcegu SFRJ, ja bih rekao da je ova serija prva rupa koja je ucinjena na "socijalisticko - komunistickoj" svirali drzave "slovenskih naroda i narodnosti".

Jake Chambers

I tako, ponovo, izbegavaju se odgovori na direktna pitanja...

Demo(n)lisher

Da, Jacky boy, video sam kako se pravi serija, kako Sica pise scenario, i mogu ti reci da sam zadovoljan.
Happy now?

Jake Chambers

Naravno da nisam zadovoljan. Jer ako se tebi sviđa njegov scenario i način na koji se serije rade... i ko stalno i uvek iznova glumi... onda si... prosečan gledalac RTSa, ništa više.

I nemoj da mi tepaš, nismo TOLIKO prisni.

Demo(n)lisher

Uf znas li koliko se brinem sto se tebi ne svidja scenario, ekipa i serije?
RTS postava glumaca je mnogo bolja od PINK - ove osiromasene ponude glumaca.
Jel citas sve postove Jake od pocetka ili samo nabadas odgovore kao prstom u mrak?
Procitaj moje prvo obrazlozenje o serijama. Bolji zivot je jedina serija koja mi se svidja od Sinise, druge su retardirane i ne mogu prici Zivotu, ali te "ostale" serije poput Srecnih ljudi su mnogo bolje od Agencije SIS i ostalih PINK - ovih zakrzljalih "serija".

Jake Chambers

Da, ali neko ko BILO ŠTA od Siniše može da pohvali za mene nije ozbiljan sagovornik i očigledno ne zna koliko je očigledno nizak prag opšte kulture dotičnog umetnika, kojim rasponom klišea i predrasuda dotični barata i koliko toga u stvari vade glumci na samom snimanju... Tako da, ako treba da kažem kako je Bolji Život najbolje od najlošijeg, bolje da ga ne hvalim uopšte.

Usul

....
ali te "ostale" serije poput Srecnih ljudi su mnogo bolje od Agencije SIS i ostalih PINK - ovih zakrzljalih "serija".
Ovo je isto kao i reći između govneta i proliva ja biram govno. Problem sa time je što su i jedno i drugo - sranje.

BTW kakav retardiran topic...

crippled_avenger

Siniša Pavić je vrlo ozbiljan autor, i ja to kažem bez ikakve ironije. Kvalitet njegovog rada je varirao, od odličnog do negledljivog, međutim, to je čovek koji je pre svega vredan proučavanja. U najmanju ruku proučavanja.

Naime, on je u više navrata definisao dramski univerzum sa kojim naš narod korespondira, što je inače retko koji pisac mimo njega uspevao.

BOLJI ŽIVOT je vrlo solidna serija, kao i VRUĆ VETAR. To je odmeren populizam sa snažnom socijalnom notom. Neke Pavićeve komedije su odlične i on je izmislio tzv. socijalistički slepstik.

E sad, umor i hiperprodukcija su nešto drugo i današnji Pavić je kompromitacija onoga što je nekada bilo.

Međutim, mislim da se od njegovih ranijih stvari može štošta naučiti. Naravno, tu ne treba zanemariti i ulogu dramaturga i reditelja koji su dosta radili na tom da se uobliče njegovi dramaturški prilično sirovi tekstovi.

Takođe, Pavićevom srozavanju nije doprineo on sam. Tu su se javili problemi reditelja i glumaca. Kad je o glumcima reč tu je Pavić kriv pošto je počeo jako mnogo da se meša u podele a zpravo je radio na procenat sa glumcima, i on im obezbeđivao uloge, a oni bi zauzvrat kupovali njegove monodrame i igrali ih po Srbiji.

Pinkove serije ne mogu da se porede sa RTSovim, pošto Pink radi na jedan potpuno drugačiji način. Njihopve serije su po epizodi deset puta jeftinije od RTSovih i rade se u studijskim uslovima dok se RTSove uglavnom snimaju filmski i to je potpuno druga tehnologija. Prevedeno na običan jezik, to je kao da poredite FRIENDS i 24.

Jedna epizoda Siniše Pavića košta oko 50 000 evra da se snimi (sračunao sam da će sam Siniša od BELE LAĐE zaraditi oko 350 000 evra, samo od honorara, ne računajući ove sporedne kombinacije bazirane na seriji), dok jedna Pinkova, bilo SIS bilo NAVIKA košta oko 5 000. A meni je NAVIKA ipak bolja od recentnog Pavića.

E sad, naravno RTSove serije su pored toga i lopovluk svoje vrste, za razliku od Pinkovih koje se snimaju sa jasnim ekonomskim rezonom da koštaju što manje i zarade što više.
Nema potrebe da zalis me, mene je vec sram
Nema potrebe da hvalis me, dobro ja to znam

Jake Chambers

Jes jes... Siniša je odličan scenarista i Kurir nikada ne laže...  :roll:

Rekoh već, sam nivo klišea i opšte neobaveštenosti kojima on u svojim serijama barata je dovoljan da se odbaci kao bilo kakav ozbiljan objekat.

taurus-jor

Quote from: "Usul"
....
ali te "ostale" serije poput Srecnih ljudi su mnogo bolje od Agencije SIS i ostalih PINK - ovih zakrzljalih "serija".
Ovo je isto kao i reći između govneta i proliva ja biram govno. Problem sa time je što su i jedno i drugo - sranje.

BTW kakav retardiran topic...

Govno ima prednost jer je čvrsto. Mislim, jeste da smrdi, al' je čvrsto. Moš' se koristi kao municija protivu neprijatelja, uz rukavice i gas masku. Ali, šta da radiš sa prolivom? :evil:  :wink:
Teško je jesti govna a nemati iluzije.

http://godineumagli.blogspot.com

Jake Chambers

Naspeš lepo u flašu i polivaš ljude sa terase  :evil:

Meho Krljic

Meni su Otpisani high point Siniše Pavića.

krema

Cekaj malo, tauruse, govno smrdi, a proliv ne smrdi? :)

Alex

Posle ću da se navratim da pročitam prethodne postove, zasad samo:

Vruć vetar je znatno bolja serija od Boljeg života - za klasu i po.
Avatar je bezlichna, bezukusna kasha, potpuno prazna, prosechna i neupechatljiva...USM je zhivopisan, zabavan i originalan izdanak americhke pop kulture

crippled_avenger

OTPISANI su generalno vrhunac naše televizije, ali to, kao ni VIŠNJA NA TAŠMAJDANU niti niz serioznih TV drama nije kanonski Pavić...

Usul

Quote from: "crippled_avenger"OTPISANI su generalno vrhunac naše televizije
ziva istina

Alex

Daklem

nisam baš upoznat do detalja šta je sve Pavić pisao, a nisam skoro  gledao (niti ću gledati) njegove tv drame iz Tito - partizani opusa; čini mi se da je radio za TV još i na Pozorištu u kući, kao rezerva i pomoć Novaku i ekipi.

Siniša Pavić može da funkcioniše kao scenarista samo i jedino ako mu se ograniči vreme; to znači film u standardnom trajanju ili serija od "konačno" (nekoliko, desetak...) epizoda.

Ako piše sapunsku operu (nazovimo je i porodična serija - kako bilo), što od Boljeg života do danas sve nj. serije jesu; dakle seriju koja godinama teče i nastavlja se iz sezone u sezonu, a kraj joj se nazire samo ako TV uskrati sredstva - rezultat je manja ili veća katastrofa!

Dakle u opusu je prisutan pad:

Vruć vetar - vrlo dobra humoristička serija, od jedne sezone, sa početkom i krajem, svaka epizoda ima celinu - i rezultat su dobri dijalozi, likovi, zapleti, glumci, duhovitost na nivou itd.

Bolji život - prva Pavićeva sapunica, korektna, ali ništa izuzetno - gledljivo, uz bolje i dosadnije delove.

Srećni ljudi - prva prava katastrofa, priličan pad u odnosu na prethodnu, sve dosta lošije, pojedine epizode apsolutni očaj.

Porodično blago - epizodni likovi Leskovčana samo malim delom spasavaju seriju od totalne katastrofe, u suštini nije bolja od SR, a Đoša i Špic kradu show čineći bar te delove podnošljivim (zaključak na osnovu bačenih nekoliko pogleda)

Stižu dolari - nisam gledao (vidi prethodno)

Bela ladja - ne gledam

Osnovne mane:

Kad Pavić ima neograničeno vreme počinje da se "iživljava" trpajući u serije sve nebitno i veštački ispunjavajući vreme što rezultira katastrofalnim ritmom pripovedanja pa i latino telenovele deluju u odnosu na njih kao da ih je Toni Skot režirao.

Dijalozi u pomenutim serijama (po kojima je Pavić bio poznat u pozitivnom smislu) postaju očajni, svi likovi pričaju na identičan način (kao sam scenarista valjda) u predugačkim monotonim rečenicama, koristeći isti manir - što je školska greška kad su dijalozi u pitanju (da su bar manje smarajući).

Moglo bi se o ovome šire i detaljnije, ali nije vredno truda.

Da pomenem još i loše glumce primane po SPS političkoj liniji koji su dodatno pogršali pomenute mega serije - izvesni Desko bio je čak glavni lik u jednoj od njih. Čak i oni koji su dokazali da su dobri glumci - rešili su da daju najgore od sebe - u skladu sa opštim padom kriterijuma.

Zašto svi koji su Bolji život gledali kao vrlo mladi smatraju ovu seriju legendarnom delimično mi je i jasno, ali smatrati je najboljom ili među njima uvreda je za stvarno sjajne serije - Majstorska radionica, Više od igre, Otpisani, Pozorište u kući itd.
Avatar je bezlichna, bezukusna kasha, potpuno prazna, prosechna i neupechatljiva...USM je zhivopisan, zabavan i originalan izdanak americhke pop kulture

krema

Pa u "Porodicnom blagu", bar u onih par epizoda sto sam pokusao pogledati, sve je bilo uzasno, ali su upravo prednjacili ti epizodni likovi Leskovcana, koji su bili, mogu slobodno reci, odvratni...

crippled_avenger

Siniša Pavić je bio član Glavnog odbora SPSa, s tim šo šema sa Deskom nije bila isključivo po političkoj liniji, već su on i Siniša imali neku posliovnu kombinaciju pre toga. tu ulogu je prvobitno trebalo da igra Lazar Ristovski.

Đoša i Špic su Vlasotinčani. Siniša je vezan za taj kraj pošto mu je žena odande. U početku ju je kreditovao kao svog ko-scenaristu pošto su nešto muljali oko poreza pa su im uplaćivali honorare na dva računa a potom je ona i zaista počela da piše ponešto. Otud snažan vlasotinački vajb koji se provlači kroz serije.

Inače, Siniša je pisao i omladinski ljubavni roman VIŠNJA NA TAŠMAJDANU po kome je napravljen jedan od uspelijih urbanih filmova sa kraja šezdesetih.

Tex Murphy

Evo, da se i ja otvorim što se Pavića tiče. Imao sam priliku da gledam sljedeće: Filmove Tesna koža (čini mi se sve dijelove), Avanture Borivoja Šurdilovića (uvod u seriju Vruć vetar) i solidno velike komade Boljeg života i Srećnih ljudi. Sve što sam ovde naveo je povremeno interesantno, ima nekog šarma i sl. Doduše, vjerovatno bi i moja baba mogla da napravi tako nešto da ima Boru Todorovića u ekipi. Generalno mislim da je Pavić OK kad se zeza, al kad pokušava da kaže nešto ozbiljno, neku veeeeeeeeeliku istinu o nama i našem društvu, onda kuku majko.
Naravno, od svega navedenog najbolja je serija Srećni ljudi. In fact, tu seriju smatram haj pointom cjelokupne eksjugoslovenske filmske i TV produkcije. Zašto? Pa gdje još možete da vidite Snežanu Savić u kadi? Čak se pomalo vide i grudi.
Genetski četnik

Novi smakosvjetovni blog!

smrklja

Očigledno nisi gledao jedno od mnogih remek dela u serijalu filmova Her Žika&comp. gde možeš videti Snežanu u boljem izdanju.

krema

Nikad meni ona nije bila u nekom "dobrom" izdanju...
Pogotovo u toj epizodi Zike se vide svi njeni nedostaci.

Demo(n)lisher

Ja mislim da je DESKO bio Mirin covek, da je bio u JUL-u, bio je letos u novinama (Kurir) gde je on otvoreno propagirao da je uz Miru, bez obzira na sve.

Kastor

Ja sam čuo da je on jedan od vođa podzemne organizacije "Krtice bez granica" koja je nastala još u vreme pape Urbana sa ciljem da se uništi svaki primerak šargarepe jer je opšte poznato da je ona puna beta-karotena, neophodnog za normalno funkcionisanje mozga. Po uspehu ove operacije planirano je da se izvrši porobljavanje zaglupljenih ljudi sa nekoliko četa letećih majmuna.
"if you're out there murdering people, on some level, you must want to be Christian."

Demo(n)lisher

Jel gleda ko od vas najnoviju kreaciju Sinise Pavica, Belu ladju?

BladeRunner

Svaka serija koja se na televiziji reprizira 10-20 puta postaje legendarna. Ne treba zaboraviti da je u doba emitovanja "Boljeg zivota" RTS bio maltene jedini TV kanal, tako da je legendarnost bila ogranicena na nemogucnost izbora.

Pod 'legendarnim' ja podrazumjevam nesto sto biram da gledam. Od domacih serija, na pamet mi pada jedino "Sivi dom", a ako se dobro potrudim u grupu bi mogao da ubacim "Otpisane" i "Otvorena vrata". Nikada, u svom zivotu, ne bi isao toliko daleko da nabavljam "Bolji zivot" ili nedajboze "Srecne ljude". Iskreno pitanje: Da li bi generaciji koju nikakva nostalgija ne veze za ove bljuvotine od serija bilo ko sa zdravim razumom pokusao da uvali sve DVD sezone "Boljeg zivota" ili "Srecnih ljudi" uz komentar: "Ljudi, ovo je vrh, nabavljajte obavezno?". Mislim da je jedini razlog 'legendarnosti' 90% nekvalitetne muzike, filmova i serija u tome sto postoji licni odnos prema djelu, u smislu da se djelo odgledalo/odslusalo kad se imalo vise para, manje godina, i jela bolja hrana, pa sad, kad ih gledamo, nekako se valjda podsvjesno vezemo za citav taj period, iako je njihov kvalitet objektivno jeziv.

Nego, ovo je valjda ono kad se uzme nesto sto je raspalo u startu, pa se onda prati kad se prvi put pojavilo kod nas i od toga se pravi nekakva fama. Pozdrav.
All those moments will be lost in time like tears in rain.

crippled_avenger

Ja nisam sklon nostalgiji, niti povodljiv kad je o reprizama reč. Mislim da su starije serije ipak objektivno bolje prosto zato što je veći broj kvalitetnih ljudi bio skoncentrisan oko projekata jedne televizije, veći su bili budžeti, televizija je sama sebi diktirala trendove i tadašnje generacije školovanih reditelja koji su dolazili na televiziju su bili svežiji ljudi.

Teme su bile raznovrsnije i praktično nije bilo opterećenja da li će program biti gledan, tako da su neke zanimljivije ili radikalnije stvari uspevale da stignu na ekran.

Naprosto, svi ljudi o kojima sada govorimo su maltene prva generacija televizijskih scenarista i reditelja. Danas još uvekneki od njih rade te serije i programe koje ovde komentarišemo. Dakle, svežina je presahla. Budžeti su manji. Nekada su serije imale tehnički kvalitet bioskopskog filma - danas nemaju.

Ja potpisujem da je serija tehničkog kvaliteta OTPISANIH danas nezamisliva da se realizuje u Srbiji. A nekada je to bilo sasvim izvodljivo.

Danas je gotovo nemoguće doći do raznovrsnijih projekata. Stvari koje čitam kao dramaturg na Pinku koje se pitchuju i nude su šokantne. A ako i naiđe nešto kvalitetno to biva ugušeno u startu. Iako ni u prošlosti, budimo realni, neki avangardniji projekti nisu imali duži život i veći uspeh, ipak su postojali. danas teško da bi dogurali i do pilota.

Međutim, ono gde je BladeRunner u pravu, to je da su izvesni detalji emitovanja serija na RTSu važni za "uspeh" serija. Recimo termini. termin nedeljom uveče je do te mere fetišizzovan da su sve serije koje su tada prikazivane bile gledane. Dakle podjednako veliku gledanost su imali i NEKI NOVI KLINCI i LISICE iako je reč o potpuno različitim serijama, i po sadržaju i po ciljnoj grupi.

Alex

Quote from: "crippled_avenger"
Ja potpisujem da je serija tehničkog kvaliteta OTPISANIH danas nezamisliva da se realizuje u Srbiji. A nekada je to bilo sasvim izvodljivo.

U je, kakvo zapažanje. A da to nema veze sa višim standardom onda?

zakk

Quote from: "crippled_avenger"Danas je gotovo nemoguće doći do raznovrsnijih projekata. Stvari koje čitam kao dramaturg na Pinku koje se pitchuju i nude su šokantne. A ako i naiđe nešto kvalitetno to biva ugušeno u startu. Iako ni u prošlosti, budimo realni, neki avangardniji projekti nisu imali duži život i veći uspeh, ipak su postojali. danas teško da bi dogurali i do pilota.

[list=1]
  • Ko to piše tolike loše stvari? Da li škole daju nesposobne scenariste? Šta se tu dešava?
  • Zašto kažeš da se guši kvalitet? Koji je tu rezon? Kvalitetan tekst, scenario, serija, itd može samo bolje da se proda od glupog - ako se ponude na isti način... Ne razumem logiku iza toga.
  • Tv produkcija od pre trideset-četrdeset godina i danas jedva mogu da se porede. Zbog čega isti ljudi koji su nekada pravili dobre stvari sad bljuju splačine?[/list:o]
    ne pitam samo Crippa, već i ostale, a pričam i sam sa sobom :)
Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

crippled_avenger

@alexts

Nije reč samo o novcu, već o zanatu. Ljudi danas to ni da imaju pare ne bi UMELI da naprave. To je problem.

Nemaš više pomoćnika režije koji umeju da hendluju toliki broj statista, pirotehničara koji mogu da naprave da to bude dobro, scenografa, kostimografa, ...

@zakk

Ko piše?

To je zanimljivo pitanje. Pre svega, piše onaj ko uopšte piše, pošto većina talentovanih ljudi ostavlja jako malo pisanih tragova. Dakle, uglavnom pišu debili.

Ima tu i dramaturga, naravno. Međutim, nivo naše dramaturgije je inače dosta slab, a ako uzmemo u obzir da su najtalentovaniji i najrezigniraniji, i najautističniji, i da ni ne pokušavaju da se izraze u nekim pop formama, sama ponuda je jako slaba.

Tako da recimo, meni dođe na čitanje NEŠTO što je napisala ćerka Mije Karadžića koji je pisao ĐEKNU, i to je tako neka opskurnost. To je tekst koji nije scenario, to je nešto kao pripovetka u prvom licu samo što se lica menjaju pa to kao povremeno zaliči na dijalog. To čitaš, ne možeš da veruješ šta je u pitanju.

Dakle, većina stvari koje se nude, pre svega po formi, uopšte nisu scenariji, nego tako neki spisi. Uglavnom ih donese neko preko veze (ne govorim o tome u najbanalnijem smislu) pa si prisiljen da to sranje čitaš, kao da se veza ispoštuje, iako nikada ni u u jednoj civilizovanoj zemlji, to ne bi čitao pošto nije u adekvatnom fomatu.

Ili na primer tekst Žarka Jokanovića smešten u političke krugove, pokušaj neke engleske serije. To nije do te mere nepismeno, ali je potpuno smeće plus ucenjuj da glumi Milica Milša. Ili recimo Basarin pilot za sitkom. Neshvatljivo sranje. To su potpune besmislice, u odnosu na koje Davinićeva AGENCIJA ZA SIS zaista deluje kao FRIENDSi.

A i kad dođe nešto smisleno, to ne može da prođe pošto su naše televizije posle decenije i po određivanja tačne mere šta je to minimum kvaliteta a da narod misli da je to i dalje televizija, došli do tačne definicije.

Kao što je Šotra to naštelovao u svetu filma.

OTVORENA VRATA su bila momenat kada su malo prebacili. Bilo je i bolje nego što treba, a samim tim nerentabilno. Pa onda snime DANGUBE. To je bilo lošije od minimuma. A onda dođu do SISa. To je minimum. I drže se toga.

Kvalitetnije stvari kao što je LJUBAV NAVIKA PANIKA ionako za taj kvalitet nisu nagrađene višom gledanošću. Sve se gleda podjednako a kvalitet je postao neka vrsta lične nadgradnje.

E sad, RTS bi trebalo da se bavi tom nadgradnjom u smislu kvaliteta, ali oni nisu sposobni za to. Pre svega zato što ne umeju. To su sve neki potrošeni birokratski kadrovi koji uopšte ne znaju ništa, niti imaju talenta da prepoznaju kvalitetne stvari.

RTS je ove godine po prvi put u istoriji imao pilot posle koga je kanselovao seriju. To je ovo što je pisao Predrag Perišić OD DANAS DO SUTRA. Uopšte ne znam kako je došlo do tako pozitivnog preokreta.

otaku

Quote from: "zakk"
Quote from: "crippled_avenger"Danas je gotovo nemoguće doći do raznovrsnijih projekata. Stvari koje čitam kao dramaturg na Pinku koje se pitchuju i nude su šokantne. A ako i naiđe nešto kvalitetno to biva ugušeno u startu. Iako ni u prošlosti, budimo realni, neki avangardniji projekti nisu imali duži život i veći uspeh, ipak su postojali. danas teško da bi dogurali i do pilota.

[list=1]
  • Ko to piše tolike loše stvari? Da li škole daju nesposobne scenariste? Šta se tu dešava?
  • Zašto kažeš da se guši kvalitet? Koji je tu rezon? Kvalitetan tekst, scenario, serija, itd može samo bolje da se proda od glupog - ako se ponude na isti način... Ne razumem logiku iza toga.
  • Tv produkcija od pre trideset-četrdeset godina i danas jedva mogu da se porede. Zbog čega isti ljudi koji su nekada pravili dobre stvari sad bljuju splačine?[/list:o]
    ne pitam samo Crippa, već i ostale, a pričam i sam sa sobom :)
To su sve razumna pitanja, ali kada bi pitao nekog od ljudi koji odlucuju o programu (biraju tekstove, tj. urednike), recimo na RTS-u, ne verujem da bi hteli da ti daju odgovore, tj. uopste ni izmedju sebe ne razgovaraju na taj nacin, znam iz iskustva. Do sada sam bila u kontaktu samo sa urednicima iz decije redakcije RTS-a i to je tamo potpuni haos. Konkretno u decijoj r., vlada neka vrsta feudalizma, gde imas glavnog urednika koji ujedno i pise tekstove, tj. gura svoje tekstove i odlucuje o uzimanju tekstova sa strane, pa sad promisli kakva ce biti razmera. Ovi ostali urednici su izmedju sebe napravili neku suludu podelu tema, pa kao, ako ti kao dramaturg dopadnes u obor jednog  urednika koji sme da radi samo teme vezane za npr. umestnost, a padne ti ideja za deciju emisiju koja se tice muzike, onda ne moze, tj. moze, al moras da se otelis dok nekako dodjes do tog urednika u cijem oboru je ta tema, a ovaj urednik koji te se dokopao te kao ne da tom drugom, jer te on "otkrio", i kao, "dobro se razumete", "srodne ste duse" (to ti kaze zena koji nosi samo ljubicasto). Dalje, mesto da raspravljate o tome sto si doneo, urednica ti se zali kako je potkradaju, cu, ukrao joj neko deciji kviz sa zivotinjama!, pa kako ce da ih pripoje skolskom programu (bole me dupe!), te kako gl. urednik samo gura svoje, a sve ostalo saplice. Onda, urednici su generalno nezainteresovani za program, ne bore se da gl. urednik uopste procita tekst za koji su tebe kao dramaturga iscimali. Onda se ti prirodno zapitas, ok, zasto me cima da smisljam ideju za deciju emisiju i pisem je u pet verzija ako je samo tamo preda na nekom sastanku i ne raspituje se dalje oce li se to pisati. Odgovor je: urednici primaju fiksne plate i imaju obavezu da s vremena na vreme prdnu neki predlog na nekom sastanku, kao ponude nesto, da popune kvotu, a honorarni dramaturg (kom se dakle placa tek posto se potpise ugovor, tj. stvar bude usvojena) uredniku dodje kao prakticno besplatna radna snaga koja ga opskrbljuje tim isprdcima od teksta koje posle ubacuju u neku fijoku. Nikog tamo nije briga da pravi program. Jos jedna zanimljiva stvar, urednica (jedna, ne znam za ostale), pored sile kompjutera po kancelarijama RTS-a, nema otvorenu svoju adresu, niti ume da rukuje internetom, sto znaci da im svaki put otstampan tekst nosis na noge. Da ti ne pricam o elementarnom neznanju, vezanom za likove i radnju. Kako sad ja da objasnim toj urednici da nije dobro da se jedan od tri gl. junaka decije serije koja ima strukturu jedna epizoda-jedna avantura, dakle za koju su potrebni prilicno nepromenljivi likovi, radikalno ne promeni na kraju svake epizode. Ona to oce jer je negde cula da je dobro da se gl. junak promeni na kraju. Pa, kao da, kod Cehova itd., ali brate ovo je skoro sitkom, ako na kraju svake epizode stavim da se lik skroz promeni kako da nepromenljivu situaciju vrtim dalje u epizodama. Onda tu krene da zapinje. Nemas s kim da pricas i muka ti bude na kraju. Jer, urednici preko kojih ti kao dramaturg ne mozes, su uglavnom neki ljudi sa FLU-a, sa knjizevnosti, nezainteresovani za TV forme ili nesto usput priuceni koji se i dalje boje kad u tekstu vide rec "malogradjanin", te ti traze da je izbacis da ih neko ne optuzi za komunizam!
Sasvim ok iskustvo sam imala sa urednicom iz redakcije za kulturu il kako god je zovu. Ali ona, koliko god imala sasvim razumna nacela, pritom zena voli svoj posao i jako je informisana, prati sve zivo itd., prosto ne moze da uzme honorarce da joj pisu i rade priloge za emisiju jer joj neko odozgo ne da pare da unajmi honorarce.
Mogu da potvrdim i ovo sto je napisao avenger, meni se dva puta desilo da su mi dali takve tekstove iz kojih vidis da pisac nema pojma kako se pise scenario (mislim na formu), samo je narolao nekakve monologe i literarni tekst i onda ti traze da ti to preradjujes.  Eto sta znam.
Proooobaj da u glavi budes sam

zakk

Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

Alex

Demo(n)lisher

crippled_avenger

Pazi problemi su u rasponu od prozaičnih do sistemskih.

Ja sam, recimo, radio gomilu stvari za RTS, i za dečju redakciju, i za zabavnu, i za muzičku i za filmsku redakciju, za dramsku, čak i za Radio. I ja dan-danas, iako poznajem ljude i imam kontakte ne znam tačno koji je mehanizam kako da nekome ko odlučuje o nečemu doturim tekst. Tog sistema nema. Dakle, ja večeras mogu da smislim revolucionarnu televizijsku formu koju RTS može da proda NBCju za milijardu dolara ali ja nemam tačno kome da je dam i da znam da će pročitati i razumeti.

Isto trako ako bih je odneo na Pink, oni bi verovatno shvatili da emisija košta više od dve marke i odbili bi je.

I to je užasan problem. Ako ja ne znam taj sistem, kako da ga zna recimo, neki mlad dramaturg koji je sad izašao sa Fakulteta i nema nikakve kontakte. Taj sistem prosto ne postoji.

Dakle, RTSu je danas jako teško uopšte ponuditi tekst.

Drugo pitanje, a koje je otaku načela je ko odobrava šta se radi. Dakle, ukoliko i dođeš u poziciju da nešto napišeš, što je kako gore napisah jako teško, velike su šanse da se taj tekst nađe negde, u nekom development limbu, čak i pod uslovom da imaš ugovor, to jest čak i pod uslovom da su ti date pare. Tu nemaš apsolutno nikakav pregled situacije.

Konačno, ono čime naročito zajebavaju mlade pisce, to je ta fora sa ugovorima, to jest potpisivanje ugovora tek kada se tekst prihvati što je besmisleno pošto je to državna jebena televizija a ne javni konkurs. Potpuno je okej da sad nas par ortaka kažemo hajde napiši mi tekst pa će biti para ako ga negde plasiramo, ali RTS to sebi ne sme više da dozvoli.

Na svu sreću, ja sam tome uspeo da oduprem, shvativši i rekavši im, da je potpuno okej da mi daju ugovor tek kad tekst prođe ukoliko odu kod mog Internet provajdera, mobilnog operatera i bakalina i objasne im da ću im ja platiti kad tekst bude usvojen.

Od tada manje radim za RTS.

Dakle, pored slabog outputa pisaca to ni nema ko da čita.