• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

TORGAL u Integralima Belog Puta

Started by Boban, 26-01-2007, 16:03:00

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

zstefanovic

Quote from: "Boban"
Quote from: "darth-vader"ali ovo... kao da rade djeca iz vrtića

Radi jedan od najboljih dizajnera koga Srbija ima. Čovek koji voli i poznaje strip; 6 albuma Inkala je njegovo privatno izdanje iz osamdesetih. Gore lepo piše da je ovo okvirni predlog da se vidi u kom pravcu se razmišlja.

Zašto u Srbiji svi hoće da budu selektori fudbalske reprezentacije?
I zašto svi misle da bi bili bolji?

Да, нема сумње да је Бранко Гаврић апсолутно компетентан за оволики ниво ваше амбиције. При том његово име, да се не лажемо, даје и неки додатни шмек целој белопутој причи.

Е сад, ово што ти овде постујеш од дизајнерских решења, ја лично схватам као вашу здраву опуштеност и знатижељу да опипате пулс. И то је у неку руку добар знак, само не треба схватати превише озбиљно нешто што ће десет пута још бити мењано, нити наш глас народа може да баци ону финалну коцку.

Али јеби га, ти верујеш у народни глас, па трпи сад...
Свест је екран. Време је тачка. Рат је наслеђен. [,,Веригаши"]

zstefanovic

А ово сам рекао око графичких решења, а тебе мрзело да остављаш овде:

QuoteШто се Метабарона тиче, насловнице су одличне, али за мој укус и даље имају проблем логотипа: "пластични" ефекти на словима скидају за једну класу врло интелигентан концепт дизајна и коначни утисак.

Што се тиче насловнице Торгала, ни ја нисам одушевљен, ако је уопште битно... (А ако није битно, што си постовао?) Али мислим да знам узрок који је убио намеравани ефекат: црвена слова "Торгал" опет снижавају утисак својом пластичношћу, а морала би имати текстуру и боју из природе; а и Торгалов портрет из истих разлога (текстура/цреж и сивкаста боја) убија спектакуларност колорних илустрација и мозаичне композиције.

Замените портрет и слова "архаичнијим" верзијама и приближићете се оном шта сте хтели.

Успут: човек се не зове Грегор; у нашем преводу може бити или Гжегож или Григорије. А колико знам, Хам се изговара без "е" на крају.

Ето, ваљда је било од користи.

Успут, има овде и питања укуса...

Чисто знатижеље ради: кад би вас насловница одбила да купите омиљени стрип?

Death Wish

pa mene je odbila da kupim Korta  (ovo novo izdanje, Bookglobe, valjda)

ne bih da se mesam u dizajnerska resenja, ali mislim da biste OBAVEZNO trebali - ili da imena napisete kako se izgovaraju na srpskom - ili da ostavite sve kako se pise u originalu.

ovako pise THORGAL a ispod stoje imena autora kako se navodno izgovaraju na srpskom, a jasno je, sto se vidi i iz prethodnog komentara, da je i to pogresno.

zasto niste stavili lepo TORGAL??? do sada ste sve stripove vise nego lepo preveli na srpski (Nadziraci npr.), pa mislim da je posebno bezveze kada licno ime ostavite u originalu.
Pol Kerzi ne oprasta!

Meho Krljic

Death Wish je u pravu. Konzistencija sugeriše ozbiljnost.

markos

Jos jedan glas za "nece kupiti omiljenog junaka zbog korica" (pogotovo jer tog omiljenog junaka vec ima u x varijanti). Ako je nesto potpuno novo, onda je dilema veca, ali ako za nesto placas 30-40 eura, onda to mora biti, u najmanju ruku, lijepo (ako vec ne moze biti prelijepo)

darth-vader

QuoteRadi jedan od najboljih dizajnera koga Srbija ima. Čovek koji voli i poznaje strip; 6 albuma Inkala je njegovo privatno izdanje iz osamdesetih. Gore lepo piše da je ovo okvirni predlog da se vidi u kom pravcu se razmišlja.

Ne osporavam njegovo dizajnersko mjesto na dizajnerskom nebu u Srbiji. Kažem samo da je ovakva naslovnica diletantizam. Od x ljudi koji se ovdje jave, svi, ali apsolutno svi to kažu... ali ne... mi koji to kupujemo pojma nemamo, to radi najbolji dizajner u Srbiji...
Nije to Indija pa da se štuju svete krave. Svatko ima pravo nešto reći.

Boban

Naravno. Zato je i okačeno ovde.
I jasno je da će biti Torgal, ne Thorgal i da će imena ispod biti kako treba.
Ima ko se brine o tome; čovek je samo nabacao elemente i poslao mi s pitanjem "da li ide u dobrom pravcu", a ja sam to podelio s vama, potpuno svestan da će krenuti salva pljuvanja.

markose, ništa u srbiji ne košta 30-40 eura.
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

markos

Quote from: "Boban"
markose, ništa u srbiji ne košta 30-40 eura.
Zar te ja trebam podsjecati koliko ti kostaju izdanja? A Nadzirači?
Enivej, 25 ili 30 ili 40, poanta je ista.

jeremiah

Quote from: "Boban"Naravno. Zato je i okačeno ovde.
I jasno je da će biti Torgal, ne Thorgal i da će imena ispod biti kako treba.
Ima ko se brine o tome; čovek je samo nabacao elemente i poslao mi s pitanjem "da li ide u dobrom pravcu", a ja sam to podelio s vama, potpuno svestan da će krenuti salva pljuvanja.
Što salva pljuvanja !?
Zašto ne shvatiš jednom: dobronamerno !
Do skoro smo (verovatno svi, valjda ne samo ja) mi ovde čeznuli za bilo kakvim redovnim domaćim izdanjem bezmalo bilo čega, onda si nam pokazao da može profesionalno, samim tim i veoma kvalitetno.
Sada su nam kriterijumi porasli, sam si kriv za to :wink:
:: orange is faster color ::

Boban

Niko ne sumnja u dobronamernost većine i ja nemam nikakav problem sa kritikama (ceo život ih slušam, verovatno ne postoji osoba koja ih je primila više od mene za ovih 24 godine izdavaštva) ali imam pravo da branim svoj stav.
Pa ko je svestan pomislio da će na korici pisati THORGAL umesto TORGAL ili da nećemo transkribovati imena po pravilima srpskog pravopisa?

Problem je što je mnogim stripoljupcima neprihvatljivo da naslovna ne izgleda onako kako su navikli, a to je ono oko čega se ovde trzamo. Znači, NEĆEMO jednu naslovnu za seriju 88, tragamo za nekim novim kombinacijama i rešenjima, kome se ne sviđa ne sviđa se, šta da radimo; to je kao što se javi čovek i kaže "Kome trebaju ti Sambrovi, kakav je to strip, ništa nisam razumeo..."

markose, sem Nadzirača, koji su knjiga od 444 strane, SVE ostalo se može u Beogradu, u striparnicama kupiti ISPOD 20€.

Axle Munshine

Pa kad bolje razmislis,ne mozes tako da gledas na stvari,kome se svidja ok,kome ne,ne mora da kupi!?!Ako se nama naslovna ne svidja,mislim na vecinu ovde koji diskutuju,a koji su,moras priznati,najzainteresovaniji za Torgala,koga cemo prvi put videti na srpskom u takvom izdanju,onda kome ce se to uopste svideti?Nisam ekspert za dizajn,kao sto nije ni vecina s foruma,ali mogu da razlikujem kvalitet od proseka ili neceg loseg.I ja kao i ostali samo zelimo da ovo izdanje bude onakvo kako i zasluzuje ovaj strip,znaci vrhunsko.U to spada,naravno,i naslovna.
Ne treba puno eksperimentisati sa samom naslovnom i sa logom,ne komplikovati stvar nekakvim kolaziranjima i segmentiranjima,iskoristite prelepe naslovne Rosinskog i knjiga ce izgledati super.Siguran sam da je ovo misljenje svih koji zeljno iscekuju ovo izdanje,ili bar velike vecine.A i vecina diskutanata na ovom podforumu i nisu bas neka tamo narodna masa koja ne zna sta prica,i ne zna sta hoce,naprotiv...
...Du hast mich...ich hasse dich...sagt Rammstein...

Nightflier

Sa stanovista saradnika BP, a ne clana redakcija - ili posvecenika u stripovske Eleusinske misterije drevnih Maja - rekao bih da BP nije ponukan zeljom za zaradom, vec pre za ostavljanjem nekakvog traga za sobom, pa i promenom vazecih vrednosti i shvatanja - bar kada je o stripovima rec. Mislim da upravo stoga tragaju za novim grafickim izrazom, ne obaziruci se na sveopste prihvacena misljenja. Naravno, mozda gresim. Boban ce me, u tom slucaju, vec ispraviti.
Sebarsko je da budu gladni.
First 666

Boban

Quote from: "Axle Munshine"Pa kad bolje razmislis,ne mozes tako da gledas na stvari,kome se svidja ok,kome ne,ne mora da kupi!?!

Pa gde sam rekao nešto ovako?
Ali nemoguće je svima ugoditi. Uvek bilo i zauvek će.
Da imam takav stav, ne bih ništa nikada postirao, najavljivao, niti sa bilo kim pričao o bilo čemu vezanom za izdavaštvo. Mada, uopšte nisam ubeđen da upravo to ne bi bilo bolje za sve.

Axle Munshine

Quote from: "Boban"Znači, NEĆEMO jednu naslovnu za seriju 88, tragamo za nekim novim kombinacijama i rešenjima, kome se ne sviđa ne sviđa se, šta da radimo

Dobro,nisi bas rekao da ne mora da kupe,al moze i tako da se shvati.Al' dobro,shvatam i ja tebe,nisi ti u obavezi nikakvoj da bilo koga od nas konsultujes oko bilo cega u vezi novih izdanja i da u svakom slucaju ti i ostali iz BP cete ili primati priznanja ili kritike za sve sto uradite...S druge strane,kada si vec postovao tu naslovnu,odbacenu na srecu,bio si svestan da ce to izazvati reakcije svih zainteresovanih.To je i pohvalno,uopste nije lose cuti misljenje i drugih i dobronamerne stavove i kritike.U svakom slucaju dobronamerne,barem ja nisam ni u jednom komentaru bilo koga video nesto drugo...Samo ti radi svoj posao,i nek bude na nivou dosadasnjeg,ako ne i bolje,jer za bolje uvek mesta ima...Od BP svi i ocekuju da u ovoj drzavi ponudi konacno izdanja koja daju stripu status koji on zasluzuje,status Devete Umetnosti... :lol:

jaki Thor

najbolje da naslovna bude potpuno prazna :wink:
baj de vej,ja želim da piše Thorgal um(j)esto Torgal.
Neka živi plemeniti Odin!Dok on živi,živjet će
i besmrtni Asgard!Jer njemu pripada svijet, on je naša volja,naš put i naša moć!

zstefanovic

Е, Бобане, Бобане, види се да си одрастао у народним демократијама... :)

Само да бисмо се разумели, Бобан овде ипак не постује насловнице, већ макете насловница, а то је разлика као између оловке и истуширане табле...

И од те макете до коначне верзије, може бити и десет верзија. Зато се ја лично не узбуђујем на недовршеност и волим да се играм заморца и пробног гледача. И довољно сам матор да знам да је на крају све укус.

А ви пазите којим изразима дочекујете предлоге, јер он може престати то да ради, па онда нећете имати више забаве   :D

zstefanovic

Quote from: "jaki Thor"najbolje da naslovna bude potpuno prazna :wink:
baj de vej,ja želim da piše Thorgal um(j)esto Torgal.

Тхоргал је тешко за изговарање.  :lol:

Axle Munshine

Nadajmo se da si u pravu Zorane kad kazes da je ovo samo maketa naslovne,i da ce konacna verzija biti ono sto ce svima nama ulepsati dan...ali,ako si pazljivo pratio situaciju sa Metabaronima,od prve verzije na forumu,makete kako kazes,pa do finalne,objavljene naslovne,i nije bilo drasticnih izmena.Nadam se da ce ih u ovom slucaju ipak biti,i da cemo svi biti zadovoljni.
A sto se tice toga da ce Boban prestati da nas ''uveseljava'' najavama naslovnih za nova izdanja,to zavisi samo od njega.Ako sve do sada receno shvata kao nesto lose,onda ok,ne mora vise to ni da radi.Ali znam da on ne misli tako,siguran sam,eto... :wink:

zstefanovic

Quote from: "Axle Munshine"Nadajmo se da si u pravu Zorane kad kazes da je ovo samo maketa naslovne,i da ce konacna verzija biti ono sto ce svima nama ulepsati dan...

Еј, ја то не знам. Ево ових што су у редакцији сваки дан, ја сам спољна мазга само кад затреба да ме Бобан ошине. :)

Quote from: "Axle Munshine"ali,ako si pazljivo pratio situaciju sa Metabaronima,od prve verzije na forumu,makete kako kazes,pa do finalne,objavljene naslovne,i nije bilo drasticnih izmena.

Па, Бог је у детаљима... :D

Quote from: "Axle Munshine"A sto se tice toga da ce Boban prestati da nas ''uveseljava'' najavama naslovnih za nova izdanja,to zavisi samo od njega.Ako sve do sada receno shvata kao nesto lose,onda ok,ne mora vise to ni da radi.Ali znam da on ne misli tako,siguran sam,eto... :wink:

Ја сам за то да се и пљување ради бираним речима, јер им се може дизајнер увредити на "основношколски", па тек онда се неће знати ништа.

У сваком случају, ово јесу макете и концепти, па не треба бити на крај срца.

Meho Krljic

Quote from: "zstefanovic"
Па, Бог је у детаљима... :D

A, ne, ne, nećemo tako. Zna se ko je u detaljima i to svakako nije Bog.

Boban

Idemo dalje.
Verzija dva.
Još uvek smo na nivou izbora i razmeštaja elemenata pa ne obraćajte pažnju na tačnost teksta.

angel011

Ova nijansa crvene (naziv stripa) deluje jeftino, dok ostatak ne odaje taj utisak. Nisam neki ljubitelj zeleno-crvene kombinacije, možda kad bi bila tamnija bordo nijansa.

Bez ičega što liči na okvir pa da ga ukrašavaju, ove psoglave dvoglave zmije ili šta li su deluju kao da su tu pale potpuno proizvoljno. Možda bi bolje izgledalo da su tanje.

Toliko od nekoga ko o dizajnu ne zna ništa, i koga korice nikada ne bi odbile od kupovine knjige ili stripa koje želi.
We're all mad here.

Axle Munshine

Shvatam da ste resili da na naslovnoj budu naslovnice svih pet albuma koji su u integralu.Vidi se da to ne zelis da menjate.To je lose,kako god ih redjali i smestali,jednostavno nece se uklopiti.Voleo bih da me demantujes naslovnom od koje ce zastati dah,ali takav kataloski tip tesko da ce to uspeti,uveren sam.Rikna je ok,ali cifre nisu.Numeracija je najbolja kao u gr.novelama,znaci ovo je tom 3 i to je mnogo lepse i ne bode oci.A i ako insistiras na ciframa nikako ne moze da stoji 1-5,moze biti samo 11-15.I jos jedan detalj,logo.Los izbor,postavi originalni i neces pogresiti,ovako oni drakari pokrivaju sam naslov i mnogo strce,eto.
Bas sam se raspricao oko ovoga,to je samo zbog toga sto sam ovo izdanje zeljno iscekivao pa mi sad,kad vidim ovakve predloge,nije svejedno kako ce to da izgleda.Svestan sam i da,bez obzira sto ce se vecina i sloziti s mojim primedbama i predlozima,ces ti uraditi onako kako si zamislio.Kao sto sam vec rekao,sve zasluge i kritike idu na tvoj racun,pa ti sad vidi sta ces i kako ces,eto...

jeremiah

Quote from: "Boban"Idemo dalje.
Verzija dva.
Još uvek smo na nivou izbora i razmeštaja elemenata pa ne obraćajte pažnju na tačnost teksta.

Rikna je o.k. , izbaci slovo h, dvoglave aždaje isteraj napolje
a elemente ređaj kako hoćeš ...

No Dice

Axle Munshine

Quote from: "No Dice"No comment.

Vidim i ti si razocaran Marko,kao i ja,s pravom...ocigledno ne treba previse ocekivati i bice manje razocaranja...

markos

ka-ta-fakin-stro-fa.
Pa jel' ne mozes normalno staviti bilo koju od tih predivnih naslovnica, imena autora i logo i gotovo? Cemu otkrivanje tople vode? Ovo je dno dna dizajnerskih promasaja. Zaista zelim kupiti tog thorgala, strip mi je genijalan, izdanje ce vjerojatno biti kvalitetno otisnuto, cijena je vise nego ok, ali s ovim coverom... Stvarno mi niste jasni.

SuperGoof

Pridruzujem se kritikama i dodajem da mi je bas zao, jer bi ovakvu naslovnu i ja mogao da "dizajniram". Steta.
We ain't getting any younger, you know!

Axle Munshine

A danas sam kupio Stripoteku gde se na zadnjoj strani najavljuju izdanja za sajam u BG.Tu je i integral Bluberija #1.Uradili su ga,da ne preterujem,sjajno,bas onako kako treba.Voleo bih da se i Marketprint ugleda na BP i pocne sa kvalitetnim integralima.A ovo sa naslovnom Torgala i nije nesto na sta nas je BP vec navikao,ovo je korak unazad...bad&sad... :(

Axle Munshine

Stize i radosna vest,sutra izlazi 30.tom Torgala sa novim scenaristom.Van Hammea je zamenio Yves Sente.Ovim albumom pocinje i novi ciklus o Jolanu...videcemo kako ce se Sente snaci,ja verujem da ce biti uspesan...i pogledajte samo naslovnu,vidi se majstorstvo Rosinskog...
http://www.lelombard.com/catalogue/Planches.cfm?Name=9782803622658pm1.jpg&AlbumID=3406&SerieID=2872

Boban

To majstorstvo je samo privid; kolor kod Rosinskog je najtanja stavka i kada ga pogledaš iz velike blizine vidi se neumešnost rada sa četkicom. Mislim, lepo je to za gledati umanjeno, ali u prirodnoj veličini ispada baš slabo. Rosinski je ipak crtač i maestralan sa tušem, ali kada nema jasno iscrtane konture malo se gubi. Srećom, to su samo naslovne, pa se da živeti s tim.

Axle Munshine

Pa mi ionako necemo da ga vidimo u prirodnoj velicini,a naslovne na A4 i malo vece su mu Sjajne.Nego reci ti Bobane sta mislis o onome sto sam predlozio u vezi logoa i numeracije Integrala,sta ce biti s tim?Zar stvarno ne mislis da je na rikni bolja numeracija pojedinacnih knjiga,znaci 1,2,3...,nego ispisivanje brojeva od-do?I da ti brojevi stoje uspravno a ne polozeno,eto...ako ovo sto predlazem nije razumno onda ja stvarno neznam sta jeste...

shahovnichar

Beli brod plovi sigurnim putem, jebo naslovnicu, bitno je sto je unutra.
Rdjavom qrcu i dlake smetaju.
I Bobane kolor Rosinskog je vrhunski, zajebi povecalo!

Axle Munshine

Ovakva izdanja se ne rade svaki dan i treba ih uraditi vrhunski i spolja i iznutra,za primer da budu svima koji bilo gde u svetu budu zeleli da rade slicna izdanja.A integralnih Torgala ima mali broj zemalja,i maticni Lombard je izdao samo jedan do sada...

Boban

Man Of Steel

Pa izgleda dobro s tim sto je nekako sitna slika! :lol:
Sala lepo je videti da se radi punom parom!
When ever you need hard center i will be there

Axle Munshine

Ne,nije,u pravu si.Ni meni se to ne svidja.Ja i dalje stojim iza onoga sto sam do sada rekao.Ovde Torgal nikad nije objavljen u ovakvom obliku i bas zbog toga treba da se odradi maksimalno,da bude izdanje za ponos.Kad ga vide Francuzi i Belgijanci da se postide bre...a to sto si nam prezentovao do sada je ipak ispod svake kritike,svestan si i ti toga...A svi "dobronamerni" koji kazu da naslovna nije bitna nemaju pojma o cemu pricaju...

Man Of Steel

Quote from: "Axle Munshine"Ne,nije,u pravu si.Ni meni se to ne svidja.Ja i dalje stojim iza onoga sto sam do sada rekao.Ovde Torgal nikad nije objavljen u ovakvom obliku i bas zbog toga treba da se odradi maksimalno,da bude izdanje za ponos.Kad ga vide Francuzi i Belgijanci da se postide bre...a to sto si nam prezentovao do sada je ipak ispod svake kritike,svestan si i ti toga...A svi "dobronamerni" koji kazu da naslovna nije bitna nemaju pojma o cemu pricaju...
Pa naslovna je prva stvar koju covek vidi kada uzme strip u ruke. Ako ga graficka opremljenost i privlacna korica dovoljno ne privuku on nece uzeti strip u ruke. A ukoliko ga dovoljno privuce mozda se i prevari! :lol:
A nije ni jednostavno napraviti dobru naslovnu koja treba da pokaze sta mozemo da ocekujemo unutra.

Axle Munshine

Ne,naprotiv,veoma je jednostavno uraditi naslovnu za serijal od 30 albuma.To sto se insistira na necemu sto komplikuje stvar je nesto drugo.Sve sto je dobro u sustini je jednostavno,i to ne vazi samo za naslovne...
A oko toga da je naslovna nesto sto ce na prvu loptu da privuce ili odbije citaoca,to si u pravu...

zstefanovic

Quote from: "Boban"I?

vrh, brate, a?

Па добро. Помало је ђубре од дизајна... :)

Али видим по реакцијама људи овде да се око ових ствари никад овде нећемо неће сложити.

И моја уредничка логика сугерише да интеграли не смеју имати насловницу било ког појединачног албума, већ да је пожељно да буду конгломерат који илуструје богатство разних приповести које су унутра. Е сад да ли ће све илустрације бити једнаке величине или једна да носи целу причу -- то зависи од материјала.

Ова друга макета коју си постовао је неупоредиво боља за мој укус и мислим да ће као твродокоричени објекат прилично моћно изгледати због тих зелених текстура.

Међутим, остало је неких мањих трагова стилских неуједначености. Сугеришем:

- Да слова "Торгал" имају неку природну текстуру, не пластичну.
- Да слова на задњој страни НЕ буду "смол капс", јер изгледа "јефтиније" од предње стране
- Да се види шта урадити са том породичном сценом на задњој страни, јер одудара стилски у ђавола. Можда променим мишљење ако будем видео макету дигитално одштампану.

Око оштрог неслагања овде, можда би лак компромис могао да буде следећи:

Илустрацију из горњег десног угла спустити доле лево и повећати. Онда остале насловнице инсертовати у њу....

Можда тај концепт "једна већа илустрација, а остале мање" може проиграти за интеграле, а то би била практично равнотежа и испуњење свих овде сукобљених жеља...

Man Of Steel

Quote from: "zstefanovic"

Можда тај концепт "једна већа илустрација, а остале мање" може проиграти за интеграле, а то би била практично равнотежа и испуњење свих овде сукобљених жеља...
Deluje i najrazumnije ali ne zaboravi da se nemoze svima udovoljiti...
Radite kako mislite da treba a ko hoce da kupi kupice ma kakva korica bila, a sto se tice onih koji nisu culi za izdanje i koji bi ga kupili bez predhodne namere, uz par doradnji (koje i nisu neophodne ali su pozeljene) izgledace kako treba.

jeremiah

Quote from: "Boban"I?

Ovako ... jedino mogu da dam savet da u stvari sada treba imati na umu poslednji integral album serije Torgal, stoga je potrebno (i izuzetno teško) naći formu koje će se provlačiti kroz celu seriju albuma, znači, ne samo font i boju, već koncepciju celog izdanja.
Kada se nađe ta formula, dizajnirati pojedinačna izdanja biće izuzetno lako.
Što bi rekli mi softveraši, traži se izlazni podatak kroz vertikalnu kompatibilnost  :wink:

zoskoz

nemate stila. OVO je pravo rjesenje (naravno da se jos malo optimirati, mozda):

Man Of Steel

Da! To je ono za cime tragamo. Izrazito, direktno i jos vise ne iritira oci! Lepota je u jednostavnosti...

darth-vader

meni to i dalje izgleda jeftino.
Malo se igramo sa sjenama. Kao dijete kad nauči neke osnove photoshopa, onda radi te neke kvazi 3D stvari, sjene, kao jedno iznad drugog...
Original nije nešto dizajniran, ali mi izgleda bolje. Slika je mala ( neda mi se tražiti po netu veću ), ali mislim da bi u knjižari prije odabrao nju.

Zašto tolika tvrdoglavost?
Zašto naslovnica mora izgledati kao kod nekog jeftinog kalendara ?

Fibrini Metabaruni izgledaju daleko močnije od Beloputnih i tu nema spora. Tako će i ovaj Thorgal ispasti.
Živo me zanima Gastonova naslovnica. To ćete natrpati sve pojedinačne naslovnice na naslovnicu ili ćete odustati od ovog promašenog koncepta ?

Axle Munshine

Spomenuto je nesto oko toga da bi svi hteli da budu selektori reprezentacije i da svi znaju ko bi trebao da igra...mislim da to poredjenje ovde ne vazi...sve argumentovane primedbe su uglavnom iste,skoro bez razlike,svi vide da je car go,samo on zivi u ubedjenju da ima najlepse odelo,eto... :wink:

Boban

Nema nikakvog spora da pravi, probrani stripoljupci ne mogu da podnesu ništa drugo na naslovnoj strani stripa do naslovne strane tog stripa.
Ali, kao što rekoh već mnogo puta, zadrtih stripoljubaca ima malo i sve manje.
Da li je pet ili deset ljudi na ovom forumu merodavno da prosuđuje o stvarima koje se tiču plasmana i prodaje. Fibra ima po mišljenju te nekolicine ultimativno dobre naslovnice ali prodaja je ispod svakog kriterijuma, svakako ispod granice opstanka.
I šta ćemo sad?
Neko može reći da je BP razvio prodajnu mrežu i da može uvaliti bilo šta bilo kako izgledajuće.
No, da li je to baš tako?
Potrebno je probiti se dalje. Nekako.

Axle Munshine

Quote from: "Boban"Nema nikakvog spora da pravi, probrani stripoljupci ne mogu da podnesu ništa drugo na naslovnoj strani stripa do naslovne strane tog stripa.
Ali, kao što rekoh već mnogo puta, zadrtih stripoljubaca ima malo i sve manje.
Da li je pet ili deset ljudi na ovom forumu merodavno da prosuđuje o stvarima koje se tiču plasmana i prodaje. Fibra ima po mišljenju te nekolicine ultimativno dobre naslovnice ali prodaja je ispod svakog kriterijuma, svakako ispod granice opstanka.
I šta ćemo sad?
Neko može reći da je BP razvio prodajnu mrežu i da može uvaliti bilo šta bilo kako izgledajuće.
No, da li je to baš tako?
Potrebno je probiti se dalje. Nekako.

Ovde i nije bilo polemike oko plasmana i prodaje,ovde se polemise samo o tome kakva ce biti naslovna tog buduceg dugo ocekivanog izdanja Torgala.Ako mislis da je za plasman i prodaju nebitno kakva je naslovna,onda ok,ne treba vise ni da polemisemo oko toga.Za Fibru si u pravu,ali samo delimicno.Dizajn Fibrinih dosadasnjih izdanja je bez konkurencije,ali Fibra nema zaledjinu koju BP ima,tu je i razlika izmedju dva izdavaca,zatim,Fibrina izdanja su i skuplja,imaju manje tiraze,a i manje trziste od BP,iako je to relativno.Ne kazem da i izdanja BP nisu dobro dizajnirana,naprotiv,o tome sam do sada x puta pisao svoja pozitivna misljenja.Prvi put je zapelo oko Kaste Metabarona,tu je pocelo sa nekakvim eksperimentima oko naslovne,i to je proslo tako kako je proslo.Medjutim prica se nastavlja i to sa izdanjem koje su svi,a ponajvise "zadrti" stripoljupci,u koje i sebe ubrajam,eto,ocekivali i ocekuju.I za sad se nastavlja,prema predlozenim resenjima,unazad,umesto da bude obrnuto.Nazalost...
I jos jednom,u plasman i prodaju se ne razumem previse niti sam o tome polemisao,ali zato mogu da prepoznam sta je lepo a sta ruzno...a ovi predlozi i makete naslovne koje nam dajes na uvid su daleko od lepog...

Boban

Otkad je hrvatsko tržište manje od srpskog?
Kada sam počinjao sa izdavaštvom, recimo, za pretplatu na Monolit 1 dobio sam 70 kupaca iz Rijeka a samo troje iz Niša, bili su to tada  gradovi priblićno iste veličine.
Najveći hrvatski izdavač knjiga "Školska knjiga" ima bruto promet veči od celokupnog srpskog tržišta knjigama. A gde su "Profil" i "Algoritam", dva giganta koji ladno mogu da kupe bilo koju izdavačku kuću u Srbiji.

Toliko o tome.
Meni se naslovnica Kaste metabarona izuzetno dopada.
I Torgal neće proći dok mi se ne bude izuzetno dopadao, makar i ne izašao za Sajam.

Uzgred, mislim da ti imaš estetski problem u glavi.

marlowe

Ako pricamo o stripu, primeri Stripoteke, Zlatne serije, Lunov magnus stripa, Eksa i drugih velikih edicija govore da je prodaja u Srbiji uvek bila ubedljivo najveci deo kolaca u odnosu na ostale republike.
Fly like a butterfly,
Sting like a bee.