• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

TORGAL u Integralima Belog Puta

Started by Boban, 26-01-2007, 16:03:00

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Boban

Ovo je zvanična informacija, da se ne bi okolo skupljale i prežvakavale raznorazne glasine.
Zasad postoji 29 Torgala, sva je prilika da će za godinu-dve izaći i trideseti.
Tih trideset Beli Put će uraditi u šest knjiga, po pet komada u svakoj, i one će nositi brojeve na hrbatu 11, 12, 13, 14, 15, 16.

Ima tu nekoliko problema.
Prvih osam albuma nemaju još digitalizovane, a od svega ostalog što su nam poslali praktično ne možemo da sastavimo nijedan komplet od pet knjiga u jednoj. U trećih pet volšebno nedostaje desetak strana iz jednog stripa, a iz četvrtih pet nedostaje cela jedna epizoda.
Vrlo smo bilzu rešenja za treću i četvrtu knjigu i zbog toga će verovatno prve dve štampane biti upravo te dve, onda sledi druga knjiga (oni ih digitalizuju unazad), u nekom trenutku peta, pa na kraju verovatno prva i šesta.

Jednostavno je to tako. Za mnoge stare stripove ne postoji digitalni materijal nego klasični filmovi koji opet ne odgovaraju iz mnogo razloga (format pre svega)... a kao u slučaju Gastona, Francuzi su se pokazali vrlo spremni da prodaju i ono što nemaju, a posle da se prave ludi.

Bilo kako bilo, jednog dana će komplet prvih 30 Torgala biti na našim policama. Strpljen spašen.
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Alex

Šta ste zapeli za tim digitalizovanim (skeniranim?) materijalima. Ako je nekada na osnovu "klasičnih filmova" moglo da se štampa u bilo kom formatu, zašto ne bi moglo i sad?
Ne ide razvoj tehnologije unazad?
Avatar je bezlichna, bezukusna kasha, potpuno prazna, prosechna i neupechatljiva...USM je zhivopisan, zabavan i originalan izdanak americhke pop kulture

Boban

Problem je u ceni... naručivanje filmova u određenom formatu košta nepojamno mnogo... ali zaista nepojamno mnogo, recimo, pet puta skuplje nego sama autorska prava. Jednostavno, za naše tiraže to je nepodnošljivo.

markos

Cijena filmova je prestrasna, slazem se, to jednostavno nema smisla kupovati.

Objasnjenje oko Thorgala je dovoljno uvjerljivo i, prema mom poznavanju situacije oko materijala, vrlo vjerojatno istinito, nazalost. Ali i dalje mi se nikako ne svidja objaviti prvo sredinu serijala, jer em nosi vise ili manje realan rizik da pocetak i kraj nikad ne budu objavljeni, em nam nedostaju prve epizode za bolje pracenje serijala (ovdje govorim o onima koji ce prvi put uzeti u Thorgala u ruke).

Boban

Sve stoji, ali kada je BP u pitanju ne postoji mogućnost da se početak i kraj ne objave ili da se serijali ne dovrše.
Naravno, ljudi su poučeni brojnim drugačijim iskustvima i skloni skepticizmu, pa se tu ništa ne može učiniti, sem da se sačeka...

markos

Quote from: "Boban"Sve stoji, ali kada je BP u pitanju ne postoji mogućnost da se početak i kraj ne objave ili da se serijali ne dovrše.
Naravno, ljudi su poučeni brojnim drugačijim iskustvima i skloni skepticizmu, pa se tu ništa ne može učiniti, sem da se sačeka...
OK, sa BP bi trebala druga pjesma, ali niste bas zacepili usta skepticima dinamikom izlazenja vertigo serijala... Ja, osobno, bih ipak krenuo od pocetka, ako je ikako moguce, pa makar odgodio izlazak na godinu ili dvije dana.

Boban

pa i to postoji kao opcija... videćemo.

Alex

Ima li Stripoteka i dalje prava za Torgala, za možda još bar jednu - dve epizode (možda ovo nije pravo pitanje za Bobana)?

Pored objavljivanja od početka, još koliko toliko smisla ima da se krene sa onim tomom koji se nastavlja na Stripoteku, odnosno donosi epizode do sada u Srbiji neobjavljene.
Avatar je bezlichna, bezukusna kasha, potpuno prazna, prosechna i neupechatljiva...USM je zhivopisan, zabavan i originalan izdanak americhke pop kulture

Boban

Mislim da Stripoteka ima prava za magazinsko objavljivanje i prodaju na kioscima.

Axle Munshine

Objasnjenje oko Torgala je sasvim razumno,i dobro je sto je najzad obrazlozeno zasto se toliko razvlaci izdavanje tog serijala.I mislim da nije toliko strasno ako se i budu objavljivale epizode onako kako je Boban rekao.Pa i Berni objavljuje Blueberryja haoticno pa se pravi ljubitelji stripa ne bune.Pa ljudi bre do pre nekog vremena veselili smo se svakom novom albumu i to c/b,o HC i boji da ne pricam,a sad imamo prave STRIP ANTOLOGIJE.S obzirom da dobro znam gde zivimo i gde se u svemu nalazi strip izdavastvo ,skidam kapu svakom ko se resi da izdaje stripove,pa jos ovakve knjige kao ovi Integrali,nemam reci,stvarno...Svaka cast BP... :lol:
...Du hast mich...ich hasse dich...sagt Rammstein...

SuperGoof

Pridruzujem se cestitkama!
We ain't getting any younger, you know!

kraken

Quote from: "axle munshine"OPa i Berni objavljuje Blueberryja haoticno pa se pravi ljubitelji stripa ne bune.:lol:

I malog spirua, dzeremaju, pominje se da je gotovo i sa usagijem i tako dalje. Ovo je isuvise malo trziste da bi se ocekivalo da tako lako mogu da se izdaju stripovi u nizu pa su izdavaci cesto zavisni od tiraza koji se stampaju u inostranstvu ili od popularnosti samog serijala koji ostavljaju na cedilu ako prodaja zakaze. Nista cudno pa mi je objavljivanje sa preskokom najmanji problem.

Axle Munshine

Quote from: "kraken"
Quote from: "axle munshine"OPa i Berni objavljuje Blueberryja haoticno pa se pravi ljubitelji stripa ne bune.:lol:

I malog spirua, dzeremaju, pominje se da je gotovo i sa usagijem i tako dalje. Ovo je isuvise malo trziste da bi se ocekivalo da tako lako mogu da se izdaju stripovi u nizu pa su izdavaci cesto zavisni od tiraza koji se stampaju u inostranstvu ili od popularnosti samog serijala koji ostavljaju na cedilu ako prodaja zakaze. Nista cudno pa mi je objavljivanje sa preskokom najmanji problem.

...eto,tako nekako,to sam i ja mislio Krakene... :wink:

Axle Munshine

Boban

Poslao: 18, Mart, 07. 17:19    Naslov:    

--------------------------------------------------------------------------------

Torgal nije u Integralima, o hodajući duše, Gospodari Ječma su dvocifreni broj i tako...
Zna se šta je broj jedan, ali ti naravno to nećeš saznati dok se knjiga ne pojavi.

A sta sad znaci ovo?Kako to da Torgal nije u Integralima,sta se tu promenilo?

Boban

Evolucija ideje... rešili smo da razdvojimo Integrale od Serijala, tj, da Integrali ostanu numerisani na rikni i da okupljaju završene i zaokružene priče, a da "beskrajni" serijali poput Torgala budu zasebno okupljeni sa internom numeracijom na rikni (Torgal 1-5...).
Formati i opreme Integrala i Serijala će biti po svemu ostalom (povez, kvalitet...) identični, kao što je Manara npr. i moći će da se ređaju zajedno.

prozirna senka

Quote from: "Boban"Evolucija ideje... rešili smo da razdvojimo Integrale od Serijala, tj, da Integrali ostanu numerisani na rikni i da okupljaju završene i zaokružene priče, a da "beskrajni" serijali poput Torgala budu zasebno okupljeni sa internom numeracijom na rikni (Torgal 1-5...).
Formati i opreme Integrala i Serijala će biti po svemu ostalom (povez, kvalitet...) identični, kao što je Manara npr. i moći će da se ređaju zajedno.
Кул.
Исто важи и за Метабароне?
"Kruna je u Beogradu, glava je u Beogradu i nastavićemo borbu da se kruna nađe na glavi" (V.D.)

Boban

Metabaroni nisu "beskrajni", mada ako ih dohvati Janjetov, pa još osam komada... definitivno su nešto između Serijala i Integrala.
Recimo, "Komanča" je sličan slučaj... jebiga, ne može se sve idealno razvrstati, ali to valjda i nije najbitnije... isti format, isto pakovanje.

Alex

Komanča je definitivno serijal, a s druge strane i Torgal je konačan jer se upravo završio.

Nego, nije valjda da razmišljate o Komanči? Još samo pored tek završenog Marketprintovog opusa albuma i započetog hrvatskog fali izdanje Belog Puta (da ne pominjem objavljivanja u Spunku, Stripoteci, Politikinom zabavniku, Super eksu, Gigantu i skoro svim ex-yu izdanjima).

Ako ste se već namerili na nešto od Hermana, najbolje da to bude integralni Džeremaja, hronološki.

Boban

Zar ja ne mogu da pomenem neki strip, onako usput i uzgred u razgovoru, a da to odmah ne bude podvrgnuto hiperanalizi i rezultira čitavom paletom pretpostavki?

Šta fali Komanči?
Domaće izdanje je bez boje, a hrvatsko bez nekoliko stranica.
Šta misliš koliko je Bernardovih Komanči prodato u Srbiji?
Dvocifreno.
Kakva je to konkurencija jednom lepom, kompletnom, kritičkom izdanju u recimo 10000 primeraka što je realni kapacitet Komanče u Srbiji?

Death Wish

10000!?!?!?!?!?! ma daaaaaaaaaaaaaaaaj

nema teorije... odbij jednu nulu!!

stvarno bolje da krenete sa bluberijem ili dzeremajom, to nikad nije islo kako treba... komanca je vec preforsirana...
Pol Kerzi ne oprasta!

Death Wish

i sto ste sada zapostavili ediciju "graficke novele"????

pokrecete nove serije, a onu primarnu ko je..
Pol Kerzi ne oprasta!

Alex

Axle Munshine

Moram da kazem za ovu novu okolnost oko Torgala-Veoma pametan i razuman potez!A pored numeracije na rikni 1-5,ne treba ispustiti imena autora,kao sto je slucaj kod dosadasnjih integrala,vec uraditi isto kao,sa vec pomenutim Manarom i Felinijem,koje je,sto se same rikne tice,najbolje uradjeno od ovih HC izdanja Belog Puta.Hteo bih jos da dodam da se ne slazem sa transkripcijom imena autora sa srpskim izgovorom,vec da to budu originalno napisana imena.Transkripcija bi bila razumna ako bi se koristila cirilica,a ovako,kad se vec koristi latinica najrazumnije je imena pisati u originalu.To je moje misljenje i spreman sam za polemiku oko toga. :wink:

SuperGoof

Quote from: "Axle Munshine"Hteo bih jos da dodam da se ne slazem sa transkripcijom imena autora sa srpskim izgovorom,vec da to budu originalno napisana imena.Transkripcija bi bila razumna ako bi se koristila cirilica,a ovako,kad se vec koristi latinica najrazumnije je imena pisati u originalu.

Kakve gluposti! Naravno da mora da se uvek pise transkripcija imena, to nam jednostavno nas jezik nalaze. Sto se hrvatskih isprdjivanja tice, zna se da 70% publike nema blage veze kako se ta "originalna" imena izgovaraju, tako da se sve svodi na sricanje.

U pogledu cirilice, jasno je da bi Beli Put trebalo da predje na nju, kao sto je to slucaj kod renomiranih publikacija, a ko hoce da kupuje nase stripove sa strane, nek nauci da cita. Ko ga jebe! Kraj polemike!

Axle Munshine

Quote from: "SuperGoof"
Quote from: "Axle Munshine"Hteo bih jos da dodam da se ne slazem sa transkripcijom imena autora sa srpskim izgovorom,vec da to budu originalno napisana imena.Transkripcija bi bila razumna ako bi se koristila cirilica,a ovako,kad se vec koristi latinica najrazumnije je imena pisati u originalu.

Kakve gluposti! Naravno da mora da se uvek pise transkripcija imena, to nam jednostavno nas jezik nalaze. Sto se hrvatskih isprdjivanja tice, zna se da 70% publike nema blage veze kako se ta "originalna" imena izgovaraju, tako da se sve svodi na sricanje.

U pogledu cirilice, jasno je da bi Beli Put trebalo da predje na nju, kao sto je to slucaj kod renomiranih publikacija, a ko hoce da kupuje nase stripove sa strane, nek nauci da cita. Ko ga jebe! Kraj polemike!

Pa ono,nas jezik nalaze i da bude pisan iskljucivo cirilicom,a ogromna vecina stampanih izdanja koriste latinicu.Ako je i to ''glupost'',ne vidim zasto se ne bi ispisivala i originalna imena autora,pa makar i to bila ''glupost''.
I kako si dosao do tog procenta nepismenih hrvata koji nemaju blage veze sa izgovorom stranih imena?Vrlo zanimljiv i egzaktan podatak... :wink:

marlowe

Srpski jezik ima dva pisma i jedan pravopis, i bilo koje ozbiljno izdanje mora da se pridrzava tih pravila kao sto svaki vozac mora da se pridrzava pravila u saobracaju.
Pisati protivno tome za mene bi bilo jednako kao kada bih vozio levom stranom puta.
Fly like a butterfly,
Sting like a bee.

Alex

Da sam ja izdavač imena autora pisao bih na naslovnoj isključivo u originalu, stripovi bi bili isključivo na latinici - izuzev onih za malu decu.

Beli Put to nikada neće uraditi (imena u originalu, ne latinica), pa je svaka dalja diskusija besmislena.

SuperGoof

Nek hvaljen bude Beli Put i njihova pamet sto se nece spustiti ispod svog nivoa i pisati imena u originalu pa da svi stripovi zalice na Alan Fordove! Time bi sigurno izgubili podrsku. Ako nista drugo, izgubili bi podrsku barem jednog (ali vrednog) kupca!

@Axle Munshine:

Izvini sto za trenutak padoh u vatru. Nije mi do rasprave, a kako vidim, nije ni tebi... :wink:

Axle Munshine

Quote from: "SuperGoof"Nek hvaljen bude Beli Put i njihova pamet sto se nece spustiti ispod svog nivoa i pisati imena u originalu pa da svi stripovi zalice na Alan Fordove! Time bi sigurno izgubili podrsku. Ako nista drugo, izgubili bi podrsku barem jednog (ali vrednog) kupca!

@Axle Munshine:

Izvini sto za trenutak padoh u vatru. Nije mi do rasprave, a kako vidim, nije ni tebi... :wink:

Ma sve je ok SuperGoofe,ne zelim raspravu,samo sam izneo svoje misljenje,i znam da nisam usamljen u tome,al postujem i tudje argumentovane stavove... :wink:

Axle Munshine

...a da,jos nesto...u nicku ti se potkrala greska,imas dva slova o(Goof)...just kidding... :wink:

Boban

Ja sam u svom izdavaštvu, kroz ediciju Znak sagite i časopis i kroz Monolit, osim Monolita 1 uvek pisao imena pisaca u originalu na koricama i u sadržaju. To nije bilo po pravopisu, ali je meni bilo lakše, jer sam objavljivao gomile bizarnih autora (počevši od francuske antologije) za čija imena niko iz mog okruženja nije bio siguran kako se zaista izgovaraju.
Ali ako izdavač hoće da mu npr. biblioteke otkupljuju knjige i da to što radi bude uvršteno u korpus srpske kulture mora da radi po propisanom standardu; drugim rečima, ogromna većina stvari iz mog izdavaštva praktično ne postoje sem u sećanju nekolicine fanova.

Axle Munshine

Quote from: "Boban"Ja sam u svom izdavaštvu, kroz ediciju Znak sagite i časopis i kroz Monolit, osim Monolita 1 uvek pisao imena pisaca u originalu na koricama i u sadržaju. To nije bilo po pravopisu, ali je meni bilo lakše, jer sam objavljivao gomile bizarnih autora (počevši od francuske antologije) za čija imena niko iz mog okruženja nije bio siguran kako se zaista izgovaraju.
Ali ako izdavač hoće da mu npr. biblioteke otkupljuju knjige i da to što radi bude uvršteno u korpus srpske kulture mora da radi po propisanom standardu; drugim rečima, ogromna većina stvari iz mog izdavaštva praktično ne postoje sem u sećanju nekolicine fanova.

Kada sam spominjao argumentovane stavove,mislio sam na nesto slicno ovome sto Boban kaze... :wink:

maccak

Quote from: "marlowe"
Pisati protivno tome za mene bi bilo jednako kao kada bih vozio levom stranom puta.

Voziti levom stranom druma je baš super! Ko ne vjeruje nek proba LSD - www.levastranadruma.tk ;)

marlowe

Quote from: "maccak"
Quote from: "marlowe"

Voziti levom stranom druma je baš super!

Jeste super.
Ako si sam na putu. :D
Fly like a butterfly,
Sting like a bee.

Boban

osim ako si na Malti, Japanu, Novom Zelandu, Engleskoj...

Nightflier

Koliko se ja nesto secam gimnazijskog srpskog jezika i knjizevnosti, Srbi su prvo koristili latinicu za pisanje, pa potom presli na cirilicu, koja se docnije vise omasovila zbog vizantijskog uticaja. Ali stoji da je cirilica primerenija nasem jeziku.
Sebarsko je da budu gladni.
First 666

Boban

Ovo je upravo odbačen predlog za naslovnu stranu Torgala, ali nešto na tragu ovoga će biti. Uskoro.

Nightflier

Znaci, slede se Metabaroni?
Sebarsko je da budu gladni.
First 666

markos

ajme. ajme.
Bobane, kupit cu ti tri primjerka, samo neka ta naslovnica lici na nesto.

Axle Munshine

I dobro sto je odbacena.Losa naslovna.Ne razumem zasto se insistira na ubacivanju slicica naslovnih albuma koji cine integral.To izgleda vise kao neki katalog a ne knjiga stripova.Naslovna treba da bude kao sto je to bilo sa do sada izaslim integralima,iako ce ovo biti zasebno izdanje,znaci,odabrati najlepsu naslovnu od pet albuma koji su unutra i to je to.Nikakvi eksperimenti,prosto i jednostavno.I ne numerisati nigde,11-15,itd.,vec samo na rikni,eventualno,redom,znaci prvih pet albuma-1,i tako redom.
I da primetim jos nesto,iako je ovo odbacena naslovna,sta se to promenilo u BP kad je sad naslov Thorgal,a ne Torgal?To je novost za BP,ili?Meni licno odgovara sasvim da bude Thorgal,eto...

No Dice

Ne mesam se obicno u vas posao, u stvari mislim da je ovo prvi put, ali ova naslovna kao i ceo koncept (koji me podseca na kalendare iz osamdesetih) su mi stvarno losa resenja...

Alex

Pridružujem se - naslovna je loša i ne bih išao njenim tragom.

Najbolje je jedna lepa ilustracija.

bundolo

U fazonu Metabarona, samo daleko losije. Pridruzujem se kritikama.

EKSTREMISTA

Jeste,ko što neko reče,sa tom naslovnom više liči na katalog nego na album.Sreća da nije prošla.

Moj predlog je da na naslovnoj strani bude naslovnica prvog originalnog broja a da se unutar samog albuma objave pre svake epizode i njihove originalne naslovnice na malo tvrđem papiru.Ne znam koliko je to tehnički izvodljivo ali zaista bi bila šteta da ostanemo uskraćeni za te prelepe crteže Rosinskog.Setite se samo naslovne strane za epizodu Alinoe.
Зло се трпи због страха од још горег зла,стога пук гунђа,али најчешће немушто.И трпи батине.

Лутајући Бокељ

Boban

Ja mislim da je bolje da naslovna bude loša a sve ostalo dobro, nego obrnuto.
NEĆEMO jednu sliku na naslovnoj i kraj.
Metabaroni su sjajni i meni se izuzetno dopadaju.
Torgal mora biti bolji, kako, videćemo, ali će biti u nekom ovakvom fazonu.

bundolo

Bobane, meni se licno ne dopada kako je BP "odradio" imena autora na Metabaronima. font je neodgovarajuci, imena su nepregledna, necitka i sasvim odbojna. sve ostalo sa dizajnom je okay. znam da nema veze sa temom, ali...

Meho Krljic

Plus, ja i danas tražio taj drugi rom Metabarona, potegao i do zloglasnog salona stripa u SKC-u , ama uzaman.

Axle Munshine

Ma Metabaroni su ispali ok,nego da nam i Thorgal ispadne kako treba.I kakav je to stav da naslovna bude losa a da ostalo bude dobro!?!Pa ne moze bre tako,ipak takve knjige ne izlaze svaki dan i treba se potruditi da i naslovna izgleda super.Ovo sto je prezentovano,iako odbaceno,je ispod renomea jednog Rosinskog,koji ima maestralne naslovne,a i ispod renomea samog izdavaca,kakav je Beli Put.To insistiranje na segmentiranju naslovne,na nekakvim kolazima od naslovnih strana albuma koji se objavljuju,ne razumem!?!Zasto mora tako?
Pogledajte samo prvu knjigu integral Gipsyja od Dargauda i sve ce biti jasno.Marini je uradio sjajnu naslovnu u skladu sa sjajnim stripom.I u katalogu BP za 2006/07. date su dve naslovne Thorgala,a naslovna za 13.album Aaricia je sjajna i bila bi super kao naslovna BP Thorgala,eto...i pod obavezno zadrzati originalni logo Thorgala,i nista ne menjati u tom pogledu...

darth-vader

Naslovnica Metabaruna je osrednje loša, ali je za naslovnicu Thorgala remek djelo dizajna.
Naslovnica Thorgala je kao naslovnica za neki loš kalendar...
Zar nema neka ilustracija koja se može staviti na naslovnicu, a onda unutra naslovnice pojedinih albuma

Tko je rekao da je ovo marketinški bolje, taj nije normalan. Baš imam neku želju s njim porazgovarati da mi objasni tu logiku.
Metabaruni još imaju smisla ( uz drugačiju pozadinu ), ali ovo... kao da rade djeca iz vrtića

Boban

Quote from: "darth-vader"ali ovo... kao da rade djeca iz vrtića

Radi jedan od najboljih dizajnera koga Srbija ima. Čovek koji voli i poznaje strip; 6 albuma Inkala je njegovo privatno izdanje iz osamdesetih. Gore lepo piše da je ovo okvirni predlog da se vidi u kom pravcu se razmišlja.

Zašto u Srbiji svi hoće da budu selektori fudbalske reprezentacije?
I zašto svi misle da bi bili bolji?