• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

SKUPŠTINA U FEBRUARU !!

Started by varvarin, 30-01-2007, 11:04:03

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

zakk

Quote from: "Đejk Ćejmbrs"pa da bi imao člansku kartu moraš da se UČLANIŠ. Učestvovanje na tribinama ne podrazumeva da moraš biti član valjda.
ja ne znam šta ste toliki formalisti...
ako si došao u klub više od četri puta, ja te smatram članom. jebo papir. nije poenta u tome.

@Književna radionica
mora i treba da proradi.
Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

Cornelius

Quote from: "zakk"ako si došao u klub više od četri puta, ja te smatram članom. jebo papir. nije poenta u tome.

Zakk, ima onih kojima se jebe za papir, ali ima i onih koji to vole. Mislim da trenutno razgovaramo o buducnosti LKa i prosirivanju clanstva. Treba sve upotrebiti. Ako ti dodjes kod novajlije i kazes mu - "care, jebo papir, ti si nas", moze da se desi da on pomisli da je na skolskom odmoru. Neophodna je forma da bi se ljudi zadrzali. A ta forma mora da ima i konkretan oblik - clanska karta, pozivi preko interneta, newsletter, emitor... Nisu svi zagrizeni, nisu svi kreativci i nisu svi superkomunikativni. Ima pasivnih, sramezljivih, pometenih, nesigurnih... Treba im pomoci da se integrisu u LK. Raznim sredstvima.
Je n'ai aucune confiance dans la justice, même si cette justice est faite par moi.

Mixitron M. Storm

Na zimušnjem Beokonu sam svojim rukama učanio nekoliko ljudi. Svi su bili veoma zbunjeni dobijanjem članske karte bez da se potpišu svojom krvlju - ili da daju kintu. Nije ni papir rešenje. Klub treba, ako hoćemo nove ljude, napraviti takvim da oni imaju zašto da dolaze, a ne da imaju kome da pokažu člansku kartu. Niko onom pasivnom ne brani da sedi pozadi, ćuti i sluša. Štos je da ima zašto da sedi pozadi i ćuti, slušajući.

WARLOCK

Slazem se sa Angelom za pret.i poslednji post :lol:

Cornelius

Naravno, Mixi, treba sve. I sadržini i forma. Ajde da se krene od nečeg. Da se napravi lista elemenata koje bi valjalo zameniti ili poboljšati. Potom da se za svaki od tih elemenata stavi alternativa.
Je n'ai aucune confiance dans la justice, même si cette justice est faite par moi.

Jake Chambers

@zakk: meni se isto jebe za člansku kartu, ali imaš situacija kad samo članovi mogu nešto da urade/dobiju (a član NISI ako nisi učlanjen), a imaš i ljudi koji HOĆE člansku.

@Mixi: evo vidiš, ja otkako sam došao 2005 znam najmanje 4 čoveka koja su došla POSLE mene i spontano krenula u kafanu. Isto kao što sam i ja prvi put, a znao sam SAMO Skrobonju, i to preko MAILA. Kažem ja zatvoreni smo/ste/štaveć.

Angel je, što se tiče kviza apsolutno u pravu. Jest da pitanje nije bilo od kviza 2005, ali opet... koga zanima kada je Oto Oltvanji izdao prvi roman? Ko to osim nekog ko se ili druži s njim, ili mu je verni fan ili je dugo u klubu i totalni je geek zna? Da ne govorim o starim romanima, knjigama, štaveć koji/koje se više ne mogu nabaviti i za koje neko ko ima 16-22 godine jedva da može čuti i OVDE... neće klub propasti što će se malo... komercijalizovati sve. Znam, lepo je biti elita, ali ako si elita, nema onda kukanja za novim članovima. :P
Dopisi iz Diznilenda - Ponovo radi blog!

Mixitron M. Storm

Što se tiče kviza - mogu da budu pitanja tipa koliko stranica ima neobjavljeni roman člana LK koji trenutno sedi kod ćerke u Americi - ali bi stvarno trebalo zabraniti učešće naših gik-nrd-frik-o-trona, bar na onim Beokonskim, gde dođu svakakvi.

A šta to članovi mogu što 'nečlanovi' ne mogu?

Ko god hoće može da učestvuje na svim projektima.
Predavanja su dž.
Emitor je s istom cenom za sve...

Ono, kaži. ako znaš, iznesi, da korigujemo. Nemoj 'ima nešto'.

Cornelius

Quote from: "Mixitron M. Storm"Što se tiče kviza - mogu da budu pitanja tipa koliko stranica ima neobjavljeni roman člana LK koji trenutno sedi kod ćerke u Americi.

Poradićemo na tome da kad se vrati iz Amerike, krene da piše. Makar ga morao za uvo vući tri meseca. Imam sa njim iskustva (kad hoće da komunicira).

Jake Chambers

Quote from: "Mixitron M. Storm"

Pa po nekoj logici oni koji nisu članovi ne mogu da glasaju na skupštini, ne mogu da glasaju za nagrade za koje glasaju članovi (govorimo utopijski naravno)... itd, itd itd... a kad bi kojom srećom članovi LK imali popust ili štaveć u nekim knjižarama, to bi isto moglo samo uz kartu. A rekoh, neki ljudi jednostavno žele da imaju crno na belo da su član nekog društva.
A pitanja za kviz, komercijalizovati.

sivka

Quote from: "Cornelius"
Quote from: "Mixitron M. Storm"Što se tiče kviza - mogu da budu pitanja tipa koliko stranica ima neobjavljeni roman člana LK koji trenutno sedi kod ćerke u Americi.

Poradićemo na tome da kad se vrati iz Amerike, krene da piše. Makar ga morao za uvo vući tri meseca. Imam sa njim iskustva (kad hoće da komunicira).

Ključne reči: kad hoće da komunicira ...  :(
Otišla sam. Ko hoće, zna gde će me naći.

Mixitron M. Storm

Quote from: "Đejk Ćejmbrs"

Pa po nekoj logici oni koji nisu članovi ne mogu da glasaju na skupštini,

ne mogu da glasaju za nagrade za koje glasaju članovi

(govorimo utopijski naravno)

... itd, itd itd... a kad bi kojom srećom članovi LK imali popust ili štaveć u nekim knjižarama,

1. Da, na svakoj skupštini vidim mnogo njih koji odlaze nezadovoljni jer nisu glasali oko nečega.

2. Tjah... a jesu li i čitali to što konkuriše?

Popusti, eeeehhhhhhhh.
Pitanja za kviz treba komercijalizovati, kao i sam kviz.

Daj 50 dindži za češće,  i recimo prvoplasirani dobija nešto na ruke, a druga dva kupon na X% popusta u sponzorskoj knjižari/zdavačkoj kući. A masa pitanja iz knjiga koje su dotični izdali :) Prljavi kapitalizam do srži.

Armagedda

Ako ćemo već o vedrim budućim planovima (a ne o tmurnoj sadašnjosti), mislim da je mnogo veći problem sam program kluba. Ne treba nama ni eks katedra ni kružno sedenje na podu sa pratećim socijalnim igrama, nego nešto za MASE.

Priča o ezoteričnoj knjizi koja je juče izašla iz štampe, ili priča o filmu uz prateći osvrt na lik i delo 40 drugih režisera koji su sa svojih 450 filmova uticali na ovaj sigurno neće privući mladu krv kojoj je motiv dolaska da se zeza u krugu drugih ljubitelja, a ne da sluša teoriju filmske umetnosti, ili već šta je na tapetu.

Tačno tako. To sam i napomenuo na skupštini. Jedino se ne slažem da samu priču na predavanju treba podrediti masi. Potrebno je razgraničiti na to šta postojeći (upućeni) članovi žele da slušaju na predavanjima, a šta potencijalna neposvećena sveža krv. Upoznao sam dosta ljudi na faxu koji vole da čitaju i gledaju fantastiku, ali nisu dovoljno duboko u svemu tome. Oni normalno da znaju ko je Lavkraft ali nisu čuli za Čaka Polanika, to jest bili bi zainteresovani da dođu i poslušaju koju o Ursuli ali ne o Kristoferu Fauleru o kojem nemaju pojma. Znači, potrebno ih je prvo inficirati s lakšom robom, a zatim polako povećavati dozu. Sećam se kako sam se ja navukao na fantastiku: prvo predavanje na koje sam došao je bilo o vampirima ('Knedla u grlu, zubi na vratu'). Posle toga je sve krenulo nizbrdo :) Kad pogledam program za taj mesec, vidim i predavanje o Arđentu. Sledećeg meseca famozni kviz, predstavljanje popularnog filma koji se tada davao u našim bioskopima, intrigantno 'Ko je ko u srpskoj fantastici' i književna radionica. Bilo je i predavanje o Petku 13-om, đavolu na filmu... Ne kažem da ceo mesec treba da bude prepušten navlakušama, eventualno 1-2 predavanja. Stari ciklus se polako privodi kraju, a za pokretanje novog je potrebna inicijalna kapisla. Još odavno se pričalo u klubu o reprizi nekih krucijalnih predavanja i pokretanju serije predavanja tipa 'Velikani SF-a', 'Horor od A do Š' (na tragu pregleda objavljenog u Dilanu Dogu, a kasnije i u ZS), itd. Takođe, dobro bi došla priča o nastavcima kao što su 'Strava u ulici Brestova' (o ovome ja mislim da nije bilo ni pisano), 'Noć veštica', 'Zla smrt' :), 'Osmi putnik'... italijanski žanrovski film, japanski, američki, britanski... Problem je što ljudi ne prate najnovija dešavanja u svetu žanra već se zadržavaju na određenom broju naslova koji su 'aminovani'. Prvo moraju da skinu poklopac, pa tek onda da zarone ruku u teglu (s kiselinom) do kraja. Kada sam pomenuo predavanje o Stivenu Kingu, Pavle me je pitao da li sam čitao njegov poslednji roman. Pogrešan pristup, jer koliko ga je ljudi zapravo čitalo (mislim na one koji bi eventualno bili zainteresovani da dođu u klub)?

Drugo i najvažnije, klub jeste postigao velike uspehe spolja gledano, ali kakav je iznutra? Potrebno je preći s priče na konkretna dela, povući ljude za rukav i reći im šta da rade, kada, gde i koliko. Ako ne nađete nikog kompetentijeg, ja sam u potpunosti spreman da radim pripremu emitora za štampu. Ili nešto drugo. Textove ću uvek slati za fanzin, ali to koliko sam čuo nije problem već 'fizički' deo posla. Možda je potrebno da neko poput Bobana lupi šakom o sto, razbudi ljude i kaže im šta da rade.

Treće, treba punu pažnju posvetiti radionici. Ne pamtim kad je poslednji put bila. Zar nije ona jedan od primarnih ciljeva kluba, da se proizvedu kvalitetni pisci fantastike?
Pretty Lisa took an axe
Gave her captor forty whacks
When she saw what she had done
She gave his partner... forty-one

Mixitron M. Storm

Lepo rečeno.
Sad očekujem(o) komentare i predloge iz najviših krugova vlade.

Jake Chambers

Mixitron M. Storm

Pa bolje bi im bilo  :roll:

Armagedda

Quote from: "DušMan"
Inace, postoji i amaterski video snimak prvih pola sata predavanja, pa ako nekoga bas zanima...

e, aj' molim te okači makar deo s onim tipom!
Pretty Lisa took an axe

taurus-jor

Pozdrav Armageddi, a narocito zato sto je bio jedan od 12 ljudi koji su dosli na Skupstinu. Pozdrav svima koji se interesuju za zdravlje Drustva, makar i preko Interneta.

Do pre godinu dana, otprilike negde do Horora u Beogradu, prakticno sam uredjivao tribinski program. Ali, zivot je kratak, dosla je ova avantura sa Festivalom, ne mogu da vucem trista stvari. I ne zelim. Treba novi ljudi da se ukljucuju.

S obzirom na veliku aktivnost Drustva na raznim manifestacijama, ali i na sumornu atmosferu u medjuljudskim odnosima - koji se, Bogu hvala, rascischavaju ili su rascischeni -nije ni cudo sto je tribinski program popustio. Smore se bre ljudi.

Upravo zato da bi se tribinskom programu vratila nekadasnja vitalnost, zanimljivost i posechenost, u programski savet je predlozena a zatim i primljena Tamara Lujak - inicijator i organizator mnogih knjizevnih tribina, ukljucujuci one poslednje na kojoj smo verovatno prvi put u Klubu imali pozorisnu predstavu, ali i vise nego solidnu posecenost. Ko je propustio - stvarno je propustio.

Tamara i ja imamo jednu vrlo slicnu osobinu. Kada predloga nema, sami cemo da popunimo program sopstvenim predlozima. Sto ima dobre i lose strane. Dobra strana je sto Drustvo ispunjava svoje statutarne obaveze (popularizacija sadrzaja vezanih za fantasticku umetnost) i obaveze prema Domu omladine. Losa je strana sto JEDNA osoba po prirodi stvari ima sopstveni ukus i sopstvena interesovanja. Ako nema predloga sa strane, ostaje samo da ta jedna osoba ubaci sebe u masinu. Na duge staze, ako sve spadne na tu osobu, dodje do zamora materijala.  

Konkretno, nije samo na programskom savetu ili bilo kojoj licnosti u njemu da sama "iskopava" predloge za tribine. Mora da postoji inicijativnost. Ja sam, recimo, dosta tribina predlozio sam i odrzao sam (solo ili sa saradnicima), a isto toliko je bilo predloga. Insistirao sam na tome, upravo zato da ne bih morao da brbljam svakog prokletog ponedeljka. Raspisao bih neku vrstu konkursa na zatvorenom delu foruma ZS ili na (pokojnom) forumu Lazar Komarcic, jedno mesec i po dana unapred, i ganjao ljude da predlazu. Nisam bas lupao pesnicom o sto, ali znaju dobro kako sam ih ganjao, ako bih primetio da vlada tisina, to jest da predloga nema. Funkcionisalo je. Posle se  desavalo da budem preplavljen predlozima, pa smo neretko imali program za po dva meseca unapred.

Mozda najbolju posecenost smo imali u periodu kada je uz svaku najavu tribine - koju Dom omladine redovno salje svim svojim klijentima - isao kratak tekst o onome sto namernika ceka na tribini. Zato sam na Skupstini i trazio da se takav sistem ponovo uvede, jer ko ce se navuci na puki naziv tribine (osim ako nije ultra efektan) i ime predavaca (osim ako nije zvucno).

To nas dovede i do pitanja dolaska clanstva. Ja tu nemam dilema. Tribine su tu jer nam je to obaveza - prema Domu omladine, i prema javnosti, to jest prema onome sto pise u statutu Drustva kao jedan od glavnih ciljeva njegovog osnivanja: popularizacija. Dakle, dobro je da clanovi dolaze, ali nije ni lose ako sala bude dupke ispunjena ljudima koji su tu dosli zbog zanimljive teme ili govornika. A dalje je na Drustvu da te ljude na neki nacin zadrzi, kako bi oni dolazili ne samo zbog zanimljive teme ili govornika (fora je u tome da u pozitivnom smislu definisemo zbog cega bi oni dolazili). Clanstvo se, inace, druzi van tribina, u kafani, preko Interneta (sto me prilicno nervira, ali to je mozda duh vremena), pa mislim da  tribinski program nije pod obavezno slika pravog stanja. No Skupstina JESTE slika pravog stanja Drustva, posebno ako se na njoj pojavi glavom i bradom 12 ljudi.  

Za kraj Radionica. Usao sam u nju, i dalje zelim da budem u njoj, zato sto se ranija moderatorska trojka rasprsila po belom svetu ili je osnovala porodicu. Iz te ekipe ostao je samo Sale, koji se retko pojavljuje, i bukvalno trazi da ga neko cimne. Radmilo uvek dodje, kad nije na redovnom sestomesecnom boravku u Americi (trebalo da se vrati ovog meseca). Svejedno, mislim da su radionice u poslednjih godinu i po dana donele veci broj polaznika i interesenata nego dve-tri prethodne godine.

Radionica nije bilo u poslednja dva meseca zbog (1) priprema za BEOKON, (2) samog BEOKON-a i (3) zato sto taj termin po potrebi sluzi za vanredna okupljanja. Proslog meseca smo u tom terminu zakazali, pa otkazali-odlozili Skupstinu. A interesenata je bilo, javili su mi se telefon, pa ce februarska Radionica itekako biti odrzana u predvidjenom terminu.

Inace, smatrajte da je uprava tresnula pesnicom o sto, a sve ove forumske diskusije u poslednjih par dana POSLE onako lose posecene skupstine, ukazuju da je ljudima ipak stalo. Dobar znak, mene ako pitate. Ali nije dovoljno samo da se pruzi predlog i obaveza preuzme. Bitno je da se preuzeto zaista ispuni, i nikakva cvrsta ruka ili cimaros nece nikoga naterati da nesto uradi - ako on to uistinu ne zeli. Pustite izgovore. Uvek se jasno vidi kome je stvarno do neceg stalo.

A i cimarosa je ponekad potrebno gurnuti i ohrabriti, jer gospodo - svakom dodje vreme kad se smori.

Armaggedo, i svi koji zelite da nesto konkretno uradite u 3D, a ne pricom preko Interneta - molim vas da dolazite na sastanke Drustva, i da pred clanovima Uprave, oci u oci, iznosite sve svoje predloge. Upravni odbor, tj. Predsednistvo ce od sada imati redovna okupljanja svakog poslednjeg ponedeljka u mesecu, pa vas ocekujemo.

Pozdrav!
Teško je jesti govna a nemati iluzije.

http://godineumagli.blogspot.com

Loengrin

Quote from: "Armagedda"
Quote from: "DušMan"
Inace, postoji i amaterski video snimak prvih pola sata predavanja, pa ako nekoga bas zanima...

e, aj' molim te okači makar deo s onim tipom!
Nesalomivi? Kakav lik!

---------
Na sastanku je bio predlog da se predavanja emituju na nekoj TV stanici. Po mom mišljenju to je dvosekli mač. Ko će sledeći put doći na predavanje, ako može da ga gleda na TV-u. Ja bih prva volela da umesto mnogih tupljenja odgledam nešto pametno, ali ipak za početak na TV trebalo davati kratke reportaže i objašnjenja predavača, a kompletno predavanje, po mogućstvu u ne velikom formatu okačiti na sajt, ali samo za članove.

Što se tiče potencijalnih radio emisija, mislim da bi one bile sjajne za najavu mesečnog programa sa osvrtom na već održana predavanja, promocije, radionice ili nešto veće što bi bio pristojan mamac za dolazak u klub, plus treba svakog puta doneti poklon koga najbrži (najpametniji, najzainteresovaniji, šta god) slušalac može da pokupi samo u klubu, a kad dođe, naš je!

Treba nam stilski unificiran, prepoznatljiv reklamni materijal, plakati, pamfleti, lifleti, ili evtl. kako je Vlada rekao promo-Emitori. Na ulazu u Dom Omladine, vratima ka liftu i vratima od sale, treba uvek da stoji informativni plakat (u minimum B3 formatu) na kome će se svakog ponedeljka isticati podaci o predavanju ili neke druge aktivnosti.

Emitor treba da dobije napokon svoj prepoznatljiv dizajn, a ne da i sami prodavci pokušavaju da ga prepoznaju po tome što nema neki poseban izgled. To važi i za organizaciju unutrašnjeg sadržaja, jer koliko se sećam, ja kod većine časopisa znam u kom delu šta da tražim.

@ARMAGEDDA:
Slažem se s tobom u vezi toga da klub odaje utisak da novi član mora mnogo da zna, a malo vajde konkretno u klubu ima od toga. Da li se mi nadamo da se negde u zidovima Beograda krije neki super samoobrazujući podmladak, koji jedva čeka da ga mi ispitamo šta sve zna i na kojim stvaralačkim planovima je već aktivan. Mi takvom ne trebamo, i ako uopšte postoji taj treba nama. Ja bih se obradovala da dođu i oni što zbog raznih dezinformacija ne umeju da razlikuju naučnu fantastiku od epske, pravu bajku od naprednije slikovnice, horor od nabudženog trilera i na kraju, da shvati da ima puno pravo da ima svoj pravac interesovanja, kao i našu ne previše nametljivu pomoć u preporučivanju knjiga, filmova, stripova, sajtova, bez sablažnjivanja zbog neznanja.

Projekcija ponekog filma nas ne bi ubila.

Radionaica je već pola godine kompletno hendikepirana grana, a to je nešto za šta sam se ja prvo zainteresovala i zbog čega sam i došla u klub.

Za kviz se slažem sa tobom i čini mi se da bi ponekad moga o da bude vezan za neku svima poznatu temu, delo, žanr, tip medija itd. Koliko se sećam, kod svakog dobrog kviza su generalno svi uvek mogli ponešto da nauče, a ne da se osećaju kao polu ili kompletne neznalice. Ne slažem se da članovi ne treba da učestvuju u kvizovima, ali na primer rukovodstvo ne bi trebalo. Ako kažemo da članovi u pola konkursa i kvizova ne mogu da učestvuju, niko neće hteti da se učlani.

@MIXITRON:
Ti si pomenuo elektronsko izdanje Emitora. Ja se ne bih zaletala sa megalomanskim elektronskim izdanjima, ali bi možda bilo bolje da na sajtu postoji mesto gde bi posetioci mogli da pročitaju par priloga iz najnovijeg broja + kao i naslove ostalih, koji bi ih zapravo namamili da kupe štampano izdanje.

Nagrada treba da bude nešto po čemu će nagrađeni moći da pamti klub, a ne neku tamo izdavačku kuću i definiši to 'nešto' za prvu nagradu ... kad si već krenuo  :wink:

@ANGEL:
Slažem se s predlogom za radionicu, na taj način će mnogi uspeti da sagledaju svoje potencijale, ali i način na koji ostali razmišljaju i u kojem pravcu im se pružaju ideje i interesovanja. Pa radionica bi trebalo da bude jedan od itneresantnijih delova programa kluba, a nje sada uopšte ni nema.
There must be a happy medium somewhere between being totally informed and blissfully unaware.

DušMan

Klip od tridesetak megabajta se kachi na net, pa ce i link vec dospeti ovamo.

Dotad... par skrinshotova.

Nekoć si bio punk, sad si Štefan Frank.

BladeRunner

Ja se izvinjavam za ovaj kratak komentar, jer ne doprinosim klubu, ali ajde:

QuoteTi si pomenuo elektronsko izdanje Emitora. Ja se ne bih zaletala sa megalomanskim elektronskim izdanjima, ali bi možda bilo bolje da na sajtu postoji mesto gde bi posetioci mogli da pročitaju par priloga iz najnovijeg broja + kao i naslove ostalih, koji bi ih zapravo namamili da kupe štampano izdanje.

Bas sam ovo htio da predlozim na onom topiku o Emitoru. Evo ukratko razrade:

1) Par dana prije izlaska broja, na sajtu postaviti naslovnu stranu i kratki opis (ili prvi pasus) svih tekstova u njemu. Postaviti eventualno jedan kompletan tekst iz broja, i to onaj iz 'SF za siroke narodne mase' kategorije (hiljaditi tekst o LOTR, zilioniti tekst o Asimovu i Klarku itd.). Postaviti i slike autora uz tekstove - tako se dobija na ozbiljnosti. Teskoca ovoga - minimalna, jer se casopis i tako elektronski prelama, pa nista ne treba da se kuca (vise je copy/paste i linkovanje).

2) Omoguciti elektronski PDF download broja. Otvoriti ziro racun (treba vam samo i jedino IBAN/SWIFT broj). Tako mozete da prodate elektronsko izdanje par dana prije papirnog, sto ce vjerovatno iskoristiti ljudi koji zive u inostranstvu (ili ex-Yu, kao i manjim gradovima). Takodje, elektronsko izdanje bi trebalo da bude jeftinije od papirnog, tako je bar na zapadu (mada, ovo je vec vas izbor). Teskoca ovoga - ravna nuli, jer se casopis elektronski prelama. Ako hocete da budete ultralegalni, ovo je vjerovatno lose, ali mislim da bi na ovaj nacin mogli da prodajete Emitor prijateljima kojima to nece smetati.

3) Uporedo sa izbacivanjem na sajt poslati cirkularni mail clanovima sa linkom na opis zadnjeg broja (uz neku najavu tipa: Emitor, od sutra na kioscima). Takodje, mail treba u sebi da ima i link kojim se prekida primanje ovog maila (tipa: Ako ne zelite da vise primate ovo objavstenje, kliknite ovdje). Ako nemate ovaj drugi dio - batalite, jer se postize kontraefekat. Fino srociti mail uz fraze tipa "Postovani" i slicne gluparije (neko bi rekao: elementarna pristojnost).

Ne mislim da bi uopste trebali da imate besplatnu elektronsku verziju koja ce kaskati za klasicnom - ljudi ce jednostavno sacekati i skidati elektronsku za dz. Ovako ne zatvarate vrata sebi za ljude koji ce, jednog dana, mozda kupiti komplet od 10-12 stampanih brojeva po nekoj specijalnoj cijeni.

To bi bilo moje skromno misljenje. Ako ovo za elektronski PDF "Emitor" proradi, bice mi cast da ga kupujem (inace platni promet svi znamo kakav). Pozdrav i sve najbolje.
All those moments will be lost in time like tears in rain.

Armagedda

Quote from: "taurus-jor"
Armaggedo, i svi koji zelite da nesto konkretno uradite u 3D, a ne pricom preko Interneta - molim vas da dolazite na sastanke Drustva, i da pred clanovima Uprave, oci u oci, iznosite sve svoje predloge. Upravni odbor, tj. Predsednistvo ce od sada imati redovna okupljanja svakog poslednjeg ponedeljka u mesecu, pa vas ocekujemo.

Ok. Ja sam to već obavio prošle godine na skupštini u kafani kada sam rekao da ću pomoći koliko god mogu, a dobio samo text da napišem. Nema problema da ponovo to uradim. Ali moram odmah da kažem da je potrebno poslove decentralizovati, da ne bi opet sve spalo na jednog čoveka tj. zakka koji žonglira između milion poslova. Ako je Loengrin switchboard, nema smisla da sada ona nosi Emitor na štampu. Naravno, dešavaće se izuzeci kada će nekome nešto iskrsnuti i ostali (bi trebalo) da se nađu tu i pomognu. Samo da pređemo iz priče u delo i da se ovakav entuzijazam nastavi i izvan ovog topika.

@Loengrin:

Mogli bismo tog Nesalomivog u odnose s javnošću da metnemo. ;)
Pretty Lisa took an axe

Boban

Je li ja to vidim Cicvaru na skupstini... pa ABN je za njega malo dete. Smak sveta je nastupio.
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Mixitron M. Storm

Sedeo je iza mene.
Bilo je to... iskustvo.

taurus-jor

Pravo kažeš Armagedo, s reči na dela. A Loengrin zaista ne treba i ne sme da bude katica za sve - ona je pre svega osoba za kontakt. I nema govora o "decentralizaciji", jer mi do sada nismo ni imali jaku centralnu vlast, a predsedništvo će se malo više aktivirati kako bi se ova pozitivna energija, iskazana na ZS u poslednjih par dana, pretvorila u nešto konkretno.

Armagedo, ako hoćeš da radiš na Emitoru u bilo kom vidu - tvoja adresa je Miloš. Ako te zanima priprema za štampu, iskoordiniraj se sa Zakkom da ti prenese znanja i iskustva što je moguće pre.  

Ako imaš kakav predlog za tribinu, obrati se Tamari. Daću ti njene kontakte pa zovi/piši. Samo mi šibni privatnu poruku. Spreman sam, takođe, da ti pomognem oko pripreme koje god hoćeš tribine.

Miloše, molim te da kao glodur odrediš nekog iz ekipe Emitora da dođe kod mene po primerke poslednjeg broja, pošto je jedna knjižara zainteresovana za prodaju dragog nam fanzina. Našla ju je Tamara, podatke imamo i ona i ja.
Teško je jesti govna a nemati iluzije.

http://godineumagli.blogspot.com

Mixitron M. Storm

Quote from: "taurus-jor"
Armagedo, ako hoćeš da radiš na Emitoru u bilo kom vidu - tvoja adresa je Miloš.

/kašljuc/

Loengrin

Quote from: "Armagedda"Mogli bismo tog Nesalomivog u odnose s javnošću da metnemo. ;)
To! :? Bravo! Zwek! xrofl Tvoja inicijativa neće proći nezapaženo znaaaj!  xcheers
Quote from: "Boban"Je li ja to vidim Cicvaru na skupstini... pa ABN je za njega malo dete. Smak sveta je nastupio.
Vidiš li šta si propustio, lupanje pesnicom pred uvaženim gostima.
Quote from: "Mixitron M. Storm"Sedeo je iza mene.
Bilo je to... iskustvo.
Ja bih samo da dodam  xwink2
http://www.fortunecity.com/lavender/tomatoes/968/2001/puzzlin.wav
http://www.fortunecity.com/lavender/tomatoes/968/2001/feelit.wav
Quote from: "taurus-jor"A Loengrin zaista ne treba i ne sme da bude katica za sve - ona je pre svega osoba za kontakt.
How true!  xphone
Ali dogovorićemo se već oko svega.
Quote from: "Armagedda"Naravno, dešavaće se izuzeci kada će nekome nešto iskrsnuti i ostali (bi trebalo) da se nađu tu i pomognu.
Baš zbog toga sam pričala na sastanku, da tehnička redakcija treba da bude na jednom mestu pretežno, naročito ako se nazire mogućnost da jednog dana klub izdaje knjige. Takođe mislim da je neka sređena dokumentacija (arhiva i back-up) o svemu što prevalimo preko glave zaista potrebna, a to se ne može nalaziti po celom gradu, već kao što rekoh takođe zahteva jedno mesto gde će biti odlagano.
There must be a happy medium somewhere between being totally informed and blissfully unaware.

Boban

Slušaj, mala, sad si funkcioner kluba i moraš da paziš šta pričaš i pišeš okolo.
Dakle, bez neodmerenih izjava, navijačkih svrstavanja i elementarnog lupetanja.
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Mixitron M. Storm

Da li su nadležni maloj dali da vidi zatvoreni deo kao što sam odma' tražio?
ako jesu, mogli bi svi kolektivno, zajedno s ovim diskusijama, da se povučemo na isti i tamo nastavimo da eutanazišemo daleko od očiju javnosti.

mac

Ako želite da se promovišete onda ne treba da skrivate svoj rad...

Jake Chambers

Quote from: "Mixitron M. Storm"Da li su nadležni maloj dali da vidi zatvoreni deo kao što sam odma' tražio?
ako jesu, mogli bi svi kolektivno, zajedno s ovim diskusijama, da se povučemo na isti i tamo nastavimo da eutanazišemo daleko od očiju javnosti.

Nema to. Ovo se još uvek tiče valjda SVIH članova.

Meho Krljic

Džejče, nemoj da si partibrejker, bre, mene baš lože ta tajna društva, obredi inicijacije, mistika, iluminati, sile koje odlučuju o našem sutra a bez našeg znanja!!!

DušMan

Za sve Masone: http://rapidshare.com/files/15479221/S1032267.AVI.html

Malo Nesalomive Cicvare + jos po koja rec o Emitoru (koja se mozda i ne cuje bas najbolje).

varvarin

Ovo je pokušaj svođenja diskusije, i izvlačenja zaključaka.
Ovo je radni papir - kao takav, otvoren za dopisivanje i precrtavanje.
Bitno je da se nešto razumemo - a onda, da podelimo zaduženja.
Ako ćemo već o vedrim budućim planovima (a ne o tmurnoj sadašnjosti), mislim da je mnogo veći problem sam program kluba. Ne treba nama ni eks katedra ni kružno sedenje na podu sa pratećim socijalnim igrama, nego nešto za MASE...
Priča o ezoteričnoj knjizi koja je juče izašla iz štampe, ili priča o filmu uz prateći osvrt na lik i delo 40 drugih režisera koji su sa svojih 450 filmova uticali na ovaj sigurno neće privući mladu krv kojoj je motiv dolaska da se zeza u krugu drugih ljubitelja, a ne da sluša teoriju filmske umetnosti, ili već šta je na tapetu.
Tačno tako. To sam i napomenuo na skupštini. Jedino se ne slažem da samu priču na predavanju treba podrediti masi. Potrebno je razgraničiti na to šta postojeći (upućeni) članovi žele da slušaju na predavanjima, a šta potencijalna neposvećena sveža krv. Upoznao sam dosta ljudi na faxu koji vole da čitaju i gledaju fantastiku, ali nisu dovoljno duboko u svemu tome. Oni normalno da znaju ko je Lavkraft ali nisu čuli za Čaka Polanika, to jest bili bi zainteresovani da dođu i poslušaju koju o Ursuli ali ne o Kristoferu Fauleru o kojem nemaju pojma. Znači, potrebno ih je prvo inficirati s lakšom robom, a zatim polako povećavati dozu... Ne kažem da ceo mesec treba da bude prepušten navlakušama, eventualno 1-2 predavanja.

Ova dva pisma izabrao sam kao najpreciznija, što ne znači da se ne slažem sa ostalima. Kad se sve pročita - pisali ste više, manje slične stvari. Onda je valjda to -to.
Atraktivna predavanja?
Hajd' da probamo pravo u glavu - ovo su mogući naslovi, a vi ih precrtajte pa stavite zanimljivije:
1.  OD  KERI, DO CRNE KUĆE i CELLS: Majstor koji  plaši  u flaši, ili životni opus S. Kinga. (Ovde vidim kao glavnog predavača Gorana Skrobonju, ja bih mu pomogao koliko mogu, a on nek probere sagovornike)...
2.  DINA: Zašto o peščanoj planeti čitaju i posle pola veka?
3.  OD KAD JE STIKS POTEKAO UZVODNO... - ILI, DA LI SE I VI PALITE NA DENA SIMONSA ?!
4.  A ŠTA JE S GOSPODAROM PRSTENOVA BILO POSLEEE...
Ili, o Silmarilionu i drugim Tolkinovim delima u senci. Tom Bombardilo ponovo jaši!
Ako vam se ovi ili slični naslovi učine zanimljivim za navlakušu, napišite to! Uprava se obavezuje da dva takva predavanja turi u april, a dva u maj, pa šta bude!

KVIZ: Jača reklama, dvomesečne pripreme... recimo na kraju maja. Obavezna kotizacija od 50 din, obavezne nagrade. (Ja prilažem  knjigu u nagradni fond).
RADIONICA: Da se učvrsti krajem meseca. Ali i ovo zahteva jaču reklamu - da dopremo do onih koji pokušavaju da pišu. Ako se složimo - postaviću na zatvoreni deo tekst oglasa u kome piše sve ovo. Pa kad pročistimo - da oglas probno okačimo na sajtove jedno tri fakulteta...
SAJT LAZAR KOMARČIĆ: Neophodno je da se pojavi u sređenom obliku, i da se osvežava koliko prilike dozvole. A ako ima tehničkih problema - jel može da se makar vrati u prvobitno stanje, jer ovaj tzv sajt SADA nije ni za kurac!
EMITOR: Jel može neko da me obavesti - da li je realno da se pojavi pre nedelje francuskog stripa, da imamo čime da mašeno tamo? Bilo bi to vrlo lepo...
Drugo - neka bude! Hajde da probamo u elektronskom obliku! Kad može BALKANSKI KNJIŽEVNI GLASNIK, možemo i mi! Ali, da pokušamo :
- aki postoji ikakva teh. mogućnost, da se daunlodovanje plati (oni nama kintu, mi njima pasvord...)
- JEDAN broj mora da izađe na papiru krajem godine: Ne samo koktel već objavljenih pdf tekstova, nego i ekskluzivni deo - pre svega, nove neobjavljene priče!
I, kako ide dogovorena akcija skupljanja samodoprinosa za aktuelni EMITOR ??
Ako se oko ovoga složimo u naredna dva-tri dana, idu zaduženja.  Osoblje ?

varvarin

Auu,  tri sata prošlo, a niko se nije javio, ni Đejk...
Da im se nije šta desilo?

Cornelius

Varvarine, sve cetiri teme diskusija su dobre. Ako se obrade horizontalno i vertikalno, mogu da zainteresuju i novajlije i gikove. Mozda bi bilo dobro dovesti po nekog "specijalistu". Za Pescanu planetu nekog ekologa koji bi kratko prozborio o Herbertovom eko-sistemu, kod Tolkina, nekog koji zna nordijske kosmogonije...

Kviz bi za pocetak trebao da bude narodskiji, da ne poplasi narod i da privuce sto vise znatizeljnika. Mozda bi moglo da se predlozi saradnja Grasiju, pa da kviz ide u saradnji sa Politikinim zabavnikom (nagradna pitanja, kuponi, live deo u Domu omladine, finale u Politici...)

Na radionice treba povremeno pozvati i nekog od vanfandomskih mudonja (sistem veze, poznanstva, itd). Njihovo ime moze da dovede neke druge ljude.

Svi se slazemo da je novi sajt LKa, ovakav kakav je, kurac na bicikli. Treba ga osposobiti sto pre.

Bilo bi dobro da se Emitor pojavi kao elektronsko izdanje na sajtu LKa. Cim se bude imalo za papirno, onda moze da se stampa papirno, a na sajtu da budu aktivne samo neke rubrike.

varvarin

Dobra ideja - ako može da se poveže kviz i ZABAVNIK.
A i to da se u radionicu dovuče neko van fandoma...uopšte nije loše.

angel011

Predavanje o Hari Poteru - u julu treba da izađe poslednja knjiga (kod nas verovatno nešto kasnije). Možda i uz inserte iz filmova, i da se dovabi izdavač da se proda još poneki primerak od prethodnih knjiga i da se ljudima (ako izdavač 'oće) ponudi popust na poslednju knjigu (valjda je zadnja više!  :evil: ).

Na svakom predavanju da bude moguće kupiti Emitor, da nekoliko primeraka bude na stolu ispred moderatora, i da se nekoliko puta u toku večeri kaže nešto u stilu "Ovo vam je Emitor, imate to i to unutra, možete da ga kupite za toliko i toliko. Ovo naročito na onim prevavanjima koja služe kao vabilice za novajlije.
We're all mad here.

Mixitron M. Storm

I da se ide na radio i kaže, "U našem najnovojem broju Emitora, koga možete DLovati sa sajta veveve... možete čitati o tome i tome" :)

Eeeee, a recimo da na sajt *redovno* kačimo 'sakatu' verziju Emitora, bez priča?

Naravno, ovo bi podrazumevalo da se naši autori i autorke razulare i krenu da pritiskaju po pola broja sa pričama :)

DušMan

Quote from: "angel011"Predavanje o Hari Poteru - u julu treba da izađe poslednja knjiga (kod nas verovatno nešto kasnije). Možda i uz inserte iz filmova, i da se dovabi izdavač da se proda još poneki primerak od prethodnih knjiga i da se ljudima (ako izdavač 'oće) ponudi popust na poslednju knjigu (valjda je zadnja više!  :evil: ).
Mozemo da dovedemo Rogana i Dzejka da se raspravljaju pred publikom. To bi dovelo ljude.

Jake Chambers

Ja bih rado pričao o Poteru generalno. Ai Roganovići...NJAM!

Armagedda

Quote from: "varvarin"
1.  OD  KERI, DO CRNE KUĆE i CELLS: Majstor koji  plaši  u flaši, ili životni opus S. Kinga. (Ovde vidim kao glavnog predavača Gorana Skrobonju, ja bih mu pomogao koliko mogu, a on nek probere sagovornike)...
2.  DINA: Zašto o peščanoj planeti čitaju i posle pola veka?
3.  OD KAD JE STIKS POTEKAO UZVODNO... - ILI, DA LI SE I VI PALITE NA DENA SIMONSA ?!
4.  A ŠTA JE S GOSPODAROM PRSTENOVA BILO POSLEEE...
Ili, o Silmarilionu i drugim Tolkinovim delima u senci. Tom Bombardilo ponovo jaši!

odlično! samo još da se daju predlozi za filmska i stripovska predavanja.

QuoteDrugo - neka bude! Hajde da probamo u elektronskom obliku! Kad može BALKANSKI KNJIŽEVNI GLASNIK, možemo i mi! Ali, da pokušamo :
- aki postoji ikakva teh. mogućnost, da se daunlodovanje plati (oni nama kintu, mi njima pasvord...)
- JEDAN broj mora da izađe na papiru krajem godine: Ne samo koktel već objavljenih pdf tekstova, nego i ekskluzivni deo - pre svega, nove neobjavljene priče!

IMHO, bez štampane verzije nema 'leba. a ovo zadrto mišljenje da elektronsko izdanje nema tu težinu kao štampano još uvek deli samnom mnogo ljudi. da štampanje emitora bude primarno, a elektronsko izdanje da ga prati s malim kašnjenjem?
Pretty Lisa took an axe

Armagedda

Quote from: "angel011"
Na svakom predavanju da bude moguće kupiti Emitor, da nekoliko primeraka bude na stolu ispred moderatora, i da se nekoliko puta u toku večeri kaže nešto u stilu "Ovo vam je Emitor, imate to i to unutra, možete da ga kupite za toliko i toliko. Ovo naročito na onim prevavanjima koja služe kao vabilice za novajlije.

super ideja. nešto kao na beokonu, da budu izloženi i stariji brojevi. samo što će to iziskivati štampanje većeg broja primeraka.
Pretty Lisa took an axe

Jake Chambers

E, da... o Kingu bi bilo dobro - ja nisam hteo da predlažem nikako jer znam da ga ljudi manje-više ne vole (bez obziro što ga PUBLIKA voli :lol:).

Jake Chambers

Quote from: "Đejk Ćejmbrs"Ja bih rado pričao o Poteru generalno. Ai Roganovići...NJAM!

Bemti kad nema Edit... ne izlazi samo sedma knjiga. već i peti film - u razmaku od nekoliko dana! :!:

zakk

Quote from: "angel011"

super ideja. nešto kao na beokonu, da budu izloženi i stariji brojevi. samo što će to iziskivati štampanje većeg broja primeraka.

da ne pominjem da starih brojeva nema. ima 455, i biće još 452.
Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

Mixitron M. Storm

DušManeeee, sledeći put malo probaj da propustiš film kroz virtual dub, prijaće mu...

DušMan

To mi je i bila namera. Stavio sam mu Xvid i mp3 32kbit/sec, tj. 4 KB/s i krajnji rezultat je opet bio oko 30ak mega, pa rekoh dzaba sve.

Mixitron M. Storm

A kolika xvid kompresija? Ono ne bi smelo da ima više od 10 mega...

Ja za svoje filmiće obično stavljam 4-4,5 na onoj skali.

varvarin

Moram još malo da budem dosadan, ali...
Ima li zainteresovanih da uzmu učešće u predavanjima?
Ima li neko sa idejama za predavanja o filmu - stripu ??
Ajde, ima vremena, planiramo ovaj napad na naivne ljubitelje fantastike tek u aprilu i maju!

Loengrin

Quote from: "Cornelius"Varvarine, sve cetiri teme diskusija su dobre. Ako se obrade horizontalno i vertikalno, mogu da zainteresuju i novajlije i gikove. Mozda bi bilo dobro dovesti po nekog "specijalistu". Za Pescanu planetu nekog ekologa koji bi kratko prozborio o Herbertovom eko-sistemu.
Ja prva skačem od sreće na pomen Dine, ali da li to meni samo izgleda ili su svi zaboravili Asimova i Zadužbinu. Čovek je tu dotakao neverovatan broj tema, izneo velik broj ideja, otvorio mnogo realnih socijalnih pitanja, prvenstveno se baveći čovekom i mogućnostima njegovog evoluiranja i napretka u odnosu na životne uslove i tehnologiju koja ga okružuje.

Imam večito pitanje, da li je tehnologija koja je nastala zahvaljujući genijalnosti manjine, odvukla ostatak čovečanstva na potpuno drugi evolutivni pravac, možda čak i nazadovanje i da li je moguće da nam ta ista tehnologija pomogne da se fizički i psihički razvijemo, ali bez petljanja genetike i cyber kozmetike. Da li bi priča o tome mogla ikog da privuče?  :roll: