• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Akira - strip izdanje

Started by Pavle, 21-03-2003, 17:30:47

Previous topic - Next topic

0 Members and 4 Guests are viewing this topic.

Pavle

Dakle, kako vam se sviđa?
Stiglo se do čak 11-te epizode "Broj 28 se budi" tj. oko 600-te stranice celog stipa.
Upravo smo po prvi put imali priliku da viimo Akiru lično.
Meni je strip apsolutno fenomenalan, a sve pohvale Marketptintu na jako kvalitetnoj hartiji i štampi (ne znam da li ste videli valjda američko izdanje u Platou - štampali su ga na toalet papiru)- naravno koričiće se kad (naglašavam KAD a ne AKO) izađe ceo serijal.
Ovo mi je prvi put da čitam Japance i stvarno sam impresioniran kako se crta akcija, maltene imate doživljaj filma koji vam se vrti pred očima dok brzo okrećete strane. Malo ali sasvim dovoljno dijaloga, neočekivano puno zdravog humora i neverovatna grafika.
Nadam se da ovo nije jedini ovakav projekat.
Šta mislite?
Sam Lowry: Yes... No... I don't know. I don't know what I want.

Djole

Uzasno nezahvalno citati strip u nastavcima, sa dozom od pedesetak strana na mesec dana... znam da je tako svuda izlazio, al bilo bi lepo nabaviti svih sest knjiga odjednom i odvojiti nekoliko dana za citanje... ovako, covek se pogubi u brojinim likovima,narocito ako mu nisu stari brojevi pri ruci...
"THAT is why they call me The Decorator."

Pavle

Istinu zboriš, mnogo su male po obimu epizode.
Maltene ima jedva mesta za jednu akcionu scenu (uglavnom jurnjavu) i nešto malo priče.
Ono što me zanima je, kako oni to dele po epizodama, tj. da li je ovo radjeno po uzoru na japansko izdanje ili šta?
Uglavnom ima smisla gde prestaje jedna a počinje druga epizoda, ali mi je sasvim jasno zašto je strip toliki. Na tih 60-ak strana se stvarno ništa ne dogodi, priča je krajnje svedena, ali zato crtež, scene akcije su izuzetne.
Mislim, ovaj strip je otkrovenje. I moram da primetim, znatno se razlikuje od filma, dovoljno da mi stalno bude zanimljivo da čitam. OK, znam kraj, ali strip je mnogo širi i nabijeniji akcijom.

Djole

Jesi li siguran da znas kraj? 8)
Mozda nisi znao da Akira ima tri kraja... jedan u filmu, jedan u stripu i jedan u prvoj verziji stripa, gde je Otomo zbrzao kraj da bi poceo da radi na filmu...
A u Japanu je Akira izlazio u okviru nekog casopisa, zaboravih mu ime, nije isao u zasebnim sveskama. Mislim da broj stranica po epizodi nije isti kao kod nas, ali nisam siguran.
Nase izdanje je,ako se ne varam, istovetno (osim boje) sa americkim, koje je islo u istom formatu i sa istim brojem strana...

SANdMAN

mene je iskreno smorio taj marketprintov ritam stampanja akire. 50 strana takve razvucene akcije krajnje je premalo da se uzivis u radnju i zapamtis je do sledeceg nastavka. kupio sam jedno pola dosad izaslih brojeva, a otprilike pola od toga procitao..

nek se jos malo nakupi...  :wink:

Maximuss

Imam skeniranih 6 komada, ali nikako da se bacim na citanje! A jos je tu i moja averzija spram skeniranog! :x
UP, UP AND AWAY!

Djole

Što bi čitao skenirano nešto što možeš da kupiš ovde za male pare?

Pavle

Sendmene, mislim da je 600 strana sasvim dovoljno materijala za makar jedno zabavno veče...

DušMan

Quote from: "djole"Što bi čitao skenirano nešto što možeš da kupiš ovde za male pare?
Nije Maximuss odavde, mada i u HR verovatno ima da se kupi!
A jesi li ti siguran da su to bas male pare... ipak je to 6 knjiga!
Nekoć si bio punk, sad si Štefan Frank.

Djole

Znam da je Max iz Cro, ali ima i tamo da se kupi... a ako nema, nek nas zamoli, pa ćemo mu slati, nije problem.
A za pare... 60 x 37 mu dodje 2220 dinara... što ni ovako u jednom cugu nije previše, a kada se uzme na 37 mesečnih rata...

SANdMAN

Quote from: "Sam Lowry"Sendmene, mislim da je 600 strana sasvim dovoljno materijala za makar jedno zabavno veče...

moz bit seme...

Pavle

Ne stvarno, jeste li vi čitali još neke japance (i jel imate za narezivanje). Mislim, imam neke hentaije sa pokojnog legla piraterije ispred SKC-a ali to teško da mi zadovoljava "više" potrebe)
Meni je Akira najpre zanimljiv kao novi pristup stripu, u smislu japanaca uopšte. Te stripove sam prvi put video još onomad u Francuskoj (zanimljivo, japanci su izgleda jedini strani strip koji se probio, nema ni Amera ni Italijana) i odma su me zainteresovali formatom, crtežom i ostalim.
Ima li još nekih izdanja kod nas?

Djole

Imas Dominion-Tank Police, piratsko izdanje od pre sest-sedam godina. Trebalo bi da moze da se nadje u Alana Fordu/Darkwoodu.
Inace imam jos i Ghost in the shell, koji je odlican, i Orion, koji je necitljiv, oba od Masamune Shirowa...
A mislim da je stvarno greh citati skeniranu mangu...

Maximuss

Ma ne da mi se kupovati Akiru. Skupa je kod nas, pa cu rade lovu potrosit na nesto pametno. Tko zna, ako me se dojmi ovakva skenirana, mozda je i kupim. 8)
UP, UP AND AWAY!

byoman

Quote from: "Maximuss"Imam skeniranih 6 komada, ali nikako da se bacim na citanje! A jos je tu i moja averzija spram skeniranog! :x

pitam se odakle ti :wink:  8)  8)

vrana

video sam Akiru jednom na trafici ali posle toga nisam vise mogao da je nadjem  :cry:  :cry:  :cry:  jel neko moze da mi kaze gde bih mogao sada da kupim ovaj strip???

jaki Thor

nisi čuja za striparnice?
Neka živi plemeniti Odin!Dok on živi,živjet će
i besmrtni Asgard!Jer njemu pripada svijet, on je naša volja,naš put i naša moć!

vrana

Jesam :D ali ne znam gde to ima kod mene u Beogradu.... jbg ja sve sto sam citao je bilo sa kompa tako danikada nisam kupovao iako bih zeleo....pa reko da pitam vas koji znate....ako nije tajna da mi neko da adresu gde bih u BG-u mogao da kupim Akiru?

ridiculus

Po meni je apsolutni promašaj objavljivati Akiru tim tempom, s obzirom da je već odavno objavljen u Japanu (6. tom prvog izdanja izašao je 1993.). Koliko bi trebalo da se objavi Golgo 13? Poslednji put kada sam proverio, sastojao se iz 130 tomova. Možda do 2050? Ne, stvarno, poštujem želju da se to uopšte objavi, jedino se ne slažem sa izdavačkom politikom. U Japanu, kada serijal izlazi  mesečnim tempom, čitaoci imaju još nekoliko hiljada drugih serijala od kojih mogu da biraju. Druga stvar, format sa leva-udesno? Čitav svet je već napustio taj pristup, i tek onome koji nešto zna njihovo pismo (tj. pisma) se prikaže sva nezgrapnost takve štampe kada vidi reči ispisane po zidovima (Akira ih je pun) okrenute naopačke. Doduše, naterati ljude da čitaju "obrnuto" je još veći rizik, pretpostavljam, sa strane izdavača.
Dobar kompromis bi bio objaviti nešto kraće, kao npr. Doumu, takođe od Otoma, takođe SF, takođe odlično.
Dok ima smrti, ima i nade.

jaki Thor

zar nije doumu bija neki pirat?
a šta se tiče golga 13 prijatelj mi je kupija usa(nekih desetak komada) i kaže da su odlični.
Neka živi plemeniti Odin!Dok on živi,živjet će
i besmrtni Asgard!Jer njemu pripada svijet, on je naša volja,naš put i naša moć!

vrana

Sto se tice objavljivanja u tome se slazem, ali sto se tice citanja....pa sta znam ja sam navikao vec posle jdnog procitanog stripa da citam sa desna na levo tako da mi to ne predstavlja nikakav problem....

ridiculus

Quote from: "jaki Thor"zar nije doumu bija neki pirat?
Nemam pojma. Čudno je to, ali ja pre saznam šta se događa sa mangama u Japanu nego u Srbiji.  :lol:

Quote from: "vrana"Sto se tice objavljivanja u tome se slazem, ali sto se tice citanja....pa sta znam ja sam navikao vec posle jdnog procitanog stripa da citam sa desna na levo tako da mi to ne predstavlja nikakav problem....
I ja sam, ali očito ne može svaki izdavač da razmišlja lagodno o tome. Verovatno bi i u SAD-u i Francuskoj situacija bila drugačija da nisu neki autori zabranili izokretanje njihovih dela, a izdavači nisu mogli da odole da ne izdaju...

vrana

Pa dobro....mislim i da sam ja autor neke mange verovatno bi isto tako zabranio da mi izokrecu strip.

p.s. ni ko mi ne rece gde ima u bg-u da se kupi akira  :(

Alexdelarge

Quote from: "vrana"

http://www.alanford.co.yu/
moj se postupak čitanja sastoji u visokoobdarenom prelistavanju.

srpski film je remek-delo koje treba da dobije sve prve nagrade.

Collector

Quote from: "vrana"Pa dobro....mislim i da sam ja autor neke mange verovatno bi isto tako zabranio da mi izokrecu strip.

Ti ovo ozbiljno ili...?????
Komplet se prodaje u knjižari Alan Ford.... u Darkwoodu takođe po koji komad. A možeš naručiti direktno od Marketprinta komplet (ja kada sam uzimao od njih bio je 3200 dinara + ptt)...mislim.
Nadam se da sam bio od pomoći  :)

Alex

Quote from: "ridiculus"Po meni je apsolutni promašaj objavljivati Akiru tim tempom, s obzirom da je već odavno objavljen u Japanu (6. tom prvog izdanja izašao je 1993.). Koliko bi trebalo da se objavi Golgo 13? Poslednji put kada sam proverio, sastojao se iz 130 tomova. Možda do 2050? Ne, stvarno, poštujem želju da se to uopšte objavi, jedino se ne slažem sa izdavačkom politikom. U Japanu, kada serijal izlazi  mesečnim tempom, čitaoci imaju još nekoliko hiljada drugih serijala od kojih mogu da biraju. Druga stvar, format sa leva-udesno? Čitav svet je već napustio taj pristup, i tek onome koji nešto zna njihovo pismo (tj. pisma) se prikaže sva nezgrapnost takve štampe kada vidi reči ispisane po zidovima (Akira ih je pun) okrenute naopačke. Doduše, naterati ljude da čitaju "obrnuto" je još veći rizik, pretpostavljam, sa strane izdavača.
Dobar kompromis bi bio objaviti nešto kraće, kao npr. Doumu, takođe od Otoma, takođe SF, takođe odlično.

Kako misliš "objavljivati"? Misliš "što su objavljivali"? Prošlo vreme.
I kod nas je Akira objavljen odavno - ne tako davno kao u Japanu, ali ima već nekoliko godina.
I kakve veze ima što je u Japanu objavljen 93.-e? To se računa u novije stripove. Kod nas i svuda se objavljuju i stripovi iz prve polovine 20-og veka.
Uzgred, Akira je strip iz 80-ih godina.
Svet je napustio pristup čitanja sa leva na desno??
Koji svet? Zapadnjaci (i mi među njima) sigurno ne.
Sve mange se prerađuju za zapadno tržište, za normalno čitanje. Kadrovi se premeštaju i okreću kao slike u ogledalu.

Da nije bio dobar tempo od 60-ak strana mesečno, tu si u pravu. Strip tog obima postaje previše razvučen, čitaoci gube volju i odustaju. Zato je tiraž Akire i opadao, kako su brojevi našeg izdanja odmicali, a Marketptint je, zbog loše prodaje Akire i odustao od mangi.
A možda se srpskoj publici, jednostavno. mange ne sviđaju?
Avatar je bezlichna, bezukusna kasha, potpuno prazna, prosechna i neupechatljiva...USM je zhivopisan, zabavan i originalan izdanak americhke pop kulture

Alex

Quote from: "vrana"Pa dobro....mislim i da sam ja autor neke mange verovatno bi isto tako zabranio da mi izokrecu strip.

http://www.alanford.co.yu/stripovi/stripovi.php?naslov=Akira&pripadnost=Strani%20autori
Avatar je bezlichna, bezukusna kasha, potpuno prazna, prosechna i neupechatljiva...USM je zhivopisan, zabavan i originalan izdanak americhke pop kulture

Vladimir

Quote from: "Alex"
Sve mange se prerađuju za zapadno tržište, za normalno čitanje. Kadrovi se premeštaju i okreću kao slike u ogledalu.
Nope.

Alex

Quote from: "Vladimir"
Nope.

Pa da, ima slepaca koji nisu u stanju da to urade, a izdavači su.

vrana

http://www.alanford.co.yu/stripovi/stripovi.php?naslov=Akira&pripadnost=Strani%20autori

hvala  8)

ridiculus

Long time no see, Alex. I meni je milo.  :lol:
QuoteKako misliš "objavljivati"? Misliš "što su objavljivali"? Prošlo vreme.
Prošlo, sadašnje, buduće, svejedno. Primedba se odnosi na princip objavljivanja, na vremensku dužinu objavljivanja, ne na vreme radnje. Imali su vremena da se predomisle. Čak, štaviše, mislim da je primerenija nego moja druga primedba, o dilemi s leva ili desna, pošto je prva sveska Akire objavljena kod nas u maju 2002., kada ni većina svetskih izdavača još nije bila sigurna da li će takav način objavljivanja zaista preživeti.
QuoteUzgred, Akira je strip iz 80-ih godina.
Hmm, to sam propustio, jesam li? 80-te!!!No way!  :lol:
Ali definitivno je stavljena tačka 1993. Zato sam i spomenuo tu godinu.
QuoteA možda se srpskoj publici, jednostavno. mange ne sviđaju?
Neću ovde da se sporim, ali verovatno će te sporiti drugi na ovom forumu. I Akira nije merilo, koliko god bio dobar. U Japanu postoji manga-časopis namenjen ženama koji je posvećen tematici muške homoseksualne ljubavi. Verovatno neke od njih nisu ni čule za Akiru. (Voleo bih da se ovde neki psiholog ili sociolog, ako ih ima na forumu, suoči sa tim.) Ali meni loša prezentacija izgleda kao verovatnije rešenje.
Drugo, sigurno je da je preko 90% mangi đubre. Ja to ne sporim, čak bih trebao da znam to bolje od tebe. Ali to je Sterdženov zakon i može se primeniti na bilo šta u popularnoj kulturi. Čak i ako povećamo taj procenat u ovom slučaju, recimo 95%, onih preostalih 5 % je tako ogromna količina i tolika nepoznanica za većinu ljudi na ovim prostorima, da je itekako vredno upustiti se u avanturu čitanja mangi.
QuotePa da, ima slepaca koji nisu u stanju da to urade, a izdavači su.
Da vidimo... Del Rey, Viz Media, Tokyopop, Dark Horse, Glenat, Casterman, Kana itd, itd, slepci, a Marketprint vidi dobro? Možda bih ovu misao i shvatio ozbiljno kada me ne bi podsećala na onu scenu iz Žitija Brajanovog kada slepac progleda.
Doduše, možda bolje i tako nego ono što je Dark Horse radio sa Blade of the Immortal, tj. bez okretanja formata putem odraza, već tehnikom cut and paste, što pravi neopisivu zbrku u nekim momentima. Zato sam svojevremeno bio prestao da kupujem njihova izdanja dotične mange.

Alex

@ridiculus

Nema to veze sa 90% ili 95% "loših" stripova. Akira je odličan strip. Ako nije prihvaćen, to je možda zato što su ljudi suviše navikli na standardne zapadnjačke stripove.

Otkud samo znaš da su muške homoseksualne mange namenjene ženama ??!!

Da li to znači da u Japanu imaju lovačke mange posvećene ljubiteljima životinja i mange o pletenju za kosmonaute?  :wink:

ridiculus

Quote from: "Alex"Otkud samo znaš da su muške homoseksualne mange namenjene ženama ??!!
Pročitah, čuh, videh...
To je već stara priča koja obično zbuni ljude koji se sretnu sa japanskom kulturom. Mislim da imaš nešto o tome u kultnoj knjizi Frederika Schodta Dreamland Japan, koja se verovatno moze nabaviti i kod nas.
QuoteDa li to znači da u Japanu imaju lovačke mange posvećene ljubiteljima životinja i mange o pletenju za kosmonaute? Wink
Magazin za kosmonaute još nemaju, a za ljubitelje životinja...? Javiću ti ako saznam.  :wink: