• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

TV serija i Srbija

Started by ---, 01-03-2007, 02:46:32

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

mac

Ni ja nisam mislio na Republiku Srpsku, niti na BHS region, nego na baš strane zemlje, Rumunija, Bugarska, Grčka, Portugal, možda Poljska i Rusija, tako nešto. Zamislivo je.

---

pogledoa sam prve epizode, nisam baš mnogo srećan, ali je fakat da je dalkeo bolje od mnogo čega na rts-u i pinku. makar su production values veće, serija bolje izgleda. ali ide na happy televiziji.
Ti si iz Bolivije? Gde je heroin i zašto ste ubili Če Gevaru?

crippled_avenger

Slažem se.

Ono što je meni u ove prve tri epizode problem jeste to što, ako izuzmemo da je ova serija u svojim najslabijim aspektima na nivou onoga što snima RTS, a u najboljim daleko bolja (čak je sa celom drugom epizodom baziranom na Duciju Simonoviću ozbiljno zatresta ROĐAKA SA SELA na tronu politički najprovokativnije serije :) ), još uvek nisu uspeli da se iskristališu likovi u potpunosti. Morala bi da ima neki jači emotivni hook na samom početku. Odnosi su mi malo flah i to ne u smislu da ja sad očekujem da ovo bude neka produbljena vrhunska melodrama već upravo u onom najjednostavnijem televizijskom smislu kojim recimo vlada Šotra.

U tom smislu, ne znam može li da se izveze van BHS područja jer za jako malo pare možeš da kupiš američku ili britansku ili špansku seriju tog tipa i potrebno je zaista nešto što se izdvaja kako bi se nametnuo na tom tržištu.

Međuti, svakako da bi recimo Bugarska bila tržište jer njih mi i mentalitetski i kao susedi zanimamo.

Nažalost, kakave mogućnosti za izvoz može imati serija koja se kod nas emituje na Happy televiziji? Kakav posao oko prodaje mogu uraditi ljudi koji ni ovde nisu našli pristojnog emitera?
Nema potrebe da zalis me, mene je vec sram
Nema potrebe da hvalis me, dobro ja to znam

crippled_avenger

Ali, najžalosnije od svega, mislim da je narod, naročito omladina, željan nečeg novog i drugačijeg i da bi ova serija razvalila na RTSu. Naravno, možda ne u nekim apsolutnim ciframa gledanosti jer ne bi imala stariju publiku na svojoj strani, razume se, ali bi među mladima naročito van Beograda bila senzacija. Mislim da je ŠIŠANJE pokazalo da postoji jedna velika publika za koju se ništa ne pravi.

mac

Ali Košava/Happy imaju nacionalnu pokrivenost (valjda). Meni nije problem televizija, nego nedostatak promocije. Kladim se da je plan producenata word of mouth efekat koji bi proizveo prodaju serije nekoj jačoj kući, kad se serija završi na Happy kanalu. Ako bi promovisali seriju onda bi tako možda preoteli deo gledališta, koji bi tu seriju inače pogledao na jačem kanalu, a to bi im možda pokvarilo prodaju.

Джон Рейнольдс

Pošto je Happy na začelju gledanosti, možda bi trebalo sačekati još neko vreme. Happy je prosečnom gledaocu još uvek ispod radara i pokušaj s Parovima će nešto uraditi u tom smislu, iako je ono što se na ekranu vidi prilično kilavo. Dakle, ako Happy u narednim nedeljama (bar do početka Dvora) nešto uradi po pitanju gledanosti, mislim da će realnije brojke biti u reprizi.

Naravno, seriju nisam gledao nego teoretišem u prazno.
America can't protect you, Allah can't protect you... And the KGB is everywhere.

#Τζούτσε

Le Samourai

Ja ne znam ni na kom mi je kanalu Happy.

crippled_avenger

Happy je pokušao da silom digne rejting kroz taj nesrećni reality PAROVI. Međutim krenuo je sa njim taman kad su se stvari zakuvale na FARMI i kada je SURVIVOR ušao u pik, a pritom su u odnosu na format napravili korekciju da prvih mesec dana nema ispadanja, a koliko vidim nisu plantovali ni svoje ljude među učesnike, tako da još uvek ide nešto što je negledljivo na svim mopgućim nivoima.

Ovih dana jure story editore na svim stranama u pokušaju da dignu PAROVE iz mrtvih ali plašim se da će to teško ići.

U tom paklu Happy kreće sa TNT bez ikakvog relevantnog PRa, tako da recimo danas u Politici, kaže mi otac, najavljuju seriju u programu kao "domaća serija".

Mislim da je čak i sa tri emitovanja dnevno teško regrutovati publiku prvo jer ljudi naprosto ne gledaju Happy (uprkos tome što recimo na Happyju ide moja omiljena mistifikatorska emisija ĆIRILICA :) ) a drugo i ako krene word of mouth plašim se da će ciljna grupa da se lati Interneta. Ako hrvatske sapunice izlaze na RSu zašto ne bi i TNT.

Dakle, ja mislim da će se Johnova prognoza sa reprizom obistiniti.

mac

Današnja epizoda je malo razblažena. Bugarska je malo dalje nego juče. Ali najava za sledeću epizodu obećava.

crippled_avenger

Ima dosta muzičkih interludija, očigledno se kuburilo sa minutažom, ali i dalje je okej i iznad onoga što nam se servira...

---

da, da, kuburenje sa minutažom se vidi i u nekim neprirodno dugačkim dijalozima i u "repovima" na krajevima scena, ali to je boljka svih naših serija.

a dok ih gledam sevaju mi fleševi na "nestašne godine" :)

crippled_avenger

Dobro je dok sevaju fleševi na stvari koje imaju veze sa ciljnom grupom i uzorima. Kad to prestane da flešuje, kreću problemi. :)

Ja sam se nadao da će soundtrack biti uzbudljiviji, sa novim bendovima, a toga vala ima. "Novih ima, dobrih nema" što kaže naš narod. :) A voleo bih i da su u muzičkom smislu bili malo pošteniji. Ne samo prema novim bendovima nego i prema turbini. Tu je Steva ipak sa ŠEJTANOM ostao nedostižni uzor, i to samo zbog spremnosti da ubaci malo rafinirane turbine tamo gde joj je mesto.

E sad, ono što mene zanima, a mislim da Žika ima odgoor. Da li grešim ili mi se čini da će ova serija imati jači impakt na omladinu van BG?

---

pazi, ne znam, ali happy se ovde u dubokoj provinciji gleda zbog parova, pa je moguće da nešto te inercije pređe i na omlad'nu. sutra ću se naći sa nekim od predstavnika ovdašnje mlade hip hop scene pa ću da pitam, ipak je i u ovoj seriji hip hop važna linija priče

crippled_avenger

To je zanimljivo, baš me zanima šta će se ispostaviti posle istraživanja.

crippled_avenger

crippled_avenger

Джон Рейнольдс

Nisam, ali pogledaću.
America can't protect you, Allah can't protect you... And the KGB is everywhere.

#Τζούτσε

Savajat Erp

а да ли је неко приметио да већина протогониста (чуј како се изражавам! :)) глуми као живи курац? и да су дијалози неприродни до бола? ако ја такав утисак уопште релевантан с обзиром на неколико одгледаних минута серије...
Niste mi verovali da ću da pucam?!
ZAŠTO MI NISTE VEROVALI?!!!!

Agota

Zasto bi ovo neko gledao?Ne razumem?
This is a gift, it comes with a price. Who is the lamb and who is the knife. Midas is king and he holds me so tight. And turns me to gold in the sunlight ...

Savajat Erp

ентузијасти, клинци и они који немају шта паметније да гледају...

crippled_avenger

Pa dobro Savajate, ovo je srpska serija, to se podrazumeva, zato ih i gledamo. :)

Savajat Erp

ти спадаш у ентузијасте! :)

crippled_avenger

Što se izvoza tiče, novi detalj - pored RTRS prikazuje se i na TV Atlas u Crnoj Gori.

cutter

Dobar je ovaj Put ka vatrenom ringu, nešto kao MMA idol (BK varijanta) sa tendencijom da preraste u Zvezde Granda. Tragedija je što je Krile sprečen da ponudi svoj nou-hau jer mi se čini da bi on bio idealan kolor komentator za ovaj tip rijalitija. Jeste da se organizatori prenemažu sa čistim dosijeom kod takmičara ali verujem da za žiri ne važe tako stroga pravila, eno ga Strongman koji se pre pečalbe isto bavio tenisom.

cutter

U stvari, da bi dostigli Grand treba im neko poput neprežaljenog K. da nadomesti harizmu kalibra Saleta Popovića, ovako na osnovu prvih nekoliko JuTjub klipova više idu ka Operaciji Trijumf sa daškom Survivora i Ja imam talenat...a.

cutter

cutter

ok, pogledao sam svih ~200 minuta vatrenog ringa i sada sam expert. sva ta volja, energija, toliko testosterona, pravi bukkake emocija... i sunce je izašlo.

DušMan

Quote from: Savajat Erp on 08-01-2011, 14:14:18
а да ли је неко приметио да већина протогониста (чуј како се изражавам! :)) глуми као живи курац? и да су дијалози неприродни до бола? ако ја такав утисак уопште релевантан с обзиром на неколико одгледаних минута серије...
Odgledao epizodu i po i stekao isti zaključak. Plus, pomenuću ono što odmah upada u oči, a to je smešnoća toga što glumci sa svojih 25 i kusur godina (Rakočević ima 27-28) glume srednjoškolce i što je sve nekako suviše PG13. Gde su scene seksa i drogiranja?
Nekoć si bio punk, sad si Štefan Frank.

crippled_avenger

Gde su u tvom životu scene seksa i drogiranja?

Osim kada te Meho drogira pa usledi... :)

DušMan

I ja sam pregazio 25u. To je za mlađe.
Mada dobro, bar droge ne nedostaje ni sad!  8-)

namsey

ej krenula 4 sezona Calija, nikakvi komentari na Mudija?!

DušMan

Californication nije srpska serija.  :)

Le Samourai

Nazhalost, ne mozhe se sa Srbijom chak ni na shaljiv nachin povezati. Mudi bi u srbiji vizuelno vec izgledao kao steona zhaba, tugaljivo bi jurio tinejdz darkerke, po ramenima posut peruti i bario zhiri NINa da mu da nagradu za 20ti i najgori roman.

DušMan

crippled_avenger

Moody je Vlajsa kelner :)

Albedo 0

sramota me što sam gledao jednu epizodu TNT-a, retardirano... vraćam se na Batu...

DušMan

Ok, ovo što sam sad video na Happy tv je skandalozno. Mislim da bi neko morao da ide u zatvor zbog toga.

Upravo se završila "epizoda" TNT-a koju je montirao neko ko je zgutao esid pre toga. Ozbiljno.

Cela "epizoda" se sastojala od nasumično nabacanih dijaloga između aktera u trajanju od pola minuta, pa bi usledila muzička pokrivalica od 3-5 minuta, pa onda opet par nabacanih kadrova koji nikako nisu povezani sa prethodnim scenama, pa se onda pojavi u kadru neka devojčica koja sedi pred monitorom i onda slušamo njene misli. Pa onda ide "spot" sa Vukašinom i Rakočevićem za neku pesmu (koja zvuči kao rip off "Poslednje igre leptira"), pa onda opet manje od minuta dramske akcije potpuno nevezane za ostatak univerzuma, pa onda neki klinci od 5 godina repuju 5 minuta, pa onda opet muzički intermeco sa baletskim plesom, pa onda odjednom i niotkuda pojavljuju se Marija Vicković, Katarina Radivojević, Ana Franić i još neka glumica (kojoj se sad ne sećam imena) obučene u neke princes-kostime iz pozorišta "Boško Buha" sa Milošem Vlalukinom obučenim u dvorskog svirača, svi mlađi 15 godina u odnosu na onoliko koliko imaju danas. Pevaju o Novoj godini i slatkišima koje im majka brani. Onda odjednom vidimo dva deda mraza na motoru kako se klibere u ekstazi dok iza njih pada "kompjuterski" dodat efekat snega. Apelujem na čitaoce ovog posta da mi poveruju da nisam ovaj opis iskarikirao nimalo. Zatim ide odjavna špica. Kad se ona završi počinje snimak glumaca serije u kom stoje na nekoj bini i repuju pesmu "TNT" (totalno novi talas soundtrack, verovatno), sa Vukašinom koji je odjednom bez brkova i brade i sa Vraneševićem iz Acid Folk Orchestra. Posle ovoga ide opet neka odjavna špica!!!!

I to je to!!!! Kako neko sme da prikaže ovakvu neozbiljnost na tv-u?  :)
Ono što je zanimljivo da se Rakočević (sem kroz pomenuti spot sa Vukašinom koji se reprizira u svakoj epizodi, očigledno) ne pojavljuje u celoj "epizodi" iako su ostali članovi ekipe tu.

Šta se ovde dešava?

Kripe, pomagaj!

---

biće da si ti zgutao esid

DušMan

Hehe, nisam. Časna narkomanska.  xrotaeye
Čak sam i telefonom zvao ljude da proverim da li vide isto što i ja.

crippled_avenger

Hm, nisam gledao tu epizodu o kojoj pričaš.

ALI, navodno postoji "tačka prekida" u seriji, to jest nekakvo rasulo je nastalo u produkciji negde oko desete epizode koliko shvatam posle koje same epizode nisu snimane kako treba, montirane kako treba i sl. i nastupila je faza tzv. "Serbian cuttinga" odnosno umontiravanja raznog materijala vrlo često nevezanog za seriju, to jest snimanog za potrebe nečeg drugog. Slutim da si ti gledao baš to.

Ipak, koliko shvatam, ono što se sada dešava je totalni ršum u emitovanju.

Naime, ako apstrahujemo da se serija emituje u terminima koji se stalno menjaju, odnosno nemoguće je utvrditi kada zapravo idu epizode, po redu je emitovano prvih šest. Onda su oko Srpske nove godine pustili jednaestu i dvanaestu a to su tzv. "novogodišnje" epizode. Dakle, ne znam šta se zbilo sa epizodama od sedme do desete, koje bi trebalo da spadaju u taj "normalno snimani" deo.

Ono što je specifičnost "novogodišnjih epizoda" jeste jedan potez koji je na granici genijalnosti i potpunog ludila (otišao je na stranu ludila, naravno) a to je ideja producenata da u seriji snimanoj tokom 2010. iskoriste elemente pilota snimanog 2008.

Naime, TNT je prvobitno sniman kao pilot 2008. godine ali ga je RTS odbio. Kao pilot je snimljena epizoda koja govori o dočeku Nove godine u Buena Vista Social Clubu. E sad, producent je pomislio da bi bilo mudro da iskoristi taj jezivi pilot pošto u njemu delimično glume i neki glumci koji igraju sada seriji (iako dve godine mlađi, sa drugačijim frizurama, kilažom, igraju druge likove i sl.) a to je jedino mogao da uradi tako što će ga iskoristiti kao "film u filmu" odnosno "seriju u seriji".

Tako da u jedanaestoj epizodi dolazi ekipa kao da sa decom iz Centra snima novogodišnju emisiju, i tu se postavljaju okolnosti za "pilot" a u dvanaestoj se emituje epizoda u kojoj ide "emisija" a poneko od junaka ima određene refleksije iz voiceovera o tom događaju.

Mora se priznati kreativno rešenje cormanovskog kalibra. :)

Stoga ne čudi me da se i na drugim mestima javlja papazjanija. :(

Ostavio sam DVR da mi snimi to ludilo pa ću videti.

crippled_avenger

Pošto su u TNTu u fazonu Serbian Cuttinga, predlažem da se ŠIŠANJE izmontira u formi od 45 minuta kao epizoda u kojoj lik Nikole Rakočevića sanja da je skinhed. :)

Kunac

Malo podsećanje na to kako se nekada pravio TV program... Evo jednog sočnog inserta iz raritetne trodelne serije Čovek u srebrnoj jakni (1987).

http://www.youtube.com/watch?v=-nTKWrqycIQ&feature=channel_video_title
"zombi je mali žuti cvet"

Meho Krljic

Jebote, koja je TO eksploatacija bila!!!!!!!!!! Sećam se da je zbog ove scene neka gledateljka napisala pismo Politici i žalila se što Evi Ras, divnoj ženi daju ovakve ogavne uloge.

ginger toxiqo 2 gafotas

...ovo je ipak Cvijeta Mesić, a ima još funky trtenutaka u ta tri sata or so...
"...get your kicks all around the world, give a tip to a geisha-girl..."

Tex Murphy

Wow, zaista sjajna scena! Ovo možda čak i vrijedi gledati?
Genetski četnik

Novi smakosvjetovni blog!

Meho Krljic

Cvijeta Mesić? Onda je i ta gledateljka bila u krivu!!!!!!!!!!

cutter

Ovo nije spinof Halo taxija?

Ghoul

https://ljudska_splacina.com/

Kunac

Čovek u srebrnoj jakni ima mnogo viškova i duženja scena, pa je prava šteta što nije izmontirana verzija od 90 minuta kao što je bilo u planu. A da funky trenutaka ima - ima. Izdvojena scena je the funkiest of them all. Da li grešim ako ustvrdim: antologijska (bar kada je srpski TV u pitanju)?
"zombi je mali žuti cvet"

crippled_avenger

Quote from: Meho Krljic on 06-08-2011, 13:40:33
Cvijeta Mesić? Onda je i ta gledateljka bila u krivu!!!!!!!!!!

u kviru?