• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

300

Started by WARLOCK, 01-03-2007, 16:25:42

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

crippled_avenger

Tako je kako Meho kaže. Poenta nije u tome da je izdajica zato što je ružan već da su Spartanci propali jer su bili vrlo ekskluzivno društvo i svojim odbacivanjem su motivisali gimpa da ih izda. I ta "metafora" je jasna.

Što se 300 SPARTANS tiče, ni to baš nije naročito dobar film...
Nema potrebe da zalis me, mene je vec sram
Nema potrebe da hvalis me, dobro ja to znam

Джон Рейнольдс

Nije baš tako. Leonid je priznao da grbavac ima potencijal za ratnika jer dobro barata kopljem, ali se ne uklapa u falangu jer ne može dovoljno da podigne štit. Njemu je bilo ponuđeno da pomogne oko rajnenika i oružja, ali je grbavac to odbio, pošto je hteo u prve redove. Ne želeći da prihvati postojanje svog tako očiglednog nedostatka. Kompleks više vrednosti?

Sad tu postoji i još jedan catch o kome nikako da se smislim da pišem, gde bih izneo moje viđenje da je Leonid prikazan kao luzer na više nivoa.
America can't protect you, Allah can't protect you... And the KGB is everywhere.

#Τζούτσε

crippled_avenger

John je u pravu, donekle. Ponudio mu je Leonida da učestvuje.

Ja ipak mislim da je Spartance stigla kazna što su ubijali gimpove na rođenju. Doduše ja sam stari ždanovistički gmaz tako da možda jako grešim.

Stigla ih je zato što su gimpu ponudili mesto koje EVIDENTNO nije baš na ceni u spartanskoj kulturi. Niko od glavnih junaka iz Leonidine prve lige saradnika nije bio bolničar, niti se sa nekom čašću govori o tom poslu. Dakle, gimp je bio diskriminisan i prilikom Leonidine naizgled "velikodušne" ponude.

U tom smislu, 300 može biti protumačen i kao sukob između koncepta profesionalne vojske i narodne armije. Spartanci su upravo zbog svog elitizma, koji im je omogućavao vojnu nadmoć, uspeli da se odvoje od življa koje je naseljavalo mesto gde su ratovali i zato su na kraju izgubili.

Inače, kad je reč o povezanosti spartanskog militarizma sa sadašnjim tenzijama, ja više doživljavam Spartance kao neki od skromnih naroda koje velika američka imperija napada nego obrnuto.

Meho Krljic

Hm, onda je to izmena u odnosu na strip. U stripu mu on samo kaže da mu je žao što ne može da ga upotrebi u borbi, a mi u captionu vidimo kako mu se srce cepa što čoveka koji je spreman da se tao žrtvuje otera.

Джон Рейнольдс

Profesionalna vojska je postavljena protiv narodne armije u sceni kada Leonid naiđe na onu armiju dobrovoljaca, pa ih propituje šta je ko i na kraju primeti da on ima "više vojnika". Zanimljivo, upravo ti dobrovoljci učine pravu stvar i povuku se nakon izdaje, dok Leonid načini još jednu taktičku grešku i odluči se za nepotrebni final stand. Dobrovoljcima u borbi ipak bude pružena prilika i oni se pokažu sasvim časno.

Mnogo likova i postupaka u filmu gube na logici zarad potrebe radnje i akcije, ali je u datom trenutku (naglašavam, u datom trenutku) odbijanje grbavca bila, sa aspekta vojskovođe, ispravna odluka.

Ja 300 čitam, na prvu loptu, kao udaranje u ratne bubnjeve pred rat sa Iranom, ali samo donekle jer u njemu vidim nekoliko subverzivnih elemenata koji ga u mom sistemu rangiranja održavaju na površini, ali jedva.
America can't protect you, Allah can't protect you... And the KGB is everywhere.

#Τζούτσε

lenny

Cekajte, ja bih da racistimo jednu stvar, Spartanci jesu izgubili, ali izgubili su bitku a ne rat!

Film ne dramatizuje konacnu bitku kojom su persijanci oterani sa grckog kopna.  On se fokusira na, cak,  pocetnu bitku, u drugom delu rata . S toga nije relevantno pitanje da li su pobedili ili nisu, vec kako su ucinili to sto su ucinili.

poenta je da su oni uprkos bogovima, uprkos senatu i uprkos nadmoci neprijatelja krenuli u bitku. I na kraju, uprkos logici, oni ostaju na bojnom polju.

Film je bio reklamiran, izmedju ostalog, kao prica o trista ratnika koji su hrabro krenuli u sigurnu smrt.

Atmosfera i osecaj koji nastaju pri odlucnoj borbi za odbranu svojih domova, uprkos svim preprekama, su glavni elementi ove price.

Sad mi uz ovo pade na pamet da je to dosta lako povezati sa busovom situacijom.  Znam da je far srtretched al pazite. Bus hoce da salje vojnike u Irak, da bi odbranio Ameriku, tako je zapoceo ceo taj rat protiv terorizma.  Kao  i sa spartancima, ta bitka se ne odigrava kod kuce, vec trupe moraju putovati do mesta bitke.  Bus, kod kuce, u vidu nove demokratske vecine u senatu nailzai na prepreke.  Kao i u filmu, ne dozvoljavaju mu da posalje vojsku. U samom filmu sukob sa senatom, kroz figuru onog korumpiranog senatora, razmimoilazi se sa stripovskim predloskom. Na tom, nazovimo ga kucnom frontu, dosta se insistira u filmu. Em je ubacen u celu pricu, em mu se skoro dodeljuje jednak status kao bitci, ne vremenski ali idejno.
Pri tom, poenta je, ako se stavi u kontekst grcko-persijskih ratova, da iako deluje da ide lose, da se rat gubi, da su gubici veliki, pobeda ce na kraju doci!

crippled_avenger

Zanimljivo čitanje!

Ova teorija je zanimljiva. Naročito pošto je američka vojska profesionalna, pa oni u tom smislu nemaju opterećenja. Iako, sada u samoj vojsci postoje pripadnici kojima se ne ide u Irak, što je zanimljivo...

Black Mamba

boze gospode kakvi psihoticni komentari/s cime sve necete povezati ovaj film...

---

eh, slavoj zizek od toga u ameriki napravio super star akademsku karijeru...
Ti si iz Bolivije? Gde je heroin i zašto ste ubili Če Gevaru?

Lord Grejstok

Quote from: "Meho Krljic"
QuoteИздајник је представљен као грбавац и ругоба да би се нагласило да пизда издајничка!

Nisam još odlgedao film (ne da mi se da se nateram, pa to ti je) pa ne mogu ozbiljno da komentasrišem, ali nije li poenta sa njegovom rugobnošću u tome da je po spartanskim zakonima & običajima, kao fizički nesposoban za ratovanje, trebalo da bude ubijen na rođenju, pa ga roditelji spasli od smrti bekstvom, pa on posle pokušavao da bude koristan Leonidi i ponudio mu se, pa ga ovaj odbio jer ne može da dobro drži štit pa ovaj tek onda otrčao kod Kserksa jer su ga Spartanci totalno razočarali? Mislim, tako je barem u stripu. Dakle, njegova rugobnost nije tu samo da se izdajnik obeleži kao ružan.

Све је то у реду за спартанске законе. Али хтео сам да кажем да је у графичкој новели пренаглашена његова ружноћа и наказност вероватно зато јер ће касније да изда Спартанце.
"Луције Варе врати ми моје легије"

Meho Krljic

Quote from: "Lord Grejstok"
Quote from: "Meho Krljic"
QuoteИздајник је представљен као грбавац и ругоба да би се нагласило да пизда издајничка!

Nisam još odlgedao film (ne da mi se da se nateram, pa to ti je) pa ne mogu ozbiljno da komentasrišem, ali nije li poenta sa njegovom rugobnošću u tome da je po spartanskim zakonima & običajima, kao fizički nesposoban za ratovanje, trebalo da bude ubijen na rođenju, pa ga roditelji spasli od smrti bekstvom, pa on posle pokušavao da bude koristan Leonidi i ponudio mu se, pa ga ovaj odbio jer ne može da dobro drži štit pa ovaj tek onda otrčao kod Kserksa jer su ga Spartanci totalno razočarali? Mislim, tako je barem u stripu. Dakle, njegova rugobnost nije tu samo da se izdajnik obeleži kao ružan.

Све је то у реду за спартанске законе. Али хтео сам да кажем да је у графичкој новели пренаглашена његова ружноћа и наказност вероватно зато јер ће касније да изда Спартанце.

Ne znam kako se ovo desilo

Ovo sam rekao: Paaa... Treba tu dobro promisliti da li je predstavljanje (budućeg) izdajnika kao gnusne grdobe i Persijanaca kao skoro neljudskih stvorenja neka vrsta Millerovog kriptorasizma na delu ili je ona pak umetnički način da se podcrta rasizam samih Spartanaca. Miller je sklon tome da negativce crta na dosta groteskan način u svim svojim stripovima tako da...

mac

Lepo si mu rekao!

Morningstar

Hm, ja bas mislim da je poenta filma kako grbavcima konacno jednom za svagda treba staviti do znanja da nemaju sta da traze medju normalnim ljudima i da ih malo urazumi od kada im je 'zvonar bogorodicine crkve' ulio nerealne nade i romantizovao njihov grdoban nedostatak...
sve price su Anansijeve.

Ghoul

Quote from: "Morningstar"od kada im je 'zvonar bogorodicine crkve' ulio nerealne nade i romantizovao njihov grdoban nedostatak...

oćeš reći - višak?

inače, slažem se, vrlo promućurno opažanje!  :!:
https://ljudska_splacina.com/

lenny

QuoteZanimljivo čitanje!

Bilo bi isto zanimljivo pokusati ustanoviti vremenske paralele izmedju tih politickih desavanja  i produkcije i postprodukcije filma.
Koliko je ovo prvo uticalo na drugo i da li je dolazilo do nekih naknadnih izmena u filmu.

Koliko god to bilo interesantno, a meni veze filma i politicke situacije deluju jasno,  najzanimljivije je kako i da li one uopste nastaju, ili je to samo ucitavanje znacenja koja nama deluju logicno.

Kastor

Quote from: "lenny"ili je to samo ucitavanje znacenja koja nama deluju logicno.

Ma jašta.
"if you're out there murdering people, on some level, you must want to be Christian."

...

E gledo i ja verovali ili ne. Film je ko 3D akciona igrica, i sto dalje ide manje kaci paznju gledaoca, do pred kraj. Ima jedan trenutak glume, kad se matorom kapetanu srce lomi jer mu je stradao sin.

One nindze, bombe, uruk hai div i pirsinzi persijanaca, koliko to ima veze sa stvarnim izgledom vojske Kserksa?

Gadno amerikanizovano...ne bih voleo da vidim grcku reakciju na film...
per-SONAAAAAAAAAAAAAA !!!

crippled_avenger

Sad će Grci da snime film o Alamu. Daju Angelopulosu da smori.

Ghoul

Quote from: "crippled_avenger"Sad će Grci da snime film o Alamu. Daju Angelopulosu da smori.

uh, ovo bi bilo INTOLERABLE CRUELTY WITH A VENGEANCE!!!  :?  :cry:  :cry:  :evil:

Pajke

Mene interesuje, a mislim da niko nije prokomentarisao, zasto su se non-stop borili ispred klanca na otvorenom i izazivali vece gubitke. Zar nije od pocetka potencirano da im klanac daje prednost? Osim samog pocetka sukoba to se kasnije vise nije imalo prilike videti. Il` sam ja glup pa nesto ne razumem u toj strategiji, il`su ti Spartanci(kako ih je reziser predstavio) debili? Koji moj je onda sluzio taj klanac? Na pocetku je to bilo lepo prikazano kroz scenu sa vukom-demonom. Jedino sto mi se u filmu svidelo je vizuelni deo, to me je zadrzalo da ne izadjem iz bioskopa. Sin kapetana odjednom izgubio instikt za prezivljavanje a tim i glavu... :roll:
Ne da mi se pisati o svim stvarima koje prosto bodu oci koliko su lose odradjene...vizuelni deo, jos jednom, svaka cast.

Boban

pa to je umetnička sloboda.
borba onako kako se odigravala, duboko u klancu, nije atraktivna za snimanje. ima još takvih ustupaka i tipično holivudskih razrešenja, posebno u segmentima gde film bitno odstupa od stripa.
meni to realno nije smetalo, jer ako bih posmatrao filmove pobrojavajući gluposti u njima, nikad ništa ne bih bio u stanju da dogledam.
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

WARLOCK

film mi je sasvim prijao,sve sam tako ocekivao kao po stripu..
jedino me je iznerviralo u bioskopu domu sindikata da dva puta pukne filmska traka :x ...prvi put kad je pukla traka bio je trenutak kad je poceo napad sa vatrenim loptama prvo mi se ucinilo da je pogodilo filmsko platno jer se videlo kao da je pregorela traka,tad sam pomislio da je film parodija hehe!

DušMan

Kod nas film na 22.220 gledalaca.
Nekoć si bio punk, sad si Štefan Frank.

otaku

Quote from: "ginger toxiqo 2 gafotas"

5. taj povisheni, napadni militirastichki ton u neskadu je sa sveukupnom banalnoshcu

ovo je otprilike i moj utisak u filmu, lepo je to ginger srocio. verovatno mi je i zbog tog nesklada film uglavnom bio smesan, a junaci su mi delovali kao psihoticna rulja i manijaci. ima nekih scena za koje ne mozes da ne pomislis sta bi Montipajtonovci od njih napravili. Pa, onaj Kvazimodo, siroma covek, ko da su ga izneli iz nekog Diznijevog crtanog filma. To stalno divljacko potezanje argumenta ovo je Sparta, mi smo Spartanci, negde drugde al ne u Sparti, mi zene Spartanke, do te mere ti se popne na glavu i pomraci ti svest da vidis samo manijake obezliceni su od svega drugog osim od te silne spartanske krvi da pocnes da mislis da su pod nekom kolektivnom hipnozom. Omiljena mi je scena kad se njih 300 susretne sa vojskom ciji vodja pokuse da ih prizove pameti, kaze de cete vi sako jada na onolku vojsku, pa Leonid mudro zapita nekolicinu iz te vojske sta su im profesije, ovi kazu, a onda Leonid upita svoje momke na sta ovi ispuste nekakav praiskonski urlik.  :?:  
Leonidova zena je psihoticna.
Leonid je jedna strvina i uopste mi nije jasno zasto pobaca glasnike u bunar. A, da, to je Sparta. Ta scena je snimljena kao da treba Leonida da dozivis kao ponositog ratnika, a ti vidis manijaka pomracene svesti. I zasto glasnici padaju onako sporo ko Alisa u zeciju rupu. I to je Sparta.  
Osim toga, film je toliko dosadan, uopste ne menja svoj zadrti ton. nateralo me da se cak i filma Boj na Kosovu setim sa smeskom na licu.
Proooobaj da u glavi budes sam

Milosh

Isprazna budalaština. 300 je monoton i nimalo uzbudljiv - ton je isti od početka do kraja; nema nikakve dramske tenzije već se sve svodi na beslovesno urlanje parola koje se vrte u krug. Sve scene su grozno statične pa čak i one akcione zahvaljujući prokletom slow-motionu. SVE je stilizovano, pa se tako gubi funkcija ovog zahvata u prilog jednoličnosti i uspostavlja distanca spram gledaoca - bukvalno ni sekunde nisam uspeo da se uživim u film već sam sve posmatrao kao nekakav vizuelni eksperiment, a i to u nekom trenutku postaje zamorno. Ima i ozbiljnih logičkih rupa na nivou unutrašnje doslednosti i logike, čak i ako prihvatimo da je ovo u suštini fantastika tj. stripska verzija mitske verzije istorijskog događaja. Pretpostavljam da sve to bolje funkcioniše u stripu, dok je ovaj pokušaj da se strip doslovno oživi, uz minimum adaptacije u prenošenju u drugi medij, po meni, potpuni (estetski) promašaj. Sin City je ipak, kao strip, imao filmsko zaleđe, pa kada je vraćen filmskim korenima ta tranzicija je imala nekog smisla. 300 je, s druge strane, samo prikazao onu drugu stranu mita, a to je fakat da svaka priča te vrste zavisi od toga kako je ispričana tj. da li se urezuje kao arhetip ili svodi na najgoru trivijalizaciju. 1+ (+ za trud)
"Ernest Hemingway once wrote: "The world is a fine place and worth fighting for." I agree with the second part."

http://milosh.mojblog.rs/

mac

Film 300 je prvoklasan spot u trajanju od dva sata, sa scenama stilizovanog nasilja, stilizovanog seksa, stilizovanih dijaloga. Sve u njemu je odlično za jedan spot.

Boban

Quote from: "otaku"Osim toga, film je toliko dosadan, uopste ne menja svoj zadrti ton. nateralo me da se cak i filma Boj na Kosovu setim sa smeskom na licu.

hm... šta reći na ovakvu izjavu. Primetno je da ljudi koji su kao nešto više u filmu i dramaturgiji imaju ovakav stav, biću slobodan da kažem: struka ih sprečava da vide vrednosti i samo se batrgaju u traženju nelogičnosti. OK, dajte mi film u kome ja neću da nađem milion nelogičnosti, od ponašanja statista, do motivacije glavnih glumaca do režiserskih nebuloza.

Quote from: "otaku"Leonid je jedna strvina i uopste mi nije jasno zasto pobaca glasnike u bunar.

Zato da odseče sebi uzmak, da svima ukine nadu da se mogu izvući na bilo koji drugi način. Muškarci to često rade. Recimo, u jednom presudnom momentu svog života ja sam uradio sličnu stvar, da bih motivisao sebe da istrajem.

Film je veličanstven ali mi je sasvim prihvatljivo da postoje ljudi koji to nisu u stanju da spoznaju. Prepisaću ovde svoje impresije, iznesene na stripovskom delu foruma, odmah po gledanju filma:

"Upravo odgledao film.
Baš prijatan ugođaj.
Slušam tu i tamo da ima ljudi kojima se ništa ne dopada. OK, meni se ne dopada Danijela Stil pa ne idem po srceparajućim forumima da pljujem po njoj.
Ne vidim kako neko ko se pali na istorijske spektakle može da ne voli ovaj film. Unutra je sve namerno hipertrofirano, čak više nego u stripu. Onaj vuk na početku nije vuk nego demonska zver, svi neprijatelji su demonizovani, recimo onaj tip što ga puštaju s lanca, pa nosorog koji trči, slonovi su triput veći nego u realnosti, dželat nema sekiru, nego su mu ruke prerađene da budu oružje, vođa Persijanaca je 70 cm viši od Leonide, izdajnik u Sparti je baš gnjida i izdajnik i nosi persijske zlatnike u džepu sa likom nadolazećeg osvajača kao da njima išta može igde da plati... grbavac-izdajnik je baš nakaza, a njegov postupak bedan preko svake granice.
Milera naravno nisu zanimali istorija i autentičnost, on je napravio zaokuženu, logičnu priču koja ima svoje zakone i kao takva funkcioniše besprekorno. Nalaziti primedbe možemo, ima ih, ali pričati da je film bezvezan nema smisla."

Lord Grejstok

Тако је Бобане!!!!!!!!!!!!!!!

Како треба да изгледа филм који за радњу има један тако јебачко патриотски догађај, који се десио пре 2487 година и за који је главна фора да су 300 најбољих ратника зауставили армију од преко 200 000 људи
Како!!!!!!  да има причу као "Кум" , величину као Бен Хур, снагу као 7 Самураја.

Треба да изгледа овако набуџено, јако, милитаристички, да покаже снагу највећих мамојеба који су икад ходали овом Земљом.

Стручне уметничке ствари ћу тражити код филмова као што су: Крадљивци бицикла, Седми печат, итд.

Ово је Спарта!!!
"Луције Варе врати ми моје легије"

crippled_avenger

Da bi 300 mogao da se definiše kao spektakl onda bi to trebalo da bude neki film koji nudi nešto više od 20 bodibildera koji se tuku ispred green screena. Pošto to ne nudi onda nije ni spektakl.

Alex

Nažalost proći će još prilično vremena pre nego što uspem da pogledam film i zauzmem stav, a to tada već neće više biti aktuelno (kao za Apokalipto ili Panov lavirint...)

Interesantno je da je 85387 ljudi na IMDBu dalo filmu visoku prosečnu ocenu 8. E sad, šira filmska publika (ne preširoka jer na IMDB valjda ne-ljubitelji filma slabo svraćaju) može da pogreši u smislu da ne prepozna značajno delo ili da donekle preceni film, ali vrlo teško da od lošeg filma njih desetine hiljada misle da je veoma dobar.

Filmska kritika koja na bilo koji način ne može da korespondira sa publikom filmskom tj svojom ne treba da postoji jer nema svrhe ni smisla.
Avatar je bezlichna, bezukusna kasha, potpuno prazna, prosechna i neupechatljiva...USM je zhivopisan, zabavan i originalan izdanak americhke pop kulture

Boban

I brojevi su gigantizovani... u realnosti, Persijanaca je bilo sigurno ispod 50000, a na strani Spartanaca oko 3000 ljudi od kojih tristotinjak baš vojnika, hiljadu njihovih robova-pomagača i nešto preko hiljadu pomagača ne-vojnika.

Leonida je postigao cilj, cela Grčka se ujedinila i u odnosu snaga 1:3 odbacila Persijance. Nesrećni persijanci su navukli toliki kompleks od Grka da ih je Aleksandar Makedonski, 150 godina kasnije pobedio strahom...iako je imao svega 40000 vojnika.

Meni je mnogo, mnogo žao što naš Boj na Kosovu nije obrađen na ovaj način, i stripovski i filmski; to je potpuno ista priča, čak i sa većim potencijalom, samo što Lazareva žrtva nije proizvela ujedinjenje Hrišćanstva, već naprotiv, izdaju rimokatolika i prepuštanje pravoslavnog dela Otomanskom carstvu.

Od Milera treba učiti, kako se obrađuje tema, kako joj se pristupa, kako se izvlači i apostrofira bitno.

Od Formana treba učiti. Filmovi i stripovi su umetnička dela, ne dokumentarni prikazi događaja, imamo i sjajan primer film Amadeus koji ima najmanje veze sa stvarnim Mocartovim životom, ali daleko je uspešnije umetničko delo od desetina drugih pokušaja. Pa zar film "Hair" nije najbolja moguća kritika vijetnamskog rata, naspram hiljada sličnih pokušaja?

Milera je malo teško slušati kako lupeta oko stvari vezanih za strip i film 300, treba ga samo pustiti da stvara umetnička dela, nikako i da ih tumači...

...

He a sta ocekivati od Franka Millera, on je izduvao posle kombinacije sa Sienkiewiczem, Mazuchellijem i Jansenom i posle toga je izbacio 2 Sin City koja su vredela vizuelno.

On je jos gori spavac na lovorikama od Claremonta.

Ako su hteli da rade film o Spartancima, trebali su da pogledaju kako je uradjen Excalibur...cak je i Zmajevo srce veci istorijski spektakl od ovoga...
per-SONAAAAAAAAAAAAAA !!!

Alex

Nikom ne bi vredelo da "pogleda kako je urađen Excalibur", jer takvo remek delo neće biti dostignuto vekovima.

Zmajevo srce?

Šališ se...
Avatar je bezlichna, bezukusna kasha, potpuno prazna, prosechna i neupechatljiva...USM je zhivopisan, zabavan i originalan izdanak americhke pop kulture

Morningstar

QuoteI zasto glasnici padaju onako sporo ko Alisa u zeciju rupu. I to je Sparta.

Ne, nego slow motion :)
sve price su Anansijeve.

otaku

Quote from: "Boban"
Primetno je da ljudi koji su kao nešto više u filmu i dramaturgiji imaju ovakav stav, biću slobodan da kažem: struka ih sprečava da vide vrednosti i samo se batrgaju u traženju nelogičnosti.
Nisam ja ni nacela neku strucnu analizu, bas suprotno, napisala sam ono sto mi se motalo po glavi dok sam gledala film. Uopste se nisam potrudila da razumem i izanaliziram zasto sam sve vreme za Leonida mislila da je lud covek. Ako bih se upustila u analizu, mislim da bih dosla na to da me reditelj stavio u takav ogradjujuci i distanciran polozaj spram junaka, zbog cega sam ih sve vreme gledala sa te neke savremene tacke gledista, pripisivala im da su nacionalisti i divljaci. reditelj to nije smeo da dozvoli. evo ti primer, gledala sam Apokalipto. meni taj Gibson nije dao ni sekund da iskoracim iz drame junaka, kolko god se ja, kasnije, kroz analizu, ne slagala sa njegovim idejama, sa tom konfrontacijom cistog divljaka i civilizacije koja je, samim tim sto je na visem stupnju, perverzna i dekadentna. ja se s tim ne slazem i ne slazem se sa prikazom Hriscana koji dolaze kao neka vrsta ravnoteze izmedju tog naivnog primitivnog sveta i civilizacije koja je izmakla kontroli. Mene je ta prica kupila na bazicnom nivou. Ona je prosta do zla boga (upadaju porobljivaci, odvode grupu muskaraca, jedan od njih bezi, vraca se i spasava zenu i dete), ali to je iz srca ispricano, taj ludi Gibson se ulozio u ono ko sivonja i ti to osetis i ne samo da postujes, nego mu verujes, ne mozes da se odupres i distanciras, niti da tokom filma pomislis, ma daj, ovaj je divljak, onaj je prljav, ovaj mi se gadi, onaj je mazohista. Ne kacis im te savremene, psihonaliticke zakljucke i procene, jer ti Gibson ne da. U tom si svetu, i nema boga oca da prosvercujes neku cinicnu ni potsmesljivu misao. Sve ti zapleni na ulasku, razoruza te, zaboravis se. To je kad covek izgradi pricu kao hram, posveceno. Svet Sparte, pravila tih ljudi, taj njihov militarizam i kurcenje koje pominjete, to se bre ne oseca u filmu. Zapravo, deluje kao poza, skroz sminkerski.

Quote from: "otaku"Leonid je jedna strvina i uopste mi nije jasno zasto pobaca glasnike u bunar.

Zato da odseče sebi uzmak, da svima ukine nadu da se mogu izvući na bilo koji drugi način. Muškarci to često rade. Recimo, u jednom presudnom momentu svog života ja sam uradio sličnu stvar, da bih motivisao sebe da istrajem.

ok, lepo objasnjenje, meni to uopste nije palo na pamet. nije mi reditelj dao povod da, pre nego sto Leonid cusne glasnika u bunar, tog istog Leonida dozivim kao bice koje ima neki svoj kodeks casti ili tok misli ili neku emociju. Osim sto o tome blebece i seva ocima ko Mojsije iz decije slikovnice.  

Quote from: "Lord Grejstok"

Стручне уметничке ствари ћу тражити код филмова као што су: Крадљивци бицикла, Седми печат, итд.

Strucne umetnicke stvari ne postoje kao neki zacin koji se po potrebi mece u jedne filmove, a ne mece u druge filmove. nisu stvari po sebi.    

Quote from: "Alex"

Interesantno je da je 85387 ljudi na IMDBu dalo filmu visoku prosečnu ocenu 8. E sad, šira filmska publika (ne preširoka jer na IMDB valjda ne-ljubitelji filma slabo svraćaju) može da pogreši u smislu da ne prepozna značajno delo ili da donekle preceni film, ali vrlo teško da od lošeg filma njih desetine hiljada misle da je veoma dobar.

Filmska kritika koja na bilo koji način ne može da korespondira sa publikom filmskom tj svojom ne treba da postoji jer nema svrhe ni smisla.
Sta ti tacno sad hoces da kazes? 300 je njih na desetine hiljada osenilo prosecnom ocenom 8. Mozda je njih 20 posto te veceri dobro jelo ili dobro jebalo, pa su bili srecni. Pogledaj film, tvoje misljenje za tebe ne zastareva.

Od Milera treba učiti, kako se obrađuje tema, kako joj se pristupa, kako se izvlači i apostrofira bitno.

Akcenti imaju funkciju da izdvoje bitno od nebitnog, da ukazu na nesto. Mozda Miler to zna, ali reditelj 3oo ne zna, posto je kod njega sve akcentovano.
Proooobaj da u glavi budes sam

Ghoul

otaku, jebeš mi sve, nateraćeš me da u afektu uradim nešto glupo, kao npr. da pokrenem filmski časopis u kome bih tebi dao bar pola broja da se osvrćeš na sve živo što si gledala, i staro i novo, a ostalu polovinu, nek idu reklame il nešto, ne zanima me, ovo bi mi bilo dosta. :!:

Black Mamba

Quote from: "Boban"Film je veličanstven ali mi je sasvim prihvatljivo da postoje ljudi koji to nisu u stanju da spoznaju. Prepisaću ovde svoje impresije, iznesene na stripovskom delu foruma, odmah po gledanju filma:

"Upravo odgledao film.
Baš prijatan ugođaj.
Slušam tu i tamo da ima ljudi kojima se ništa ne dopada. OK, meni se ne dopada Danijela Stil pa ne idem po srceparajućim forumima da pljujem po njoj.
Ne vidim kako neko ko se pali na istorijske spektakle može da ne voli ovaj film. Unutra je sve namerno hipertrofirano, čak više nego u stripu. Onaj vuk na početku nije vuk nego demonska zver, svi neprijatelji su demonizovani, recimo onaj tip što ga puštaju s lanca, pa nosorog koji trči, slonovi su triput veći nego u realnosti, dželat nema sekiru, nego su mu ruke prerađene da budu oružje, vođa Persijanaca je 70 cm viši od Leonide, izdajnik u Sparti je baš gnjida i izdajnik i nosi persijske zlatnike u džepu sa likom nadolazećeg osvajača kao da njima išta može igde da plati... grbavac-izdajnik je baš nakaza, a njegov postupak bedan preko svake granice.
Milera naravno nisu zanimali istorija i autentičnost, on je napravio zaokuženu, logičnu priču koja ima svoje zakone i kao takva funkcioniše besprekorno. Nalaziti primedbe možemo, ima ih, ali pričati da je film bezvezan nema smisla."

:|

Boban

Leonida je muška paljevina i idol mačo muškaraca. Njegova žena je mačo umišljaj kako ženka treba da izgleda. Nije predviđeno da se dopadne suptilnim damicama. Samo muškarcima i pokojoj oštroj ženskoj...

otaku, ti voliš osećajne, povučene, ne-mačo muškarce i otud tvoje riganje na Leonidu. otud tvoja opčinjenost filmovima o gubitnicima, šmokljanima i marginalcima koji postižu velike stvari. U realnom životu, marginalci ostaju marginalci, a Leonide ulaze u legendu.

Odnos između Leonide i grbavca je esencija ovoga o čemu pričam i onoga što stvarnost jeste. Verovatno ti se Leonida nepojamno zamerio što nije dao šansu grbavcu i što je grbavac prikazan kao gnjida... ali na samom kraju, Leonida mu očima saopštava ključnu stvar: "Uradio si za šta si bio sposoban, kao što i ja sada radim ono za šta sam sposoban." Ako to nisi bila u stanju da osetiš, a nisi, ovo definitivno nije film za tebe. 300 je mnogo životniji nego gomila američke prepotentne B produkcije na koju se pržiš.

Pajke

Quote from: "Boban"Leonida je muška paljevina i idol mačo muškaraca. Njegova žena je mačo umišljaj kako ženka treba da izgleda. Nije predviđeno da se dopadne suptilnim damicama. Samo muškarcima i pokojoj oštroj ženskoj...

otaku, ti voliš osećajne, povučene, ne-mačo muškarce i otud tvoje riganje na Leonidu. otud tvoja opčinjenost filmovima o gubitnicima, šmokljanima i marginalcima koji postižu velike stvari. U realnom životu, marginalci ostaju marginalci, a Leonide ulaze u legendu.

Odnos između Leonide i grbavca je esencija ovoga o čemu pričam i onoga što stvarnost jeste. Verovatno ti se Leonida nepojamno zamerio što nije dao šansu grbavcu i što je grbavac prikazan kao gnjida... ali na samom kraju, Leonida mu očima saopštava ključnu stvar: "Uradio si za šta si bio sposoban, kao što i ja sada radim ono za šta sam sposoban." Ako to nisi bila u stanju da osetiš, a nisi, ovo definitivno nije film za tebe. 300 je mnogo životniji nego gomila američke prepotentne B produkcije na koju se pržiš.

Ako iko voli da gleda lozenje onda sam to ja. Ovde je to dovedeno do banalizacije, kao grupa tinejdzera koji se pale radi samog paljenja. Niti jedog trenutka da me zmarac prodje, samo dosada. Neka je i jedan protiv milion, ne smeta, ali daj neku dramu, pricu, da se poistovetis sa nekim likom. Klint istvud u Leonovim filmovima je macho a niti jednom se nije njegov lik hvalio da je najveca faca, imam najveci...ili gledaj Pol Njumena u Cool Hand Luke...pa Lone Wolf & Cub, sve preterano a uopste ne smeta.
Potpisujem sve sto je Otaku rekla.

Milosh

Quote from: "Pajke"Ako iko voli da gleda lozenje onda sam to ja. Ovde je to dovedeno do banalizacije, kao grupa tinejdzera koji se pale radi samog paljenja. Niti jedog trenutka da me zmarac prodje, samo dosada. Neka je i jedan protiv milion, ne smeta, ali daj neku dramu, pricu, da se poistovetis sa nekim likom. Klint istvud u Leonovim filmovima je macho a niti jednom se nije njegov lik hvalio da je najveca faca, imam najveci...ili gledaj Pol Njumena u Cool Hand Luke...pa Lone Wolf & Cub, sve preterano a uopste ne smeta.
Potpisujem sve sto je Otaku rekla.

E upravo o tome i ja pričam! Ovo je naprosto placebo film, carevo novo odelo varijanta, pozeraj...
"Ernest Hemingway once wrote: "The world is a fine place and worth fighting for." I agree with the second part."

http://milosh.mojblog.rs/

Black Mamba

uuu, steta sto nemam vremena, a ni zivaca, d ulazim u diskusiju, samo da potpisem jos jenom....

Quote from: "Boban"Leonida je muška paljevina i idol mačo muškaraca. Njegova žena je mačo umišljaj kako ženka treba da izgleda. Nije predviđeno da se dopadne suptilnim damicama. Samo muškarcima i pokojoj oštroj ženskoj...

:|  :|  :|

crippled_avenger

Pazi, ako je ko mačo i momčina najmomačkija onda sam to ja :oops: , iako moja telesna građa ne dozvoljava da se u tom smislu potpuno izrazim, i meni je film delovao totalno pederski, impotentno, nemuževno, i kao takav je mogao da deluje muški samo nekome sa niskim umnim količnikom ili nekome ko ne gleda film najpažljivije.

Kraljica Gorgo je upravo napravljena da bude ženska a ne muška fantazija i to najpovršnijeg tipa o čemu svedoči to kako je Black Mamba vezana za lik. Kako Gorgo može biti muška fantazija kada se podaje kako bi pomogla dok je Leonida u akciji? BTW, scena kada je onaj spletkaroš "nagna" je mnogo muževnija od one bedne & bezlične spotovske montaže atrakcija za vreme seksa između "mačo" Leonide i "izmaštane" Gorgo. I to je sve u okvirima ženske fantazije pošto Gorgo ume da razlikuje seks od ljubavi, njoj je seks ni po jada, ako treba državi da se pomogne, nije Gorgo sapun pa da se potroši, to je baš onako pravi naivni girl power.

Black Mamba

bahahhhaha.....

:x

ti nikad neces odrasti veseljace mali

crippled_avenger

Quote from: "Black Mamba"bahahhhaha.....

:x

ti nikad neces odrasti veseljace mali

Nema prave polemike bez Mambe i Alexa.

mac

Kripe, muški su ti koji razlikuju seks i ljubav, a žene su te kojima je to isto. To će reći da mi muški bolje razumemo Gorgo od žena (jer i Gorgo razlikuje seks od ljubavi), tj. Gorgo je muška fantazija. Dobra riba sa muškim sistemom vrednosti.

Ne znam što ste se uvatili za to "mačo" i "muževno" kad nije u tome poenta. Poenta je u "few against many", što reče Konan (baš sam ga sinoć gledao), a sve ostalo je scenografija.

Nyarlathotep

meni je 300 kao lepo reziran spot nekog fancy tinejdzerskog power metal benda.
Da nema vetra, pauci bi nebo premrezili.

crippled_avenger

Dobra riba sa muskim sistemom vrednosti je zenska fantazija. A ne muska.

Mixitron M. Storm

Quote from: "Pajke"se pale radi samog paljenja. Niti jedog trenutka da me zmarac prodje, samo dosada.

Neka je i jedan protiv milion, ne smeta, ali daj neku dramu, pricu, da se poistovetis sa nekim likom.

...pa Lone Wolf & Cub, sve preterano a uopste ne smeta.

1. Koji to žmarac da te prođe kad si ušao u bioskop znajući šta će biti na kraju (i još ako si čitao strip...)?

2. Film se zove 300, ne 1. I svi znamo da smo ovo gledali radi makljaže, a kome je do dubokih priča, pogrešio je film.

3. Bogami, posle prvog 'ja na milion' klanja u LW&C zevao sam na ostale, a tokom one snežne kasapnice mal' nisam demonstrativno prekinuo gledanje.

Mixitron M. Storm

Quote from: "crippled_avenger"Dobra riba sa muskim sistemom vrednosti je zenska fantazija. A ne muska.

Grešiš.

Boban

Sparta je u stvarnosti svima išla na kurac (kao što ovde pojedince iritira) te su je zbog toga susedi i uništili tako da jedva koji trag ostade.

Neosporno, ljudi su različiti, imaju svakojake senzibilitete i pristupe, te mi je potpuno logično da ono što trio ghoul/cripple/milosh veliča u filmskoj ponudi zaobilazim u širokom luku - ovo mi dođe kao samoobjašnjenje za moje totalno neslaganje sa stavovima oko filmske produkcije 2005 iz ZS16.