• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Planscape: Torment

Started by Lurd, 26-03-2003, 22:31:00

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Lurd

I ovaj forum je odavno "mrtav" a imam dobar povod da ga malo ozivimo.

Elem, furioznom zavrsnicom pocetom od starijeg sejva zavrsio sam ovo, slobodno mogu da kazem, remek-delo. Dugo mi je trebalo, znam, ali za ovu igru je potrebno mnogo vremena i potpuno posvecivanje, sto dugo nisam mogao sebi da priustim.

Kada sam pogledao kraj i sa knedlom u grlu obavio poslednje razgovore u igri, ostao sam u potpunom soku i stanju obamrlosti. Odmah potom sam poceo da se kajem zato sto nisam odradio vise kvestova i otkrio vise tajni ovog cudesnog i neponovljivog sveta. I naravno poceo sam novu partiju, ali sa drugim likom.

Posledica ovoga u proteklih nedelju dana je da ne mogu nista da igram! Ovo vam nista ne govori, ali ja sam zakleti i strastveni igrac i jednostavno nista mi se vise ne igra i sve mi je nekako prazno.

Sasvim sam siguran da jos dugo, dugo necu igrati nikakav RPG...

(Barem dok ne izadje Greyhawk: Temple of elemental evil, majstora iz Troika gamesa)

P.S.

Koga zanima: igrao sam kao Mage i stigao sam do 15 levela, i do spelova sedmog nivoa. U druzini su mi bili Morte (jebeno dobra i jaka prica sa njim), Annah, Fall-From-Grace (pozitivac, jebote) i izdajica Ignus.
Dakkon mi je poginuo na ivici exit grida i nisam mogao da ga dignem :cry: .
My trees...They have withered and died just like me.

zakk

eat your heart out  :evil:
Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

Lurd

:shock:  :x  :shock:  :shock:  :shock:  :shock:  :x

:P  :P  :P  :P  :cry:  :cry:

Ma, sta je ovo? KAKO?! Jel' ovo neki cheat ili si isao sam ili sta?
Kako si postao DOBAR, majku mu?

Odgovaraj, ajdeajdeajdeajdeajde!!!!

Lurd

643 hp-a? Koji je to level? Sensate jos uvek? Kako si presao foundry? Vratio si se u sensate? AAARGHHH!!!
Daj i skrinsot inventara.

zakk

ovo nije moj NamelessOne vec namerna provokacija :evil: . slicica se zove "this picture shows the advantages of working out. it also shows that someone has no life". i ja sam tako reagovao kad sam je video  :wink:

QuoteMa, sta je ovo? KAKO?! Jel' ovo neki cheat ili si isao sam ili sta?
Kako si postao DOBAR, majku mu?

nije cheat. zavrsis sve sto mozes pre neposrednog odlaska u fortress of shadows. udjes u undersigil. pre su tu bili oni jebani larval worms. i sad su tu + se respawnuju sto pre nije bio slucaj . i kao bonus, ponekad se spawnuje i greater glabarezu (50.000 expa :twisted: ) koji ostavlja jebeno dobre stvarcice (Baal`s shield: +1 priest spell svakog nivoa; Ring Zero: +1 wizard spell svakog nivoa;). castujes Luck na sebe uvek pre nego sto udjes u undersigil jer se dobija vise monstera (bar mi se cini).

vrtis se tako s celom druzinom trocifren broj puta, pa kako jacas izbacuj jedno po jedno dok ne ostanes sam. nije frka, cloudkill ubija sve sitnije zgadije ... sa glabarezuima se zezas magijama 7+ nivoa  :evil: ili ih jednostavno zakoljes (sto podrazumeva da si bio warrior fino parce vremena)...
Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

ace

ja je igram bar dva puta godisnje od kad je izasla. uvek mi nedostaju ona prva dva tri puta.
od skora sam nasao dovoljno pristojnu zamenu, arcanum: of steamworks & magick obscura.

Lurd

Imas ovde topik o NWN-u i tu smo pricali o Arkanumu. To je takodje remek-delo i tu sam igru opsesivno igrao iznova i iznova. Mislim da su Arkanum, Fallout 1 i Torment vrhunac elektronskog RPG-a, uz sve pocasti Baldur's gateu i Morrowindu.

ace

mislim da je po prici torment najbolji. u stvari sigurno jeste. dijalozi su cesto filozofska dostignuca. metafore i analogije, cela prica je ono sto igru dize iznad svih ostalih rpg-ova, igra je cista magija. takvo uzivanje u prici i igri sam doziveo samo uz starcraft price film koji se vrti kako prelazis sa nivoa na nivo.
za koju godinu ce online igre preuzeti primat. ja sam igrao neke rpg-ove online, kao i neke svemirske simulacije. jos tu ima mnogo mana ali se vidi da ce virtualni igracki svetovi na internetu postati prava stvar. zamisli forum u obliku rpg-a.  :lol:

zakk

torment i fallout 1&2 su ubedljivo za dva koplja ispred ostalih, zbog price i nelinearnosti.
nazalost nisam nista novije odigrao ... obaveze na faxu + moja vuruna ne moze da svari nista od novijih  :cry:

Lurd

Uprkos tome sto je bogatiji, komplikovaniji, usavrseniji i ima vise oruzja, droga i oklopa, Fallout 2 je za tri koplja ispod na onom najvaznijem - gameplayu. Jednostavno, previse je tupa prica i glupi su kvastovi da bih mogao da se tako uzivim, a i derivat je keca.

Sto se Tormenta tice, samo da nadopunim Aceovo da su dijalozi i poezija. Citava igra je sto se tice emocija i inteolekta uradjena jezivo realisticno - secam se kada sam dobio onaj zli grimoar koji me je "savetovao" dobijao sam grceve u stomaku i osecao sam kako postrajem sve vise zao u realnom zivotu. U slast sam ga prodao da ga vise nikada ne vidim.

Sada igram kao thief i idem sam i sunjam se - totalno je drugaciji trip nego prvi put...

Lurd

E, da. Arkanum mi ima pogresno namesten kraj. Nekako vrhunas dostigne posle cetiri petine, a onaj poslednji deo ume da bude smor. Osim sto je prica Kergana na kraju zesce, ali zesce jaka...

zakk

Quote from: "Monsinjor Lurdusami"
Sto se Tormenta tice, samo da nadopunim Aceovo da su dijalozi i poezija. Citava igra je sto se tice emocija i inteolekta uradjena jezivo realisticno - secam se kada sam dobio onaj zli grimoar koji me je "savetovao" dobijao sam grceve u stomaku i osecao sam kako postrajem sve vise zao u realnom zivotu. U slast sam ga prodao da ga vise nikada ne vidim.

ditto. sta cu kad sam neizlecivi dobrica  :cry:  :cry:
moracu jednom da odigram kao evil bastard
maltretiracu Dakkona, iskoriscavati Vhailora, nauciti gomilu spelova od Ingusa i prodati malu repatu u roblje (po savetu dragog nam Grimoir-a of Pestilent thought)

To sa Grimoirom mozda i nije vredno frke (kad prodas nekoga u roblje dobijes power word: kill, 9th level ...) ali sto donosi EVIL poena :evil:

ace

ja sam jednom igrao sasvim iz pocetka da bih mogao da uzmem divin mac. odnosno da budem lawful good.
a ubijao sam se dok nisam do kraja otvorio dak'konov  prsten prica i saznao kakav celu istoriju njegovog naroda i na kraju ga izlecio od 'sizofrenije'.

ace

Quote from: "Monsinjor Lurdusami"E, da. Arkanum mi ima pogresno namesten kraj. Nekako vrhunas dostigne posle cetiri petine, a onaj poslednji deo ume da bude smor. Osim sto je prica Kergana na kraju zesce, ali zesce jaka...
ja imam problema sa arcanumom. ne znam sta da radim u kradu vilenjaka. trebao bih da nadjem kraljicinu kcerku ali je nigde nema. nasao sam da bi trebala da se nalazi kod onih vrata sto se ne mogu otvoriti desno gore od ulaza u vilenjacki grad ali je nema.  :x

Lurd

Cerka Silver Lady je Raven, ona koja ti ne da da udjes i razgovaras sa njom dok ne oteras ljude sa svetog mesta bez prolivanja krvi. Ako si musko i dobar, ona se uglavnom zaljubi u tebe i mozes da je vozis, sipa strele ko kisu.

ace

kako da nadjem to mesto?

Lurd

Sveto mesto? Pa reci ce ti Raven gde je i bice ti ubelezeno na world mapi. Tamo se nalaze neki ljudi koji hoce da seku sumu, a ti ne smes da ih napadnes. To ces resiti tako sto ceh ih lagati ako imas persuasion ili tako sto ces tako da ih isprovociras da ce da te napadnu, sto ce biti kobno za njih. Tu imas i jedan srajn.

Jao, sada kada mislim o tome TOLIKO mi se igra da cu da popizdim, a nema disk. Nista, moram pod hitno na rezanje. BLAGO TEBI... :wink:

ace

da, ali kako da nadjem raven. nema je nigde u gradu vilenjaka?

ja sam uradio punu instalaciju na hard. cd sam davno ostavio u fioku.  :lol:

Lurd

Govorimo o Kintari? Ako je tako, onda nemam pojma zaista. Trebalo bi da je ispred tih vrata, malo levo. Crna riba u crnoj koznoj jakni i pantalonama. Pretpostavljam da je bag, mada prvi put cujem za neki takav, a igru je igralo mnogo mojih drugara. Predlozio bih ti da mi na mejl posaljes sejv, ali ja nemam instaliranu igru. U tom slucaju, a narocito ako igras prvi put, predlazem ti da krenes ispocetka, ali sa sasvim drugacijim likom. Bice ti strava zabavno i kao da igras drugu igru. Prelepo je igrati sa tehnologom:praviti stvari, juriti seme, uciti itd.

Siguran si da je nema?...

ace

100%
krenuo sam ponovo sa novim likom.

shizma

Slazem se da su Arcanum i Torment apsolutno najbolji rpg-ovi ikada iako Torment nisam zavrsila( zakucala sam se u onom zatvoru, sa hiljadu i
jednim cuvarom) a Fallout ne mogu nigde da nabavim...pa ako neko
ima  :) pleeeeeasee ...javite! takodje jos jedna igra je neprikosnovena ali nije rpg vec avantura, mada sto se atmosfere tice u rangu je sa gore
pomenutim igrama i zove se Sanitarium.....

E, da ako iko moze da preporuci nesto dobro ili ima fallout  :lol:
....javite...

Melkor

Hoces li Fallout 1 ili 2? Nijedan ne bi trebalo da bude problem  :)  

I Baldurs Gate II nije za bacanje -kod mene je 4 na listi posle gorepomenutih igara.
"Realism is a literary technique no longer adequate for the purpose of representing reality."

Lurd

Fallout OBAVEZNO prvo keca pa dvojku. Imam ja oba, nije stvarno frka to da se nabavi.

BG da budem iskren tesko, jako tesko igram. Koliko reci da kazem da nisam zavrsio :oops: . Ali hocu, jednog dana. Stvarno me ne vuce dalje, narocito posle Tormenta, koji je radjen u istom endzinu.

A jos jedna igra koja je tu negde je Diablo 2! Neprevazidjena. Krenem ponovo da je igram pre jedno mesec dana i sve isto ko pre! SVE! Prvo sam sa asasinom igrao, sada sa Sorsrecicom i prava je uzvanicija. Sto je najgore, igra ga i moj brat, a i moji ortaci i svi ga ljustimo ko blesavi. Sada igramo nas pet u igraonici, prolazimo zajedno avanturu (vozim koplje amazonku).

E...Sanitarium...mother is good, mother is the way, mother will protect us from all the harm...

Nikada u javnim raspravama nisam smeo da pomenem tu igru, jer mi zaista mnogo, mnogo znaci. Evo proslo je pet godina od kada sam je poslednji put odigrao i ne smem opet, pojavi mi se knedla u grlu samo kada pomislim...A svaki put mi je bilo sve gore. To mi je jedna od 5 najdrazih igara, a kada se uzme u obzir ono najvaznije: licni dozivljaj, ispunjenost, osecaj da je taj svet pravljen samo za tebe i interakcija na emotivno/preceptivnom nivou, mislim da zaista ne mogu da je poredim ni sa jednom drugom.

Doduse, cekaju me Syberia i Post Mortem, ali to ce morati da saceka dok ne sastavim Death's guard.

I jebote da! Kada pomislim sada na te starije avanture za odrasle, tipa Sanitarium, Reaper ili Balck Dahlia, pomislim da je vreme nekada definitivno bilo bolje za kompjuterske igre.

Mrzim konzole, samo zato sto ubijaju kompjutersko igranje...

Lurd

Da, stvarno mrzim...Splinter Cell, Halo, sport, voznje...budzevina za mazanje ociju. Gde su nestali timovi koji su pravili igre sa dusom i poentom? Kako brzo stvari propadaju.

Pre dve i po godine vodili smo Amerikanca koji se bori protiv kompletnog sistema i menja kompletnu sliku covecanstva, ubijajuci svoje gazde i raskrinkavajuci Imperiju zla (kako su se sami nazvali).

Danas vozimo NSA agenta koji se bori protiv jebenih terorista koji prete globalnom miru. Pa FUJ! Ma koliko da je igra dobra, tako nesto ne mogu da svarim.

Ostaje mi samo nada do oktobra i Invisible War...

SANdMAN

Quote from: "Monsinjor Lurdusami"
E...Sanitarium...mother is good, mother is the way, mother will protect us from all the harm...

ahhhhhh...  :?:
this brings back sweet memories...

ako se ista da zameriti Sanitarcu to je da je prekratak, dan do dva najlepse agonije (ako si igru zapoceo kasno uvece ;)) neodvajanja od kompa u cudnim halucinogenim vizijama privremenog gosta jedne psihijatriske ustonove koje spanuju najbolje teme iz fantasticne knizevnost. ta kingovski hororicna "children of the corn" epizodica sa "majkom" koja pada s neba i pretvara grupicu predskolske dece u opsednute sektase po meni je najjaca.

kao i sve remek-dela koja obradjuju motiv mentalne bolesti, racunajte ovu igru "approved by SANdMAN"  :evil:

diablo II mi je zakon. to je igra koja postaje stvarno zanimljiva tek kad je predjes dva-tri puta. secam se koliko me je izbedacio kad sam za burazom otisao u jednu igranicu i video sa kojim itemsima i na kojim nivoima barataju freakovi tamo koji je prelaze na nightmareu.

fallout i baldur's gate nisam igrao. ne smem, napalili su me da su to previse duge i kompleske igre. ja sam covek koji kad zasedne uz dobru igru MORA da je zavrsi. ne izlazim iz kuce, ne jedem, ne spavam, ne serem, ne disem. preci, zavrsiti sa svim mogucim questovima koji se mogu dobiti moja je jedina misija....   :D

Lurd

I onda dodju ovakvi praznici i ti ih utrosis na sta? Fallout je apsolutno obavezna lektira. Apsolutno, to, jednostavno, ne sme da se ne odigra. Niko sebe ne moze smatrati iole ozbiljnijim igracem a da nije cuo legendarne replike, slusao neverovatnu muziku, znojio se na ozracenom pustinjskom suncu ili se restovao until healed.

Your death will be legendary! I'm gonna beat you like a red headed stepchild!

shizma

EEE ,,,, Monsinjor.....hvala....ako postoji nacin da mi nekako nabavis
Fallout....please...da se dogovorimo, posalji poruku na private... crkoh
trazeci vec duuugo vremena, iskreno poslednje dobro sto sam igrala je
bio torment daaavno....mada su otada bile tu i siberia i post mortem,
mada, znam da ce me napljuvati zbog ovoga...ali obe igre bez lepe
grafike bas nemaju nista, cak je i vecina questova totalno bezveze,
posebno crkoh u siberii dok sam presla sve one silne
ekrane.....uhuh...mada opet bolje i tako nesto kada nema postenog frpa...

a sto se tice Sanitariuma... i javnih rasprava....znam, i meni se dogadjalo da namerno preskocim tu igru u nabrajanju najomiljenijih....cisto da je
sacuvam saaamo za sebe...... hm.... onaj deo pred kraj u onoj kuci gde
je sve sepia boje i cuje se ona tuznjikava muzika....uh nigde ali bas ni u jednom frpu nisam dozivela tako bolnu atmosferu.... toliko te usisa, da
period zivota pamtis po tome :) ....zaista zaista, neprevazidjeno!