• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Novosti iz Fibre

Started by markos, 30-03-2007, 12:25:02

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

The Force

Lijepo vam je vitruvian godinama govorio. :D Ne prekrštavajte ga u latina kad je slavenski židov :lol:
Napokon ste napisali/pročitali kako treba  8)
Nego, šta sam ono htio pitati...hm... Ah, da! Koliko košta? Nešto slabo pratim postove i informacije pa ne znam je li bilo već govora o tome ili ne. Hvala.
Smrt fašizmu, sloboda narodu? Pa gde to ima...

Boban

Quote from: "marko"Prodaja nije nikakvo mjerilo ljepote naslovnice.

ja imam sasvim drugačije iskustvo... 23 godinu u izdavaštvu, preko 400 izdanih naslova u ukupnom tiražu gotovo milion prodatih pojedinačnih primeraka, korice su polovina prodaje, možda i više... tu ne mislim na prodaju ostrašćenim fanovima koji bi i inače kupili, već u slobodnoj prodaji na rafovima, tezgama i izlozima.

Quote from: "marko"Mozemo se mi tu vrtjeti koliko hocemo, obilaziti kao macak oko vruce kase, ali cinjenica je kako su ti naslovnice lose, lose, lose. I svatko tko ti kaze suprotno je ili cijepljen protiv osjecaja za lijepo ili te laze.

hm... da li je "lepota" osnovno osećanje koje naslovnica treba da ima?
Gledaj, melinina rešenja su dizajnerski dobra, njen problem je činjenica da su joj zadnje strane mnogo bolje od prednjih, ali to je već druga stvar. Ja sam te naravno maltretirao i provocirao oko svega toga daleko preko potrebne mere i svakako preko onoga što te korice zaslužuju.
Ali naslovnica nije lepota slike, videćeš kada se ove knjige stave jedna uz drugu u neki izglog kakav će to utisak da ostavlja. Ti imaš solidnu koricu, ali to što misliš da je vrhunska zapravo te sputava da vidiš išta pored toga.
Zamisli veliki štender sa ogromnim metabaronom koji u rukama drži ove dve knjige i tako po celom gradu... stripadžije vole naslovnu stranu da vide, zamisli naša dva ovakva metabarona među stotinama drugih strip izdanja od kojih svako ima čistu naslovnu... šta će prvo pasti u oči, a?
Razmišljaš fanovski a ne trgovački, to je tvoj najveći problem.
I nema potrebe da pravimo ovde anketu, tvoja naslovnica će dobiti ubedljivu prevagu, ali na ulici, u izlogu gde ima stotine sličnih knjiga, tamo se meri vrednost rešenja i vizuelni identitet edicije.
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

markos

Quote from: "Boban"
Quote from: "marko"Prodaja nije nikakvo mjerilo ljepote naslovnice.

ja imam sasvim drugačije iskustvo... 23 godinu u izdavaštvu, preko 400 izdanih naslova u ukupnom tiražu gotovo milion prodatih pojedinačnih primeraka, korice su polovina prodaje, možda i više... tu ne mislim na prodaju ostrašćenim fanovima koji bi i inače kupili, već u slobodnoj prodaji na rafovima, tezgama i izlozima.
Ne govorim o tome. Naravno da su korice jako bitne za prodaju, ali onda govorimo o njihovoj komercijalnosti, a ne o ljepoti. Mada sam ja uvjeren da je to dvoje moguce spojiti, i oko toga se dosta trudim.
Dakle, korica je dobra ili losa, zavisi kako se prodaje, ali odgovor na pitanje da li je i lijepa ili ne nema veze s prodajom.

Quote from: "marko"Mozemo se mi tu vrtjeti koliko hocemo, obilaziti kao macak oko vruce kase, ali cinjenica je kako su ti naslovnice lose, lose, lose. I svatko tko ti kaze suprotno je ili cijepljen protiv osjecaja za lijepo ili te laze.

hm... da li je "lepota" osnovno osećanje koje naslovnica treba da ima?
Gledaj, melinina rešenja su dizajnerski dobra, njen problem je činjenica da su joj zadnje strane mnogo bolje od prednjih, ali to je već druga stvar. Ja sam te naravno maltretirao i provocirao oko svega toga daleko preko potrebne mere i svakako preko onoga što te korice zaslužuju.
Ali naslovnica nije lepota slike, videćeš kada se ove knjige stave jedna uz drugu u neki izglog kakav će to utisak da ostavlja. Ti imaš solidnu koricu, ali to što misliš da je vrhunska zapravo te sputava da vidiš išta pored toga.
Zamisli veliki štender sa ogromnim metabaronom koji u rukama drži ove dve knjige i tako po celom gradu... stripadžije vole naslovnu stranu da vide, zamisli naša dva ovakva metabarona među stotinama drugih strip izdanja od kojih svako ima čistu naslovnu... šta će prvo pasti u oči, a?
Razmišljaš fanovski a ne trgovački, to je tvoj najveći problem.
I nema potrebe da pravimo ovde anketu, tvoja naslovnica će dobiti ubedljivu prevagu, ali na ulici, u izlogu gde ima stotine sličnih knjiga, tamo se meri vrednost rešenja i vizuelni identitet edicije.
Pa ja ti kazem koji je prvi dojam kad se knjige stave jedna uz drugu, pogledaj sliku malo gore. Izgleda kao reklamni letak ili kao neki jeftini katalog. Katalog koji ste uradili za sajam knjiga ima slicno rjesenje, ali puno, puno, puno bolje. Ovo jednostavno ne valja. Mozda ces dobiti kojeg kupca sa strane vise, mada sumnjam, ali siguran sam da ces izgubiti puno stripadzija.
Takvih kao Kraken ima puno, ali nisu svi takvi. Nece bas svi kupiti domace izdanje, pa neka je ruznije i jeftinije. I dobro si rekao - ja sam fan, a ne trgovac, to je tako jasno i tako se vidi iz svega sto sam potpisao kao urednik, ali ja mislim kako to meni sluzi na cast. Sva izdanja radim u prvom redu za sebe, jer sam prilicno kritican i zahtjevan i znam ako ja budem zadovoljan, onda ce i vecina fanova takodjer biti zadovoljna. I to je to. Mene ne zanimaju ogromne naklade, zarade, trgovacki aspekti, ovo ono. Sve sto me zanima je da se docepam pozitivne nule i idem raditi nesto novo. I puno mi je vise stalo da se o mome izdanju prica sa odusevljenjem nego da na njemu zaradim X novaca. Romanticna budala.

Boban

Takav sam i ja bio pre 20 godina... proći će te kad-tad na ovaj ili onaj način.

Quote from: "marko"Izgleda kao reklamni letak ili kao neki jeftini katalog.

I meni je ličilo na reklamni letak dok sve to nisam video u prirodnoj veličini...

marlowe

Dizajn je primenjena umetnost.
Umetnost. Primenjena.
O kojoj ja ne znam nista.
Za mene ove korice pokazuju MUDA!
I zato, rock on. :!:
Fly like a butterfly,
Sting like a bee.

markos

Quote from: "Boban"Takav sam i ja bio pre 20 godina... proći će te kad-tad na ovaj ili onaj način.
Sumnjam. To mi nije posao i od toga ne zivim, stoga me nema zasto proci. Nisam sposoban ici protiv sebe. Ne mogu pustiti u tisak nesto sto mi se ne svidja, ali "ko ga jebe, dobro ce se prodati". Mora mi se svidjati.

Quote from: "marko"Izgleda kao reklamni letak ili kao neki jeftini katalog.
I meni je ličilo na reklamni letak dok sve to nisam video u prirodnoj veličini...
Sto, sad ti lici na VELIKI reklamni letak:)?

Iskreno, u jednu ruku mi je drago sto to tako izgleda, ovo mi je olaksanje, jer da izgleda bolje od naseg (koliko god mi to bilo zvucalo nevjerojatno, s obzirom na buku koju si digao ocekivao sam nesto svemirski dobro), a usput je i jeftinije, ne bi mi bilo svejedno. No opet, na drugu ruku, steta je, jer to ce izdanje ipak kupiti xy ljudi, steta sto nije ljepse.

Boban

Imam jedno prosto pitanje za tebe: imaš li sadržaj u knjizi?
Da li ti je sadržaj postavljen napred ili pozadi?

markos

Quote from: "Boban"Imam jedno prosto pitanje za tebe: imaš li sadržaj u knjizi?
Da li ti je sadržaj postavljen napred ili pozadi?

Unutar impresuma je, na drugoj stranici, ali samo popis albuma, ne i broj stranice.

Boban

Postoje pravila za postavljanje teksta na riknu i mesto impresuma i sadržaja u knjigama; takozvani evropski i američki način, a korene vuče iz tehničkog crtanja, gde se treća dimenzija izražava kod jednih ODOZGO, prikazuje ono što se vidi gledanjem iz vazduha, a kod drugih ODOZDO, tj, prikazuje ono što leži na podlozi.
Elem, pravilo kaže da se kod američkog načina rikna čita nadole (kao kod nas - kada knjiga leži na stolu da se čita) a da impresum i sadržaj idu na početne stranice; a kod evropskog načina rikna se čita kontra (lakše je kada su knjige složene u policama), a impresumi i sadržaji idu pozadi.
Ogroman broj Zapadnih izdavača se drži ovih pravila, a i kod nas, oni koji ih znaju.

markos

O tome nemam pojma, zaista. Opcenito o izdavastvu ne znam bas previse, ocito bi tu imao stosta za nauciti. Ali nije da me zanima previse.

Boban

ali bi tvoja dizajnerica to morala znati... pravila se mogu kršiti, ali za to treba imati dobar razlog ili dobra muda, što reče marlowe.
naravno, moguć je i princip "baš me briga za sve" ili sistem podilaženja prosečnom učesniku sa foruma stripovi.com i verovanja da je to okruženje, ma kako skučeno, zapravo merilo pravih stvari.

markos

Nema to nikakve veze s podilazenjem. Mi imamo sistem kojeg se drzimo, da tekstovi na hrbatu budu jednako orijentirani i svi elementi koji su stalni (npr. logo fibre) budu na istoj visini. Da li ce impresum ici na kraju ili na pocetku, mislim da stvarno nije bitno.

Death Wish

kod mene Beli Put ima veeeeeliki plus zato sto na rikni natpise stavlja tako da mogu da se citaju kad je knjiga tj strip polozen...

vecina hrvatskih izdavaca pise obrnuto i to me nervira, jer gigant izdanja ne mogu da drzim uspravno na polici, jer nemam toliko visoku, pa polozeno deluje bezveze....

strip-agent stavlja da moze da se cita i kad je polozeno...
Pol Kerzi ne oprasta!

Alex

Nema sumnje da će naslovne bp-a izgledati dovoljno provokativno.

Treba razmisliti o manjoj upadljivosti brojeva na prvoj korici. Ako nije kasno.
Avatar je bezlichna, bezukusna kasha, potpuno prazna, prosechna i neupechatljiva...USM je zhivopisan, zabavan i originalan izdanak americhke pop kulture

kraken

Quote from: "marko"
Takvih kao Kraken ima puno, ali nisu svi takvi. Nece bas svi kupiti domace izdanje, pa neka je ruznije i jeftinije.

Eh, ja zastupam tezu -kupujmo domace. Ako je izdanje na srpskom jeziku i dobro odradjeno ja ne trazim vise od toga. Da ne bude nesporazuma- imam ogromnu kolicinu hrvatskih strip izdanja posebno iz perioda kada u srbiji stripovi gotovo da nisu izlazili ali u situaciji kada imam izbor ne vidim zasto ne bih citao na svom jeziku umesto da posle pisem iscudjavanja po forumima kao sto sam radio kad je izasao "grof iz sampinjaka". Lakse mi je da ne kupim nesto i prestanem da komentarisem nego da se nerviram, kao sto kapiram i hrvate koje nervira pravilo pisanja imena kako se izgovaraju u srpskim izdanjima.

E sad, ako BP zezne stvar opet kao sa vendetom, to je vec previse za sazvakati i po drugi put ali sudeci po izdanjima od tada sigurno cu biti zadovoljan i ovim najnovijim bp-ovim stripom. Posle integrala, 300 i lige ja ne znam koji mi je bolji strip i veci merak za citanje tako da osim vendete i onih prvih izdanja koja nisu prosivana vecih zamerki nemam pa sto bih zakerao.

Necu bas biti odusevljen naslovnom stranom metabarona takvom kakva je ali daleko od toga da to moze da izazove neko vece nezadovoljstvo kod mene, samo neka prevod i stampa budu na nivou.

zmcomics

Pravilo kod rikne je da bude citljiva kad knjigu odlozis da naslovna strana nije vidljiva. Sto ce reci, kada odlozis knjigu na sto tako da je naslovna dole, rikna treba da bude citljiva. To je osnovno (skolsko) graficko pravilo (predmeti: Graficka tehnologija, Oblikovanje knjige)!

Cornelius

Ja imam američke knjige i na njima je obrnuto - možeš da čitaš riknu kada je vidljiva naslovna. Valjda su Ameri to Srbima za inat.
Je n'ai aucune confiance dans la justice, même si cette justice est faite par moi.

Boban

pa ja sam to i rekao: postoje DVA različita pravila: evropsko je to što je napisao zmcomics, samo ljudi koji tako rade treba da znaju da impresum i sadržaj idu pozadi.
meni više prija američko i oduvek ga radim... impresum i sadržaj napred, rikna se čita kada knjiga leži na stolu onako kako se knjiga i stavlja na sto, naslovnom gore. Stvarno ne znam ko stavlja knjige na sto sa naslovnom nadole...

markos

Quote from: "kraken"
Takvih kao Kraken ima puno, ali nisu svi takvi. Nece bas svi kupiti domace izdanje, pa neka je ruznije i jeftinije.

Eh, ja zastupam tezu -kupujmo domace. Ako je izdanje na srpskom jeziku i dobro odradjeno ja ne trazim vise od toga. Da ne bude nesporazuma- imam ogromnu kolicinu hrvatskih strip izdanja posebno iz perioda kada u srbiji stripovi gotovo da nisu izlazili ali u situaciji kada imam izbor ne vidim zasto ne bih citao na svom jeziku umesto da posle pisem iscudjavanja po forumima kao sto sam radio kad je izasao "grof iz sampinjaka". Lakse mi je da ne kupim nesto i prestanem da komentarisem nego da se nerviram, kao sto kapiram i hrvate koje nervira pravilo pisanja imena kako se izgovaraju u srpskim izdanjima.

E sad, ako BP zezne stvar opet kao sa vendetom, to je vec previse za sazvakati i po drugi put ali sudeci po izdanjima od tada sigurno cu biti zadovoljan i ovim najnovijim bp-ovim stripom. Posle integrala, 300 i lige ja ne znam koji mi je bolji strip i veci merak za citanje tako da osim vendete i onih prvih izdanja koja nisu prosivana vecih zamerki nemam pa sto bih zakerao.

Necu bas biti odusevljen naslovnom stranom metabarona takvom kakva je ali daleko od toga da to moze da izazove neko vece nezadovoljstvo kod mene, samo neka prevod i stampa budu na nivou.
Ma "kupujmo domace" je sasvim normalan i razumljiv stav i logican prvi izbor. Ja samo kazem da ako me domace izdanje iz nekog razloga ne zadovoljava, necu ga kupovati na silu.
Ja iznad svega cijenim iskrenost i zato mi je drago vidjeti komentare poput tvojih. Mislim, svi mi navijamo za svoje, netko vise, netko manje, ali ipak treba zadrzati zdravu dozu objektivnosti.

kraken

Ma "kupujmo domace" je sasvim normalan i razumljiv stav i logican prvi izbor. Ja samo kazem da ako me domace izdanje iz nekog razloga ne zadovoljava, necu ga kupovati na silu.

Slazem se, mada kako je bp za sada zadovoljio sve moje kriterijume (osim vendete koju mi je i danas tesko da je prelistam jer je ono bas bio fijasko- recimo i magnusov tex je pixelizovan ali to je blago, kod vendete se toliko vidi da je to bas opterecujuce pri citanju) nemam razloga da kupujem isto izdanje od drugog izdavaca. Dakle neka nastave ovako i ja sam zadovoljan- pa za godinu dana su izdali toliko kvalitetnih stripova i jos u kolor verzijama da je to zasluzilo moju podrsku- zato sam i uzeo vendetu.

Ja iznad svega cijenim iskrenost i zato mi je drago vidjeti komentare poput tvojih. Mislim, svi mi navijamo za svoje, netko vise, netko manje, ali ipak treba zadrzati zdravu dozu objektivnosti.

Zato i rekoh za naslovnu metabarona- ako mi se nesto ne svidja ne mogu reci da mi je to lepo. Mada kad uporedim sa sistemovim hd izdanjem mladosti dzona difula i nedovoljno presovanim stranama neka unutra metabaroni budu na nivou integrala i ja cu biti prezadovoljan, ko sisa korice ako je sadrzina dobro uradjena (mada nije lose teziti saversenstvu).

darth-vader

ovo mi je daleko najlošije dizajnirana naslovna stranica od svih dosadašnjih integrala

nakon komentara na Fibrine naslovnice, očekivao sam neki urnebes. Naravno ne ovakav. Ovo mi izgleda loše.
Ne bih to kupio jer će Fibra ići sa svojim izdanjem koje mi izgleda bolje. Možda bi me ovo izdanje kopkalo, ali ovako me sigurno neće nikako kopkati

Zar nije to trebalo ići u 3 toma ( tako se barem najavljivalo ) ?
Zašto se od toga odustalo ?

Boban

U srpskoj verziji Metabarona će biti pedesetak stranica dodatnih materijala (cela knjiga La maison des ancêtres) i još neki tekstovi i crteži i stripići, od kojih neke stvari unikatno urađene za naše izdanje.
Takođe, zbirna cena za sve to će biti 30% niža od Fibrine cene, e, sad, bilo bi previše očekivati da naslovna strana bude LEPA.
Naslovna strana BP izdanja je izvanredan proizvod i žao mi je što je stripadžije doživljavaju kao skrnavljenje, ali vreme će pokazati ko je bio u pravu, jer, konačni cilj je valjda da opstanemo i potrajemo i da bude stotine integrala...

markos

Takođe, zbirna cena za sve to će biti 30% niža od Fibrine cene, e, sad, bilo bi previše očekivati da naslovna strana bude LEPA.
:x  :x  :x  :x

SuperGoof

Meni je naslovna strana BP sasvim OK. Dobra je i hrvatska verzija. Ne primecujem tu OGROMNU razliku koju svi pominju.

Ja se opredeljujem za BP. Prvo: jeftiniji je; drugo i jos bitnije: ima dodatke i mnogo vise strana (citaj: albuma). Kao sto sam vec ranije napomenuo, ja bih sve strpao i u jedan tom da se moze, pa makar cena bila mnogo veca (sto je trebalo da bude slucaj sa Gastonom koga vise niko ne pominje).

Dakle, kada tacno izlazi pa da se vidi uzivo?
We ain't getting any younger, you know!

Boban

Quote from: "marko":x  :x  :x  :x

Prosečan nacionalni dohodak u Hrvatskoj je 2,3x veći od onog u Srbiji pa je normalno da se pojavi neka razlika u ceni.
Uvek je tako bilo; vi ste Zapad, razvijeni, prosperitetni, decenijama bliži EU nego mi, kod nas je gomila proizvoda jeftinija, radna snaga... ne vidim da ti je bilo šta od toga smetalo, jedino ti smeta cena, verovatno očekuješ da bi mi trebalo da idemo sa tvojim cenama kako to ne bi doživeo kao nelojalnu konkurenciju. Ne znam. Ajde ti spusti svoje cene, ionako pričaš da ti nije bitna zarada, i sa nižom cenom ćeš lako doći do nule ako sve prodaš.

zmcomics

Quote from: "Boban"Stvarno ne znam ko stavlja knjige na sto sa naslovnom nadole...

Oni kojima je posle potrebna rikna da vide šta imaju na stolu :D

markos

Prosečan nacionalni dohodak u Hrvatskoj je 2,3x veći od onog u Srbiji pa je normalno da se pojavi neka razlika u ceni.
Uvek je tako bilo; vi ste Zapad, razvijeni, prosperitetni, decenijama bliži EU nego mi, kod nas je gomila proizvoda jeftinija, radna snaga... ne vidim da ti je bilo šta od toga smetalo, jedino ti smeta cena, verovatno očekuješ da bi mi trebalo da idemo sa tvojim cenama kako to ne bi doživeo kao nelojalnu konkurenciju. Ne znam. Ajde ti spusti svoje cene, ionako pričaš da ti nije bitna zarada, i sa nižom cenom ćeš lako doći do nule ako sve prodaš.
Smeta mi stav - bit ce jeftinije, pa ne ocekujete valjda onda da bude i lijepo. Da si potrosio 500-600 Eura na dizajn, na vasem tirazu se to ne bi puno osjetilo na cijeni, dakle, i dalje bi bilo jeftino, a bilo bi bitno ljepse. No, toga ima i kod ostalih kolega napretek, ovo ne ide samo tebi...

Inace, sto se vase cijene tice, ja tu nemam vama sto prigovarati, imas pravo staviti cijenu koju hoces, naravno. Ali imam pravo na svoje misljenje o tome. Ja smatram da je nelojalna konkurencija s vase strane i vase svjesno ulazenje u gubitak - jer od planirane 3 knjige po 1880 dinara, ti si se odlucio sve to staviti u dvije knjige, ali cijena po knjizi ostaje ista. Dakle, odrices se prodaje jedne knjige vise, tj. odrices se trecine novca od prodaje - a ujedno ti ulazni troskovi ostaju gotovo isti.  Ne treba biti matematicar pa izracunati da vam je to jako neisplativ potez - jer sigurno neces imati 30% vecu prodaju od one koju si planirao u startu sa verzijom od tri knjige.
Po meni, ako imas 3 knjige po 1880, preslaganja 3 u 2 bi znacilo poskupljenje na 2400-2500 po knjizi.

Posto ovo nece biti dio edicije integrali, onda objasnjene s istom cijenom za sve integrale pada u vodu (ali dobro, bas me zanima integral gospodara jecma, da vidimo koliko ce to kostati!), dakle logicno objasnjenje bi bilo da se ide namjerno sa nerealno niskom cijenom kako biste bar necim bili konkurentni (dizajnom ocito niste, a i format ce kod cistunaca biti problem). Spekuliram, naravno, ali nije bez osnova.

Sto se mene tice, ova cijena je postavljena na kalkulaciju da se  pokrivam sa 60% tiraza. Tesko da cu u godinu dana prodati vise od 60% i nize od toga je riskantno ici, ako zelim prezivjeti ovu godinu:)

marlowe

Jedini problem je kako objasniti da neko ko stripove izdaje "iz ljubavi", nema ni sekretaricu, ni kancelarije, niti jednog zaposlenog, dakle radi sa minimalnim troskovima - telefon & komp, pravi izdanja koja su obicno 50% skuplja od istih izdanja konkurentskih kuca, koje su sve "suvi kapitalisti".
Sto bi rekla pesma - "to je ljubav, to se voli".
Fly like a butterfly,
Sting like a bee.

Boban

a ti si, markose, dao melini 500€?
to hoćeš da kažeš?
vidiš, melina bi u srbiji za onaj dizajn dobila 20-30€, to je njena realna vrednost, ali ti si zaljubljen u nju i njen rad pa nisi sposoban za realnost. Ona podilazi ekstremnim stripofilima i vama je to dovoljno.
BP izdanje je daleko atraktivnije i provokativnije i mnogo više odrađuje ono što jeste osnovna namena dizajna knjige: privući pažnju i povećati prodaju...

Ako zaista misliš da je tvoje rešenje superiorno, a naše amatersko, onda, veruj mi, imaš veliki problem sa percepdijom stvarnosti.

markos

Quote from: "marlowe"Jedini problem je kako objasniti da neko ko stripove izdaje "iz ljubavi", nema ni sekretaricu, ni kancelarije, niti jednog zaposlenog, dakle radi sa minimalnim troskovima - telefon & komp, pravi izdanja koja su obicno 50% skuplja od istih izdanja konkurentskih kuca, koje su sve "suvi kapitalisti".
Sto bi rekla pesma - "to je ljubav, to se voli".
Nabroji mi analogna konkurentska izdanja u Hrvatskoj od kojih su moja 50% skuplja.
Inace, ako se u minimalne troskove ubraja najbolji dizajn i prijevod, onda stvarno...
Inace, ukupno 4 najveca izdavaca strip albuma u Hrvatskoj imaju  ukupno 2 zaposlenih.
Inace, ostali veliki izdavaci u Hrvatskoj imaju veliki broj ostalih kiosk izdanja koji im pokrivaju troskove, dok ja sve moram pokriti iz albuma.

markos

Quote from: "Boban"a ti si, markose, dao melini 500€?
to hoćeš da kažeš?
vidiš, melina bi u srbiji za onaj dizajn dobila 20-30€, to je njena realna vrednost, ali ti si zaljubljen u nju i njen rad pa nisi sposoban za realnost. Ona podilazi ekstremnim stripofilima i vama je to dovoljno.
BP izdanje je daleko atraktivnije i provokativnije i mnogo više odrađuje ono što jeste osnovna namena dizajna knjige: privući pažnju i povećati prodaju...

Ako zaista misliš da je tvoje rešenje superiorno, a naše amatersko, onda, veruj mi, imaš veliki problem sa percepdijom stvarnosti.
Kolko para, toliko muzike, tako je uvijek bilo. Ne cudi me nimalo sto si dizajn platio 20 eura.
I mislim da si ti taj koji ima problem sa percepcijom stvarnosti.
I da, vase rjesenje je amatersko. Sorry, ali tako je.

Boban

Quote from: "marko"Sto se mene tice, ova cijena je postavljena na kalkulaciju da se pokrivam sa 60% tiraza.

Hajde da pokušamo iz svega ovoga izračunati koliki je tiraž.

Troškovi koji ne zavise od tiraža:
Prevod 1000
dizajn 500
priprema 500
fajlovi 4000
UKUPNO 6000

Ako je tiraž 1000, a prodajna cena 50€
Štampa 1000 komada maximum 15000€
autorska prava 8% 4000
Štampa 500 komada maximum 10000€
autorska prava 8% 2000

Dakle, ako markos radi 1000 primeraka to ga okvirno košta 25000€, a ako radi 500 to ga košta 18000.

Iz podatka da mu prodaja 60% tiraža popunjava troškove i uz pretpostavku da deo koji ide preko knjižara mu otkida još 30%, dolazimo do toga da je tiraž 1000 i da će prodajom celokupnog tiraža zaraditi oko 15000€.
Dakle, nije u pitanju nula, nego zarada od 15000€ u najgorem slučaju; verovatno bliže 20000.
Iz ovoga je vrlo jasno da bi njegova cena ladno mogla da ode dole 20% a da mu egzistencija ne bude narušena.

markos

Pa s obzirom da sam rekao da se pokrivam na 60% prodaje, jasno da cu, kad prodam sve, zaraditi. Da mi je samo docekati da prodam sve. A usput, tek kad prodam sve Ljubav i Rakete. Pa Svagdanju borbu. Pa npr. From Hell. Pa i ostale ultra komercijalne stvari koje radim. Ih, to ide ko alva, jos samo godinu dvije-dana, dok skupim prvi milijun, kazu da je poslije puno lakse.

Boban

Ove dve izjave su sa istog topika u istom danu:

Quote from: "marko"Mene ne zanimaju ogromne naklade, zarade, trgovacki aspekti, ovo ono. Sve sto me zanima je da se docepam pozitivne nule i idem raditi nesto novo.

Quote from: "marko"Pa s obzirom da sam rekao da se pokrivam na 60% prodaje, jasno da cu, kad prodam sve, zaraditi.

Dakle, 15000-20000€ za dve knjige je pozitivna nula u tvom shvatanju stvarnosti... OK, ako radiš deset knjiga godišnje, nije ni taj milion tako daleko.

markos

Ajd ne kenjaj. I sam jako dobro znas kako to ide. Neke se stvari prodaju bolje i s njima pokrivas one koje idu losije. Kamo srece da rasprodam sve Metabarune, ali to je prilicno nevjerojatna situacija.  Comanche, puno poznatiji i popularniji strip (a svi znamo da se kod nas najbolje prodaju popularni reprinti), nije blizu rasprodaje u godinu dana, a kamoli ce Metabaruni.

Boban

Možda je ipak problem u tim stripofanovskim naslovnicama koje potpuno eliminišu ozbiljne kupce?

markos

Quote from: "Boban"Možda je ipak problem u tim stripofanovskim naslovnicama koje potpuno eliminišu ozbiljne kupce?
Ne, problem je sto je strip publika ogranicen skup ljudi sa ogranicenim budzetom i sto se kod nas prodaje Alan Ford, Bonelli, Bonelli, Bonelli, Bonelli, ..., Asterix, Talicni, Hermann, Pratt i tocka. Ljudi bi htjeli kupiti nesto sa strane, nesto novo i van te liste, ali nemaju novca, jer su im gore navedene stvari prioritetnije.  
Nemoj mi samo reci da ces imati stotine slucajnih kupaca koji ce doci i dati 4000 dinara ili 500 kuna za dva stripa koja prvi put vidi i cuje, koliko god ona super bila nacrtana i ispricana.
I daj se skuliraj i, za Boga miloga, promijeni te naslovnice dok jos mozes. Ne znam tko ti je utuvio u glavu te price o atraktivnosti i uocljivosti, ali te je gadno zeznuo.

marlowe

Onda je razlika izmedju strip publike u Srbiji i kod vas dosta velika.
Kod nas ne ide Boneli, ali zato ide americki i francusko-belgijski strip.
Mashala, kazem ja.
Fly like a butterfly,
Sting like a bee.

SuperGoof

Quote from: "marlowe"Onda je razlika izmedju strip publike u Srbiji i kod vas dosta velika.
Mashala, kazem ja.

Od cega se najvise zudno iscekuje Americki! :D  :D Ljudi su jednostavno najbolji u tome.
We ain't getting any younger, you know!

Boban

da, mi smo onda zaista dva sveta... BP sprema sada za leto druga izdanja dve grafičke novele iz one prve serije od pet... tiraži su bili 2000... da ne ispadne da se samo hvalimo Hogarom koji se munjevito bliži trećem izdanju. A sve će ih ušiti 300 za koji se ladno može desiti da već u maju bude reprintovan.

The Force

Quote from: "Boban"pa ja sam to i rekao: postoje DVA različita pravila: evropsko je to što je napisao zmcomics, samo ljudi koji tako rade treba da znaju da impresum i sadržaj idu pozadi.
meni više prija američko i oduvek ga radim... impresum i sadržaj napred, rikna se čita kada knjiga leži na stolu onako kako se knjiga i stavlja na sto, naslovnom gore. Stvarno ne znam ko stavlja knjige na sto sa naslovnom nadole...

Samo se drži američkog načina  :)  Tako je najpraktičnije.
Smrt fašizmu, sloboda narodu? Pa gde to ima...

Duh_koji_hoda

Smeta mi stav - bit ce jeftinije, pa ne ocekujete valjda onda da bude i lijepo. Da si potrosio 500-600 Eura na dizajn, na vasem tirazu se to ne bi puno osjetilo na cijeni, dakle, i dalje bi bilo jeftino, a bilo bi bitno ljepse. No, toga ima i kod ostalih kolega napretek, ovo ne ide samo tebi...

Inace, sto se vase cijene tice, ja tu nemam vama sto prigovarati, imas pravo staviti cijenu koju hoces, naravno. Ali imam pravo na svoje misljenje o tome. Ja smatram da je nelojalna konkurencija s vase strane i vase svjesno ulazenje u gubitak - jer od planirane 3 knjige po 1880 dinara, ti si se odlucio sve to staviti u dvije knjige, ali cijena po knjizi ostaje ista. Dakle, odrices se prodaje jedne knjige vise, tj. odrices se trecine novca od prodaje - a ujedno ti ulazni troskovi ostaju gotovo isti.  Ne treba biti matematicar pa izracunati da vam je to jako neisplativ potez - jer sigurno neces imati 30% vecu prodaju od one koju si planirao u startu sa verzijom od tri knjige.
Po meni, ako imas 3 knjige po 1880, preslaganja 3 u 2 bi znacilo poskupljenje na 2400-2500 po knjizi.

Posto ovo nece biti dio edicije integrali, onda objasnjene s istom cijenom za sve integrale pada u vodu (ali dobro, bas me zanima integral gospodara jecma, da vidimo koliko ce to kostati!), dakle logicno objasnjenje bi bilo da se ide namjerno sa nerealno niskom cijenom kako biste bar necim bili konkurentni (dizajnom ocito niste, a i format ce kod cistunaca biti problem). Spekuliram, naravno, ali nije bez osnova.

Sto se mene tice, ova cijena je postavljena na kalkulaciju da se  pokrivam sa 60% tiraza. Tesko da cu u godinu dana prodati vise od 60% i nize od toga je riskantno ici, ako zelim prezivjeti ovu godinu:)

ok, kao obican potrosac ipak cu morati da kazem da se na slazem sa ovim tripovima o nelojalnoj konkurenciji.... zajebi ti tu pricu.... ja smatram da je pozitivna stvar sto se vi natezete oko toga ko ce koga da zajebe, jer  time mi koji bacamo pare na vasa izdanja, umesto da citamo skenove kao sav normalan svet, izvlacimo kakvu takvu korist....

Duh_koji_hoda

Quote from: "marko"Ajd ne kenjaj. I sam jako dobro znas kako to ide. Neke se stvari prodaju bolje i s njima pokrivas one koje idu losije. Kamo srece da rasprodam sve Metabarune, ali to je prilicno nevjerojatna situacija.  Comanche, puno poznatiji i popularniji strip (a svi znamo da se kod nas najbolje prodaju popularni reprinti), nije blizu rasprodaje u godinu dana, a kamoli ce Metabaruni.

he, he , ne zajebaji, Komanca je objavljen i 5000 edicija na ovim prostorima i nije ni do kolena Metabaronima.....

Duh_koji_hoda

Quote from: "marlowe"Onda je razlika izmedju strip publike u Srbiji i kod vas dosta velika.
Mashala, kazem ja.

... moram da kazem da je ovo 60ak posto tacno i da mi se veoma dopada... ali to sam samo ja ....

Boban

A ti, Duše, vidim iz nekog ludog provoda, a?
Nadam se da ti je prijalo dok si se dovodio u to stanje.

Duh_koji_hoda

Quote from: "Boban"A ti, Duše, vidim iz nekog ludog provoda, a?
Nadam se da ti je prijalo dok si se dovodio u to stanje.

nope strejt sam totalno... jedino sto sam ucio neprekidno 5 sati ....

Boban

vidim ja da ti oči kolutaju, a jezik podrhtava...

Alex

Quote from: "Duh_koji_hoda"
Quote from: "marko"Ajd ne kenjaj. I sam jako dobro znas kako to ide. Neke se stvari prodaju bolje i s njima pokrivas one koje idu losije. Kamo srece da rasprodam sve Metabarune, ali to je prilicno nevjerojatna situacija.  Comanche, puno poznatiji i popularniji strip (a svi znamo da se kod nas najbolje prodaju popularni reprinti), nije blizu rasprodaje u godinu dana, a kamoli ce Metabaruni.

he, he , ne zajebaji, Komanca je objavljen i 5000 edicija na ovim prostorima i nije ni do kolena Metabaronima.....

Po ko zna koji put tvoja pervertirana percepcija stripa.

Komanča je jedan od najpoznatijih stripova svih vremena. Herman je genije, Greg legenda.

S druge strane Jodorovsky je poznat kao kič scenarista, a ono što je kod nas do sada objavljeno od Himineza govori samo da je jedva prosečan crtač.
Avatar je bezlichna, bezukusna kasha, potpuno prazna, prosechna i neupechatljiva...USM je zhivopisan, zabavan i originalan izdanak americhke pop kulture

Duh_koji_hoda

Quote from: "Alex"
Quote from: "Duh_koji_hoda"

Po ko zna koji put tvoja pervertirana percepcija stripa.

Komanča je jedan od najpoznatijih stripova svih vremena. Herman je genije, Greg legenda.

S druge strane Jodorovsky je poznat kao kič scenarista, a ono što je kod nas do sada objavljeno od Himineza govori samo da je jedva prosečan crtač.

hahahahahahhahaa.... alo covece.... kic scenarista.... prosecan crtac.... kada ces ti da prestanes da zivis u sedamdesetima-osamdesetima..... mislim i ja ih volim, po meni zlatno doba R'N'R... ali stvarno, daj osvesti se malo....  vreme je zajebana stvari, gazi sve sto stigne... tebe je odavno pregazilo, ali ti to ocigledno nikako da prihvatis.... Najpoznatiji strip svih vremena... gde??? U Francuskoj i na prostoru bivse SFRJ ??... uuuuuuuu.... jaka stvar....  aj prestani da lupas, molim te????

Alex

QuoteEtimologija nemačke reči "kič" ukazuje na "prikupljanje djubreta na ulici", a kasnije "preprodavanje starog". Danas, kič označava jeftine "umetničke predmete" načinjene industrijski i namenjene masovnoj potrošnji. Kič podrazumeva estetiku neukusnih, vulgarnih i glupih elemenata, ali je savršeni simbol našeg potrošačkog društva. Aleksandro Žodorovski, francuski strip scenarista čileanskog porekla, inače mistik, mag i guru, odličan je poznavalac potrošačke psihologije. Njegova "Obećana galaksija" (Imanoid Asosije), osmi i poslednji nastavak serijala "Tehno-očevi" radjenog u saradnji sa crtačem Zoranom Janjetovim i koloristom Fredom Beltranom, dokaz je njegovog savršenog ovladavanja kič materijom. Nadahnuvši se biblijskim putovanjima proroka Mojsija, Žodorovski bez ikakvog smisla redja dogadjanja ne bi li tako napunio 48 tabli još jednog albuma

QuoteSociolog Abraham Mol kaže u svojoj knjizi "Psihologija kiča - umetnost sreće" da se kič definiše kroz pet principa: osrednjost, neadekvatnost, nagomilavanje, sinestezija i udobnost. Tako se kič delo odlikuje ponavljanjem, gomilanjem i preteranom teatralnošću, stvarajući stereotipe koji odgovaraju brzom zadovoljavanju popularnih potreba. Stvaralaštvo Žodorovskog upravo se zasniva na principu zadovoljavanja savremenih potreba za instant avanturom i duhovnošću. Upotrebljavajući religijsku terminologiju, Žodorovski postaje savršen primer teorije Hermana Broša, austrijskog pisca i esejiste, da kič kao masku često upotrebljava teologiju i mitologiju. Kičifikacija mita, prema Gilu Dorflesu, italijanskom psihijatru i profesoru estetike, najčešće upotrebljava Idilu, Utopiju, Sreću, Ljubav i Smrt. Čovečanstvo je oduvek počivalo na mitovima, tako da rečnik mitologije ima hipnotičku moć. Perverzom upotrebom ovog elementa, Žodorovski mitskim slikama oblepljuje prazninu, stvarajući emotivne i estetske šeme