• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

NARATIVNA RADIONICA u društvu "Lazar Komarčić"

Started by taurus-jor, 15-04-2007, 21:53:21

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

taurus-jor

NARATIVNA RADIONICA
Moderator: Jelena Martinović, uz aktivnu podršku i savete Vlade Lazovića i Jovana Ristića

"Bojite se nastupa pred publikom? Imate priču koju želite da ispričate ali nemate kome? Dijalozi u vašem novom proznom delu zvuče izveštačeno? Imamo rešenje za vaš problem!

Ljudi se od davnina bave usmenim poripovedanjem. Ta veština se danas pojavljuje najčešće u power-point prezentacijama, ali i u umeću da dobro ispričate vic, smislite uverljuvu laž na poslu ili šarmirate sagovornicu/sagovornika. Sve su to, na kraju, priče.

Učestvujte u novoj radionici kluba "Lazar Komarčić", obnovimo pripovedanje uz vatru. Drva mi obezbeđujemo, vi ponesite maštu i glas a zaboravite tremu kod kuće ili u prevozu."

Tema radionice za 16. april - svaki učesnik će pokušati ukratko da opiše šta ga to ustvari čini ljubiteljem fantastike, tj. daće kratak opis svog životnog puta kroz svet fantastike, sa osvrtom na eventualno stvaralaštvo (literarno, likovno, muzičko ili filmsko). Cilj je predstaviti sebe na pravi način.

Termin - svakog ponedeljka od 18h do19h u prostorijama kluba "Lazar komarčić"

U pripremi takođe učestvovali - Dragana Stojiljković, Pavle Zelić, Tamara Lujak i drugi.
Teško je jesti govna a nemati iluzije.

http://godineumagli.blogspot.com

Loengrin

Hvala Jore!

Za sada se prijavilo oko desetak učesnika.
Naravno, svi zainteresovani su pozvani da nam se pridruže, bilo kao učesnici ili kao publika.

Dođite obavezno, biće veselo, zabavno i poučno!  :!:
There must be a happy medium somewhere between being totally informed and blissfully unaware.

Ghoul

nadam se da deo pouke nije i to da je ovo pravilno pisati:

Quote from: "Loengrin"oko desetak :!:
https://ljudska_splacina.com/

Loengrin

Šta malo ti je?  :?
.
.
.
Šalim se!  :lol: Hvala na ispravci.
Zatekneš li se kojeg ponedeljnika u Beogradu, svrati do radionice. Tvoje budno uho bi moglo dobro da nam dođe, ili bi to možda bilo ispod tvoje nečasti?
There must be a happy medium somewhere between being totally informed and blissfully unaware.

Ghoul

Quote from: "Loengrin"Zatekneš li se kojeg ponedeljnika u Beogradu, svrati do radionice. Tvoje budno uho bi moglo dobro da nam dođe, ili bi to možda bilo ispod tvoje nečasti?

NIŠTA nije ispod moje nečasti.

avaj, retko sam ponedeljkom u Bg.

ipak, hvala na pozivu. :!:
https://ljudska_splacina.com/

Boban

I, kakva je vanoficijelna ponuda?
Morate nečim motivisati ljude... besplatno pivo, prasetina, striptiz... ova ponuda kako ste je vi postavili, da svako dođe i priča svoje tajne snove liči na sektaška okupljanja vrlo aktuelna početkom osamdesetih.
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Loengrin

Ah Bobane, ponekad stvarno pomislim da si vidovit! :?  

Vidiš, na ovom prvom okupljanju biće - muzike, pića i najvažnije, vazduha, promaje, tj. friškog lufta koliko god poželiš!  :lol: (tj. pića koliko god platiš  :evil: )

Kako sad pa to? :shock:
E, pa iz jednog prostog razloga:

xtwinkle RADIONICA ĆE SE DANAS ODRŽATI U MAVERIKU xtwinkle

Da pojasnim, usled nekih teKničkih pretumbacija to važi samo za danas, već od sledećeg ponedeljka (dao Švorc) biće sve kao što je i zapoveđeno, tj. u prostorijama kluba.

Ko ne zna gde je Maverik (ili je to Mawerick), nek samo uđe na glavni ulaz u Dom omladine i popne se širokim stepenicama i naći će nas.

angel011

Pa, narativna radionica te vrste i ne treba da bude u klasičnom ex-catedra prostoru.
We're all mad here.

Loengrin

Quote from: "angel011"Pa, narativna radionica te vrste i ne treba da bude u klasičnom ex-catedra prostoru.
I ti anđelu, obavezno dođi  :lol:

---
Hej, nemojte posle da sam čula kako neko nije došao zato što nije bio pozvan. Samopozivanje je obavezno, a padobranci poželjni kao i uvek!  :!:

Legolas

Svaki početak i nije toliko težak

I to se dogodilo!

Juče je zvanično počela sa radom "Narativna radionica" Društva Ljubitelja fantastike "Lazar Komarčić". Prvo okupljanje je održano u kafeu na prvom spratu Doma omladine u doduše malo bučnijoj ali ipak opuštenoj atmosferi.

Na samom početku je moderator Jelena Martinović podsetila, desetinu telom i duhom prisutnih učesnika, kakvi su to sve ciljevi pomenute radionice. Naravno, najveći deo sastanka je protekao u pripovesti svakog od učesnika o svom prvom kontaktu sa delima naučne fantastike, fantazije ili horora. Priče pojedinaca su sem pukog pominjanja omiljenih dela (Dina, Autostoperski vodič kroz galaksiju, Knjiga krvi, 2001: Odiseja u svemiru) ili autora (King, Asimov, Bredberi, Klajv Barker), obilovale i anegdotama iz mladosti nastalim pod utiskom nekog od žanrovskih dela, a koja su često, u daljem životu, bivala i razlog ličnog priklanjanja jednom od pomenutih žanrova.

Zamerka prvoj 'epizodi' Narativne radionice se odnosi na povremenu rasplinutost, čiji su mogući uzroci bučna muzika u kafeu, dosadna (mada zgodna) konobarica, ali verovatno i vidljiva želja većine učesnika da na prvom okupljanju što više toga pitaju ili ispričaju.

Prva zadata tema je bila veoma dobro prihvaćena, a za sledeće okupljanje, 23.04. u 18h, najavljeno je upoznavanje sa vidovima i tehnikama usmenog pripovedanja, uz direktnu primenu istog kroz priču na novu zadatu temu.

Sledećeg ponedeljka dođite i vi, kako bismo mogli da čujemo i vašu priču!
To što se nisam ulogovao na forum 12 godina ne znači da nisam svraćao.

SRX

Ja sam svoj komentar već dao juče.
A sad ću ga ponoviti široj publici:
,,Bilo je lepo. :lol: ''
Moj komentar se ne može oboriti i to ga čini savršenim!
HA!
"I medju njima se vodio ovakav razgovor."
K. Hamsun

Loengrin

Baš me raduje!  :lol:
Kako vreme bude odmicalo biće sve zanimljivije  :!:

O radionici možete čitati i na sajtu "Pogled iz svemirskog broda" koji kao i uvek vredno obaveštava o svemu što se dešava u klubu LK. Tu je osim najave Narativne radionice i izveštaj sa jučerašnjeg okupljanja - http://www.sfpogled.net/Vesti.html - uz prigodnu fotografiju jednog dela učesnika.

SRX

Evo, dao sam sebi slobodu da dodam neke članove koji nisu bili prisutni.
(u pitanju su Boki Bubnjar, Britni Spirs i SRX-ov alter-ego, Sunshine Superman (onaj zeleni))

K. Hamsun

SRX

Quote from: SRXEvo, dao sam sebi slobodu da dodam neke članove koji nisu bili prisutni.
(u pitanju su Boki Bubnjar, Britni Spirs i SRX-ov alter-ego, Sunshine Superman (onaj zeleni))

edit je zato što ne uspevam da nađem dobar sajt za upload fotki.
K. Hamsun

Loengrin

Zar ti nisam lepo rekla da to malo ubeljivije izvedeš! Na primer, Britni češka SRX-a po kosi, a Boki bubnjar dobacuje konobarici  :evil: .

SRX

K. Hamsun

Jake Chambers

Ček ček... Legolas je bio tamo? GDE??
Dopisi iz Diznilenda - Ponovo radi blog!

Loengrin

Quote from: "Jake Chambers"Ček ček... Legolas je bio tamo? GDE??
Obrati pažnju:

Na levom kraju ti je Varvarin, a na desnom Ivan do kojeg je sedeo Legolas sa svojom drugaricom.
Kada si se pojavio na blic stajao si između mene i Filipa. Nadam se da ti je sad jasnije ko je biJo gde, ali ne verujem da će ti mnogo pomoći da se setiš.  :wink:

@SRX
Ti beše želiš i sjutra da se pojaviš na radiJonici?

Loengrin

NARATIVNA RADIONICA - drugo okupljanje

Ponedeljak, 23.04.2007. u 18h
ponovo u kafeu Maverik (za neupućene - na prvom spratu uz velike stepenice)

Moderator: Jelena Martinović

Tema radionice: Prikazivanje neverbalnih metoda kroz usmeno pripovedanje na zadatu temu.

Na uspešnost usmenog pripovedanja ili govora uopšte, osim svesne, verbalne komunikacije, snažan uticaj imaju signali koje registrujemo na nivou podsvesti.
U neverbalne metode komunikacije spadaju:
- govor tela: mimika, gestikulacija, telesni stav i pogled
- paralingvistička sredstva: glas i dikcija
Pokušaćemo da se upoznamo sa dobrim i lošim stranama primene neverbalnih sredstava u toku usmenog pripovedanja.
 :shock: - :? - :roll: - :( - znaika - xwink2 - :wink: - xfrog - :lol: - xbigok

I da vas podsetim! :lol:

"Bojite se nastupa pred publikom? Imate priču koju želite da ispričate ali nemate kome? Dijalozi u vašem novom proznom delu zvuče izveštačeno? Imamo rešenje za vaš problem!

Ljudi se od davnina bave usmenim poripovedanjem. Ta veština se danas pojavljuje najčešće u power-point prezentacijama, ali i u umeću da dobro ispričate vic, smislite uverljuvu laž na poslu ili šarmirate sagovornicu/sagovornika. Sve su to, na kraju, priče.

Učestvujte u novoj radionici kluba "Lazar Komarčić", obnovimo pripovedanje uz vatru. Drva mi obezbeđujemo, vi ponesite maštu i glas a zaboravite tremu kod kuće ili u prevozu."

SRX

Quote from: "Loengrin"
@SRX

Uh... videću.
Juče sam imao saobraćajni udes (udario me motor), pa sam malo šepav...
Ne znam da li ću se oporaviti do sutra...
K. Hamsun

Loengrin

Quote from: "SRX"
@SRX

Uh... videću.
Juče sam imao saobraćajni udes (udario me motor), pa sam malo šepav...
Ne znam da li ću se oporaviti do sutra...
Auh! :(
Pa u koga (koju) si to gledao?  :wink:

Loengrin

NARATIVNA RADIONICA - drugo okupljanje

Ponedeljak, 23.04.2007. u 18h
ponovo u kafeu Maverik (za neupućene - na prvom spratu uz velike stepenice)

Moderator: Jelena Martinović

Tema radionice: Prikazivanje neverbalnih metoda kroz usmeno pripovedanje na zadatu temu.
:shock: - :? - :roll: - :( - znaika - xwink2 - :wink: - xfrog - :lol: - xbigok

(na prethodnoj strani detaljnjije)

SRX

Auh! :(
Pa u koga (koju) si to gledao?  :wink:

Ma, ne pitaj.
Očekujem sada detaljan izveštaj sa radionice, pošto sam postao žrtva ovog okrutnog sveta i brzog tempa još okrutnijeg grada.
K. Hamsun

SRX

Evo, baš u ovom trenutku, vi sedite u Maveriku, pijete pivo, espreso ili koka-kolu, a ja tugujem kući za netom, u bolovima, tražeći utehu u bezličnim stranama širom ovog ogromnog interneta.

Moj um je široka reka
zagađena turobnim mislima.
U njoj neka nada čeka
kjhasdklasdf adf

...nikada nisam bio neki pesnik...
K. Hamsun

sivka

Otišla sam. Ko hoće, zna gde će me naći.

lilit

Quote from: "greymalk"http://picasaweb.google.com/spomenka/23April2007

Molim, bez komentara na kvalitet fotki.  :cry:

greys,
super su fotke. :lol:
That's how it is with people. Nobody cares how it works as long as it works.

pilot babo

Čini mi se da je druga narativna radionica bila još interesantnija od prve. Čuli smo dve zanimljive priče, očekujemo njihove skraćene pisane verzije sledeće nedelje i postaje sve jasnije u kojem će se pravcu ovo u budućnosti kretati.

Quote from: "SRX"Evo, baš u ovom trenutku, vi sedite u Maveriku, pijete pivo, espreso ili koka-kolu, a ja tugujem kući za netom, u bolovima, tražeći utehu u bezličnim stranama širom ovog ogromnog interneta.

Moj um je široka reka
U njoj neka nada čeka
kjhasdklasdf adf

...nikada nisam bio neki pesnik...

SRX, ne kloni duhom!

A, da bi postao pesnik, moraš da počneš da šljokaš.
Vasionskog broda svemirom što hoda, Pilot lično, to sam ja.

sivka

Quote from: "lilit_depp"
Quote from: "greymalk"http://picasaweb.google.com/spomenka/23April2007

Molim, bez komentara na kvalitet fotki.  :cry:

greys,
super su fotke. :lol:

Hvala  :)
Mislim da ce i kod Nevidljivog biti prilog sa fotkama.
Bilo je posebno lepo sto su dosli i Dragan R Filipovic, Radmilo Andjelkovic, Zoran Stefanovic, Vlada Lazovic i Vlada Vesovic. Ili : Veliki na okupu.

Narativna radionica pokazuje dobar pravac razvoja i zaista bi bilo dobro da se dobije prostor jer je u Maveriku guzva i buka pa nije jednostavno fokusirati se na pricu.

U redovnom terminu bila je prica oko stripova i Belog Puta. Zahvaljujuci Stefanovicu i Andjelkovicu krenula je u zivahnom tempu, kontraverzno - kako bi to Zoran rekao, i tako je ostalo do kraja.

Posle razgovora - jos razgovora, evociranja uspomena, planova i interesantnih osvrta na strip, strip scenario i jos kojesta. . .

Kunac

"zombi je mali žuti cvet"

Loengrin

Neverbalne metode komunikacije će sačekati neku drugu priliku da budu glavna tema radionice.

Ovoga puta, povučeni predlogom iskusnijeg Radmila Anđelkovića, krenuli smo putem pravog pripovedanja uz vatru (ok to je bio dim cigareta u kafeu, ali...), sa ciljem da se priče nastale u radionici kasnije zapišu, izbruse i pri novom okupljanju pročitaju.
Sledećeg ponedeljka je, po regularnom rasporedu, predavač  Radmilo Anđelković, pa očekujemo nastavak pripovedanja u radionici, ali od strane nekih drugih učesnika.

Kada se budemo uselili u prostorije kluba, biće objavljen i program Narativne radionice.

Quote from: "SRX"Moj um je široka reka
U njoj neka nada čeka
kjhasdklasdf adf
:cry: Srle, osvetićemo te!  :cry:
:lol:

@greymalk
hvala na lepim fotkama  :lol:
a i komentarima  :)

Trebalo bi ovaj tekst o BPu, a i link ka fotkama, proslediti na istoimeni topik (tamo se još niko nije postovao svoje utiske :( )

SRX

Quote from: "greymalk"
Bilo je posebno lepo sto su dosli i Dragan R Filipovic, Radmilo Andjelkovic, Zoran Stefanovic, Vlada Lazovic i Vlada Vesovic. Ili : Veliki na okupu..

E, jebiga. A taman sam se bio naostrio da propitujem malo o 'Slovenskoj'.

QuoteA, da bi postao pesnik, moraš da počneš da šljokaš.

Verovatno je to u pitanju.

ČaaAaše lomiIIiIiM.
ruke mi krvaveeEeeEE
K. Hamsun

angel011

Dobre fotke.

Ona sa mačkom, je l' to beše ono što sam uslikala ja?
We're all mad here.

sivka

Quote from: "angel011"Dobre fotke.

Valjda, na folderu pise Angel. Verovatno dok sam ja bila na putu. A vidim i da mi nedostaju neki stripovi ..  :wink:

angel011

Quote from: "greymalk"
Quote from: "angel011"Dobre fotke.

Valjda, na folderu pise Angel. Verovatno dok sam ja bila na putu. A vidim i da mi nedostaju neki stripovi ..  :wink:

Da, to je onda to, kad sam zaku donela traženu knjigu. I, da, ima nekih stripova kod mene.  :D
We're all mad here.

pilot babo

ČaaAaše lomiIIiIiM.
ruke mi krvaveeEeeEE

Svaka čast! Domaći rokenrol ima budućnost.

SRX

QuoteSvaka čast! Domaći rokenrol ima budućnost.

Mislis - ROK-E-ROL?
(kada vec pricamo o tome, da budemo verodostojni narodu i pricamo onako kako se uci u skoli)
K. Hamsun

pilot babo

Ma, kako god. Važno je da se zna na šta se misli!  :)

Loengrin

Quote from: "SRX"Mislis - ROK-E-ROL?
:? Imaš L viška!  :evil:

SRX

Quote from: "pilot babo"Ma, kako god. Važno je da se zna na šta se misli!  :)

Nemoj tako! Vazno je jednoj zemlji u tranziciji da postuje skole i nastavni plan. Ako mi ne postujemo nasu zemlju, ko ce?
СРБИЈА!
Него, ево нећу више офф-топиковати, па ћу се вратити на тему:
Šta se radi sledećeg ponedeljka?
Hoće li biti u sali na prvom spratu?
K. Hamsun

pilot babo

Dogovor izgleda ovako: neka se svako seti nekog zanimljivog događaja iz života, dođe na radionicu i ispripoveda ostalima. A dobićemo i pisane verzije dve priče koje smo čuli na prethodnoj radionici.

A zašto se još nismo preselili iz maverika u salu i kada će se to dogoditi? Loengrin je više upućena u to. Prokleta birokratija. Nisam siguran da uopšte želim da znam detalje.

Loengrin

Quote from: "pilot babo"

Dogovor izgleda ovako: neka se svako seti nekog zanimljivog događaja iz života, dođe na radionicu i ispripoveda ostalima. A dobićemo i pisane verzije dve priče koje smo čuli na prethodnoj radionici.

A zašto se još nismo preselili iz maverika u salu i kada će se to dogoditi? Loengrin je više upućena u to. Prokleta birokratija. Nisam siguran da uopšte želim da znam detalje.
Ne želiš da znaš, evo i ja pijem da zaboravim  :wink:
Poslala sam upravi Doma omladine doktorsku disertaciju  :( tj. detaljan plan i program NR i sad čekam odgovor.

Radionica će sledećeg ponedeljka takođe biti u Maveriku, ali nam je Radmilo odobrio malo više vremena nego obično (objašnjenje preko PM), pa će biti zanimljivo.

Zato, priču na gotovs i da te vidim u ponedeljak! Jasno?  :D

SRX

Nešto nije u redu sa ovim svetom.
Konstatovao sam danas, krajnje opravdano.
Naime, u nedelju putujem, tako da neću opet doći.
:cry:  :cry:  :cry:
Majke mi ću da krenem da pijem od muke, pa će još od mene pesnik ispasti!
K. Hamsun

pilot babo

Ne želiš da znaš, evo i ja pijem da zaboravim  :wink:

Čovek ponekad mora da pije da ublaži bol. Nemoj da se ustručavaš.

Loengrin

S te strane će mi Maverik nedostajati ... kada naručiš kafu, priču dobiješ besplatno (k'o šećer)  :wink:

Vidiš, moraću da nosim termos s kafom, ako/kada nam odobre korišćenje prostora gore.

Loengrin

xtwinkle RADIONICA ĆE SE I DANAS, 07.05., ODRŽATI U MAVERIKU xtwinkle
u terminu od 18h-19h

Tema:  Pripreme predavačkog ili pripovedačkog nastupa pred publikom

Moderatori: Jovan Ristić i Jelena Martinović

Za uspešno govorništvo ili pripovedanje je bitno unapred znati kakvoj ćemo se publici obraćati. Pripreme tema i sadržaja onoga što nameravamo da pričamo, zavise u mnogo čemu od uzrasta, pola, mentaliteta, obrazovanosti, porekla, pa čak i verske opredeljenosti publike koja će nas slušati, kao i od utiska koji želimo na istu tu publiku da ostavimo.

Učesnicima radionice će biti predočeni mogući uzroci lošeg prijema od strane publike, čak i nakon unapred temeljno pripremljenog govora, priče ili predavanja. Takođe će moći da otkriju i da živ govor pred publikom nama daje u zadatak da pratimo reakcije naših slušalaca i eventualno korigujemo njegov sadržaj, dodamo neki novi komentar ili čak skrenemo na novu temu.

Pripovedač, predavač ili govornik mora biti fleksibilan, kako bi njegova publika imala osećaj da se on baš njoj obraća i da se od nje isto tako očekuje odgovarajuća rekcija.

DOĐITE! :!:

PS: Na prethodnoj radionici smo čuli tri priče. Prva je tesno pratila prvobitno zadatu temu Mrak i neobičan doživljaj iz detinjstva, u drugoj smo saznali za gramofon koji odaje špijunske šifre, a treća je bila o kratkom susretu pripovedača sa vukom, prilikom nedavnog uspona na Rtanj.

Izveštaje sa prethodnih radionica možete takođe pročitati i na: http://www.sfpogled.net/Vesti.html

SRX

Jel se meni čini, ili je ovaj tekst evoluirao od poslednjeg pojavljivanja? ...
K. Hamsun

Loengrin

Jel se meni čini, ili je ovaj tekst evoluirao od poslednjeg pojavljivanja? ...
Ovaj deo ne, on ostaje isti. Ono što ide pre njega je uvek drugačije, jer se teme razlikuju.

angel011

We're all mad here.

Kunac

"zombi je mali žuti cvet"

angel011

Paa... Ne posebno, ali ponekad napravim izuzetak.  :lol:
We're all mad here.