• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Ti piace GIALLO?

Started by Kunac, 10-05-2007, 17:47:09

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Dybuk

Sure. Zapravo jedini vid italijanskog horora koji mi se dopada.

Ovaj je odlican, malo opskurniji mada znalcima verovatno poznat.

L'occhio dietro la parete (Eyes behind the Wall, 1977) http://www.imdb.com/title/tt0076485/?ref_=fn_al_tt_1

Kunac

"Oči sa druge strane zida" su veoma bizaran film (što je za mene plus), drugačiji, davno sam ga gledao i zreo je za reprizu (posebno ako se pojavio dobar DVD rip, a vidim da jeste). Glavnu ulogu tumači Džon Filip "Dijabolik" Lou, a tu je i Olga Bisera, srpska glumica i Bond devojka.
"zombi je mali žuti cvet"

Kunac

Malo da oživimo topik... Nedavno sam reprizirao jedan poznat naslov.

"Tvoj porok je zaključana soba i samo ja imam ključ" je režirao Serđo Martino. Ovo je lepo snimljen film nastao u vreme kada su italo trileri, gialli, bili na vrhuncu ili tu negde (sedamdesete). Martino u svojoj filmografiji ima neke zaista dobre naslove ("Čudan porok gospođe Vard", "Slučaj škorpionovog repa", "Sve boje tame", "Torzo").

"Tvoj porok je zaključana soba i samo ja imam ključ" ima fenomenalan naslov, ali ne spada mađu najbolje Martinove trilere. Ipak, vredi ga pogledati, posebno na prekrasnom blurej ripu koji se nedavno pojavio. U pitanju je labava adaptacija Poove priče "Crna mačka", mada, da bi bila istinski dobra, previše rutinska i previše udaljena od izvornika. U filmu glumi prekrasna Edviž Fenek, Martinova ljubimica, kao i drugi poznati glumci iz giallo sveta: Anita Strindberg (ovde riđokosa), Luiđi Pistili i Ivan Rasimov ("naše gore list", rođen kao Иван Ђерасимовић).

Ako do sada niste gledali Martina, ovo nije film sa kojim treba početi, ima i boljih.

Ostavite ga za kasnije.

Васа С. Тајчић

Мени је сцена вожње главних ликова на мотору уз серпентине у сусрет судбини, праћена музиком Бруна Николаја, врло упечатљива.
Моја колекција дискова
"Coraggio contro acciaio"
"Тако је чича Милоје заменио свога Стојана."

Kunac

Quote from: Васа С. Тајчић on 06-01-2016, 15:44:59
Мени је сцена вожње главних ликова на мотору уз серпентине у сусрет судбини, праћена музиком Бруна Николаја, врло упечатљива.
Izuzetno! Ima odličnih delova u filmu, mada, u celini, zaostaje, bar po nekom mom osećaju, za najboljim Martinovom radovima. Na primer, Torzo mu je ekskvizitan. Volim i Škorpiona, pa i Gospođu Vard...

DeHickok

Quote from: Kunac on 06-01-2016, 15:55:28
Quote from: Васа С. Тајчић on 06-01-2016, 15:44:59
Izuzetno! Ima odličnih delova u filmu, mada, u celini, zaostaje, bar po nekom mom osećaju, za najboljim Martinovom radovima. Na primer, Torzo mu je ekskvizitan. Volim i Škorpiona, pa i Gospođu Vard...

Takodje. Martino mi je uvek bio drag, ali ovaj film, sa nesumnjivo nekoliko veoma zanimljivih momenata, ipak mi je negde, po kvalitetu, u sredini njegovog giallo opusa. Imao je i bolje (pomenuti Torzo i Lo strano vizio della Signora Wardh) ali gledao sam i njegove slabije poput Tutti i colori del buio. Napisah, nesto duzi osvrt (sve sa slikama :) ) na blogu pre nekih godinu dana.
Kako je Biograf razotkrio samog sebe i ostale 'vinjarije...

Kunac

QuoteMeni nije ni oduševio ni razočarao.

Upravo tako.

Kunac

Ovaj trećerazredni španski giallo iz 1973. godine nije posebno dobar, ali zato ima prvoklasnu postavku. Popularna strip junakinja Sexy Cat (ženska verzija Dijabolika, samo nasilnija i erotičnija) "oživljava" i počinje da ubija sve one koji joj se nađu na putu - čoveka koji tvrdi da ju je stvorio, glumicu koja učestvuje u nastanku TV serije zasnovane na stripu itd. Ubistva se gomilaju, a privatni detektiv Majk Keš (kakvo ime!) pokušava da prekine pir maskiranog ubice...

"Sexy Cat" je donosi kombo stripa & palpa u giallo oblandi. Ton je blago komičan, što je dobro, mada su ubistva prilično krvava i nasilna (što je takođe dobro). Ono što ne valja je činjenica da je film snimljen za šaku pezeta. To odnosi danak.

Film je dugi niz godina bio dostupan na užasnom VHS ripu ispranih boja, a te nedavno se pojavila pristojna verzija. Tu poboljšanu verziju vredi pogledati ako ste ljubitelj stripa i giallo kompletista, mada nećete biti na velikom gubitku i ako odlučite da ovu seksi macu zaobiđete... Bavin "Dijabolik" je superioran u svakom pogledu, a bolji su i "Kriminal" i, koliko se sećam, "Satanik".

Za kraj, jedna zanimljvost... Sexy Cat prilično podseća na čuveni Cat Claw... Da li se Kerac inispirisao ovim filmom, nepoznato mi je....

Kunac

Još jednan španski giallo iz sedamdesetih... "Ubica je jedan od trinaestoro" (1976) je film koji sam, da ne bude zabune, tek danas pogledao, a koji, u pojedinim segmentima, podseća na moj roman u nastavcima "Crveni sneg". Simpatična konincidencija, nema šta.

Trinaestro ljudi (plus posluga) se okuplja na izlolovanom imanju - domaćica ih za večerom obaveštava da je uverena kako je jedan od njih ubio njenog muža. Slede brojni dijalozi, uglavnom za stolom, optuživajnja i prepucavanje, sve prenaglašeno i melodramatično, a onda, naravno, i nova ubistva...

Ovaj minorni giallo nije previše dobar, ne spada u red klasika ili važnijih naslova, ali se lako gleda i umereno je zabavan. U njemu se pojavljuju zanimljivi glumci. Simon Andreu i Pol Neši su poznati svim poklonicima žanr filma, ali je još zanimljivije što u filmu glume  Carmen Maura i Eusebio Poncela - njih dvoje će se  nešto kasnije proslaviti u ranim Almodovarovim filmovima.

Truman

Krenuo od prvog posta i Kunceve liste. Pogledao prva dva. Hvala Kuncu!
"Do what thou wilt shall be the whole of the Law." A.C.

Truman

Lo strano vizio della signora Wardh
http://www.imdb.com/title/tt0066412/

Odgledao ceo na italijanskom, i nešto mi zaplet ne štima sasvim...Razumeo sam ga ( da me ne shvatite pogrešno! ), ali mi nije preterano ubedljivo...ali to je giallo!

Truman

La coda dello scorpione (1971)
https://www.imdb.com/title/tt0066924/

Управо гледам ово, требало би да је добро.

И то на Пинк Хорор!