• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

ABN's: History of the British and American Civilization

Started by Ghoul, 11-05-2007, 12:56:53

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Ghoul

DR ABN i dalje jaše u zaštitu ćirilice, srbstva i tradicionalnih vrednosti:

2007 09 06:

Cenjeni,

u novom broju nedeljnog casopisa "Evropa" imate jednu celu stranicu (str. 23) razmishljanja proslavljenog SF pisca Brusa Sterlinga (Bruce Sterling) o kompjuterskom prevodjenju, i njegov portret. Clanak ima nadnaslov "Brusov blog". Razmishljanja su malo krivudava, daleko od genijalnih, ali ipak na interesantnom terenu, i bliska su naucnoj fantastici. Sterling je svojevremeno, oko 1985, stekao slavu kao (valjda; mozhda) jedan od ideologa "kiberpanka", ili vec neceg slicnog, a u Srbiji je preveden njegov roman "Ostrva u mrezhi".

Za naucnu fantastiku je ohrabrujuca cinjenica da su Sterlingovo ime, i naslov clanka, najavljeni prilicno krupno u gornjem desnom uglu naslovne strane, ovako:

BRUS  STERLING  EvroMatriks

Casopis "Evropa" shtampa se latinicom i koshta 100 dinara. Kao shto ime casopisa i sugerishe, to je uglavnom politicki casopis, pro-zapadne orijentacije, anacionalan, pretezhno usmeren na one citaoce koji su intelektualci a ne zhele da pripadaju nijednoj naciji nego samo i jedino da budu gradjani; gradjani, nishta drugo. Jednostavno ne zhele i ne pristaju da u njihovom kulturnom identitetu i nasledju (heritidzu) postoji ma i najmanja truncica bilo kakve nacionalne pripadnosti, bilo cega etnickog, verskog itd. Dakle strogo bez kolektivnog identiteta. Izdavac je naznacen kao "NewsPress".

Na naslovnoj strani ovog broja je intelektualac Nebojsha Popov, poznat po svojoj anacionalnoj politici josh od vremena kad je osnivao "UJDI" ("Udruzhenje za jugoslovensku demokratsku inicijativu") negde oko 1989. godine, zatim GSS ("Gradjanski savez Srbije"; ta stranka se nedavno ugasila), ali takodje i poznat po svom vecito sumornom i depresivnom izrazu lica.

Zashto je on takav? Da li su gradjani bez nacionalnog identiteta manje skloni vedrom raspolozhenju? Mozhda zato shto su krenuli za nekoliko koraka blizhe, nego mi ostali, asimilaciji? Mozhda je usamljeno i tuzhno, ostati apsolutno i dosledno bez ikakvog kolektivnog identiteta? Covek koji nema svoj narod, u nekoj sushtini nema maltene nikog, zar ne? Dalo bi se barem pretpostaviti da nema za koga da navija kad gleda medjunarodna sportska takmicenja (pa ih zato i ne gleda), jer mu je savrsheno svejedno koja ce strana pobediti, jer nijedna nije njegova? - - Ali mozhda je to buducnost svih ljudi na svetu?

Popov je snimljen za svojim radnim stolom, ali iz donjeg rakursa, tako da izgleda kao div, koji u pozi imperatora samopouzdano gleda u buducnost, a istovremeno pruzha ruku nadole prema objektivu kamere, tako da shaka izgleda ogromna; a tom rukom kao da poklapa naslov, naime, kao da je sasvim "stavio ruku" na naslov, shtampan verzalom, koji glasi:

NEBOJSHA  POPOV

KUDA  IDE  SRBIJA

Vizuelna poruka ove naslovne stranice je: ruka Nebojshe Popova, coveka sa tako depresivnom facom, kontrolisace pravac kojim ce da ide Srbija; zna on, mudrac samopouzdani, kuda ide Srbija; on ce svojom teshkom rukom pritisnuti to pitanje.

Dalo bi se pretpostaviti da ce na sledecoj naslovnoj stranici, iduceg cetvrtka, biti Vesna Peshic? ili Goran Svilanovic? - - Casopis "Evropa" nudi jednu sasvim jasnu politicku opciju. Ali, opet, mozhda ce se i taj casopis vremenom menjati.

Moglo bi lako biti da ce se u ovoj srpskoj "Evropi" josh ponekad pojaviti kolumna Brusa Sterlinga, mozhda jednom mesecno, pa, ako saznamo, nastojacemo da vas obavestimo o tome. Dobro nam doshao, Sterlinge! Sterlonja! Sterlingovichu! - -  Njegova pojava u srpskoj shtampi svakako je, u principu, dobrodoshla.

Pozdrav, dr A. B. Nedeljkovic
https://ljudska_splacina.com/

Milosh

"Ernest Hemingway once wrote: "The world is a fine place and worth fighting for." I agree with the second part."

http://milosh.mojblog.rs/

Ghoul

Quote from: "Milosh"A šta će ovo na podforumu SF & Fantasy?

DO YOU BELIEVE THIS GUY IS FOR REAL???

ME NEITHER!

ACA-FANTASTIKA!!!

Milosh

Pa znam, ali ovo je ko poručeno za onaj tvoj strange but weird topik.
"Ernest Hemingway once wrote: "The world is a fine place and worth fighting for." I agree with the second part."

http://milosh.mojblog.rs/

Ghoul

mislim da ABN zaslužuje svoj poseban šou: LETEĆI CIRKUS DR ACE-FANTASTIKE!

Nyarlathotep

Quote from: "Ghoul"Dobro nam doshao, Sterlinge! Sterlonja! Sterlingovichu! - -  

Pozdrav, dr A. B. Nedeljkovic

Priceless!  :lol:
Da nema vetra, pauci bi nebo premrezili.

PTY

:o
Iskreno, ovakve stvari bude u čoveku skoro homicidalne nagone.

sivka

Quote from: "libeat":o
Iskreno, ovakve stvari bude u čoveku skoro homicidalne nagone.

Čuj, skoro! Uvek, redovno!!!  :lol:
Otišla sam. Ko hoće, zna gde će me naći.

PTY

Ja sad pre čitanja takvih stvari drmnem jednu vodkicu i jednu plavu tableticu... i ...divota jedna...  xrotaeye

Ghoul

dr abn zajedno sa studentima peva OH YOU NAUGHTY GOD OF JUSTICE:

Ghoul

na konkferenciji
JEZIK, KNJIŽEVNOST, IDENTITET  –  LANGUAGE, LITERATURE, IDENTITY
24-25. APRIL 2009.
DEPARTMAN ZA ANGLISTIKU – ENGLISH DEPARTMENT
Filozofskog fakulteta NIŠ

u okviru
PANEL 8: ISTORIJA, JEZIK, IDEOLOGIJA I IDENTITET, SALA 204, 14.00-16.00

izlaganje:
Aleksandar B. Nedeljković
(Filološko-umetnički fakultet, Kragujevac),
Još koliko dugo će Srbi postojati

dakle, petak, 14h, niš, filfak: odgovor na pitanje koje sve nas muči - direktno iz usta dr ABN-a!!!

Goran Skrobonja

Ovo mora da čuje - i što vernije prenese - svako ko se nađe u dato vreme na datom mestu. Sudeći po onome što je rečeni balj... pardon, lupe... pardon, govorio u LK, biće to krajnje interesantan događaj.
Tako mu je to. (K. Vonnegut)

Ghoul

vrlo je moguće da ćemo se ja i moj verni diktafon naći na licu mesta, a rapidšer link će u tom slučaju biti okačen već do 16h!
:!:

Usul

Ne mogu da verujem da stvarno postoje takvi likovi...
God created Arrakis to train the faithful.

scallop

Quote from: "Usul"Ne mogu da verujem da stvarno postoje takvi likovi...

God created ABN to train the faithful. :x
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Cornelius

Quote from: "scallop"
Quote from: "Usul"Ne mogu da verujem da stvarno postoje takvi likovi...

God created ABN to train the faithful. :x

Amin.  :cry:
Je n'ai aucune confiance dans la justice, même si cette justice est faite par moi.

Ghoul

abn je podbacio: 'predavanje' je bilo njegovo standardno izlaganje bez glave, repa ili smisla, ali bez urlajuće-smehotresnih momenata - just the usual ABN.
naravno, to je bilo prilično šokantno i glavovrteće za neicinirane (tj skoro sve slušaoce sem mene - a bar 7-8 ih je došlo samo njega da čuju i izašli su čim je završio), ali moj ennui je očekivao nešto žešće, nešto za antologiju.

naravno, ta njegova pričanjcija, ili ćaskanje, ili kako već da nazovem to neobavezno ćakulanje nije u sebi imalo ama baš ni trunku 'naučnog' izlaganja, nikakve potkrepe, nikakvih grafikona, tabela, statistika, brojki, istraživanja, ilustracija za extravagantne tvrdnje o skorašnjoj extinkciji srpskog naroda - bila je to tipična srpska 'da ti kaže čiča - cause I tellsya so' govoranjcija za koju je meni nepojmljivo kako se našla na jednom, ipak, NAUČNOM skupu.

ovo je bilo neozbiljno čak i kao kafanski tralala.

usnimio sam to, ali sam zaboravio da ponesem gajtan za povezivanje diktafona s kompom pa ćete na snimak sačekati do ponedeljka.

Usul

Quote from: "Ghoul"
usnimio sam to, ali sam zaboravio da ponesem gajtan za povezivanje diktafona s kompom pa ćete na snimak sačekati do ponedeljka.

Sa nestrpljenjem ocekujem snimak :)
God created Arrakis to train the faithful.

Cornelius

Ghoule, ti si bre još uvek fasciniran ABNom kad ćeš čak da postaviš na internet njegovu srbo-futurologiju. Zar nije bilo dosta što se Niš primio na ono "naučno"? Drugi to ne bi povezali sa ABNom, jer on obično nema grafikone, analize i uporedne studije, a to svi znamo.
Je n'ai aucune confiance dans la justice, même si cette justice est faite par moi.

zakk

Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

Boban

Mislim da te je ovo najviše pogodilo:

QuoteKao što se iz dole priloženog može videti, prof. ABN je lišen elementarne sposobnosti naučnog razmišljanja i naučnog izlaganja, a rad koji je u pitanju savršena je ilustracija (ne)ozbiljnosti ne toliko ovog čoveka, koliko sistema koji je nekog poput njega proizveo u doktora i omogućio mu da radi na fakultetu, da bude u komisijama za magistarske radove, i da u stručnim publikacijama objavljuje ovakve radove kojima stiče nove poene i napreduje!

a tebe ladno izbacili.
Možda ABN-ov uticaj i nije tako mali, možda mu je tvoja mentorka drugarica, možda mu je direktor tvoje bivše ustanove kućni prijatelj...
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Ghoul

zak, gde si ti video 'izrugivanje'?

ABN jeste VAŠ proizvod - laza k. TM - ali to ne znači da se ne sme sagledati i iz uglova koji nisu samo fanovsko-kafanski.
ovo gore nije 'izrugivanje' nego nacrt za analizu jednog TEXTA koji se izdaje za naučni rad, a zapravo je slabiji od prosečnog srednjoškolskog sastava tipa 'jesen u mojoj ulici'.

zakk

Čuj, "kvalitet" ABNovih radova je evidentan svakom ko je pokušao to da čita. Ja pričam o tome da ceo tekst ima posprdan, prezriv i izrugivački ton. Ako ti to ne vidiš, ako misliš da je taj tekst napisan objektivno i nepristrasno, grešiš debelo. Ako ti je do toga, pitaj Miloša da ti (ponovo) objasni, jer ja nemam živaca da se (ponovo) bavim time.

Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

lilit

Quote from: Ghoul on 29-01-2010, 13:12:55
ovo gore nije 'izrugivanje' nego nacrt za analizu jednog TEXTA koji se izdaje za naučni rad, a zapravo je slabiji od prosečnog srednjoškolskog sastava tipa 'jesen u mojoj ulici'.

Koliko naucnih radova si ti objavio u svojoj naucnoj karijeri te mozes da procenjujes sta jeste, a sta nije naucni rad?
That's how it is with people. Nobody cares how it works as long as it works.

Ghoul

moj text i ne pretenduje da bude naučna objektivna studija već je samo nacrt za jednu analizu koja će možda nekad biti preduzeta sa većim ambicijama nego što je iko to do sada uradio.
ton je onakav kakav materijal zaslužuje - zapravo, mnogo blaži, ali ne bih da ispadne da imam nešto lično protiv tog sirotog čoveka.
nije kriv on, krivi su oni koji su ga pustili.

Ghoul

lilit, imaš moju bibliografiju na blogu, pa izbroj sama.
što bih ja radio tvoj research umesto tebe?

lilit

ja brojim na kobsonu. www.kobson.nb.rs
i ne pitam za bibliografiju vec za naucne radove, posto si ih prvi pomenuo.
That's how it is with people. Nobody cares how it works as long as it works.

scallop

Kad se ABN napinjao da postane ZŽ umesto ZŽ-a nama je bilo smešno. Ovo je već urnebes - biti Iznogud umesto Iznoguda?
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Mica Milovanovic

Ja sam prisustvovao Acinoj odbrani doktorata i to je bila odbrana doktorata na nivou prosečnog doktorata u mojoj struci. Ništa spektakularno, ali ni u kom pogledu za omalovažavanje kakvo Aca doživljava na ovom forumu. Na mom fakultetu prisustvao sam bar na dva gora, a nisam bio na više od desetak. Na sva pitanja koja je komisija postavila, on je odgovarao vrlo korektno i argumentovano, a i tekst doktorata, koji je moguće naći, pokazuje da je on studiozno analizirao temu koju je odabrao.

Izrugivanje drugim ljudima, čiji je pristup životu drugačiji od vašeg, izrugivanje čoveku koji je život posvetio nečemu i koji je, povremeno, na vrhunskom nivou u pojedinim svojim aktivnostima (neki od njegovih prevoda su pravi mali biseri prevodilačkog rada), u najmanju ruku nije korektno.

Mica

Alex

Quote from: Mica Milovanovic on 29-01-2010, 21:50:52
Izrugivanje drugim ljudima, čiji je pristup životu drugačiji od vašeg, izrugivanje čoveku koji je život posvetio nečemu i koji je, povremeno, na vrhunskom nivou u pojedinim svojim aktivnostima (neki od njegovih prevoda su pravi mali biseri prevodilačkog rada), u najmanju ruku nije korektno.

Apsolutno. Čak čoveka čije je mišljenje u manjini (po pitanju ćirilice, srpstva & nacionalnog pitanja, "tvrdokorne" zainteresovanosti samo za tradicionalni SF a ne za druge žanrove...) treba negovati i, kao svaku manjinu, zaštititi od napada.

Meni su njegove vesti - postovi ovde bili simpatični i doprinosili su bogatstvu i raznovrsnosti, dok ga Boban nije oterao. Mada nisam stigao da ih pratim previše, jer je brzo po mom dolasku on otišao.
Avatar je bezlichna, bezukusna kasha, potpuno prazna, prosechna i neupechatljiva...USM je zhivopisan, zabavan i originalan izdanak americhke pop kulture

scallop

Boban nikoga nije "oterao". Pa ni ABN-a. ABN je purista kome nisu prijale divergencije u LK, pa ni na ZS. Njegov tehnički pristup SF žanru niko nije mogao da promeni, a na sreću taj pristup nije uticao ni na fandom. ABN se zato povukao tamo gde može da bude uticajan i osnovao svoje društvo.

Alex

Quote from: scallop on 30-01-2010, 18:47:50
Boban nikoga nije "oterao". Pa ni ABN-a. ABN je purista kome nisu prijale divergencije u LK, pa ni na ZS. Njegov tehnički pristup SF žanru niko nije mogao da promeni, a na sreću taj pristup nije uticao ni na fandom. ABN se zato povukao tamo gde može da bude uticajan i osnovao svoje društvo.

Nisam mislio isterao, nego, koliko se sećam, pale su neke uvrede i on je otišao.
Avatar je bezlichna, bezukusna kasha, potpuno prazna, prosechna i neupechatljiva...USM je zhivopisan, zabavan i originalan izdanak americhke pop kulture

Cornelius

Quote from: Alex on 30-01-2010, 19:12:19
Nisam mislio isterao, nego, koliko se sećam, pale su neke uvrede i on je otišao.

Ne znam da li je u komunikaciji sa Acom iko uspeo da ne prokljuca. Acini stavovi su cesto iritirajuci, izneseni na poseban, iskljuciv, nacin koji ne ostavlja ikakvu rupicu u svemiru za drugacije misljenje. Ipak, Aca je u LKu ostao jako dugo i, koliko ja znam, posecuje ovaj forum redovno. To sto ne pise ovde, smatram da ga forum ne zanima, kao sto rece Scallop, jer se teme udaljavaju od tvrdokornog SFa. Aca je tvrd orah, te ga Bobanove reci ne mogu da obeshrabre, niti icije druge. Zna si on svoj posao.

Inace, uvrede su padale ovde na raznim mestima i to skoro da nikoga nije oteralo sa sajta.

Ghoul

Quote from: Mica Milovanovic on 29-01-2010, 21:50:52Izrugivanje drugim ljudima, čiji je pristup životu drugačiji od vašeg, izrugivanje čoveku koji je život posvetio nečemu i koji je, povremeno, na vrhunskom nivou u pojedinim svojim aktivnostima (neki od njegovih prevoda su pravi mali biseri prevodilačkog rada), u najmanju ruku nije korektno

čak i ako načas prihvatim vašu terminologiju - čak i ako preskočim cepidlačenje oko toga da li je ovaj moj text 'izrugivanje' ili šta je - ajde da kažemo i da jeste: kakve veze s njim ima SBN-ov doktorat od pre 25+ godina, pojedini dobri prevodi (nekad davno) itd?

ja se u tom textu 'rugam' vrlo konkretnim neakademskim, neozbiljnim, smešnim trtljanjima koja se izdaju za naučni rad sa naučnog skupa i koja bi (trtljanja) trebalo da imaju nekakvu akademsku težinu, a u njima nema ni 'a' od akademske forme a kamo li sadržine.

to nije ruganje nego zgražavanje nad beslovesnim trućanjem bez poente, strukture, teze, argumenata ili i najmanje trunke ozbiljnosti, a koje se formalno ipak izdaje za ozbiljan, stručan rad u jednom ozbiljnom, akademskom zborniku.

možda je vama amatersko-kafansko-fanovsko-fanzinski diskurs bliži i prihvatljiviji; i onda kada se ispoljava u fanovsko-fanzinskim glasilima - poput onog skalopovog SAMO FIKCIJA - onda ja nemam ništa protiv, neka ga.

ali kad se ona orgija beslovesnosti i nenaučnog, ćaskalačkog, nekoherentnog, neargumentovanog, bezveznog trućanja objavi u zborniku radova sa naučnog skupa ili tao nešto, ja sam onda ZGROŽEN. ako se ja rugam ABN-u, onda se on ruga celoj akademskoj javnosti svojim ponašanjem na naučnim skupovima i 'radovima' koje na njima iznosi. ali to je ok, zato što postoje neki ljudi koji su lupali još više od njega na svojim odbranama, i zato što je pre 30ak godina ABN bio u stanju da uradi neke dobre, pa i odlične prevode?

Mica Milovanovic

Ghoule, ako zaista misliš da kroz život treba ići tako što ćeš svakome oko sebe ukazati na njegove gluposti, onda te problemi tek čekaju...
Mica

Ghoul

po tom pitanju, moji uzori su e. a. po, embrouz birs i oskar vajld, a ne mahatma gandi i pavle zelić.

neka bude kako biti mora, ja se saginjati (i/ili ćutati) neću.

Mica Milovanovic

Ali da li shvataš da te ljudi ne posmatraju kao embrousa birsa ili oskara vajlda?
Napadanje slabih čoveka ne čini jakim.
Mica

Ghoul

Mica Milovanovic

Naravno da ti neću na to odgovoriti. Ja zaista mislim da je veličina čoveka u traženju onoga dobroga u drugim ljudima, a ne njihovih slabosti. Vrlo je lako svakom čoveku naći slabe tačke i napadati ga.

Naš pristup životu se ne slaže, a ne naši stavovi o tome šta su nečije slabosti. I ja i ti i devedeset devet posto ljudi na ovom forumu znamo gde su dobre i gde su loše tačke pojedinih ljudi iz našeg okruženja.

Moj pristup je suprotan. Ja pokušavam da pronađem u onome oko sebe nešto što valja i to iznesem, ne skrivajući nečije mane, ali i ne potencirajući ih. Naravno da sam i ja ponekad oštar u svojim sudovima, verujem da se i na mene pojedini ljudi ljute što iznosim negativnije stavove o njihovim delima nego neki drugi kritičari - ali ja se zaista trudim da to ne činim na ličnoj bazi. Nemoj pogrešno da me shvatiš, ali u tvojim tekstovima se oseća i napad na čoveka, a ne samo na njegovo delo.

Nažalost, za većinu problema koje imaš i koje, iz meni i dalje neopravdanih razloga, javno iznosiš sam si kriv.

Mica

Ghoul

žao mi je što i neki ljudi koje smatram promućurnim padaju u zamku da moje textove pisane sa strašću i etitjudom etiketiraju kao 'lične napade'.

ja na isti, ličan način, reagujem na sve što me intelektualno i emotivno dotakne, bilo da je to neki američki ili japanski film ili srpski film (dobar ili loš), bilo da je inostrani ili domaći pisac ili teoretičar. prosto, vezano za ono do čega mi je stalo, čime se bavim, umem da –u blogovskim i forumskim pisanijima- obojim izrazitim ličnim notama, ali to bi trebalo čitati kao trag moje posvećenosti a ne osvetoljubivosti i ličnih napada (u slučajevima kada je povod neki domaći autor).

ja nemam nikakav ličniji i privatniji razlog za 'napad' na dr. zoću, abn-a, srpske psihe ili horor-psihijatra nego li za 'napade' na kameronovog AVATARA, ili na THE ROAD, ili neki drugi strani film ili roman koji me inspiriše na seciranje.

znam da je to teško ponekad razlučiti i shvatiti, i da je (srbima naročito) uvek lakše posegnuti za dežurnim 'objašnjenjima' takvih kritika: zavist, ljubomora, pakost, itsl.

ne očekujem da većina to smesta shvati, a naročito ne ona većina koja je intimno povezana sa nekim od meta mojih 'napada' (zoća, abn i sl.), i koja ima ugrađen refleks da 'brani' od tih 'napada', čak i onda kada sasvim promašuje temu tim 'odbranama'.

npr. ja svojim textom uopšte nisam doveo u pitanje celokupni minuli rad dr. abn-a, pa je prilično promašena tema pričati o tome kako je izgledala njegova odbrana pre 25 godina, ili kakvi su mu bili (neki) prevodi pre 20 godina. uostalom, neki od njegovih prevoda su uvršteni u NEKRONOMIKON (mada uz ispravke nekih materijalnih grešaka i stilskih rogobatnosti). nema potrebe da me bilo ko podseća na značaj i doprinos tog čoveka. o tome se pričalo, a i ja sam pričao, odavno, na nekim drugim topicima na ovom forumu, topicima sa uvredljivim naslovima i sadržinom, iako ih nisam ja pokretao.

svoj text sam linkovao baš na OVOM topiku, jer je ovo jedini koji se ne bavi abn-ovim vestima iz nesvesti, privatno-javnim prepiskama sa zoćom i njegovim sinovima ili drugim neformalnim istupima i provalama.
OVO je topik o jednom smešnom, neozbiljnom pokušaju UDŽBENIKA dr. abn-a, iz koga sam okačio nekoliko skenova, pa ko želi da TO brani i opravdava – nek izvoli.
zato sam baš ovde, a ne na topiku 'pa ovaj čovek nije normalan' ili tako nekako, okačio link ka textu o 2 'stručna' napisa prof. abn-a, objavljena u akademskim izdanjima i zbornicima, a sa temom o sf-u.

njihovu neozbiljnost ja doživljavam donekle i lično – ali ne u prizemnom smislu koji prosečnom srbinu prvi pada na um ('eto, abn mu preuzeo mesto'; 'ghoul bi da bude abn umesto abn-a' i slično) – nego u smislu da me zaista zaprepašćuje i zgražava da se nešto toliko neozbiljno i neakademsko, toliko neformalno i sa tako ćaskalačko-pošaličkim, nenaučnim diskursom, izdaje za rad jednog doktora nauka.

mogu i da razumem da nekome ONO nije toliko strašno; možda ste viđali i gore, i nestručnije, u nekim napisima o vodoprivredi, ili o hemiji, ili o kulinarstvu, ali izvin'te što mene te oblasti lično ne dotiču, za razliku od teorije književnosti i žanra, kojima se NOMINALNO bave oba abn-ova texta o kojima govorim na blogu.
s tim što onaj o tome da li će srbi postojati za 400 godina ima veze sa književnošću i jezikom, koliko i sa bilo čime drugim – pa zato možeš i ti, mićo, da ga upotrebiš kao kalup za neki svoj stručni rad, tipa: 'da li će srbi, i srpska vodoprivreda, postojati za 400 godina.'
može i skalop da uzme taj text i da ga, uz neznatna prepravljanja i prilagođavanja, objavi u SAMO FIKCIJA 2, pod naslovom 'da li će srbi, i srpska kuhinja, postojati za 400 godina'.
mogao bi i kornelije da na bazi tog abn-ovog expertskog rada napiše svoj: 'da li će beogradski maraton postojati za 400 godina'.
itd.
itd.

Ghoul

ovo je staro i mnogi možda odavno znaju za ovaj odlomak, ali ipak, mesto mu je ovde za one koji ga sad 1. put vide:
ABN kao treker, u trekerskoj pidžami, sa trekašicom deniz krozbi u Bg, želi po svaku cenu odavde, pravo na enterprajz!

Trekkies 2 - Teach them

Cornelius

Dr Zoća je Dr ABN-u bio ugledni primerak, a Mr Ghoulu je Dr ABN ugledni primerak. Ti bi trebao sa njim na Enterprajz da izučiš zanat plutanja.

Ghoul

a ti bi 'trebao' sa tvojim sobnim piscem da te naučiti upotrebu glagola 'trebati'.

Cornelius

Kaže se u našem narodu - trebo, ne trebo, Ghoulu vreme prolazi... Zato, peci zanat kako se postaje ABN, pa ćeš možda, jednog lepog dana, i Zoća da budeš. I ne misli na onih čuvenih 400 godina. Nisi ti maratonac, ni po telu, ni po duši.

Ghoul

varaš se, maratonac, kao i obično.
moje vreme ne prolazi, nego tek dolazi.

Alex

Quote from: Cornelius on 04-03-2010, 11:27:03
Ti bi trebao sa njim na Enterprajz

Ti bi trebalo da ideš sa njim na Enterprajz.

Valjda su obe varijante ispravne, prva može kad nema glagola.

Cornelius

Quote from: Ghoul on 04-03-2010, 20:33:36

Ma, jasno... Ali ti ćeš postati ABN tek posle odlaska ABNa u svemir.

Ghoul

Quote from: Cornelius on 04-03-2010, 22:21:12
Quote from: Ghoul on 04-03-2010, 20:33:36

Ma, jasno... Ali ti ćeš postati ABN tek posle odlaska ABNa u svemir.

ti si verovatno ubeđen da si kazao nešto mnogo pametno i duhovito.

moram da ti srušim tu iluziju.

pošto ABN nikada neće odleteti u svemir, ovo tvoje gore je isto ko da si reko 'ti ćeš postati ABN kad na vrbi rodi grožđe'.

tako si, nenamerno, zapravo kazao istinu.

scallop