Author Topic: Enciklopedija mrtvih  (Read 314903 times)

0 Members and 4 Guests are viewing this topic.

Kunac

• 4
  • 3
Enciklopedija mrtvih
« on: 22-05-2007, 21:05:36 »
Mislim da ne bi bilo loše da se pokrene zvanični R.I.P. thread... Da svi dragi pokojnici budu skupljeni na jednom mestu.
Evo prvog unosa...

Dread Central javlja:

Just a few short days after it was announced that Bruno Mattei would be returning to horror with Zombies: The Beginning, the Italian master of schlock has passed away.

We’ve had numerous e-mails about it but couldn’t be sure until now. Mattei had undergone treatment for a tumor a while ago and was looking at recovery, but last Friday it was reported that he had gone into a coma. He passed away yesterday.

Mattei, for those unaware, was one of the most infamous director’s from the Italina schlock scene, responsible for some truly wonderful bad movies like Rats, Hell of the Living Dead and The Other Hell. He got his start editing, which he learned from his father growing up. His contributions to our genre will never be forgotten and he will be missed.

Our thoughts go out to his friends and family. Rest easy, Bruno, you were loved.

Eto, ode i Bruno... Baš sam pre dva dana skinuo trailer za njegov najnoviji film... Nisam ni slutio da mu je i poslednji.
"zombi je mali žuti cvet"

ginger toxiqo 2 gafotas

• 4
  • 3
Enciklopedija mrtvih
« Reply #1 on: 23-05-2007, 11:48:23 »
...may your soul find eternal piece, you, last of the famous international play-boys!!!
"...get your kicks all around the world, give a tip to a geisha-girl..."

Kunac

• 4
  • 3
Enciklopedija mrtvih
« Reply #2 on: 23-05-2007, 13:21:51 »
Ne znam, nekako me je rastužilo što je Bruno napustio ovaj svet. Filmovi koji je snimao su bili šokantno loši, ali u pojedinim momentima neodoljivi. Obožavao sam alternativne nazive njegovih filmova. Pogledajte ovu listu:

Virus (1980/I) (as Vincent Dawn)
... aka Zombie Creeping Flesh (USA: video title)
... aka Apocalipsis caníbal (Spain)
... aka Cannibal Virus
... aka Hell of the Living Dead (Philippines: English title)
... aka Inferno dei morti-viventi
... aka Night of the Zombies (USA)
... aka Zombi 5: Ultimate Nightmare (Italy)
... aka Zombie Inferno
... aka Zombie of the Savanna

Svaka čast! Trebalo je sve to smisliti!

Kunac

• 4
  • 3
Enciklopedija mrtvih
« Reply #3 on: 28-05-2007, 16:14:14 »

Laurie Bartram (1958-2007)

Kunac

• 4
  • 3
Enciklopedija mrtvih
« Reply #4 on: 13-07-2007, 20:13:23 »
Umro Richard Franklin. Rak prostate ga je ugrabio u 58. godini.

Iza njega ostaju filmovi kao što su: Psycho 2, Link, Patrick, i Road Games.

R.I.P.

Plissken

• 4
  • 3
Enciklopedija mrtvih
« Reply #5 on: 13-07-2007, 20:33:18 »
E jebi ga...Videh vest na http://www.shocktillyoudrop.com/news/topnews.php?id=774

Cudo da jos nisu javili na Fangoriji i BD-u.
Can't argue with a confident man.

Plissken

• 4
  • 3
Can't argue with a confident man.

ginger toxiqo 2 gafotas

• 4
  • 3
Enciklopedija mrtvih
« Reply #7 on: 15-07-2007, 08:30:58 »
...Richard Franklin je bio izuzetan reditelj, ponekad je, prvenstveno zbog odabira projekata u američkom delu svoje karijere, ostavljao utisak rutinera; sve i da je tako, bio je rutiner prve, ne tako lako dostižne klase... ROADGAMES, LINK, PSYCHO 2, F/X 2, PATRICK, CLOAK&DAGGER...nema spora, niz vredan dugotrajanih ovacija i dubokog naklona...

***nije slučajno bio štićenik veeeeeeeeeeeeeeeeeeeelikog Hitcha

Meho Krljic

• 5
  • 3
Enciklopedija mrtvih
« Reply #8 on: 30-07-2007, 12:26:59 »
Pretpostavljam da bi trebalo pomenuti Dušana Prelevića koji je umro pre par dana posle duže i teške bolesti... A Bergmana će već neko drugi, nadam se.

Black swan

• 4
  • 3
Enciklopedija mrtvih
« Reply #9 on: 30-07-2007, 13:48:41 »
:(  :cry:
imamo topik Persona za bergmana
a neki dan odlučio da nabavim sve njegove filmove (pri kraju sam)
pa da ih gledam koronološki kao i Kurosavu (fale mi 3 filma)
 :(  :cry:
Najjači forum na kojem se osjećam kao kod kuće i gdje uvijek mogu reći što mislim bez posljedica, mada ipak ne bih trebao mnogo pričati...

ginger toxiqo 2 gafotas

• 4
  • 3
Enciklopedija mrtvih
« Reply #10 on: 31-07-2007, 11:53:49 »
PREMINUO ITALIJANSKI REDITELJ MIKELANĐELO ANTONIONI
   Mikelanđelo Antonioni, jedan od najpoznatijih italijanskih filmskih režisera svih vremena, umro je sinoć u 94. godini, javile su italijanske vlasti u Rimu.

Čuveni reditelj, koji se proslavio filmovima 'Uvećanje' i 'Avantura' , umro je kasno juče u svojoj kući, javila je nacionalna novinska agencija ANSA.

Tex Murphy

• 4
  • 3
    • Radioaktivna aleja
Hm...
« Reply #11 on: 31-07-2007, 12:09:31 »
E do mojega! Ko je sljedeći? Sidney Lumet?

Inače, moram da priznam da sam od Antonionija gledao samo jedan film - Zabriskie Point  :(

Kastor

• 4
  • 3
Enciklopedija mrtvih
« Reply #12 on: 31-07-2007, 17:34:33 »
I sada se sećam (a beše to prilično davno) dana kada sam gledao BlowUp.
"if you're out there murdering people, on some level, you must want to be Christian."

Ghoul

• 4
  • 3
    • The Cult of Ghoul
Enciklopedija mrtvih
« Reply #13 on: 03-08-2007, 15:30:55 »
umro je William Tuttle, jedan od najvećih klasičnih majstora šminke i maske, odgovoran za neke od najvećih klasičnih SF i horor stvorova.

u hajlajte više nego bogate karijere ubrojio bih:

Mark of the Vampire (1935)

The Wizard of Oz (1939)

Forbidden Planet (1956)

North by Northwest (1959)

The Time Machine (1960)

7 Faces of Dr. Lao (1964)

"The Twilight Zone" (makeup artist) (6 episodes, 1960-1962) (makeup designer) (4 episodes, 1961-1963) (makeup creator) (2 episodes, 1962-1964)

Point Blank (1967)

Ice Station Zebra (1968)

Moon of the Wolf (1972) (TV)

Young Frankenstein (1974)

Logan's Run (1976)

The Fury (1978)

Love at First Bite (1979)

dekica je umro u sasvim zavidnoj 95. godinici, nije radio na filmu već četvrt veka, ali ipak, treba se ovog dana prisetiti nekih od najupečatljivijih maski u istoriji SFa i horora za koje je on zaslužan!
R.I.P.

Meho Krljic

• 5
  • 3
Enciklopedija mrtvih
« Reply #14 on: 03-08-2007, 15:45:19 »
Zaista. Rispekt za čoveka za koga sam čak i ja čuo, gledao gomilu filmova na kojima je radio, pa čak tripujem i da je harvestovo i ponekog Oskara (ili barem bio nominovan?). RIP.

Kunac

• 4
  • 3
Enciklopedija mrtvih
« Reply #15 on: 03-08-2007, 21:04:27 »
Filmski pregaoci ove nedelje nešto baš nemaju sreće...  :(

Ghoul

• 4
  • 3
    • The Cult of Ghoul
Enciklopedija mrtvih
« Reply #16 on: 03-08-2007, 22:22:13 »
Quote from: "Dr Kunac"
Filmski pregaoci ove nedelje nešto baš nemaju sreće...  :(

ja bih baš naprotiv rekao da sva trojica imaju ITEKAKAO sreće – sva trojica su se na po nekoliko godinica primakli pjesmi DOŽIVJETI STOTU!
te stoga ne bih rekao da je neki bad luck u pitanju – osim ako se ne odnosi SAMO na ljude koji su zagazili u 90-te.
ipak, tako matori ljudi teže podnose vrućinu i na istoj lakše i brže umiru, to je sve.
ponoviću šta sam reko i kad je robert vajz umro: slava mu i hvala na svemu, ali otišao je pred sam kraj svog života (dakle, kad je okončao svoju karijeru, odradio šta imao, i povukao se u mirovinu) – za razliku od mnogih koji nisu bili te sreće, i koji su bili pokošeni usred karijere ili na njenom samom početku, a kojih u poslednje vreme, NA SREĆU, nije bilo baš mnogo.

pošto je ovo topik posvećen umjetnicima, treba reći da postoji više načina da umetnik umre.
on je, recimo, (klinički) mrtav i onda kada živi ali mu se sticajem okolnosti ne da da radi to u čemu je najbolji (kao npr. ričard stenli, mariano baino itd.), ili kada ga razna životna sranja odvuku u droge, sex, alkohol itsl.
glede potonjih, mene beskrajno raduje, recimo, voskresenije koje u zadnjih nekoliko godina doživljava robert dauni junior.
možda bi trebalo pokrenuti i jedan topik za POVRATAK OTPISANIH?

Black swan

• 4
  • 3
Enciklopedija mrtvih
« Reply #17 on: 04-08-2007, 01:05:25 »
kao recimo Jean Vigo koji je umro u 30.
na vrhuncu karijere
ko zna šta je sve mogao napraviti  :(  :cry:
Najjači forum na kojem se osjećam kao kod kuće i gdje uvijek mogu reći što mislim bez posljedica, mada ipak ne bih trebao mnogo pričati...

Tex Murphy

• 4
  • 3
    • Radioaktivna aleja
Hm...
« Reply #18 on: 04-08-2007, 01:38:25 »
pjesmi DOŽIVJETI STOTU!

Gle, nisam znao da si štovatelj Bijelog dugmeta!  :!:

Ghoul

• 4
  • 3
    • The Cult of Ghoul
Enciklopedija mrtvih
« Reply #19 on: 04-08-2007, 01:49:16 »
štovatelj je možda prejaka riječ, ali poznavalac, umereni, to da!  :!:

napokon, ne smijemo zaboraviti da sam upravo ja bio pokretač znamenitog topika 'omiljena pjesma bijelog dugmeta'!
onih dana!  :wink:

Tex Murphy

• 4
  • 3
    • Radioaktivna aleja
Hm...
« Reply #20 on: 04-08-2007, 11:28:29 »
štovatelj je možda prejaka riječ, ali poznavalac, umereni, to da!

Good enough!

ginger toxiqo 2 gafotas

• 4
  • 3
Enciklopedija mrtvih
« Reply #21 on: 07-08-2007, 21:34:03 »
Preminuo Li Hejzelvud

Pevač, tekstopisac, producent, i uopšte jedna od najuticajnijih ličnosti pop muzike, Li Hejzelvud, preminuo je u 78. godini.

Hejzelvud, koji se više od godina dana borio sa rakom bubrega, preminuo je 4. avgusta u svom domu u Las Vegasu.

Svoje prve uspehe postigao je kao tekstopisac i producent velikog broja hitova za gitaristu Dvejna Edija i Nensi Sinatru.  

Hejzelvud je napisao i producirao Nensin najveći hit 'These Boots Are Made For Walking' iz 1966. godine, a sa njom je izveo i nekoliko dueta.

1967. godine osnovao je izdavačku kuću "LHI Records" za koju su objavljivali bendovi poput "The International Submarine Band" u kome je pevao Grem Parsons.

Među njegovim najcenjenijim solo albumima nalaze se "Nancy and Lee" iz 1968. na kome je sarađivao sa Nensi Sinatrom i 'Cowboy In Sweden', originalno objavljen 1970. Prošle godine objavio je svoj oproštajni album pod naslovom 'Cake Or Death'.

Li Hejzelvud rođen je u Manfordu u američkoj državi Oklahoma 1929. godine. Detinjstvo i mladost je proveo u Teksasu.  Studirao je medicinu na Metodističkom univerzitetu u Dalasu, a potom je služio u američkoj vojsci tokom Korejskog rata.

Nakon otpuštanja iz vojske radio je kao disk džokej i tekstopisac. Jedna od njegovih najranijih pesama bila je "The Fool" koja je snimljena u izvođenju rokabili muzičara Stenforda Klarka. Pored 'These Boots Are Made for Walkin' u najuspešnije pesme koje je napisao ubraja se i "Houston", koji je snimio Din Martin.  

Hejzelvud je tokom vremena postao kultna ličnost andergraund scene, a njegove pesme su obrađivali "Primal Scream", "Einstürzende Neubauten", Nik Kejv, Anita Lejn, "Megadeth" i drugi. Njegovom kultnom statusu doprinelo je i to što je album "Cowboy in Sweden" reizdat 1999. godine za nezavisnu izdavačku kuću "Smells like records" čiji je vlasnik Stiv Šeli, bubnjar grupe "Sonic Youth".

ginger toxiqo 2 gafotas

• 4
  • 3
Enciklopedija mrtvih
« Reply #22 on: 15-08-2007, 07:47:49 »
PREMINULA KOMIČARKA NELA ERŽIŠNIK

nela1 Jedna od najpopularnijih komičarki u bivšoj Jugoslaviji i Hrvatskoj, Nela Eržišnik, preminula je protekle noći u 84. godini.

Široj javnosti bila je poznatija po ulozi Marice Hrdalo, kojom je decenijama nasmejavala TV gledaoce u Hrvatskoj i drugim republikama nekadašnje Jugoslavije.

Nela Eržišnik rođena je kao Nevenka Maras u Banja Luci 18. juna 1924. godine. Glumačku karijeru počela je u pozorištu, gde je između ostalog glumila naslovnu ulogu u Nušićevoj 'Gospođi ministarki', ali i na filmu, gde je 50-ih i 60-ih glumila u nekima od i danas popularnih hrvatskih filmova - Sinji galeb, Ne okreći se sine, Svoga tela gospodar, Samo ljudi, H-8, Signali nad gradom i Breza.

Najveću popularnost stekla je kao komičarka na programu tadašnje Radiotelevizije Zagreb, gde je izgradila lik Marice Hrdalo, obične žene koja je na humoristički način komentarisala zbivanja u zemlji i svetu.

Taj lik stekao je velike simpatije širom SFRJ, a jedan od njenih poklonika je bio i tadašnji predsednik Josip Broz Tito, pred kojim je ona često glumila, iako je od 90-ih godina tvrdila da je to radila samo radi honorara.

Eržišnikova je bila vatreni poklonik Franje Tuđmana i aktivista HDZ, a desničarskih stavova nije se odrekla do smrti.

Međutim, ovde podsećaju da je početkom 2000-ih pisala svom kolegi i dugogodišnjem prijatelju Miodragu Petroviću Čkalji, na šta su je postakli neki tekstovi da ta komičarska legenda bivše Jugoslavije u Beogradu gladuje kao zaboravljeni penzioner.

ginger toxiqo 2 gafotas

• 4
  • 3
Enciklopedija mrtvih
« Reply #23 on: 23-08-2007, 21:12:37 »
Umro Faruk Begoli

U četvrtak po podne stigla je iz Prištine vest da je u 63. godini preminuo poznati glumac, scenarista i pedagog Faruk Begoli.
Begoli, rodom iz istaknute pećke porodice, završio je studije glume u Beogradu, i od 1966. godine, kada je debitovao u filmovima „Pogled u zenicu sunca“, Veljka Bulajića, i u „Snu“, Puriše Đorđevića, krenula je njegova bogata filmska karijera. U nekadašnjoj jugoslovenskoj kinematografiji igrao je u mnogim poznatim ostvarenjima, od kojih su ostale zapamćene njegove uloge i u filmovima Đorđevićeve ratne trilogije, “Jutru“ i „Podnevu“. Igrao je i u skoro svim filmovima Bulajića, u “Sarajevskom atentatu“, “Bici na Neretvi“, zatim u „Vuku sa Prokletija“ i „Opasnom tragu“ Mikija Stamenkovića, u filmovima“Valter brani Sarajevo“ i „Partizanska eskadrila“ Hajrudina Krvavca, u ostvarenjima “Derviš i smrt“ i „Vrhovi Zelengore“ Zdravka Velimirovića... Ukupno, glumio je u oko šezdeset filmova.
Poslednji put Faruk Begoli zaigrao je u jednom srpskom filmu 1992, u „Bulevaru revolucije“ Vladimira Blaževskog, kada se iz Beograda vratio u Prištinu i skoro sasvim posvetio pedagoškom radu.

Ghoul

• 4
  • 3
    • The Cult of Ghoul
Enciklopedija mrtvih
« Reply #24 on: 29-08-2007, 15:22:36 »
posto su uobicajeni trach (i trash) reporteri zakazali, evo da ja javim:

Los Angeles police have confirmed actor Owen Wilson did try to kill himself at his Californian home on Sunday. The 38-year-old Wedding Crashers star was taken by ambulance from his Santa Monica property to the emergency room at the nearby St. John's Hospital at midday on Sunday. Reports immediately began circulating that Wilson had cut his wrists and taken pills in an attempt to end his life. He was reportedly found found by older brother Andrew, who called the authorities. And now the Santa Monica Police Department's Calls For Service report - obtained by U.S. news show Extra - lists the reason for the emergency 911 call to Wilson's address as an "attempted suicide." The phone call was received by authorities at 12:08pm on Sunday and "cleared" nearly five hours later at 5:07pm. Wilson made no mention of the controversy in a statement he released on Monday: "I respectfully ask that the media allow me to receive care and heal in private during this difficult time." The actor's family was seen at Cedars-Sinai Medical Center, where he was reportedly transferred to, on Sunday night. A hospital spokesman reported Wilson to be in a "good condition" on Monday.

da, znam, NIJE MRTAV.
ne josh.
ali, stono reko djejms spejder u KRESHU, 'maybe the next time, baby. maybe the next time...'

zakk

• Očigledan slučaj RASTROJSTVA!
  • 3
    • IP Tardis
Enciklopedija mrtvih
« Reply #25 on: 29-08-2007, 21:01:18 »
surovi životi komičara...  xtwinkle  xvoo
Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

ginger toxiqo 2 gafotas

• 4
  • 3
Enciklopedija mrtvih
« Reply #26 on: 10-09-2007, 23:11:17 »
Umrla holivudska glumica Džejn Vajman

Američka glumica Džejn Vajman, dobitnica Oskara i prva žena bivšeg glumca i predsednika SAD Ronalda Regana, umrla je u 94. godini, javila je američka mreža Si-En-En.

Džejn Vajman, koja je 1949. Oskara dobila za ulogu žrtve silovanja u filmu "Džoni Belinda", umrla je u Palm Springsu, gradiću oko 200 kilometara od Los Anđelesa.
Rođena je 1914. u Misuriju kao Sara Džejn Mejfild, a debitovala je u malim ulogama u Holivudu 1932. godine. Najveći uspeh je imala u periodu između 1940. i 1950.
Četiri puta je bila nominovana za Oskara, a radila je sa slavnim rediteljima kao što su Alfred Hičkok, Frenk Kapra, Majkl Kertis i Bili Vajlder.
Za bivšeg američkog predsednika udala se 1940. a brak je trajao do 1948. Par je imao dvoje dece koja su umrla, a treće dete Majkl, usvojen je kasnije.

ginger toxiqo 2 gafotas

• 4
  • 3
Enciklopedija mrtvih
« Reply #27 on: 18-09-2007, 20:36:48 »
...tuzna vest i fin tekstic Ivana Loncharevica....

In Memoriam: Tomas Hansen-St Thomas

(13. februar 1976 – 10. septembar 2007)

Upoznao sam Tomasa Hansena (Thomas Hansen) 29. oktobra 2003. godine. Zajedno smo proveli par sati pre koncerta u malom klubu Doma omladine, i sutradan sam celu ekipu (St Thomas & The Magic Club) ispratio do izlaza iz grada.

Trebalo je to da bude jedan "mali" koncert, bez nekih posebnih problema i organizacionih dilema, a ispalo je sve drugačije... Ne žalim se, takav koncert događa se jednom u životu.

Sa Tomasom su u Beograd došli bubnjar, devojka Terje i tata Hansen. Tata je bio roudi, menadžer, snimao je video za DVD koji je objavio po završetku turneje (Live In EUROPE 2003) i tonac. Prvi i jedini put (u mojoj sada već srednje dugoj promoterskoj karijeri) koncert je pomogao neko sa strane – Ambasada Kraljevine Norveške dala je novac za 2/3 honorara i značajno pomogla da iz ove avanture izađem bez posledica. Dragan je mislio da Norvežanima ovo može da bude zanimljivo i bio je u pravu. Zlatko je za tatu Hansena pripremio šljivovicu, koju je par nedelja kasnije sa bendom popio u Oslu za proslavu uspešnog povratka kući.

Koncert je bio neopisiv. Veseo i tužan u isto vreme, prepun energije i strasti, kao oko logorske vatre na najboljem letovanju u životu. Prodato je bilo 140 karata. I norveški ambasador je bio na koncertu i igrao sve vreme, vidno "raspoložen". Posle je došao da mi se zahvali na "provodu njegovog života". Koncert je obezbeđivalo i 5-6 policajaca, uz standardno obezbeđenje DOB-a, pošto se neki navijač Zvezde našalio na forumu navijača Rosenborga (srpski i norveški klub igrali su par dana ranije u 2. kolu Kupa UEFA) i poručio da se Tomas "spremi", pošto ga u Beogradu svašta očekuje... Posle je sve bilo blam zbog situacije koja se stvorila i pravljenja "slona od komarca".

Šetao sam sa Tomasom po centru grada - želeo je malo da snima za DVD i da vidi kako izgleda prestonica. Strašno mu se dopalo to što je video. Engleski koji je pričao bio je još čudniji od mog, ali divno smo se sporazumeli. Pričao mi je o Lambchop i boravku u Nešvilu, inspiraciji za pesme sa albuma "Hey Harmony", fudbalskoj karijeri, Oslu, devojkama... Dopisivali smo se još skoro godinu dana posle koncerta. Lenjost i životne okolnosti učinile su da posle tog perioda kontakt bude redak, uz obavezna čestitanja praznika i pitanja za zdravlje jednom godišnje. Prošle godine pitao sam ga da li planira da dolazi u ovaj deo "trećeg" sveta. Rekao je da mu zdravlje nije baš najbolje i da ne veruje da će ići na tako dalek put, ali da bi strašno voleo da se to opet dogodi. Poslednji kontakt imao sam pre nekoliko dana. Tata Hansen poslao je cirkularni mejl u kojem obaveštava prijatelje i poznanike da je Tomas umro 10. septembra, u snu, u 31. godini života.... Beskrajna tuga i očaj. Tako se osećam.

*
Kada su u Beogradu u julu 2004. godine gostovali Lambchop, pitao sam Kurta Wagnera šta misli o St Thomasu:

IL: Prošle godine je u Beogradu svirao St. Thomas – on je išao na turneju sa vama pre nekoliko godina. Šta mislite o njemu?
Kurt Wagner: Thomas je izvanredan tekstopisac. Takođe je odličan pevač. Pri tom je i lud tip. Zaista ga volim, ali bojim se da je on van kontrole u nekim drugim oblastima, ali to nije moja briga. Ja samo želim da ga vidim srećnog, do toga mi je najiskrenije stalo.
**
Kada smo pravili kampanju za koncert St Thomasa u Beogradu, Kepa i ja smo smislili da je super fora da u reklami ide deo, koji je glasio otprilike ovako: "...Norveški odgovor na Rajana Adamsa i bivši profi fudbaler..." Zlatku se nije dopalo.
Kroz celu Evropu St Thomas & The Magic Club putovali su kombijem, za koji su zaboravili da ponesu saobraćajnu dozvolu. Zbog toga smo stajali na granici 3 sata, dok neki faks na osnovu kojeg su nas pustili u Srbiju nije stigao. Policajac na granici nas je prijateljski savetovao da izbegavamo saobraćajnu policiju, pošto dozvola nije baš skroz bila ispravna...
Tomas mi je poslao super spot koji je snimio za pesmu "A Long Long Time". Sa njim je na "MTV Up North" listu singlova stigao na drugo mesto. Đole je od toga napravio najbolju TV reklamu koju sam ikada imao za neki koncert koji sam organizovao.

Ghoul

• 4
  • 3
    • The Cult of Ghoul
Enciklopedija mrtvih
« Reply #28 on: 18-10-2007, 22:42:45 »
umrla debora ker, velika glumica poznata po bezbrojnim klasicima, kao što su The King and I and From Here to Eternity, a meni lično najdraža po jakim ulogama u 2 filma koja veoma volim:
Black Narcissus (1947) i, naročito, The Innocents (1961), jedan od najboljih klasičnih, 'staromodnih', polu-gotskih horora.

r.i.p.

Black swan

• 4
  • 3
Enciklopedija mrtvih
« Reply #29 on: 18-10-2007, 22:52:35 »
:(
baš maloprije vidjeh
 :cry:

ginger toxiqo 2 gafotas

• 4
  • 3
Enciklopedija mrtvih
« Reply #30 on: 14-11-2007, 12:57:41 »
Preminuo Ajra Levin, autor "Rozmarine bebe"

Ajra Levin, autor bestselera kao što su klasici horora "Rozmarine beba" i "Momci iz Brazila", umro je od srčanog udara u 79. godini, saopštio je njegov agent, a prenele svetske agencije.

Levin je tokom duge karijere pisao i za televiziju i za Brodvej, a mnogo pre Stivena Kinga, doživeo je da se veliki broj njegovih rukopisa pretoči u uspešne filmove, kakav je slučaj bio sa "Rozmarinom bebom" i "Momcima iz Brazila" u kojima su igrali Mia Farou i Lorens Olivije.

Njegov komad "Smrtonosna klopka" iz 1978, koji se dugo prikazivao na Brodveju, kao film režirao je Sidni Lumet a u glavnim ulogama bili su Majkl Kejn i Kristofer Riv.

Alexdelarge

• 4
  • 3
  • Enfant terrible
Enciklopedija mrtvih
« Reply #31 on: 21-11-2007, 19:41:53 »
Preminuo doajen srpskog glumišta Slavko Simić

Slavko Simić, jedan od doajena srpskog glumišta, dugogodišnji član Jugoslovenskog dramskog pozorišta preminuo je juče u 83. godini, posle teške bolesti, saopštio je JDP.

Simić je član Jugoslovenskog dramskog pozorišta postao 1954. godine, posle angažmana u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu. Odigrao je brojne upečatljive uloge, kako u delima domaćih i stranih klasika, tako i u savremenim dramama. Među njima najpoznatije su Luda u Kralju Liru, Lihvar u Krotkoj po Dostojevskom, Piter u Zoološkoj priči, Tihon u Zlim dusima, Haim u Prokletoj avliji, Ujka Blagoje u Nušićevom Dr, Manojlo u Protekciji, Major Rajko u monodrami Tren Isakovića, Stjepan u Gogoljevoj Zzenidbi, Otac u Stenici Majakovskog, Prvi grobar u Hamletu, Lekar u Joneskovom Kralj umire, Krizal u Molijerovim Učenim ženama, Starac u Krležinom Vučjaku.

Simić je dobitnik je niza nagrada, među kojima su i Vukova nagrada (2005), Zlatna kolajna na Prvom festivalu monodrame i pantomime (1975), "Ćuran" za najbolju mušku ulogu na Danima komedije u Svetozarevu (Jagodini, 1974), Zlatni lovor vijenac na sarajevskom MEŠ-u (1964).

Bavio i publicistikom i ostavio vredne zapise o Dobrici Milutinoviću i o upravnicima JDP u Ninovom feljtonu u nastavcima Moji upravnici.

JDP je saopštio da će Simić biti sahranjen u krugu porodice.
moj se postupak čitanja sastoji u visokoobdarenom prelistavanju.

srpski film je remek-delo koje treba da dobije sve prve nagrade.

Ghoul

• 4
  • 3
    • The Cult of Ghoul
Enciklopedija mrtvih
« Reply #32 on: 21-11-2007, 22:50:25 »
Quote from: "Alexdelarge"
JDP je saopštio da će Simić biti sahranjen u krugu porodice.

možda je to samo moja profesionalno-lična deformacija, ali meni ova forumlacija zvuči vrlo morbidno: zamišljam krug grobnica u čije središte se pohranjuje novopridošli... a onda sledi: bobok, bobok...

Kunac

• 4
  • 3
Enciklopedija mrtvih
« Reply #33 on: 13-12-2007, 00:18:04 »
SAN DIEGO - Ike Turner, whose role as one of rock's critical architects was overshadowed by his ogrelike image as the man who brutally abused former wife Tina Turner, died Wednesday at his home in suburban San Diego. He was 76.

"He did pass away this morning" at his home in San Marcos, said Scott M. Hanover of Thrill Entertainment Group, which managed Turner's musical career.

There was no immediate word on the cause of death, which was first reported by celebrity Web site TMZ.com.

Turner managed to rehabilitate his image somewhat in later years, touring around the globe with his band the Kings of Rhythm and drawing critical acclaim for his work. He won a Grammy in 2007 in the traditional blues album category for "Risin' With the Blues."

But his image is forever identified as the drug-addicted, wife-abusing husband of Tina Turner. He was hauntingly portrayed by Laurence Fishburne in the movie "What's Love Got To Do With It," based on Tina Turner's autobiography.

In a 2001 interview with The Associated Press, Turner denied his ex-wife's claims of abuse and expressed frustration that he had been demonized in the media while his historic role in rock's beginnings had been ignored.

"You can go ask Snoop Dogg or Eminem, you can ask the Rolling Stones or (Eric) Clapton, or you can ask anybody — anybody, they all know my contribution to music, but it hasn't been in print about what I've done or what I've contributed until now," he said.

Turner, a member of the Rock and Roll Hall of Fame, is credited by many rock historians with making the first rock 'n' roll record, "Rocket 88," in 1951. Produced by the legendary Sam Phillips, it was groundbreaking for its use of distorted electric guitar.

But as would be the case for most of his career, Turner, a prolific session guitarist and piano player, was not the star on the record — it was recorded with Turner's band but credited to singer Jackie Brenston.

And it would be another singer — a young woman named Anna Mae Bullock — who would bring Turner his greatest fame, and infamy.

Turner met the 18-year-old Bullock, whom he would later marry, in 1959 and quickly made the husky-voiced woman the lead singer of his group, refashioning her into the sexy Tina Turner. Her stage persona was highlighted by short skirts and stiletto heels that made her legs her most visible asset. But despite the glamorous image, she still sang with the grit and fervor of a rock singer with a twist of soul.

The pair would have two sons. They also produced a string of hits. The first, "A Fool In Love," was a top R&B song in 1959, and others followed, including "I Idolize You" and "It's Gonna Work Out Fine."

But over the years they're genre-defying sound would make them favorites on the rock 'n' roll scene, as they opened for acts like the Rolling Stones.

The densely layered hit "River Deep, Mountain High" was one of producer Phil Spector's proudest creations. A rousing version of "Proud Mary," a cover of the Creedence Clearwater Revival hit, became their signature song and won them a Grammy for best R&B vocal performance by a group.

Still, their hits were often sporadic, and while their public life depicted a powerful, dynamic duo, Tina Turner would later charge that her husband was an overbearing wife abuser and cocaine addict.

In her 1987 autobiography, "I, Tina," she narrated a harrowing tale of abuse, including suffering a broken nose. She said that cycle ended after a vicious fight between the pair in the back seat of a car in Las Vegas, where they were scheduled to perform.

It was the only time she ever fought back against her husband, Turner said.

After the two broke up, both fell into obscurity and endured money woes for years before Tina Turner made a dramatic comeback in 1982 with the release of the album "Private Dancer," a multiplatinum success with hits such as "Let's Stay Together" and "What's Love Got To Do With It."

The movie based on her life, "What's Love Got To Do With It," was also a hit, earning Angela Bassett an Oscar nomination.

But Fishburne's glowering depiction of Ike Turner also furthered Turner's reputation as a rock villain.

Meanwhile, Turner never again had the success he enjoyed with his former wife.

After years of drug abuse, he was jailed in 1989 and served 17 months.

Turner told the AP he originally began using drugs to stay awake and handle the rigors of nonstop touring during his glory years.

"My experience, man, with drugs — I can't say that I'm proud that I did drugs, but I'm glad I'm still alive to convey how I came through," he said. "I'm a good example that you can go to the bottom. ... I used to pray, `God, if you let me get three days clean, I will never look back.' But I never did get to three days. You know why? Because I would lie to myself. And then only when I went to jail, man, did I get those three days. And man, I haven't looked back since then."

But while he would readily admit to drug abuse, Turner always denied abusing his ex-wife.

After years out of the spotlight his career finally began to revive in 2001 when he released the album "Here and Now." The recording won rave reviews and a Grammy nomination and finally helped shift some of the public's attention away from his troubled past and onto his musical legacy.

"His last chapter in life shouldn't be drug abuse and the problems he had with Tina," said Rob Johnson, the producer of "Here and Now."

Turner spent his later years making more music and touring, even while he battled emphysema.

Accolades for his both his early and later work continued to come in as he grew older, and the once-broke Turner managed to garner a comfortable income as his songs were sampled by a variety of rap acts.

In interviews toward the end of his life, Turner would acknowledge having made many mistakes, but maintained he was still able to carry himself with pride.

"I know what I am in my heart. And I know regardless of what I've done, good and bad, it took it all to make me what I am today," he once told the AP.

___

Meho Krljic

• 5
  • 3
Enciklopedija mrtvih
« Reply #34 on: 13-12-2007, 10:28:34 »
Kako to svojevremeno reče Miško Bilbija u prikazu biografskog filma o Tinki: Ne znam zašto je ona pričala da ju je on tukao kad se u filmu lepo vidi da ju je samo nekoliko puta zapalio pesnicom u glavu.

Kunac

• 4
  • 3
Enciklopedija mrtvih
« Reply #35 on: 11-01-2008, 23:26:45 »
Fangoria javlja da je preminula Vampira!

Fango is saddened to report that actress, horror host and Goth icon Maila “Vampira” Nurmi has died. According to Nurmi friend and Arkham Studios FX artist Bryan Moore, the actress passed peacefully in her sleep Thursday, January 10 at her home in Hollywood, CA. She was 86.

“It was only a month ago that Heather [Saenz] and I picked her up in our 1951 hearse [featured in Tim Burton’s ED WOOD] for her birthday,” Moore tells Fango. “Our hearse club celebrated with a short tour of Hollywood Forever Cemetery and then on to The Stinking Rose [a local Hollywood restaurant]. She was an amazing lady, and her likes will not be seen again.”

Born Maila Elizabeth Syrjäniemi on December 21, 1921 in Finland, Nurmi made her way to Hollywood (after her family relocated to Ohio) at age 17 to pursue a career as an actress. She’s best known for her 1950s persona of Vampira, a character she created and which she used to great effect as the horror hostess of THE VAMPIRA SHOW (a weekly series which aired on a pair of Los Angeles TV stations from 1954-1955, and was nationally syndicated) and in director Ed Wood’s cult classic PLAN NINE FROM OUTER SPACE (1959). Nurmi’s influence on horror, fashion (Elvira, anyone?), film and music (punk-Goth acts The Misfits and The Damned both recorded songs about her) can be felt to this day.

Such was her universal appeal that she received an Emmy Award in 1954 for “Most Outstanding Female Personality” of that year, and while she’s a cult figure now, the actress counted among her acquaintances icons Elvis Presley, Marilyn Monroe and director Orson Welles (whom she dated), as well as James Dean and sci-fi mogul/Famous Monsters of Filmland editor Forrest J “Forry” Ackerman. Nurmi’s additional screen credits include the 1998 feature I WOKE UP EARLY THE DAY I DIED (the last Ed Wood script to be produced, in which she appeared opposite Billy Zane) and the documentaries SCHLOCK! THE SECRET HISTORY OF AMERICAN MOVIES (released in 2003 and directed by Ray Greene), AMERICAN SCARY (2006, directed by Robert E. Hudgens) and most recently director Kevin Sean Michael’s docu VAMPIRA: THE MOVIE (2006).

Regarding funeral arrangements, “They are pending legal steps, as Maila had no relatives,” Moore reveals. “We are going to do our best to see if we can get her a spot at Hollywood Forever, and will likely plan some sort of hearse procession for her.” Fitting, as both Ed and Kathy Wood are interned there. You will be missed, Maila. —Sean Decker

Eto... Kovčeg će je, ovoga puta zauvek, prigliti...

R.I.P.

Ghoul

• 4
  • 3
    • The Cult of Ghoul
Enciklopedija mrtvih
« Reply #36 on: 16-01-2008, 16:32:33 »
e, baš sranje.
još 1 koji je živeo brzo i ludo kako bi postao lep leš.

Troubled actor Brad Renfro dies at 25

LOS ANGELES - Actor Brad Renfro, whose career began promisingly with a childhood role in "The Client" but rapidly faded as he struggled with drugs and alcohol, was found dead Tuesday in his home. He was 25.

Paramedics pronounced him dead at 9 a.m., said Craig Harvey, chief investigator for the Los Angeles County coroner's office. The cause of death was not immediately determined, Harvey said, but an autopsy could be conducted as early as Wednesday.

Renfro had reportedly been drinking with friends the evening before his death, Harvey said.

Renfro's lawyer, Richard Kaplan, said he did not know whether the death was connected to any problems with addiction.

"He was working hard on his sobriety," Kaplan said. "He was doing well. He was a nice person."

Renfro recently completed a role in "The Informers," a film adaptation of a Bret Easton Ellis novel that stars Winona Ryder, Brandon Routh and Billy Bob Thornton.

"Brad was an exceptionally talented young actor and our time spent with him was thoroughly enjoyable," Marco Weber, president of the film's production house, Senator Entertainment, said in a statement.

The actor served 10 days in jail in May 2006 after pleading no contest to driving while intoxicated and guilty to attempted possession of heroin.

The latter charge stemmed from his arrest in Los Angeles' Skid Row area, when he attempted to buy heroin from an undercover officer in 2005.

For several years he was better known for that drug bust and the resulting criminal case than for acting.

After one court appearance, he talked to reporters about drug rehabilitation, saying he was "tired of paying the consequences" for drinking and drug use and eager to get clean.

"It's definitely been an eye-opener," he said of his rehabilitation program.

Other run-ins with the law included a 1998 charge of cocaine and marijuana possession, for which he avoided jail time in a plea deal. He was also placed on probation in January 2001 and ordered to pay $4,000 for repairs to a 45-foot yacht he and a friend tried to steal in Florida in August 2000.

He was arrested again in May 2001 and charged with underage drinking, violating the terms of his probation, and was ordered into alcohol rehabilitation the following March.

A native of Knoxville, Tenn., Renfro's film career began when he was 12, acting opposite Susan Sarandon and Tommy Lee Jones in "The Client." His other credits included "Sleepers," "Deuces Wild," "Apt Pupil" and "The Jacket."

:cry:

Tex Murphy

• 4
  • 3
    • Radioaktivna aleja
Hm...
« Reply #37 on: 16-01-2008, 16:51:19 »
:(  Nek mu je laka zemlja. Bio je odličan glumac.

Tex Murphy

• 4
  • 3
    • Radioaktivna aleja
Hm...
« Reply #38 on: 19-01-2008, 14:28:58 »
Umro je Bobi Fišer  :(
Legendarni šahista, jedan od najvećih svih vremena, bio je poznat kako po šahovskom umijeću, tako i po bizarnom ponašanju van "terena". Titulu je izgubio od Anatolija Karpova bez borbe jer je postavljao sumanute uslove za odigravanje meča.
Ne tako davno bio je u zatvoru u Japanu, zatim, kad je čuo za bombardovanje 11. septembra rekao je kako je to "divna vijest", a našim čitaocima je poznat po revijalnom meču sa Borisom Spaskim kada su devedeset treće bezobrazno prekršili sankcije protiv naše zemlje. Tom prilikom je čini mi se i pljunuo na papir koji mu zabranjuje da dolazi u Jugoslaviju.
Sve to na stranu, bio je to šahovski genije, no less. RIP.  :(

Kunac

• 4
  • 3
Enciklopedija mrtvih
« Reply #39 on: 20-01-2008, 09:55:21 »
U sedamdesetoj godinu je umrla Suzanne Pleshette, koja će među poklonicima horor klasika zauvek ostati upamćena kao zlosrećna Annie Hayworth iz Hitchovih The Birds. Pre par nedelja sam je gledao westernu Nevada Smith. Bila je izuzetno lepa žena. Neka joj je laka zemlja...

ginger toxiqo 2 gafotas

• 4
  • 3
Enciklopedija mrtvih
« Reply #40 on: 20-01-2008, 10:08:13 »
Odlazak dirigenta "Kolibrija"

OSNIVAČ i dirigent najpoznatijeg dečjeg hora "Kolibri" Radio-Televizije Srbije Milica Manojlović preminula je u petak u Beogradu, u 74 godini života.
Milica Manojlović je pune 44 godine bila vaspitač i dirigent ovog najmlađeg ansambla
Muzičke produkcije RTS-a. Čitav život posvećena muzici i deci, stvorila je jedan od najboljih dečjih horova u Evropi. Mnoge generacije rasle su sa pesmama hora "Kolibri" i uz Milicu Manojlović, koja je hor osnovala davne 1963. godine.

Milosh

• 5
  • 3
Enciklopedija mrtvih
« Reply #41 on: 23-01-2008, 00:07:28 »
Umro je Heath Ledger.  :(

Ako ništa drugo, nadam se da mu je poslednja uloga (Džoker) upečatljiva, kako to bar deluje iz trejlera za Dark Knight...

r.i.p.
"Ernest Hemingway once wrote: "The world is a fine place and worth fighting for." I agree with the second part."

http://milosh.mojblog.rs/

Kunac

• 4
  • 3
Enciklopedija mrtvih
« Reply #42 on: 23-01-2008, 00:31:38 »
Quote from: "Milosh"

Ako ništa drugo, nadam se da mu je poslednja uloga (Džoker) upečatljiva, kako to bar deluje iz trejlera za Dark Knight...

r.i.p.

Neka rednja... Terry Gilliam baš nema sreće.

Tex Murphy

• 4
  • 3
    • Radioaktivna aleja
Hm...
« Reply #43 on: 23-01-2008, 00:58:47 »

Wtf????  :P  :(  Čovječe, ovo se neko jezivo zlo okomilo na mlade i kvalitetne glumce.

Alexdelarge

• 4
  • 3
  • Enfant terrible
Re: Hm...
« Reply #44 on: 23-01-2008, 01:06:43 »
Quote from: "Harvester"

Wtf????  :P  :(  Čovječe, ovo se neko jezivo zlo okomilo na mlade i kvalitetne glumce.

Pa,da...umro je i Milenko Zablacanski
moj se postupak čitanja sastoji u visokoobdarenom prelistavanju.

srpski film je remek-delo koje treba da dobije sve prve nagrade.

Kunac

• 4
  • 3
Enciklopedija mrtvih
« Reply #45 on: 23-01-2008, 01:14:15 »
Da, žao mi je Zablaćanskog, baš ga je poterao maler.

Inače, na IMDb-u ne radi board. Zbog Heathove smrti ljudi su pohrlili da postuju i pao je sistem!

DušMan

• 5
  • 3
  • Urbana gradska faca
Enciklopedija mrtvih
« Reply #46 on: 23-01-2008, 01:31:59 »
Čoveče, ne mogu da verujem. Kako je umro Ledger? Jebote...
Isto me je prilično pogodila i Milenkova smrt... Sve sam se nadao da će se probuditi iz kome.

Crni dan.

:cry:  :cry:  :cry:  :cry:  :cry:  :cry:

edit: njah... overdozirao se pilulama za spavanje... navodno nije mogao dobro da spava još od priprema za ulogu Džokera...
Nekoć si bio punk, sad si Štefan Frank.

Kastor

• 4
  • 3
Enciklopedija mrtvih
« Reply #47 on: 23-01-2008, 02:06:51 »
wtf?
"if you're out there murdering people, on some level, you must want to be Christian."

Ghoul

• 4
  • 3
    • The Cult of Ghoul
Enciklopedija mrtvih
« Reply #48 on: 23-01-2008, 18:27:59 »
ko je sledeći?

da se kladimo?

kristijan bejl?
taj je već nekolko puta skidao i nabacivao nazad po 20-30 kila žive vage na sebe... nije to normalno...

Tex Murphy

• 4
  • 3
    • Radioaktivna aleja
Hm...
« Reply #49 on: 23-01-2008, 18:29:06 »
Sljedeći je bez sumnje Džejk Džilenhol.