• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Enciklopedija mrtvih

Started by Kunac, 22-05-2007, 22:05:36

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

дејан

мислим да су по среди различити поремећаји, поготову што психопате су веома често ако не увек, нагонски и веома темпераментни за разлику од социопата који су најчешће врло контролисани.
мада је одсуство емпатије карактеристично за обе катеогрије поремећаја социопате често имају предумишљај за разлику од психопата
...barcode never lies
FLA

Meho Krljic

Evo šta veli uvek pouzdana wikipedija   :lol: :lol: :lol:

Robert Hare, who may believe that biological factors are predominant in causing psychopathy,[136] claimed in a 1999 popular science book that sociopathy and psychopathy are often used interchangeably, but in some cases the term sociopathy is preferred because it is less likely than is psychopathy to be confused with psychosis, whereas in other cases which term is used may "reflect the user's views on the origins and determinates of the disorder". Hare contended that the term sociopathy is preferred by those that see the causes as due to social factors and early environment, and the term psychopathy preferred by those who believe that there are psychological, biological, and genetic factors involved in addition to environmental factors.[72] Hare also suggests another possible distinction: he defines psychopathy as not having a sense of empathy or morality, but sociopathy as only differing in sense of right and wrong from the average person.[137][138][verification needed]

дејан

ево шта вели још поузданији шерлок в.2.0

http://youtu.be/F9sUVrVS4co

едит. а што мрзим кад из неког разлога одбије да убаци клип  :-x
...barcode never lies
FLA

Albedo 0

biološke i genetske faktore - to je više psihijatrija kao grana medicine

onda ispada da se psihologija i ne bavi psihopatama već sociopatama

Meho Krljic

Sve je to, ponovo ću reći, dovoljno isto za naše potrebe. Celo to polje je prilično fluidno, pogotovo u poslednjih par decenija gde se razvilo nekoliko različitih testova da se prepoznaju sociopatske/ psihopatske/ ASPD karakteristike i svaki ima svoje polazne filozofske osnove i definicije. Uvek je poenta u tome da postoji antisocijalna komponenta i narcizam sa pomanjkanjem empatije, pa je okej da mi, kolokvijalno smatramo da su sve te moguće različite stvari, za nas jedno te isto.

Barbarin

Quote from: дејан on 15-05-2014, 13:57:54
ево шта вели још поузданији шерлок в.2.0

http://youtu.be/F9sUVrVS4co

едит. а што мрзим кад из неког разлога одбије да убаци клип  :-x

Sherlock - "I'm not a psychopath Anderson..."

Probaj samo ceo link al bez slova s u hhtps.
Jeremy Clarkson:
"After an overnight flight back to London, I find myself wondering once again if babies should travel with the baggage"

Truman

Sociopata i psihopata su sinonimi. Ovo prvo je samo umereniji izraz.
"Do what thou wilt shall be the whole of the Law." A.C.

Son of Man

A vidite ja sam našao po dokumentarcima objašnjenje da je sociopata naizgled zdrav čovek koji ne podnosi najbolje pritiske modernog društva i onda putem lekova i naravno narkotika ulazi u to privremeno stanje odsustva empatije, koje učestalom zlouptrebom može da pređe i u hronično, za razliku od psihopate koji je takav by nature, i to mi zvuči nekako skroz logično, jbmliga?

Josephine

Quote from: Truman on 15-05-2014, 15:22:48
Sociopata i psihopata su sinonimi. Ovo prvo je samo umereniji izraz.

Naravno da nisu. Sociopata ima problema sa uklapanjem u društvo, sa prilagođavanjem. Sociopata nema očekivane reakcije u određenim situacijama. Psihopati potpuno nedostaje osećanje empatije i ljubavi prema drugima. To je i ključna razlika među njima.

Truman

Netačno. :) I sociopati i psihopati nedostaje osećanje empatije i ljubavi. Ljudi koji imaju problem sa uklapanjem u društvo, a da nisu psihopate/sociopate, imaju neku drugu dijagnozu...
Inače, kapiram da je razlika između ova dva pojma lingivističke prirode ali je sama sadržina  ista. Npr. sociopate su vrlo često odlično uklopljene u društvo, šarmantni su i na visokim pozicijama.

Josephine

Pa daj neku referencu kad već tvrdiš da nije tačno? :)

Truman

Nemam referencu, davno sam to negde čitao...

Josephine

Meho Krljic

Čekajte, Robert Hare, čovek koji se smatra jednim od najvećih autoriteta na polju sociopatskog/ psihopatskog ponašanja a koga sam gore citirao nije bitna referenca?

Josephine

Quotehe defines psychopathy as not having a sense of empathy or morality, but sociopathy as only differing in sense of right and wrong from the average person

pa i ja rekoh ovo, čini mi se

Barbarin

Nisi u pravu Trumane, nisu isti pojmovi i nisu sinonimi, svaki je za sebe.
Jeremy Clarkson:
"After an overnight flight back to London, I find myself wondering once again if babies should travel with the baggage"

Tex Murphy

Quote from: Meho Krljic on 16-05-2014, 19:32:00
Čekajte, Robert Hare, čovek koji se smatra jednim od najvećih autoriteta na polju sociopatskog/ psihopatskog ponašanja a koga sam gore citirao nije bitna referenca?

Ја не бих вјеровао неком ко се зове Харе, па таман му то било и презиме. Један бивши друг из основне коме је то био надимак недавно ме анфрендовао на Фејсбуку, вјероватно због мог екстремног национализма.
Genetski četnik

Novi smakosvjetovni blog!

Truman

Preminuo Dobrica Ćosić.

Agota

"Ima duboke simbolike i u tome što se njegova smrt poklopila sa najnovijom kataklizmom Srbije koju je opevao", doado je Bećković povodom smrti velikog srpskog pisca i političara.  xdrinka
This is a gift, it comes with a price. Who is the lamb and who is the knife. Midas is king and he holds me so tight. And turns me to gold in the sunlight ...

Truman

Ghoul

umro radu floresku, ko-autor čuvene i uticajne knjige U POTRAZI ZA DRAKULOM (vrlo važne u mojim mlađim i ranjivijim godinama horor-stasavanja)

http://www.nytimes.com/2014/05/28/books/radu-florescu-scholar-who-linked-dracula-and-vlad-the-impaler-dies-at-88.html?_r=0
https://ljudska_splacina.com/

ALEKSIJE D.

Ovo je baš šteta. Pored te imao je još nekoliko značajnih radova na ovu temu, s tim da nije bilo onog elementa u vezi eksplotacije Drakule u filmu i književnosti. Prilično citiran kada je reč o istraživanju dela biskupa Nikole Modruškog, kao pisca prvog fizičkog opisa Drakule i etnografskog spisa o Vlaškoj.

Ghoul

odlična je i U POTRAZI ZA FRANKENŠTAJNOM, žao mi je što mi nije bila dostupna pre 25 godina nego sam je čito tek pre 10-ak.

ALEKSIJE D.

Ali, to je za pismene. Na žalost, nema prevedeno na naš primitivni, mali jezik. A veliki umovi koji znaju te okupatorske jezike, ljubomorno čuvaju svoje znanje i neće da prevedu. Šta ćeš...

Васа С. Тајчић

Моја колекција дискова
"Coraggio contro acciaio"
"Тако је чича Милоје заменио свога Стојана."

Ghoul

Tex Murphy

Хух, добро је, за тренутак сам се штрецнуо и помислио да је Дејв Брок из Хањкњинда.
Genetski četnik

Father Jape

Blijedi čovjek na tragu pervertita.
To je ta nezadrživa napaljenost mladosti.
Dušman u odsustvu Dušmana.

mirkiekishka

Drop Dead Fred jedan od  omiljenih mi filmova kao mala. Ponadala sam se da je zajebancija. RIP  :(

http://youtu.be/oT1cUTJE1Ac

Meho Krljic

O... Alan B'Stard... RIP.

sinisa123

Meni je bio najbolji u Bottomu. RIP.

Albedo 0

Meho Krljic

Nije pristojno zezati se sa svetinjama.

Ghoul

umro je pisac jedne od najdražih mi sf priča svih vremena.

istina, nisam ni imao pojma da je još živ - dočekao je solidnu starost.

Daniel Keyes (1927-2014)
— posted Tuesday 17 June 2014 @ 9:50 am PDT
Author Daniel Keyes, 86, died June 15, 2014.

Keyes is best known for his Hugo Award winning classic SF story "Flowers for Algernon" (F&SF, 1959), the Nebula Award winning and bestselling 1966 novel expansion, and the film version Charly (1968).

Keyes was born August 9, 1927 in New York. He worked variously as an editor, comics writer, fashion photographer, and teacher before joining the faculty of Ohio University in 1966, where he taught as a professor of English and creative writing, becoming professor emeritus in 2000. He married Aurea Georgina Vaquez in 1952, who predeceased him in 2013; they had two daughters.

Keyes began working in SF as an associate editor at Marvel Science Fiction in 1951, and his first SF story was "Precedent" there in 1952. Other novels include The Touch (1968; as The Contaminated Man, 1977), The Fifth Sally (1980), and The Asylum Prophecies (2009). He had other books published in Japan, including novel Until Death Do Us Part: The Sleeping Princess (1998), and wrote true crime volumes including Edgar Award winner The Minds of Billy Milligan (1982), sequel The Milligan Wars: A True-Story Sequel (1994 in Japan, forthcoming in the US), and Unveiling Claudia: A True Story of Serial Murder (1986). His memoir Algernon, Charlie and I: A Writer's Journey (2000) discusses the experience of writing the story and its impact on his life. Keyes was honored as a SFWA Author Emeritus in 2000.

Keyes lived in south Florida, and is survived by his daughters.

- See more at: http://www.locusmag.com/News/2014/06/daniel-keyes-1927-2014/#sthash.0uTp0mjQ.tmTKjEfz.dpuf

scallop

Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Meho Krljic

Da, zaista, nek počiva u miru. Već smo ovde gikovali o Cveću za Aldžernona, a ja mislim da sam i pomenuo da sam se rasplakao kada sam je prvi put pročitao. Vaistinu klasik žanra koga je čak i Prečet nežno omažirao u jednom od romana o straži.

scallop

Tačno. Cmizdrili smo naširoko. Mora se priznati i da je to bio jedan od najboljih prevoda ABN-a.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Meho Krljic

Da, ABN je ulio srce i dušu u taj prevod.  Kasnije sam priču čitao i u originalu i tu sam takođe pustio suzu.  :oops:

Ghoul

Quote from: Meho Krljic on 18-06-2014, 12:07:48
Da, ABN je ulio srce i dušu u taj prevod.  Kasnije sam priču čitao i u originalu i tu sam takođe pustio suzu.  :oops:

istina je, filmovi umeju da me zasuze, književnos daleko teže, ali 'aldžernon' - obavezno.

čak i u simpatičnom sklavijevom omažu u DD...

Tex Murphy

Genetski četnik

scallop

tomat

Arguing on the internet is like running in the Special Olympics: even if you win, you're still retarded.

Father Jape

Blijedi čovjek na tragu pervertita.
To je ta nezadrživa napaljenost mladosti.
Dušman u odsustvu Dušmana.

dejann

I caught a petal fallen from cherry tree in my hand. Opening the fist I find nothing there.

Alexdelarge

moj se postupak čitanja sastoji u visokoobdarenom prelistavanju.

srpski film je remek-delo koje treba da dobije sve prve nagrade.

Meho Krljic

98 godina! Poštovanje. I slava Eliju Valahu.

tomat

Arguing on the internet is like running in the Special Olympics: even if you win, you're still retarded.