• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Enciklopedija mrtvih

Started by Kunac, 22-05-2007, 22:05:36

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

zakk

Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

Ukronija

Retko kada prvo pomislim "šteta", kada neko umre. U stvari, ne sećam se kada sam to prvo pomislila kad sam čula za nečiju smrt. Sad jesam. I to je sve što mi pada na pamet. Šteta, šteta, šteta. Tragična šteta.

Mislim da je Raša bio kulturan, dobrodušan i hrabar, kreativan i plemenit momak. Takvih ljudi treba više na planeti, a ne manje...

Počivaj u miru, Rašo.

Dybuk

Nisam imala prilike da 'upoznam' decka, ali smrt ovako mlade osobe je uzasno tragicna. Tuzno. :(

Son of Man

Radoslav Slavnić aka Coffin Anal. Moj jaran iz Rumsterdama. Preko mene je i saznao za Sagitu, što je možda bila i kobna greška, ali nam zato spisateljski opus koji je izorao u saradnji sa članovima ovog foruma govori da je to bio pun pogodak. Uzeo ga je rak tako mladog, ali ja sam siguran da će se on vratiti, jer iza svakog nestanka novo rođenje niče. Ma zipa samo taj opus a jedva 30 godina imo car:

"Iza sebe je ostavio i znatan (i izvrstan) spisateljski opus. Zbirku priča ,,Svetlost na kraju ulice" je objavio 2000. godine, po završetku osnovne škole, a roman ,,Nemezis" 2011. godine – i godinu dana kasnije, za izdavačku kuću New Look Entertainment, izdao je prošireno izdanje romana . Priče je objavio u zbirkama ,,V – fantastične priče iz ravnice", ,,Nešto diše u mojoj torti", ,,Nešto diše u mojoj tortII", ,,Nešto diše u mojoj tor3", ,,Najkraće priče 2012", ,,Prsten sa one strane sna", ,,Đavolji prst", ,,HAARP i druge priče o teorijama zavere", ,,Iskopane priče", zatim zbornicima ,,Kad regent u vinu zapeva", ,,Zbornik savremenih ljubavnih priča", ,,Prijedorski književni karavan 2014" i ,,Volim da letim", časopisima ,,Emitor" (brojevi 482 i 486), ,,Marsonic" (broj 5 i 7), ,,Omaja" (brojevi 9 i 10) ,,Libartes" (oktobarski broj, 2014), UBIQ (broj 15 i 16) i ,,Kreativni magazin" (broj 2), kao i na sajtovima posvećenim naučnoj fantastici i hororu."

Počivaj u miru...al' ne zadugo...

Anomander Rejk

Teško je prihvatiti da je to što se dogodilo stvarnost. Bio je tako pun života, pre svega dobar čovek, a onda i vrstan i izuzetno talentovan pisac. Toliko toga je već dao, i toliko toga je još mogao pružiti u svom stvaralaštvu.
:(
Tajno pišem zbirke po kućama...

tomat

nisam znao čoveka, ali što reče Dybuk, uvek je tragično kada ode neko mlad.
Arguing on the internet is like running in the Special Olympics: even if you win, you're still retarded.

Son of Man

Neka ga, spaso se muka, bio je bre skroz oslepeo od te užasne bolesti.

A ovako je smesta ušo u legendu. xjap

Ukronija

tomat

Umro Ranko Žeravica.
Arguing on the internet is like running in the Special Olympics: even if you win, you're still retarded.

Meho Krljic

Lepo je poživeo, mnogo postigao i nadam se da je mirno umro. Nek počiva u miru.

Loni

Juče na sajmu knjiga Anomandar mi reče da je naš kolega Coffin Anal (Radoslav Slavnić) preminuo :(
  Zaista velika šteta. Video sam ga samo jednom. Na promociji zbirke u kojoj je imao učešća, ali mi se, posle 4 njegove pročitane priče, zaista činilo kao da ga dugo znam.

Veliki talenat. Raskošna duša. Kralj detalja.

CITIRAĆU DEO SVOG POSLEDNJEG POSTA O NJEMU NA TEMI ,,HAARP I DRUGE PRIČE'' ...:

Zaista je mladi autor koji obećava.
Obilje sjajnih stilskih konstrukcija čine ga kraljem opisa detalja.

Najpre ću izdvojiti literarne bravure:

- Na sluzokoži nosa osećao se veoma tanak sloj čvrste sline.   
- Nemir iz sna i dalje mu je odzvanjao u ušima i plesao po nervnim završecima.
- ... mučnina bujala u unutrašnjosti poput balona i pritiskala mu pluća, cedila nevoljni, ukradeni dah.
- Kiselkast, gorak i neprijatan do samog kraja ličio je na koncentrisanu radijaciju kojom su mu pržili obraz, usta i grlo.

- (Rezime medicinske sestre) Do tada je u prazne redove svoje radne sveske smestila šest odsečenih dojki, jednu resekciju mandibule
i nesrećnog gospodina Majera koji je u pratnji dva medicinska brata koristio lift zbog sveže amputirane noge.

- Izgledao je kao da mu je sama Smrt bila strasna ljubavnica u protekloj godini. Sakat, mršav, slomljen - prepolovljen.
- Duša mu je bila opustošena, a izraz zauvek ostao isklesan u gorčini.

- (umesto bukvalnog otmičara) Obraćala mu se lobanja sablasnog kosača.
- Strah i smrt bili su efikasni i brzi učitelji. Lekcije o poštovanju najbolje su se savladavale uz cev pištolja.

- Njihove lobanje su iskakale iz zbunjujućeg kovitlaca pupećih tumora nagoveštavaući mu da će uskoro i sam postati jedna od njih, greška u sistemu koju je lakšw bilo ukloniti nego ispraviti, još jedan papir koji će biti spaljen nakon što mu vlasnik bude bio pokopan bez prilike da se izbori za život.

- Kolena su mu se pretvarala u želatin.
- Udobni koliko i uniforma uličnog pajkana
- Andre je počeo novi krug izmišljotina kojima se ograničavao od stvarnosti i ozbiljnosti situacije.
- Bolje da umrem nego da živim mrtav.

- ... u realnosti čije se pravougane ivice smanjuju, dok tone u dubinu, odeveni u crninu, sa cvećem u rukama i suzama koje su im se kotrljael niz obraze.

- Prasak pištolja je takvo otkrovljenje dopunio svojstvenom notom.
- (umesto ,,rekao je Mihael) pomerale su se asimetrične usne
- To ga podseti na prljave pelene mutnog detinjstva svog sina.
- Video je to na filmu ili u jednom od prljavih snova.

- Iskristalisaše se u prateći konstrukt.
- On je kao loš komjuterski program, mogao da rekonstruiše samo broj njihovog dosijea i boljku koja ih je mučila.
- Ni metak mu više nije izgledao toliko užasavajuće kao sabijajuća snaga savesti s kojom je bio suočen.
- Koprcao se na površini istine.

- Primerenija reakcija nije postojala u asortimanu njegovih ogoljenih robotskih manirizama.
- Život, uslovljen okidačem...
- Samo se krio iza kvarnog sistema koji mu je žvakao lice i oduzimao snagu.
- Otera je pravo u utrobu (elegantno izrečena psovka).
- Odjeknula je kao iz bunara.
- ... da prepozna odavno usađeno seme istine proklijalo u ideal vredan borbe

- Pitanje koje je svojevremeno okačio na rep rečenice
- Prateće komešanje inficiralo je vazduh.
- ... u uskom asortimanu osećanja kojima je dozvolio da uteknu iz boce poput lukavog duha...

....

KRAJ DELA CITATA

Priča mu je obilovala idejama o smrti.
   Tada nisam mogao da znam da ju je pisao, svestan svoje bolesti. Nisam ni znao da je bolestan i da je sa smrću o kojoj je
pisao nisu bili suočeni samo junaci njegove priče, već o on sam.   :(
   To mi sve danas daje jednu novu, tužniju dimenziju svega...

Naročito mi drugačije deluje rečenica ,,BOLJE DA UMREM ŽIV NEGO DA ŽIVIM MRTAV''.   :(

U njoj se krije istina o samom Radoslavu.
   Biću hrabar da istumačim, a nek mi on oprosti ako grešim, da je možda i tako prerana smrt bila njevog izbor
jer ako je čoveku, koji je toliko voleo knjige i pisanje i život, alternativa bila da nastavi život godinama a skoro potpuno slep,
da tri bolove i da sve svede samo na lekove protiv bolova... možda je bolje otići dostojanstveno.

Ipak što kaže SON OF MAN i ja, uveren u postojanje duše, nadam se da se tako raskošni duh kao što je Slavnićev samo izlogovao iz oštećenog tela, da je trenutno u realitetu u kom se oporavlja, skuplja snagu, prebira svoj duhovni napredak koji je verujem bio velik jer duh često najbrže napreduje kroz patnju, te da će se ponovo vratiti.  :)

Zato neću napisati RIP jer je počivanje u miru dosadno već - Napred u nove borbe i pobede!

Son of Man

Taj rad, jer nema restovanja (u miru) dok traje obnova. Živeo naš brat Raša! :)

Loni

Meho Krljic

Stvarno smo svinje - ja ponajdeblja - da niko ne javi da je preminuo Petar Lalović.  :(

Преминуо редитељ Петар Лаловић

Редитељ, сценариста и сниматељ Петар Лаловић преминуо је у 83. години, речено је Танјугу у Удружењу филмских уметника Србије.

Лаловић је завршио позоришну и филмску академију у Загребу, а дипломирао је на Факултету драмских уметника у Београду. Направио је преко 200 документарних филмова, а такође је снимао игране филмове и тв серије. Лаловићева вокација су била снимања метафоричних филмова о природи за који је освојио преко 150 награда како у бившој Југославији тако и у иностранству.

Његов дугометражни филм ,,Птице које не полете" добио је више од 20 награда, укључујући четири Гранд прија у Европи. Међутим, филмска критика и биоскопска публика сматра да је његов највећи успех био са његовим документарним филмовима ,,Последња оаза" и ,,Свет који нестаје" из 1987. године.

Лаловић је 2011. године снимио свој 200. филм ,,Београдска оаза".

Време и место комеморације и сахране, биће накнадно објављени.

Meho Krljic

Melissa Mathison, E.T. Screenwriter and Harrison Ford's Ex-Wife, Dead at 65

E.T. the Extra-Terrestrial screenwriter and Harrison Ford's ex-wife Melissa Mathison has passed away, her brother Dirk Mathison confirmed to Variety. The Oscar-nominated screenwriter was 65. According to Entertainment Weekly, Mathison died in Los Angeles on Wednesday, Nov. 4, from complications of neuroendocrine cancer.

"Melissa had a heart that shined with generosity and love and burned as bright as the heart she gave E.T.," Spielberg said in a statement to THR.
Mathison was married to the Star Wars actor, 73, from 1983 to 2004, after meeting on set of Apocalypse Now in 1976. Together they share two children Malcolm and Georgia.
Mathison's credits also include The Black Stallion, The Escape Artist, Indian in the Cupboard, Kundon, and The BFG.

Karl Rosman

"On really romantic evenings of self, I go salsa dancing with my confusion."
"Well, I've wrestled with reality for 35 years, Doctor, and I'm happy to state I finally won over it"

Mark

Gunnar Hansen, originalni Leatherface, umro.
Dos'o Sveti Petar i kaze meni Djordje di je ovde put za Becej, ja mu kazem mani me se, on kaze: Pricaj ne's otici u raj!
E NES NI TI U BECEJ!

http://kovacica00-24.blogspot.com/

Ghoul

Quote from: Mark on 08-11-2015, 12:09:13
Gunnar Hansen, originalni Leatherface, umro.

e, jbg.
R.I.P.

velika je to glumačka kreacija... fundamentalna za taj prvorazredni klasik...
https://ljudska_splacina.com/

klem

Savajat Erp

http://emitor.rs/2015/10/in-memoriam-radoslav-slavnic-rasa-1985-2015/

RIP Coffin Anal :(
Ne znam dal ovo prvi put da nam umre drugar forumaš, al ovako mlad, da -_-

A, fuck...жестоко сам проредио посете ЗС-у (и свему другом) или бар дужа задржавања, и тек сад видим ово... :( Нисам познавао човека, само смо учествовали заједно на пар радионица и разменили коментаре и мишљења о причима, очигледно је била реч о вишеструко талентованом момку...не знам шта да кажем... :(

Слава му! 
Niste mi verovali da ću da pucam?!
ZAŠTO MI NISTE VEROVALI?!!!!

Meho Krljic

Преминула Дуња Ланго

Једна од најбољих водитељки, спикерки и новинарки телевизијског простора накадашње Југославије, Дуња Фигенвалд Пулетић умрла је у 74. години.

Како је њена ћерка Срна Ланго написала на свом Фејсбук профилу, Дуња Ланго је преминула јутрос после девет часова.
"У 9.20 јутрос престало је да куца широко и топло срце оне коју сам волела као никога никад. Осим свега што је била, мени је била мама. Једна једина, ненадокнадива. Отишла је достојанствено, како је и живела. Била је храбра и духовита до последње секунде. Остаје да будемо најбоља верзија онога што смо од ње научили и добили", навела је Срна Ланго и захвалила се свима за саучешће.
Дуња Ланго је завршила гимназију, уписала студије у Загребу и од 1960. до јуна 1967. године радила на Радио-телевизији Загреб.
Године 1967, преселила се у Београд и запослила у Радио-телевзији Београд. Дипломирала је на Филолошком факулету у Београду, на одсеку за енглески језик и књижевност.
Радила је као спикерка и водитељка информативног програма, као и културно-забавног програма РТС-а. Водила је телевизијске преносе музичких фестивала, као и квизове у чијој реализацији је учествовала и као сарадник.
Била је представница водитеља ЈРТ-а са својим програмом, на Оснивачкој скупштини водитеља света у оквиру интернационалног ТВ фестивала, у Монте Карлу, 1977. године, објављено је на сајту Дуње Ланго.
Водила је а затим уређивала евровизијске емисије. На РТС-у је радила до јуна 1999. године, када је отишла у пензију.
Послата је на принудни одмор од јануара 1992. године до децембра 1995. године, по одлуци тадашњег генералног директора РТС-а Милорада Вучелића, пише на њеном сајту.
Када је, по завршетку бомбардовања 1999. године, поново стављена на листу за принудни одмор, на сопствени захтев отишла је у пензију.
Од децембра 1995. до априла 1999. године, била је уредница и водитељка емисије Модни магазин. Глумила је у филмовима Моја луда глава, Без, Бoмбаши.

Father Jape

Hm, njoj je sigurno nešto Istok Lango koji je prikazao Dijabla u SK 2/97.

EDIT: Ups, to je bio Petar Nogo. Istok Lango je nešto drugo s igrama radio, negde, nekad...
Blijedi čovjek na tragu pervertita.
To je ta nezadrživa napaljenost mladosti.
Dušman u odsustvu Dušmana.

tomat

Istok joj je sin, Srna ćerka.

Dybuk

Ne znam za Istoka ali Srna je komplit fakin virdo.

Ne pamtim Dunju dok je bila aktivna voditeljka ali je delovala kao kulturna i odmerena gospodja i profesionalac.

Meho Krljic

Ja sa Dunju upoznao kad mi jednom bila u radnji. Vanredno fina žena beše.

klem

srna lango je bivša žena irfana mensura

Dybuk

Bivsa? E, to nisam znala.

Васа С. Тајчић

Габријеле Ферзети (Gabriele Ferzetti) умро је 2. децембра у Риму у деведесетој години
Моја колекција дискова
"Coraggio contro acciaio"
"Тако је чича Милоје заменио свога Стојана."

scallop

A meni ode drugar iz glumačkih dana Srba Milin. Pokoj mu duši.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Albedo 0

Skot Vejland, bivši frontmen grandž bendova "Stone Temple Pilots" i "Velvet Revoler" preminuo je 3. decembra. Vajland je preminuo u snu dok je bio na turneji u Minesoti sa svojim bendom "The Wildabouts".

klem

narkić meni je najbolji od grunge pevača layne staley

Dybuk

Moguce, i on je tragicno zavrsio.

Ghoul

Robert Loggia Dies at 85

Loggia's most notable film credits included "An Officer and a Gentleman," "Prizzi's Honor," "Independence Day," David Lynch's "Lost Highway" and "Big"...

a ja bih dodao još i INNOCENT BLOOD i PSYCHO 2.

R.I.P.
https://ljudska_splacina.com/

zakk

Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

Meho Krljic

:shock: :shock: :shock: :shock:

O, pa kako sad to? Strašno. Bio bolestan???

Užas. Užas. RIP.

zakk

Ne... nenadani i fatalni šlog. :(

дејан

...barcode never lies
FLA

Meho Krljic

Pa, baš strašno... Greota velika.

Truman

R.I.P. Dejan Brđović. Asocira me na lepe danje mog detinjstva kada sam pratio odbojku i vezivao se za naše igrače. Ovi mi danas ništa ne znače.
Ja da valjam ne bih bio ovde.

tomat

eh, šteta za Brđovića :(

Petronije

Arm the Homeless

Meho Krljic

Au, gadnog li kraja godine...

'Lost Boys' Actor Dies at 52

Brooke McCarter, who played the vampire Paul in "The Lost Boys," died on Tuesday. He was 52.
His family made the announcement on Facebook, saying that the actor died from a genetic liver condition.
"Brooke was our loving son, brother, father, cousin, nephew and friend," the message read.
McCarter, who had also appeared in TV shows "The Twilight Zone" and "Route 66," had few onscreen credits. His final feature film, "Wired," was a biopic about John Belushi starring Michael Chiklis.
According to McCarter's website, he left Hollywood in 1998 to pursue a career in the telecommunications industry.
Throughout the years, he continued to appear at horror conventions to take pictures with fans of "Lost Boys," the 1980s classic that co-starred Jason Patrick, Kiefer Sutherland and Corey Haim.
Prior to "Lost Boys," he had appeared in the L.A. skateboarding film "Thrashin'" alongside a teenage Tony Hawk, Josh Brolin and the Red Hot Chili Peppers.

ridiculus

Umro Lemmy Kilmister. :(
Dok ima smrti, ima i nade.

klem

Seth Brundle

Užas! :( R.I.P. Lemmy!

Meho Krljic

O, bože... Naravno da se za nekog poput njega očekivalo da može da umre svakog dana a opet, za nekog poput njega se očekivalo da je neuništiv... Jedan od najvažnijih muzičara u mom životu, veoma će nedostajati.

http://youtu.be/RH8nfp5sD_s