• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Enciklopedija mrtvih

Started by Kunac, 22-05-2007, 22:05:36

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Васа С. Тајчић

Бранко Костић (1939-2020)
Моја колекција дискова
"Coraggio contro acciaio"
"Тако је чича Милоје заменио свога Стојана."

Father Jape

Blijedi čovjek na tragu pervertita.
To je ta nezadrživa napaljenost mladosti.
Dušman u odsustvu Dušmana.

Petronije

Chadwick Boseman

Sent from my SM-A715F using Tapatalk

Meho Krljic

Tex Murphy

Umro Chadwick Boseman. Velika steta, sjajan i harizmatican glumac koji je imao potencijal za karijeru ravnu Denzelovoj.
Genetski četnik

Novi smakosvjetovni blog!

Tex Murphy

Ah, nisam vidio postove s ove strane.
Genetski četnik

džin tonik

U Parizu od posljedica koronavirusa preminuo veliki hrvatski intelektualac i domoljub Ante Glibota

QuoteU Parizu je u subotu preminuo istaknuti hrvatskki povjesničar umjetnosti, ekonomist, publicist i hrvatski emigrantski intelektualac Ante Glibota, u 76. godini od posljedica zaraze koronavirusom, potvrdila je Hrvatska matica iseljenika.

Bio je ugledni galerist, povjesničar umjetnosti, teoretičar arhitekture i kolekcionar, član Europske akademije znanosti, umjetnosti i književnosti te Američkoga instituta za arhitekturu. Bavio se izdavaštvom i spada među Hrvate s najvećim brojem objavljenih naslova na stranim jezicima.

Ante Glibota rođen je 15. lipnja 1945. godine u podbiokovskom selu Slivnu tadašnje općine Imotski. Od svojeg je obiteljskog i ekonomskog okruženja preuzeo je izražena domoljubna nagnuća.

Godine 1969. diplomirao je na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu. S ekonomistom Vladimirom Veselicom pokrenuo je Hrvatski gospodarski glasnik koji je postao jedno od najvažnijih glasila Hrvatskog proljeća.

Usko je surađivao s dekanom i profesorima, a posebno sa profesorom Markom Veselicom koji je bio njegov istinski prijatelji i suborac za hrvatsku pravdu. Sa Veselicom ulazi u društvo hrvatskih intelektualaca Vladom Gotovcem, Brunom Bušićem, Vlatkom Pavletićem, Ljudevitom Jonke i drugima.

Također ga upoznaje i s gospodarstvenicima Antom Todorićem, Ivanom Kuštrakom, generalima Vladom Mutakom, Jankom Bobetkom i ostalima.

Prilikom gušenja Hrvatskog proljeća, uhićen je i isključen iz javnog života kao najmlađi u skupini intelektualaca – Franjo Tuđman, Vlado Gotovac, Marko Veselica, Vlatko Pavletić, Šime Đodan, Hrvoje Šošić, Jozo Ivičević, Zvonimir Komarica i Ante Bačić. Svi su oni optuženi i osuđeni za kontrarevolucionarno djelovanje te su završili na robiji.

Godine 1974. emigrira u Pariz gdje studira civilizaciju, ekonomiju, estetiku i povijest umjetnosti na Sorbonni i Collège de France. U Parizu 1978., te potom 1981. u SAD-u u Chicagu, otvara umjetničku galeriju te uspostavlja suradnju s umjetničkim galerijama i muzejima u Italiji, Japanu, Koreji, Americi i drugdje.

U Parizu je upoznao i svoju ženu Martine s kojom je osnovao obitelj i imao sretan obiteljski život. Imali su troje djece: Adeline, Josephine i Marka.

Kada se stvarala Republika Hrvatska u Maastrichtu je organizirao na gradskom stadionu skup Hrvatske dijaspore s preko 26 tisuća Hrvata iz čitave Europe, tražeći priznanje Hrvatske i zaustavljanje ratnih strahota nad hrvatskim građanima. Njegova je akcija istovremeno obilježena brojnim humanitarnim akcijama za Hrvatsku i ratne stradalnike.

Bio je član brojnih prestižnih znanstvenih i umjetničkih institucija i udruga poput Znanstvenog vijeća Europske akademije znanosti, umjetnosti i literature iz Pariza, American Institut of Architect te američke Akademije političkih znanosti.

Njegove peticije za priznanje Hrvatske i prijem u UN potpisivali su vodeći svjetski intelektualci: Alain Finkielkraut, Fernando Arrabal, Otto Piene, Luciano Berio, Camilo José Cela, i drugi brojni Nobelovci, umjetnici, arhitekti, intelektualci planetarne važnosti...

Zahvaljujući njegovoj inicijativi, organizirat će se i u ratnim okolnostima i prijetnjama 1993. u Zagrebu godišnji sastanak Europske akademije, UNESCA i Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja, među kojima su Povelja grada Chicaga, Povelja grada Versaillesa, priznanje Vitez reda umjetnosti i literature Republike Francuske, Povelja grada Seula, Red Danice Hrvatske s likom Marka Marulića, Red Hrvatskog trolista. L'International Biographical Centre iz Cambridgea zbog njegovih ga je znanstvenih i umjetničkih zasluga s naglaskom na izvanrednom doprinosu povijesnim studijima u domeni umjetnosti i arhitekture uvrstio u izbor edicije Tisuću velikih intelektualaca svijeta.

Father Jape

Iju, umro David Graeber.

Васа С. Тајчић

Јиржи Менцл (Jiří Menzel) (1938-2020)
Моја колекција дискова

Meho Krljic

Васа С. Тајчић

Дијана Риг (Diana Rigg) (1938-2020)
Моја колекција дискова

mac

Rut Bejder-Ginsburg, prva žena vrhovni sudija u Americi.

Father Jape

Iju, ala si okasnio.  :mrgreen:
A i nije prva, već druga (prva je Sandra Dej O'Konor, dvanaest godina pre Rut).

mac

Au, ala sam neobavešten! Ali tako to biva kad o prvoj ženi vrhovnom sudiji nema pošten film, a o drugoj ima (koji nisam ni gledao).

Elem, Rutin odlazak na drugi svet čini komplikovanu političku situaciju još komplikovanijom. Kako kaže naš čiča, će bude rasplet!

angel011

Dragan Prošić Proja (1973-2020)
We're all mad here.

Krsta Klatić Klaja

šta će mi bogatstvo i svecka slava sva kada mora umreti lepa Nirdala

Meho Krljic

Avaj, premlada, u 53. godini, otišla je naša najveća kompozitorka savremene muzike, članica SANU, Isidora Žebeljan .

https://www.youtube.com/watch?v=msN__HfkDDw

https://youtu.be/csN1vKKBaAM

https://youtu.be/hG0_mr6ri1Q

Tex Murphy

Genetski četnik

Meho Krljic

A u kurac.......................

Baš mi je žao.

Васа С. Тајчић

Ронда Флеминг (Rhonda Fleming) (1923–2020)
Моја колекција дискова

mac

James Randi, mađioničar i skeptik, 92 godine.

Krsta Klatić Klaja

Amfilohije srušio Mila al koronu nije.

Meho Krljic

ridiculus

:(

Nek mu je večna slava.  xjap
Dok ima smrti, ima i nade.

Petronije

Umro Kićo Slabinac.

Petronije

Ivan Bekjarev.

Meho Krljic

Bekjareva sam upoznao na jednom davnom letovanju i bio je onako šarmantan i zabavan kako glumci umeju da budu. Baš mi ga je žao. Čuvajte se ovog virusa, vidite da kosi.

Umro je, takođe i Mića Milošević. U devedesetprvoj godini.

http://rs.n1info.com/Kultura/a672725/Reditelj-Milivoje-Mica-Milosevic-preminuo.html

(Umro je i Tomislav Merčep ali sumnjam da će ovde iko sem Zoska za njim pustiti suzu)

džin tonik

hvala meho, ja inace rijetko biljezim mrtve. mercep je bio izuzetni antifasista koji lokalno odigrao presudnu ulogu u obrani od beogradskog fasistickog nasrtaja. poslije je osudjen po "zapovjednoj odgovornosti" zbog tudjeg zlocina, no to su vec politikanske stvari; sovinisticki velikosrpski projekt ne zaboravlja, isto kao sto po srbiji dobro cuva svoje koljace po zapovjednoj odgovornosti.
inace je preminuo jos jedan borac koji velikosrpskom fasizmu stao na put, a beogradska propagandisticka mashinerija zasula ga uobicajenim srpskim podvalama, sto je skupo platila njegova trudna supruga:

Preminuo vukovarski branitelj Davor Markobašić, muž trudnice ubijene na Ovčari

QuoteDanas, 16. studenog 2020., u 68. godini života preminuo je vukovarski branitelj Davor Markobašić. Ispraćaj pokojnika održat će se sutra, 17. studenog u 12 sati na Memorijalnom groblju u Vukovaru.

Supruga Davora Markobašića, Ružica, kao trudnica je ubijena na Ovčari nakon agresorskog zauzeća Vukovara 1991. Prema riječima Davora Markobašića koje je iznio prije više godina za HKV, ubojice njegove supruge još uvijek slobodno žive u Vukovaru. Do svoje smrti nije dočekao pravdu.

Kada je 18. studenog 1991. agresorska vojska nakon tromjesečnog otpora branitelja okupirala Vukovar, uslijedili su nezapamćeni zločini nad stanovnicima grada i braniteljima. Najstrašnije bilo je na Ovčari, kamo su odvedeni ranjenici i civili iz Vukovarske bolnice. Među njima je bila i Ružica Markobašić, supruga Davora Markobašića, trudnica u šestom mjesecu trudnoće.

Davor Markobašić bio je prvi Vukovarac koji je 1990. došao u Rakitje, u specijalnu policiju iz koje je poslije nastala Prva gardijska brigada. Bio je i prvi Vukovarac koji je u odori specijalne policije s hrvatskim državnim obilježjima došao na božićnu ponoćku u Vukovar 1990. Već tada agenture KOS-a evidentirale su ga i u ljeto sljedeće ratne 1991., u beogradskim Večernjim novostima naručile članak o njemu s najgnusnijim lažima: da je riječ o ZNG-ovcu koji srpskoj djeci reže prstiće i od toga radi ogrlice.

Ti gnusni članci iz beogradskih tvornica laži kopirani su i dijeljeni četnicima koji su razarali Vukovar kako bi im podigli borbenu spremnost. Gotovo da nije bilo četnika koji nije čuo za Davora Markobašića, a sve radi huškačkog i lažnog članka.

(...)

Prema iskazima svjedoka na suđenju zločincima koji su izvršili masovno ubojstvo na Ovčari, pred vijećem Specijalnog suda za ratne zločine u Beogradu (tijekom 2005. godine), Ružica Markobašić i njezino nerođeno dijete pogubljeni su na naročito okrutan način.

(...)
pokoj im dushi.

Krsta Klatić Klaja

RIP čovjeku turskog prezimena i protivniku orijentalnih Srba

Krsta Klatić Klaja

džin tonik

Quote from: Meho Krljic on 17-11-2020, 22:13:34
(Umro je i Tomislav Merčep ali sumnjam da će ovde iko sem Zoska za njim pustiti suzu)

idemo dalje, da vidimo sto kaze bojan glavasevic:

glavasevic kao jedan od najgadljivijih kvazi-politicara u hrvatskom saboru. i ovo je jos jedan odlican primjer sve besramnosti koju svakodnevno beogradska politika ispoljava i zasto sve veci postotak naroda doslovno prezire srbiju.

bojan je sin covjeka, ratnog reportera, kojeg srpska soldateska ubila pri agresiji na vukovar, kao i mnoge civile. covjeka kojeg branio jedan mercep, dok je bojanova majka sa malim bojanom pod rukom napustila oca pravac - nebeska zemlja.

i sad, uradi se srceparajuci dokumentarac o sudbini bojanovog oca, sve se covjek zacudi kako, nimalo u smislu ko nas bre zavadi, vec realan, pa se bojana na osnovi tog kredita instalira u hrvatsku politiku. pa se prodaje magla na debelim prihodima, vozaka porscheom po zg-u i kenja po mrezama, kao pri navedenom primjeru.

a kad se uvlacio u dupe da se instalira u hrvatsku politiku, onda je to izgledalo ovako - bojan (lijevo u prvom planu) sa mercepom (u invalidskim kolicima) dok se mercepu tek pakiralo, a ishod bio neizvjestan:

džin tonik

a moglo bi se i tu reci pokoj im dushi, jelte. ne moze? serem vam se na vase "postenje", "antifasizam", "socijalizam" i sav licemjerni spomen preminulih raznih.

Autorica knjige o ubijenoj vukovarskoj djeci: 'Danas bismo možda bili radni kolege ili prijatelji'

QuoteUoči Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, razgovaramo s Ani Galović, autoricom knjige ,,Mama, ne vidim nebo – prekinuta vukovarska djetinjstva 1991. – 1992. godine" u kojoj je ispričala priče o sudbini tridesetčetvero djece ubijene u Vukovaru.

(...)

Savajat Erp

Немој се узбуђивати, ти си човек у годинама, скочиће ти тлак  :evil:
За мене свако ко убије дете престаје бити људско биће и заслужује само смрт као звер, али немојмо сад извлачити књиге, студије и податке о убијеној деци, било би охохохо тога да се поставља и расправља, а тема је више него мучна. Чао че  xyxy
Niste mi verovali da ću da pucam?!
ZAŠTO MI NISTE VEROVALI?!!!!

Truba

Mi smo unuke vještica koje niste uspjeli spaliti

http://www.cesi.hr/

xrofl
Najjači forum na kojem se osjećam kao kod kuće i gdje uvijek mogu reći što mislim bez posljedica, mada ipak ne bih trebao mnogo pričati...

Petronije

Spominjete nekog decoubojicu na kojeg zosko onaniše kad je sam u sobi, a niko da spomene Borislava Boru Drljaču. :(

Krsta Klatić Klaja

Taman si me podsjetio da je zosko merčepu ono što je era drljači.

džin tonik

ajd, ajd, ne prenemazite se, mercep je bio penicilin za kloaku koju ste ispustili via hrvatska, ljudina. jasno, ne mozete izraziti sucut, covjek vam vratio sav smrad koji ste pokrenuli, ali nije da vas ne razumijem, treba ziviti s tim i pored sve junacke fantastike.

Krsta Klatić Klaja

džin tonik

smece. docirali bi mi srbi koji krivotvorili visestoljetnu povijest maltene cijelog okruzenja i usrani komunisti koji krivotvorili sto preostalo, sve poslije devedesetih gdje zdruzeno izvrsili najkrvaviju agresiju na vecinu susjeda, u sto spada i genocid, kao i najduza opsada u povjesti covjecanstva.

Krsta Klatić Klaja

sve je krivotvoreno. Počev od turskog prezimena Merčep

džin tonik

smaracu, obracam ti se iskljucivo u sklopu odgovora na mehinu prozivku. mislim da sam se izjasnio, povratio na licemjerje tri metra u dalj (ne vidim nista gadljivije od dociranja iz vucicevog beograda, pa i kad uvijeno), nastavi si njuskati cmar sa cirilicarom i ovim s veliki mac.

Krsta Klatić Klaja

borcu protiv orijentalizma i bizanta, merčep je tursko prezime

Petronije

Ovo nisam znao.

QuoteO "vjekovnim težnjama" dovoljno govori činjenica da je dva tjedna pred prve izbore 1990. samo 11% ljudi u Hrvatskoj bilo za punu nezavisnost

https://www.autograf.hr/dejan-jovic-1990-samo-11-gradana-srh-zagovaralo-nezavisnost/?fbclid=IwAR2lJpb3k3GkvsfyFGuT5eGNhKN_rt4e_0TGF85F0eE08yxLAH6DoDBTw_A

Pretpostavljam da je ovih 11% hrabrih za rat spremnih bila dijaspora. [emoji1][emoji16]

Truba

Oce ti ljudi vise ikad preboljeti cinjenicu i realnost referenduma koji je jedini bitan
Najjači forum na kojem se osjećam kao kod kuće i gdje uvijek mogu reći što mislim bez posljedica, mada ipak ne bih trebao mnogo pričati...

Krsta Klatić Klaja

izmanipulirani ljudi u neustavnom referendumu odlučuju o državi u komunističkim granicama a junak turskog prezimena odbraniće te granice

Krsta Klatić Klaja

s druge strane, junak albanskog prezimena šešelj pokreće ideologiju srbskog nacionalizma i rešeta po Vukovaru da pomogne svom nacionalističkom bratu iranskog prezimena tuđmanu da se otcijepi i pokrade hrvate, kao što je njegov kolega sloba pokro srbe

i onda dođe neko 2020. godine i i dalje priča da je tu nešto činjenica i realnost, a ono mokri snovi psihopata i fanatika i urušeni naši životi