• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

zašto su japanski horori strašniji od američkih?

Started by Ghoul, 01-06-2007, 16:48:22

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Shozo Hirono

Kataude mashin gâru AKA The Machine Girl (2008) Noboru Iguchi 3.5/5

Umesto sto se u nasim bioskopima daje 4ti nastavak americke propagande Indiana Djoka Jones,lepse,a i poucnije bi bilo distributerima,a i onim majmunima u Kanu,da kao neizostavnu zabavu i akciju bez mnogo filozofije,propagande i slicnih proseravanja,ponude ljudima A BEAUTIFUL JAPANESE BLOODBATH,a la Grindhouse spektakl,koji bez zelje za emotivnim vezivanjem i saosecanjem,nam nudi akciju,smeh i strah,pomesan sa dobrim starim seckanjem mesa na najsitnije komade i prskanjem krvi na sve strane !!! :evil:
Pa kad vec nije Miike,a ono nam Iguchi isporuci komad mesa natopljen sa dosta krvi,koji je vec,sudeci po dabovanoj verziji koju je gledo CA,interesantan zapadnjacima.

Meho Krljic

Ghoul

Quote from: "Meho Krljic"Torent? Rapid share? Daj neki link!!!

kao da ćeš ti to odma da pogledaš!

si pogledo MPD PSYCHO?
a ID?
a MEATBALL MACHINE?
...
to su sve filmovi koji ti stoje mesecima, ako ne i godinama unazad!
https://ljudska_splacina.com/

Tex Murphy

Valjalo bi otvoriti topik - "zašto su španski horori strašniji od japanskih"  :evil:
Genetski četnik

Novi smakosvjetovni blog!

Shozo Hirono

Quote from: "Meho Krljic"Torent? Rapid share? Daj neki link!!!

Ova aXXo verzija sto se vrti je dabovana,evo ti link ka avistazu-original,treba samo registracija....postoji i RS link,znam pouzdano,ali ja nemam acount. :D
http://www.avistaz.com/movies/2008/the-machine-girl-japanese-2008.html

Meho Krljic

Našao sam još juče original sa engleskim titlom, ali su mi posle 10% daunloudovanja dušmani isključili Internet. Bće gotovo noćas...

Ghoule, naravno da sam pogledao... Meatball Machine. Da čitaš UPPS znao bi!!!!

Meho Krljic

Nego da sa zakašnjenjem prijavim da sam odgledao dugo anticipirani The Machine Girl (aka Kataude Mashin Garu).

I kako mi Dimitrije juče reče: Da si samo mene slušao, bio bi manje razočaran.

Elem, TMG nas je sve svojevremeno zaista kupio trejlerima koji su bili spoj svega apsurdnog, dinamičnog, parodičnog i krvoločnog što se čovek usuđuje da želi od filma, pogotovo azijskog, u ovom veku. Neću da kažem daje TMG sve što valja u filmu sabio u trejler i da nas je ostavio sa sat i po smaranja, ali nema nikakve sumnje da je Iguchi režiser čija je ambicija daleko skromnija od one koju ispoljavaju režiseri koji su mu, bez sumnje bili uzor.

Pomanjkanje talenta se da oprostiti, naravno, nije svako imao sreću da se rodi nadaren. Pomanjkanje ambicije je već problematičnije i svedoči o nedostatku nekoliko vrlo bitnih elemenata ličnosti autora: vizije, umetničke gladi, čak možda i samopoštovanja. Iguchijeve druge filmove nisam gledao, ali možda bi bilo interesantno videti te njegove manje zrele radove (ako se o razlici u zrelosti isplati pričati u režiserskoj karijeri dugačkoj pet godina) i proveriti da li su oni nešto ambiciozniji.

The Machine Girl je, kako je to jasno i iz trejlera, jedan ultraviolentni splatter akcijaš iz onog podžanra azijskih filmova koji je izrastao na radovima autora kao što su Shinya Tsukamoto (pre svega, jelte na osnovama njegovog definišućeg remek-dela Tetsuo The Iron man) ili Takashi Miike (er... recimo da se za koordinate mogu uzeti Visitor Q, Ichi the Killer i možda Dead or Alive). The Machine Girl uredno overava sve očekivane elemente koje ovakav film valja da sadrži:

* kombinovanje organskog i mašinskog
* akcione scene koje izlaze ne samo iz domena mogućeg već i iole plauzibilnog i prelaze u čist apsurd
* jakuze
* osvetu
* apsolutno prenaglašeno fizičko nasilje koje se očitava u nimalo suptlnim adrenalinom napumpanim body horror momentima (prštanje arterijske krvi, ogromni otvori u telima, amputacije udova, dekapitacije...)

Problem sa ovim filmom je što stvarno deluje kao da je napravljen mehaničkim spajanjem ovih elemenata pa mu nedostaje makar tanki sloj ljudske drame koji bi među ovim elementima obezbedio neophodnu koheziju.

The Machine Girl je, dakle, Planet Terror Roberta Rodrigueza snimljen za daleko manje para, sa daleko lepšom glavnom glumicom i sa mnogo eksplicitnijim fizičkim nasiljem ali i sa istim problemom koji sam pripisao i Rodrigezovom uratku. Naime, i jedan i drugi film se iscrpljuju u gomilanju elemenata (pod)žanra u sat i po vremena u nadi da će to na neki neobičan način profunkcionisati kao celina. I jedan i drugi film ne veruju u moć svog autora da ispriča ikakvu priču pa se oslanjaju na prepričavanje tuđe priče. Kako su i jedan i drugi svesni da su to ipak tuđe priče, pristupaju im sa mnogo preemptivno odbrambenog ironiziranja. Od Rodrigueza sam takvo što i očekivao. To je na kraju krajeva čovek koji je svoj najbolji film u američkom rimejku upravo na isti način ubrljao kojekakvom ironijom i gomilanjem opštih mesta.

Ali tužno je videti da i kod Iguchija ne postoji smelost da se pokuša nešto više. The Machine Girl posrće baš zato što njegov autor sebi od početka govori da je film o devojci koja ubija jakuze miniganom prikačenim na odsečenu ruku naprosto apsurdan, smešan, neubedljiv. Pošto ni sam ne veruje u priču koju priča, Iguchi troši sat i po vremena da nam pokaže kako se to ipak dešava, povlačeći sve vreme gledaoca za rukav i šapućući mu na uho 'pazi, nemoj mnogo da se primaš, mi smo se ovo samo, ono, zajebavali'.

Naravno i Tetsuo the Iron Man je film koji sedamdesetak minuta prikazuje NEMOGUĆE. Naravno, Ichi the Killer je film o klincu što danju igra Soul Calibur a noću sečivima koje nosi na petama odseca lica jakuzama, ali ovi filmovi su rešili da veruju u sebe. Ovi filmovi su odbili da se zadovolje cerekanjem nad nemogućim i rešili da ga prikažu kao moguće, u okviru umetničke logike filma. Kada na kraju Dead or Alive jedna koliko-toliko ozbiljna cop/ crime drama pređe u potpuni apsurd to je majstorski potez autora koji se punim zamahom baca pravo u naručje NEMOGUĆEG da bi ga prikazao kao estetski MOGUĆE. The Machine Girl ništa od ovoga ne radi, njeni apsurdi su tu uglavnom da bi bili umereno smešni a između njih se nalazi mnogo tanušne drame koja treba malčice da oljudi likove sa kojima se susrećemo.

Nije sve baš tako crno, naravno, kada posle određenog vremena postane jasno da TMG nema snagu da bude išta više od live action verzije Ichy and Scratchy šoa, čovek se opusti i uživa u uobičajeno sjajnoj azijskoj fotografiji, lepim glumcima, preteranoj koreografiji akcionih scena, ludačkim količinama krvi i nekoliko zaista uspelih humoristilčkih elemenata.

Dake, TMG je klasičan primer brainless akcionog filma koji sem vizuelne dimenzije ne pruža baš ništa drugo. Ja sam u svojoj intelektualnoj snobovštini nespreman da vreme trošim na taj način, ali ne otuđujem drugima pravo na takvu razbibrigu. Ovo je ipak film od svega 96 minuta a ja sam na igranje Ninja Gaiden II potrošio barem četiri puta toliko do sada...

Ghoul

e, moj meho: da si čito topik LUDI AZIJATI, bio bi manje razočaran!
evo ovde:
http://www.dejanognjanovic.com/index.php/FILMOVI-I-TV-/74-LUDI-AZIJATI.html

vido sam ja odma ko je i kakav je taj japanac čim sam odgledo njegov SUKEBAN BOY (also reviewed na rečenom topiku), pa sam sa smanjenim očekivanjima prišo i MAŠINSKOJ DjEVOJCI.

ali, ipak, uprkos tome što je to sve to tako kako si lepo elaboriro, odgledaću mu i TOKIJSKE KRVAVE PAJKANE, jer - malo je filmova u kojima krv tako radosno i nesputano šiklja i prska!

Shozo Hirono

Ghoul

sreda, 16.jul 2008.
Tribinska sala DoB, I sprat, 20h,
BESPLATNA projekcija klasičnog japanskog horora
KURONEKO, aka THE BLACK CAT, 1968
Dir: Kaneto Shindo

ovo remek delo klasičnog japanskog horora odabrao je TRULY YOURS, kao uvod u PREDAVANJE O AZIJSKOM HORORU KOJE SE DEŠAVA U UTORAK 22. JULA, NA ISTOM MESTU I U ISTO VREME (20 H).

a evo šta je TRULY YOURS imao da kaže (na engleskom) o ovom konkretnom filmu:

PLOT: A beatufil young woman and her mother-in-law are raped and killed by a marauding group of samurai. They come back as ghosts bent on seducing and killing the hateful warriors. The real trouble starts when their son and husband comes back home as a samurai. Will they be able to evade the vow they've made to the vengeance demons?

CRITIQUE: From the director of ONIBABA here comes his second-best horror film, with visuals even more stunning than before (in glorious black and white). The woods are haunted by the seductive spectre who has no trouble attracting the weary warriors to a secluded house for an evening of sake, conversation and throat-ripping. Beautiful, poetic, but quite gory as well, this is a wonderful horror film with an intelligent subtext and a strong moral core (just like ONIBABA). It condemns an entire caste - not only the samurai but their rulers as well (shown to be equally contemptible). At the same time, it presents revenge as a morally dubious endeavor and deals with complex emotions rarely found in European and American gothic films of the time.

Shozo Hirono

Upravo skidam najnoviji horror poznatog nam Thai tandema Phobia.......at least obecava ! :!: Plot/Synopsis

1. Loneliness (by Youngyoot Tongkontund)

Loneliness can cause a young girl to do stupid things, like a working girl in Loneliness.
She's lonely, unemployed and heartbroken. At this point, she's on edge when receiving an unknown text message asking for her friendship. She starts communicating with the
anonymous sender. Will she be regretting after finding out who he is?

2. Deadly Charm (by Paween Purijidpanya)

Imagine a childish payback like write a joke about your friend's parents on the blackboard. Then imagine a payback of vocational schoolboys who curse people they hate on a deadly charm. Let's see how excruciating these curses will bring to the table.

3. The Middle Man (by Banjong Pisanthanakun)

A group of teenagers is camping in the wood. They think it'll be fun to tell a scary story
while mocking what a character will act in the horror movies. Unfortunately, the mystic ghosts they encounter are those that go against the grain of traditional rules in horror films.

4. Last Fright (by Parkpoom Wongpoom)

This chapter presents the mixture of phobia. It's an inappropriate flight for anyone with
claustrophobia, nyctophobia, fear of noise, fear of air pressure, and fear of corpses.
All terror is waiting for one unlucky air hostesses who will face this alone.

Shozo Hirono

Ryuhei Kitamura Announces American Remake of Versus

The last time I posted on the coming and going of Japanese action director Ryuhei Kitamura, it was to report that Lionsgate was burying his American debut, the horror "Midnight Meat Train". (More on that here.) In the article, I mentioned how ho-hum the trailer looked, despite all the horror dudes going nuts over it. It just didn't look like something Ryuhei Kitamura would do, was the problem I had with it. Well guess what? Ryuhei Kitamura is going to do something that will definitely qualify as "a Ryuhei Kitamura movie". What's that, you ask? Why, he's going to do an American remake of his own 2000 Samurai-Zombie bash, "Versus", of course !
Kitamura just announced that he's working on an American version of Versus. He just finished a draft of the script and will do one more to polish it up. It's going to be a few years before it's made, as he's doing an action film first, but he stated, and I quote: "The US Versus will be insane!"

Ghoul

na ovom mestu nalazi se moj prikaz (na engleskom) jedne knjige (na engleskom) posvećene japanskom horor filmu:
Flowers From Hell:
The Modern Japanese Horror Film

http://www.kfccinema.com/features/articles/flowershell/flowershell.html

Shozo Hirono

Ha gle post iznad,potpuno sam zaboravio da je Kitamura najavio Versus rimejk ! :!:
Sudeci to tome sto je original malko dosadan i naporan,to obecava. :!:

Shozo Hirono

Ti si kanda ovog Harpera nazvao plitkim,nemoj te saceka gore na pirotsku rampu ! :evil:
Ovo verovatno nece bit prevodjeno kod nas[or maybe... :idea: ],ali sudeci po tvojim komentarima ovo je stivo za one koji zele da uce i krenu da prate.Mene je naslov podsetio pre na Flowers and Snake[film koji ne mora biti striktno vezan za zanr],ali cim je on krenuo od 80ih to otpada.
Ipak me cudi da nisi bar malo[ako toga nema u knjizi],skrenuo paznju i konkretno imenovao par starijih naslova,koji istinski i predstavljaju visoka dostignuca njihove umetnosti,Tu mislim na Jigoku,Kwaidan,Onibaba,Mojuu..... :!:
Bez obzira na starije tvoje osvrte na konkretnom sajtu.

Ghoul

Quote from: "Shozo Hirono"Ti si kanda ovog Harpera nazvao plitkim,nemoj te saceka gore na pirotsku rampu ! :evil:

glede harpera – on je kanda plitak, ja to vazda kažem, dočim njegov uradak zaista ne isporučuje: ne samo što nije ništa revolucionarno, nego ne pruža ni par sati čitalačke zabave.
primeri koje sam u textu naveo dovoljno su rečiti. valjda.
prizivanje naslova koje pominješ, u OVOM prikazu OVE knjige prilično je izlišno, kad se već on sam ogradio da ne piše o njima: oni svakako nisu MODERN japanese horrors, pa bi bilo glupo da mu, pored svega rečenog, zameram što još i njih nije anal izovao.
:roll:

Shozo Hirono

Pa jel' barem Ju On i Ringu serijal analizovao kvalitetno ? :evil:

Shozo Hirono

I da,kao i skoro uvek,za izvrtanje pojmova,reci i izraza,i njihovo zlonamerno stavljanje u sexualni kontext kriv je Harv,sa onim Kitamura. :evil:

Ghoul

Quote from: "Shozo Hirono"I da,kao i skoro uvek,za izvrtanje pojmova,reci i izraza,i njihovo zlonamerno stavljanje u sexualni kontext kriv je Harv,sa onim Kitamura. :evil:

I da, kao i skoro uvek, šozo je zbunjeniji od 2 ludaka u buretu i ne pazi na času.

(hint: vidi gore ko je prvi pomenuo kita muru!)

Tex Murphy

Pa zar ja sam kriv što čovjek se preziva... Kitamura? (hehe...)
Genetski četnik

Shozo Hirono

Quote from: "Ghoul"
Quote from: "Shozo Hirono"I da,kao i skoro uvek,za izvrtanje pojmova,reci i izraza,i njihovo zlonamerno stavljanje u sexualni kontext kriv je Harv,sa onim Kitamura. :evil:

I da, kao i skoro uvek, šozo je zbunjeniji od 2 ludaka u buretu i ne pazi na času.

(hint: vidi gore ko je prvi pomenuo kita muru!)
Pa oce covek da se zbuni od toliko predavanja,Harvijev Kitamura je drugom topiku ! :idea:  8)  :)

Shozo Hirono

....sto opet pak nema veze sa tvojom anallizom ! :evil:

Shozo Hirono

Death Bell (2008) Yoon Hong Seung   **

Korejski klon japanskih hororcica,koje prekomorske komsije manje-vise neuspesno zvacu vec 20 i kusur godina na ovaj ili avaj nacin !
Ne pomazu ni CGI,ni simpatican pokusaj uterivanja klasicnog soundtracka u utrobu Mrtvackog Zvonceta,ne pomaze ni kopija Fukasakuovog body counta.Smuseno,konfuzno,tesko za pracenje,usled lose ili nikako,pa barem banalno razradjenih likova,i nadasve dosadno i vec vidjeno.

Shozo Hirono

Body sob 19 AKA Body 19 (2007) Paween Purikitpanya ****

Tajlandjani i sa ovim filmom potvrdjuju da su jedan od epicentara modernog horora i da im ideje ne nedostaju.Ali nije sve izgledalo tako pre par casova kada sam startovao 19o telo.Deja vu tematika,talas CGI efekata,vestih,ali ne nesto preterano maestralnih.Pokisla i usukana crna macka kao vesnik smrti i nadolazece nesrece.Iritantni mladic ciste,neocesljane fizure,pateticno proganjajuca tema makes me wanna puke !Simpaticno kasapljenje,ali nista sto vec ne videsmo u Shutteru ili ponekom Pangu.
Sta se desilo,i kako me je ovaj film tresuo mokrom carapom po uspavanoj tintari,ne mogu da objasnim.Ali ako priznam i kazem da sam na kraju umalo zaplakao,vredeo je do poslednjeg kadra.

Shozo Hirono

Sada kada nema Ghoulotresine,ostaje na meni da odvojim par sati za dugo cekanu Krvopljusnu Tokijsku Policiju !!!!

Gilgameshlija

Nego nesto mu je puko forum, a i sajt, tako da ce verovatno da se oglasi. Verovatno je preziveo napad hrishcansko - hakerske teroristicke gupe

Shozo Hirono

Tokyo Gore Police (2008) Yoshihiro Nishimura ****

Ovako,na prvu loptu,publika se naizgled zasitila japanskog besomucnog mlataranja macetama i krvopljusijom merenom tonama prolivene crvene farbe i raznoraznih tecnosti pod snaznim pritiskom.Ali o cemu mi ovde zaista iskreno raspravljamo.Pa ovo je umetnost zabave u najcistijem prociscenom smislu reci,a filmovi kao Wild Zero,Suicide Club,The Machine Girl,Meatball Machine ili Versus,vec polako imaju status nepremostivih i nezaobilaznih cinioca moderne pop kulture savremenog japanskog horor filma.
I kao takav Tokyo Gore Police zahteva ogroman respekt i paznju,a cinjenica je da izolovano moze da funkcionise i kao Nishimurin workshop za specijalne efekte.
Za razliku od The Machine Girl,koji predstavlja pompezan,crnohumorni,ali prosecan spaltter film,Nishimurin samostalni projekat cini dubioznija razrada tematike,sa jakom osloncem na slicne filmove svojih sunarodnika iz proslosti.
Ne zeleci da koketira sa fanovima ovogodisnje Masinistice,Nishimura nalazi jaku potporu u cyber-flesh organic stilu koji je patentira niko drugi do Tsukamoto naravno.Kombinujuci ga hrabro i kroz soundtrack sa punkrock explozivnoscu Sogo Ishiijevih uradaka od pre tridesetak godina,Nishimura kreira atmosferu koju cini postapokalipticna tama modernog Japana,reflektovana u liku savremene privatizovane policije,predvodjene nemanima sa psihofetisistickim devijacijama.
Mozda na momente malo dosadan,i nekako bi lakse funkcionisao da je dvadesetak minuta kraci,ali negativni elementi su zanemarljivi u odnosu na krajnji efekat.

Truba

poslije Machine girl ne gledam vise take filmove  :)
Najjači forum na kojem se osjećam kao kod kuće i gdje uvijek mogu reći što mislim bez posljedica, mada ipak ne bih trebao mnogo pričati...

Shozo Hirono

Truba

Najjači forum na kojem se osjećam kao kod kuće i gdje uvijek mogu reći što mislim bez posljedica, mada ipak ne bih trebao mnogo pričati...

Shozo Hirono

Onda u skladu s ovom tvojom izjavom redno je i avatar da promenis. :evil:

Meho Krljic

Teh... Moram da pogledam Tokyo Gore Police iako sam se opeko sa The Machine Girl... Praznici će biti puni krvi!!!

Shozo Hirono

To sam i ja isto rekao..... :cry: ,ali nije ispalo lose. :!:

Meho Krljic

Zapravo...nije!!! Upravo sam odgledao Tokyo Gore Police i ovo je primetan napredak u odnosu na The Machine Girl. Nišimura i dalje insistira na stilu, zapostavljajući supstancu (ono malo simbolike i psihološke analize je ovde skoro striktno stavljeno u službu parodije), ali TGP je vrlo stajliš, a da istovremeno sve vreme zadržava priličan ironijski odmak u odnosu na ovaj stil. Pomanjkanje ambicije da se bude barem malo značajan a ne samo zabavan koje sam mu zamerio u TMG ovde i dalje stoji ali je donekle nadomešćeno boljom režijom filma. Ovde je sprdnja odmerenija - ne umanjena, naprotiv - ali su njeni parodični efekti bolje usmereni.

Pored toga, ovo je jedan od najkrvavijih filmova koje sam ikada gledao. Nišimura očigledno želi da ga svet doživljava kao čoveka koji je skinuo Miikea sa trona, makar po količini krvi i brutalnosti, pa ovde ima i par omaža istome (zapravo, veliki broj scena u TGP ima pandan u pre svega Ichi The Killer), najpre vizuelno, naravno i to lepo izgleda. Apsurd i preteranost su glavni estetski kvaliteti ovog filma pa, ako do sada niste voleli scene sa presecanjima tela na pola, amputacijama i neverovatnim arterijskim sprejevima, ovde ćete pored njih videti i telesne modifikacije/ mutacije koje su ništa manje preterane.

Pored svega toga, ima ovde i nešto verhovenovskog ciničnog humora (reklame!) koji kontekstu filma teško da dodaje išta bitno ali je dobro odrađen, a Nišimura me je prijatno iznenadio maštovitim varijacijama režijskog postupka koji pomaže da film od dva sata gde svaki čas neko gubi udove i biva transformisan u čudovište ne bude dosadan.

Scenario ima nekoliko neobjašnjivih tangenti koje su tu verovatno samo zato što je Nišimuri bilo zanimljivo da snimi takvu scenu, ali pošto priča ovog filma ionako ima težinu kao priča prosečne japanske beat em up igre, onda to u krajnjem skoru ne smeta.

Solidna muzika, solidna fotografija, specijalni efekti povremeno neverovatno jeftini, povremeno odlični, gluma u skladu sa apsurdističkom estetikom filma... Količina krvi prolivena samo u prvih pet minuta verovatno dovoljna Miroslavu Lakobriji da radi godinu dana... Izuzetno lepa glavna glumica, koju pamtimo iz Audition... nekoliko odličnih borbenih koreografija (pogotovo ona sa Dog Girl) koje je radio Tak Sakaguči... Sve to, i još ovo:

su dovoljni razlozi da svako pogleda ovaj simpatični eksploatacijski film. Ako Nišimura ovako nastavi njegov sledeći film će biti ili kvalitetno ostvarenje na pragu remek-dela ili stodeset minuta polivanja kamere crvenom farbom i vrištanja... Preporuke!!!

Gilgameshlija

WOW! Ma koliko bio skeptican pri gledanju ovog filma nisam mogao a da ne uradim ovo  :? Nishimura kompajlira gomile filmova i uticaja uglavnom iz Japanske produkcije ali to radi veoma uspesno, mislim ako mu malo oprosimo propuste koji se ticu rezije. Prava eksploatacija!***/****

acaciA

Ne znam da li je već neko upoznat sa ovim sajtom...ako nije, evo prilike

http://asian-horror-movies.com/

Vrlo lepa lista azijskih horora za gledanje online. Vi koji imate solidnu brzinu neta, navalite!

(vidim ima i Memories of Murder, koji nije horor, a i turski Semum...vrlo zanimljivo)

acaciA

Quote from: "Shozo Hirono"Tokyo Gore Police (2008) Yoshihiro Nishimura ****

Čak je i famozni TGP na listi  :!:

skemamen

Proveo sam dosta vremena citajuci Vase odgovore, a izgooglao sam ovaj forum trazeci japanske horore za skidanje i naleteo na Vas. Moram priznati da stvarno ima poznavalaca azijske kinematografije, umetnosti uopste pa i istorije... Sa nekim recenicama i tvrdnjama sam ostao zapanjen i moram da kazem da Vam se divim, a sebe smatram laikom kada je rec o odredjenim detaljima, kao sto su reziseri i sl.

Pristalica sam horor filmova, prvenstveno azijskih jer sam americke prestao da gledam kada sam zavrsio osnovnu skolu, kapiram da sam ih tada prerastao. Bezpredmetno je uporedjivati americko trziste sa azijskim jer kada bi merilo vrednosti od obe strane bila ideja, prica, sminka, psiholoski dozivljaj i sl. bojim se da americko trziste ne bi imalo sa cim da krene u poredjenje.

Jednostavno, americki filmovi su potpuni splateri i tresh, bez ikakve price (pogotovo koju nismo culi do sada), sa nafrakanim nazovi lepoticama, bez ikakvog uzbudjenja, apsolutno prazni...! Zali boze provedenog vremena. Bolje se udarati tupim predmetom u glavu sat i po vremena, nego odgledati djubre poput Hostela. Film The Eye ima u dve i po minute bolji sadrzaj nego bilo koji americki horor, jer kako mi se cini, zapad pravi horore po sistemu "secenja motornom testerom ljudskog tela na pola" i dodeljuje mu zanr "horor / triler", za sta bi pre rekao da je "piece of shit for stupid american kids".

Postoji li i jedan americki horor film koji poseduje neku pricu, postoji li film u kome su angazovali psihologa koji ce uraditi profil nekom od aktera, postoji li i jedan film sa sekvencama ozbiljne psiholske drame?! Dok nisam zavrsio osnovnu skolu odgledao sam sve horore iz dva video kluba, jednostavno voleo sam horore. Sada odgledam po neki (kada nemam nista pametnije za gledanje) i odgovor na moje proslo pitanje je - NE POSTOJI americki horor film koji bi se mogao klasifikovati u opsegu kvalitetnog.

Odavno sam prestao da gledam holivudske budalastine, suvise mi ubijaju mozak, pogotovo kada naletim na "kako se pravio film" i slusam onog nesrecnog reditelja kada govori "ovo jos niste videli do sada" - a sta je ostalo da vidimo novo kada se njihovi filmovi rade po kalupu i sve se svodi na iste klisee, o cemu mozda bolje svedoci i http://www.moviecliches.com

Americki horor film se svodi na ovo:
- omladina ide negde;
- jedan je panicar, jedan je zajebant, jedna je normalna, jedna se boji, itd...
- natumaraju negde na sumu;
- pomahnitali manijak ubija jednog od njih u lokvi krvi;
- ovi ostali su u panici;
- opet manijak ubija, opet lokva krvi;
- ovi polako lude;
- opet ubistvo i lokva krvi;
- ovi izludeli i makljaju se sa manijakom u lokvi krvi;
- ubijaju manijaka u lokvi krvi;
- manijak ustaje iz lokve krvi;
- dvoje prezivelih nanovo ubijaju manijaka u lokvi krvi;
- kraj...
(u nekim filmovima manijak ponovo ustaje, ne bi li se snimio drugi deo)

O kakvim mi to merilima vrednosti pricamo onda? Zbog hiljadu razloga sam poceo da gledam evropske filmove i ne nameravam da se vracam gledanju Betmena dvadesetpetog dela i "ovo jos niste videli"!

Sto se mene tice, uvreda za azijsku kinematografiju je uporedjivati je sa americkom...!

skemamen

I jos jedno pitanje, mozda sam glup...?!

Zasto se Krug u americkom rimejku zove Ring? Ovde je rec o krugu u kojem kruzi video kaseta, nikakvo prstenje nisam zapazio nigde...?!

SuperGoof

Quote from: "skemamen"I jos jedno pitanje, mozda sam glup...?!

Zasto se Krug u americkom rimejku zove Ring? Ovde je rec o krugu u kojem kruzi video kaseta, nikakvo prstenje nisam zapazio nigde...?!

Pa... ring ima malo vise znacenja na engleskom. Ne odnosi se samo na prstenje.
We ain't getting any younger, you know!

Kastor

Krug/Circle, u stvari, nije dobar prevod jer krug ima površinu. Dakle, ili kružnica ili Prsten.

Što se tiče američkih horora - preteruješ. Koliko sam shvatio, ti govoriš o slešerima, šta ćemo sa klasicima poput Rosemary's Baby, Shining, Exorcist, Innocents, Repulsion, Peeping Tom, Angel Heart itd, itd?
"if you're out there murdering people, on some level, you must want to be Christian."

Shozo Hirono

Kastore 3 nabrojana nemaju veze sa Amerikom, ali je tacno i da ne treba preterivati. Mada je covek izlistao plot 3/4 njihovih industrijskih izdanaka. Pogotovo to vazi za poslednjih 20 godina.

Kastor

true, zaneo sam se
ali, i dalje ne stoji tvrdnja da ne postoji američki horor bez priče
"if you're out there murdering people, on some level, you must want to be Christian."

SuperGoof

Quote from: "Kastor"Krug/Circle, u stvari, nije dobar prevod jer krug ima površinu. Dakle, ili kružnica ili Prsten.

Ne bih se slozio. Moze da se koristi i krug/circle u tom kontekstu jer su te reci u siroj upotrebi u prenesenom znacenju i nemaju mnogo veze sa povrsinom.

Na srpskom je za ovaj film jedino nepravilno prsten, posto nikada ne bi rekli "prsten ljudi", "on pripada odredjenom prstenu ljudi", "kaseta kruzi u tom prstenu" itd.

Inace, na engleskom je svejedno da li ce (u kontekstu ovog filma) biti circle ili ring.
We ain't getting any younger, you know!

Kastor

Da, ovde ćemo se "nesložiti" jer direktna inspiracija za naslov i okidač za čitanje podteksta je prsten koji Samara vidi sa dna dok se poklopac zatvara...ali nije bitno mogli bismo da drvimo do sutra o tome. Da podvučemo crtu, original odličan, rimejk podnošljiv.

Eh, da zaboravih da pitam: Valja li šta ova koreanska verzija?

acaciA

Čisto sumnjam. Nisam gledala, i nemam želju. Godinu dana posle originala uraditi remake...Mislila sam da su to u stanju da urade samo ameri.

Tex Murphy

skemamene, lupetaš. A to nije lijepo, naročito zato što ti je ovo prvi post ovde.
Prvo, ti, svjesno ili nesvjesno, previđaš činjenicu da nije baš svaki američki horor - slešer. Drugo, ti, svjesno ili nesvjesno, previđaš činjenicu da su azijski filmovi mnogo ekstremniji u kasapljenju i masakriranju ljudskih tijela nego američki (ne kažem da ima nešto loše u krvopljusu, naprotiv). Treće, ti, svjesno ili nesvjesno, previđaš činjenicu da su azijati u posljednjih desetak godina snimili JEDNO horor remek-djelo (Ringu) i sto pedeset osam hiljada mediokritetskih klonova tog filma. Naravno, ovde nisam uračunao filmove sa ekstremnim krvopljusom i kasapljenjem i sječenjem ljudskih tijela napola motornom testerom.
Final point: Ne smatram da je generička priča o grupi blentavih tinejdžera koji odlaze u šumu da vode ljubav i redom ginu od maskiranog manijaka za kojeg se ispostavi da je neko od njih išta gora ili gluplja od generičke priče o prokletom japanskom dugokosom duhu koji jurca okolo neupokojen i čeka da neka novinarka pronađe gdje je zakopano njegovo tijelo da bi mogao da počiva u miru. Each to his own ili kako se to već kaže...
Post-final point: Mrzim stereotipe, a taj "japanski filmovi su za intelektualce, a američki za tinejdžere blesane" je jedan od najidiotskijih.

P.S. Hostel je fenomenalan film.
Genetski četnik

Alexdelarge

Ja se svakodnevno zahvaljujem Bogu (u koga cesto i ne verujem) sto Amerikanci postoje. Americki filmovi su najbolji. Od zivotne je vaznosti da Slumdog Millionaire  ostane bez Oskara. Boyle-a proterati u Indiju ,pa nek' se tamo bavi umetnicarenjem.
moj se postupak čitanja sastoji u visokoobdarenom prelistavanju.

srpski film je remek-delo koje treba da dobije sve prve nagrade.