• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

DC Comics na našem jeziku (a i Marvel)

Started by Alex, 06-06-2007, 19:44:22

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Alex

Našem - srpskohrvatskom, podrazumeva se.

Ima li toga uopšte, još?

Jedini izdavač DC stripova na ovim prostorima poslednjih godina bio je (ili jeste) Beli put. Od njegovih prvih grafičkih novela (Dark Knights Return, 100 Bullets, Hellblazer, Preacher, Sandman, V for Vendetta, Watchmen) sa oznakom DC-a prošlo je poprilično vremena.  Od tada imamo samo glasine kako je BP izgubio prava na DC (markos izneo glasinu ovde), poslednju izdatu graf. novelu koja je Dark Horse-ova (Liga izuzetnih džentlmena) i najave novih koje su takođe samo Dark Horse (Sin City, Conan).

O čemu se zapravo radi? Hoće li biti nastavaka?

Što se tiče Marvela na našem prostoru zastupa ga hrvatski izdavač Bookglobe. Po mom mišljenju ljudi koji ta izdanja rade ni približno ne koriste Marvelove potencijale i nude vrlo sumnjiv tj problematičan izbor naslova ove kuće, ne vodeći računa ili/i ne poznajući domaće tržište.

Svako ko ima neku informaciju u vezi gorenavedenih stvari ili mišljenje u vezi istih, dobrodošao je na ovaj topik.
Avatar je bezlichna, bezukusna kasha, potpuno prazna, prosechna i neupechatljiva...USM je zhivopisan, zabavan i originalan izdanak americhke pop kulture

Duh_koji_hoda

AUTOR................... : Dilon, Stiv - ilustrator
 ODGOVORNOST............. : Enis, Gart - autor // Radunović,
Ratko R. - prevodilac // Holingsvort, Holingsvort - ilustrator //
Rambo, Pamela - ilustrator // Smit, Kevin - autor dodatnog teksta
 NASLOV.................. : Propovednik. Do kraja sveta
 IMPRESUM................ : Beograd : Beli put, 2007
 FIZIČKI OPIS............ : 255 str. : ilustr. , 26 cm
 ZBIRKA.................. : (#Biblioteka #Grafičke novele ; 14)
 ISBN.................... : 978-86-8577-17-7
 OSTALI NASLOVI.......... : Preacher // Until the End of the World
 UDK..................... : 741.5
 VRSTA GRAĐE............. : monografska publikacija, tekstualna građa,
štampana
 COBISS.SR-ID............ : 140780300

Duh_koji_hoda

@Alex  

a ste tebe konkretno zanima od Marvela???

Boban

BP ima kupljenu (tj. plaćenu) priličnu količinu trejdova i na njih ne može da izgubi prava. Propovednik 2 je već u štampi, a svoj red čekaju još dva Sendmena i po jedan 100 metaka i Helblejzer.
Relativna sporost je posledica nekih strukturalnih postavki s početka kada resursi nisu raspoređeni na pravi način, tj, nije pretpostavljeno da proizvodnja jednog stripa može da traje i po sto puta duže nego jedne slikovnice. E, sad, zašto je sve to tako, duga je priča, ali nema razloga za zabrinutost da serijali neće biti nastavljeni ili privedeni kraju.
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Boban

o, još uvek hodajući duše, gde si ti?
omanjuješ u poslednje vreme... ili te život odneo na drugu stranu.

Alex

Regularni (ne Ultimate) Daredevil, Thor, Hulk, Spiderman (Amazing), Silver Surfer, Avengers itd itd.

Povremeno objavljivanje starijih značajnih dela (Milerov Derdevil, stripovi Busceme, Johna Byrna, Sjenkjeviča, Kirbija, Hauarda Čajkina i dr.)
Avatar je bezlichna, bezukusna kasha, potpuno prazna, prosechna i neupechatljiva...USM je zhivopisan, zabavan i originalan izdanak americhke pop kulture

Theodore

@ Alex, naravno, svakoga zanimaju razliciti stripovi. Nemoguce je odmah objaviti sve, malo smo u zaostatku.  :wink:  Ali, nije bas da se nista ne radi. Sto se tice Bookglobe Marvela ovo ljeto starta mjesecnik Spektakularni Spider-Man namjenjen klincima (od 7 do 12 godina), jer za njih je, trenutno, u Hr. prilicno malo naslova na kioscima, Marvel Adventures (u svakom broju po 2 price razlicitih junaka: Spider-Man, F4, Osvetnici, Hulk) za nesto starije klince (a moze i za odrasle, prilicno su veseli) i Amazing Spider-Man (3 epizode u jednoj svescici, 80 stranica) koji je, naravno, za znalce jer je na njemu odlican posao obavio Romita Jr. Za jesen su planirani USX (Ultimate Spider-Man / Ultimate X-Men) i UF4U (Ultimate Fantastic 4 / Ultimates). Izlazit ce naizmjence i svaki ce na kioscima biti po 2 mjeseca. Nakon toga krece Marvel Biblioteka (za kioske, po uzoru na spanjolsko izdanje), koja ce svakako zadovojiti nesto starije "nostalgicare". Naravno, racunam da ce sve biti dostupno u Srbiji.

To je 5 edicija na kioscima u 2007, a Marvelu smo garantirali svake godine 3 nove edicije. Valjda ce se pojaviti i nesto sto ce biti za tvoju dusu.

Od knjiga nastavljamo objavljivanje Cablea (pretpostavljam da je jasno kako je to zbog dobre kvalitete, koliko i zbog toga sto podrzavamo domace autore), Astonishing X-Men (knjiga 1 i 3, najvjerojatnije istodobno), Marvel Knights Spider-Man 2, kao i jos nekoliko knjiga, uglavnom hrvatskih autora koji su radili za Marvel. Opet isto, knjige su skupe u proizvodnji, cijena im je visoka i prodaju se dosta sporo. Ja bih osobno cijelog Daredevila, al' pod imenom Nebojsa  :)  u knjigama, samo moram biti strpljiv.

Sad, mogu razumjeti da netko zeli drugaciji odabir, ali tu smo suoceni s nekoliko faktora. Trziste ima svoje prohtjeve i mi mu se moramo prilagoditi. Ja, recimo volim Dr. Strangea, ali sumnjam da bi se bas ludo prodavao na kioscima. To je realnost. Moramo tiskati ono sto ce nam pomoci da opstanemo. Takodjer, tu su i ogranicenja koja sam vec spomenuo. Jednostavno se ne moze sve objaviti odjednom. I konacno, kao vlasnik tvrtke, svaki dan moram donositi odluke o tome sto ide u tisak, a sto otpada. Pricekajmo da vidim kako ide prodaja, pa cemo procijeniti jesam li pogrijesio.

To naravno, ne znaci da ljudi ne bi trebali izrazavati svoje zelje. Samo, malo je isitreno odmah prozivati nepoznate kao neznalicu. Krhko je znanje. :wink:

Will-O'-The-Wisp

S obzirom da Marvelovi stripovi mogu da se za pristojne pare naruce sa Amazona (mada, u CG poslednjih mjesec dana UPS nesto zajebava, mamu im!), ne vidim neku prijeku potrebu da se objavljuju i na srpskom.

A, Bijeli Put su dosli k'o poruceni: objavljuju bas one non-Marvel naslove koji me zanimaju.  :!:

Naravno, za nostalgicare postoji jako pristupacna edicija "Essential". Recimo, predivno je kad na polici vidite po 5-6 "kuvara" sa natpisom Avengers ili X-Men. Jeste crno-bijelo, ali ta starija izdanja mnogo bolje izgledaju tako nego u koloru. I Image je krenuo sa slicnom akcijom: Savage Dragon Archives rastura! Vol. 1 sam procitao vec dva puta, a sa velikim nestrpljenjem cekam da mi sitgne i vol. 2. I sve to - preko 600 strana - za nekih 20 eura.  :D

A, ako neko bas zeli da objavi neku Marvel superherojstinu, objavite trenutno najbolju:

THE IMMORTAL IRON FIST

"A life, Jimmy, you know what that is? It's the shit that happens while you're waiting for moments that never come."
– Lester Freamon (The Wire)

Duh_koji_hoda

Quote from: "Theodore"@ Alex, naravno, svakoga zanimaju razliciti stripovi. Nemoguce je odmah objaviti sve, malo smo u zaostatku.  :wink:  Ali, nije bas da se nista ne radi. Sto se tice Bookglobe Marvela ovo ljeto starta mjesecnik Spektakularni Spider-Man namjenjen klincima (od 7 do 12 godina), jer za njih je, trenutno, u Hr. prilicno malo naslova na kioscima, Marvel Adventures (u svakom broju po 2 price razlicitih junaka: Spider-Man, F4, Osvetnici, Hulk) za nesto starije klince (a moze i za odrasle, prilicno su veseli) i Amazing Spider-Man (3 epizode u jednoj svescici, 80 stranica) koji je, naravno, za znalce jer je na njemu odlican posao obavio Romita Jr. Za jesen su planirani USX (Ultimate Spider-Man / Ultimate X-Men) i UF4U (Ultimate Fantastic 4 / Ultimates). Izlazit ce naizmjence i svaki ce na kioscima biti po 2 mjeseca. Nakon toga krece Marvel Biblioteka (za kioske, po uzoru na spanjolsko izdanje), koja ce svakako zadovojiti nesto starije "nostalgicare". Naravno, racunam da ce sve biti dostupno u Srbiji.

To je 5 edicija na kioscima u 2007, a Marvelu smo garantirali svake godine 3 nove edicije. Valjda ce se pojaviti i nesto sto ce biti za tvoju dusu.

Od knjiga nastavljamo objavljivanje Cablea (pretpostavljam da je jasno kako je to zbog dobre kvalitete, koliko i zbog toga sto podrzavamo domace autore), Astonishing X-Men (knjiga 1 i 3, najvjerojatnije istodobno), Marvel Knights Spider-Man 2, kao i jos nekoliko knjiga, uglavnom hrvatskih autora koji su radili za Marvel. Opet isto, knjige su skupe u proizvodnji, cijena im je visoka i prodaju se dosta sporo. Ja bih osobno cijelog Daredevila, al' pod imenom Nebojsa  :)  u knjigama, samo moram biti strpljiv.

Sad, mogu razumjeti da netko zeli drugaciji odabir, ali tu smo suoceni s nekoliko faktora. Trziste ima svoje prohtjeve i mi mu se moramo prilagoditi. Ja, recimo volim Dr. Strangea, ali sumnjam da bi se bas ludo prodavao na kioscima. To je realnost. Moramo tiskati ono sto ce nam pomoci da opstanemo. Takodjer, tu su i ogranicenja koja sam vec spomenuo. Jednostavno se ne moze sve objaviti odjednom. I konacno, kao vlasnik tvrtke, svaki dan moram donositi odluke o tome sto ide u tisak, a sto otpada. Pricekajmo da vidim kako ide prodaja, pa cemo procijeniti jesam li pogrijesio.

To naravno, ne znaci da ljudi ne bi trebali izrazavati svoje zelje. Samo, malo je isitreno odmah prozivati nepoznate kao neznalicu. Krhko je znanje. :wink:

ja samo moram da kritikujem kvalitet stampe u trejdovima, koji je uzasan... To se najbolje moze videti uporede li se prve tri svescite Astonishing X-Mena koje objavio LMI, sa ovam vasim trejdom....

Duh_koji_hoda

Quote from: "Boban"o, još uvek hodajući duše, gde si ti?
omanjuješ u poslednje vreme... ili te život odneo na drugu stranu.

... zene su krive za sve...  :cry:  :cry:  :cry:

Duh_koji_hoda

Quote from: "Will-O'-The-Wisp"S obzirom da Marvelovi stripovi mogu da se za pristojne pare naruce sa Amazona (mada, u CG poslednjih mjesec dana UPS nesto zajebava, mamu im!), ne vidim neku prijeku potrebu da se objavljuju i na srpskom.

A, Bijeli Put su dosli k'o poruceni: objavljuju bas one non-Marvel naslove koji me zanimaju.  :!:

Naravno, za nostalgicare postoji jako pristupacna edicija "Essential". Recimo, predivno je kad na polici vidite po 5-6 "kuvara" sa natpisom Avengers ili X-Men. Jeste crno-bijelo, ali ta starija izdanja mnogo bolje izgledaju tako nego u koloru. I Image je krenuo sa slicnom akcijom: Savage Dragon Archives rastura! Vol. 1 sam procitao vec dva puta, a sa velikim nestrpljenjem cekam da mi sitgne i vol. 2. I sve to - preko 600 strana - za nekih 20 eura.  :D

A, ako neko bas zeli da objavi neku Marvel superherojstinu, objavite trenutno najbolju:

THE IMMORTAL IRON FIST

Od da, jedva cekam da nabavim ovog Iron Fista...

Theodore

@ Duh. Nismo do sada imali primjedbi, a i ja bas nisam vidio neki pad u kvaliteti. Mozda mi mozes javiti o cemu se tocno radi, pa da usporedim?

Lord Grejstok

Quote from: "Theodore"@ Alex, naravno, svakoga zanimaju razliciti stripovi. Nemoguce je odmah objaviti sve, malo smo u zaostatku.  :wink:  Ali, nije bas da se nista ne radi. Sto se tice Bookglobe Marvela ovo ljeto starta mjesecnik Spektakularni Spider-Man namjenjen klincima (od 7 do 12 godina), jer za njih je, trenutno, u Hr. prilicno malo naslova na kioscima, Marvel Adventures (u svakom broju po 2 price razlicitih junaka: Spider-Man, F4, Osvetnici, Hulk) za nesto starije klince (a moze i za odrasle, prilicno su veseli) i Amazing Spider-Man (3 epizode u jednoj svescici, 80 stranica) koji je, naravno, za znalce jer je na njemu odlican posao obavio Romita Jr. Za jesen su planirani USX (Ultimate Spider-Man / Ultimate X-Men) i UF4U (Ultimate Fantastic 4 / Ultimates). Izlazit ce naizmjence i svaki ce na kioscima biti po 2 mjeseca. Nakon toga krece Marvel Biblioteka (za kioske, po uzoru na spanjolsko izdanje), koja ce svakako zadovojiti nesto starije "nostalgicare". Naravno, racunam da ce sve biti dostupno u Srbiji.

Било би најбоље кад би сте могли да објављујете Есентиал издања - ем су црно бели (јефтинија штампа), ем су сваки по 500 страна, ем их раде велики стари мајстори.
"Луције Варе врати ми моје легије"

Goran Skrobonja

Quote from: "Duh_koji_hoda"AUTOR................... : Dilon, Stiv - ilustrator
 ODGOVORNOST............. : Enis, Gart - autor // Radunović,
Ratko R. - prevodilac // Holingsvort, Holingsvort - ilustrator //
Rambo, Pamela - ilustrator // Smit, Kevin - autor dodatnog teksta
 NASLOV.................. : Propovednik. Do kraja sveta
 IMPRESUM................ : Beograd : Beli put, 2007
 FIZIČKI OPIS............ : 255 str. : ilustr. , 26 cm
 ZBIRKA.................. : (#Biblioteka #Grafičke novele ; 14)
 ISBN.................... : 978-86-8577-17-7
 OSTALI NASLOVI.......... : Preacher // Until the End of the World
 UDK..................... : 741.5
 VRSTA GRAĐE............. : monografska publikacija, tekstualna građa,
štampana
 COBISS.SR-ID............ : 140780300

Hm. Koliko se sećam, ja sam preveo ovo. Osim ako nisu ponovo angažovali Ratka...
Tako mu je to. (K. Vonnegut)

Boban

Naravno da si ti preveo, tako piše u knjizi koja je u štampi, ali je očigledno neko za potrebe CIPa prepisivao podatke sa prvog trejda.

Theodore

Essentiali ce ici, ali u nesto izmjenjenoj formi tako da mogu na kioske. Onako debele knjige bi nas ubile troskom distribucije, a vjerojatno i cijenu ne bismo mogli formirati tako da bude svima prihvatljiva.

Boban

Kolekcionari ne shvataju da je logika proizvodnje što više malih i jeftinih izdanja, a onih skupih da bude najmanje, da se mora prodati na kiosku 100000 ukupno stripova mesečno da bi imala smisla antologija od 500 strana kao posebno izdanje; mi smo jedini prostor na svetu gde ima više tvrdokoričenih stripova od jeftinih sveščica dostupnih na svakom koraku i svakom džepu.
To je nenormalno stanje koje neće izaći na dobro.
Ne znam kako, ali sve ovo nas ne vodi na dobru stranu, jer ta tvrdokoričena i skupa izdanja ne mogu da regrutuju novu mladu publiku.

jaki Thor

svete riječi Bobane!
Nije se i Beli Put pretgrnuo od kiosk izdanja?
Neka živi plemeniti Odin!Dok on živi,živjet će
i besmrtni Asgard!Jer njemu pripada svijet, on je naša volja,naš put i naša moć!

markos

Quote from: "Boban"Kolekcionari ne shvataju da je logika proizvodnje što više malih i jeftinih izdanja, a onih skupih da bude najmanje, da se mora prodati na kiosku 100000 ukupno stripova mesečno da bi imala smisla antologija od 500 strana kao posebno izdanje; mi smo jedini prostor na svetu gde ima više tvrdokoričenih stripova od jeftinih sveščica dostupnih na svakom koraku i svakom džepu.
To je nenormalno stanje koje neće izaći na dobro.
Ne znam kako, ali sve ovo nas ne vodi na dobru stranu, jer ta tvrdokoričena i skupa izdanja ne mogu da regrutuju novu mladu publiku.
Tocno. U zemljama Beneluxa je broj jeftinih svescia naprosto nevjerojatan, dok skupih tvrdokoricenih albuma gotovo da i nema.

Cornelius

Quote from: "Boban"mi smo jedini prostor na svetu gde ima više tvrdokoričenih stripova od jeftinih sveščica dostupnih na svakom koraku i svakom džepu.

E, vole Srbijanci da preteruju... To im je u krvi! A, šta kažeš za Francusku?
Je n'ai aucune confiance dans la justice, même si cette justice est faite par moi.

Boban

Quote from: "jaki Thor"Nije se i Beli Put pretgrnuo od kiosk izdanja?

BP nema snagu za kioske i to nikada nije bilo u igri.
Kiosk pravila su 10x zajebanija od drkanja s knjižarama.

Ja samo detektujem šta bi bilo dobro, ali ne vidim da to iko ovde može da uradi. Strip časopisi su propali praktično u celom svetu, održavaju se pojedini junaci i to je to, koncept poput Zabavnika može da ima donekle prođu, ali Zabavnik opstaje mnogo više zbog tradicije nego zbog stvarnog kvaliteta. Navika je čudo. Ko sada može na svetu da sruši Coca Colu? ni sa 1000 milijardi dolara reklame ne možeš da potopiš Coca Colu; na sličan način, Zabavnik u domenu časopisa za svakog ponešto, najviše za decu i mlade, drži primat. Bilo bi potpuno savršeno kada bi svaki broj imao u sredini 48 strana stripa, ali to su već snoviđenja...

Cornelius

Quote from: "marko"Tocno. U zemljama Beneluxa je broj jeftinih svescia naprosto nevjerojatan, dok skupih tvrdokoricenih albuma gotovo da i nema.

Ovo se zove bratoubilački rat. Marko i ja se udružujemo protiv Bobana. Ima da lete pivske flaše i teleće šnicle.
Je n'ai aucune confiance dans la justice, même si cette justice est faite par moi.

Boban

hm... smisao moje rečenice je da mi nemamo uopšte jeftinog stripa, samo skupog, tj. luksuznog.

Boban

Quote from: "Cornelius"Ovo se zove bratoubilački rat. Marko i ja se udružujemo protiv Bobana. Ima da lete pivske flaše i teleće šnicle.

Optimalan odnos snaga koji priznajem kao zabavan, jeste ja sam protiv svih.

Cornelius

Quote from: "Boban"hm... smisao moje rečenice je da mi nemamo uopšte jeftinog stripa, samo skupog, tj. luksuznog.

Zavisi iz kog ugla gledaš. Da bi ti išao u visokim tiražima na kiosk, koštaće te više, nego da napraviš manje tiraže luksuznih knjiga.

Boban

Ma dok sam pisao imao sam u glavi Italiju i Ameriku; nekako sam na Francusku zaboravio; vidim, tebi to baš i nije tako lako.

Lord Grejstok

Quote from: "Theodore"Essentiali ce ici, ali u nesto izmjenjenoj formi tako da mogu na kioske. Onako debele knjige bi nas ubile troskom distribucije, a vjerojatno i cijenu ne bismo mogli formirati tako da bude svima prihvatljiva.

Ма одлично, важно је само да излази :!:

Иначе и ја се слажем да постоје и танка и тврдокоричена издања. Па да није било оних приступачних издања - ЕКС-а, Стрипотеке итд - ко би данас читао марвел и ДЦ.

Cornelius

Quote from: "Boban"Ma dok sam pisao imao sam u glavi Italiju i Ameriku; nekako sam na Francusku zaboravio; vidim, tebi to baš i nije tako lako.

Kako da je zaboravim, kada je to naša bratska zemlja u kojoj se objavljuje više stripova srpskih i hrvatskih autora, nego u srpskoj i hrvatskoj državi.

Will-O'-The-Wisp

Quote from: "Theodore"Essentiali ce ici, ali u nesto izmjenjenoj formi tako da mogu na kioske. Onako debele knjige bi nas ubile troskom distribucije, a vjerojatno i cijenu ne bismo mogli formirati tako da bude svima prihvatljiva.

Ko ce to da izdaje?

I koji essentialci ce ici?
"A life, Jimmy, you know what that is? It's the shit that happens while you're waiting for moments that never come."

Alex

Ako sam dobro shvatio to će biti izdanje Marvel biblioteka, a izdavač, naravno, Bookglobe.

jeremiah

Quote from: "Boban"hm... smisao moje rečenice je da mi nemamo uopšte jeftinog stripa, samo skupog, tj. luksuznog.
Bolje ikakvog nego nikakvog ...
:: orange is faster color ::

Will-O'-The-Wisp

Jebi ga! Prerano sam poceo da se radujem...

Naime, danas mi je stigao Savage Dragon Archives, vol. 2, ali zovu ovi frikovi iz UPS-a i traze 20 eura za jedan pisljivi strip!!! Nemam para, zbogom. Moram da vratim to Amazonu.

Nit' je naruceno preko njih, nit' je do sada to ovako islo. Dvije godine narucujem stvari sa Amazona i stizale su preko poste, a da dinar ne platim pri dostavi. Sto je najgore, stvari do 150 eura se NE carine, tako da niko ne zna sta ovi likovi zapravo naplacuju. Sto rece jedan tip sa carine: "Naplacuju manipulativne troskove." Jebem ti drzavu Crnu Goru!

Posto je ocigledno da Amazon otpada, moram vas pitat gdje sada da narucujem stripove! Primjetih na netu da i u Srbiji postoje slicni porblemi sa Amazonom i UPS-om. Daklem, gdje se mogu naruciti stripovi a da ne ide prkeo UPS-a, vec obicnom postom???

Man Of Steel

Quote from: "Boban"Ma dok sam pisao imao sam u glavi Italiju i Ameriku; nekako sam na Francusku zaboravio; vidim, tebi to baš i nije tako lako.
MKa jebes Francusku.Kinezi su zaludjeni  za Marvel a sto je najjace stampaju ih na engleskom!Meni su pre nekih 10ak dana stigla par komada i u toku su sa Astronishing serijalom.
When ever you need hard center i will be there

Boban

Najjača je ipak Indija; oni ne samo da preštampavaju bezgranično sve jače serijale, nego ih besramno i beskrajno crtaju, nastavljaju, proširuju i preklapaju.

Lord Grejstok

Quote from: "Man Of Steel"
MKa jebes Francusku.Kinezi su zaludjeni  za Marvel a sto je najjace stampaju ih na engleskom!Meni su pre nekih 10ak dana stigla par komada i u toku su sa Astronishing serijalom.

Значи само чекамо да ти стрипови дођу у ове наше кинеске продавнице и за нас нема више зиме :D

Man Of Steel

Definitivno ne bi isli stripovi od 500 strana!
Medjutim ja sam ekstremno zainteresovan za Astronishing. procitao sam u jednom od vasih izdanja da koricena knjiga Astronishing 2 kosta 150 kuna sto je odprilike 1500-1600 dinara.Jesam li u pravu ?

Pitao bih te da li ste razmisljali o izvozu vece kolicine stripova u Srbiju? U Crnoj Gori ih gotovo nema (osim podgorice i Niksica) a u Srbiji stize svega po nekoliko komada po vecim gradovima ( u nisu ne vise od 100 komada).

A ako hocete pravi prodor to brate kosta! Na trenutnu pricu u Ultimate X men legla bi ko kec na desetku edicija Civil war X men. Da, da najnoviji i najskuplji serijal. I ako biste ga izdavali isao bih verovatno kao koriceno izdanje po veoma bezobraznoj ceni. Ipak je bolje uzeti nesto realnije i smatram dobrim potezom pocetak Ultimate F4 koji ce dopuniti dosadasnju ponudu Ultimatsima.
Uzgred planirate li ponovo pokretanje stampanja strip adaptacije marvelovih filmova. To je bila prava stvar samo sto nijedno od tih izdanja nije stiglo i Srbiju,

Axle Munshine

Quote from: "Man Of Steel"
Definitivno ne bi isli stripovi od 500 strana!
Medjutim ja sam ekstremno zainteresovan za Astronishing. procitao sam u jednom od vasih izdanja da koricena knjiga Astronishing 2 kosta 150 kuna sto je odprilike 1500-1600 dinara.Jesam li u pravu ?

Pitao bih te da li ste razmisljali o izvozu vece kolicine stripova u Srbiju? U Crnoj Gori ih gotovo nema (osim podgorice i Niksica) a u Srbiji stize svega po nekoliko komada po vecim gradovima ( u nisu ne vise od 100 komada).

A ako hocete pravi prodor to brate kosta! Na trenutnu pricu u Ultimate X men legla bi ko kec na desetku edicija Civil war X men. Da, da najnoviji i najskuplji serijal. I ako biste ga izdavali isao bih verovatno kao koriceno izdanje po veoma bezobraznoj ceni. Ipak je bolje uzeti nesto realnije i smatram dobrim potezom pocetak Ultimate F4 koji ce dopuniti dosadasnju ponudu Ultimatsima.
Uzgred planirate li ponovo pokretanje stampanja strip adaptacije marvelovih filmova. To je bila prava stvar samo sto nijedno od tih izdanja nije stiglo i Srbiju,

Gresis Celicni,stigli su u Srbiju i bili na kioscima...Za dva znam sigurno,XM2 i Daredevil... :!:
...Du hast mich...ich hasse dich...sagt Rammstein...

Theodore

Moram ti iskreno priznati da pojma nemam koliko kosta AXM u Srbiji. Ne izvozim ga ja i ne kontroliram njegovu prodaju. Time se bave drugi ljudi. Oni meni isplate neto cijenu i poslije toga su slobodni raspolagati s odredjenom kolicinom proizvoda.

Sto se tice masovnijeg izvoza u Srbiju tu manju ulogu igra koliko to kosta (dobro, da se ne lazemo, to uvijek igra), a vise pitanje kontrole distribucije, remitende i naplate. Naprosto, dosadasnja iskustva (sada su stvari zahvaljujuci i nekim ljudima s ovog foruma ipak malo drugacije) bila su prilicno neugodna. Trziste je veliko, ali toliko nestabilno, a mi smo ipak prilicno daleko i orijentirani na Hr. trziste da je u, u ovom trenutku, posve neisplativo raditi vece iskorake u tom smjeru. Ja sam zadovoljan vec ukoliko veci dio fanova dobije priliku nabaviti nase naslove. Jasno, bilo bi mi drago da mozemo bolje, ali, priznajem, u ovom trenutku ne znam kako.

BTW. nema kod Marvela razlike u cijeni novijeg  ili starijeg materijala, tako da CW nije nista skuplji, kao sto stariji materijali nisu jeftiniji.

S adaptacijama ne bismo isli. Sigurno bi imale odjeka, ali ono sto sam u zadnje vrijeme vidio prilicno je jadno. Uz to, nema bas adaptacija od strane Marvela za novije naslove. Recimo, povodom F4 filma nude neki specijal s 40 stranica stripa (nevezano za film), krizaljkama, zagonetkama i kojekakvim drugim glupostima koje inace planiramo za sasvim drugacija izdanja namjenjena prije svega klincima. Nacelno, uvijek se isplati duzi serijal jer se on ima priliku uhvatiti. One-shotovi, pa makar i adaptacije na kioscima dodju i prodju, a da ih jedva raja primjeti.

zakk

Quote from: "Theodore"BTW. nema kod Marvela razlike u cijeni novijeg  ili starijeg materijala, tako da CW nije nista skuplji, kao sto stariji materijali nisu jeftiniji.
svašta...
Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

Theodore

Cijena se odredjuje prema prodajnoj cijeni albuma i visini royaltyja + cijena materijala po stranici koja je fiksirana. Postoji samo mogucnost da je autor (to je bas slucaj s AXM skolopio neki poseban ugovor s Marvelom) pa se onda placa dodatni royalty u nekom postotku.

zakk

o. hvala. nije trebalo :)
mada i dalje ne mogu da pojmim da 1) sve košta jednako a da 2) matore stvari nisu makar malo pristupačnije.

a slika se menja zavisno od toga koliko zapravo traže za albume.
to nam ne moraš reći :)
Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

Man Of Steel

Quote from: "zakk"o. hvala. nije trebalo :)
mada i dalje ne mogu da pojmim da 1) sve košta jednako a da 2) matore stvari nisu makar malo pristupačnije.

a slika se menja zavisno od toga koliko zapravo traže za albume.
to nam ne moraš reći :)
Zakk kad razmislis logicno je. :)
Marvelova izdanja mogu se citati po serijalima jedan po jedan nezavisno od predhodnog ili onoga koji mu sledi.
A sad sto nama nije logicno krive su drugacije okolnosti koje se ticu stripa u nasoj zemlji.

Lord Grejstok

Стрип адаптације филмова су срање и потпуно непотребне.

Man Of Steel

Quote from: "Lord Grejstok"Стрип адаптације филмова су срање и потпуно непотребне.
Pa ponekad i mogu da budu popularan dodatak ali sve zavisi od kvaliteta i prezentacije.
Kada bih se bunio kada bih uspeo da ih nadjem... :lol:

Lord Grejstok

Ето Боокглобе је на Марвел фан клуб сајту најавио издање Амазинг Спајдермена и то вол.2 епизоде 30, 31, 32.

Лепо је што је нешто кренуло, али ја ипак чекам Есентиал издање јер сам решио да ме Спајдермен стрипови интересују само до оне епизоде када се жени са Мери Џејн (тј. АСМ ануал 21). Пошто волим психо-патетичне љубавно-романтичне крајеве тај ми изгледа најбоље и ја сам миран скупљања Спајдерменових стрипова у недоглед :D

Alex

ASM je izdanje (junak) koje se nastavlja na prvog i jedinog pravog Spajdermena tj na prvo, originalno izdanje!

Međutim, od onih koji su čitali, naslućujem da postoji nekakav diskontinuitet ili možda, tačnije, "raskid sa prošlošću" ili nešto slično.

To mi nije baš najjasnije, jer su ove dve stvari oprečne.

U čemu se ogleda "novi početak", sem u ponovnom kretanju izdanja od broja 1,  i to ne samo za Spajdermena nego i za druge Marvelove junake (Hulk, npr)?

U DC-ovom univerzumu su mi novi počeci (prelasci iz jednog univerzuma tj "age"-a u drugi) prilično jasni, a u Marvelu, baš i ne.

Meho Krljic

Ne postoji diskontinuitet. Barem ne 'pravi'. Postoje uobičajena retkonovanja, ali u praktičnom smislu, ASM je od prvog broja do danas jedna kontinirana priča bez previše protivrečnosti.

Dodavanje 'vol. 2' i renumeracija magazina da ponovo kreću od jedan je urađena širom Marvela pre nekoliko godina (osim kod X-Men franšize i osim kod magazina koji su ionako bili ispod stotog broja) u pokušaju Boba Harasa (tadašnjeg Glodura) da nove čitaoce pridobije tako što im neće stvarati utisak da upadaju u priču koja traje već četiri decenije... Kod nekih stripova to se zadržalo (Derdevil, Hulk...), kod nekih, kao što je Fantastic Four ili AMS, nije, dakle, on danas uredno nosi brojeve preko 500.

Prvih tridesetak brojeva AMS v2 su smeće, ali onda je sa dolaskom J Michaela Straczynskog sve krenulo na bolje.

milan

Mislim da su epizode 30 i dalje, upravo prve epizode koje je pisao JMS. To je meni bilo, kada sam citao, fenomenalno ozivljavanje ovog matorog lika. Mislim da se ta pricha zove Coming Home - pojavljuje se jedan novi lik, koji iz temelja promeni Piterovo shvatanje sopstvenih moci.

Meho Krljic

I isprepada ga poprilično. Ja ne mogu da se setim da li je to baš od tridesete epizode ili recimo od dvadesetosme, ali ako je baš stani-pani, proveriću kad dođem večeras kući.

milan

Ma nije stani pani - gotovo sam siguran da sam u pravu.
Znam da je valjda 35 bio onaj specijal o 9/11 - sa crnom naslovnom, a JMS je tada vec uradio nekoliko brojeva.