• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Kim Stenli Robinson

Started by Linet, 22-10-2002, 10:28:05

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Linet

Obecah Brokeru da cu ostaviti opis nove knjige od KS Robinsona. "Godine pirinca i soli" su alternativna istorija u kojoj 99% stanovnistva Evrope umire od kuge, potpuno menjajuci sliku sveta kakvu znamo poslednjih 700 godina.
 Razliciti periodi istorije su islikani kroz price, povezane istim likovima, koji shvataju ko su izmedju reinkarnacija; svaka reinkarnacija je drugacija, kako se i njihov svet menja; svaki njihov zivot je drugaciji, bez obzira na njihove namere dok su u limbu.
Robinson nije jednostavno zamislio civilizaciju koja bi nasledila nedostajuci evropski uticaj; svet koji slika je bogat, kompleksan i moguc; Kina, Indija, Dar-Al-Salam i kasnije, Severnoamericka indijanska drzava su sile koje koje oblikuju istoriju i kulture te Zemlje. Faze kroz koje prolaze drzave, njihovi sukobi, otkrice Amerike, napredovanje nauke, preplitanja religija i drzava, sve to se sklapa u mozaik sveta, slican a neslican, moguc a dalek.
 Ne bih da prepricavam sve razlicite price, mislim da svaka od njih moze da stoji za sebe, a opet, sve su deo celine i bitne za shvatanje cele slike. Svaka od njih prikazuje civilizaciju iz drugog ugla, nekad je to iz ugla evnuha, nekad ucitelja, nekad sultane, nekad tigara...
Jedna veoma dobra knjiga,  pazljivo zamisljana i napravljena s mnogo truda da docara zaista realnu alternativnu istoriju, a da se pri tom ne izgube ljudi u celoj prici.
Moja velika, velika preporuka.
Lady Linet

Boban

Potpitanje: jesi li citala Robinsonov serijal o Marsu?
Kako ti se to dopada?
To smo svi imali priliku da vidimo i bar pokusamo da citamo, pa cemo moci da steknemo odredjenu paralelu.
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Linet

Citala sam ga tako napreskok i nepotpuno, da moram da ga iscitam ponovo. Onda cu moci da ga uporedim.
Dotle, ono sto mi se dopada kod "Godine pirinca i soli" je sto nije jednostavna knjiga, nego je komponovan od mnogo prica. Svaka prica za sebe je celina, napisana da odslika period istorije, iz ugla nekog od junaka. Sve zajedno, sa periodima izmedju zivota, kad se prisecaju svih prethodnih zivota i traze smisao u njihovim reinkarnacijama, pravi mozaik koji daje Robinsonovoj alternativnoj istoriji stvarnost, punocu koju sam retko videla kod knjiga koje obradjuju takvu tematiku.
Ko obraca paznju na detalje, videce da je mnogo truda ulozeno da bi se postigla tako nesto. Zivoti koje junaci prozivljavaju su razliciti, njihovi polozaji u drustvu se menjaju, njihov pol se menja, njihova motivacija u limbu ima uticaj na njihove odluke u zivotu, iako podsvesno.
Tri velike civilizacije se razvijaju umesto nedostajuce evropske:
- Dar-Al-Salam - islamska drzava, koja prolazi kroz razlicite faze - od fundamentalizma do prilicno otvorenog drustva
- kineska drzava - koja obuhvata i Indiju u jednom momentu, da bi kasnije Indija postala deo islamskog sveta
- indijanska drzava (komplikovan dugacak naziv), kojoj su pripomogl Japanaci u znak otpora protiv Kineza...:)
 Prica o otkricu Amerike je vrlo zanimljiva takodje :)
 I o filozofima koji pokusavaju da pomire islam i Kineze (i budiste i konfucijance).
 I ona o alhemicaru koji zudi za znanjem.
 I ona o ...:)
Vidim da cu prepricati celu knjigu, a to ne zelim, treba je citati.
Ima svoje mane, kraj zapravo bas nije onako doradjen kako bih ja mislila da treba, ali je jedna vrlo dobra knjiga koju treba citati vise puta.
Lady Linet