• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Šta sam lepo od hohora čito

Started by Bab Jaga, 30-06-2007, 13:47:41

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bab Jaga

Već odavno veoma cijenim Iana Banksa kao SF pisca, pa zamislite moje oduševljenje - čovjek piše i horor! I to kakav!
Da ne duljim: Ian Banks The Wasp Factory.

Quote'A Gothic horror story of quite exceptional quality ... macabre, bizarre and ... quite impossible to put down' Financial Times  
Ghoul fhtagn!

DušMan

Quote from: "Bab Jaga"čovjek piše i horor!
A jel pise hohor?  :wink:
Nekoć si bio punk, sad si Štefan Frank.

Ghoul

WASP FACTORY je izvanredan roman... sve do završnog twista koji uveliko obesmišljava sve što mu prethodi.
ne bih da spojlujem jer uprkos tome vredi čitanja, ali... NEMA ŠANSE da Y ne zna da je X, odnosno da X razmišlja i oseća kao Y!!!

takođe, roman zaista nije horor ni u kom smislu reči, a 'gothic' je samo u vrlo indirektnom smislu... da ne stvaramo ovde pogrešna očekivanja...

od horora sam nedavno repriziro machenovu (možda najbolju) priču THE WHITE PEOPLE; ona je bila jedna od prvih stvari koje sam svukao sa neta čim sam pre 10ak godina prvi put bio u prilici da uopšte priđem netu, i sada uzedoh da je obnovim... i stvarno, to se odlično drži kao unikatno jeziva, zlokobna i morbidna priča - tim pre što je sva u nagoveštajima i slutnjama, sa vrlo malo explicitnih stvari... sa sjajnim slikama, ubedljivom atmosferom detinje naivnosti i čistog, pokvarenog zla...
https://ljudska_splacina.com/

Son of Man

Ovo je vishe shta sam ruzno chito al aj za pochetak daj shta dash  :

Nagovorili me u onoj prevarantsko-navlakachkoj emisiji na studiju B, "Nivo 24" (il' kako se vec zove) da kupim "Srpskog Psiha" - i unishtili mi svaku daljnju ideju o "Srpskom psihu" jer u knjizi to "srpski" ima samo u naslovu. Mogli su opushteno da stave i holandski, shvedski psiho ne bi bilo puno razlike. Jedino imena ulica josh da su promenili...metalci iz Valjeva..i ja sam budala shto sam ochekivo svashta.
Jedino mi je zao shto su tako olako sjebali stvarno dobar naslov, jer kapiram da je vecina ljudi i kupila knjigu navuchena na naslov, kako sad neko ako bude hteo da pishe na ovu tematiku, svi ce imati predrasude jbga, kako taj da nazove roman ?! PRAVI SRPSKI PSIHO ?!

Tex Murphy

Hehe, ta knjiga ima somewhat kultni status na ovom forumu, prerovi malo i pronađi (na Deponiji) specijalizovan topik, sa sve Ghoulovim revijevom.
Genetski četnik

Novi smakosvjetovni blog!

Son of Man

Uh, na trenutak sam pomislio da stvarno ima kulni status. Pazi, ja se sigurno ne razumem u knjizevnost i stvano nisam kompetentan da im sudim na taj nachini ali u serijske ubice se bogami razumem podosta (ako nishta a ono sam nachitan po tom pitanju), a chak se i u ono "okultno" razumem vishe od ove dvojice (prochito sam Lovecraftov "Danvichki uzas" na srpskom za razliku od njih xexe) tako da znam da nema nishta od ove priche. Al dobro analizu cu nastaviti na predvidjenom topiku da ne kvarim ovaj. Jedino shto bih iskreno voleo da sretnem ovu dvojicu a i onog voditelja sa Studija B koji me je prevario...

Tex Murphy

Quoteali u serijske ubice se bogami razumem podosta

Kroz iskustvo ili...?  :evil:
Genetski četnik

Son of Man

Ne bi ja tamo nishta dodav'o jer sam kolko vidim okasnio minimum mesec dana. Najiskrenije nisam pojma imao da je roman onako omrznut. U svakom sluchaju drago mi je da nisam jedini koji se osetio "prozvanim". Unishtili su svaki buduci pokushaj da se napravi serial killer roman na ovim prostorima. Protraciti takvu medijsku propagandu i takav naslov je tuzno. Ne zna se ko je gori, oni koji su TO napisali ili onaj koji je izdao. Verovatno ovaj drugi jer svaka budala danas moze da pishe, al' sam ja kao laik imao naivni utisak da bash ne moze svako i da izdaje i da dobije toliku medijsku paznju. Dobili su verovatno jednom u zivotu takvu priliku (za koju bi mnogi dupe dali) da mogu da napishu neshto shto bi bilo upamceno i sjebali su je. Aj shto su sjebali sebe nego su sjebali i sve ostale jer niko "normalan" vishe nece kupiti bilo kakav domaci horor roman, naravno kupovacete ih vi fanatici shto je i normalno, al obichnom svetu jednom je dosta. Meni su smetale neke jednostavne stvari poput chinjenice da takav serijski ubica jednostavno ne moze da postoji u stvarnom svetu a posebno ne u Srbiji. Dodushe ni americhki psiho ne postoji van fikcije pa ni Hanial Lektor bogami ali tamo to bar ima nekog smisla. Jeste fikcija al' je nabuzdeno da izgleda realno, a SP vishe izgleda ko "shta mali Perica misli o serijskim ubicama", jer da su malo potrazili po internetu imali bi materijala i vishe nego shto je potrebno, i ne bi ubacivali Lazu totalno nepotrebno samo da bi imali i ludnicu u "psiho" romanu, i SP ne bi ubijao prostitutku na taj nachin (u Srbiji svi znamo da takva prostitika ne moze tek tako da se pokupi na ulici, nije on Gari Ridzvej jbga). I da, mozda zvuchi manje bitno al' SP prosto ne moze da ima prigushivach (pa ni u atentatu na premijera ga ovde nisu koristili ako se ne varam ?) i naravno ne vozi se gradskim prevozom a malopre je iznajmljivao sobu u Hajatu, i tako redom...mogao bi da nabrajam do sutra, al vidim da je to "manje delo" nego ono koje ste im vi ovde nashli tako da nema potrebe da ja kao gistro poznavalac materije smaram, sve shto imam objasnicu im uzivo ne budu li imali srece pa budu naleteli na mene.

Bab Jaga

Što je to, ovdje nitko osim mene ne čita horor?  :?
O srpskom psihu imamo zaseban topic, a ja sam pročitala hrvatskog psiha, i mogu vam kazati, baš sam se naježila, iako na počerku mi bio više iiik nego brrr. Doduše, možda na jezu utjecala slučajna (?) podudarnost s nekim razvikanim činjenicama iz RL.
Ghoul fhtagn!

Ghoul

hohor je vrlo redak pod-žanr horora, i ima krajnje uzak krug poznavalaca i štivalaca.

osim toga, ova današnja omladina samo bulji u neke ekrane, gleda, kao, filmove, a knjige ne čita ič! pa tako ni hohor!

Meho Krljic

Štovalaca?

Ja ću u dogledno vreme pročitati Naživo pa će to valjda poraviti prosek.

Ghoul

Quote from: "Meho Krljic"Štovalaca?

Ja ću u dogledno vreme pročitati Naživo pa će to valjda poraviti prosek.

štovalaca dorog štiva!  :!:

Meho Krljic

Ne, htedoh da kažem, napisao si 'štivalaca' gore, ali to je očigledan typo (o i i su jedno pored drugog i ja ih stalno zamenjujem).

Ghoul

ma ne, to je moja standardna zezancija sa hrvackim: štivaoci su hrv. verzija srp. (po)štovalaca!

tj okavica prebačena u ikavicu!

Meho Krljic

Damatinska verzija??? Jebiga, ti si išo u te škole za jezik, ne možemo mi laici da ti dohakamo.

Ghoul

Quote from: "Meho Krljic"Damatinska verzija??? Jebiga, ti si išo u te škole za jezik, ne možemo mi laici da ti dohakamo.

that'll teach you a lesson: ne uči pijanca kako se povraća!

Alexdelarge

Quote from: "Ghoul"hohor je vrlo redak pod-žanr horora, i ima krajnje uzak krug poznavalaca i štivalaca.

osim toga, ova današnja omladina samo bulji u neke ekrane, gleda, kao, filmove, a knjige ne čita ič! pa tako ni hohor!

Pa daj preporuci nesto sto se mora obavezno procitati,a  da nije Poe,King,Barker,Lovecraft?
moj se postupak čitanja sastoji u visokoobdarenom prelistavanju.

srpski film je remek-delo koje treba da dobije sve prve nagrade.

angel011

We're all mad here.

Ghoul

Quote from: "Alexdelarge"Pa daj preporuci nesto sto se mora obavezno procitati,a  da nije Poe,King,Barker,Lovecraft?

ma imali smo već topike sa PREPORUKAMA... ovaj ovde je za 'šta čitam ovih dana, a da je hohor.' a ja odavno nisam čito hohor. sve neku teoriju, ili ne-žanrovske stvari.

Tex Murphy

Ispade da ovde niko ništa od hohora ne čita  :?
Elem, ja sam trenutno na nekim knjižicama koje sežu to the very beginnings of modern hohor (najbolje je, je li, krenuti od početka) - pročitao sam Vampira (Polidori), Smrtnog besmrnika (Meri buduća Šeli) i Odlomak romana (now what in the name of Heck was that???), što je u sklopu knjige Vampir 1816 koja prikazuje šta se piskaralo na onom nekakvom takmičenju. Naj mi se svidio Polidorijev Vampir i baš me čudi da do sada (to my best knowledge) ne postoji nijedan film zasnovan na toj pričici.

Elem, ondak sam prešao na drugu knjižicu koja se zove "Priče strave i misterije" i sadrži pet pričica dvojice poznatih mi pisaca (Lavkraft i R.L. Stivenson) i trojice nažalost nepoznatih (stidim se, ali prije nego me napadnete sjetite se da nije sramota ne znati nego ne htjeti znati, daklem u pitanju su izvjesni Šeridan le Fanu, V.F. Harvi i V.V. Džejkobs). Za sada sam pročitao Lavkraftovu priču Pikmanov model, lijepo i interesantno, ali grba mi kaže da mu ona ipak ne spada u vrhunac stvaralaštva. Druga pričica je Grešni kapetan Volšo od Volinga i to je generička (bar za današnje vrijeme, mada je onda možda bila revolucionarna (kad god "onda" bilo)) pričica o duhu. Danas je na redu Body Snatcher od Stivensona i ovde imam OGROMNA očekivanja.
Genetski četnik

angel011

Koja je od le Fanuovih priča u toj knjizi? Ako je "Karmila", mogla bi da te zanima (lezbo vampirka! :!: ), ako nije, iskopavaj "Karmilu" (no pun intended  :lol: ) negde drugde.

S obzirom na to kad je pisano, nema grudi, ali... Use your imagination! :D
We're all mad here.

Tex Murphy

Zaboravio sam da napišem - Grešni kapetan Volšo je Fanuova priča. Karmilu ću definitivno da potražim, zvuči obećavajuće  :!:
Genetski četnik

Bab Jaga

Quote from: "Harvester"Ispade da ovde niko ništa od hohora ne čita  :?

Ja sam se prebacila na stripovi  :oops:
Ghoul fhtagn!

Ghoul

pošto niko ne čita hohor, evo:

http://ljudska_splacina.com/2009/04/opsjednutost-aleksandar-becanovic.html

Tex Murphy

Evo ja trenutno čitam hohor - OTHERS by James Herbert (nema veze s Amenabarovim filmom). Radi se o ekstremno deformisanom privatnom detektivu koji je u potrazi za sinom nekakve žene. Trik je naravno u tome što su joj poslije porođaja rekli da je dijete umrlo, a ona "zna" da nije. To se desilo prije osamnaest godina. Sada naš užasno deformisani heroj detektiv kreće u potragu za djetetom, ali ubrzo otkrivamo da iza cijelog slučaja leži nešto mnoooogo mračnije, nejmli da će (vjerovatno, pošto sam tek na 2/5 knjige) morati da se pozabavi sa čitavom kolekcijom kreatura nalik sebi (tzv. OTHERS). Sama priča je vrlo zanimljiva i knjiga je definitivno page turner, ali mi nekako Herbertov stil škripuće. Čini mi se da su Magla i Preživjeli bile mnogo bolje napisane (a i znatno kraće, ova ima 500 strana), a možda je do kvalitetnih prevodilaca?
Genetski četnik

Eriops

Evo ja planiram danas da kupim Simonsov Teror, i pocinjem sa citanjem.
Utiske javljam za jedno mesec dana, toliko ce mi otprilike trebati da procitam knjigu
od 600 i kusur strana.

Alexdelarge

Quote from: tiha voda on 18-05-2009, 10:54:44
Evo ja planiram danas da kupim Simonsov Teror, i pocinjem sa citanjem.
Utiske javljam za jedno mesec dana, toliko ce mi otprilike trebati da procitam knjigu
od 600 i kusur strana.

ako te mrzi da citas 600 stranica, ima Zagor jednu avanturu (Nestali istrazivač,Prolaz na sjeverozapad,
Artička sfinga, Pobunjenici) sa slicnom tematikom.

http://www.stripovi.com/index.asp?RedirURL=http%3A%2F%2Fwww.stripovi.com%2Frecension.asp%3Fhero%3DZG%26StoryID%3D151
moj se postupak čitanja sastoji u visokoobdarenom prelistavanju.

srpski film je remek-delo koje treba da dobije sve prve nagrade.

Eriops

Pokusavas da budes duhovit ? Molim te da ne prenosis nasa politicka neslaganja
u topike o knjigama, i ovako provociras. Znas, ne mogu svi ljudi da procitaju
knjigu od 600 strana za tri dana. Moraju i da rade nesto, jedu, tusiraju se, spavaju,
vidjaju sa prijateljima, devojkom, itd, itd.
Ne mogu svi da po ceo dan citaju knjige.
Sledeci put, ako zelis da provociras, smisli barem nesto smesnije.

Джон Рейнольдс

Bogme, ja samo hohor čitam. Nervozan sam nešto na ovu vrućinu (i pored klime), pa paralelno čitam čak tri zbirke priča. Dr Caligari's Black Book (izbor priča - Piter Hejning), Ruske fantastične pripovetke ("Reč i misao") i konačno završavam Nekronomikon pričama koje sam čitao u drugom prevodu.
America can't protect you, Allah can't protect you... And the KGB is everywhere.

#Τζούτσε

Milosh

I ja se na ovu vrućinu hladim hororom tj. Simmonsovim The Terror, a čitam ga u originalu, pošto sam pazario roman još pre više meseci dok još nisam znao da će izaći u prevodu...
"Ernest Hemingway once wrote: "The world is a fine place and worth fighting for." I agree with the second part."

http://milosh.mojblog.rs/

Nightflier

Sebarsko je da budu gladni.
First 666

Event Horizon

u skoli su nam podmetali druge pesme, ovo su nam precutali:

"vodama vas raspletenim nisu dali
prasini vas gologlavoj odbili
u krvi vam kosti mijem
u ocne vas kapke povijam"

zatim

"crn ti jezik crno podne crna nada
sve ti crno samo jeza moja bela
moj ti kurjak pod grlo

oluja ti postelja
strava moje uzglavlje
siroko ti nepocin polje"

itede

brr, citam, ne verujem.
"Hipokrizija Trejd - svemirski ugođaj za svemirskog čoveka"

Nightflier

A ko se to igrao sa Vaskom Popom?
First 666

Nightflier

Evo, mogu i ja...

Pogledao sam te očima zelenim vučjim
I osmehnuo se krvavo

Nisi me shvatila

Pošla si rukom ka ugarku da me
Odagnaš oteraš
Žirom sam te gađao ruku sam ti slomio

Pretila si mi svojim pudlicama
Ja sam te plašio mojim vukovima

Vuci su pudlice proždrali
Vrag je šalu odneo

Nisi mi više zanimljiva
First 666

Event Horizon

ijaoj, kako bese,

vrati mi moje krpice

...

od kose im pravim ljuljaske

Nightflier

Bravo, Ivent. Odličan, pet.
First 666

Event Horizon

Nightflier

Šta, jesmo li zaista u susedstvu?
First 666

Event Horizon

uskoro, 2 ulice dalje (ili blize).

Nightflier

First 666

zakk

Ima da napravimo novi zemunski klan :)
Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

Mica Milovanovic

Ovde (mislim na forum) vec dolazi do odredjenog grupisanja, i to ne samo na teritorijalnog principu...
Mica

Nightflier

Quote from: zakk on 11-06-2009, 13:42:07
Ima da napravimo novi zemunski klan :)

Da nećeš i ti u Zemun?
First 666

Tex Murphy

Pročitao OTHERS by James Herbert  :!:
Genetski četnik

Tex Murphy

Pročitao sam knjigu HAUNTED Jamesa Herberta, u sklopu priprema za gledanje istoimenog filma.
Well, mora se priznati da je knjiga uglavnom reciklaža već poznatih motiva vezanih za uklete kuće
(leš koji otvara oči? - check!
misteriozna djevojčica koja se igra pa nestane u šumici? - check!
neko ko je živ zapravo je mrtav? - check!
vidovnjak? - check!
jezivi dječiji smijeh u tami? - check!
itd.)
ali Džejms je to lijepo kompilovao, uz nekoliko jezivih scena i zanimljiv dodatak konspiracije među duhovima, koji nažalost nije dovoljno razrađen. Možete reći šta hoćete o Džejmsu Herbertu (i to uglavnom neće biti tačno, pošto ste prokleti Herbert-mrzitelj!), ali kod njega kad vidite zlokobnu prikazu djeteta, to je stvarno ZLOKOBNO dijete, a ne neko ko traži nekakvu pomoć, ko u onim pussy-hororima ko što je Orfanato.
Sad sam nažalost ostao bez knjiga Jamesa Herberta i moram da čekam oktobar za novu turu  :(
Genetski četnik

Tex Murphy

Inače, vezano za količinu krvi u ove dvije knjige: Što se tiče OTHERS, ima nekoliko krvavih ubistava (highlight je leš sa iskopanim očima pri čemu se u jednoj od očnih duplji nalazi sperma), ali zanemarljivo malo u odnosu na dužinu knjige. Međutim, nedostatak čiste krvi nadoknađen je grozomornim kreaturama.
U Haunted krvi skoro uopšte da nema. Sve je podređeno spooky jezivosti. Dakle, kome je do nekakvog bloodfesta, preporučujem MAGLU.
Genetski četnik

Tex Murphy

Pročitao sam IN THE MISO SOUP Ryua Murakamija. Zašto dođavola, kad je poznato da nisam posebno veliki poznavalac japanske književnosti? Well, iz nekog razloga, rvacki Plejboj je tu knjigu razdijelio kao poklon uz svoj avgustovski broj. However, ime dotičnog pisca mi je zapalo za oko kad sam pogledao fenomenalni AUDITION, jerbo je dotično remek-đelo snimljeno po njegovoj knjigi.

Elem, ovo je neka kvaziduboka knjižurina u kojoj Ryu kontemplira nad usamljenošću kontemporarnog čovjeka i nad stanjem u kome se nalazi moderni Japan. Srećom, za razliku od nekih dosadnih pisaca, on je ta svoja razmišljanja utrpao u priču o mladom Kenjiju, samoimenovanom vodiču kroz malo perverznije dijelove Tokija, koji se suočava sa ekstremno neobičnim i jezivim likom iz Amerike koji mu je mušterija. Zanemarimo li podtekst, dublja značenja i sl. gluposti, knjiga savršeno funkcioniše kao odličan noir-triler-horor ili nešto slično, sa jednom antologijskom scenom (za one koji se tek spremaju da pročitaju knjigu - dotična slijedi nakon što Frenk u nekom klubu ponudi da plati kreditnom karticom) i konstantno napetom i jezivom atmosferom. Još dok sam čitao knjigu, pomislio sam kako je to djelo upravo savršeno da po njemu film snimi TAKASHI MIIKE, u čijim rukama bismo sasvim sigurno dobili najbolji japanski horor u posljednjih desetak godina, a Frenk bi (ako bi ga tumačio npr. Timoti Olifant) bio jedan od najupečatljivijih negativaca.
Naravno, film po ovoj knjizi se zaista i snima, ali nažalost režira ga Vim Venders.
Genetski četnik

Ghoul

IN THE MISO SOUP – Ryu Murakami

najvažnija stvar koju treba znati o ovoj knjizi: napisao je autor romana po kome je miike snimio AUDITION
prikaz, ovde:
http://ljudska_splacina.com/2009/10/in-miso-soup-ryu-murakami.html

Le Samourai

iako je ta lost-in-translation-sa-masovnim-ubicom fora prilichno interesantna, mislim da je ovaj roman divljachki precenjen, i izvanredno amaterski napisan.

no, ima par dobrih trenutaka i sjajan kraj. naposletku, ima potencijal da jednog dana bude SPEKTAKULARAN film sa recimo Mikijem Rurkom.

Kao knjiga - meh.

Ghoul

rurk je prestar za psiho ulogu + ima (sada) suviše ready-made scary face.
rurk je danas suviše larger than life za tu ulogu, ali tvoja sugestija pokazuje da nisi baš najbolje shvatio roman.
ipak, voleo bih da malo obrazložiš taj navodi 'amaterizam' u pisanju.