• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Емитор 458

Started by zakk, 17-07-2007, 03:18:09

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

zakk

Аутор ислустрација за насловницу је Никола Кораћ

Реч уредника

Емитор 458 је коначно пред вама тј. држите га у рукама, па стога да се осврнем на садржај... Ту пре свега мислим на приче. Има их осам, што је (ако не рачунамо недавну мини-збирку) својеврсни рекорд, бар кад је реч о новијим бројевима. Број отвара ,,Долазак" Милана Урошевића; добар хард СФ какав одавно нисмо читали у Емитору. За разлику од те приче, која је написана не пуно пре изласка овог Емитора, наредна прича је из далеке 1995. (неки је се сећају и са једног давног конкурса Знака Сагите), а у питању је ,,Друга страна мржње" Владимира Лазовића; и верујте ми да делује сасвим свеже и дан данас. Након тога следе приче с недавно одржаног конкурса сајта Арт-Анима, и, уз захвалност Драгољубу Игрошанцу Дражи, представљамо две краће приче и три минијатуре: ,,Последње пиће у славу предака" Андрије Ивановића, ,,Бела кугла", Ивице Ђорђевића, ,,Бака" Иване Милаковић, ,,Временом" Николе Петровића и, победник у категорији минијатуре, ,,Експедиција" Владимира Стојнића. За сам крај ту је и једна прича са књижевне радионице клуба ,,Лазар Комарчић" одржане на јесен прошле године, ,,Упознавање човека" Милоша Миливојевића. Магазински део је нешто краћи него обично, али зато је ту својеврстан бонус у виду дупле дозе Ратка Р. Радуновића: редовна колумна+књижевна критика, па ко воли...

Иначе, иако је незахвално предвиђати а још незахвалније обећавати, на јесен би требало да се појави најављивани Дилан Дог специјал, као и још један редован број. Држите нам зато палчеве, а све ваше прилоге, питања, замерке и евентуалне похвале шаљите на lazarkomarcic@yahoo.com

Читамо се...

Милош Цветковић

Приче
  • Долазак - Милан Урошевић
  • Друга страна мржње - Владимир Лазовић
  • Последње пиће у славу предака - Андрија Ивановић
  • Бела кугла - Ивица Ђорђевић
  • Бака - Ивана Милаковић
  • Временом - Никола Петровић
  • Експедиција - Владимир Стојнић
  • Упознавање човека - Милош Миливојевић
Колумна
  • Бестер - Ратко Р. Радуновић
Прикази
  • Понављајућа смрт Стивена Кинга - Ратко Р. Радуновић
  • Дисконт Достојевски - Дејан Мујановић
  • Могућност острва - Филип Роговић
  • Препознавање образаца - Урош Смиљанић
  • Фантастично ходочашће - Никола Петровић
  • Дубоки корени српске научне фантстике - Илија Бакић
Представљамо
  • Ђаво у акваријуму - Дејан Огњановић
  • С(Ф)инопсиси - Радмило Анђелковић
Flicker
  • Пирати с Кариба 3: На крају света - Александар Јањић
  • Панов лавиринт - Дејан Мујановић
Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

DušMan

Super su mi korice.
Da ne pricamo kako je kul retro emitor shtrafta.
Nekoć si bio punk, sad si Štefan Frank.

Jake Chambers

Gde je Emitor? Ko ga ima? Gde se prodaje? AAA.
Dopisi iz Diznilenda - Ponovo radi blog!

Meho Krljic

Jebote, Dušmane, ja ti I DALJE nisam poslao onaj tekst..... :oops:  :oops:  :oops:  :oops:  :oops:  Jel imaš neki novi dedlajn??? :oops:  :oops:  :oops:  :oops:  :oops:

DušMan

Znam da nisi poslao.
Ovog zivota?

Meho Krljic

Hm, to je dedlajn koji možda mogu da ispoštujem... But seriously, želiš li ga i dalje? Mislim, aktuelnost mu neće više biti jača strana kad izađe...

S.

Hm, evo ja sam ti ziv dokaz da je aktuelnost vrlo rastegljiv pojam, bar kada su Emitori u pitanju. Onomad sam od zakka pokupila par primeraka, na cemu beskrajno zahvaljujem i ovoga puta :lol: i meni su i clanci u Emitoru starom 2 godine bili up to date, bez razmisljanja. Tako da, sta god imao kao prilog, nekome ce biti aktuelno ma kad...

Meho Krljic

Mmmm, ma ne znam... Možda kad bih ja fenomen o kome treba da pišem (to jest da završim tekst) izanalizirao umno i izneo zaključke koji odjekuju u večnosti, ali pošto ja to ne umem onda nisam siguran..

DušMan

Quote from: "Meho Krljic"But seriously, želiš li ga i dalje?
Hajde da budem malo provokativan: nikad nisam prestajao da ga zelim, mada si ti sticao takav utisak pri svakom probijanju dedlajna.
Ako bude mnogo zastareo tekst, stavicemo ga u rubriku pod nazivom "retro".

Meho Krljic

Hah.. dobra ideja!

Tex Murphy

Fuk Mi! Harvester u Emitoru  :?  Odmah letim da nabavim bodljikavu žicu kroz koju ću da sprovedem električnu struju, da bih se odbranio od gomile pomahnitalih obožavateljki  :!:
Genetski četnik

Novi smakosvjetovni blog!

zakk

Ko želi da pazari Emitor može nas naći u ponedeljak uveče u bašti SKCa... najverovatnije oko osmice, možda i ranije... zavisi kolko bude ogavno napolju...
Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

Kastor

Quote from: "Harvester"Fuk Mi! Harvester u Emitoru  :?  Odmah letim da nabavim bodljikavu žicu kroz koju ću da sprovedem električnu struju, da bih se odbranio od gomile pomahnitalih obožavateljki  :!:

Danas sam u jednoj čekaonici čitao tvoje Pirate i kidao se od smeha. Jedna od (verovatno) tvojih budućih obožavateljki je čitala krajičkom oka i taman htedoh da je uputim na tebe kad primetih da nema nikakve grudi.
"if you're out there murdering people, on some level, you must want to be Christian."

Tex Murphy

QuoteDanas sam u jednoj čekaonici čitao tvoje Pirate i kidao se od smeha.

Demit! Znam da sam pogrešno napisao ime Stelana Skarsgarda, ali nadao sam se da će moćne Milosheve uredničke makaze to da srede  :cry:
Genetski četnik

Kastor

Kad bi samo znao koliko ti je iskasapio tekst - na par mesta se čak i pominje dotični film.  :lol:
"if you're out there murdering people, on some level, you must want to be Christian."

Loengrin

Quote from: "Harvester"Fuk Mi! Harvester u Emitoru  :?  Odmah letim da nabavim bodljikavu žicu kroz koju ću da sprovedem električnu struju, da bih se odbranio od gomile pomahnitalih obožavateljki  :!:
Dragi Harvestere,

Samo da znaš, zamalo da izranjavim šake na tvoju 'ogradicu' :evil:  

Ma nije važno što se do tebe ne može od nadirućih 'komada', glavno je da me je tvoje flicker ludo zabavio. Pošto sam tek naknadno gledala treći deo, bila sam jedina koja se, zahvaljujući tvom tekstu, smejala k'o luda na brašno baš onda kad se naizgled niš' smešno nije odvijalo na platnu.

Moram samo da te ispravim, vrlo bitna napomena, naime g-đica Kira, čini mi se, nema čak ni grudi da pokaže, sve ostalo u tehtu je džast prrrfekt.

Verna čitateljka  :lol:
There must be a happy medium somewhere between being totally informed and blissfully unaware.

Tex Murphy

Thanks!  :!:

(Htio sam da napišem još nešto, ali ništa mi nije palo na pamet, pa ću da igram Arcanum)
Genetski četnik

Goran Skrobonja

OBAVEŠTENJE: Na moju adresu je stigao materijal iz Ministarstva vezan za finansiranje Emitora. Kome da ga predam  i gde?
Tako mu je to. (K. Vonnegut)

Loengrin

Heaven blazes!  :!:
To je kanda nešto veoma lepo!
Ima li ta pošta mašnu?  :lol:

To zasigurno treba da pročita preCednik, a i odbor.
There must be a happy medium somewhere between being totally informed and blissfully unaware.

smrklja

Obavesti Žarka što pre.

varvarin

Žarka, Pavla ili Gagu ...  I nema greške! (Ja nisam bio tu kad su ljudi konkurisali - pošteno je da prvi dobiju odgovor).

zakk

to precednik treba da potpiše (vjerojatno su u pitanju ugovori), a mi treba da to dostojno zalijemo,
pa predlažem da se svi nađemo u ponedeljak u kafani* :D

* "kafana" == bašta SKCa

Goran Skrobonja

Quote from: "zakk"to precednik treba da potpiše (vjerojatno su u pitanju ugovori), a mi treba da to dostojno zalijemo,
pa predlažem da se svi nađemo u ponedeljak u kafani* :D

* "kafana" == bašta SKCa

Kafana it is. Monday, early evening. Nosit ću tratinčicu u zapučku.

varvarin

Ma, u kafani može!  (Ne preteruj s tratinčicom, ima raznog sveta...)

Cornelius

Quote from: "varvarin"Ma, u kafani može!  (Ne preteruj s tratinčicom, ima raznog sveta...)

Tu si u pravu. Ima ih raznih i bolesnih, pa bi mogli da se bace na Gorana, pre svega jer tratincica deluje kao lek koji smiruje bolove i grceve, jaca organizam i pobudjuje razmenu materija. Osim toga, izvrsno je sredstvo za cišcenje krvi, kod lecenja prehlade, bolesti želuca i creva, katara sluznice, crevnih grceva, smetnji u radu jetre te kod bolesti bubrega i mehura...
Je n'ai aucune confiance dans la justice, même si cette justice est faite par moi.

Goran Skrobonja

Quote from: "Cornelius"
Quote from: "varvarin"Ma, u kafani može!  (Ne preteruj s tratinčicom, ima raznog sveta...)

Tu si u pravu. Ima ih raznih i bolesnih, pa bi mogli da se bace na Gorana, pre svega jer tratincica deluje kao lek koji smiruje bolove i grceve, jaca organizam i pobudjuje razmenu materija. Osim toga, izvrsno je sredstvo za cišcenje krvi, kod lecenja prehlade, bolesti želuca i creva, katara sluznice, crevnih grceva, smetnji u radu jetre te kod bolesti bubrega i mehura...

E, zato je i nosim. Mislim, zbog mehura.

Cornelius

Quote from: "Goran Skrobonja"
Quote from: "Cornelius"

E, zato je i nosim. Mislim, zbog mehura.

Onda, iz zdravstvenih razloga, nemoj da zadeneš tratičnicu u zapučak, nego u mjehur.
Je n'ai aucune confiance dans la justice, même si cette justice est faite par moi.

angel011

We're all mad here.

Goran Skrobonja

Da, da... Čuveni "Mjehur ubica". :D

Loengrin

Daglas Adams je pogrešiJo!
Kakvo god pitanje ko postavio (evo npr. ovo o Emitoru) odgovor se nekako uvek završi sa rečju:
xcheers KAFANA!!! xcheers

Dakle, odgovor na suštinsko pitanje ne može biti ništa drugo do "kafana"  :evil:

PTY

:evil:

More, sve te peškire treba pošteno iscediti... uvrtavanjem, po mogućstvu...  :wink:

zakk

ABN nas je iznenadio svojim pojavljivanjem sinoć. svojim "prikazom"  još više...
kao i uvek, pogrešno iz previše razloga, od kojih je najveći verovatno taj što je ABN kiborg-vanzemaljac sa neke druge planete, iz neke druge, meni apsurdne, dimenzije...

otaku

Da ne bude ABN-ova poslednja. Meni su se priče uglavnom svidele. Tačnije, jedino su mi dve bile prilično dosadne, a to su "Bela kugla" i "Ekspedicija". "Bela kugla" me podsetila na onu basnu o kozi i valjda lisici, koje upadnu u bunar, pa kad lisica zezne kozu znate već kako. Posebno mi se svidela priča "Vremenom" koja je duhovita i dirljiva i, uz "Posetioca iz La Manče", od sad spada među omiljene mi priče iz Emitora. Lepa je pričica "Baka" koja me jako podsetila na nešto što bi napisala Anđela Karter. "Druga strana mržnje" je odlična! Sada sam je pročitala prvi put i, iako je relativno kratka, potpuno me uvukla u te blatnjave prizore, mokre šinjele, beznađe i tinjajuću agoniju junaka. "Dolazak" mi se svideo zbog kraja, za koji ABN reče da je provaljen. Šta ga znam, meni se učinila prilično autentična ta doza besa i inata u antiklimaksu i nemam ništa protiv što autor smišlja žargon za svoje junake. Kao da neko od nas pa zna kakvim žargonom pričaju ljudi na putu u svemir. "Upoznavanje čoveka" i "Poslednje piće u slavu predaka" su me ostavile bez ikakvih utisaka.
Ratkova kolumna je vredna zbog odabrane teme. Ja za Bestera nisam čula ranije, a baš volim da čitam te tajne istorije koječega, o zapostavljenim likovima i pravcima. Njegova kritika Kingovog romana (Lizina priča) je malo, pa, neuredna. Skače se s teme na temu, a učinilo mi se i da se ponavlja. Od prikaza knjiga, izdvojio se Dejanov prikaz "Ubice u meni". Inače, Dejan je nova nada Emitora, svi njegovi tekstovi do sada su za svaku hvalu. Obe filmske kritike su odlične, posebno Harvesterova koja bi, da nije kritika, bila fenomenalna priča sa sve pištoljem na hemijskom čišćenju  :lol:
Proooobaj da u glavi budes sam

angel011

Quote from: "otaku"Lepa je pričica "Baka" koja me jako podsetila na nešto što bi napisala Anđela Karter.

Hvala!  :D
We're all mad here.

Kastor

Quote from: "otaku"Posebno mi se svidela priča "Vremenom" koja je duhovita i dirljiva i, uz "Posetioca iz La Manče", od sad spada među omiljene mi priče iz Emitora.

:oops:  

xremyb

:lol:

Kastor

I ja volem Baku.

Quote from: "angel011"Hvala!  :D

Molim.

zakk

ti ko da si u samoposluzi :)

Kastor

Quote from: "zakk"ti ko da si u samoposluzi :)

:lol:

Sad bih te častio, ali nemam sitno - uzmi jednu žvakicu.  :lol:

PTY

Oh, ti razduševljani stvore! Čestitam i ja.  
I Anđeliji, naravno...
:)

Tex Murphy

QuoteObe filmske kritike su odlične, posebno Harvesterova koja bi, da nije kritika, bila fenomenalna priča sa sve pištoljem na hemijskom čišćenju

Hvala vrlo lijepo!  :!:
Genetski četnik

Ghoul

harvesterov prilog je najbezvezniji i najnepotrebniji u tom broju.
kakvo zaludno traćenje papira i brazilskih šuma koje nas kisikom hrane!
https://ljudska_splacina.com/

Tex Murphy

Ja se zalažem za bespogovorno uništenje tih šuma jer u njima obitavaju svakojake živuljke koje su štetne za čovjeka.
Genetski četnik

Meho Krljic

Da citiramo Davida Thomasa:

'I met Sting in London the other week and he said: "David, I love your music, you guys kick ass, but you should, you know, write more socially aware songs, you know, about rainforests and such." So I decided to take his advice and write about rainforests. Here's a song about rainforests and how best to burn them'

Kastor

Meho Krljic

Još sjajnije je što su posle te najave odsvirali Sonic Reducer. Kad se tad nisam šlogirao, nikad neću...

Kler_Vojant

Ko crpi mudrost iz South Parka...
...

...nije mnogo mudar.

:P

varvarin

Tako je, ja to crpim iz SIMPSONOVIH !

Ghoul

Quote from: "Kler_Vojant"Ko crpi mudrost iz South Parka...
...

...nije mnogo mudar.

teško je izneti pogrešnije zapažanje od ovoga... ali keep trying!  :wink:
https://ljudska_splacina.com/

PTY

Quote from: "Kler_Vojant"Ko crpi mudrost iz South Parka...
...

...nije mnogo mudar.

E sad... to zavisi i ovisi i načisto - visi.

Recimo, zavisi primarno o tačkici gledišta.

A sekundarno, ovisi o tome koliko ti je stalo da sjuriš karijeru VKV kenjatora. (Kapiram da je to danaske izuzetno poželjan i privlačan status, fiksiran uglavnom na skliskastoj sposobnosti da se - evri nau end den, afkors  - plasira u javnost kojekakav malecki kolaž, obavezno i izrazito popkulturnog sadržaja, pa još i to zasnovan isključivo na montaži širokosmislenih, internetdostupnih, makazamaseckanih, dosadompoliranih, prazninomimpregniranih i intimidacijomdefinisanih izvadaka iz kojekakvih i vaskolikih popkulturnih referenci, sadržanih uglavnom u tuđim recenzijama sa anglosaksonskog govornog područja, što se tako visoko kotiraju u domenu ovako kultivisanom i dominiranom od strane (kvazi?)intelektualne sabraće, koja u toj konkretno tegli za kisele krastavce pliva kano u prajm-i-proper akvarijumu.)

((hu! Ajde izgovori to u jednom dahu i... imaš pivo! ))

Tercijarno, to visi na tankoj realiti-dlačici osmradnog fakta kako su šanse da (u tom i takvom miljeu), izmogneš i smogneš makar i jednu jedinu originalnu misao -– ma kako pogrešnu i nerealnu i – shodno tome – vrednu elokvente i srčane rasprave -- ravne šansici da smesta izlegneš jedno zlatasto jajce - ovde, sad i pred svima nama.

Pa sad ti, onako zdravo i vidovnjački, vidi gde ti je i kako ti je.
 :twisted:

Goran Skrobonja

Eto mene šjutra ponovo s tratinčicom - stig'o ugovor od ministarstva za Ljubinu nagradu. Živeo donator!