• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

ANTIUTOPIJSKI FILMOVI

Started by taurus-jor, 14-04-2003, 06:03:59

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

taurus-jor

Na zahtev mnogobrojne publike, evo konačno topika o antiutopijskim filmovima. Ožežite sve što vam padneeee napamet!
Teško je jesti govna a nemati iluzije.

http://godineumagli.blogspot.com

Truba

13th flor :evil:

Farejnhajt 451 :D
Najjači forum na kojem se osjećam kao kod kuće i gdje uvijek mogu reći što mislim bez posljedica, mada ipak ne bih trebao mnogo pričati...

DUNADAN

Quote from: "taurus-jor"Na zahtev mnogobrojne publike, evo konačno topika o antiutopijskim filmovima. Ožežite sve što vam padneeee napamet!

vidim da si ti ozezio
pa valjda ti prvi neshto napishesh?  :roll:
Two tears in a bucket, motherfuck it.

taurus-jor

Vec smo poceli na THX1138 i Zardozu. A i malo sam sinoch bio mrtav umoran za pisanje. Samo sam odrzao obecanje.

Veceras neshto vishe.

FilipKDick

1984
Brazil
Farenheit 451
------------------------------
a po meni domaci antutopijski(o komunizmu) filmovi:

Bice skoro propast sveta
Zivot je lep
Kad budem mrtav i beo
Decko koji obecava
------------------------------------------
Mozda i o filmovi nisu konkretno po temi antiutopijskih, ali se u njima oseca zadah antiutopije... i njima preovladava prilicno crna i ciklicna - paklena atmosfera...

FilipKDick

zaboravih Poseban tretman to je poprilicna antiutopija.
ali zato opija... :D  :D

Ghoul

Diče,
ako ćemo već i tako slobodno da ubacujemo domaće filmove (nothing wrong with that) onda ima još više smisla u ovom kontextu pomenuti žanrovske 'antiutopije' komunizma Gorana Markovića, namely VARIOLA VERA, pa u nekom smislu i VEĆ VIĐENO.

Crna i mračna atmosfera - do bola! ( I, usput, odlični filmovi)
https://ljudska_splacina.com/

taurus-jor

Zar su to antiutopijski filmovi, mislim na te domache?

Unicorn

`Ajde prvo lepo da definishemo antiutopiju. Mrachna vizija (bliske)buducnosti, po meni, nije isto shto i antiutopija. Antiutopija podrazumeva naizgled "fini", idealizovani drushtveni poredak u kojem je sve sredjeno i svi (ili bar odredjeni slojevi) su, kao, srecni i kvalitet zhivota im je na nivoju, a ispod povrshine neshto sushtinski smrdi. Da, pojednostavljena i banalizovana definicija. Dajte bolju.
Nabrojani domaci filmovi su mrachne vizije buducnosti drushtva kakvo je ono bilo u tom momentu. Protiv njih nemam ama bash nishta. Antiutopije su slozheniji sistemi. Antiutopije su: Farenhajt 451, Brazil, 1984, Rolerbol, Zardoz, Paklena pomorandzha, Dechak i njegov pas (jednim delom), Pobesneli Maks 1, 2, 3...n, Minority report (ovde ne govorim o kvalitetu filmova, pa ne skachite odmah na mene), Vremeplov ... Ako proshirite ugao gledanja i Blade runner sadrzhi antiutopijske elemente, kao i gomila drugih SF filmova.
Altmanovi Kratki rezovi, navedeni domaci filmovi, pa chak i Americhka lepota su samo mrachne vizije sadashnjosti ili bliske buducnosti. One sadrzhe iste odnose i iste vrednosti kao i postojece drushtvo, sa tendencijom propadanja, regresivne evolucije, dekadencije i sl. Antiutopije su sistemi zasnovani na sasvim drugachijim vrednostima i odnosima. Najcheshce udaraju na humanizam i vrednovanje ljudskog zhivota, pa na onda na intelektualne vrednosti i kulturu. Zanimljivo je da skoro sve antiutopije podrazumevaju  totalitarne ili diktatorske rezhime,  torture, nasilje nad lichnim i intelektualnim slobodama itd.
Tol`ko za pochetak.  :lol:
Lako je biti bog. Ako imate odgovarajuću opremu.

Truba

jel Pješčana planeta antiutopijski film?

možda i Starship troopers :?
Najjači forum na kojem se osjećam kao kod kuće i gdje uvijek mogu reći što mislim bez posljedica, mada ipak ne bih trebao mnogo pričati...

Unicorn

Ghoul

Quote from: "Unicorn"A shta ti mislish?

Ja znam mnoge kojima je svet STARSHIP TROOPERS-a --- Utopija!
https://ljudska_splacina.com/

Milosh

QuoteJa znam mnoge kojima je svet STARSHIP TROOPERS-a --- Utopija!

A tu bi se mogao ubrojati i Robert Hajnlajn.  :lol:
"Ernest Hemingway once wrote: "The world is a fine place and worth fighting for." I agree with the second part."

http://milosh.mojblog.rs/

Milosh

Samo da pobrojim moje favorite:

1.Brazil
2.Rollerball
3.Zardoz
...

Ja i dalje ne mislim da je gledano u uzem smislu A Clockwork Orange antiutopija, ali to je samo moje misljenje. Inace, ako bi  i taj film uzeo u razmatranje bio bi ubedljivo prvi (bas sam predvidljiv  :wink: ).

Detaljniji spisak filmova, kao i eventualna obrazlozenja, opravdanja i sta vec ne...neki drugi put. Za sada ovoliko od mene.  :)
"Ernest Hemingway once wrote: "The world is a fine place and worth fighting for." I agree with the second part."

taurus-jor

Paklena pomorandža jeste antiutopija. I to baš u smislu koji je opisala Unicorn. Definicija uopšte nije loša. U centru pažnje je naličje "idealnog" društvenog sistema.

Za prvog Pobesnelog Maksa ne bih mogao da kažem da je antiutopija. Ali Drumski ratnik i Gromovna kupola svakako jesu. U prvom Maksu vidimo laganu razgradnju sveta koji poznajemo. Tu je samo njegova oblanda. Unutrašnjost se raspada. Nisam primetio nikakve utopijske elemente u tom filmu.

Unicorn? Ostali?

Jedan prilično dobar antiutopijski film iz sedamdesetih je Svet Divljeg zapada (Westworld) sa Julom Brinerom. To je, beše, radio Majkl Krajton?

Unicorn

U pravu si za Pobesnelog Maksa (prvi film nije antiutopija, ali se vide naznake novog sveta).
Secam se Sveta Divljeg zapada i Jula Brinera, ali prilichno slabo - bila sam dete kad sam ga gledala.
Moja omiljena antiutopija je Brazil - nema jasan hepiend, pun je emotivnog naboja i cinichan do bola. Medjutim, poenta svakog antiutopijskog filma je da se u takvim drushtvima uvek pojave buntovnici, neprilagodjeni ili mozhda suvishe pametni da ne osete smrad, koji na kraju ovako ili onako pobede sistem. Meni samo ponekad smeta shto se iz antiutopijskog mraka na kraju filmova obichno uskache u egzaltiranu, shecerlemastu "svetlu buducnost", tj. iz krajnosti u krajnost. Reshenje za antiutopiju ne mozhe biti Utopija.  :lol:

taurus-jor

Na prvu loptu, mogu da kažem da Brazil nema hepiend. Ali, pošto je glavni junak našao sreću u ludillu, stvari postaju vrlo relativne... :lol:
GENIJALNO!!!

Nego, Dečak i njegov pas - ta priča je briljantna. Tek nedavno mi je pala šaka i ostavila me bez teksta. Ma bilo koja priča iz MONOLITA 2 je odlična. Antologijski broj!

Unicorn

Postoji i film Dechak i njegov pas (sa Donom Dzhonsonom), ali na mene je veci utisak ostavila pricha (Harlan Elison forever!). Zanimljiv je kraj  :lol: Hepiend iz izvesnog ugla gledanja  :lol:  :lol:  :lol:

DUNADAN

kad je snimljen film 1984.?
nisam ni znala da je snimljen
kakav je?

Spider Jerusalem

Snimljena je, odgovarajuce, 1984-te.

Odlican film, po meni. Mnoge stvari iz knjige su izbacene, ali one koje se bave glavnom pricom su tu. Nekako izgleda kao odlicna nadgradnja knjige zato sto ne objasnjava sve fenomene tog sveta, ali opet funkcionise bez konfuzije. John Hurt ima neverovatno dobru ulogu tu, kao i uvek odlicni Richard Burton koji igra O'Briena (Velikog Inkvizitora).

Kraj je utoliko promenjen sto ne vidimo izvrsenje krucijalne smrtne presude, zato sto je ona i nepotrebna. Atmosfera filma inace je odlicna, nadrealni pasazi iz knjige i ovde izgledaju nadrealno, sve je inace vrlo prljavo, i ima i nekih nadgradnji u odnosu na knjigu.

Inace, ovde je u nekom broju Znaka (cini mi se) objavljen i odlican nastavak Elisonove The Boy and His Dog, naslova Run, Spot, Run! (Trci, Zuco, trci!).

Lurd

Postoje dve verzije 1984. Otprilike se slazem sa Unicorninom definicojom, s tim da bih rekao da antiutopija nije nalicje savrsenog drustva, nego pravo lice uredjenog drustva u kome se potpuno sputavaju slobode pojedinca i individualnost uopste. Ja ne mislim da je Pomorandza antiutopija zato sto ne postoji neki savrseni sistem, niti ogranicavanje individualnosti - to je surov svet, sa gomilom bandi i mladih bludnika. Sve sto je tamo "savrseno" je novi lek protiv nasilja, koji je na kraju i sam propao.

A Maksovi su valjda postapokalipticni filmovi a ne antiutopije. Ili mislite da je to podzanr antiutopije. Malo je tu svasta strpano. Ali, opet, prva dva Maksa su prevashodno akcije. Eto, cisto da iskoristim ovaj trenutak i da kazem da Drumski ratnik film koji sam najvise puta gledao u bioskopu - 21. A onda sam dobio video i prvi film koji sam nabavio bio je...pogodite.
My trees...They have withered and died just like me.

taurus-jor

Jeste postapokaliptični.
I jeste antiutopijski.
Da li je akcija ili nije, posve je nevažno. Na kraju krajeva, ovde govorimo o SF elementima.
A postoji i sasvim legitimno mešanje žanrova.

taurus-jor

P.S: Pomorandža jeste antiutopija. Zaboravio si težnju vlasti za stvaranjem "idealnog sistema" za kriminalitet. Nije nimalo važno da li je ta težnja uspela ili nije.

DUNADAN

e bash nije antiutopijski :)
tu josh uvek postoji pravo na izbor
josh uvek postoje pojedinci chiji dignuti glasovi actually make difference

Lurd

Jeste, slazem se :wink:

Pa teznja da se stvori savrseni svet postoji, ali nije dovoljna. Po toj analogiji u antiutopije bi mogli da se svsrstaju filmovi o globalnim zaverama koji zele da urede svet, zar ne?

Mislim, jeste hladan, jeste futuristicki, ali mi nekako nije antiutopija - ima previse slobode.

taurus-jor

Koji bre izbor?
Plan vlasti u Pomorandži jeste da smanji broj zatvorenika, uvođenjem utopijskog rešenja. To rešenje glasi: trajno prevaspitati zločinca u nekog ko je "dobar". Videli smo šta to znači.
Ako je plan vlasti već takav - a znamo i da Aleks nije prvi na kojem je "ludoviko" tehnika primenjena - ostaje za pretpostaviti da se zatvorenici neće pitati hoće li ili neće da budu prevaspitani. A to što je Aleks sam prihvatio (iz lične koristi) da na njemu bude primenjena ta eksperimentalna tehnika, druga je stvar.

Truba

evo danas pogledah petnaest minuta BARBARELLE

da li ovaj film spada u ovaj topic :D

ps. fonda je prava mačka (bila)

Unicorn

:roll:
Komunjaro, molim te, objasni mi po kom principu "birash" filmove koje cesh gledati? Sve shto ti dopadne shaka?
Nemoj da propustish Sudiju Dreda, vrlo zabavan film. Spada li on u ovaj topic?

P.S. onaj Stalone je bash stud (bio)  :lol:  :lol:  :lol:

Lurd

Quote from: "Unicorn"onaj Stalone je bash stud (bio)  :lol:  :lol:  :lol:

Oprezno, Unicorn! Pocinjes da pokazujes znake ljudskosti! :wink:

Unicorn

Niko nije savrshen.  :lol:

Truba

Quote from: "Unicorn":roll:
Komunjaro, molim te, objasni mi po kom principu "birash" filmove koje cesh gledati? Sve shto ti dopadne shaka?
Nemoj da propustish Sudiju Dreda, vrlo zabavan film. Spada li on u ovaj topic?

P.S. onaj Stalone je bash stud (bio)  :lol:  :lol:  :lol:

po principu dobrih grudi
koja ženska u filmu ima bolje grudi taj ću film prije pogledati

varam li se ili osjećam potcjenjivanje moje osobe u tvom pisanju :cry:

imam poduži spisak filmova koje trebam pogledati
i tog spiska se držim
jučer sam ponovo gledao Donija Draka
prekjučer malo Barbarele (kompjuter mi je star pa trza)
prije dva dana sam gledao Noć živih mrtvaca
pa Prozor u dvorište

večeras ću gledati Kubrikovu Lolitu...

čisto po spisku gledam filmove

Ivan Bevc

a tek Demolition Man, em igra stud em je antiutiopija, jel' vam ide vodica kada ga gledate?
Teenage crime now fashion's dead
Shoot it up
There goes my love rocket red
Shoot it up

Unicorn

Ne potcenjivanje, komunjaro, samo malkice ironije.
Ja se  na  pokushaje provokacije u tvom pisanju ne obazirem, pa se ni ti ne obaziri na moju ironiju.  :)

Truba

Quote from: "Unicorn"Ne potcenjivanje, komunjaro, samo malkice ironije.
Ja se  na  pokushaje provokacije u tvom pisanju ne obazirem, pa se ni ti ne obaziri na moju ironiju.  :)

ok

ja sam priznao da ste svi profesionalci i odlicni poznavaoci filma
pa uvijek trazim vaše mišljenje

taurus-jor

'Ajde, Komunjaro, ne preteruj. Nismo mi BAS toliki strucnjaci. Pishi slobodno. Opusti se. Medju svojima si.
:)

Mica Milovanovic

A sto umeju profesionalno da zajebavaju...
Mica

Truba

Quote from: "Mica Milovanovic"A sto umeju profesionalno da zajebavaju...

između ostalog

najviše mrzim neozbiljnost

ja postavim topik
šta se desilo na kraju ovogfilma

i dobijem odgovor:

... pojavio se crn ekran i počela su se slova kretati odozdo ka gore...

hej  :x

Truba

Quote from: "taurus-jor"'Ajde, Komunjaro, ne preteruj. Nismo mi BAS toliki strucnjaci. Pishi slobodno. Opusti se. Medju svojima si.
:)

vjeruj mi

da ne pretjerujem

poznajete i film i pisani SF i horor

čitam vaše postove i saznajem mnoge stvari

taurus-jor

Inace, i ZORA MRTVACA 'ladno moze da se uvrsti u antiutopijske filmove. I to bolje.
Zatvaranje cetvoro ljudi u supermarket, u doba zombi-kataklizme, i ispoljavanje potrosackog mentaliteta u vreme kada vrednosti predjasnjeg sveta vise ne postoje - stvarno je utopija za sebe.

Rasplet je sasvim antiutopijski.

Truba

Zora živih mrtvaca

hm ima tu logike

DUNADAN

u stvari
kako ste krenuli, ispashce da je svaki SF film antiutopija   :roll:

DUNADAN

Quote from: "komunjara"Zora živih mrtvaca

hm ima tu logike

nema tu logike ni za ispod nokta
Night of the living dead
ajd tu da im se oprosti oximoron jer josh nisu znali shta su u stvari zombiji :)
kasnije im je sinulo da je to Dawn of the Dead, but not living :)

hahahahahha
kako glupo
i, u krajnjoj liniji, Romero je zaboravio da snimi Dusk of the Dead

Truba

Quote from: "DUNADAN"u stvari

na to sam i ja pomislio

evo

Metropolis

a jesam li dobar  :D

Milosh

Pa, veliki broj SF filmova ima elemente antiutopije, ali to ne znaci da ih mozemo svesti samo na taj podzanr, niti da je on uvek preovladjujuci. Ja sam Dawn of the Dead uvek posmatrao kao film apokalipse (ima tu i drugih podzanrova, ali mi se cini da ovaj preovladjuje), dok bi Day of the Dead bio film postapokalipse. U ovom drugom se mnogo jasnije vide elementi antiutopije, ali mislim da bih tek taj eventualni cetvrti mogao da bude prava antiutopija. Ono sto u ovim filmovima nedostaje je postojanje nekakvog jasnog poretka stvari (iako u Day of the Dead imamo zacetak istog), da bi ih nazvali antiutopijama. Svet je jos uvek u haosu i trpi posledice katastrofe, a "novo drustvo" jos uvek nije uspostavljeno i jasno definisano.

Zapravo, cini mi se da je pretapanje raznih podzanrova i elemenata istih toliko sveprisutno u nekim filmovima da je jako tesko povuci jasne granice.  :?

Ja sam pokusao da odredim sta bi to bili filmovi apokalipse i naisao sam na jos vise problema.

...

FilipKDick

:( Jasno sam naglasio da ovi filmovi nisu mozda antiutopijski, ali ja ne govorim o teorijskom misljenju vec o subjektivnom misljenju u vezi nekog filma. Ti (domaci) filmovi svakako u zanrovskom smislu nisu antiutopije, ali u mojoj licnosti oni izazivaju antiutopijsku reakciju. Kao sto na primer, u Bredberijevom realisticnom romanu/noveli "Maslackovo Vino"
osecam onaj duh misterije i fantastike, iako je taj roman cista realisticka proza. Mnogi pisci ili reditelji prave dela koja nisu po zanru fantastika ali se u njima oseca taj duh.

taurus-jor

Vidim ja po tvome avataru da te cesto vuku za uvo.  :wink:

Milosh

Nekoliko pitanja.

Da li je antiutopija nuzno povezana sa SF-om, ili bi mogli da tu kategoriju prosirimo i na filmove kao sto su npr. Fight Club?

Da li bi to onda bila podela na antiutopiju u sirem i uzem smislu?

I da li bi za antiutopiju u uzem smislu (SF antiutopiju) morao da postoji odredjeni vremenski odmak od sadasnjosti?

I gde onda svrstati Paklenu Pomorandzu? Ja sam gledajuci ovaj film uvek imao utisak kako taj vremenski odmak u odnosu na sadasnjost i nije toliko prisutan (osim na nivou stilizacije), ali nekako ne mogu ni da ga svrstam u istu grupu sa Fight Club-om (osim po subverzivnosti).

Ili je bilo kakva podela potpuno nepotrebna?

...

Milosh

QuoteKomunjaro, molim te, objasni mi po kom principu "birash" filmove koje cesh gledati? Sve shto ti dopadne shaka?

To je moj "princip", ali samo kada je rec o hororima. Nauci covek ponesto i kroz gledanje shit filmova...  :evil:

Truba

Quote from: "taurus-jor"

Vidim ja po tvome avataru da te cesto vuku za uvo.  :wink:

HA HA :D

Truba

Quote from: "Milosh"
QuoteKomunjaro, molim te, objasni mi po kom principu "birash" filmove koje cesh gledati? Sve shto ti dopadne shaka?

To je moj "princip", ali samo kada je rec o hororima. Nauci covek ponesto i kroz gledanje shit filmova...  :evil:

MOJ MOTO Tri filma dnevno

evo danas sam pogledao:

Femme fatale: Dobro Rebekino tijelo
Star trek: Search for Spok, šiljate uši
The conversation, klasik kojeg je pobijedio Sting
i zadnjih 40 minuta Kubrikove Lolite: skoro sam zaplakao