• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

NAJBOLJI FANTASY FILM

Started by Milosh, 18-04-2003, 04:59:04

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Koji je najbolji fantasy film, po vasem misljenju?

Excalibur
9 (26.5%)
Conan - The Barbarian
11 (32.4%)
Conan - The Destroyer
0 (0%)
Krull
0 (0%)
Legend
2 (5.9%)
Willow
3 (8.8%)
The Lord of the Rings - The Fellowship of the Ring
5 (14.7%)
The Lord of the Rings - The Two Towers
0 (0%)
Neki drugi...koji?
4 (11.8%)

Total Members Voted: 32

Voting closed: 18-04-2003, 04:59:04

Milosh

Nije snimljeno mnogo dobrog fantasy-a do sada, ali ima nekoliko jako dobrih filmova.

Moj favorit je Boormanov Excalibur. Dopadaju mi se svi ovde pomenuti filmovi, premda bi samo jos za prvog Conana mogao da kazem da je remek-delo.  :)
"Ernest Hemingway once wrote: "The world is a fine place and worth fighting for." I agree with the second part."

http://milosh.mojblog.rs/

Lurd

Prvi Konan i jeste remek-delo i ubedljivo je najbolji film ovde. Mada, i Ekskalibur ima momenata, ali muzika iz Konana je najbolja filmska muzika ikada i igde i tako...

Mene samo zanima nesto drugo, a to je terminologija. Zasto izraz "fantasy"? Zar nije uobicajeno "mac i magija"? Ili je to bilo pa se sada promenilo? Ili se "mac i magija", tj. "mac i vrac" odnosi na pocetke i pulp iz '30?
My trees...They have withered and died just like me.

Boban

Mi imamo dosta terminosloskih problema i nejasnoca.
U sustini, celokupna knjisko-filmaska umetnost se ugrubo moze podeliti na tri dela: SF, fantasy i realizam. Pa onda idu dalje podvrste... "mac i vrac" je samo jedan od podzanrova fantastike.
E, sad, to je teorijski.
U praksi ima dosta brkanja pojmova a jedan od najcescih je poistovecivanje fantastike sa macom i magijom.

Doduse, i dalje je pitanje da li je Milos mislio na filmove maca i vraca ili na fantastiku uopste.
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Lurd

Gde ti povlacis crtu? Tj. gde pravis razliku. Meni je recimo Konan mac i magija, ali istu odrednicu ne bih mogao da upotrebim za Gospodara, koga bih pre nazvao epskom fantastikom, sto je lakse i zbog obima i zbog znacaja radnje u njemu.

Ekskalibur mi ne bi bio ni jedno ni drugo, a stvari i jeste, mada ne u istoj meri. Zbunjen sam, priznajem. I da: da li mislis da pripadnost jednom isklucuje drugo?
My trees...They have withered and died just like me.

Truba

Najjači forum na kojem se osjećam kao kod kuće i gdje uvijek mogu reći što mislim bez posljedica, mada ipak ne bih trebao mnogo pričati...

iNCUBUs

Voleo bih da mi neko objasni sta je to toliko dobro u Excaliburu?
Nedavno sam ga nabavio i gledao opet posle xx godina (kao klinac sam bio odusevljen) i moj jedini zakljucak je bio: papazjanija.
Mislim, ima okej scena, ali generalno  :roll:
Mike Lowery: Hey, isn't it low tide?
Marcus Burnett: Yes, I think it is.
Mike Lowery: Don't you have some relatives that you need to go pick up?

iNCUBUs

btw trazi se Princess Bride u divx formatu. Anyone?

taurus-jor

Konanu je na ovoj listi jedino Gospodar konkurent.
Ali, da bih za njega glasao, trebalo bi da pogledam i Povratak kralja, posto se ipak radi o organskoj celini.
Opet, uvek dajem prednost filmu od dva sata nego filmu od 12 sati.
Zato - ziveo Milijus!

Inace, ja bih celokupnu knjizevnost PRVO delio na fantastiku i realizam.
A tek onda fantastiku na naucnu i onu ostalu. Bobane, da li bi mogao da pojasnis svoju podelu?

Ovoj listi fali prvi Gospodar zveri.
Ako vech uvrshchujemo Ekskalibur, koji je nista drugo do dobar stari ostrvski mit, 'ajde da se prisetimo i prvog srpskog fantasy filma, vrlo skupog za svoje vreme.

Dame i gospodo: CUDOTVORNI MAC
ili:
DAJ BABO GLAVU!
Teško je jesti govna a nemati iluzije.

http://godineumagli.blogspot.com

Pavle

Jašta!
Princeza Nevesta!
Bravo komunjaro, ti si dobar čovek, a još bolji komunista!
Sam Lowry: Yes... No... I don't know. I don't know what I want.

Truba

Quote from: "Sam Lowry"Jašta!
Princeza Nevesta!
Bravo komunjaro, ti si dobar čovek, a još bolji komunista!

mislim da je malo drugačije
loš sam čovjek a još lošiji komunista

jel vam se svidja Princes bride

u mojoj videoteci ima VHS
pa ako nekoga zanima
Najjači forum na kojem se osjećam kao kod kuće i gdje uvijek mogu reći što mislim bez posljedica, mada ipak ne bih trebao mnogo pričati...

Truba

Quote from: "iNCUBUs"Voleo bih da mi neko objasni sta je to toliko dobro u Excaliburu?
Nedavno sam ga nabavio i gledao opet posle xx godina (kao klinac sam bio odusevljen) i moj jedini zakljucak je bio: papazjanija.
Mislim, ima okej scena, ali generalno  :roll:

Bogu hvala
nisam sam

film je kao kada startate sa pravljenjem kuće i istresete šljunak cement i cigle na jedno mjesto i kažete

THIS IS GOOD FUCKING HOUSE

Truba

moja teorija

Horor bolje funkcioniše na platnu
SF i tamo i ovamo
Fantasy bolje funkcioniše na papiru (ipak treba naći 100$ dase snimi dobar fantasy da ne bi dobili sranje tipa Dungeons&Dragons)

taurus-jor

Hmmm

SF moze dobro funkcionisati na platnu ako su scenario i rezija dobri. Gledao si Doni Darka. Film nije skup, a sjajan je. Znaci, skupoceni specijalni efekti, kaskaderske scene i uopste visoki budzet nisu neophodni sastojci za dobijanje kvalitetnog SF filma.

Neche ni horor, koji se "lakse" snima, funkcionisati bez kvalitetne rezije. Scenario jos i nije toliko bitan. Kao sto rece Kronenberg, "u horou je najvaznije pritisnuti pravu digmad". A to sto ja volim dobru scenaristicku podlogu stvar je moga ukusa.

Fantasy je vech zajebaniji. Tu se slazemo potpuno. Kostimografija, scenografija... glava da zaboli. Ali setimo se Beastmastera - za relativno male pare dobijen je vise nego korektan film.

Milosh

Neuvrstavanje Cudotvornog Maca i The Princess Bride jesu propusti, a ovaj drugi sam verovatno zaboravio posto je to jedini od pomenutih filmova koga nisam gledao (mada po onome sto sam procitao, i s obzirom na reditelja sigurno vredi pomena).

Razlog za glasanje za Excalibur i jeste upravo u tome sto je to jedini autenticni mit, u odnosu na ostale filmove sa spiska, i to je upravo ono sto mi se i dopada. Naravno, nije rec samo o tome, vec i o izuzetnoj reziji, opstem vizuelnom stilu filma (najmracniji od svih), sjajnoj muzici i upecatljivim scenama (konjanici marsiraju kroz vocnjak, kraj filma sa macem koji se vraca nazad u jezero itd.). Ovde je ipak rec i o ukusima posto ja licno preferiram ovakve filmove mitologije (alternativne istorije?) u odnosu na klasicne filmove "maca i magije" bez jasno definisanog mesta i vremena radnje (koji se mogu desavati i na nekoj drugoj planeti kao npr. Krull), sto opet ne znaci da ne uzivam u gledanju istih.   :)  

Citao sam u jednom intervjuu da je i John Milius-u pomalo smetalo to izdvajanje Conana iz jasnog istorijskog konteksta, i da je on vise voleo da se radnja desava u npr. ranom srednjem veku, i sa manje fantasticnih
elemenata.

Quote...ali, da bih za njega glasao, trebalo bi da pogledam i Povratak kralja, posto se ipak radi o organskoj celini.

Potuno se slazem da je rec o jednoj celini, zato mi je i uvek bilo glupo da nezavisno komentarisem prva dva filma dok ne pogledam treci.

QuoteOvoj listi fali prvi Gospodar zveri.

Beastmastera bih morao ponovo da pogledam, posto mi se tada kada sam ga gledao i nije preterano svideo.

BTW Zaboravio sam i na Ladyhawke Richarda Donnera, meni je taj film sasvim solidan, ali nista specijalno. Sta vi ostali mislite?
"Ernest Hemingway once wrote: "The world is a fine place and worth fighting for." I agree with the second part."

Truba

Gospodar zveri

jel to onaj dugokosi kojega prati orao i ona neka mala životinjica i on vidi kroz njihove oči

davno sam to gledao

Spider Jerusalem

Milliusa ne zanima magija (mozda si citao krucijalni prevedeni intervju sa njim u jednom od Pajkicevih Antipirata), ali taj prvi film ima genijalno malo upotrebe magije, vesto ekvilibrisane, i realisticno prikazane (pa, koliko se moglo).

Ja kapiram da bih sad verovatno popljuvao film po mnogim osnovama kad bih ga ponovo gledao (sic! Ron Howard! Lucas pisao!), ali Willow je meni bio ZAKON kao klincu. Mad Martiggan je bio moj idol (na osnovu te uloge je Stone i uzeo Val Kilmera da igra Morrisona), zla kraljica/vestica je bila do jaja scary, film je izuzetno prljav i odlicno slikan, scenario je vrlo tight, ona sekvence kad se vojnici pretvaraju u svinje jedna je od hororicnijih mesta koja sam video - nesto sto danas apsolutno ne mozes da snimis u big budget filmu, jednako kao i close-upove na trolova govna, scene bitke su savrsene, ona bitka u (PRLJAVOJ!) kisi pri kraju, pa potpuni tearjerker momenat kad umire Martiganov prijatelj i time otkupljuje svoj redemption, ona dva trola kao fenomenalan comic-relief ("Your mother was a lizard!"), Joanne Whalley je takav cocktease da sam prve spermatoreje u zivotu posvetio njoj, pa ona cudovista kako su gmizavo uradjena, pa ona dekadencija u onoj kurvarskoj kuci gde Kilmer izigrava ribu, svasta tu ima.
A film je verovatno sranje, a ja sam ga idealizovao.

E, za Ladyhawke mogu vec da garantujem da je odlican film.

I, mada bih uvek glasao za prvog Konana (posto se Excalibura jedva secam i treba da ga overim ponovo), zavrsicu recima iz usta jednog od mojih omiljenih glumaca:

"Hello. My name is Inigo Montoya. You killed my father. Prepare to die."

Spider Jerusalem

Inace, moja ubedljivo omiljena dva filma kad sam bio jaaaako, jaaaaaako mali bila su prvi i drugi deo necega (fantasy) sto se zvalo Carobnjaci izgubljenog kraljevstva (mozda 'prstena' umesto 'kraljevstva').
Potpuno sam otkidao na te filmove, a onda sam ih se setio bas pre nekih godinu dana, otisao na imdb, nasao ih, video da su znj brazilska/argentinska produkcija sa najgorim efektima u istoriji filma, i samo rek'o "Auuuuuuuuuuuu, Mile"...

Inace RTS 1/2 ih je redovno pustao u sklopu prepodnevnog skolsko-obrazovnog programa, obicno oko 11 ujutru.

Unicorn

Glasala sam za Excalibur. Shta je dobro u tom filmu?
SVE!
Od keltskog mita, preko neverovatnih scena, pa sve do DOBRE glume i rezhije.
Shto se bash ne bi moglo reci za mnoge fantasy filmove koje vecina ovog foruma smatra za "fantasy". Za mene su to dechije bajke, prilichno povrshne, zabavne, lake i neopterecujuce. Excalibur je fantasy za odrasle.
Shto se tiche deobe na fantastiku i realistichku knjizhevnost, pa ni tu jasna granica ne postoji. Savremeni pisci vrlo chesto ubacuju dosta fantastike u svoja realistichka dela. Setite se svih latinoamerichkih pisaca, Gorana Petrovica i ... seticu se valjda josh nekog  :lol:
Mogu sa zadovoljstvom da gledam svaki fantasy film, ali da bih ga oznachila kao dobar i ZAPAMTILA on ne sme da bude samo laka, povrshna masazha za ochni zhivac. Ponavljam: nije sve shto vam je zabavno za gledanje i DOBAR film.
Lako je biti bog. Ako imate odgovarajuću opremu.

Spider Jerusalem

Unicorn:

QuotePonavljam: nije sve shto vam je zabavno za gledanje i DOBAR film.

Aaaahhh, jos jedna mudrokotina iz jednorozjeve riznice mudrokotina. Predvidjam mali trend prosipanja ovakvih celomudrenih bisera.

Unicorn

Spajderu, jel` ti bash nemash pametnija posla nego da me podjebavash?
Neki ispit za spremanje? Neku rezenziju? Novu pljuvachinu nekog filma? Pametan divan sa Komunjarom? Obozhavanje svog lika u ogledalu?

Truba

Ekskalibur

sjetih se da sam ga snimio pa pogledao i to na neku kasetu koju sam zagubio
danas je nađoh i počeh gledati film s namjerom da vidim gdje je problem
zašto ne volim taj film

međutim nakon 25 minuta film je presnimljen s BOLJIM ŽIVOTOM  i to onom posljednjom epizodom

tako ćete biti uskraćeni za moj novi/stari subjektivni stav u vezi sa tim "filmom"

DUNADAN

Ekskalibur me je smorio nakon lapo sata
ne znam shta mi je vishe dno zivota, kralj Artur (de su nashli tog glumca? u Svilajncu?) ili Merlin.
Two tears in a bucket, motherfuck it.

Spider Jerusalem

Doduse, tebi i Viggo Mortensen izgleda kao iz Svilajnca.

Ivan Bevc

Nigel Terry iz Svilajnca?

Jel' vam smetaju i Patrick Stewart i Liam Neeson u epizodama....oni vam verovatno izgledaju kao da su iz Zitoradje ili Kasidola.. :x

Boorman je veliki reziser, Point Blank, Deliverance, Zardoz i Excalibur su remek dela. Posle toga je pukao, mada je Emerald forest izuzetan vizuelni dogadjaj.

mala trivia...Boorman je trebao da rezira Boj na Kosovu, sve je bilo spremno, skupljen novac od sponzora, kontaktiran covek...u nacelu pristao...a onda je u sledecih godinu dana pola novca pojela Mikuliceva inflacija, a pola jagnjece brigade tako da je onda na brzaka zbudzen onaj krs koji mi se i dan danas javlja u nocnim morama kroz sledece slike (ne nuzno tim redom) Petar Kralj, sir, Cune u zenskom obliku, Zuticevo smiranje, 100-tinak statista koji se na brzaka presvlace iz Srba u Turke, vitezovi sa rucnim satovima...

posle su pricali da je Boorman bio preskup...jebi ga verovatno ne bi uradio remek delo ali bi vredelo videti 10 000 statista koji obuceni u srpske srednjevekovne nosnje jasu uz zvuke Carmine Burane.
Teenage crime now fashion's dead
Shoot it up
There goes my love rocket red
Shoot it up

Rommel

A ko bi tek onda trebali biti Helen Mirren i Gabriel Byrne...
Nicol Williamson je bio izvrstan kao Merlin .... covjek koji nosi cijeli film i koji je definitivno kljucna osoba u njemu...citav niz njegovih komentara u filmu su antologijski, genijalni, jedan od najupecatljivijih mi je kada Arthur slomi Excalibur a Merlin mu kaze : You have broken what could not be broken! Hope... is... broken..."
uostalom cijela glumacka ekipa je izuzetno dobro ukomponirana....sve redom izvrsni glumci...
no uz Excalibur se stalno spominje tema O Fortuna iz Carmine Burane Carla Orffa a meni je puno upecatljivija naslovna tema Death Of Siegfried - Richarda Wagnera - koja savrseno pristaje filmu koji je ionako dosta mracan.....Rospo Pallenberg - covjek koji ce sa Boormanom suradjivati i na filmu Emerald forrest (Smaragdna suma, sa Powersom Bootheom) je napravio izuzetan posao na adaptaciji knjige Sir Thomasa Mallorya Le Morte D' Arthur - izvrsno uhvativsi duh knjige i pretocivsi je u film koji je vizualno i sadrzajno uistinu impresivan, i koji je meni osobno jedan od najboljih Boormanovih filmova (uz Pakao na Pacifiku) i jedan od najboljih filmova uopce...

SANdMAN

ma da bre, sve neki seljacici iz britanskog kraljevskog pozorista, pa tek kaka rogobatna depresivna kostimografija (posebno kostim Nicol Williamsona, beskrajno mastovito iskakanje iz svih dosadnih klisea o pointy hat Merlinu), usto (oh smora) adaptacija "Le Morte Darthur", srednjevekovnog proznog teksta iz 15-tog veka sir Thomasa Malory-ja, koji se smatra najuticajnijom i najvernijom obradom keltskog mita o kralju arturu. i sve to sa nekim od najkrvavijim i najbolje reziranim masovnim scenama bitke na filmu ikad. it's bound to be booo-ring, pogotovo ako rodbina iz svilajnca nije skoro donosila sveze cvarke za gricanje uz video...  :wink:

inache, nedavno sam se zanebesio kada sam shvatio da Patrick Stewart ima jos stariju epizodu po meni u najgenijalnijoj od bbc-jevih adaptacija, seriji "Ja Klaudije", Roberta Gravesa. svi oni koji su se godinama guzvali po aulama gradske biblioteke pokusavajuci bezuspesno da rentiraju jedini primerak ove maestralno dramatizovane istorije rimskog carstva mogu najzad da odahnu: reprintovan je prosle godine u izdanju maloga princa, ja sam ga pazario na novosadskom sajmu knjige koji jos uvek traje za nekih 250 kinti...

Rommel

Quote from: "SANdMAN"
inache, nedavno sam se zanebesio kada sam shvatio da Patrick Stewart ima jos stariju epizodu po meni u najgenijalnijoj od bbc-jevih adaptacija, seriji "Ja Klaudije", Roberta Gravesa. svi oni koji su se godinama guzvali po aulama gradske biblioteke pokusavajuci bezuspesno da rentiraju jedini primerak ove maestralno dramatizovane istorije rimskog carstva mogu najzad da odahnu: reprintovan je prosle godine u izdanju maloga princa, ja sam ga pazario na novosadskom sajmu knjige koji jos uvek traje za nekih 250 kinti...
da Patrick Stewart igra zapovjednika pretorijanske garde Sejanusa - vrhunskog spletkarosa kome ce se spletke na kraju obiti o glavu i biti ce umoren u zatvoru...
I Claudius i dan danas smatram vrhunskom ekranizacijom neke knjige uopce, sa vrhunskom plejadom britanskih glumaca, i Derekom Jacobiem u ulozi zivota kao Klaudije....
I serija i knjiga zasluzuju same superlative.....
remek djelo BBC-a

Rommel

Quote from: "SANdMAN". i sve to sa nekim od najkrvavijim i najbolje reziranim masovnim scenama bitke na filmu ikad. it's bound to be booo-ring, pogotovo ako rodbina iz svilajnca nije skoro donosila sveze cvarke za gricanje uz video...  :wink:
i ubistvo Uthera Pendragona je stvarno impresivno napravljeno....

Unicorn

Sto se tiche knjige Ja, Klaudije, ne zaboravite da je to pisao Robert Grejvz. Mogu da zamislim koji bi to haos od serije bio da se BBC reshio da ekranizuje Zlatno runo ili Uspon i pad Troje ili 1% Grchkih mitova.  :!:
U najjezivijem secanju mi je ostao Kaligula, isti onaj glumac iz 1984. i Alien-a.
A za Excalibur - HVALA shto ste jasno definisali zashto je film sjajan, a ja nisam umela da objasnim.   :)

Rommel

Quote from: "Unicorn"Sto se tiche knjige Ja, Klaudije, ne zaboravite da je to pisao Robert Grejvz. Mogu da zamislim koji bi to haos od serije bio da se BBC reshio da ekranizuje Zlatno runo ili Uspon i pad Troje ili 1% Grchkih mitova.  :!:
U najjezivijem secanju mi je ostao Kaligula, isti onaj glumac iz 1984. i Alien-a.
A za Excalibur - HVALA shto ste jasno definisali zashto je film sjajan, a ja nisam umela da objasnim.   :)

Da Kaligulu je glumio John Hurt, ali i svi ostali carevi su bili fenomenalno odglumljeni - a pogotovo jedna carica - Livija - trovacica Rima u nezaboravnoj izvedbi Sian Philips - ali odlicni su i Brian Blessed kao August, i posebice George Baker kao Tiberije
bas sam sad bacio oko na www.imdb.com i vidio da su seriju ocijenili sa 9.5 od 10 i moram priznati da se ne sjecam da sam vidio ocjenu visu od te......
a knjiga Roberta Gravesa je super - u stvari to su dve knjige - I Claudius (Ja Klaudije) - period njegova zivota prije nego li je postao car i Claudius The God (Klaudije - Bog) - nakon sto je postao car ...
ko procita knjigu dok mu je serija jos u sjecanju (ili obrnuto) vidjeti ce koliko je to uistinu fenomenalno

iNCUBUs

Quote from: "Rommel"bas sam sad bacio oko na www.imdb.com i vidio da su seriju ocijenili sa 9.5 od 10 i moram priznati da se ne sjecam da sam vidio ocjenu visu od te......

OFFTOPIC:
na IMDb-u su najbolje ocenjene upravo neke mini-serije ali neces moci da ih nadjes na top listama uglavnom zato sto imaju mali broj glasova.

Najbolje ocenjena mini-serija na IMDb-u je "World at War" iz 1974., sa prosecnom ocenom 9.9 od 193 glasa.
Posle nje sledi "The Civil War" iz 1990., 9.7 od 440 glasova.
"Tinker, Tailor, Soldier, Spy", 1980., 9.7 od 235 glasova.
Onda "Band of Brothers", 9.5 od 5234 glasova (moze i kod nas da se nadje u dvd/divx izdanju).
I na petom mestu je pomenuti "I, Claudius", 9.5 od 802 glasa.

I ovde sam uzeo u obzir samo ona dela koja su imala vise od 100 glasova.

Rommel

Quote from: "iNCUBUs"

Najbolje ocenjena mini-serija na IMDb-u je "World at War" iz 1974., sa prosecnom ocenom 9.9 od 193 glasa.
Posle nje sledi "The Civil War" iz 1990., 9.7 od 440 glasova.
"Tinker, Tailor, Soldier, Spy", 1980., 9.7 od 235 glasova.
Onda "Band of Brothers", 9.5 od 5234 glasova (moze i kod nas da se nadje u dvd/divx izdanju).
I na petom mestu je pomenuti "I, Claudius", 9.5 od 802 glasa.

I ovde sam uzeo u obzir samo ona dela koja su imala vise od 100 glasova.
moze biti ali Tinker Tailor, Soldier Spy je izuzetna serija po Le Carreovu romanu sa Alecom Guinnesom, a World At War serija ako su u pitanju oni dokumentarci o drugom svjetskom ratu - to je fenomenalno, a ostale nazalost nisam gledao

Truba

Quote from: "Rommel"bas sam sad bacio oko na www.imdb.com i vidio da su seriju ocijenili sa 9.5 od 10 i moram priznati da se ne sjecam da sam vidio ocjenu visu od te......

ja sam vidio ocjenu 9.9 za dokumentarnu seriju World at the war

150 desetki i nekoliko devetki i jedinica 8)  8)  8)  8)

godclone

Kao klinac (sto rece Spider) sam otkidao na " Osvetu Jastreba"...
Patuljci, dzinovi , vilenjaci...sve je tu...
..A da ga danas odgledam necu i ne zelim - neke stvari je bolje ostaviti na miru zakopane u proslosti...

Tex Murphy

Quote from: "godclone"Kao klinac (sto rece Spider) sam otkidao na " Osvetu Jastreba"...
Patuljci, dzinovi , vilenjaci...sve je tu...
..A da ga danas odgledam necu i ne zelim - neke stvari je bolje ostaviti na miru zakopane u proslosti...

Ajme! Jel' to HAWK THE SLAYER, poznat kod nas i pod imenom Osvetnikova zakletva? Ako da, to mi je bio jedan od omiljenih filmova kad sam bio mlad, a onaj vilenjak Crow moj heroj. A onda sam prije nekoliko godina imao priliku da ga pogledam opet i "malo" se razočarao  :cry:

Što se tiče Ekskalibura, meni je to sjaaaaaaaaaaaaaaaaaaajan film, pogotovo u audio-vizuelnom odjeljku (naravno, svi su već pomenuli marširanje vitezova uz Karla Orfa  :( , ali ja ću da budem originalan pa da prejzujem kompletnu scenu vjenčanja, prekrasno, kostimi, pozadine, muzika...), mada mi je malčice zasmetalo što je scenografija skoro potpuno fantazijska a nimalo srednjovjekovna (sve se dešava po nekakvim livadama, šumama, nema dovoljno scena sa dvorcima, recimo scenu sa vađenjem mača iz kamena sam uvijek zamišljao kako se dešava na glavnom trgu u gradu, uz gomilu ljudi, zastave i sl...). Doduše, cijenim da je ta fantazijska orijentacija namjerna. Romel je već spomenuo genijalne Merlinove rečenice. Međutim, ono što mi je BAŠ zasmetalo (znam, sad ćete se smijati, ali šta ću  :(  ) je scena kad Uter-Pendragon u liku Vojvode spava sa njegovom ženom. Nekako mi je bizarno da neko snimi onako eksplicitnu scenu sa rođenom kćerkom u glavnoj ulozi  :( U svakom drugom pogledu imam samo riječi hvale.

Eh da, ako se neko zapita šta mi je te otvaram ove prastare topike, odgovor je jednostavan - I'M BORED.
Genetski četnik

Novi smakosvjetovni blog!

Mixitron M. Storm

Tek sad sam video temu. :)

Naravno, Ekskalibur je bio i ostao jedan i jedini. Međutim, jedan noviji film nije pomenut. Ali, to će se promeniti ovog meseca. He, he, he...

angel011

Quote from: "Spider Jerusalem"Milliusa ne zanima magija (mozda si citao krucijalni prevedeni intervju sa njim u jednom od Pajkicevih Antipirata), ali taj prvi film ima genijalno malo upotrebe magije, vesto ekvilibrisane, i realisticno prikazane (pa, koliko se moglo).

Realisticno prikazana magija.  :)
We're all mad here.

taurus-jor

Konan mi je najbolji. Jedan od razloga je ovo sto Spajder kaze. Drugi razlog su dijalozi. Svaka recenica je tu sa razlogom, i svaka je izgovorena kako treba, u pravom momentu. Mnoge su za citiranje i dugo pamchenje.

Druzina Prstena prati Konana, ali ne tako ubedljivo.

Prsten Nibelunga, u cijem se izvorniku nalaze koreni Gospodara prstenova, pametno koristi elemente oba ova filma, a ne deluje kao plagijat. Veoma vredno ostvarenje.

Ekskalibur je sjajan film, ali mi nije favorit.

Estraven

Najbolji fentezi film ikada je Conan the Librarian.

Toliko o fenteziju...

Morticia

Willow, "adventure doesn't come any bigger than this."
You're dead, son. Get yourself buried.

Morticia

Neverovatno, večeras na hrt-u prikazuju Willow. Nemam hrt, al' znam. :wink:

Pajke

Quote from: "Morticia"Neverovatno, večeras na hrt-u prikazuju Willow. Nemam hrt, al' znam. :wink:

Mislim da je bio juce il' prekjuce.

Morticia

Izgleda sam malo duže spavala i, na kraju krajeva, prespavala neke dane. xrotaeye

Tex Murphy

Ali zato na je na HRTu večeras jedan drugi prekrasan fantasy film - The Godfather, by Francis Volkswagen Coppola.
Genetski četnik

Goran Skrobonja

Quote from: "Unicorn"Sto se tiche knjige Ja, Klaudije, ne zaboravite da je to pisao Robert Grejvz. Mogu da zamislim koji bi to haos od serije bio da se BBC reshio da ekranizuje Zlatno runo ili Uspon i pad Troje ili 1% Grchkih mitova.  :!:

Zato sada imaš Hallmark Channel... :wink:
Tako mu je to. (K. Vonnegut)

Goran Skrobonja

Jednom davno, dok sam još prevodio filmove za video klubove, dobio sam za zadatak da odradim prevod Excalibura. E sad, to je bilo u doba pre pojave PC-a i tzv. "titl mašine" bile su dozlaboga skupe kvaziračunarske aparature (obično Pioneer, nešto ređe Philips), koje su videoklubaši ljubomorno čuvali u svojim studijima. Stoga sam film preveo na "čujku" (slušanje) po sistemu olovka-papir i odneo tako ispisan prevod da bude ukucan u memoriju Pioneer titl-mašine kako bih kasnije obavio tzv. "šniranje", odn. prvo titlovanje sinhronizovano sa dijalozima iz filma (koje se usnimi na disketu, pa ljudi posle lepo automatski proizvode ogromne količine prevedenog pirata). Elem, ima jedna scena u Excaliburu kada Sir Lancelot jaše u Camelot, dok ga oduševljeni seljaci i dvorske dame pozdravljaju usklicima: "Lanselote! Lanselote!" Pošto me je mrzelo da upisujem u titl bukvalno svako pominjanje L-ovog imena, napisao sam na papiru nešto kao: "Lanselote, Lanselote... itd." Možete da mislite kako sam se slatko zaprepastio kad sam "šnirao" film i na ekranu ugledao titl koji je glasio: "LANSELOTE, LANSELOTE...ITD." (Devojka koja je tekst ukucavala očigledno je to uradila automatski.) Posle toga su mi dali na korišćenje titl-mašinu, pa nije dolazilo do takvih gafova, ali za mene će Excalibur uvek nekako ostati vezan za tu malu anegdotu. Inače, glasam za nj.

P.S. Za isti klub sam prevodio i film koji se, rekao bih, zvao The Sword And The Sorcerer. Koliko se sećam, bilo je nekih lepih SFX-ova u njemu i prijao mi je u ono vreme. Čudo niko nije pomenuo Fire And Ice?
Tako mu je to. (K. Vonnegut)

Ghoul

ovo je ukleti topik: pogledajte samo koliko njegovih učesnika više nije među nama!

ha ha, tako im i treba kad gledaju FANTAZIJU!

nego, prajsles je ova bobanova stručna definicija:
"U sustini, celokupna knjisko-filmaska umetnost se ugrubo moze podeliti na tri dela: SF, fantasy i realizam."

ha ha, to je otprilike kao kad bi neki gay aktivista rekao: celokupan ljudski rod deli se na tri dela: gejeve, lezbejke i strejtere!

kakva zaslepljenost! kakva ograničenost! kakva kratovidost! :)
https://ljudska_splacina.com/

taurus-jor

Ne samo što je uklet, no je i zastareo: na listi nema Povratka kralja. Nema Hari Mata Hari Potera, nesrećnog Eragona, Narnije, itd.

Glede Povratka kralja: Film je fentezi žanru doneo jedinog pobednika na dodeli Oskara i pregršt drugih Oskara, mada ne znam kako bi učesnici ove preminule diskusije vrednovali deus-ex-mashina orlove i gej rastanak u Sivim Lukama. :lol:

Što se mene tiče, Povratak kralja uprkos rastegnutom finalu jeste klasik, ali Konan i Družina prstena ga šiju.

Tex Murphy

Ovde fali Deathstalker Jima Wynorskog, a od pomenutih i dalje ostajem pri Ekskaliburu.
Genetski četnik

Milosh

U međuvremenu je snimljen i odlični Stardust...