• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

O beogradskom ZLO-VRTU !!!

Started by Son of Man, 10-09-2007, 02:17:14

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

S.

A, pa mi stalno cimamo gazdu da uvede obavezan CV, ali nikako da se dogovorimo sta  mora da udje u to spisanije...

Mislim, ne da gresis, nego je prosto smesno - to oko "zatvorene zajednice istomisljenika" glede drustvenih i inih tema. Ali ono sto jeste srz foruma  je naklonost ka SF&F A kad kod novajlija to izostane, i jos pri tome krenu sa parolama i doskocicama samo na temu, tja, ako obrnes uloge, reci zar bi ti zamerio sam sebi ako nas ne bi uzimao za ozbiljno?

Mixitron M. Storm

StefanMyotis90

QuoteUzgred, vi novi sa još uvek jednocifrenim brojem (tematski specifičnih) postova, jel' to po partijskom zadatku reklamirate užase zlo-vrta na ovom forumu? Se razumemo, nemam ništa protiv ideje, ali imam protiv ispiranja mozga.

Pretpostavljam da se to odnosi na mene. :roll:

Ako moj trud nije primljen na pravi način, onda ne moram da učestvujem u ovoj diskusiji - ja sam ovde upućen sa drugog topika. Zbogom!

Shiva

O, pa pratim ja forume "Sagite" barem dve godine, ali, iako sam poklonik horora, ne vidim sebe (kao NEKI) u ulozi kritičara svega i svačega. Primećujem i da često skrenete offtopic, pa se kritika pretvori u trač-rubriku.
Ovde je otvorena tema o ZLO vrtu. Ja ga doživljavam kao horor - ne umetnički, nego životni. Ako moje mišljenje nije poželjno na vašem forumu, ima gde jeste. Ima, dakle, mesta u sajber prostoru, gde se različitost mišljenja tretira kao kvalitet, a ne kao uzurpacija.

Da li ste vi grupa istomišljenika?
Klimam glavom.
(Čast izuzecima)

Mixitron M. Storm

Ne, odnosi se na sve vas koji ste manje-više pali s neba u poslednjih nekoliko dana ili nedelja i kolektivno raspalili (p)o zoo-vrtu,što deluje prilično planirano i organizovano, a mene podiđu žmarci kad god se tako odjednom u okolini materijalizuje grupa ljudi i krene sa 'ovo je dobro' ili 'ovo je loše' pa štagod to bilo - jer prečesto sam viđao da je to, pa, režirano.

(PS link of the day - moj www)

PPS gornji post me preteče

Tex Murphy

Prvo, ZS forum uopšte nije skup istomišljenika (ako ne računamo sklonost ka dječacima predpubertetske dobi koju svi dijelimo). Ovde zalaze individue najrazličitijih profila i interesovanja. Takođe, Šivo, niko nije ništa rekao ni protiv tebe ni protiv tvog mišljenja, Miksitron jeste reagovao malčice energično, ali vjerujem da je to posljedica slučaja tipa Srpski psiho (kad se na topiku posvećenom tom "romanu" odjednom pojavilo brdo novih ljudi koji su hvalili to remek-djelo, a među njima je bio i jedan od autora "knjige").

Quoteiako sam poklonik horora, ne vidim sebe (kao NEKI) u ulozi kritičara svega i svačega

Ovo mi malčice smeta, jer pretpostavljaš da je po definiciji loše biti kritičar. Zašto? Svako ima pravo da iznese svoje mišljenje o svemu, a neki su bogme i plaćeni za to, baš kao i pisci, režiseri i sl.

QuoteJa ionako smatram da je lavovima mesto u Africi, a ne u Beogradu. Pa ko hoće, neka ih gleda na kablovskoj, a ko ima love - može na safari.

Believe it or not, sa ovim sam POTPUNO saglasan.
Genetski četnik

Novi smakosvjetovni blog!

mac

Loše je biti loš kritičar, i meni se ne sviđa da svako iznosi svoje mišljenje samo zato što ga ima. E sad, Shiva jeste raspalio, ali argumentovano, i pokazao je da se razume u tematiku, i dao je linkove, tako da ne može da se povuče paralela sa SP hajpom. On pripada tvrdoj (rokerskoj) liniji, koja kaže da ako nešto ne možeš da radiš kako valja, onda nemoj ni da ga radiš, i smatra da naš zoo vrt ne valja. I to ima smisla, jer nije dovoljno da samo vidiš neku životinju uživo, potrebno je i da je doživiš. Životinje u kavezu nisu ono što mi treba da doživimo kada ih vidimo. Da ne dužim mnogo, ovo je kvalitetna ontopic tema (tako redak kvalitet ovde), i što se mene tiče sve je za sad u redu.

Shiva

Hm...
Ja sam PISAC.
Kritičari rade svoj posao, ja svoj. Samo, volim kad kritičar prvo napiše barem jednu knjigu, pa onda kritikuje. Lično, iako sam autor više od jedne, nemam potrebu da seciram nečije tuđe književno delo.  
Drugo, bre - ja sam ŽENSKO!
Treće (ove prethodne premise nemaju vezu sa trećom): ne bavim se problematikom zoo vrta od juče, prekjuče, ili od trenutka kada je onaj nesrećnik završio u kavezu sa medvedima. I vrlo dobro sam obaveštena. Čak i da nisam, ljubitelj sam životinja a to mi je dovoljno da - jednim jedinim pogledom u ovdašnji zoo vrt - vidim da nešto smrdi.
E sad, da smo organizovani (mi, aktivisti) - organizovani smo. Jeste da smo različiti u svakom pogledu, ali, kad su u pitanju životinje, dođemo mu kao neka sekta.

mac

Quote from: "Shiva"Drugo, bre - ja sam ŽENSKO!
E, pa sama si kriva što sam te zamenio za muško! :) Ni iz jedne tvoje rečenice se to ne vidi, a u jednoj si čak upotrebila i aorist.

Shiva

Muško, žensko - šta ima veze?
A šta bi sa zoološkim vrtom? Treba li još linkova?
Ili je tema zamrla...

otaku

Quote from: "Shiva"Hm...
Ja sam PISAC.
Kritičari rade svoj posao, ja svoj. Samo, volim kad kritičar prvo napiše barem jednu knjigu, pa onda kritikuje. Lično, iako sam autor više od jedne, nemam potrebu da seciram nečije tuđe književno delo.  
Zasto onda mislis da kriticar ima potrebu da se bavi tvojim poslom, ako ti nemas potrebu da se bavis njegovim? Ako vec insistiras da se svako drzi svog posla, zasto bi kriticar morao da se dokazuje u tvom poslu da bi se posteno bavio svojim?
Proooobaj da u glavi budes sam

Mixitron M. Storm

Ja sam shvatio da si žensko, ako je za utehu. :)
I ja se slažem da je lavovima mesto u Africi... i sa itd, itd, da ne nabrajam i ne ponavljam.

Opet kažem, bode mi oči istorija ove priče. Naš zv je sj* odavno, ne od pre nekoliko meseci, pa je i aktivistički krstaški pohod ovih razmera morao da bude u javnosti duže vreme. Samo to.

Shiva

Quote from: "otaku".  
Zasto onda mislis da kriticar ima potrebu da se bavi tvojim poslom, ako ti nemas potrebu da se bavis njegovim? Ako vec insistiras da se svako drzi svog posla, zasto bi kriticar morao da se dokazuje u tvom poslu da bi se posteno bavio svojim?
Zato što kritičari retko kad poseduju iskrenost. Zato što pišu za pare. Zato što im je glavni motiv, nažalost, pakost.
Pisce, čak i ako pišu za pare i ako nisu iskreni, barem ne pokreće zloba.
Osim toga, još nisam srela empatičnog kritičara. A empatične pisce jesam.

Shiva

Quote from: "Mixitron M. Storm"

Opet kažem, bode mi oči istorija ove priče. Naš zv je sj* odavno, ne od pre nekoliko meseci, pa je i aktivistički krstaški pohod ovih razmera morao da bude u javnosti duže vreme. Samo to.

Kritikujem upravu zoo vrta... hm... biće ove jeseni tačno 17 godina. "Aktivistički krstaški pokret" tada nije postojao. Postojala sam samo ja, i još par ljudi (ne uključujući Veterinarski i Biološki kakultet i pet relevantnih instuucija koji su jednom lanuli, pa nabili glave u pesak). I nije da nisam pisala (barem dvadesetak tekstova za novine i još toliko peticija i pisama nadležnim službama), ali, znaš kako je - ko mnogo talasa, bude proglašen za, na primer, agenta CIA. A može i glavu da izgubi.
Btw, mislim da ste svi ovde mnogo,mnogo mlađi... Ili se ne sećate tih vremena?

Mixitron M. Storm

Ima omladine, ima srednjih, ima i nešto malo matorih... dođi neki ponedeljak pa vidi galeriju likova.

BTW gde ti baš CIA pade na pamet? Vidiš, ja 'imam informaciju' da su se dotični udobno smestili na ovim prostorima baš pod maskom d /dva zrna doleću iz mraka, padam mrtav na tastat43h55555555555555555555555/

Znači, svi relevantni su držali glavu u pesku dve decenije. Sad je došlo vreme hajke na Vukove? U čijem interesu? Životinja iz vrta (hahahah... naravno)? Lako je dobiti epitet bukača kad zagalamiš na sve strane u 'pravom trenu', zato moja reakcija.

Shiva

Quote from: "Mixitron M. Storm"

BTW gde ti baš CIA pade na pamet?

Znači, svi relevantni su držali glavu u pesku dve decenije. Sad je došlo vreme hajke na Vukove? U čijem interesu? Životinja iz vrta (hahahah... naravno)? Lako je dobiti epitet bukača kad zagalamiš na sve strane u 'pravom trenu', zato moja reakcija.

Nije meni CIA pala na pamet, već Vukosavu Bojoviću.

"Hajka na Vuka" je, inače, naslov koji novinari rado koriste poslednjih nekoliko nedelja. I baš mene briga zašto dotičnog direktora sada prozivaju iz Gradske vlade. (Živo se sećam zagrljaja Bojović-Mojović, koje smo gledali na TV.) Boli me uvo za njihove interese. Politika je kurva i u nju se više ne petljam. Mene interesuju životinje. Pošto je stanje u Vrtu posledica, a V.B. uzrok - smatram da ga treba maknuti, i to pod hitno, sa mesta direktora. Pošto je izjavio da bi on živeo u uslovima koje imaju njegovi "štićenici" (prostrani kavezi, uvek toplo, dobra klopa plus puno ljubavi i nežnosti) - eto mu prilike da on ostane na Kališu, a sve životinje pređu na drugo mesto.
Ne, gradski funkcioneri ne dižu frku zbog životinja... Ne verujem da su došli do tog nivoa svesti. Mada, odavno oni znaju za prljave rabote. Opskrbljeni su dokumentacijom još pre sedam godina a pouzdano znam i da su dobili pisma od mnoštva organizacija za zaštutu životinja. (Eto šta radi CIA!)

Son of Man

Shto se mene tiche kao pokretacha ove teme , ma ja sam vam samo obichni vojnik, meni daju materijal i ja onda to po svim forumima trujem ljude jer imam pristup svuda (osim na B92) pa tako i kad od Ghoula uzmem neshto to bacim na sve dostupne forume al ja to radim ne zbog neke sad tu bezvezne materijalne koristi nego radi "vishih ciljeva" - zbog "sekte", uostalom ko zna taj tachno ZNA o chemu se ovde radi  :!:   :evil:

Meho Krljic

[off topic]
QuoteZato što kritičari retko kad poseduju iskrenost. Zato što pišu za pare. Zato što im je glavni motiv, nažalost, pakost.

Pobogu koliko predrasuda i slobodno mogu da kažem detinjarija na jednom mestu... [/off topic]
:lol:  :lol:  :lol:

S druge strane u potpunosti podržavam ideju o ukidanju zoološkog vrta kao institucije.

Shiva

Quote from: Meho Krljic[off topic]

Pobogu koliko predrasuda i slobodno mogu da kažem detinjarija na jednom mestu... [/off topic]

S druge strane u potpunosti podržavam ideju o ukidanju zoološkog vrta kao institucije.

- Nekom detinjasto i sa puno predrasuda, nekom rezon. Neko manji laik, neko veći. A da je off topic, jeste. Samo, nisam ja načela tu temu.

- Barem se u nečemu slažemo!

otaku

Quote from: "Meho Krljic"[off topic]
QuoteZato što kritičari retko kad poseduju iskrenost. Zato što pišu za pare. Zato što im je glavni motiv, nažalost, pakost.

:lol:  :lol:  :lol:

Tu teoriju o kriticarima kao nedojebanim piscima zastupa dosta ljudi, al Shiva mu ga bas dade. Za pocetak, nije mi jasno kako motiv za bavljenje jednom legitimnom profesijom moze biti pakost, spram druge za koju je motiv iskrenost. to je neka patologija.
Proooobaj da u glavi budes sam

StefanMyotis90

mac

SVE KRITIČARE TREBA BACITI LAVOVIMA

Shiva

[/quote]

to je neka patologija.[/quote]

Možda sam ja psihopata, ali mi to niko do sada nije rekao. Šta se se, bre, zakačio za kritičare i pisce? Sam vučeš u off topic. Evo, Mac je pametno sažeo dve teme u jednu.
Ja bih, ipak, o Zlo-vrtu.

Meho Krljic

[off topic]
Da, siguran sam da ima MNOGO kritičara koji su nerealizovani pisci. Pa šta? Ima i mnogo kelnera koji su nerealizovani menadžeri i taksista koji su nerealizovani fudbalski arbitri. Ne bih se ipak usudio da tvrdim da se kritkom bave skoro isključivo frustrirani neuspešni spisatelji/ režiseri/ muzičari/ whatever jer to em nije tačno em u kritici kao i u književnosti važi samo jedan kriterijum: da li je dobra ili loša. Nečiji motivi ili empatski skillovi mi znače malo kada čitam njegovu kritiku ili roman ili priču ili poemu. Zanima me proizvod, ne ličnost itd. itd. itd.

Kritika nije samo ekonomsko-vrednosna evaluacija za potrebe potrošača već kontekstualizovanje umetničkog dela unutar nekog kulturnog miljea i pokušaj diskurzivnog tumačenja njegovog sadržaja. Veliki broj umetnika ne ume da tumači svoja dela zato što ih ne razume ili zato što nema potreban jezički alat da to učini (mada se to verovatno svodi na isto). To je okej, kao što je okej i da konzument umetničkog dela ne želi bilo kakvo kritičko posredovanje u pokušaju da pronikne u njegov sadržaj. Ali ako sve to poželimo da smestimo u nekakav spoljni svet, da vidimo kako to komunicira unutar određenog kulturnog sistema (i podsistema tipa etički, estetski, politički itd.) onda je uloga kritičara prilično jasna.

I uopšte ne vidim zašto je 'dokazivanje' kritičara kroz pisanje romana preduslov za umeće tumačenja romana. Ovo eventualno može da posluži da kritičar iskusi nekakvu ekstatzu stvaranja koja je verovatno delom božanska a delom demonska, što je lepo, ali nema skoro nikakve veze sa pravim kritičarskim poslom koji sam u prethodnom pasusu pomenuo.

[/off topic]

Meho Krljic

Sad je na mene red da kažem Šivi da je Otaku ženskog pola.  :lol:

I taj antiintelektualizam (to sa bacanjem kritičara lavovima) je prilično pase, rekao bih, mada je simpatično kako je Mac fuzionisao teme. :)  :)  :)

Shiva

Oh, Meho, pa ti si kritičar kritičara!
Lep esej. Mogla bih se, u načelu, složiti sa njim. Moj stav o kritičarima je proizvod ličnog iskustva, i nije generalizovan. Poznajem nekolicinu, od kojih makar dvojica nemaju pojma o čemu pišu, tj. ni ne pročitaju knjigu a donose apriori sud (na osnovu predrasuda o žanru, autoru, sopstvenom ukusu itd.).
Na forumima ZS pročitala sam mnogo krajnje neobjektivnih kritika, napisanih u žaru i poletu nekolicine istomišljenika. Vulgarije, koje se često koriste u nedostatku pravih argumenata, neću ni da spominjem.

Možemo li se sad, molim te, vratiti na temu?

StefanMyotis90

Evo kako pojedini lobiraju za V.B.
"...o Vuku se svasta prica, ali je cinjenica da je napravio cudo od Zoo vrta, na kraju krajeva zivimo u lopovskoj drzavi, on bar, i ako krade, krade za dobrobit."
:shock:
Ostale nebuloze možete pronaći na:
http://www.blic.co.yu/_komentari.php?id=11054&mode=view

Meho Krljic

Quote from: "Shiva"Oh, Meho, pa ti si kritičar kritičara!

Da, to je ta metakategorija našeg postpostpostmodernog trenutka :lol:  :lol:  :lol:

Quote from: "Shiva"Lep esej. Mogla bih se, u načelu, složiti sa njim. Moj stav o kritičarima je proizvod ličnog iskustva, i nije generalizovan. Poznajem nekolicinu, od kojih makar dvojica nemaju pojma o čemu pišu, tj. ni ne pročitaju knjigu a donose apriori sud (na osnovu predrasuda o žanru, autoru, sopstvenom ukusu itd.).

Ali, valjda je jasno da su to nekakvi kvazikritičari, kao što su mnogi umetnici kvaziumetnici??? Mi ovde pričamo o kategoriji kritičara, ne o lošim primerima.

Quote from: "Shiva"Na forumima ZS pročitala sam mnogo krajnje neobjektivnih kritika, napisanih u žaru i poletu nekolicine istomišljenika. Vulgarije, koje se često koriste u nedostatku pravih argumenata, neću ni da spominjem.

Ama, ko još ozbiljno shvata Internet forume??? Mislim, kakve kvalifikacije ili skillove čovek treba ima da bi nešto kritikovao na Internetu??? Uglavnom da ima Internet konekciju i da ume da zapamti svoj password na forumu. Ali to je i lepota slobode: koliko smo slobodni da sve kritikujemo, toliko smo slobodni i da sve kritike ignorišemo jer je to jedan neuređen, haotičan ambijent.

Quote from: "Shiva"Možemo li se sad, molim te, vratiti na temu?

Pa, vrati se... Ja sam se veće više puta ovde izrazio u korist ukidanja institucije zatvora za životinje...

Shiva

Evo, trčim...
Ali, Meho Mudri, kako da ukinemo zoo vrt? Mislim, ljudi se bune zbog izmeštanja (baš im je zgodno u centru grada; kad šetaju decu ili unučiće, odvedu ih malo u luna-park, pa posle u zoo... ne troše pare za prevoz). Zamisli da im sad, umesto Surčina, Avale ili Kosmaja, kažemo: nema više, idite u muzej pa tamo gledajte slike mrtve prirode?
Biće još peticija, i protesta... I svi mi, koji se borimo za prava životinja, jednoglasni smo u tome da zoo vrta i ne treba da bude. Isto tako, znamo da ovako radikalan predlog nikada ne bi naišao na šire odobravanje. Možda, za 17 godina... Ako se nešto u našem mentalitetu promeni.

lilit

@Meho ba,
kakva ti je to nova fora sa oznacavanjem sopstvenog offtopikovanja?  :evil:
That's how it is with people. Nobody cares how it works as long as it works.

Meho Krljic

Quote from: "Shiva"Evo, trčim...
Ali, Meho Mudri, kako da ukinemo zoo vrt? Mislim, ljudi se bune zbog izmeštanja (baš im je zgodno u centru grada; kad šetaju decu ili unučiće, odvedu ih malo u luna-park, pa posle u zoo... ne troše pare za prevoz). Zamisli da im sad, umesto Surčina, Avale ili Kosmaja, kažemo: nema više, idite u muzej pa tamo gledajte slike mrtve prirode?
Biće još peticija, i protesta... I svi mi, koji se borimo za prava životinja, jednoglasni smo u tome da zoo vrta i ne treba da bude. Isto tako, znamo da ovako radikalan predlog nikada ne bi naišao na šire odobravanje. Možda, za 17 godina... Ako se nešto u našem mentalitetu promeni.

Sumnjam da ćemo ga 'mi' ukinuti pa čak i da će biti ukinut za naših života, ali to ne znači da ne možemo da damo doprinos širenju ideje da su zoološki vrtovi neprijatna stvar koju ne bi trebalo sebi da dopuštamo. U ovoj generaciji ekscentrična, u narednoj će možda biti dovoljno mejnstrim da do promena i dođe.

Meho Krljic

Quote from: "lilit_depp"@Meho ba,
kakva ti je to nova fora sa oznacavanjem sopstvenog offtopikovanja?  :evil:

Takav sam, samokritičan.

Ghoul

Quote from: "Meho Krljic"Takav sam, samokritičan.

bolje nego da si samo kritičan, kao 'neki'.

inače, ovo što je ova antikritičarska spisateljica nalupetala ne smatram vrednim ni najmanjeg osvrta. :roll:
https://ljudska_splacina.com/

Meho Krljic

Lako je tebi kada si i stvaralac i kritičar. The best of both worlds, bajo. Ti govoriš svojim delima!!! Ali mora neko da odbrani ostatak kritičarske žgadije od razumljivog ali ipak neopravdanog besa umetnika.

Ghoul

nekim napadima uopšte ne treba davati legitimitet udostojavajući ih bilo kakvim odgovorom.

on topic: ja sam za ukidanje ne samo zoo vrtova, nego i cirkusa i svih sličnih vrsta 'zabave'.
https://ljudska_splacina.com/

StefanMyotis90

Quotebolje nego da si samo kritičan, kao 'neki'.

inače, ovo što je ova antikritičarska spisateljica nalupetala ne smatram vrednim ni najmanjeg osvrta.
:(
Dobro bre, ljudi, ne moramo tako da se ophodimo jedni prema drugima. I zamolio bih sve vas da se vratite temi.

Alexdelarge

Quote from: "Ghoul"

on topic: ja sam za ukidanje ne samo zoo vrtova, nego i cirkusa i svih sličnih vrsta 'zabave'.

Yup. :!:

Sto rece  Birs za cirkus,mesto gde konji,poniji i slonovi mogu da posmatraju muskarce,zene  i decu kako se ponasaju kao budale. :)
moj se postupak čitanja sastoji u visokoobdarenom prelistavanju.

srpski film je remek-delo koje treba da dobije sve prve nagrade.

Shiva

Quote from: "Ghoul"
Quote from: "Meho Krljic"Takav sam, samokritičan.

bolje nego da si samo kritičan, kao 'neki'.

inače, ovo što je ova antikritičarska spisateljica nalupetala ne smatram vrednim ni najmanjeg osvrta. :roll:

- "Neki" su se, izgleda, prepoznali
- Sama kvalifikacija mene kao "antikritičarske spisateljice koja se nalupetala", već je "osvrt".

Pa, banujte me ako sam promašila diskusiju! Ovo beše tema "O beogradskom ZLO VRTU"?

angel011

Na ovom forumu je skretanje sa teme znatno češće nego ostajanje na istoj.

A što se same teme tiče, i ja sam za ukidanje zoo-vrtova, cirkusa, i svih ostalih mesta gde se maltretiraju životinje. O izgledu i ponašanju životinja može se informisati i iz knjiga, preko televizije, interneta... A ko želi da ih gleda uživo, neka ih potraži u njihovom prirodnom staništu.
We're all mad here.

Shiva

Moj doprinos vraćanju na temu (molim vas, bez književne kritike!)

Bliži se 4. oktobar, Dan zaštite životinja.
U svetu se obeležava prigodnim tv emisijama i demonstracijama čiji je zadatak da prosvetli nas, ljude, i objasni nam da nismo jedina bića na ovoj planeti. To nije nikakav praznik; životinjama je onako, kako su ljudi odlučili da će biti. U svetu se, zapravo, SVAKOG DANA obeležava ovaj datum - konkretnim akcijama koje, uz velike lične žrtve i rizike, vode strastveni pobornici za prava životinja. Eto, pre neki dan je potpisana Berlinska deklaracija koja će potpuno zabraniti eksperimentisanje na primatima, jer se, kroz višedecenijsko istraživanje, ispostavilo da nijedan medikament nije stvoren na osnovu eksperimenata na majmunima. A mučeno je i pobijeno na hiljade zamoraca, pavijana i šimpanzi!
"Tamo negde" se vodi pravi rat ljudi vs. ljudi, u cilju očuvanja onih, koji ne pripadaju njihovoj vrsti. Mi u Srbiji i dalje životinje tretiramo kao niža bića koja služe za klanje, izlaganje u cirkusima i zoološkim vrtovima. Razne kobasicijade, svinjokolji i druga vašarišta sveopšteg ždranja, koja ne samo da su u direktnoj suprotnosti sa idejom zdrave ishrane, već su i sublimacija kiča - proglašavaju se za "kulturne" i "turističke" znamenitosti. Nekontrolisani lov i ubijanje zaštićenih životinjskih vrsta, naročito ptica, sprovode se širom Srbije u cilju dobre zarade kroz zadovoljenje apetita stranaca koji to ne mogu činiti u svojim zemljama jer tamo poštuju zakone. Lokalni moćnici iz mnogih opština organizuju masovno ubijanje pasa i mačaka lutalica - što puškama, što trovanjem. Kafilerije nam liče na klanice. Dakle: životinje ubijamo, jedemo, seciramo u naučno-istraživačke svrhe, zatvaramo u kaveze... Smejemo im se u cirkusima, a ne razmišljamo na koji način se sa njima postupa iza scene.Odlazimo u zoo vrt, koji liči na srednjevekovni kazamat, i mislimo da životinje TAKO treba da žive zarad naše ubeđenosti u superiornost sopstvene vrste: na betonu, u kavezima od desetak kvadrata, bez stimulansa - kao slike mrtve prirode.
Znam, znam... Sad će mnogi reći kako ima i prečih stvari na svetu. Puno je nepravde. Za sve ratove i bedu kriv je isključivo ČOVEK. Pa, može li se čovek učiniti iole ljudskijim? Može, i baš zbog uzročno-posledične veze čovek-priroda, zaštita životinja i jeste važan zadatak i tema za razmišljanje.
Opšte je poznat podatak da su najozloglašenije serijske ubice u detinjstvu bili tlačitelji životinja. S druge strane, psi, mačke i ptice koriste se u terapeutske svrhe u zatvorima i prihvatilištima za zlostavljane žene i decu; pomažu u lečenju poremećaja koncentracije kod ljudi obolelih od kliničke depresije i vraćaju govorne sposobnosti kod osoba koje su pretrpele šlog; pospešuju komunikaciju kod nekih psihijatrijskih bolesnika i autističara. Psiholozi kažu da je to svojevrsna naučna zagonetka, pri čemu se, na primer, zna da predenje mačke direktno utiče na tonus čovekovih mišića i rad amigdale, žlezde zadužene za izazivanje empatije. Nekada se verovalo da životinj nemaju emocije i memoriju. Zabluda! Zoolozi su, naime, utvrdili da to nije tačno. Životinje trpe bol, vole, pamte... I, po svemu sudeći, evolucija nije stala onog trenutka kada se homo erectus preobrazio u homo sapiensa.
I šta sad? Moj odgovor je: na prvom mestu - EDUKACIJA! Učite svoju i tuđu decu da treba poštovati život. Nismo sami na planeti Zemlji; oko nas su milioni drugih bića od kojih zavisi i naš opstanak. Učite decu, a i odrasle, da se plemenitost razvija od malih nogu, kroz kontakt sa životinjama. Gledajte televizijske kanale u kojima se opisuje život u prirodnim staništima i UOČITE RAZLIKU između životinja u kavezima i onih na slobodi. Na drugom mestu: AKTIVIZAM. Uključite se u jedinu aktivnost na svetu koja ne pravi razlike među ljudima razlilčitih polova, veroispovesti, boje kože, političkog i seksualnog opredeljenja. Bićete deo grupe istomišljenika. Naći ćete prijatelje na drugoj strani zemaljske kugle.Osetićete se lepše. Povrh svega, učinićete dobro delo.

Mixitron M. Storm

Interesantno je kako u ovakvoj argumentaciji (u kojoj, fakat, ima i nešto kasvetno), kao i u svim drugim koje sam ikad video, baš niko, nikad, nigde ne pominje da se i biljke ubijaju za hranu i često jedu ili pripremaju za hranu dok su još žive (što je sudbina samo nekoliko životinjskih vrsta), ali one nemaju žalosne okice da tužno gledaju i glas da skiče i zavijaju, pa se valjda ne broje.

Dušebrižni zaštitari koji plaču nad sudbinom pasa lutalica - džak na leđa pa ove zime u planinu, da malo prihranite srne, ili u žbun pa da hvatate lovokradice.

Lokalni moćnici truju i ubijaju pse lutalice, oh surovosti, dok ih na tom edukovanom zapadu štite i neguju - e pa u tom edukovanom zapadu ih ni nema jer su ih na vreme pobili, pa kad nečeg nema lako je imati propise koji ga štite. Mi možemo bez problema da izglasamo smrtnu kaznu javnim čerečenjem na Trgu republike svima koji love kitove u Dunavu i da se ####### pred svetom kako imamo super zakone o kitovima i kako su oni kod nas zaštićeniji nego u celom svetu!

uh...

Shiva

Quote from: "Mixitron M. Storm"Interesantno je kako u ovakvoj argumentaciji (u kojoj, fakat, ima i nešto kasvetno), kao i u svim drugim koje sam ikad video, baš niko, nikad, nigde ne pominje da se i biljke ubijaju za hranu i često jedu ili pripremaju za hranu dok su još žive (što je sudbina samo nekoliko životinjskih vrsta), ali one nemaju žalosne okice da tužno gledaju i glas da skiče i zavijaju, pa se valjda ne broje.

Dušebrižni zaštitari koji plaču nad sudbinom pasa lutalica - džak na leđa pa ove zime u planinu, da malo prihranite srne, ili u žbun pa da hvatate lovokradice.

Lokalni moćnici truju i ubijaju pse lutalice, oh surovosti, dok ih na tom edukovanom zapadu štite i neguju - e pa u tom edukovanom zapadu ih ni nema jer su ih na vreme pobili, pa kad nečeg nema lako je imati propise koji ga štite. Mi možemo bez problema da izglasamo smrtnu kaznu javnim čerečenjem na Trgu republike svima koji love kitove u Dunavu i da se ####### pred svetom kako imamo super zakone o kitovima i kako su oni kod nas zaštićeniji nego u celom svetu!

uh...

Imaš li ti nešto lično protiv mene? Imaš li ti averziju prema "dušebrižnim zaštitarima"? Ajd' malo budi konstruktivan... a ne samo negativan.

Mixitron M. Storm

Ne, naravno, što bih imao nešto lično protiv tebe?
Ali averziju imam, jer mnogi koje kvalifikujem kao dušebrižne nisu ništa bolji od političara koji sebi dižu cenu jer 'saosećaju' sa nečijom mukom, a ovamo se (istinita priča) dave u krvavim biftecima polse potresnih pres konferencija i/ili njihovo poznavanje faune (i briga o istoj) se svodi na pse i mačke lutalice (i životinje u zoološkom vrtu).
Možda sam suženog shvatanja, ali ljude delim na dve grupe što se tiče tih/takvih stvari: one koji dižu buku a ne rade ništa, i one koji ćute i rade.

Konstruktivan... heh, lako je biti konstruktivan. Posle jedne takve konstruktivnosti kao što je kastriranje lutalica, broj istih u mom kraju je od jednog 'opšteg' ljubimca koji je imao ulogu čuvara zgrade došao na 10 agresivnih džukeletina sa šarenim ogrlicama.

'oćemo li da dobijemo nemačke zakone po kojima je ubiti lovokradicu zatečenog u lovištu "k'o psa" okvalifikovano kao "društveno koristan rad"?

'oćemo li da nateramo seljake da ne pale njive?

'oćemo ove mamine i tatine sinove na civilnom da kao u stara vremena pošaljemo u gorane, da malo pošume ove novostvorene ekosisteme goleti?

'oćemo li da nateramo seljake da posle n decenija počnu da kače plašilice na kombajne?

'oćemo li da nateramo zaštitare da shvate da nije pravilno puno mesto lutalica i prazan atar, nego pun atar divljači i mesto bez lutalica?

'oćemo li Elviru da damo onaj gorepomenuti džak da ga malo nosa po planini i hrani srne kad sneg rokne preko kolena umesto da leči komplekse u medijima?

'oćemo li da gledamo kablovsku i na njoj 1400000001 emisiju u kojoj lavovi love gnuove a da ne razlikujemo vranu od gavrana?

'oćemo li da mislimo da su Lalovićeve halucinacije sve što je imalo da se kaže o našoj fauni?

Mene boli uvo za zoo vrt i onih 100 nesretnih životinja koje jedino eutanazija može da spasi jer tu baš ništa pametno ne može da se uradi, ali me mnogo više zabrinjava što sam prošlog proleća vozeći bicikl nasipom između Ostružnice i Boljevaca mogao da vidim nekoliko srna i srndaća, pokoju lisicu, čak i divlju mačku (i to u PODNE), a cele ove godine od zanimljive menažerije na tom potezu mogu da vidim jedino onaj nesretni par crnih roda dok je ostalo netragom nestalo. Ali koga boli za smrt ekosistema na 20 km od centra?

...

mac

Shiva

Čekaj, bre, Mixitrone, niko nije rekao da nisi u pravu...
Štaviše.
Misliš da se meni ne gade razne NVO i kojekakvi zaštitari-perači para? Ne pripadam nikakvoj Orki, Arki, Barki etc. Predstavnik sam jedne strane organizacije za zaštitu životinja. Ne dobijam nikakve pare, niti me moje članstvo obavezuje na bilo šta. Mogla bih da sedim skrštenih ruku, i da me manje boli glava od agitovanja. Mogla bih ove poslednje trzaje lepog vremena da iskoristim za šetnju sa porodicom ili, barem sa psom. Ali ne mogu. Ne da mi savest.
Vidim ja isto što i ti (na lokalnom i globalnom novou). Ne podnosim ni one kvazi-naučne emisije na WILD kanalu kad, kao u interesu nauke, hvataju krokodile da bi se sa njima isti, kvazi-naučnici, slikali u mačo izdanju. Ali, nije moguće biti svuda, u svakom trenutku. Ko će, bre, ovde probuditi (da ne kažem: razviti) svest onih, što kasape zvezdarsku šumu zarad ogreva? Ko će ljudima objasniti da manje žderu krmetinu, a više voćke? Kako ljude, ovako isfrustrirane, ubediti da je izveštaj o pojavi kobajagi besnila samo izgovor da se lovci malo zabave? O izlovljavanju retkih ptica da i ne govorim... Previše je to... Ne mogu sve.
Ali treba negde početi. Neko se bavi psima i mačkama, neko kitovima, belim medvedima, fokama ili čime god hoće. U krajnjem slučaju, to ipak daje neke rezultate.

Mixitron M. Storm

Quote from: "Shiva"Kako ljude, ovako isfrustrirane, ubediti da je izveštaj o pojavi kobajagi besnila samo izgovor da se lovci malo zabave? O izlovljavanju retkih ptica da i ne govorim... Previše je to... Ne mogu sve.

Ali treba negde početi. Neko se bavi psima i mačkama, neko kitovima, belim medvedima, fokama ili čime god hoće. U krajnjem slučaju, to ipak daje neke rezultate.

Besnila ima, ali ciklično, jer kad se pojavi, vrlo brzo sve živo pocrka od njega. A lovci se dovoljno zabavljaju i bez tih akcija, znaš kako je zanimljivo obijati noge ceo dan tražeći i ne naći zeca, al' zato sresti 15 (podgojenih) divljih pasa (ne kažem lutalica, jer ovo je divlje, beži čim vidi čoveka) u terenu?

Kod nas početi... heh. Sama kažeš, dve decenije se buniš protiv stanja u zoološkom, i ko te sluša, niko, šta si uradila, ništa. E, onda je to malo zemlje postalo zanimljivo i onda odjednom svi pričaju i (četiri noge dobre, dve noge loše!) svi (četiri noge dobre, dve noge bolje!) slušaju.
A stvarno je teško razlučiti (bar meni) šta je dirigovana akcija blejanja u interesu boljitka određenog broja nogu od stvarnog angažovanja pojedinca ili grupe entuzijasta na nečemu. Prečesto se to završi tako što vajdu vidi jedino onaj ko se drao na masu sa govornice, pa koja god prilika to bila. Pošto se još nismo 'onjušili pod repove' ja reagujem paranoično, po običaju (i po iskustvu, nažalost).

U ovoj zemlji još niko ne kapira da je poenta u skidanju kajmaka a ne u sasušivanju kofe, da može stalno da se krade samo ako ima od čega. I odnos prema prirodi je takav. Zemlje ima, daj da mi nešto sazidamo. Nisam poneo dovoljno veliki ranac, evo tebi ovaj fazan. Vidi kolika je šuma, šta fali da secnemo koje stablo preko broja (ili da niko ne vidi)... to su naši problemi, i od toga treba krenuti, a ne uzaludno, pa, lajati na bedeme zoo vrta, jer taj tvoj/naš lavež ne čuje ni onaj unutra ni oni koji bi unutra.

Shiva

Quote from: Mixitron M. Storm

Sama kažeš, dve decenije se buniš protiv stanja u zoološkom, i ko te sluša, niko, šta si uradila, ništa. quote]

Ima nešto, što sam uradila. Prvo, za BBC-jev dokumentarni film sam svedočila o krijumčarenju životinja u beogradskom zoo vrtu, tj. o njegovoj ulozi u svetskom lancu trgovaca ugroženim vrstama. Na osnovu onoga što sam imala da kažem i pokažem, uhapšen je glavni snabdevač za Istočnu Evropu - Amerikanac Metju Blok. On je na sudu odao sve svoje kontakte. Osuđen je na 13 meseci zatvora i nekoliko desetina hiljada dolara, a za Bojovićem je Majami raspisao poternicu 1991. godine. (Vidiš zašto sam agent CIA!) Ne znam da li je ona još na snazi, ali je presečena veza SAD-Jugoistočna Azija-Srbija-Rusija (kao krajnje odredište).
Hm... Dalje, to je rezultiralo otkrivanjem "specijalne pošiljke", zaplenjene u Bangkoku (tzv. Bangkok six afera). Ako ništa drugo, indirektno sam pomogla da se životinje otpreme u rehabilitacioni centar u Indoneziji, umesto u ruski cirkus.
Pošto ovde u to vreme nisu postojale zakonske regulative po pitanju kontrole trgovine ugroženim vrstama, ceo slučaj (prikazivanje BBC dokumentarca, protesti u Londonu ispred naše ambasade, pritisci međunarodne zajednice) nije mogao da se okvalifikuje kao krivično delo i nijedan ovdašnji učesnik (zoo vrtovi u Beogradu i Osijeku) nije odgovarao pred zakonom. Ali, posle 2000, na inicijativu organizacija koje nisu zaboravile slučaj, naša zemlja je potpisala pristupanje CITES konvenciji. Konkretno, to znači da ko god učestvuje u ilegalnoj trgovini ugroženim vrstama, mora da snosi zakonske posledice.
Ali, po običaju, ovde se zakoni ne poštuju. Ako je neko direktor društvenog preduzeća i kao takav ima status kulta ličnosti ili boga, onda je jasno da mu razni ljigavci i cmiljavci ne mogu doakati. Iz straha. Sve ih plaši: te veza sa Arkanom, te Bojovićevi sinovi, te misle da čačnuti u V.B. nije politički oportuno. Mnogi novinari su zglajznuli zato što su se drznuli da naoštre pera: Olivera Miloš Todorović (nekada "Studio B", danas produkc. kuća "Šok art"), Goran Volf (sada urednik Desk-a u Politici, a tada progonjen pod pretnjama batinama), dve novinarke iz nekadašnje novine "Novosti 8"... Šta misliš, zašto Bojović ne daje izjave za B92? Zato što je temu svojevremeno načeo i Veran Matić (dok je bio mlad i perspektivan). Zatim, tu je i "Danas", pa "Vreme"... Za sve njih V.B. "ne daje izjave" a nisu ni dobrodošli u Vrtu (bez) dobre nade.

Uh, raspisah se, a nisam imala nameru.

Meho Krljic

Mixitron M. Storm

(klima glavom)

Ali, pretpostalvjam da su aždaji brzo porasle dve nove glave? :roll:

Shiva

Quote from: "Mixitron M. Storm"(klima glavom)

Ali, pretpostalvjam da su aždaji brzo porasle dve nove glave? :roll:

Jesi li gledao, tj. slušao najnovije vesti?