• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Šta se zbiva sa Popboksom?

Started by crippled_avenger, 28-09-2007, 17:13:20

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Melkor

Quote from: Meho Krljic on 22-04-2010, 00:05:34
Ne znam ko je to pisao, možda se i poznajemo, ali, budimo ozbiljni, Dženet Džekson... Pa cela njena karijera je za jednu zbezdicu.

A ne, zbog nastupa na Superbowl-u treba joj dati bar jos jednu zvezdicu.
"Realism is a literary technique no longer adequate for the purpose of representing reality."

Le Samourai

Ona je tada dala nama jednu zvezdicu, fer je da istim i uzvratimo.

lou benny

al čudan je ovaj alex - recimo, ponaša se kao ovčurinica tamo na yo!hambin temi, ono, totalno ignorantski, nema pojma šta je hardcore rap i to i onda izleti na popboksu sa oduševljenjem za onaj tekst o disco sceni u ny, pa kači ovde barryja whitea... xixixi morao sam da mu odradim bekgraund ček jbga intrigantan je lik žilo me :* ono, očigledno da ima neke ok momente ali da nije on tu još uvek razlučio šta ja šta. loži ga crna muzika al nije mu još uvek skroz jasno šta rade ovi a šta rade oni i još povrh svega proziva mog ortaka i stanodavca djapea koji je, ako ne naj, onda sigurno jedan od najanalitičnijih i najboljih poznavalaca funk tradicije. (funk tradicije koja opušteno čini jedno 50% popularne muzike u poslednjih 40+ dina)
al dobro, nema veze alex, polako - početak lepog prijateljstva i sl. sranja...
put duha sa sekirom je zaobilazni put

---

meni su zanimljive te razlike između allmusica i stranih časopisa i naših kritičara. naše su kritike oduvek bile politične i povišenog tona, stalno smo uzimali (pre)ozbiljno pop kulturu, dok su strani kritičari mnogo opušteniji, njima je sve to zabava, entertejment, tra la la muzika za narod, i ne upuštaju se često u analize konteksta, političkog uticaja, istorije žanra... dok smo mi svi napeti ko straune na mostarskoj tamburi kad se zapeva o politici, umetnikovom pogledu na svet, njegovoj popularnosti, njegovoj religioznosti itd. to je, zapravo, neka vrsta naše prednosti, razlike, manjinske kulture su uvek političke i ostala postmoderna sranja.

tako je bilo i u vreme ritma i džuboksa. sad, fala srbinu što je izmislio internet, može sve da se pročita natenane - meni se čini da je situacija tada bila ekstremnija, svašta se pričalo i kritičari su sebi svašta dopuštali.

sad je, opet, malo umerenije. na popboksu se kao i vodi računa da se ne da kec nekom albumu kom je Pitchfork, recimo, dao 8. ja više volim ove nadrkane kritičare u našem manjinskom stilu, i najbolji mi je popboks kad ne pravi kompromise i nije previše oprezan. e, sad, popboks ponekad previše želi da bude Pitchfork i onda mu se dogodi ono što pise na wikipediji:

"One common complaint is that the site's journalism suffers from a narrow view of independent music, favoring lo-fi and often obscure indie rock and giving only cursory treatment to other genres.[8] Some critics have accused the site of rating albums from particular music scenes or artists more favorably in order to bolster its influence when the music becomes popular.[9]

The majority of criticism, however, is aimed at the site's album reviewing style. Critics argue that the site often emphasizes a reviewer's own writing over the actual music being reviewed, sometimes not even reviewing the album and instead criticizing the artist's integrity.[8] Pitchfork is also known to give "0.0" ratings, deeming the work utterly worthless. One critic wrote that Pitchfork's "0.0" rating of a particular album amounts to no more than a "cheap publicity stunt" for a website that "thrives on controversy."[10]
Ti si iz Bolivije? Gde je heroin i zašto ste ubili Če Gevaru?

Alex

Quote from: lou benny on 22-04-2010, 04:42:27
al čudan je ovaj alex - recimo, ponaša se kao ovčurinica tamo na yo!hambin temi, ono, totalno ignorantski, nema pojma šta je hardcore rap i to i onda izleti na popboksu sa oduševljenjem za onaj tekst o disco sceni u ny, pa kači ovde barryja whitea... xixixi morao sam da mu odradim bekgraund ček jbga intrigantan je lik žilo me :* ono, očigledno da ima neke ok momente ali da nije on tu još uvek razlučio šta ja šta. loži ga crna muzika al nije mu još uvek skroz jasno šta rade ovi a šta rade oni i još povrh svega proziva mog ortaka i stanodavca djapea koji je, ako ne naj, onda sigurno jedan od najanalitičnijih i najboljih poznavalaca funk tradicije. (funk tradicije koja opušteno čini jedno 50% popularne muzike u poslednjih 40+ dina)
al dobro, nema veze alex, polako - početak lepog prijateljstva i sl. sranja...

Pre svega Lou, ja sam bar 10-ak godina stariji od tebe i bio sam prisutan kad se pojavio rap (kao i disco pre toga, house posle toga i mnogi drugi žanrovi, podžanrovi, pravci). U vreme kad običan svet nije čuo za ove termine i nije znao da ovi (i mnogi drugi) pravci postoje, ja sam objašnjavao ljudima i prosvetiteljski ih učio dok su belo gledali, šta je hip-hop (još u vreme breakdanca 83-e), šta je house (još 87-e) ili techno (88) itd.

Onda se 7-8 godina posle pojave npr housa pojave čitave "tehno generacije" i onda oni, koji su čitavu muzičku prošlost žanrova koji ih interesuju učili naknadno, retroaktivno i često polovično, pogrešno ili pre-bukvalno krenu da (mi, nam) prodaju pamet, kao da su oni odlično upućeni i praktično izmislili pojmove o kojima nisu ništa znali u pelenama.

Onda se 10-ak godina posle pojave hip-hopa i mnogo kasnije pojavljuju stručnjaci za hip-hop, koji se njime i bave (i to sad kad je žanr ogrezao u komercijalni antisluhistički treš), kao Lou i postaju stručnjaci za celokupnu crnačku muziku i zaključuju da ništa niko to nije pratio pre njih i da samo oni znaju terminologiju i skroz im je jasno šta ko radi.

Ali, u međuvremenu, mi odosmo dalje, mnogo dalje i ne vraćamo se nazad.

Avatar je bezlichna, bezukusna kasha, potpuno prazna, prosechna i neupechatljiva...USM je zhivopisan, zabavan i originalan izdanak americhke pop kulture

Le Samourai

To shto si ti prvi chuo za neshto ne znachi da si automatski veci struchnjak od nekoga ko je u medjuvremenu, hipotetichki, nauchio o tome vishe od tebe i zna o tome vishe od tebe.

Takodje, ostavljajuci znanje na stranu, sluh se nazhalost ne mozhe nauchiti.

Alex

Quote from: Le Samourai on 22-04-2010, 17:42:43
To shto si ti prvi chuo za neshto ne znachi da si automatski veci struchnjak od nekoga ko je u medjuvremenu, hipotetichki, nauchio o tome vishe od tebe i zna o tome vishe od tebe.

Ne lupetaj. Ti nemaš veze ni sa čim i sa tobom ne pričam. Sklanjaj se dok ne bude kasno.
Avatar je bezlichna, bezukusna kasha, potpuno prazna, prosechna i neupechatljiva...USM je zhivopisan, zabavan i originalan izdanak americhke pop kulture

Mark

Meni nije jasno zasto se Popboks ne potrudi da izadje na kioske. Makar jednom mesecno...
Dos'o Sveti Petar i kaze meni Djordje di je ovde put za Becej, ja mu kazem mani me se, on kaze: Pricaj ne's otici u raj!
E NES NI TI U BECEJ!

http://kovacica00-24.blogspot.com/

Le Samourai

Quote from: Alex on 22-04-2010, 17:50:46

Ne lupetaj. Ti nemaš veze ni sa čim i sa tobom ne pričam. Sklanjaj se dok ne bude kasno.

Aaaaaaaaahahahahhaha, spektakularno! Pa choveche, ti si ovde najredovniji predmet sprdnje svih i svakoga, i prosto je neverovatno da ti to jedini josh uvek ne shvatash. Spamerima se omaknu pametnije stvari od nekih koje ti izgovarash. Ako neko od nas dvojice lupeta, dacu ti hint - it ain't me babe.  8-)

lou benny

alex aj ti meni reci šta je najznačajnije što je james brown uradio za muziku 20. veka? kaži mi šta je hardcore rap - i što se tiče muzike i što se tiče poetskog stava? kaži mi šta je osnovni princip hip-hop kulture i objasni mi malo kako je došlo do toga da nastane nešto kao što je hip-hop kultura. kaži mi kakve veze sa james brownom i hip-hopom imaju detroitski tehno, čikaški house, jungle/dnb, 2step garage, kuduro, bassline itd. itd. (za disco još mogu da ti poverujem na reč da znaš ali za ove stvari te čekam)

nemoj da mi valjaš priču kako si ti znao nešto suštinski o hip-hopu '83 kad si, čak i ako si nabavljao ploče iz londona, mogao da čuješ 17 i po electro funk kompilacija za breakdancere (ne za b-boyse) i da zaključiš da "to ima neke veze sa funkom, oni tu nešto đuskaju, lome se, oblače se šareno i često spajaju nespojivo i bla bla". kul je što si imao dobronameran stav i nisi to odbacivao kao gomila kurčevih rock belaca u srbiji. ali, realno, nisi ti znao tad ništa o hip-hopu, tj. ništa bitno, da se ne lažemo. nisi mogao da znaš jer nisu ni ljudi u americi znali. tj. ni ljudi u njujorku izvan bronksa, harlema, i delova bruklina i menhetna. (dobro, ovaj argument je malo problematičan jer ja, na primer, danas znam mnogo više o hip-hopu nego masa ljudi koji se u americi bave izučavanjem hip-hopa, čak afroamerikanaca, ali fora je u tome što je '83 stvarno to bilo praktično nemoguće)

u međuvremenu si naučio nešto o hip-hopu, kul, ali nedovoljno. međutim tvoja je sreća što smo sad ovde zajedno i što ću da te edukujem free of charge. :* mislim da bi trebalo da dan kad si se regovao na ovaj forum nadalje slaviš kao krsnu slavu. ili dan kad sam se ja ovde regovao, biraj. možeš i oba što se mene tiče minli. :*

Alex

Ovo što Zika Kisobranac kaže stoji, preterano intelektualiziranje nečeg što nije visoka umetnost (ako uopšte jeste ikakva) i groteskno tretiranje pop kulture kao elitističke.

Ali postoji tu jedna druga stvar. Pogledajte protekle decenije u Srbiji. Koliko pevača, pevačica i grupa možemo nabrojati koji su se bavili rockom, a koliko soulom, funkom tzv crnim žanrovima ali i raznim drugim žanrovima popularne muzike?

Imamo dva izuzetka, koja su bila nešto masovnija - tzv domaći dance (90-ih), koji se pojavio kao nastavak euro-beata, komercijalne i uglavnom bezvredne devijacije dance zvuka koji je dolazio iz Nemačke, ali i Italije i drugih evropskih zemalja. Ali koliko je bilo izvođača kod nas koji su bili pandan tzv ozbiljnim dance izvođačima raznih žanrova od SoulIISoula do DuftPunka sa bezbroj između?

Hip-hop scena se razvila, ali tek kad su stasale generacije koje su odrastale u svetu u kome je medijima dominirao hip.hop. Da je hip hop trajao nekoliko godina (kao što su mu neki predviđali) ni to se ne bi dogodilo, dok se rock kod nas u vreme sporijih komunikacija počeo javljati gotovo (za ono vreme) istovremeno sa svetom,

Hoću da kažem da je našim prostorima dominirao gitarski zvuk, što možda nije ni čudo, jer ovde žive u glavnom belci. Samim tim je i kritika nastrojena na sličan naćin, favorizujuće prema tzv belačkom zvuku, a podcenjujuće prema, uslovno rečeno, drugom polu popularne muzike.

Ta se situacija danas promenila na bolje u pravcu uravnoteženja, ali se predrasude iz prošlosti još uvek vuku.

Tako već pominjana Janet dobija za Velvet Rope (njen poslednji odličan album) u XZ ocenu "loš", a u RollingStone ulazi u 10 najboljih albuma godine ispred punkoidnih, ovde obožavanih, Prodigy.

Alex

Quote from: Le Samourai on 22-04-2010, 18:04:45
Quote from: Alex on 22-04-2010, 17:50:46

Aaaaaaaaahahahahhaha, spektakularno! Pa choveche, ti si ovde najredovniji predmet sprdnje svih i svakoga, i prosto je neverovatno da ti to jedini josh uvek ne shvatash. Spamerima se omaknu pametnije stvari od nekih koje ti izgovarash. Ako neko od nas dvojice lupeta, dacu ti hint - it ain't me babe.  8-)

Kad bi ti znao da su me ljudi zvali telefonom i zapitkivali - Jel onaj ozbiljan ili ironičan kad za USM tvrdi sve to što tvrdi? - morao sam da ih ubeđujem da ti ZAISTA TAKO MISLIŠ rečima - to je neka budala bez ukusa, koja zaista to misli bukvalno.

lou benny

alex, slažem se sa svim što si napisao i čudim se kako onda ne prepoznaješ to što je napisano u recenziji erykahe???!?!!? pa upravo je iskritikovan taj momenat konstrukcije crnačkog za belački ukus!!!! to je kritika tog ispranog sranja, bez znoja, hormona i nagona, najveštačkije i samoprotivrečno intelektualizovanog do bola, koje se valja kao "istinska crna muzika" dok se svako delo ili umetnik koji ne daju na izvol'te osnov za interpretaciju koja će ih prikazati kao "intelektualne" u bilo kom legitimnom smislu, proglašavaju za nepravo predstavljanje "crnog".

Alex

Quote from: lou benny on 22-04-2010, 18:05:41
alex aj ti meni reci šta je najznačajnije što je james brown uradio za muziku 20. veka? kaži mi šta je hardcore rap - i što se tiče muzike i što se tiče poetskog stava? kaži mi šta je osnovni princip hip-hop kulture i objasni mi malo kako je došlo do toga da nastane nešto kao što je hip-hop kultura. kaži mi kakve veze sa james brownom i hip-hopom imaju detroitski tehno, čikaški house, jungle/dnb, 2step garage, kuduro, bassline itd. itd. (za disco još mogu da ti poverujem na reč da znaš ali za ove stvari te čekam)

nemoj da mi valjaš priču kako si ti znao nešto suštinski o hip-hopu '83 kad si, čak i ako si nabavljao ploče iz londona, mogao da čuješ 17 i po electro funk kompilacija za breakdancere (ne za b-boyse) i da zaključiš da "to ima neke veze sa funkom, oni tu nešto đuskaju, lome se, oblače se šareno i često spajaju nespojivo i bla bla". kul je što si imao dobronameran stav i nisi to odbacivao kao gomila kurčevih rock belaca u srbiji. ali, realno, nisi ti znao tad ništa o hip-hopu, tj. ništa bitno, da se ne lažemo. nisi mogao da znaš jer nisu ni ljudi u americi znali. tj. ni ljudi u njujorku izvan bronksa, harlema, i delova bruklina i menhetna. (dobro, ovaj argument je malo problematičan jer ja, na primer, danas znam mnogo više o hip-hopu nego masa ljudi koji se u americi bave izučavanjem hip-hopa, čak afroamerikanaca, ali fora je u tome što je '83 stvarno to bilo praktično nemoguće)

u međuvremenu si naučio nešto o hip-hopu, kul, ali nedovoljno. međutim tvoja je sreća što smo sad ovde zajedno i što ću da te edukujem free of charge. :* mislim da bi trebalo da dan kad si se regovao na ovaj forum nadalje slaviš kao krsnu slavu. ili dan kad sam se ja ovde regovao, biraj. možeš i oba što se mene tiče minli. :*

Još je u magazinu Ćao 80-ih Aleksandar Žikić pisao o nastanku hip.hopa, rečniku, uticajnim izvođačima itd. A bilo je toga i u drugim listovima i tv emisijama.

Ljudi iz moje generacije su imali prilike da na TVu gledaju serijale o nastanku bluza, džeza, roka u noćnim i dnevnim programima, o klasičnoj muzici i kompozitorima u školskom programu. Ljudi su čitali štampu, knjige itd.

A onda su došle generacije morona koje ne čitaju ništa ili u najboljem slučaju Svet i Skandal (svojim očima video sam čak muškarce srednjoškolce kako kupuju na kioscima) gledaju rialiti programe, slušaju Karleušu i pitaju se "u kom filmu je Al Kapone glumio?".

Postoji aktivno i pasivno znanje - kad čovek završi fakultet ne ostaju svu podaci u glavi, ali se ono pasivno znanje lako izvlači na površinu obnavljanjem, za dan-dva čovek može da se priseti nečeg što je već znao, a za šta bi mu da uči prvi put trebali meseci. Oni koji imaju veliko znanje obično više "zaborave" nego što će neznalice ikad naučiti. (Ne mislim na tebe  benny, da ne bude zabune.)

Tvoje pitanje "šta je hardcore rap?" meni ima smisla, koliko i "šta je film?, šta je swing, šta je hevimetal, šta je ska, šta je rege?". Glupo je učiti definicije, koje neko smisli mnogo posle nastanka nečega, često su falične i mogu se osporiti i nisu jednoznačne.

Ko su hardcore rap? - je već nešto drugo. Iako ne bi trebalo da odgovaram na tvoja "propitivanja" jer ne znam po čemu misliš da možeš da me propituješ (ne verujem ni po formalnom oibrazovanju da si kvalifikovan), ali diskusije radi za mene su hardcore rap uvek bili Public Enemy,NWA, Ice Cube itd. Možda se  nešto promenilo kod mlađih generacija. Za vas je to verovatno Đus?

Alex

Quote from: lou benny on 22-04-2010, 18:35:42
alex, slažem se sa svim što si napisao i čudim se kako onda ne prepoznaješ to što je napisano u recenziji erykahe???!?!!? pa upravo je iskritikovan taj momenat konstrukcije crnačkog za belački ukus!!!! to je kritika tog ispranog sranja, bez znoja, hormona i nagona, najveštačkije i samoprotivrečno intelektualizovanog do bola, koje se valja kao "istinska crna muzika" dok se svako delo ili umetnik koji ne daju na izvol'te osnov za interpretaciju koja će ih prikazati kao "intelektualne" u bilo kom legitimnom smislu, proglašavaju za nepravo predstavljanje "crnog".

Dobrooo, nek ti bude. Kad budem poslušao videću, ali ja pored energije, bunta i stava cenim i muzičko znanje i kod bele i kod crne muzike. Ne može mi neko biti bolji samo zato što dolazi sa ulice, sa dnai iskren je (reper, punker, hc rocker), od nekog ko je možda odrastao sa srebrnom kašikom, ako nije muzički talentovaniji.

lou benny

alex ti očigledno ne kapiraš da o nekim stvarima ne možeš uspešno da komuniciraš ako nisi siguran u vezi sa sadržajem i dosegom određenih termina koji se odnose na pojave o kojima želiš da razgovaraš?

alex, reci mi da li je žikić negde u kontekstu priče o rap muzici i hip-hop kulturi pričao o tome šta znače termini

breakbeat
groove
downbeat
backbeat
on the one
battle
represent
flow
delivery
new school scratch tehnike
beat juggling
tag
wildstyle
uprock
(uprock je pomenut u knjizi "brejkdensing" izvesnog curtisa marlowa koja se ovde pojavila '84 u prevodu izvesnog branka gavrića)
cipher
...
...
...
...

nadam se da ćeš na vreme skapirati da ti je priča šuplja, reći lepo da ne znaš i zamoliti me da ti objasnim. odnosno da ti ispostavim jednu koherentnu interpretaciju hip-hopa kaljenu praćenjem, učestvovanjem u i loženjem na hip-hop u raznim njegovim oblicima, bezbrojnim diskusijama, pročitanim knjigama, spekulacijama. u protivnom, ako nastaviš da se koprcaš ja odo s ove teme a ti ostaješ kratkih rukava a mogao bi izuzetno da profitiraš jer sam ja najveća faca s kojom u ovom delu evrope možeš teoretski da porazgovaraš o hip-hopu. se di livio :*

lou benny

a to što muzičko znanje pretpostavljaš stavu je u temelju većine belačkih odbacivanja svih istinski crnih muzika od james browna naovamo. "pa oni ne sviraju, oni samo vrte jedno te isto!" nema melodija i harmonija sine, samo groove piči ali belci to ne vide, njima to preleće preko glave. ne kapiraju oni kako je to muzika spakovana u 3-4 sekunde međuigre bubnja, basa, đitre i ostalih instrumenata koji, i ako sviraju melodije, u krajnjem proizvodu daju RITAM i daju fizikalni sirov muzički doživljaj samo tako oslobođen od intelektualnosti i asocijativnosti evropejske melodijsko-harmonijske tradicije.

Alex

Quote from: lou benny on 22-04-2010, 19:20:44
alex ti očigledno ne kapiraš da o nekim stvarima ne možeš uspešno da komuniciraš ako nisi siguran u vezi sa sadržajem i dosegom određenih termina koji se odnose na pojave o kojima želiš da razgovaraš?

alex, reci mi da li je žikić negde u kontekstu priče o rap muzici i hip-hop kulturi pričao o tome šta znače termini

breakbeat
groove
downbeat
backbeat
on the one
battle
represent
flow
delivery
new school scratch tehnike
beat juggling
tag
wildstyle
uprock
(uprock je pomenut u knjizi "brejkdensing" izvesnog curtisa marlowa koja se ovde pojavila '84 u prevodu izvesnog branka gavrića)
cipher
...
...
...
...

nadam se da ćeš na vreme skapirati da ti je priča šuplja, reći lepo da ne znaš i zamoliti me da ti objasnim. odnosno da ti ispostavim jednu koherentnu interpretaciju hip-hopa kaljenu praćenjem, učestvovanjem u i loženjem na hip-hop u raznim njegovim oblicima, bezbrojnim diskusijama, pročitanim knjigama, spekulacijama. u protivnom, ako nastaviš da se koprcaš ja odo s ove teme a ti ostaješ kratkih rukava a mogao bi izuzetno da profitiraš jer sam ja najveća faca s kojom u ovom delu evrope možeš teoretski da porazgovaraš o hip-hopu. se di livio :*

Verujem ti da poznaješ hip.hop u prste.

Ali trebalo bi da praviš razliku između terminologije koju moraju da poznaju izvođači konkretnog stila i onoga što bi trebalo da znaju oni koji samo slušaju muziku, pa još ne preferiraju samo jednu vrstu, nego slušaju sve što ih zanima.

Ja ne znam ni šta je d-mol, solfeđo, akord (tačno), fortepiano, largo, kadenca, pentatonic, bocca chiusa,  auskomponierung i mnogo toga još. Nisam muzičar, ni dj, ni mc.

Alex

Pogledah sad komentare na recenziju Erike. Na 3-4 negativna komentara ide po jedan djape-ov koji brani recenziiju. I tako...

Le Samourai

Quote from: Alex on 22-04-2010, 18:25:10Kad bi ti znao da su me ljudi zvali telefonom i zapitkivali - Jel onaj ozbiljan ili ironičan kad za USM tvrdi sve to što tvrdi? - morao sam da ih ubeđujem da ti ZAISTA TAKO MISLIŠ rečima - to je neka budala bez ukusa, koja zaista to misli bukvalno.

Upitno je koliko bi trebalo da se uvredim zbog nechega izrechenog od strane osobe koja ce uzeti telefon i okrenuti nekoga da bi ga pitao: "Vau, jel' ona neka random osoba sa foruma koju ne poznajem ZAISTA misli ono o stripu ULTIMATE SPIDER-MAN?!!?!"

Meho Krljic

Žikićevo pianje o hip-hopu u ono vreme je meni bilo ekstremno zanimljivo, pismeno, strastveno i naravno uglavnom zasnovano na poluistinama i mnogo netačnih interpretacija. Naravno da ne krivim Žikića, u to vreme niko nije ni pokušavao da piše o tome niti da ga ozbiljno prmišlja, ali naravno, danas kad imamo Internet znamo mnogo bolje.

lou benny

nemam ja ništa protiv žikićevog pisanja, kao što nemam ni protiv ambrozićevog iako je njegovo insistiranje na public enemyju kao vrhuncu rapa a bez poznavanja battle/represent tradicije kao temeljne stvari u rapu i hip-hop kulturi stvorilo čitavu generaciju ljudi koji od rapa zahtevaju eksplicitan politički stav i poruku. dakle napravilo je određenu vrstu štete.

žikić i ambrozić su o rapu i hip-hop kulturi pisali u vreme kada je bilo bitno da bar neko, u najopštijem smislu, blagonaklono pristupi tim fenomenima, da potraži autonomnu "istinu" tih fenomena i pokuša da je zastupa. i to što ti meho kažeš - sve to u vremenu kada je ne samo bilo teško doći do informacija već ih je bilo jako malo, posebno tih teoretsko-kritičarski obrađenih. u tom smislu svaka šteta koju je njihov novinarski rad naneo hip-hopu ovde je zapravo smešna u odnosu na to šta bi bilo sa hip-hopom da se ti ljudi nisu uopšte zauzeli za njega. ja verujem u tu verziju.

Meho Krljic

I ja verujem u to. Žikić je, po onome čega se sećam, imao određena teoretska znanja o četiri elementa (što čak i među američkim novinarima u ono vreme nije bilo uobičajeno znanje), pa čak i o betlingu, verovatno je čitao Toopa i još neke Britance koji su se u ono vreme malo dublje bavili hip-hopom od ostatka štampe.

lou benny

pa eto, tim pre rispekt za njega ali i bez toga je, što se mene tiče, bilo kakvo ozbiljno i bar umereno blagonaklono bavljenje rapom i hip-hopom u sfrj 80ih za orden zasluga za hip-hop sa zlatnom kajlom, 3 pa 1 rad ;)

---

hm... ja sam definitivno belac. :)

Meho Krljic

U svetlu ove priče, evo recentnog intervjua sa Timbetom na Popboksu

http://www.popboks.com/tekst.php?ID=8007

---

primećujem, možda nisam u pravu, da su hip-hop autori u intervjuima mnogo verziraniji, iskreniji i analitičniji prema svom radu od gitarskih umetnika. timbe priča i kako piše pesme, i šta sluša, pravi presek domaće i strane scene, otvoreno priča šta mu se dopada a šta ne, i u šta veruje, i s kim se druži, kakav mu je privatni život... dobiješ neku sliku tog čoveka-umjetnika, meni je to super.

a ovi, jebi ga, ko petrol ili štutgarti, samo prazna priča. čuo sam da neko iz štutgart onlajna radi u nekoj fabrici kablova, šta li, a ni reči o tome, sve neka prazna priča, uopštena, isto kao i kod petrola. mislim, znam da je oftopik, ali ceo taj intervju petrola može da se izbriše i da ostane samo ovo: "U Strugi, u Makedoniji, u multietničkoj sredini gde je bio običaj da cela svadba prošeta gradom, zajedno s orkestrom. Tu se desila moja prva fascinacija muzikom, osetio sam moć koju muzika ima. Svakog vikenda su pored naše kuće prolazile vesele povorke, praćene makedonskom, turskom, albanskom, cincarskom ili romskom muzikom. Turske svadbe su trajale po sedam dana, te su mi bile omiljene. Gitaru sam počeo da sviram sa 12 godina. Prvi ozbiljniji bend u kome sam svirao bio je Meatmarket, bilo je to 1996."

Meho Krljic

Ma, dobro, i Timbe je pogoto, što bi rekli mladi, car. On je uvek vozio taj image ortaka iz kraja koji bolje sluša nego što priča i sve to, bez neke sumanute harizme Ajsa Nigritina ili Skaja Viklera, ali je zapravo uvek imao najlucidnije opservacije od sve trojice i uvek to držao u formi koja je jasna, nepretenciozna i čija je dubina dostižna za svakoga, bez maskiranja u poetizam ili već ne znam šta. A ovaj novi album mu je u tom pogledu svakako najzrelije delo.

lou benny

Kunac

"zombi je mali žuti cvet"

Kunac

Dragi prijatelji, nakon Popboksa, pozivamo vas da nam se pridružite u još jednoj avanturi!Predstavljamo vam monokimono – interaktivnu platformu za informisanje, saradnju i promociju u oblasti popularne kulture i zabave.

Razlog za napuštanje dosadašnje (klasične magazinske) koncepcije sajta, leži u želji da brže i sveobuhvatnije odgovorimo na različite potrebe publike, autora, bendova, koncertnih prostora, festivala, izdavača i kulturnih institucija u regionu. Novi načini komunikacije pred nas postavljaju nove izazove sa kojima želimo da se suočimo uz vašu pomoć.

Novim sajtom želimo da omogućimo sledeće:

Publici
: Svakodnevno praćenje izvornih, žanrovski šarenih informacija o muzici, filmu, stripu, knjigama, koncertima, festivalima itd; komentarisanje, učešće u nagradnim igrama i formiranju top lista, direktnu komunikaciju sa popkulturnim favoritima... uz mogućnost aktivnog učešća u kreiranju multimedijalnih i tekstualnih materijala za monokimono.

Autorima, bendovima, kulturnim instutucijama, izdavačima i promoterima
: samostalno uređivanje jednog dela sajta, objavljivanje saopštenja, najava i vesti, formiranje detaljne liste izdanja, interakciju sa publikom (fan klubovi, nagradne igre...), saradnju sa drugim profesionalcima koji koriste monokimono...

Sadašnjim i budućim novinarima i kritičarima
: samostalno objavljivanje tekstova uz maksimalnu slobodu izražavanja i izbora tema.

Tematski okvir monokimono platforme su popularna kultura i zabava: muzika, film, strip, književnost, nove tehnologije...

Estradom i dnevnom politikom se mononokimo neće baviti.

Inicijalna (alpha) verzija monokimono platforme biće pokrenuta u sledećih 30 dana.

Na početku, ostaje samo da se zahvalimo na dosadašnjoj podršci. Nadamo se da ćete i dalje podržavati našu potrebu da napravimo nešto novo i dobro, nešto što će svima biti od koristi, nešto što ne zavisi od političke volje, stranačkih interesa, društveno-ekonomske situacije ili vremenskih prilika.

Ivan Marinković i Aleksandar Pavlić
monokimono.dualcore
"zombi je mali žuti cvet"

scallop

Jel' to znači da se prelazi na Bobanov model honorarisanja?
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Ghoul

Quote from: scallop on 28-12-2011, 22:19:23
Jel' to znači da se prelazi na Bobanov model honorarisanja?

taj model (ne)plaćanja egzistira već zadnje 2 godine, ako ne i više.
otprilike od časa kad sam prestao da pišem za nji, tj za dž.
https://ljudska_splacina.com/

Alexdelarge

a kog vraga znači monokimono?
moj se postupak čitanja sastoji u visokoobdarenom prelistavanju.

srpski film je remek-delo koje treba da dobije sve prve nagrade.

Ghoul

Quote from: Alexdelarge on 03-01-2012, 02:34:07
a kog vraga znači monokimono?

kimono za jednu osobu.
tj. gingerkunac u jednom kimonu.

Boban

gule, nemaš pravo na ovom forumu da pominješ neke ljude; ni direktno, niti u prenosnom značenju.
Vrlo dobro znaš to. Sledeći put kada to uradiš, jednostavno ćeš biti ubrisan.
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Ghoul

ne znam to.
kad si mi to reko? gde?
ko su ti ljudi koje ne smem da pominjem?
zašto?

osim toga, ako ti se baš tolko usladilo, banuj me opet.

Meho Krljic

Popboks ponovo počeo da objavljuje prikaze novih izdanja  :lol:  Nebojša opričao Štutgart Onlajn, Džindžer je časno primio metak u prsa i odradio Massima Savića, a izvesni Uroš je štedro pohvalio Bolesnu štenad koju su ovde i drugi (s razlogom) hvalili.

Джон Рейнольдс

Чак је и избор речи сличан.  xcheers
America can't protect you, Allah can't protect you... And the KGB is everywhere.

#Τζούτσε

Meho Krljic

Pa, teško je o BŠ pisati na drugi način, rekao bih... Sad da vidimo mogu li oni da postignu makar pola popularnosti SARS-a (Hint: ne mogu).

Meho Krljic

Pošto Popboks sada forsira komercijalniji sadržaj, Jor je, recimo pisao o Crvenoj Jabuci, Džindžer o Anteu Perkoviću i njegovoj knjizi (dobro, to baš nije neka komercijala), Kunac intevjuisao Deksu Pantelejskog, a izvesni Uroš pisao o novom albumu Riblje Čorbe koji je snimak koncerta iz 1985. godine. Čojs kvout:

Posebno je zapanjujuća "antipederska" tirada kojom se nastup otvara uz najavu Draga ne budi peder kao antipederske pesme (sa sve nabrajanjem poznatih homoseksualaca na svetskoj estradi i pohvalom svesnoj omladini što na radnoj akciji gaji isključivo zdrave muško-ženske odnose), a koja podseća da se neke stvari u Srbiji menjaju teže nego što bismo očekivali.

Ghoul

Quote from: Meho Krljic on 26-04-2012, 20:44:35
Pošto Popboks sada forsira komercijalniji sadržaj...

auh, znači definitivno odoše dani kad je popboks forsirao alternativu i ezoteriju?  :cry:

Meho Krljic

Pa, nova uprava ima drugačije prioritete... Za sada ima nekakvog balansa - malo Crvena Jabuka, malo Goribor (i ranije je Popboks imao izlete u mejnstrim ali sada su da kažemo jačiji), ali videćemo za mesec-dva kako će to izgledati. Prosto ne mogu da verujem da publiku Crvene Jabuke mnogo zanima Popboks ali mene zanima da vidim kako će to sve izgledati. Mogu da otkrijem da su naredna dva albuma koje pišem više po meri nekog, da kažemo "pravog" Popboksa od ove Riblje Čorbe...

Alex

Na Popboksu nisu čuli za Donu Samer? (Da je postojala.)

Meho Krljic

Ma, čuli su, ali nema tu (još uvek?) mnogo infrastrukture.

Mme Chauchat

Jedno pitanje za upućene - zašto se na Popboksu trenutno koristi netranskribovano pisanje stranih imena?

Nightflier

Uvek se i koristilo. Dok sam ja pisao tekstove, obrazloženje je bilo da se to radi zbog čitalaca iz Hrvatske i ostalih ex-srpskih zemalja.
Sebarsko je da budu gladni.
First 666

Mme Chauchat

Kako uvek? Letimičan pregled rubrike za knjige http://www.popboks.com/rubrika.php?ID=11 pokazuje da su imena pisaca uredno transkribovana. A u rubrici za film - nisu.

Nightflier

Valjda im je procena da rubriku o knjigama manje čitaju Zapadni Srbi. I guess. Ako se dobro sećam, ono nekoliko prikaza koje sam ja pisao bili su bez transkripcije. Doduše,  ja sam u tekstu transkribovao, a šta su oni posle radili - nije me previše zanimalo. Meho mi je bio urednik, pa će se možda on bolje sećati tih davnih dana. :)
Sebarsko je da budu gladni.
First 666