• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Kada će Beli Put štampati stripove ćirilicom

Started by zstefanovic, 29-09-2007, 13:44:54

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

zstefanovic

Да сад не коментаришем ваше личне укусе поводом језичко-писмених стандарда, само бих поменуо оно што ја зовем компромис... По мом мишљењу, Бели пут треба да пређе на ћирилицу и ијекавицу, и сви би били задовољни.  :lol: (Ако има интереса, онда да пушта и латинично ијекавско издање.)

Што се Метабарона тиче, насловнице су одличне, али за мој укус и даље имају проблем логотипа: "пластични" ефекти на словима скидају за једну класу врло интелигентан концепт дизајна и коначни утисак.

Што се тиче насловнице Торгала, ни ја нисам одушевљен, ако је уопште битно... (А ако није битно, што си постовао?) Али мислим да знам узрок који је убио намеравани ефекат: црвена слова "Торгал" опет снижавају утисак својом пластичношћу, а морала би имати текстуру и боју из природе; а и Торгалов портрет из истих разлога (текстура/цреж и сивкаста боја) убија спектакуларност колорних илустрација и мозаичне композиције.

Замените портрет и слова "архаичнијим" верзијама и приближићете се оном шта сте хтели.

Успут: човек се не зове Грегор; у нашем преводу може бити или Гжегож или Григорије. А колико знам, Хам се изговара без "е" на крају.

Ето, ваљда је било од користи.
Свест је екран. Време је тачка. Рат је наслеђен. [,,Веригаши"]

Boban

Ekavica je evolutivni naslednik ijekavice; po svemu primerena današnjem čoveku.
Ćirilica je izgubila bitku s latinicom i mi joj želimo srećne penzionerske dane.
O ostalom može da se razgovara...
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

zstefanovic

Quote from: "Boban"Ekavica je evolutivni naslednik ijekavice; po svemu primerena današnjem čoveku.

Уа, довољно ти је што си се родио у Београду па да издаш ђедовски дијалекат! Па да ли знаш да су ти Лајковац и Лазаревац границе ијеквског и екавског. (Границе између Илира и Панона, успут, па ти размисли...) Ал, чекај кад те ухватим ових дана да те дељем по питању оне историје језика.

Quote from: "Boban"Ćirilica je izgubila bitku s latinicom i mi joj želimo srećne penzionerske dane.

Заједно ћемо гледати моменат спуштања на Марс... Мени је дилема само који ће фонт употребити за име брода  :D

А ти живиш под стакленим звоном.

Никад није била већа продукција ћирилице у историји. На ТВ-у 90% свих нових филмова се искључиво приказује на ћирилици, три четвртине тиража свих новина је такво, 90% дигиталног издаваштва, вероватно преко 70% свих продатих тиража књига (рачунам и уџбенике, лектиру, црквена издања, науку)... Значи, још мало да се почисте џепови отпора (рекламне агенције и робне декларације), па ће све лећи на своје место.

И какав је то фашистички став да се одрекнемо ћирилице? Ја први све што сам радио у животу, пуштао сам и ћирилицом и латиницом, само да људи не би били ускраћени за информацију (не волим затварање у торове, верујем у појединца), а волим и арабицу (матуфицу), руне, грчко и хебрејско писмо... Па ваљда је информација важнија од форме?

Али то не значи да ћу тек тако лако одсећи 1000 година писане традиције, читав један огроман мемофонд културе.

Quote from: "Boban"O ostalom može da se razgovara...

Волим те кад те ухватим у "опуштено, опуштено" расположењу.

Ћераћемо се још.

И пребаци ово на посебан топик, да не разблажујемо дискусију о издањима...

zstefanovic

Хммм, видим сад наслов топика... Немам ја много илузија шта ћете урадити, али не могу да ти опишем који инат је твој безразложни инат пробудио у мени.

Сматрај се изазваним у следећим деценијама.

А и нешто ћутиш на ово око Марса... :)

Boban

ti si prvi počeo.
ja sam nedužno pravio reklame na ćirilici 1986. godine i planirao knjige štampane tim pismom kada su mi se ljudi poput ABNa i tebe navalili na grbaču sa ultimativnim zahtevima da se mora preći na ćirilicu i ogadili mi je do koske.

zstefanovic

Quote from: "Boban"ti si prvi počeo.

Нисам ја први почео, него други чланови на топику о Торгалу. Ја сам само предложио здрав компромис :)

Quote from: "Boban"ja sam nedužno pravio reklame na ćirilici 1986. godine i planirao knjige štampane tim pismom kada su mi se ljudi poput ABNa i tebe navalili na grbaču sa ultimativnim zahtevima da se mora preći na ćirilicu i ogadili mi je do koske.

Већ сам чуо те изговоре. Звучиш као О. Џеј Симпсон.

Никад ти нећеш ући у лектиру за пети разред, да ти ја кажем.

Meho Krljic

Da se razumemo, ja sam fan ćirilice i voleo bih da su neka od izdanja BP na istoj ali ako Beli Put namerava da se prodaje i po Hrvatskama, Bosnama i Slovenijama, a namerava, nekako je neprobitačno raditi ćirilično izdanje. No?

zstefanovic

Quote from: "Meho Krljic"Da se razumemo, ja sam fan ćirilice i voleo bih da su neka od izdanja BP na istoj ali ako Beli Put namerava da se prodaje i po Hrvatskama, Bosnama i Slovenijama, a namerava, nekako je neprobitačno raditi ćirilično izdanje. No?

Пази, ако су у питању продаја које десетине примерака неког издања у Хрватској, онда је свеједно јер ће их ионако купити писмени и културни људи, којима је ћирилица најмањи проблем.

Ако је у питању 1.000 нечега што ће се продати у Хрватској, онда треба за десет минута конвертовати у Индизајну све у латиницу, дати Мацану да избруси онако добру лектуру и печатати црни пролаз као засебно хрваћанско издање. И сви ће бити пресрећни.

Али Хрватска још нема дистрибуцију за 1.000 тврдокориченог стрипског било чега, чак ни за 500 (ван откупа библиотека), тако да хрваћанска локализација ове године нема смисла. Мене чуди и како много веће тржиште, Србија, успева у условима да прода на хиљаде луксузних Хогара и 300....

Али за пар година ће ћирилизација/латинизација опет бити нормална узајамна пракса.

Па нису били будале они од пре Другог светског рата што су тако радили и у Београду и у Загребу: ћирилица, латиница, мађарски, словеначки. Само кад је имао ко да купи.

Што Бели пут буде био јачи (а биће), све више ће бити третиран као културни фактор и притискан да уведе и ту ситницу са писмом. :)

Наравно, ово се ми мало хипотетички играмо, него хоћу Бобану да покажем да нема табу-тема.

И да... Ја купујем мени драже издање, а не по географији, да не буде да србујем на ситницима.

Све је то наше, да ја теби кажем  :D

Meho Krljic

Ma sve je to naše, jer smo mi kojekakvi frikovi & gikovi. Ali ovde ipak pričamo o masovnijoj prodaji. Dakle o casual publici.

Isto tako, neka me Boban ispravi, jer pričam po osećaju, ali mislim da se trenutno ne radi ni o nekoliko desetina ni o hiljadu komada nego baš negde između, o možda 100 ili 150 komada, dakle, ni tamo ni vamo. Cenim da bi ćirilično-only izdanje oborilo cifru na 20-30 komada.

Isto isto tako, mislim da je što se tiče stripa, tržište u Hrvatskoj u ovom momentu daleko veće nego u Srbiji. Kažem u ovom momentu, ne potencijalno, a ne pričam napamet, upravo sam utrošio nekoliko sati pričajući sa jednim od najvećih strip izdavača na ovim prostorima.. To će se verovatno menjati u godinama koje dolaze, ali sada, u ovom momentu hrvatsko tržište po svemu deluje jače i veće.

Boban

Quote from: "Meho Krljic"ali sada, u ovom momentu hrvatsko tržište po svemu deluje jače i veće.

Pa ako pričaš sa Hrvatom koji štampa na hrvatskom i prodaje na tri mesta u Srbiji naravno da njemu izgleda da se više proda u Hrvatskoj i da je tržište tamo veće.

Quote from: "zstefanovic"Наравно, ово се ми мало хипотетички играмо, него хоћу Бобану да покажем да нема табу-тема.

Moj otac možda nikada nije naučio da piše ćirilicu.
Njegov otac verovatno nije ni znao da postoji ćirilica na svetu.
A Srbi smo, odvajkada, bez primesa i ostatka.
Nema povratka, nema predaje, nema oprosta.

zstefanovic

Quote from: "Boban"Moj otac možda nikada nije naučio da piše ćirilicu.
Njegov otac verovatno nije ni znao da postoji ćirilica na svetu.

...рече нам човек пореклом из града у којем се латиница први пут појавила са аустро-угарском анексијом.

И одувек су Срби имали најмање два писма.

Него је ово питање локалног стандарда и ко хоће да буде озбиљан издавач може ићи народу уз длаку или низ длаку. Слободно тржиште...

Чак ти је и мој мухамедански брат, Мехмед Мехо Крљић, стидљиво скренуо пажњу шта би он волео, па ти види како се чује хук гомиле у позадини, који ти до сад ниси примећивао...

Meho Krljic

Pazi, pričam više o tome koliko izdanja tamo postoji, o funkcionalnijoj distributerskoj mreži i o, koliko mogu da razaberem, normalnijoj politici poslovanja svih uključenih, od izdavača (veliki obrt, mali profit), preko štampara koji poštuju rokove i zadate parametre (i ne kradu) do kioska koji su uredniji u izveštavanju i plaćanju itd.

zstefanovic

Quote from: "Meho Krljic"Isto isto tako, mislim da je što se tiče stripa, tržište u Hrvatskoj u ovom momentu daleko veće nego u Srbiji. Kažem u ovom momentu, ne potencijalno, a ne pričam napamet, upravo sam utrošio nekoliko sati pričajući sa jednim od najvećih strip izdavača na ovim prostorima.. To će se verovatno menjati u godinama koje dolaze, ali sada, u ovom momentu hrvatsko tržište po svemu deluje jače i veće.

Пази, ја сам сад у Макарској био са већином њих и видео ствари да би ти се срце твоје мехко мухамеданско поцепало. :)

Да није откупа 350 примерака библиотекама и 100 фанова који купују у три књижаре, не би било ничега страног луксузнијег. Оно што је добро јесте одређена виталност хрваћанске ауторске сцене, али не видим још праву симбиозу њих и издавача.

Екс-ју тржиште се мора укрупнити иначе нема посла ни за једног већег издавача у већини република. Србија је због величине тржишта неки  изузетак, али још нема своју већу књижарску дистрибуцију.

Видећемо... Мислим да ће 2008. бити година изненађења. Добрих за читаоце.

markos

Quote from: "zstefanovic"
Ако је у питању 1.000 нечега што ће се продати у Хрватској, онда треба за десет минута конвертовати у Индизајну све у латиницу, дати Мацану да избруси онако добру лектуру и печатати црни пролаз као засебно хрваћанско издање. И сви ће бити пресрећни.
Citas mi misli:)

zstefanovic

Quote from: "marko"Citas mi misli:)

Па наравно, ја сам један ме(х)кан и добродушан човек, који гледа да сви буду чисти, суви, повијени и нахрањени... :)

markos

Да није откупа 350 примерака библиотекама и 100 фанова који купују у три књижаре, не би било ничега страног луксузнијег. Оно што је добро јесте одређена виталност хрваћанске ауторске сцене, али не видим још праву симбиозу њих и издавача.
350 primjeraka u knjiznice? Nema sanse. Od mojih izdanja, rekord drže prvih 6 Ken Parkera sa 60 primjeraka. Sve drugo bitno nize.

Екс-ју тржиште се мора укрупнити иначе нема посла ни за једног већег издавача у већини република. Србија је због величине тржишта неки  изузетак, али још нема своју већу књижарску дистрибуцију.

Видећемо... Мислим да ће 2008. бити година изненађења. Добрих за читаоце.
Srbija, za razliku od Hrvatske, IMA knjizarsku distrubucija.

markos

Quote from: "Meho Krljic"Pazi, pričam više o tome koliko izdanja tamo postoji, o funkcionalnijoj distributerskoj mreži i o, koliko mogu da razaberem, normalnijoj politici poslovanja svih uključenih, od izdavača (veliki obrt, mali profit), preko štampara koji poštuju rokove i zadate parametre (i ne kradu) do kioska koji su uredniji u izveštavanju i plaćanju itd.
To vrijedi za kioske. Za strip-albume i njihovu distribuciju, stvari su puno gore.

zstefanovic

Quote from: "marko"350 primjeraka u knjiznice? Nema sanse. Od mojih izdanja, rekord drže prvih 6 Ken Parkera sa 60 primjeraka. Sve drugo bitno nize.

Значи био сам преоптимистичан. А толико ми се свидело то код вас са библиотекама, да је ово хладан туш.

Шта ћеш... Трава и манекенке су увек зеленије у суседовој башти.  :D

Quote from: "zstefanovic"Srbija, za razliku od Hrvatske, IMA knjizarsku distrubucija.

Да, развија се, као нешто. Али је још далеко од довољног. 2000 до 4000 продатих примерака по албуму би морао бити неки средњорочни циљ да би ово био стабилан бизнис.

Али то подразумева већи број продајних места, јачу пропаганду, кредитирање купаца за целе едиције итд.

По мојој грубој лаичкој процени, тек прва трећина читавог подухвата је завршена.

markos

Quote from: "marko"350 primjeraka u knjiznice? Nema sanse. Od mojih izdanja, rekord drže prvih 6 Ken Parkera sa 60 primjeraka. Sve drugo bitno nize.

Значи био сам преоптимистичан. А толико ми се свидело то код вас са библиотекама, да је ово хладан туш.

Шта ћеш... Трава и манекенке су увек зеленије у суседовој башти.  :D
Doduse, imas dva nivoa otkupa za knjiznice. Prvi nivo je da das svoja izdanja distributeru koji to nudi knjiznicama i onda neka baba u Strizivojni, Novoj Gradisci i Imotskom, dakle u svakoj knjiznici ponaosob, odlučuje o tome da li to njima treba ili ne. Jasno ti je da je strip tu unaprijed izgubio bitku. Pogotovo ako nije djecji. To sto ce ta ista baba kupiti po 10 primjeraka Danielle Steel i slicnih sranja, nema veze, strip je sund za djecu i njima to ne treba.

Drugi nivo je da das knjige na otkup ministarstvu kulture. Onda oni odlucuju sto je od krucijalne vaznosti za hrvatsku kulturu i sto ce otkupiti ili ne. Ono sto je tu dobro je sto ga oni otkupljuju po PUNOJ cijeni (u prvoj varijanti ti distributeri uzmu 50%). I tu strip, naravno, gubi bitku, ali nesto se provuce. Meni jos ne, ali ne smije se gubiti nadu. No, ono sto se provuce onda, u najboljem slucaju moze doci do nekih 150-200 komada (ako racunas da u drugom otkupu 1 primjerak ustvari vrijedi za dva).
Ako te zanimaju konkretne brojke, kao i sto se to smatra vaznim za hrvatski kulturni interes , pogledaj:
http://www.min-kulture.hr/default.aspx?id=3131 (2007)
http://www.min-kulture.hr/default.aspx?id=404 (2006)
http://209.85.135.104/search?q=cache:mwDP3Rzb4_kJ:www.min-kulture.hr/default.aspx%3Fid%3D1864+otkup+knjiga+2005&hl=hr&ct=clnk&cd=1&gl=hr&client=firefox-a (2005)
http://209.85.135.104/search?q=cache:vs9j7FpfIDkJ:www.min-kulture.hr/default.aspx%3Fid%3D1868+otkup+knjiga+2004&hl=hr&ct=clnk&cd=1&gl=hr&client=firefox-a
(2004)
http://209.85.135.104/search?q=cache:tQ3R_EbaR_YJ:www.min-kulture.hr/default.aspx%3Fid%3D1867+otkup+knjiga+2003&hl=hr&ct=clnk&cd=2&gl=hr&client=firefox-a
(2003)

Quote from: "marko"Srbija, za razliku od Hrvatske, IMA knjizarsku distrubucija.

Да, развија се, као нешто. Али је још далеко од довољног. 2000 до 4000 продатих примерака по албуму би морао бити неки средњорочни циљ да би ово био стабилан бизнис.

Али то подразумева већи број продајних места, јачу пропаганду, кредитирање купаца за целе едиције итд.

По мојој грубој лаичкој процени, тек прва трећина читавог подухвата је завршена.
2000 komada se meni cini tako nestvarnom cifrom. Vidjet cemo sto ce tu biti u buducnosti. BP svakako djeluje obecavajuce.

zstefanovic

Quote from: "marko"Doduse, imas dva nivoa otkupa za knjiznice.

Е, супер су ти ови подаци, нарочито кад се упореде са овим нашим србијанским аламанима...

Quote from: "marko"2000 komada se meni cini tako nestvarnom cifrom. Vidjet cemo sto ce tu biti u buducnosti. BP svakako djeluje obecavajuce.

Колико знам из потпуно неформалних процена (није званично из редакције), има један пројекат Белог пута који је негде око 4.000 (и то издање за које ја никад не бих рекао да ће се тако продавати), а спрема се треће издање.

Такође, један овогодишњи није далеко од 2.000 (па ће и ту бити друго издање).

Остали су нешто мање, али се уједначено продају.

Немојте сад сви скакати на мене, јер су ово рекла-казала.

Али је поента следећеа: са добром екс-Ју дистрибуцијом, једнога блиског дана 2.000-4.000 примерака уопште неће бити тако нестварно.

Boban

2000 je donja granica rentabilnosti i uopšte smisla izdavanja.
Jedino takav tiraž obezbeđuje izdavaču nezavisnost i normalno funkcionisanje na duže staze.

darth-vader

mislim da se s ćirilicom samo gubi a ništa se ne dobiva

markos

A cuj, o donjoj granici mozemo pricati, ali kao sto rekoh....2000 mi djeluje neostvarivo. Jasno mi ej da je BP to ostvario s nekim naslovima, ali, Hrvatska je jedno, a Srbija drugo.

Boban

Gledaj, Markose, tržište knjigama u Hrvatskoj je na finansijskom bruto nivou svih izdanja tri puta veće od onog u Srbiji.
Ako ti kao najosobeniji izdavač na ovim prostorima ne veruješ u svoje knjige da mogu dostići tričavih 2000 kako očekuješ da će se to ikada ostvariti.
Moraš imati san, makar potpuno nerelan.
Realan čovek se prilagođava okolnostima; irealni idealista pokušava da izmeni okolnosti u skladu sa svojim potrebama. Zbog toga su idealisti autori svih inovacija.

Man Of Steel

Quote from: "Boban"Gledaj, Markose, tržište knjigama u Hrvatskoj je na finansijskom bruto nivou svih izdanja tri puta veće od onog u Srbiji.
Ako ti kao najosobeniji izdavač na ovim prostorima ne veruješ u svoje knjige da mogu dostići tričavih 2000 kako očekuješ da će se to ikada ostvariti.
Realan čovek se prilagođava okolnostima; irealni idealista pokušava da izmeni okolnosti u skladu sa svojim potrebama. Zbog toga su idealisti autori svih inovacija.
Da ali opet mora naci neku sredinu. Ako bi sve podredio nerealnom snu sta je onda uradio? Postao jos jedan sanjar. Slazem se da treba imati viziju ali ne u stilu 'eh kada bi ja...' vec ici sa nekom idejom koju je trenutno tesko ostvariti ali u nekom doglednom periodu da. Samo se tako moze obstati i sta vise napredovati na nasem trzistu.
When ever you need hard center i will be there

Man Of Steel

Quote from: "darth-vader"mislim da se s ćirilicom samo gubi a ništa se ne dobiva
pa nisi u pravu dobija se samo glavobolja.
Populacija sposobna da cita cirilicom izuetno je mala u odnosu na cirilicu. A niko ne kaze da i oni koji koriste latinicu ne umeju da citaju cirilicu. Oni to jednostavno NECE! Na nama ostaje da se prilagodjavamo uslovima po ceni bacanja naseg izvornog pisma u drugi plan...

zstefanovic

Quote from: "marko"ali, Hrvatska je jedno, a Srbija drugo.

Ма има да направимо једно. Само ако народне масе то траже  :D

zstefanovic

Quote from: "Boban"Gledaj, Markose, tržište knjigama u Hrvatskoj je na finansijskom bruto nivou svih izdanja tri puta veće od onog u Srbiji.

Потписујем свако слово. Амен.

zstefanovic

Quote from: "Man Of Steel"
Quote from: "darth-vader"mislim da se s ćirilicom samo gubi a ništa se ne dobiva
pa nisi u pravu dobija se samo glavobolja.
Populacija sposobna da cita cirilicom izuetno je mala u odnosu na cirilicu. A niko ne kaze da i oni koji koriste latinicu ne umeju da citaju cirilicu. Oni to jednostavno NECE! Na nama ostaje da se prilagodjavamo uslovima po ceni bacanja naseg izvornog pisma u drugi plan...

Е, момци, ћирилица је део хрватске културе, колико је и латиница део српске. Капирате...?

Друго, ако ћемо тржишно гледано, то што ће 20-30 људи мање у окружењу купити ћирилично издање  јесте кап у мору потенцијалних читалаца у самој Србији/српским земљама ;) и захваљујући друштвеној-културној подршци, која се може постићи праћењем културних стандарда. Што се мене тиче, близу сам Мацановог става: ако има тржишног интереса и читалаца, локализујте колико вам је воља на које хоћете писмо и наречје. Све је то исти језик...

Треће, ово је моја и Бобанова интерна зајебанција да кињимо један другога око писма и наречја, а не званични форум Белог пута. Значи немојте схватати преозбиљно.

И ко каже да БП неће издавати стрипове на ћирилици? Знам бар за једно такво издање које се спрема (домаћи аутор).

Дакле, све је ОК.

markos

Ne znam, ja sam uvijek imao dojam da je u Srbiji kultura citanja puno razvijenija. Sad, tri put vece trziste mogu objasniti jedino xy puta vecim cijenama knjiga kod nas nego kod vas i velikim drzavnim otkupom. Mada, nisam bas prava osoba za davanje procjena o izdavastvu.

Ja sam prilicno sklon idealizmu i snivanju, samim tim je i otreznjenje ili budjenje svaki put bolnije. Nije da nemam san, imam ga i poprilicno je realan - hocu zavrsiti Kena, hocu da mi Orka dogura barem do broja 20, hocu objaviti sto vise spanjolsko/argentinskih remek djela za koje je ovdje culo 11 ljudi. Ali sad, da sve to prodam u 2000 primjeraka... U situaciji gdje mi se bestseller proda u 250... mozda bi mi bas trebao neki ne-sanjar, netko vrlo realan, spretan i sposoban trgovac da uspije u tome. Ja, ovakav kakav sam, ne mogu ni sanjati o tome, a kamoli to ostvariti.

jaki Thor

Marko,čuo sam da ćeš izdavati Kena na glagoljici. :wink:
Neka živi plemeniti Odin!Dok on živi,živjet će
i besmrtni Asgard!Jer njemu pripada svijet, on je naša volja,naš put i naša moć!

Man Of Steel

Е, момци, ћирилица је део хрватске културе, колико је и латиница део српске. Капирате...?

Друго, ако ћемо тржишно гледано, то што ће 20-30 људи мање у окружењу купити ћирилично издање  јесте кап у мору потенцијалних читалаца у самој Србији/српским земљама ;) и захваљујући друштвеној-културној подршци, која се може постићи праћењем културних стандарда. Што се мене тиче, близу сам Мацановог става: ако има тржишног интереса и читалаца, локализујте колико вам је воља на које хоћете писмо и наречје. Све је то исти језик...

Треће, ово је моја и Бобанова интерна зајебанција да кињимо један другога око писма и наречја, а не званични форум Белог пута. Значи немојте схватати преозбиљно.

И ко каже да БП неће издавати стрипове на ћирилици? Знам бар за једно такво издање које се спрема (домаћи аутор).

Дакле, све је ОК.
Jeste deo kulture hrvata ali sta se moze kada oni taj deo zdusno odbacuju... Objasni im i jos ih nateraj da citaju na bratskom im pismu... Znam razumne ljude kojima to nebi smetalo ali i mnogo njih koji bi bi pre sebi oci vadili nego da citaju "ćetnička sranja". Tu se nista nemoze...

zstefanovic

Quote from: "marko"Ne znam, ja sam uvijek imao dojam da je u Srbiji kultura citanja puno razvijenija. Sad, tri put vece trziste mogu objasniti jedino xy puta vecim cijenama knjiga kod nas nego kod vas i velikim drzavnim otkupom. Mada, nisam bas prava osoba za davanje procjena o izdavastvu.

Немам при руци егзактне податке, али слутим да си близу истине.

Quote from: "marko"Ja sam prilicno sklon idealizmu i snivanju, samim tim je i otreznjenje ili budjenje svaki put bolnije. Nije da nemam san, imam ga i poprilicno je realan - hocu zavrsiti Kena, hocu da mi Orka dogura barem do broja 20, hocu objaviti sto vise spanjolsko/argentinskih remek djela za koje je ovdje culo 11 ljudi. Ali sad, da sve to prodam u 2000 primjeraka...

Марко, Фибра је у својој културној класи беспрекорна. Ти имаш техничке проблеме пласмана, а не концепцијски проблем.

QuoteU situaciji gdje mi se bestseller proda u 250... mozda bi mi bas trebao neki ne-sanjar, netko vrlo realan, spretan i sposoban trgovac da uspije u tome. Ja, ovakav kakav sam, ne mogu ni sanjati o tome, a kamoli to ostvariti.

Мерџуј се са Белим путем  :D

zstefanovic

Quote from: "Man Of Steel"Jeste deo kulture hrvata ali sta se moze kada oni taj deo zdusno odbacuju... Objasni im i jos ih nateraj da citaju na bratskom im pismu... Znam razumne ljude kojima to nebi smetalo ali i mnogo njih koji bi bi pre sebi oci vadili nego da citaju "ćetnička sranja". Tu se nista nemoze...

Ајде да не калкулишемо бројкама оних који "неће".  Ми овде причамо о публици коју занима уметност и медијум стрипа, а не формални детаљ као што је то наречје и писмо.

Оно што ваља, купићу и са жигом "Републике Косова".

zstefanovic

Quote from: "jaki Thor"Marko,čuo sam da ćeš izdavati Kena na glagoljici. :wink:

Само угластој?

Марко, ајде да ти продам фору за мини бестселер:

Штампај угластом глагољицом интеграл "Ћирила и Метода" (за клинце: сценариста Дубравко Хорватић, цртеж Радован Девлић, колор Игор Кордеј).

Рекламирај га као први такав (глагољски) стрип у историји словенских култура.

Чисто сумњам да ће хрваћанско Министарство просвете одбити да купи цео тираж као наставно помагало...

А ако буде и на округлој глагољици, можеш продати и Бугарима.

Ако то постигнеш, плати ме као саветника :)

П. С.
(То је мени прилично драг стрип, упркос наглашене псеудоисторијске пропаганде коју је тад фурала "Кршћанска садашњост". Препоручујем свима.)

Man Of Steel

Ајде да не калкулишемо бројкама оних који "неће".  Ми овде причамо о публици коју занима уметност и медијум стрипа, а не формални детаљ као што је то наречје и писмо.

Оно што ваља, купићу и са жигом "Републике Косова".

Tako pricaju razumni ljudi i ja bih isto postupio. Ali ima i onih koji za inat nece da kupe strip zbog pisama ali se slazem da su malobrojni i da ih treba zanemariti.

Axle Munshine

ZStefanovic

Дакле, све је ОК.

Vidi,vidi,zanimljivo bre Zorance,aha...znas ti mnogo vise od ovoga,ajde pevaj ako smes,he,he... :wink:
...Du hast mich...ich hasse dich...sagt Rammstein...

No Dice

Pa to svi znaju, u pitanju je Dikan... :roll:

Boban

Ne znam samo otkud umišljaj da će Dikan ići na ćirilici?

zstefanovic

Quote from: "Boban"Ne znam samo otkud umišljaj da će Dikan ići na ćirilici?

Рекао ми уредник издања  :D

zstefanovic

Еј, Марко, поводом Ćirila & Metoda...

Ако је наставно помагало, онда су у питању десетине хиљада примерака, што може да буде и која стотина хиљада евра промета...

Потенцијално, то је напродаванији стрип у Хрватској  и решење за све Фибрине проблеме... :)

Сети се овог дана кад ми будеш писао чек...

Man Of Steel

Pa ako on ne ide ko bi onda mogao da ide!? :shock:

zstefanovic

То ти кажем. Па ви видите како је мени живети с њим.

Man Of Steel

То ти кажем. Па ви видите како је мени живети с њим.
Sad vidim... :shock:

zstefanovic

Мораћу да почнем да послујем са Загребом, тамо ме стварно много више поштују и воле.

Mica Milovanovic

QuoteМораћу да почнем да послујем са Загребом, тамо ме стварно много више поштују и воле
.

Zato što te ne razumeju pošto pišeš ćirilicom  :D
Mica

zstefanovic

Quote from: "Mica Milovanovic"
QuoteМораћу да почнем да послујем са Загребом, тамо ме стварно много више поштују и воле
.

:lol: Touche!

Свака час', Мићо. Срећом, уверио сам се у супротно. Читају људи к'о срећни и питају има ли још...

Man Of Steel

Quote from: "Mica Milovanovic"

Eto resena misterija u tili cas! :lol:
A i kada ga razumeju prave se nepismenima! :wink:

EKSTREMISTA

Оно што ваља, купићу и са жигом "Републике Косова".[/quote]

Man Of Steel:

"Tako pricaju razumni ljudi i ja bih isto postupio. Ali ima i onih koji za inat nece da kupe strip zbog pisama ali se slazem da su malobrojni i da ih treba zanemariti."

E pa zato oni imaju državu a mi ne.
Bobanov pokušaj da plasira izdanja Belog puta na ćirilici na tamošnje hrvatsko tržište bio bi ne samo ekonomski promašaj zbog bojkota već bi i izazvao politički potres u bilateralnim odnosima dve države već uzdrmanim presudama vukovarskoj trojci,jer bi i Sanader a i njihov ministar naobrazbe(to je onaj što je sedeo u prvom redu na Tomsonovom koncertu)uputili prosvjede našem državnom vrhu "zaprepašteni još jednom srbijanskom provokacijom u ovako osjetljivom političkom trenutku".
Зло се трпи због страха од још горег зла,стога пук гунђа,али најчешће немушто.И трпи батине.

Лутајући Бокељ

Bilja

Bilja
----------------------------------------@