• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Horor for kids

Started by GeeLane, 24-04-2003, 01:36:26

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

GeeLane

Znate li kako se zavrsava Pepeljuga?
Doslovce ovako:

Kad je trebalo da se odrzi svadba, dodjose obe neiskrene sestre da se ulaguju, i kao bajagi, da ucestvuju u njenoj sreci. A kad mladenci podjose u crkvu, starija se nadje sa desne, a mladja sa leve strane; tad golubovi svakoj iskopase po jedno oko. Zatim, kad su izlazili, starija stade sa leve, a mladja sa desne strane; golubovi tad iskopase svakoj i drugo oko.

A kako je kaznjena zla Snezanina maceha? Evo kako se provela kad je dosla na pastorkinu svadbu:

...medjutim, vec su na uzareni ugalj bile stavljene gvozdene papuce, te ih masicama donesose u dvoranu i stavise pred nju. Ona je morala da te usijane papuce nazuje i u njima igra sve dok mrtva nije pala na zemlju.

A u izvesnoj Guscarici, evo sta je kazna za zlu sluzavku koja je htela da prevarom dodje na mesto nesrecne kraljevne:

Ta ne zasluzuje nista bolje no da je potpuno svuku i stave u bure koje je iznutra okovano siljatim ekserima, a u koje su upregnuta dva belca koji ce vuci bure ulicom sve dok ona ne izdahne.

Ovo sve je iz knjige "Najlepse (sic!) bajke brace Grim"; pa se ja nesto pitam, mogu li vec da predjem na Stivena Kinga ili Klajva Barkera za laku noc sitnoj decici?

Truba

vidim da si izašla iz anonimnosti

BRAVO
Najjači forum na kojem se osjećam kao kod kuće i gdje uvijek mogu reći što mislim bez posljedica, mada ipak ne bih trebao mnogo pričati...

Lurd

Ah, "decije" bajke! Najkrvavija i najsurovija mesta na planeti. Nisu samo ti krajevi takvi, mnogo je tu detalja zastrasujuce samo kada covek malo odraste i stekne "aparat" za potpuno shvatanje onoga sto je tu napisano.

Moja knjiga iz detinjstva bila je "Jan Bibijan", gde decak iscupa djavolu rep, pa mu ovaj glavu zameni glavom od blata, pa se posle Jan spusta u pakao. Mnogo sam se plasio i uzivao, ali ako se plasis za svoju decu, nemoj: vecina ljudi sa ovog foruma se kao mala plasila prica, knjiga i filmova pa smo svi izrasli u zdrave ljude koji vole umetnost. Zdrave i prave, a nadasve normalne...MHUAHAHAHAHAHA!!!!!!!!
My trees...They have withered and died just like me.

GeeLane

Ah, Jan Bibijan i djavolak, kako ono bese, Fjut??? Secam se te knjige, i meni je svojevremeno bila jedna od omiljenih, well, reklo bi se da ni meni nista ne fali  :?:

Lurd

Quote from: "GeeLane"well, reklo bi se da ni meni nista ne fali  :?:

Reklo bi se. Nego, vec je jedan sat - uzeo/la si lek? :wink:

A jel zna neko ovde sta je jos pisao taj pisac, kako bese? Elin Pelin?
My trees...They have withered and died just like me.

taurus-jor

Joj što volim bajke braće Grim!
Čist horor!

Eno, čak je snimljena i horor verzija (back to the roots!) Snežane, sa Sigurni Viver u ulozio maćehe. Izuzetno uspeo film!
Teško je jesti govna a nemati iluzije.

http://godineumagli.blogspot.com

SANdMAN

bajke su prvobitno i smisljane da zastrase a ne zabave decu i kao takve preteca su horora. probaj da nadjes verzije charlesa perraulta (originalne, neomeksane), njegove su preteca grimovih i bar za tri nijanse jezivije...

Bilja

Ja sam uvek kao dete mrzela Andersenove bajke (neka mi oprosti casni pokojni pisac i njegovi obozavatelji) jer su mu bajke skoro uvek imale nesrecan kraj i bile jaaaako ali jako depresivne.   :cry:
Ima li taj covek ijednu srecnu i veselu pricu?
Bilja
----------------------------------------@

Bilja

UZgred, probajte da nadjete MUZEUSOVE bajke (ceske). Imam (tj ne bas ja vec u porodici) njegovu knjigu bajki jos iz 50-tih godina stampanu (ehm) i sa fantasticnim ilustracijama. Jesu pomalo surove bajke ali ne da su dobre, cak i za odrasle jos vise.
Bilja
----------------------------------------@

Ghoul

Tačnije rečeno, 'određena priča odista može pobuditi strahovanja kod neke dece, ali kad se bolje upoznaju sa bajkama, zastrašujući aspekti kao da iščezavaju, dok sve više preovladavaju umirujuća svojstva. Prvobitna neugodnost strepnje se onda pretvara u veliko zadovoljstvo zbog uspešnog suočavanja sa strepnjom i zbog njenog savladavanja.' (Bruno Betelhajm, ZNAČENJE BAJKI, str.140)

Izvinite na ovoj intruziji.

On a lighter note, taj fazon sa buretom iznutra načičkanim šiljcima kreativno je upotrebio Herschell Gordon Lewis u 2000 MANIACS.
Pa nek posle neko kaže da horor filmovi, čak i splatteri, nisu nabijeni značenjima i aluzijama...
https://ljudska_splacina.com/

Ghoul

Quote from: "Bilja"Ja sam uvek kao dete mrzela Andersenove bajke (neka mi oprosti casni pokojni pisac i njegovi obozavatelji) jer su mu bajke skoro uvek imale nesrecan kraj i bile jaaaako ali jako depresivne.   :cry:

Pa dobro sad... Kol'ko ljudi, tol'ko ćudi.
Meni su baš iz tog razloga Andersenove bajke najdraže – valjda sam od najranijeg detinjstva preferirao mračne sadržaje u onome što sam čitao i gledao ('oće to tako, kad sa 8 godina jedan od prvih horora koje vidite bude NOĆ VEŠTICA).

Elem, ima taj Andersen jednu genijalnu priču, RUŽIN VILOVNJAK, koja je ulramračna i morbidna, pravi arhetip horora ne zbog 1 ili 2 detalja, kao na kraju prvonavedenih bajki gore, već je cela, od početka do kraja, prožeta saspensom, zločinom, natprirodnim uticajima i mračnom osvetom. Kao, zli brat ubija ljubavnika svoje sestre i odseca mu glavu – ta glava nekako završi u saksiji cveća kraj njenog uzglavlja – zbog toga ona sanja ružne snove (nesvesna da joj je dragi ubijen) – na kraju se saksija razbija i poluraspadnuta glava ispada iz zemlje... Ova priča je bila nešto najstrašnije što sam čitao kao klinac – i vraćao sam joj se bezbroj puta.
Ne zaboravimo da je Andersen stvorio Snežnu kraljicu, Prodavačicu šibica (najdeprimirajućija priča 'za decu' meni poznata) i, beše u nekoj priči, a mrzi me sad da tražim knjigu, nešto sa ogromnim psima sa očima veličine tacni šoljica za kafu, koji hvataju ljude čeljustima, bacaju ih visoko u vazduh tako da se ovi skroz razbiju kad padnu na tlo...
Suvi genije!

Truba

znam da sam ronio suze nakon

prodavačice šibica :cry:  :cry:  :cry:
Najjači forum na kojem se osjećam kao kod kuće i gdje uvijek mogu reći što mislim bez posljedica, mada ipak ne bih trebao mnogo pričati...

Rommel

Quote from: "ghoul"Ne zaboravimo da je Andersen stvorio Snežnu kraljicu, Prodavačicu šibica (najdeprimirajućija priča 'za decu' meni poznata) i, beše u nekoj priči, a mrzi me sad da tražim knjigu, nešto sa ogromnim psima sa očima veličine tacni šoljica za kafu, koji hvataju ljude čeljustima, bacaju ih visoko u vazduh tako da se ovi skroz razbiju kad padnu na tlo...
Suvi genije!
prica sa psima je Kresivo (Tinder-box)
a ako nekog zanima evo i dobrog linka
http://hca.gilead.org.il/#list

Ivan Bevc

a tek one braonkaste knjizice - Ruske bajke, Turske bajke, Iranske bajke, Bajke Inka....to je cist horror fest...citao sam ih i tresao se od straha a djavo perverznosti (E.A. Poe) mi nije dao da prestanem.

jel' neko primetio ucestalost motiva mladog princa koga od zedji spasava nekakva odvratna babetina koja mu daje da pije njenu mokracu?
:(
Teenage crime now fashion's dead
Shoot it up
There goes my love rocket red
Shoot it up

DUNADAN

ovo josh nisam chula :)

a secam se te Pepeljuge koju je GeeLane opisala
koliko se secam, svaka od cerki je, da bi ugurala stopalo u cipelicu, odsekla ili prste ili petu (?!)
grozomorno
Two tears in a bucket, motherfuck it.

eric cartman

A sta mislite o pricama Ivane Brlic-Mazuranic.
E to je Horrrrrrrrrrror bato
Screw you guys I'm goin' home

taurus-jor

More mesečina, bato! :)
Hajde, Jack, podseti nas na gospođu Mažuranić. Toooooliko sam to davno čitao da sam zaboravio o čemu se radi.  :( :cry:

Inače, vidim da bi bilo dobro napraviti zbirku horor bajki. One sa Srednjeg istoka bile bi mega-hit. Jebeš braću Grim i Andersena.

eric cartman

Quote from: "taurus-jor"More mesečina, bato! :)
Hajde, Jack, podseti nas na gospođu Mažuranić. Toooooliko sam to davno čitao da sam zaboravio o čemu se radi.  :( :cry:

Inače, vidim da bi bilo dobro napraviti zbirku horor bajki. One sa Srednjeg istoka bile bi mega-hit. Jebeš braću Grim i Andersena.
Evo brate pa citaj

http://www.borut.com/library/a_brlici.htm
:D Pozdrav

taurus-jor

eric cartman

Bijaše dobar komad puta do onog mjesta, gdje bijahu pčelci. No sva tri brata poznavahu šumske prolaze, zato uđoše sigurno i radosno u šumu. Nego u šumi bijaše još nekud tamno i nemilo, jer sunce još ne bijaše granulo, niti se čule ptice ili zvjerke. Zato postade braći nekako strašno u ovoj tišini, jer se zorom prije sunca rado povlačio šumom sve od krošnje do krošnje, zlobni Bjesomar1, vladar svih šumskih bjesova.

This is what I am talking about  :?

Tex Murphy

Zanimljivo je koliko su danas popularne priče iz Hiljadu i jedne noći (Aladin, Sinbad, Ali-Baba...), u smislu da ih čitaju djeca i sve to, a potpuno je ignorisano okruženje u kojem se sve to dešava (naime, onaj car što mu Šeherezada priča dotične priče pronašao je svoju ženu u krevetu sa svojim slugom (mislim), onda ih je ubio oboje, pa je od tada tražio da mu svake noći dovode djevojku s kojom je spavao i onda je ujutru ubijao. Šeherezada je bila kćerka velikog vezira i doveli su je tek kad je ostala bukvalno posljednja djevojka u zemlji  :evil: ). A osim toga, sam uvod je pun dobrog starog "guraj-vadi", što rekao Aleks De Lardž.
Genetski četnik

Novi smakosvjetovni blog!

Ghoul

Quote from: Душан Гаврић on 06-09-2004, 04:11:21
sam uvod je pun dobrog starog "guraj-vadi"

zato se deci plasiraju IZBORI iz 1001 noći, a ne sve ucelo (sasve uvodom)...

Tex Murphy

Quote from: Bilja on 24-04-2003, 09:26:11
Ja sam uvek kao dete mrzela Andersenove bajke (neka mi oprosti casni pokojni pisac i njegovi obozavatelji) jer su mu bajke skoro uvek imale nesrecan kraj i bile jaaaako ali jako depresivne.   :cry:

Има. Дјевојчица са шибицама.
Genetski četnik

Novi smakosvjetovni blog!

mirkiekishka

Sad sam prelistala mog Andersena.
Quote from: Bilja on 24-04-2003, 09:26:11
Ja sam uvek kao dete mrzela Andersenove bajke (neka mi oprosti casni pokojni pisac i njegovi obozavatelji) jer su mu bajke skoro uvek imale nesrecan kraj i bile jaaaako ali jako depresivne.   :cry:

Carevo novo odelo je zabavna, i Kap vode; meni je omiljena bila Divlji labudovi, i ona ima hepi end.
Za Malu Sirenu mi bilo zanimljivo drugoj deci da pričam kako se ustvari završava.  :lol:
A Snežnu kraljicu iz nekog razloga nisam volela, ali sad sam pročitala uvod sa ogledalom i super je.
I da, Kresivo je najkrvavija.

Mme Chauchat

Tražila sam nešto deseto i našla ovo. Potpuno sam oduševljena.

"Sutradan otide kumica k njoj, pa kad ulegne u jednu sobu, vidi kako se biju ožeg i metla; kad je bila u drugoj sobi, a ono ljudske noge; kad ulegne u četvrtu sobu, a ono ljudsko meso; kad ulegne u petu sobu, a ono krv, a kad ulegne u šestu, a ono ala skinula svoju glavu pa je bište, a na sebe turila konjsku glavu. Kako je videla kumicu, a ona baci konjsku glavu, pa turi svoju. Posle toga prinese ala ručak i kaže joj: – Ručaj, kumo. – Kako ću da ručam, kad ulegoh u prvu sobu, a ono se biju ožeg i metla? – Ručaj, kumo, ručaj. To su moje sluškinje: biju se koja će da uzme metlu da mete. – Kako ću, kumo, da ručam, kad ulegoh u drugu i treću sobu a ono ruke i noge ljudske? A ala joj kaže: – Ručaj, kumo, to je moje jelo. – Kako ću da ručam, kumo, kad ulegoh u šestu sobu, a ono sama krv? – Ručaj, kumice, ručaj, to je moje vino što ga pijem. – Kako ću da ručam, kad te vidoh kako si skinula svoju glavu pa je bišteš, a na sebe turila konjsku? Ala, kad to ču, pojede i nju i dete."

Ghoul

imam bizaran osjećaj deža vija, kao da sam ovo čito u nekom krhkom i davnozaboravljenom trenutku svoje rane mladosti...  :shock:

Mme Chauchat

Ako si kao mali čitao Čajkanovićeve "Srpske narodne pripovetke", onda si čitao i ovo...

Albedo 0

Quote from: GeeLane on 24-04-2003, 01:36:26
Znate li kako se zavrsava Pepeljuga?
Doslovce ovako:

Kad je trebalo da se odrzi svadba, dodjose obe neiskrene sestre da se ulaguju, i kao bajagi, da ucestvuju u njenoj sreci. A kad mladenci podjose u crkvu, starija se nadje sa desne, a mladja sa leve strane; tad golubovi svakoj iskopase po jedno oko. Zatim, kad su izlazili, starija stade sa leve, a mladja sa desne strane; golubovi tad iskopase svakoj i drugo oko.

A kako je kaznjena zla Snezanina maceha? Evo kako se provela kad je dosla na pastorkinu svadbu:

...medjutim, vec su na uzareni ugalj bile stavljene gvozdene papuce, te ih masicama donesose u dvoranu i stavise pred nju. Ona je morala da te usijane papuce nazuje i u njima igra sve dok mrtva nije pala na zemlju.

A u izvesnoj Guscarici, evo sta je kazna za zlu sluzavku koja je htela da prevarom dodje na mesto nesrecne kraljevne:

Ta ne zasluzuje nista bolje no da je potpuno svuku i stave u bure koje je iznutra okovano siljatim ekserima, a u koje su upregnuta dva belca koji ce vuci bure ulicom sve dok ona ne izdahne.

Ovo sve je iz knjige "Najlepse (sic!) bajke brace Grim"; pa se ja nesto pitam, mogu li vec da predjem na Stivena Kinga ili Klajva Barkera za laku noc sitnoj decici?

inače, prelistavao sam neku novu knjigu bajki, i ladno u Ivici Marici majka je ta koja ih je otjerala, dok se otac jedini raduje kada se vrate. Na kraju majka umre pa ih otac, presrećan što ih vidi, više ne pušta da odu u šumu

Jel se ja ne sjećam da je ta bajka tako išla or what?

Inače, moj prvi horror for kids bio je Plavobradi, ali ne znam od kog autora, sad čeprkam po netu pa ne mogu da odredim, ima svakakvih verzija, pošto je ipak narodna priča

Джон Рейнольдс

Најчешћа варијанта "Ивице и Марице" је да зла маћеха успе да наговори оца да остави децу у шуми. Оно што је мени увек било сумњиво јесте то да су деца неколико пута успевала да се врате док им коначно нису доакали, дакле - колико год та маћеха била добра риба и јебачица, ћале је реално испао смрад. Јесте да он маћеху отера, али у елипси; можда ју је отерао јер се карала с комшија Екремом, а не зато што га је гризла савест због деце.
America can't protect you, Allah can't protect you... And the KGB is everywhere.

#Τζούτσε

Albedo 0

a ovdje čak nije ni maćeha nego baš piše majka, a otac djeluje kao nevinašce, iako je naravno besmisleno da je majka kriva

dakle, mijenjaju pomalo kako im padne na pamet

Iako kao klinac nisam obraćao pažnju na taj porodični aspekat već na priču sa vješticom, sada izgleda kao njemački vaspitni pokušaj da zaplaše rođenu djecu, jer ova mogu biti ostavljena na milost i nemilost tamo neke ljudožderke  :roll:

Mme Chauchat

Ihaa, ima tu petsto varijanti, sve jedna lepša od druge :mrgreen: Moram reći da je Vukova danas... eh... retko u opticaju, pitam se zašto:
У том ударе онуда некаки Чивути, па кад опазе ватру, дођу к деци па их запитају шта раде овде, и имају ли још кога онде, а пошто им деца приповеде све шта је и како је, реку им Чивути да иду с њима и да ће им у њих добро бити. Деца пристану на то и пођу с Чивутима, и Чивути их одведу својој кући. Они код куће нису никога имали до само једну матер, па кад дођу кући, мушко дете затворе да се гоји а девојку оставе да им матер слуша. Кад се дете добро ухрани и угоји, Чивути полазећи на посао некакав заповеде матери да га испече па кад дођу довече с посла да га поједу. Девојчица је за оно време што је код Чивута провела, била увеџбала нешто Чивутски, те је разумела што су Чивути матери казали за њенога брата, па отиде и каже брату: "Брате, данас Чивути одоше некуда и заповедише матери да те испече; него ми да гледамо да бабу туримо у пећ."

Father Jape

Jbt, ovo ko Čoserov The Prioress's Tale.  :shock:

Blijedi čovjek na tragu pervertita.
To je ta nezadrživa napaljenost mladosti.
Dušman u odsustvu Dušmana.

Mme Chauchat

Čoser je meni bio odviše ljigav čak i za standardni antisemitizam (to je onaj klinac što peva preklan?), ovo su neki pra-Topalovići:

Кад Чивути у вече дођу гладни кући, викну матер да им донесе јести, али у кући нигде никога, него осете мирис од печења, кад извуку печење из пећи, познаду своју матер па брже боље за децом у потеру.
PS Nemoj mi reći da nisi očekivao antisemitizam u prosvećenih Srbalja. -.-

Father Jape

Da, ali Čoser to meće u usta specifičnog lika, kao što meće one ujdurme s celivanjem dlakava dupeta u mlinareva usta... plus je to sve 14. vek!

A ovo ovako bez ikakvog otklona, zateklo me... mada, da, čim se razmisli kad je i od koga to Vuk sakupljao, onda ima smisla.

Mme Chauchat

Mnogo si ti, Jape, čedan i naivan. :)

PS (sad istovremeno nešto pišem pa sam u poučitelnom overrajdu): ovo je Vuk konkretno dobio od izvesnog Lazara Marjanovića, "grčkog učitelja u Zemunu", urbana sredina dakle, čovek obrazovan, i Nemanja Radulović lepo komentariše da je tu na delu "proces racionalizacije" kojim se nepostojeća veštica zamenjuje postojećim Jevrejima, prosvetiteljski impuls takoreći  :lol: :lol: :lol:

Father Jape

Ahaaaa. Dakle u pitanju su u suštini egzotični divljaci bizarne religije koje treba civilizovati.

Albedo 0

au, Vuče, brate minli!