• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Drakula koji seče palčeve

Started by pilot babo, 24-10-2007, 12:11:06

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

pilot babo

Nedavno pročitah roman Ljudi sa četiri prsta Miodraga Bulatovića iz 1975. godine.

U pitanju je priča o mukama (ex)jugoslovenskih emigranata krimosa u Nemačkoj. Vrlo je mučna i gadna, no kad sam počinjao, nisam ni pomišljao da ću o njoj pisati na ovom delu foruma. Zašto to ipak činim? Ne zbog jezivosti ili gomile nasilja i prizora koji kao da su ispali iz nekog bljuzga romana...

Naime, jedan od najnegativnijih likova (inače, svi su manje-više negativni) je vampir. A nadimak mu je Drakula. Osim što je kroz istoriju pravio razne pizdarije po Evropi, bavio se sečenjem palčeva Jugosa zabludelih u Nemačkoj, menjao njihovu krv svinjskom i izlagao ih najrazličitijim brutalnim torturama.

Evo kratkog opisa iz scene u kojoj se dotični prvi put pojavljuje: ''Tad je u mučilište stupio Drakula. Bio je to pogrbljeni starčić, vrata tankog i naboranog, pognutog, očiju nekad plavih i živih, sad isplakanih, istrošenih, posađenih uz sam koren starog i koščatog nosa. Gde se pri brijanju bio posekao, nije bilo krvi: tamo su bile zelene, meke kraste. Iz desnog rukava mokre kabanice virila mu je drvena ruka, s pričvršćenim violinskim gudalom u šaci. Prsti zdrave ruke bili su jaki i grubi, pokrzanih noktiju, i miganjem su davali znak da im se nešto doda.''

No, najzanimljivije je pominjanje pravog Drakule. Ovaj gore pomenuti se, zapravo zove Ričard svinjskog srca, ali se, lutajući podunavskim zemljama za svog dugog života susreo sa rumunskim Grofom. Evo i tog citata, da ne prepričavam: ''Priča se da je bio u Vlaškoj i Transilvaniji. Dopali su mu se Karpati! Hteo je da ubije rumunskog Grofa, Vlada Tepeša, pravog Drakulu. Zbog Azijata! Drakula, najveći hrišćanin i Evropljanin svog doba, Turke je s uspehom zaustavljao. Klao ih je, žive nabijao na kolje, palio. Onima koji nisu hteli da mu se poklone zakivao je fesove za lobanje. Ostrvljanina je užasavala svirepost prema Turcima. Došlo je do dvoboja. Ričard nigde ne navodi koji je od njih dvojice poginuo prvi. Nije mu, međutim smetalo da se po zapadnim zemljama, decenijama i vekovima, izdaje pod imenom, prezimenom i nadimkom balkanskog viteza, kog nije bio dostojan!''

S obzirom da mi se roman svideo, pribavio sam i knjigu Đavoli dolaze, zbirku novela i prvenac Miodraga Bulatovića. Čitam je upravo, manje mi se sviđa nego Ljudi sa četiri prsta, ali na koricama vidim da je Bulatović, pre nego što je umro, 1991. godine, za sobom, između ostalog, ostavio i knjigu pod nazivom: Drakula, pravi život (sinopsis za roman o Drakuli)

Ima li poznavalaca Bulatovićevog opusa, koji bi mogao da kaže nešto više o ovome?
Vasionskog broda svemirom što hoda, Pilot lično, to sam ja.

Kunac

Ja sam pre 10-ak godina čitao (relativno) kratki roman Crveni petao leti prema nebu, koji se smatra najboljim Bulatovićevim uratkom. Koliko se sećam, prilično mi se svidela sva ta sirovost & surovost - ali u njemu nema horor elemenata, bar ne onih na prvu loptu.
"zombi je mali žuti cvet"

Alexdelarge

Quote from: "Dr Kunac"Ja sam pre 10-ak godina čitao (relativno) kratki roman Crveni petao leti prema nebu, koji se smatra najboljim Bulatovićevim uratkom. Koliko se sećam, prilično mi se svidela sva ta sirovost & surovost - ali u njemu nema horor elemenata, bar ne onih na prvu loptu.

i ja sam to davno citao...ima ona nekrofilja na groblju koja bi mogla da se podvede pod horor elemente.
moj se postupak čitanja sastoji u visokoobdarenom prelistavanju.

srpski film je remek-delo koje treba da dobije sve prve nagrade.

pilot babo

Ma, da. Ovu temu i nisam hteo da stavim među objavljena sf/f/h dela domaćih autora jer to nije horor roman. (U stvari, jeste za one koji su saglasni da horor nije žanr već atmosfera.)

Nego, najviše me zanimalo ovo o Drakuli.

Očigledno je Bulatovića ta tema veoma zanimala. Kad sam čitao Ljude sa četiri prsta, rekoh: dobro, pomenuo ga u ovom romanu, jaka stvar. Al, posle videh u njegovoj bibliografiji da je pravio i pomenuti sinipsis za roman o Drakuli (tj o njegovom pravom životu), pa me zainteresovalo o čemu se radi. Voleo bih da to vidim.

Da li neko zna zašto nije napiso taj roman? Da li ga je smrt preduhitrila? Da li bismo možda, da je Bulatović poživeo, mi imali svog Kima Njumena pre Engleza? To bi zapravo i bilo pravedno. Zašto da Britanci ekplatišu balkanske ličnosti, a mi, Balkanci, da plaćamo grdne pare za njihove knjige?
Vasionskog broda svemirom što hoda, Pilot lično, to sam ja.