Author Topic: Šta sam lijepo/so-so/ružno od serija gledao...  (Read 763079 times)

0 Members and 4 Guests are viewing this topic.

Will-O'-The-Wisp

 • 3
 • Posts: 635
 • Teoretičar Ostrogotike
Šta sam lijepo/so-so/ružno od serija gledao...
« on: 29-10-2007, 16:20:25 »
Ožežite!

Nebitno da li je igrana ili animirana, serija ili mini-serija, stara ili nova, drama ili sitkom, američka ili češka, network ili cable, kompletna ili sezona...
"A life, Jimmy, you know what that is? It's the shit that happens while you're waiting for moments that never come."
– Lester Freamon (The Wire)

Ghoul

 • 4
 • 3
 • Posts: 33.204
  • The Cult of Ghoul
Šta sam lijepo/so-so/ružno od serija gledao...
« Reply #1 on: 29-10-2007, 16:24:24 »
to!

imamo samo 8-10 topika o najboljim serijama, što uopšte što pojedinačnim!

gde ima 10 ima mesta i za 11tu!  :roll:

Will-O'-The-Wisp

 • 3
 • Posts: 635
 • Teoretičar Ostrogotike
Šta sam lijepo/so-so/ružno od serija gledao...
« Reply #2 on: 29-10-2007, 16:30:40 »
Ovaj topic bas zbog toga.

Da se ne otvara za svaku serijicu zaseban topic. Ajde onih par najpopularnijih (24, PB, BSG, LOST) da imaju zasebne, ali druge, ne-tako-popularne metnite ovdje.
"A life, Jimmy, you know what that is? It's the shit that happens while you're waiting for moments that never come."
– Lester Freamon (The Wire)

Kunac

 • 4
 • 3
 • Posts: 7.931
Šta sam lijepo/so-so/ružno od serija gledao...
« Reply #3 on: 29-10-2007, 16:46:32 »
Ja sam upravo započeo mukotrpan proces skidanja engleskog TV klasika - Keeping Up Appearances (1990-1995).

http://www.imdb.com/title/tt0098837/

Da li se neko seća ove serije? Koliko znam, odlično je kotirana na listama najboljih engleskih humorističkih serija. Ispred nje je samo Fawlty Towers!
"zombi je mali žuti cvet"

Will-O'-The-Wisp

 • 3
 • Posts: 635
 • Teoretičar Ostrogotike
Šta sam lijepo/so-so/ružno od serija gledao...
« Reply #4 on: 29-10-2007, 20:21:01 »
To nisam gledao, ali vec neko vrijeme imam pik na tu seriju. Mada, sad sam u procesu nabavljanja gigantskog i genijalnog serijala Mystery Science Theater 3000, tako da su snage daunlodovanja skoncentrisane na to.  :evil:

Inace, konacno sam se dokopao britanskog klasika You Rang, M'Lord (1988-1993), seriju koju pamtim kao jednu od prvih - ako ne i prvu - ozbiljniju seriju koju sam gledao kao klinac. Cim nadjem vremena, bacam se na ovaj klasik.
"A life, Jimmy, you know what that is? It's the shit that happens while you're waiting for moments that never come."
– Lester Freamon (The Wire)

BladeRunner

 • 4
 • 3
 • Posts: 928
Šta sam lijepo/so-so/ružno od serija gledao...
« Reply #5 on: 02-11-2007, 22:19:21 »
The Wire

Preporuka Will o'The Wispa i njegove zastrašujuće filmske načitanosti (odnosno nagledanosti) je već od starta bila zamagljena činjenicom da na njegovoj listi otužna '24h svadba' zauzima visoko drugo mjesto (in your face, Will!). Međutim, pretraga po Internetu prije gledanja serije je otkrila zanimljive činjenice. Kritike ove serije (naročito četvrte sezone) pokazuju prosječnu ocjenu od nadrealnih 98% (Metacritic). Svi pisani mediji ne mogu da počnu priču o seriji, a da prve tri rečenice ne uključuju varijaciju fraze 'potcijenjeno od strane publike'. I, meni najvažnije, na nekim listama na kojima je 'The Wire' prvi, uopšte nema serije 24h (nizak udarac, priznajem).

The Wire je policijska serija na tragu 'Odjeljenja za ubistva' (isti autor). Svi koji očekuju 3D eritrocite koji plešu (šifra CSI: štagod) neka batale ovu seriju. Nema ovdje ni intimnih drama od starta nezrelih likova koje bi najradije išamarali kad upadnu u krizu (šifra Profajler). Ova serija je daleko od razigranih ćelija i tinejdžerskih drama u poznim godinama. Ovdje su glavni junaci nemotivisani policajci koji žive za dan kada će dobiti svoje mizerne penzije. Oni hvataju nezaposlene i mlade uličare koji žive u prenatrpanim sobama. Te uličare oslobađaju ili zatvaraju korumpirane sudije koje jure za karijerom. U svemu tome, pošto novca nema, nužno je da postoje usluge, protivusluge i sve što uz to ide. Najbolje: serija nije prenaglašena, nego realna. Policajci nisu na nivou simbola Ferarinog 'Zlog poručnika' i nikada ne postaju fatalni. To su ljudi od krvi i mesa. Važi i za kriminalce. Nema ni superkul scena. U mrtvačnicama, patolozi ne jedu burek u toku obdukcije, nisu obučeni u crno i ne drže u glavi sve dijagnoze svijeta. Oni najčešće gledaju na sat kako bi što prije otišli kući i popili još jedno pivo.

Prva sezona kroz jedan kriminalistički slučaj pokazuje kako svijet (odnosno Baltimor) funkcioniše. Kvalitet prve sezone, koji ostale nemaju, je u fokusu: društveni komentar nije toliko izražen, u centru svega je istraga, i sve ostalo (siromaštvo, korupcija itd.), se saznaje isključivo kroz istragu. Priča se ne rasplinjava na dvadeset podzapleta, te je po svojoj strukturi ovo najbliže noir varijanti 'Odjeljenja za ubistva'. Veoma brzo se daje smisao imenu serije: ozvučenje kriminalaca takođe smeta i samim policajcima u obavljanju posla, odnosno sprečava ih da uzimaju postotak nađenog novca, vrše racije bez naloga i slično. Isto tako, stiče se uvid u užasno kompleksan ulični sleng i jao onom ko ovo bude prevodio na srpski. Gluma varira od dobre do genijalne (Bubbles i njegov drug). Karakterizacija likova je nešto najbolje što možete vidjeti u video formi, nebitno da li govorimo o filmu ili serijama. Čitava sezona je o jednom jedinom policijskom slučaju, koji se pred nama otvara isto kao i pred policajcima. To je OBIČAN slučaj, koliko to može biti: nema Deus ex machina trenutka, nema šok obrta (Luke, I am your father), nema ultra pametnog policajca koji sklopi sve kockice u sekundi, a mora da se vodi računa o nekim prizemnim stvarima kao što su porodica, policijski budžet, nalozi za privođenje i prisluškivanje, kao i komadni lanac. Upadljive mane potencijalno dobrih serija ovdje nisu prisutne: Ne pravi se M.D. House greška da se svakom pacijentu rade užasno skupe analize, što je bolno nerealno. Ovdje se po štap i kanap principu vrše obdukcije žrtava na isti način na koji bi to radili i naši policajci. Sve ovo nije razvučeno, nije dosadno, ima bolesno dobar tajming, a na kraju se zateknete kako sve likove volite i mrzite podjednako pri čemu, što je najvažnije, shvatite zašto razmišljaju kako razmišljaju i djeluju kako djeluju. U suštini, svi su zarobljeni u jednom propalom društvu i sistemu koji je veći od njih, koga ne mogu da promjene, i kome se prilagođavaju svjesni da je to jedini način da opstanu. Gotovo je opipljiva atmosfera straha i nepovjerenja među apsolutno svim likovima u seriji. Ovo je izraženo kako u sudskim preganjanjima policajaca oko gledanja djece, tako i u međusobnim odnosima kriminalaca. Zbirno, prva sezona je kao da uzmete najbolju sezonu 'Homicide: Life on the street' i dignete je na kub. Ukupna ocjena bi bila 10--/10, gdje bi kao minus izdvojio fuck obdukciju, koja mi je bila suviše stilizovana i vještačka.

Druga sezona počinje bolje nego prva, što može da znači samo jedno: muzika na uvodnoj špici je promjenjena nabolje. Priča se prirodno nastavlja na kraj prve sezone, pri čemu se radnja iz getoa seli u luku. I dalje manje ili više pratimo poznate likove, uz neophodno uvođenje lučkih radnika i sindikalaca. Oni švercuju kako bi zarađeni novac uložili u podmićivanje kongresmena i lobiranje za bolje uslove rada. Za mene, druga sezona je za nijansu bolja od prve. Prvo: IMAMO slučaj (u trećoj i četvrtoj sezoni gotovo da ga nećemo imati). Dalje, ne znam da li je to zaostavština komunizma, ali meni je bilo lakše da se poistovjetim sa problemima lučkih radnika, nego sa crncima iz geta. U ovoj sezoni, radnička klasa ne odlazi u raj. Fokus je sa policijske serije prebačen na dramsku, a scena za pamćenje ima više: Omarovo svedočenje, dio sa teniskom lopticom (i na ulici, i u kancelariji), Meknoltijev sudar i Fuzzy da Snitch. Za zaborav, u istoj epizodi majka i Dee sin, odnosno otac-sin razgovor pun opštih mjesta i gluposti, kao i narušavanje koncepta da muziku ne čujemo u seriji, osim ukoliko je neko ne pusti (istina, samo u par scena, a i tada nije originalna muzika). Takođe je dobar i dio u kome se naizmjenično smjenjuju kadrovi policajaca koji pišu izvještaje jer ne mogu da upadnu bez naloga, i kriminalaca koji uništavaju tragove za to vrijeme. Jako mi se dopao i dio u kome sinovac Sobotka, koji bira kriminal kako bi kupio kuću svojoj ženi, kao zaštićeni svedok dobije raspali kondo apartman i na njen komentar:'What a dump' kaže 'You wanted us to get a place, right?'. Sveukupno, to je 10-/10, jer scene koje su dobre su mi vrhunci čitave serije, a ne samo ove sezone. Takođe, od sve četiri sezone, ova ima najjači socijalni momenat u kome gledamo prave fotografije napuštenih i propalih lučkih dokova Baltimora na kraju.

Treća sezona je prirodan nastavak prve, dakle vraćamo se u geto. Ona je uspjela da me iziritira već na samom početku. Naime, u seriji The Wire nam se bez problema i velike filozofije pokazuju mrtva djeca ubijena sa par metara, patolog koji u ruci drži ljudsko srce (i pokazuje ga klincima), Omarov male i nebrojeno female full frontal scena, pedersko/lezbijski poljupci, ali kad dođe do borbe pit bulova, ona se uopšte ne prikazuje, plus što na kraju čujemo samo pucanj koji okončava jedan pseći život. Tabu zapadnjačke zaštite životinja tako je upao i u totalno beskompromisnu seriju kakva je The Wire. Koji poremećeno producentski um smatra da je crkavanje jednog psa više uznemirujuće od pogibije djeteta, pa primjenjuje autocenzuru u seriji u kojoj ništa nije cenzurisano, stvarno ne bih znao. Takođe, pošteđeni smo prizora psećeg leša, da se ne bi potresli, ali zato imamo total na dijete pogođeno zalutalim metkom, a u istoj epizodi gledamo i jedno fino ubistvo pištoljem u potiljak. U sve četiri sezone ovo je bilo prvi put kada sam osjetio da gledam seriju, TV proizvod... uglavnom, nešto što je snimljeno, treba da donese pare i proda pokoju ideju. Utisku ne pomaže ni podzaplet sa oslobođenim crncem koji ne može da nađe posao, pa se nakon par moralnih vratolomija okreće kriminalu, pa oće kaki, pa neće kaki... koga je briga? To je baš bio fatalni kliše, kao - ajde da ovo bude serija u kojoj će sve da krene naopako. U stvari, treća sezona je predvidljiva po svojoj depresiji. Kao što u drugim serijama znamo da će policajci riješiti slučaj, što ih čini dosadnim, treća sezona serije Wire je ona u kojoj znamo da ga neće riješiti, jer, pobogu, to je ultradepresivni Wire, bilo bi tako bezveze da ti prokleti policajci stvarno nešto urade. I onaj kongresmen: ide mi na nerve, a da to čak i nema veze sa tim da sam svaku repliku mogao da mu predvidim. Naivna parola 'Zločin se ne isplati' ovdje je zamjenjena ništa manje naivnom 'Poštenje se ne isplati', što je isti stepen isključivosti. Realno sivilo Baltimora prve i druge sezone tako je zamjenjeno mnogo manje ubjedljivim crnilom. Zašto onda ovo (kako ćete vidjeti) ima prosječnu ocjenu 9-, što je dosta visoko? Zbog savršene i furiozne poslednje tri epizode kojima bi dao čistu desetku, Avon/Stringer odnosa, Omara i uspona i pada Novog Amsterdama. Sve ovo odgovara 'Battlestar Galactica' trenutku u kome je ljudski rod poražen i ponižen na Novoj Kaprici, pri čemu se Sol Taj bori samo za sebe, jer i sajlonce i Zemljane mrzi podjednako. Nema pravde ni među kriminalcima poručuje treća sezona. I oni su jadni, obmanuti, korumpirani i prodati kao svi ostali. Tako gledamo propast svih naivnih niggera koji vjeruju u nekakav bratski duh (mada smo to imali u bolno upečatljivom kraju prve sezone). Na neki način, ova serija je jedna od jačih kritika kapitalizma koja se trenutno vrti po televizijama. Djeluje mi da su umjesto toga htjeli da budu kritika post 9-11 Amerike, ali domet je na kraju ispao drugačiji. Kao ispravno (!) razmišljanje se u pozadini nazire da je Klinton car, dok su Buš, Regan i Nikson bad guys današnje i prošle Amerike. Upravo taj naivni 'Bili smo ponosni (američko liberalni) ratnici' motiv koji se ponavlja nekoliko puta kvari treću sezonu i dodaje jedan minus na ocjenu 9. Ne volim kad mi se, kao neprimjetno, prodaju ideje i soli pamet.

Četvrta sezona je direktan nastavak treće i posvećena je maloljetničkom kriminalu i političarima koji obećavaju (komada jedan). Ovo je prva sezona serije The Wire koja se čak i ne pretvara da je o istrazi, tako da se slučaj otvara tek u poslednjoj epizodi. U suštini, mi gledamo blokovsko/školsku verziju filma 'Cidade De Deus'. Zarad dramskog efekta, Prez je postao profesor matematike. Ovo je nelogično, jer ako mu je tast jedan od najuticajnijih ljudi u gradu, teško da bi ga bacio da predaje matematiku u crnačkom getu. Smeta li? U ovako kvalitetnoj sezoni, to bi bilo cjepidlačenje. Politički komentar (Klinton trenutak) je i ovdje prisutan, i to je sve što se tiče zamjerki. Kad je ova sezona postala genijalna? Da li nakon uvodnih trideset sekundi u kojima jezivi vudu crnac kupuje automatsku heftalicu, ili kada klinac od desetak godina Cadillac Escalade džipom pokupi drugove na ćošku? Iritantno-moralni crnac iz treće sezone postaje odlično postavljen lik od krvi i mesa. Babls (moj favorit) isporučuje par scena koje ćete pamtiti dugo nakon što odgledate odjavnu špicu. Klinci iz kraja, čije sudbine detaljno pratimo, se prikazuju kao djeca koja nemaju izbor, već samo igraju uloge koje su im namjenjene. U stvari, četvrta sezona serije The Wire po svojoj dramskoj postavci najviše liči na Sofoklovog Edipa - sudbina, usud i suđaje, odnosno sistem, blok i Baltimor. Sveopšta bezizlaznost biva pojačana poslednjom epizodom u kojoj svaki lik dobije ono što smo i pretpostavili da će dobiti, osim onih koji su digli ruke ili pristali na pravila igre. U tome i jeste crnilo: oni koji pristaju na pravila igre su zli, jer je takav sistem, a oni koji ne pristaju bivaju poraženi od strane istog tog sistema, jer je on veći od njih. A taj sistem, već znamo kakav je, prokleti mehanizam, pogodak pravo u centar. Sveukupno, četvrta sezona serije The Wire isporučuje straobalan kvalitet i zaslužuje 10. Mane bi bile što u Sin Ci... ovaj, The Wire univerzumu, svaki mračni scenario se predvidljivo ostvaruje, ali iako vidite provaliju u koju naši junaci srljaju, dok zaista padaju ste sve samo ne ravnodušni. Nisam provalio da li je zbog glume, likova ili scenarija, znam samo da mi je stalo do njih.

Što se tiče poređenja sezona, prva sezona je čista policijska istraga, bez velike filozofije, u kojoj se svi ostali podzapleti ovlašno dodiruju. Druga sezona je više skoncetrisana na život lučkih radnika i njihove socijalne probleme, nego na policijski slučaj. Takođe, druga sezona obezličava čitavu ideju gangsta ili policijske 'porodice', tako da kad to isto vidimo u trećoj sezoni, više nismo toliko impresionirani (bar ja nisam bio). Treća sezona na početku gotovo da i nema fokus, već je više skoncetrisana na zaokruživanje velike Stringer priče i upečatljiv dio o Novom Hamsterdamu. Četvrta sezona je možda prva sezona serije The Wire u kojoj je sve na svom mjestu. Osjeća se nedostatak Meknoltija, ali autori serije više ne kriju karte: ovo je serija o korupciji, kriminalu i društvu u opadanju viđena iz ugla običnih ljudi čiji se likovi koriste kako bi se opisali problemi društva. Upravo zbog toga ti odlično postavljeni likovi dolaze i odlaze, jer je ovo priča o mehanizmu. The Wire je dobar na način na koji su to ruski klasici. Mogu da vam se dopadaju i ne moraju, ali to jesu najbolji romani ikad napisani. Moj redosled bi po sezonama bio 241 ili 421, pa pauza, pa 3. Razlike u kvalitetu sezona 1, 2 i 4 su u nijansama i na drugo gledanje bi možda bilo 142 ili 124... Sezona 3 je jedan stepenik ispod, sa ogradom da je daleko od razočarenja.

Sveukupno, problem serije The Wire je nestrpljenje prosječnog TV konzumenta današnjice. LOST, Galactica, pa čak i kobna 24h ili Heroes imaju početni zamajac koji vas tjera da, u početku, gutate epizodu za epizodom i kasnije (ako izuzmemo LOST i donekle Galacticu), prestanete. The Wire se karakteriše potpuno drugačijim pristupom. Trajanje epizode od punih sat vremena to u startu nagovještava. To više nisu epizode, već više tomovi odlično napisanog romana. Jednostavno, kao i kod 24h, forma je bitna i drugačija, što će manje strpljive gledaoce vjerovatno odbiti. Ne mislim da je pametno da sebi zacrtate kako ćete seriju Wire odgledati za jedan dan rezonom da vam za jednu epizodu treba sat vremena, a ima ih dvanaest. Ako ne mislite da reprizirate kompletnu seriju još jednom, to je svetogrđe. Preporučujem ritam od maksimalno dvije epizode dnevno, ukoliko ne želite da reprizirate čitav serijal. Dalje, ne možete gledati Wire i voditi ovlašne razgovore sa nekim ko je u sobi. Nije fraza ako kažem da je svaka rečenica bitna. Ova serija, jednostavno, zahtjeva koncetraciju. Da se razumijemo, nije to 'Mullholand Drive' i poenta nije u tome da vas bombarduju detaljima. Jednostavno, svijet ulice je kompleksan, a ova serija je realna. Žalite se stvarnosti, ako vam se ne dopada. Za ovu seriju je neponovljiva atmosfera, genijalno postavljeni likovi, gluma, odsustvo muzike (koja se čuje samo ukoliko je neko u seriji sluša) i osjećaj da priča negdje VODI što je, u doba vladavine LOST-a, Galactice i Heroes, skoro pa zaboravljeno. Dalje, serija počinje time što ste bukvalno bačeni u svijet Baltimora. Isto kao i detektiv, ni vi nemate pojma. Kada odgledate čitavu sezonu i sa znanjem baltimorskog slenga i šifri (koje naučite usput, baš kao i naš detektiv) se vratite da je odgledate ponovo oduševi vas osmišljenost čitave sezone. Žestoko bi se iznenadio da je ovo pisano i snimano u isto vrijeme. Meni djeluje da je ovo napisano, revidirano, opet napisano, opet revidirano, dotjerano, pa opet dotjerano, pa dato policajcima na čitanje da provjere faktografiju, pa upoređeno sa iskazima kriminalaca, pa odležalo dva mjeseca u ladici, pa opet pročitano, da se vidi da li je stvarno bilo toliko dobro, pa tek onda snimljeno. E sad, teško da Wire može da vam ogadi ljudski rod, kao što to kaže Will. Možda bi mogao da ste rođeni i odrasli u Norveškoj, u kojoj je u poslednjih 100 godina ubijeno 10 policijaca, a od tog broja 5 u poslednjih 10 godina od strane ljudi koji su porijeklom sa Balkana. Ovako Baltimor zapanjujuće liči na noir verziju bilo kog balkanskog grada. U stvari, ovo je blisko nekoj virtuelnoj stvarnosti u kojoj će nam očistiti ulice i đuture nas uvesti u EU, prije nego što se ova raspadne.

Na kraju, ajde da napišem očigledno: nije ni hajp, ni Internet, ni liste, nego The Wire jeste jedna od najboljih serija koju sam do sada gledao, iako sam navijao da ne bude. Po kvalitetu izvedenog, na pamet mi padaju jedino apsolutni masterpis Riget ili Twin Peaks, ali to je kao da poredite filmove Kum i Isijavanje. Nije sve savršeno: The Wire nas često siluje poentom, serija ima začuđujuće malo humora (izuzetak druga sezona) i često prepoznajete preacher stav zbog koga ćete na Internetu naći da je ovo najbitnija serija koja se trenutno pušta. Smisao ovog 'najbitnija' je da je The Wire serija koja adresira sve naše (američke) probleme i mi treba da je odgledamo kako bi ih riješili, što otprilike pišu ljudi, razočarani demokrati, koji su u prošlom životu bili hipici, a onda umrli od overdoziranja 73, da bi se ponovo rodili koju godinu kasnije i postali filmski kritičari. Manite se tih budalaština i ne dozvolite da vam to pokvari opšti utisak, jer ova serija pored plitkog adresiranja savremenih problema nudi više nego dovoljno materijala za uživanje. Vjerujte mi, way down in the hole, sve to nekako dođe na svoje mjesto. Pozdrav.

P.S. Jesam ispunio obećanje? Jesam. I da: najbolja verzija klasika Tom Waitsa je na špici druge sezone. Ko misli drugačije, nema pojma 8)
All those moments will be lost in time like tears in rain.

blasphemer

 • 4
 • 2
 • Posts: 263
Šta sam lijepo/so-so/ružno od serija gledao...
« Reply #6 on: 02-11-2007, 23:09:19 »
Hell yea!!!
 :lol:
Samo bih ja malo smanjio ocenu 2. sezoni, iako je sve onako kako je BladeRunner napisao. Zasto? - pa, vec sam negde rekao da toliki broj likova i toliko rasuta radnja jednostavno nije uspela da me potpuno uvuce u pricu, da me odusevi kao sto je to ucinila 1. i (posebno) 4. sezona. No, mozda cu promeniti misljenje kad budem reprizirao celu seriju. Poodavno sam to gledao i stvarno je sramota sto vec nisam reprizirao. Bicu spreman za februar, sasvim sigurno.  :)

BladeRunner wrote:
Quote
Druga sezona počinje bolje nego prva, što može da znači samo jedno: muzika na uvodnoj špici je promjenjena nabolje

Quote
I da: najbolja verzija klasika Tom Waitsa je na špici druge sezone. Ko misli drugačije, nema pojma  

 
Naravno! Zato sto to i jeste Tom Waits. Ostalo su obrade.  :)
"Do what thou wilt shall be the whole of the Law." AL:I,40

BladeRunner

 • 4
 • 3
 • Posts: 928
Šta sam lijepo/so-so/ružno od serija gledao...
« Reply #7 on: 04-11-2007, 17:19:47 »
blasphemer
Quote
Naravno! Zato sto to i jeste Tom Waits. Ostalo su obrade.


Bolje da su ostavili original u svakoj sezoni! Svidjela mi se i montaža, jer na špici dio kada Stringer skida šlic se poklapa sa početkom gitarske solaže. U pravu si za broj likova u drugoj sezoni, ali meni nešto nije smetalo. Teže mi je bilo prokrčiti se kroz sleng u prvoj sezoni, nego likove u drugoj. Takođe, vidim da dosta ljudi treću obožava. Možda i ja promijenim mišljenje kada budem reprizirao gradivo. Pozdrav.
All those moments will be lost in time like tears in rain.

Alex

 • 4
 • 3
 • Posts: 4.597
Šta sam lijepo/so-so/ružno od serija gledao...
« Reply #8 on: 04-11-2007, 18:00:27 »
Ja pratim Deadwood na B 92 i nisam baš razočaran, ali nisam impresioniran.

Nisam ni očekivao akcioni western i većina starih vesterna su drame, ali mi je ovo baš na tom planu dosadnjikavo - previše prazne priče, praznog hoda i nedostatka drame i dešavanja, ali umereno zanimjivo, sa dobrom ekipom.
Avatar je bezlichna, bezukusna kasha, potpuno prazna, prosechna i neupechatljiva...USM je zhivopisan, zabavan i originalan izdanak americhke pop kulture

Tex Murphy

 • 4
 • 3
 • Posts: 16.885
  • Radioaktivna aleja
Hm...
« Reply #9 on: 04-11-2007, 18:33:06 »
Alekse, tvoj ukus je... upitan.

Ghoul

 • 4
 • 3
 • Posts: 33.204
  • The Cult of Ghoul
Re: Hm...
« Reply #10 on: 04-11-2007, 19:03:41 »
Quote from: "Harvester"
Alekse, tvoj ukus je... upitan.


ha ha hahaaaa!!!!

izvini harv, mada se u konkretnom slučaju slažem s tobom, u načelu mi je smešno da se TI, od svih ljudi, javljaš glede 'upitnosti' nečijeg ukusa!!!  :D  :D  :D

Alex

 • 4
 • 3
 • Posts: 4.597
Šta sam lijepo/so-so/ružno od serija gledao...
« Reply #11 on: 05-11-2007, 00:44:27 »
To mi Harvi vraća za one Aliene i Predatore.

U konkretnom slučaju Deadwood je daleko od najboljih TV serijala.
Avatar je bezlichna, bezukusna kasha, potpuno prazna, prosechna i neupechatljiva...USM je zhivopisan, zabavan i originalan izdanak americhke pop kulture

Tex Murphy

 • 4
 • 3
 • Posts: 16.885
  • Radioaktivna aleja
Re: Hm...
« Reply #12 on: 05-11-2007, 14:24:28 »
Quote from: "Ghoul"
Quote from: "Harvester"
Alekse, tvoj ukus je... upitan.


ha ha hahaaaa!!!!

izvini harv, mada se u konkretnom slučaju slažem s tobom, u načelu mi je smešno da se TI, od svih ljudi, javljaš glede 'upitnosti' nečijeg ukusa!!!  :D  :D  :D


Opraštam ti ovaj maliciozni komentar zbog sjajne posvete i onog komentara o djetetu, ali to neće vječno trajati.

BladeRunner

 • 4
 • 3
 • Posts: 928
Šta sam lijepo/so-so/ružno od serija gledao...
« Reply #13 on: 05-11-2007, 14:48:19 »
Odličan intervju sa jednim pametnim čovjekom koji je usput tvorac serije The Wire. Zanimljiv je i zato što možete pročitati u kakvom stanju je američki obrazovni sistem i uporedite ga sa lokalnim (u kome sam imao sreću da predajem, a i neki od vas, sigurno). Meni djeluje da djeca u Bejrutu imaju srećnije djetinjstvo od crnaca u Baltimoru. Sa druge strane, oduševljava me koliko se ovaj čovjek ne prepušta samosažaljenju i koliko lažno ne lamentira nad sudbinom djece. Jednostavno opisuje situaciju i daje sve od sebe. Uživajte i pozdrav.

Writer and Producer Ed Burns talks to HBO about being a teacher in Baltimore's inner city and how that experience is informing Season 4 of The Wire.


HBO
After 20 years as a cop you became a teacher. How did that come about?
BURNS
After I retired from the Police Department, Dave [Simon] and I wrote The Corner. I'm just a natural loser, so I decided it would be fun to teach in an inner-city school, because that's the kind of world I like. And that's pretty much the amount of thought I gave it until I walked into the room.


HBO
What did you have to do to prepare for the switch?
BURNS
You know, it's not like the teachers are beating down the doors. In a place like Baltimore, most schools start the school year short of teachers. So, if you've got two arms, two legs and two eyes, they're begging for you. Psychologically, there's no way to prepare for it. The closest preparation I think I had was when I went to Vietnam in the infantry.

HBO
Can you describe the classroom a bit? Why is it so challenging?
BURNS
Well, it's how damaged these kids are. I mean, it's profound. You get a class of 35 kids, of which five or six are thugs—what the DSM calls "oppositionally defiant children." So they're fighting and disruptive and cursing you like sailors. Everybody's in motion. The educational range in a classroom, if you're teaching 8th grade, is probably from the first grade to the sixth grade. So you have students who can't read a lick to kids who maybe can read on the sixth grade level. Their needs are so phenomenal on the educational level. And then, as you get to know them, you realize that that is just the crust on the cake. Kids are seeing people killed in front of them. In the first year I was teaching, there were 120 kids in our group; thirteen had been shot. This was in seventh grade. Lots had been stabbed. All of them had been abused, one way or the other. So when you put them in a classroom with a curriculum that doesn't compute with their world, everybody has a way of surviving, right? You have the small boy who becomes a doll for the girls, they're playing with his hair. Other kids are reading magazines, drawing on their desks. Kids are spitting sunflower seeds on the floor. Other kids are drinking vodka from what you thought was a water bottle. And the noise level makes it very difficult for anything to progress. You'd have to keep them off-guard like a boxer, you know. And every once in a while you get a little sliver of a moment to teach. But what you're actually doing is modeling a caring behavior.

HBO
Did you feel that you made headway?
BURNS
Well, when the kids leave me, they're just back in the mix in eighth grade again. What you try to do is present an image that the kids—maybe at some time later on in life, even if they're sitting in prison or something—can reflect on. There's another way of being; it doesn't have to just be the way you see on the street. Because that's all they're getting. The only representative of traditional society that some of these kids see is the teacher. A bad teacher is what they expect, because adults in general are bad. So when they see the adult who's consistent, who's always there, who always comes through with what he said, then that's a new world for them. Kids will give respect where respect is warranted. And I could touch them because they believed that I cared about them. I used to stay at the school for chess club in a computer room, and some of the kids would come up for lunch. When they're really close, when you can really interact with them, they're wonderful, vibrant human beings. But collectively they're a pain in the ass.

HBO
Did you get close to giving up?
BURNS
No, I love teaching. I mean, I truly, truly love to teach.

HBO
How did you translate your experiences to the show?
BURNS
We take the kids from the first episode, where you see them as children and less as adults. And then, as you move through the season, we bring the problems in. We have four distinct personalities that we're following. They're as consistent on the street as in the classroom. Sometimes we think of schools and prisons as being removed from society, places where the street doesn't enter in. But that's not the case. The school is porous. If there's a problem in the neighborhood, there's a problem in the school. A wannabe thug is a wannbe thug in the classroom.

HBO
The idea of education as a theme sounds awfully high-minded. As a storyteller, how do you turn that into a story that affects people?
BURNS
Well, it's not about education as you're thinking about education. Everybody is going to get educated. It's just a question of where. Some people get educated in the classroom, some people get educated in a boxing gym; some people get educated on a corner. So we have adult characters who are the magnets of where you get educated. Marlo is a huge magnet. Cutty and Colvin are trying a different approach. When kids are connected through interest, that's where the process begins. So a kid might be disruptive in class, but when someone is showing them how to load a gun, they're riveted. That's how I see education.

HBO
It's interesting in that these are not the typical primetime TV characters.
BURNS
I think guys like Bodie and Prop Joe and Slim Charles and Marlo are very compelling. They're a group of people you don't get to see and by giving them humanity, and a bureaucracy and you start to like them. You feel sorry for the Bodies of the world when Avon is screwing up on top, and for the Lester Freamons, when Burrell is screwing up at the top. The people that we've had playing these characters over the years have also made them so believable. They're like tools in a tool kit for the writer, because someone like JD Williams, who plays Bodie, or Jamie Hector, who plays Marlo brings so much to a scene with the kids.

HBO
Do you remember how the idea got started that this would be the direction you guys would go this year?
BURNS
Well, each year we've tried to look at one aspect of the city and this was on our list. I think it's neat to find out where these drug dealers and drug addicts are coming from. And where they're coming from is a failed education process. A system which, in this town is abominable. In high schools there's a 70 percent drop-out rate.

HBO
It's unbelievable...
BURNS
No, it's not unbelievable. It's the same in Detroit, it's the same in East St. Louis. It's just not talked about. As with the police department, as with the dying port, there's a disfunctionalism which must have outcomes. And every dying institution, like a dying animal, seeks to protect itself. The schools and Burrell's Police Department were unresponsive, because it's about keeping the world as is, so you're on top of it.

HBO
As a writer, do you enjoy having these long arcs to play out stories organically?
BURNS
It's wonderful, because you can plan something in episode 302 that doesn't blossom until 504. I remember in the second season we had this woman in the background just scrubbing her steps. And you see her in the background, just scrubbing every episode, and the drug dealers are moving closer and closer, until the final episode—they're sitting on her steps and she has a little 'for sale' sign in the window.

HBO
So is there a message that you think people can take away from this year's arc?
BURNS
I think the idea we're trying to bring across is that kids are going to get educated. And that we're going to see where. It's not about kids making bad mistakes and becoming caught in the Criminal Justice system. They don't have an option of choice. We in society have the choices. So you might see a kid who clearly doesn't have a prayer and it will be very apparent why he doesn't have a prayer. It's not about blaming kids. They will survive. They will learn. It's just a question of where.
All those moments will be lost in time like tears in rain.

lenny

 • 4
 • 2
 • Posts: 118
Šta sam lijepo/so-so/ružno od serija gledao...
« Reply #14 on: 07-04-2008, 19:28:12 »
the wire je apsolutno majstorsko delo.
likovi su vrhunski uradjeni, totalno su socni i zabavni, nekako nikad ne znas koji ti najbolji.  i dinamika medju likovim je mnogo jaka. ima toliko dobrih momenata, da bi mogli da pricamo o svakoj epizodi  pojedinacno, a ne o ciklusima.

o samoj policijskoj proceduri blade dovoljno rece, i mene trenutno najvise plasi da ce mi sada svaki policijski film delovati sturo i neozbiljno.

onaj momenat, mislim da je to pretposlednja epizoda prvog ciklusa, onaj uvodni deo, kada McNulty, u bolnici, kaze kako  je glavni razlog za njegov beskompromisni krstaski pohod iskljucivo njegovo dokazivanje ostalima koliko je on dobar i koliko je bolji od njih, koliko je to jako i zajebano, sve u sklopu prethodne price i njegovog lika kao damn good copa, i cele te fore zasto murkani rade to sto rade (bar oni cisti). nesto te snage ne moze da stane u filmu. Ne ovako razradjeno i ovako dobro.
tako da se stvarno plasim da kad god mi bilo koji sledeci murkan bude objasnjavao zasto on radi to sto radi (mislim u nekom filmu ili seriji naravno :)) , ima da mi deluje smesno i jeftino.

BladeRunner

 • 4
 • 3
 • Posts: 928
Šta sam lijepo/so-so/ružno od serija gledao...
« Reply #15 on: 20-04-2008, 03:39:37 »
Upravo sam odgledao poslednju i završnu sezonu serije 'The Wire'. Po ritmu, peta sezona je najpribližnija prvoj. Dakle, vraćamo se u kriminalističke vode. Kao druga (sindikat) i četvrta (školstvo), tako i ova sezona u fokusu ima 'nešto' - ovog puta novinarstvo. Uporedo sa novinarstvom, po hiljaditi put se razotkriva policijski trulež, ali pošto o tome već sve znamo (a i autorima je dosadilo), ovog puta to je na granici parodije. Peta sezona serije 'The Wire' je pravljena tako da se na nju prirodno nadoveže prva. U propalom i korumpiranom sistemu bez krupnih rezova, jedino što se mijenja su imena sitnih igrača. Barksdale priča je završena još u trećoj sezoni (ovlašno u četvrtoj, kroz lik Bodija), tako da je peta sezona o tome ko je postao novi Avon, ko novi Meknolti, a ko novi Omar. Jedina velika priča od ranije koja se kompletira je Omarova, a gorak ukus nepravde na kraju je sličan onome iz kraja druge sezone (Duquan naročito). Da ne opisujem likove pojedinačno, recimo da se ništa konačno ne razrešava, ali baš sve se zaokružuje. U poređenju sa ostalim sezonama, ovoj nedostaje fokus (novinarstvo nije uspjelo da postane centar, iako je to očigledno trebalo da bude), sve epizode su o pokušaju da se započne slučaj, a većina scena se odigrava po kancelarijama. Kraj, na liniji New Amsterdama i Hercovog Snitcha, se nazire iz aviona još u drugoj epizodi, ali to saznanje ne ometa uživanje. Ako pogledamo lične priče, Bablsova je jedina koja zaista ima smisla i koja je odrađena sa mjerom - ne bi valjalo da je prisutniji, a ne bi valjalo ni da ga uopšte nema (mada za onim novinarom što se mota oko njega niko ne bi zaplakao). Isto važi za Majkla, i manje za Omara, koji je odlično odrađen, ali ne bi bila šteta i da se preskočio. Emotivne priče Kim i djeteta, kao i Meknoltija i porodice, su potpuno isforsirane i nepotrebne. Uostalom, u 'The Wire' emotivne priče imaju smisla kada se razrađuju postojeći likovi (Omar, Babls), uvode novi (ulogu trenera iz treće i četvrte sezone ovdje donekle, ali u neherojskom smislu, preuzima lažov novinar), ali ponovo oživljavati iste osobine već obrađenih likova koji ne evoluiraju kao što su preslikani Meknolti iz druge, odnosno Kima iz četvrte sezone, je suvišno.

Sa druge strane, sve što ima veze sa istragom, odrađeno je odlično. Tako se došlo do toga da sam najradije gledao ono što se dešava Banku i Lesteru, znajući da me sa njima u kadru ne čekaju podzapleti o ženama, alkoholu, zapuštenoj djeci ili bilo čemu sličnom. Scena za nezaborav ima više - prva pada na pamet ona u kojoj Kris čuje da je Omar ubijen i sve to prihvata sa potpunom nevjericom, ali bez olakšanja, jer je Omar pravda i zaslužena kazna za sve ono što je radio. Završnica serije je genijalna, svaka scena u desetoj, finalnoj epizodi serije, je biser. Što se tiče ocjene, to bi sveukupno bilo 10-- . Mane je lakše adresirati nego ranije zbog dobrog poznavanja Wire okruženja, ali prednosti su takve da shvatam da bi ovu seriju gledao i kad bi imala 15 sezona, sa sve Crvenom Kristil iz Dinastije kao gostujućom glumicom (umjesto kratkog pojavljivanaj Manča iz 'Odjeljenja za ubistva').

Kako rezimirati kompletnu seriju 'The Wire' nakon što je ista neopozivo i konačno završena? To što se u svaki pop proizvod može učitati sve i svašta (Žižek, blogovanje), pri čemu je opskurnost reference direktno proporcionalna dubini učitavanja, ne znači da to i treba da se radi. 'The Wire' je primjer u kome sva učitavanja dolaze prirodno, jer je serija pravljena tako da provocira, a da ujedno veoma rijetko osuđuje. U dobu u kome se svi plaše da kažu nešto važno jer, pobogu, sve je već rečeno i prežvakano, 'The Wire' prosto govori bez potrebe da se ikome izvinjava zbog toga, a najmanje svojim gledaocima. Die Beste - bar kad je riječ o američkim serijama. Pozdrav.

P.S. 'We cut snow removal in half and pray for global warming.' :)
All those moments will be lost in time like tears in rain.

Ghoul

 • 4
 • 3
 • Posts: 33.204
  • The Cult of Ghoul
Šta sam lijepo/so-so/ružno od serija gledao...
« Reply #16 on: 28-05-2008, 03:02:52 »
na miloshevo insistiranje, uzeh da gledam kvazihumorističku seriju BLACK BOOKS.
posle 2 epizode zaključio sam da:
1) neću da se ljutim na milosha jer je imao dobre namere;
2) plus, ima kredit za preporuku CRACKERa
3) ali ubuduće neću da ga slušam kad mi bude preporučivao kvazihumorističke serije
4) jer, izgleda da imamo malkice različit smisao za humor.

Shozo Hirono

 • 4
 • 3
 • Posts: 3.759
  • http://www.myspace.com/plan9soundsystem
Šta sam lijepo/so-so/ružno od serija gledao...
« Reply #17 on: 28-05-2008, 07:26:04 »
Iako nisam gledao sve epizode,nemoguce da ti nije bio smesan onaj skec sa navijacima Millwalla....i danas se nasmejem !!! :!:
Which reminds me,a nisi imao hrabrosti za Monkey Dust !!!! :?

Ghoul

 • 4
 • 3
 • Posts: 33.204
  • The Cult of Ghoul
Šta sam lijepo/so-so/ružno od serija gledao...
« Reply #18 on: 28-05-2008, 08:18:15 »
šozo: prilično sam siguran da bi me SVAKA kvazihumoristička serija od koje bih odgledao dovoljno veliki broj epizoda u nekom trenutku, nekim skečom - nasmejala.
to nije sporno.
ali ja nemam ni vremena ni volje da gledam sve što je ikada snimljeno.

u prve 2 epizode BB-a nasmejao sam se dvaput.

stvar je u tome da je to, za moje pare, suviše mali procenat, jedva vredno truda.
prevelika je disproporcija između ĆORAKA (nategnutih, izveštačenih, glupavih pokušaja golicanja) i uspešno realizovanih, originalnih, pametnih gegova i dosetki.

pored toga, svi glavni akteri su mi ne samo fizički iritantni (antipatični) nego su uz to još i očigledno nabeđeni komičari - nisu prirodni (kao npr. Robbie Coltrane) nego su izveštačeni kerebečeći klovnovi čije mi kerefeke i napori da me zasmeju samo još više deluju patetično.

ja razumem da se milosh primio na mizantropiju glavnog junaka, ali meni je čak i ona delovala krajnje neubedljivo, tanko, tupavo, neutemeljeno, populistički-naivno, debilno. dakle, sasvim suprotno od lika Robbie Coltrane-a u CRACKERU.

Milosh

 • 5
 • 3
 • Posts: 7.792
Šta sam lijepo/so-so/ružno od serija gledao...
« Reply #19 on: 28-05-2008, 08:43:20 »
da ukratko sumiram ovaj tvoj post:

1. ghoulov smisao za humor
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
2. smisao za humor svih ostalih bednih smrtnika
"Ernest Hemingway once wrote: "The world is a fine place and worth fighting for." I agree with the second part."

http://milosh.mojblog.rs/

Milosh

 • 5
 • 3
 • Posts: 7.792
Šta sam lijepo/so-so/ružno od serija gledao...
« Reply #20 on: 28-05-2008, 08:48:55 »
Inače, prva sezona serije Black Books je genijalna (da, to je prava reč), dok je druga sezona nešto slabija ali i dalje vredna gledanja; a ova Ghoulova priča o nekakvim "nabeđenim komičarima" naprosto nije tačna, ukusi na stranu.
"Ernest Hemingway once wrote: "The world is a fine place and worth fighting for." I agree with the second part."

http://milosh.mojblog.rs/

Milosh

 • 5
 • 3
 • Posts: 7.792
Šta sam lijepo/so-so/ružno od serija gledao...
« Reply #21 on: 28-05-2008, 08:52:33 »
Quote from: "Shozo Hirono"
Which reminds me,a nisi imao hrabrosti za Monkey Dust !!!! :?


Hm, i to mi je u planu za skinuti/pogledati, sad sam se nešto baš navrzao na Britance, pa trenutno skidam neke relativno opskurne serije: Garth Marenghi's Darkplace (2004) i 15 Storeys High (2002); jesi li možda gledao nešto od toga?
"Ernest Hemingway once wrote: "The world is a fine place and worth fighting for." I agree with the second part."

http://milosh.mojblog.rs/

Milosh

 • 5
 • 3
 • Posts: 7.792
Šta sam lijepo/so-so/ružno od serija gledao...
« Reply #22 on: 28-05-2008, 08:55:50 »
@Ghoul
Nego, šta ti baš, baš voliš od britanskih humorističkih serija (osim Pajtona, to se valjda podrazumeva), baš me zanima...
"Ernest Hemingway once wrote: "The world is a fine place and worth fighting for." I agree with the second part."

http://milosh.mojblog.rs/

Ghoul

 • 4
 • 3
 • Posts: 33.204
  • The Cult of Ghoul
Šta sam lijepo/so-so/ružno od serija gledao...
« Reply #23 on: 28-05-2008, 09:25:22 »
Quote from: "Milosh"
da ukratko sumiram ovaj tvoj post:

1. ghoulov smisao za humor
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
2. smisao za humor svih ostalih bednih smrtnika


pazi, dopuštam da je smisao za humor DONEKLE subjektivna kategorija, i da stvari koje su smešne osobi X ne moraju nužno biti smešne osobi Y.
to je ok.
ali ono što je neoprostivo, i što izlazi iz domena subjektivnosti, jeste korišćenje OTRCANIH klišea u odsustvu duha, zarad proizvođenja 'smeha'.
samo 1 od brojnih mogućih primera:
poslodavac savetuje novozaposlenog radnika u knjižari da niko normalan ne dolazi u knj. u 10.30 prepodne, da nema šanse da neko tada naiđe, da se tada ide u pekaru a ne u knjižaru itd itsl.
NARAVNO – next thing you see: čova ulazi i kaže: 'ja bih hteo da kupim knjigu.'
E, JEBAGA!
taj ofucani fazon sa stvaranjem određenog očekivanja samo da bi ono smesta bilo kontrastirano njegovim poricanjem toliko je ofucan da teško da bi i harvu bio smešan. pored ostalog, zato što je toliko ofucan da je PREDVIDIV: svaki iole iskusniji gledalac slušajući to prenaglašavanje da niko normalan ne dolazi u knj. u 10.30 prepodne, da nema šanse da neko tada naiđe, da se tada ide u pekaru a ne u knjižaru itd. već je PRIPREMLJEN na 'twist', tako da kada čova ulazi i kaže: 'ja bih hteo da kupim knjigu,' iskusni gledalac (ghoul!) sažaljivo vrti palčevima, kisela lica, dok se ostali bedni smrtnici valjaju po podu držeći se za stomak od smeja!

pa to je jeftino kao oni debilni golubovi i mačke koji izleću pred "hello, is there anybody here?" morone sa džepnim lampama dok istražuju tavane, podrume i sl mračna mesta, i tokom kojih iskusni gledalac (ghoul!) sažaljivo vrti palčevima, kisela lica, jer ih vidi na kilometar udaljenosti, dok ostali bedni smrtnici skaču metar-dva sa svojih stolica u šoku kad reditelj pusti goluba.

sorry, miki, ne pali to kod mene.

BB ne da nije genijalna, nego nije čak ni vrlo dobra serija.

od britanskih komedi serija –pored PAJTONA, kao nedostižnog ideala između koga, i ostataka produkcije, je ambis širok barem kao onaj koji je milosh nacrtao između ghoula i ostalih bednih smrtnika – određeno poštovanje imam za BLACKADDER (u svim inkarnacijama), a možda bi mi i FAWLTY TOWERS bio bolji na ponovno gledanje nego na inicijalno (pre 20 godina).
SPACED je takođe VRH, od novijih produkata te vrste.
ne pada mi na um ništa drugo što bi zasluživalo da uđe u ovo društvo, ali ako me podsetite, možda ima toga još (većinu toga sam gledo u noćnim programima ONIH DANA, i davno nisam repriziro).

Meho Krljic

 • 5
 • 3
 • Posts: 57.141
Šta sam lijepo/so-so/ružno od serija gledao...
« Reply #24 on: 28-05-2008, 09:38:52 »
Sigurno ti se sviđa i The Office no se nisi setio.

Ghoul

 • 4
 • 3
 • Posts: 33.204
  • The Cult of Ghoul
Šta sam lijepo/so-so/ružno od serija gledao...
« Reply #25 on: 28-05-2008, 09:53:36 »
Quote from: "Meho Krljic"
Sigurno ti se sviđa i The Office no se nisi setio.


nisam gledo.
al mi naziv ne zvuči obećavajuće.

možda je smešnije vama koji radite u kancelarijama?  :idea:

Milosh

 • 5
 • 3
 • Posts: 7.792
Šta sam lijepo/so-so/ružno od serija gledao...
« Reply #26 on: 28-05-2008, 10:00:45 »
Glede tog primera, komedija se ne gradi uvek na principu obrta, već je upravo jedna od varijanti da se igra na kartu onog očekivanog koje se onda namerno naglašava i preuveličiva. Dakle, ne samo što čova dolazi i kaže da bi da kupi knjigu on dolazi u majici na kojoj piše I love books i čitav nastup mu je u tom stilu; to je vrlo svesno igranje na kartu klišea, bez da se isti tretira kao obrt već je čitava stvar u dovoljno efektnoj egzekuciji. Inače, čitava serija je namerno rađena u jednom teatralnom maniru i potpuno razumem da takav pristup nekome smeta i nervira ga, ali to nije propust glumaca, naprotiv, sam Dylan Moran je lik Bernarda Blacka donekle bazirao na sopstvenim stand-up nastupima i ponešto od tog pristupa je zadržano i u seriji. I mada je sama sitkom matrica prilično konvencionalna, za razliku od Spaced recimo, ne mislim da je u ovom konkretnom slučaju to slabost.

Elem, što se tiče drugih serija, potpisujem sve koje si ti naveo (uz malu primedbu da je prva sezona Crne Guje ipak nešto slabija u odnosu na potonje) i dodajem Mućke, Man Behaving Badly (barem nekoliko prvih sezona, nisam gledao sve do kraja...), pomenuti Black Books, Father Ted (nedavno pogledao), kao i animirani Erik pod stresom. Volim i Coupling (prve 3 sezone), mada serija jeste nešto slabija od pobrojanih, ali vredi je pomenuti makar zbog fenomenalnog Richarda Coylea. Od novije produkcije (btw The Office i Extras jesam nešto gledao, ali nisam dovoljno ispratio da bih dao konačni sud) i meni je apsolutni vrh Spaced, tu se izgleda slažemo.
"Ernest Hemingway once wrote: "The world is a fine place and worth fighting for." I agree with the second part."

http://milosh.mojblog.rs/

Meho Krljic

 • 5
 • 3
 • Posts: 57.141
Šta sam lijepo/so-so/ružno od serija gledao...
« Reply #27 on: 28-05-2008, 11:42:51 »
Quote from: "Ghoul"
Quote from: "Meho Krljic"
Sigurno ti se sviđa i The Office no se nisi setio.


nisam gledo.
al mi naziv ne zvuči obećavajuće.

možda je smešnije vama koji radite u kancelarijama?  :idea:


Iznenađujuće... s obzirom da se the office univerzalno smatra thinking man's humorističkom serijom. Meni je bila zabavna ali daleko od laugh out loud humora, pošto se uglavnom zasniva na tome kako jedan čovek od sebe pravi budalu dok pokušava da se predstavi kao dimaničan menadžer, dok ostali po ofisu slekuju koliko mogu. Da je bilo više penis jokeova i fart humoura sigurno bih se više smejao.

Shozo Hirono

 • 4
 • 3
 • Posts: 3.759
  • http://www.myspace.com/plan9soundsystem
Šta sam lijepo/so-so/ružno od serija gledao...
« Reply #28 on: 28-05-2008, 11:47:45 »
Quote from: "Milosh"
Quote from: "Shozo Hirono"
Which reminds me,a nisi imao hrabrosti za Monkey Dust !!!! :?


Hm, i to mi je u planu za skinuti/pogledati, sad sam se nešto baš navrzao na Britance, pa trenutno skidam neke relativno opskurne serije: Garth Marenghi's Darkplace (2004) i 15 Storeys High (2002); jesi li možda gledao nešto od toga?


Tesko ih je propratiti sve,nesto lakse poskidati,ALi to su gigabajti i gigabajti...nisam pomenute pogledao,ali sam ih zapazio i detektovao rame uz rame sa svim pominjanim ovde,zajedno sa Little Britain recimo,koju se spremam da odgledam....Monkey Dust,btw,mi je preporucio pre par godina lik iz Edinburga,poredeci je sa SPark.

Shozo Hirono

 • 4
 • 3
 • Posts: 3.759
  • http://www.myspace.com/plan9soundsystem
Šta sam lijepo/so-so/ružno od serija gledao...
« Reply #29 on: 28-05-2008, 11:52:56 »
Quote from: "Ghoul"
Quote from: "Meho Krljic"
Sigurno ti se sviđa i The Office no se nisi setio.


nisam gledo.
al mi naziv ne zvuči obećavajuće.

možda je smešnije vama koji radite u kancelarijama?  :idea:


A ti gde radis !!!  :!: Sto me podseti,nadam se da ces se skuvati na 40 stepeni u tvojoj maloj jazbini na vrhu brda FFakulteta.......osim ako vam ne uvedose klimu !!! :evil:

Ghoul

 • 4
 • 3
 • Posts: 33.204
  • The Cult of Ghoul
Šta sam lijepo/so-so/ružno od serija gledao...
« Reply #30 on: 28-05-2008, 12:19:54 »
Quote from: "Shozo Hirono"
možda je smešnije vama koji radite u kancelarijama?  :idea:


A ti gde radis !!!  :!: Sto me podseti,nadam se da ces se skuvati na 40 stepeni u tvojoj maloj jazbini na vrhu brda FFakulteta.......osim ako vam ne uvedose klimu !!! :evil:[/quote]

ja radim u učionici a ne u kancelariji.

u kabinetu moram da budem max 2 sata nedeljno, a to što ponekad ostanem duže plod je mog izbora i odluke, onda kad mi zatreba. preko leta svakako ne.

prošle nedelje sam se raspustio, i za razliku od onih koji rade u kancelarijama, u naredna 4 meseca, pa i više, sve do 15. oktobra, u svoj ofis-jazbinu imam da svratim max još 7-8 puta na po sat-dva.

rekao bih da je to sasvim podnošljivo.

Tex Murphy

 • 4
 • 3
 • Posts: 16.885
  • Radioaktivna aleja
Hm...
« Reply #31 on: 28-05-2008, 14:18:46 »
Crveni patuljak je zakon!

Inače, ovo za Crnu Guju ne bih se saglasio sa Miloshem. Jeste da je sam Edmundov lik mnoooogo interesantniji u ostala tri serijala (takav je čak i u pilot epizodi za prvu sezonu, što li su ga mijenjali nije mi jasno), ali je humor u prvom mnogo crnji i (da se tako ODrazim) agresivniji, što leži nekim ljudima, npr. meni. Fakat je da Edmund nije zaslužan za najbolje šale, ali ako se pomirimo sa tim, vidljivo je da prvi serijal nije slabiji od ostalih, no je možda čak i bolji (od četvrtog sigurno).

Postoji još jedna britanska short-lived serija koja je univerzalno hvaljena, zove se The Young Ones, da li je neko to gledao i kakvi su utisci?

Tex Murphy

 • 4
 • 3
 • Posts: 16.885
  • Radioaktivna aleja
Hm...
« Reply #32 on: 28-05-2008, 14:29:53 »
Kad smo već ovde, ja sam još prije nekoliko dana pogledao drugu sezonu Dekstera.

SLIJEDI RIVJU PUN SPOJLERA:

Ova serija je fenomenalna, sve do posljednje epizode, koja donekle ruši kompletan utisak. Razlog je što je sve vještački produženo. Lično smatram da je bilo vrijeme da Dekster ovde okači sataru o klin i preda se. Jednostavno ne vidim šta bi moglo da se dešava u sljedećoj sezoni, a da ne bude puko ponavljanje onog što smo već vidjeli i kladim se u svoju majicu da će ta sezona da bude prilično slaba. Već i u drugoj su stvari malčice škripale, tj. mnogo loose endsa se razriješilo jednostavnom intervencijom spoljašnjih sila. Npr. Polova smrt, kao i Lajlin suludi atak na Douksa u kolibi. Da nije bilo tih stvari, Deks bi već odavno bio na putu za gasnu komoru da ga objese. Jedino ako se eventualno pretvori u plagijat Frailtyja, pa počnu da se razmatraju supernaturalni aspekti njegovog konstantnog izvlačenja iz gadnih situacija. Druga stvar koja mi se izrazito ne sviđa jeste nestanak Douksa. Na stranu što je bio najbolji lik u seriji i što je njegov interplej sa Deksterom praktično obilježio čitavu drugu sezonu (pa donekle i prvu), Deksterova spremnost da na njega svali podvige Bej Harbor Bučera oduzima golem komad simpatija koje je izmamio prije (ne zaboravite da je on htio da frejmuje Douksu i prije nego što je ovaj stradao). Najiritantniji lik je Lajla (ne zbog akcenta) koja je apsolutno zaslužila ono što ju je snašlo, ali ipak je ogromna količina grudi u drugoj sezoni poticala upravo od nje. Rita i Debra su bile prilično stidljive po tom pitanju. Back to Doakes, nadam se da će on u svojstvu duha da progoni Dekstera tokom treće sezone baš kao Brajan u prvoj epizodi druge, tako da se njihove svađe nastave i dalje, pa makar i u nekoj drugoj astralnoj ravni. Ono što nas vjerovatno čeka jeste LaGuertin pohod dokazivanja Douksove nevinosti, možda čak i povratak Landija, što će reći da će Dekster opet morati da spašava glavu, što će reći da će to biti prilično slično onom što smo već gledali. Al eto, živi bili pa vidli.

Ghoul

 • 4
 • 3
 • Posts: 33.204
  • The Cult of Ghoul
Re: Hm...
« Reply #33 on: 28-05-2008, 15:41:49 »
Quote from: "Harvester"
Inače, ovo za Crnu Guju ne bih se saglasio sa Miloshem. Jeste da je sam Edmundov lik mnoooogo interesantniji u ostala tri serijala (takav je čak i u pilot epizodi za prvu sezonu, što li su ga mijenjali nije mi jasno), ali je humor u prvom mnogo crnji i (da se tako ODrazim) agresivniji, što leži nekim ljudima, npr. meni.


bravo, harv!
tako govore pravi pedofili!

naime, u I serijalu Blackadder je ogavna ljiga i hodajuća kukavička sluz koja po pravilu ispada najgrbavija.
u narednim serijalima on je više postao frajer, a najprljavije šale su za svoj cilj dobile boldrika, princa (where applicable), đenerale itd.

drugim rečima, u I serijalu rowan se najviše zezao na svoj račun, ali je u kasnijim shvatio da je smeh na tuđi račun ipak manje bolan, bolan!
 :twisted:

Meho Krljic

 • 5
 • 3
 • Posts: 57.141
Šta sam lijepo/so-so/ružno od serija gledao...
« Reply #34 on: 28-05-2008, 15:55:04 »
Podržao bih Harvija i Ghoula u tvrdnji da je prvi serijal iako produkcijski daleko najslabiji zapravo i najduhovitiji baš zbog odlično odmerenog crnog humora i dobro pogođenog antiheroja u glavnoj ulozi koji je kasnije (u narednim serijalima), dosta neobjašnjivo pretvoren u šmekera što ispaljuje cinične komentare i tretira sve oko sebe kao morone - što oni i jesu. Kao kontrast, u prvoj sezoni Edmundovi saradnici su zapravo pametniji (pa i plemenitiji) od njega pa humor uglavnom počiva na njegovoj potpuno iskrivljenoj percepciji realnosti, a tu je i dosta zdrava socijalna satira na temu primitivne aristokratije, potkupljivog i prevrtljivog klera itd. U kasnijim serijalima sve se uglavnom svodilo na intelektualnu nadmoć Edmundovu nad ergelom likova koji su bili smišljeno zaglupljeni što je za moje pojmove humor osetno nižeg nivoa.

Antonius

 • 4
 • 2
 • Posts: 242
Šta sam lijepo/so-so/ružno od serija gledao...
« Reply #35 on: 28-05-2008, 16:30:19 »
Quote from: "Milosh"
Inače, prva sezona serije Black Books je genijalna (da, to je prava reč), dok je druga sezona nešto slabija ali i dalje vredna gledanja; a ova Ghoulova priča o nekakvim "nabeđenim komičarima" naprosto nije tačna, ukusi na stranu.

Da, Black Books je super TV serija. Ima nedostataka, nekada je prisutna blaga usiljenost... U globalu je odlična.

Milosh

 • 5
 • 3
 • Posts: 7.792
Re: Hm...
« Reply #36 on: 28-05-2008, 18:57:37 »
Quote from: "Harvester"
Crveni patuljak je zakon!


Ako imaš to na divxu, sreži mi idući put...

Quote from: "Harvester"
Postoji još jedna britanska short-lived serija koja je univerzalno hvaljena, zove se The Young Ones, da li je neko to gledao i kakvi su utisci?


To mi je takođe u planu za skinuti...

A u vezi Crne Guje/Edmunda u prvoj sezoni, meni je smetalo što je on tu toliko glup da mi je u jednom trenutku postalo malo monotono, mada i dalje ima odličnih crnohumornih momenata; u kasnijim sezonama to je drastično promenjeno, i Edmund je najpametniji od svih što ga opet ne sprečava da se zaglibljuje u komplikovane situacije i povremeno i sam ispada glup; nekako mi je ta prva sezona suviše one note.
"Ernest Hemingway once wrote: "The world is a fine place and worth fighting for." I agree with the second part."

http://milosh.mojblog.rs/

Tex Murphy

 • 4
 • 3
 • Posts: 16.885
  • Radioaktivna aleja
Hm...
« Reply #37 on: 28-05-2008, 19:03:03 »
Od Red Dwarfa imam prve dvije sezone (u pitanju su DVD ripovi, tako da ima i raznoraznih extrasa). Će da bude srezano pri mom sljedećem dolasku.

BladeRunner

 • 4
 • 3
 • Posts: 928
The Sopranos
« Reply #38 on: 28-05-2008, 23:30:17 »
Ako niste, ovo je pravi trenutak da odgledate 'The Sopranos'. Poslednja (šesta) sezona se završila prije godinu dana, metež oko 'najbolje dramske serije u istoriji američke televizije (tm)' je splasnuo, tako da Sopranosi mogu da se ocjene onako kako zaslužuju.

'The Sopranos' su zamišljeni kao presjek filma 'Kum' sa dramskom verzijom serije 'Family Ties'. Mafija nije visoka i u rangu Don Korleonea, već igra u nižoj, 'Goodfellas' ligi. Ne čudi što su autori serije upravo isticali ovaj film kao svoju glavnu inspiraciju. Od ovog filma ga razlikuje to što su Sopranosi prije svega serija o Toniju Sopranu, pa o njegovoj porodici, pa tek onda o mafiji kao cjelini.

Toni Soprano je mafijaš koji posjećuje psihijatra zbog napada panike koje povremeno dobija. Serija smjenjuje seanse kod psihijatra (kome dosta toga mora da se prećuti) sa onim što Toniju Sopranu stvarno izaziva neuroze. Nasilja i golotinje ima u zavidnim količinama, tim prije što Toni poslove vodi iz striptiz bara. Dobra strana Sopranosa je što se priča koristi prije svega kao način produbljivanja likova. Ovo ne znači da se ništa ne dešava, ali većina onoga što se desi tu je kako bi što više otkrili o liku Tonija Soprana. Takođe, serija ne pokušava da bude naivno provokativna ili da dijeli lekcije. Ova odmjerenost seriji daje uvjerljivost, ali opet nikada nije suviše spora. Za razliku od 'The Wire', Sopranosi ne koriste uvodne epizode kako bi postavili scenu za ono što dolazi kasnije, te time nije potrebno gledanje pet epizoda da bi se shvatilo o čemu se radi. Sa druge strane, ovo znači da nema velikog zaokruživanja na kraju sezona i upravo zbog toga je ovo jedna od onih serija koje je lakše ocjenjivati odjednom, kao cjelinu.

Da počnemo od lošeg: najgora strana Sopranosa je uporna dekonstrukcija svega onoga zbog čega volite seriju. Tek što progutate osnovnu premisu o patrijahalnom društvu, tajnim pravilima mafije, ocu koji pije, ali prezire drogu, ulogu žene u kući tj. pored šporeta, djecu pokornu roditeljima koje iskreno mrze, odjednom, kao grom iz vedra neba dolazi žena - šef mafije, Tonijeva svađa sa ženom kojoj, nakon x godina braka, odjednom smeta prevara, djeca koja sada već otvoreno roditeljima govore sve i svašta, osjetljivi Toni koji kada ne pada u nesvjest, plače za svaku sitnicu, Toni - mafijaški kum koga žena IZBACI iz kuće, pa on živi po podrumima, pa se drogira kad sve krene nizbrdo... Serija se, do kraja, uspješno naruga svemu onome zbog čega su ljudi počeli da je gledaju. Ovakvo pucanje u sopstvenu nogu ne viđa se često i meni je bilo potpuno neočekivano. Na drugom mjestu loših strana serije istakao bi dramska rešenja koja su povremeno traljava. Recimo, epizoda u kojoj ćerka otvoreno pita oca da li je mafijaš (besmislena premisa), se nakon pet minuta pretvori u jurnjavu kolima sa sve njom u autu. Nije moglo brutalnije. Razgovori o Bogu, vjeri, roditeljima, su opasno na granici naivne filozofije i ponekad je pređu. Toni, mafijaš, se uporno čudi kako on kao opasan momak završava kod psihijatra, ali mene to nekako više šokira od njega. Čitava psihijatrijska kultura, koja je specifična za Ameriku, je nešto sa čim se teško mogu poistovjetiti i djeluje mi pretjerano. U ovoj seriji, svako ima problem, svako ima psihijatra, pa čak i psihijatar ima psihijatra. Finale druge sezone se, između ostalog, sastoji od 3-4 uzastopna sna, a ja ne mogu da opišem koliko je dosadan taj frojdovski kolariću paniću. Takođe, iako u odličnoj prvoj sezoni upoznamo čitavu porodicu Soprano, u kasnijim sezonama počinje Dinastija - dolaze neke zaboravljene sestre, nepoznati stričevi, braća od ujaka i slično. U petoj i naročito šestoj sezoni, serija postaje poprilično bizarna. Čitava peta sezona je porodična drama, dok šesta počinje paranormalno (kao 'X-Files'), a nastavi se sa nekim mafijašima koji su pederi i ženama šefovima mafije, što čitavu seriju čini totalno neuvjerljivom. Recimo da se kvalitet vrati u drugom dijelu šeste sezone (poslednjih 8 epizoda), ali gorak ukus svakako ostaje.

Kao odlične strane bi istakao užu Tonijevu porodicu. Svi likovi su od krvi i mesa, lik majke je savršeno postavljen (a žena je odlično glumi), a i seanse kod psihijatra su, kad progutate osnovnu premisu, korektne. Serija je veoma precizno režirana, bez suvišnih kadrova i filmski, što se vidi i po izborima režisera, među kojima se nalazi i Lee Tamahori (doduše, nema HBO Milča Mančevskog koji je ostao vjeran režiji jedne epizode u prvoj sezoni 'The Wire'). Kad već pomenuh HBO, Sopranosi nemaju skretanja sa teme kako bi nešto ispričali, što znači da serija igra u ligi koja je po estetici bliža 'Prison Break-u', nego stilizovanom 'OZ' mračnjaštvu. Kasting je za čistu desetku, uključujući tu i goste (Stiv Bušemi, Ben Kingsli, Anet Bening...). Naknadno (i nepotrebno) uvedena sestra savršeno prodiše u kasnijim sezonama, a sami likovi su (osim lika psihijatra i Karmele) koherentni, odnosno ne pretvore se nešto deseto tokom trajanja serije kako bi porasla gledanost ('LOST' sindrom). Istakao bi da serija ima par zanimljivih posveta američkoj kulturi, naročito sportskoj. U stvari, 'Sopranosi' su prava američka serija koja se dešava krajem devedesetih, što im daje jedan socijalni kvalitet koji će doći do izražaja za dvadesetak godina (a i sada se nazire). U pojedinim epizodama (većinom u trećoj sezoni) stiče se utisak da je režiser Adrijan Lejn i to kad je bio na vrhuncu. Sve u svemu, Toni je modeliran da bude ideal prosječnom čovjeku koji je u kasnim četrdesetim. Debeo, ćelav, surovi gazda i smrad širokog srca, on ima ženu i dvoje djece koje uspješno pazi i hrani, ali nekako uspjeva da spava sa desetinama prezgodnih cura koje sve plaču kada ih ostavi (poneka se i ubije), dok žena to trpi uz povremeno zvocanje i jedan nepotreban haos. Nešto kao mafijaška verzija Džems Bonda za one koji imaju između 40 i 60 godina. U svakom slučaju, gotovo sam siguran da je ovo ključ visoke gledanosti serije - sve ostalo 'Kum', 'Dobri momci' i psihologija za udovice je samo začin u salati čiji je glavni sastojak Toni glavom i bradom.

Rezime: 'The Sopranos' je suviše mainstream proizvod da bi mi potpuno legao. Recimo da je serija zlatna sredina za publiku - one koje vole laganije sadržaje ovo će da šokira, ali nikada toliko da odbije, dok će nas, navučene na beskompromisni 'The Wire', serija da privuče, ali ne i oduševi. Da se razumijemo - 'The Sopranos' su vrhunski proizvod, odlično i filmski režiran (za razliku od kvazidokumentarističkog noir 'The Wire' pristupa), odlično odglumljen, bogat bojama, predivnim kadrovima, pop kulturnim mafijaškim referencama (od Scarface do Džona Gotija, sa svim nijansama između) i odličnom muzikom (čuju se tu i 'Mazzy Star', 'Morphine', 'Tindersticks'... ma svašta). Ako želite da preporučite dobru seriju osobi o kojoj ne znate ama baš ništa (možda sluša Cecu, a možda voli Velvet Underground) - Sopranosi će, baš kao i Kum, da budu siguran izbor. Što se mene tiče, ovo je serija koju mnogo više cijenim, nego što stvarno volim. Krajnja ocjena bi bila 7+/10. Pozdrav.
All those moments will be lost in time like tears in rain.

Father Jape

 • 4
 • 3
 • Posts: 7.296
Šta sam lijepo/so-so/ružno od serija gledao...
« Reply #39 on: 29-05-2008, 15:05:50 »
Wow... ovo je prvi put da cujem da neko ima ista pozitivno da kaze o prvom serijalu Guje.

Ja mislim da je serija pre nego sto se Elton pojavio da pravi protivtezu Curtisu... jednostavno bila lose napisana.
Blijedi čovjek na tragu pervertita.
To je ta nezadrživa napaljenost mladosti.
Dušman u odsustvu Dušmana.

https://lingvistickebeleske.wordpress.com

Shozo Hirono

 • 4
 • 3
 • Posts: 3.759
  • http://www.myspace.com/plan9soundsystem
Šta sam lijepo/so-so/ružno od serija gledao...
« Reply #40 on: 30-05-2008, 09:56:02 »
Garth Marenghi's Darkplace


Izgleda obecavajuce !!! :evil:

Ghoul

 • 4
 • 3
 • Posts: 33.204
  • The Cult of Ghoul
Šta sam lijepo/so-so/ružno od serija gledao...
« Reply #41 on: 30-05-2008, 10:21:22 »
Quote from: "Shozo Hirono"
Garth Marenghi's Darkplace

Izgleda obecavajuce !!! :evil:


ŠTAAAAA?

OVO je TV serija?


OĆU! OĆU! OĆU!
 :!:

cutter

 • 4
 • 3
 • Posts: 2.910
Šta sam lijepo/so-so/ružno od serija gledao...
« Reply #42 on: 30-05-2008, 23:20:57 »
jes, uradjena kao nekakva parodija tv drama osamdesetih, kic, drvena gluma + podsecanje na muziku, modu i slicne tekovine te decenije...zabavno. mada meni suvise one trick pony. al fin trik
http://www.youtube.com/watch?v=NTco5TcpqY8

angel011

 • PsychoKitty
 • 5
 • 3
 • Posts: 8.351
 • meow
  • Hronika mačjeg škrabala
Šta sam lijepo/so-so/ružno od serija gledao...
« Reply #43 on: 31-05-2008, 21:24:38 »
Videla prvu epizodu Black Books. Jako zabavno. :D
We're all mad here.

Ghoul

 • 4
 • 3
 • Posts: 33.204
  • The Cult of Ghoul
Šta sam lijepo/so-so/ružno od serija gledao...
« Reply #44 on: 05-07-2008, 17:49:26 »
pokušao sam da gledam DEXTERA.

posle prvih 20ak minuta, UOPŠTE nisam impresioniran.

'glumac' koji ga igra mi je antipatičan.
njegov voice-over je UŽASAN! beživotno recitovanje, uopšte ne čujem čoveka koji je to doživeo, osetio, koji ima neki odnos prema tome što govori – nego prosto čita sa artije.

a to što čita – ima te tipične američke (rekao bih čak: stripovske) pančlajnove, ono MASNIM SLOVIMA, čitava spika mu je u tim beživotnim frazama koje se u nekim krugovima doživljavaju kao vrhunac uspeha EJPOVANJA američkog pulp pisanja.

npr:
"TONIGHT'S THE NIGHT!"

"HE'S THE ONE!"
itsl.

pa onda ona debilna objašnjavanja-prečice za retarde, tipa: dexa otvara praznu kutiju, i kaže: "EMPTY. THE WAY I FEEL INSIDE."
e baš ti fala što si mi to reko! daleko bilo da ja to shvatim indirektno, preko tvog ponašanja itd. uštedeo si mi muke.

sve u svemu, na osnovu ovog kratkog ali sasvim rečitog sempla, moja očekivanja su vrlo drastično umanjena; daću mu još jednu priliku u nekom braindead momentu kad nisam ni za šta pametnije i zahtevnije, pa ako nastavi ovako, baciću ga na gomilu američkog đubreta nedostojnog mog vremena.

PS: ne znam da li ste primetili, ali ja imam apsolutnu averziju prema USA TV produktima.
sem toga, pokvario me CRACKER, i kao što već rekoh: od sad pa na dalje i ubuduće, I won't settle for anything LESS!

na artiji ta ideja o serijskom ubici-istražitelju ne deluje loše; ali exekucija so far deluje krajnje retardirano i uvredljivo za moje standarde.
 8)

Tex Murphy

 • 4
 • 3
 • Posts: 16.885
  • Radioaktivna aleja
Hm...
« Reply #45 on: 05-07-2008, 18:19:53 »
:x  ja mislim da ti imaš mnogo veći problem sa strpljenjem nego sa USA TV produktima.
Zanemari voice-over. Tvoje primjedbe stoje, ima tih nekih blesavština koje si naveo, ali bogme ima i opako duhovitih reakcija na dešavanja. Npr. kad sa Ritom (u kasnijem dijelu serije) priča o Bay Harbor Butcheru (to je on) i ona ga ispraćajući na posao kaže nešto tipa "Nadam se da će da uhvate tog gada i spale ga na električnoj stolici. Well, have a nice day!", a on replicira (u voice-overu) "Make up your mind!".
Koncept forenzičara serijskog ubice jeste vrlo zanimljiv, ali ono što čini da serija (za mene) funkcioniše jeste način na koji je napravljeno okruženje te policijske stanice, dakle likovi, njihovi međusobni odnosi, vrlo interesantne priče (prva sezona vezana je za serijskog ubicu koji se "igra" sa Deksterom, druga za Deksterove pokušaje da se izvuče iz kandži policije koja mu je za petama) itd. Odgledaj bar tri epizode, ako ti se tad ništa ne bude sviđalo, onda batali.

Quote
PS: ne znam da li ste primetili, ali ja imam apsolutnu averziju prema USA TV produktima.


Lijepo to zvuči na papiru, ali je netačno. Inače ne bi bio toliko oduševljen onim nadasve osrednjim South Parkom  :twisted:

Tex Murphy

 • 4
 • 3
 • Posts: 16.885
  • Radioaktivna aleja
Hm...
« Reply #46 on: 05-07-2008, 18:24:02 »
Quote
sem toga, pokvario me CRACKER, i kao što već rekoh: od sad pa na dalje i ubuduće, I won't settle for anything LESS!


E pa ko ti je kriv što si to gledo!

angel011

 • PsychoKitty
 • 5
 • 3
 • Posts: 8.351
 • meow
  • Hronika mačjeg škrabala
Šta sam lijepo/so-so/ružno od serija gledao...
« Reply #47 on: 05-07-2008, 19:32:41 »
Quote from: "Ghoul"

njegov voice-over je UŽASAN! beživotno recitovanje, uopšte ne čujem čoveka koji je to doživeo, osetio, koji ima neki odnos prema tome što govori – nego prosto čita sa artije.


Nije osetio. Deksterov problem jeste što ne oseća ništa.
We're all mad here.

Shozo Hirono

 • 4
 • 3
 • Posts: 3.759
  • http://www.myspace.com/plan9soundsystem
Re: Hm...
« Reply #48 on: 31-07-2008, 13:27:23 »
Quote from: "Harvester"

Postoji još jedna britanska short-lived serija koja je univerzalno hvaljena, zove se The Young Ones, da li je neko to gledao i kakvi su utisci?

Gledo,prilicno dekadentno i totalno destruktivno !!!

DušMan

 • 5
 • 3
 • Posts: 4.034
 • Urbana gradska faca
Šta sam lijepo/so-so/ružno od serija gledao...
« Reply #49 on: 31-07-2008, 14:10:15 »
Uzeo da gledam 'The L Word'. Lezbejska sapunica sa dovoljnom količinom golotinje i lezbo seksa da zadovolji čak i mene.
Nekoć si bio punk, sad si Štefan Frank.