• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Rasizam 101

Started by Tex Murphy, 03-11-2007, 12:53:17

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

saturnica

pa sad, da je recimo b. becker nacrtan kao čovječja ribica ili svjež leš, bi li to također bio rasizam prema bijeloj rasi ili ne? pobogu, ako iz osobe ne izvučeš i ne naglasiš karakteristiku rase kojoj ona pripada, onda to i nije karikatura. onda je to samo crtež i ništa više.
u sereninoj karikaturi meni osobno najupečatljivija je njena dudica na podu. :)

Meho Krljic

Eh, bilo bi zanimljivo videti kako bi u Africi karikaturisti crtali Borisa Bekera, za afričke medije, koje bi karakteristike isticali i kako bi na to reagovali Evropljani.

Imamo mi i naše primere, recimo ono kako je Mataković za vreme rata crtao Srbe, meni je to bilo smešno ali poznajem bar pedeset Srba koji bi smatrali da ih je crtao uvredljivo itd.

Krsta Klatić Klaja

ovo nije tek pitanje estetike, jer da hoćemo da se sprdamo sa crncima naravno da ćemo im napraviti takva usta

no, poenta je da su tako rasisti crtali crnce i to mora da ima posljedice

Serena je trebalo da bude nacrtana kao beba. A nije.

Bolje da je imala pelene na slici nego što izgleda kao iz Grifitovih filmova
šta će mi bogatstvo i svecka slava sva kada mora umreti lepa Nirdala

saturnica

Quote from: Meho Krljic on 12-09-2018, 14:12:14
Eh, bilo bi zanimljivo videti kako bi u Africi karikaturisti crtali Borisa Bekera, za afričke medije, koje bi karakteristike isticali i kako bi na to reagovali Evropljani.

Imamo mi i naše primere, recimo ono kako je Mataković za vreme rata crtao Srbe, meni je to bilo smešno ali poznajem bar pedeset Srba koji bi smatrali da ih je crtao uvredljivo itd.

pa da. zna to biti prilično uvrjedljivo. ali, to je karikatura, ubode te u slabosti, mane, različitosti. ili čak tamo gdje ti nisi ni pomislio da bi drugome moglo biti ružno i odbojno.

saturnica

Quote from: Pizzobatto on 12-09-2018, 14:18:30

Bolje da je imala pelene na slici nego što izgleda kao iz Grifitovih filmova
gle, da je imala pelene, znaš li koliko bi joj onda bilo dupe?? a ni ovako nije malo...

Dybuk

Karikatura treba da prenaglasi lične karakteristike, ne rasne. Jer je u drugom slučaju rasistička.
Još je gore što je Osaka prikazana kao belkinja i to plavuša, time se dodatno naglašava rasni ugao, po meni.

Ugly MF

Baš pogledao njeno blamiranje, a potom i komentare raznih SJW i onih drugih... Uffff...
Sve i da karikatura prođe ovako ili onako Serena je tooootalno u krivu...

Аксентије Новаковић

У Серенином случају су личне црте истоветне са расним карактеристикама црнаца.
Серена, нароцки речено, има уста као чарапин почетак, и на карикатури су њена велика уста верно представљена.
Све остало би било улепшавање и подилажење букачима и букачицама.

Quote from: Meho Krljic on 12-09-2018, 12:32:14
predložak iz knjige sa kraja pretprošlog veka koja je Afroamerikance prikazivala kao lenje, neobrazovane, neozbiljne,

Приказана је као бесна особа која не уме спортски да прихвати пораз.
Није приказана као лења, необразована, неозбиљна.

Quote from: Meho Krljic on 12-09-2018, 12:49:05
Knightov tviter ne mogu da proverim jer ga je u međuvremenu ugasio.

Зашто би уопште проверавао његов твитер?
Погледај Осакине слике, погледај снимак дешавања са терена итд.

Quote from: Гражданка Шульц on 12-09-2018, 14:26:55
Još je gore što je Osaka prikazana kao belkinja i to plavuša, time se dodatno naglašava rasni ugao, po meni.

По мени, ти под хитно да погледаш какву боју има Осакин реп.
Фарбала се у плаво, па је логично да са бојом косе буде представљена као плавуша.
Сад, друга је прича што те мелескиње желе да буду плаве као Европљанке, али због тога није крив карикатуриста.
Он је урадио добар посао.

T2 irritazioni risuscitare dai morti.

http://www.istrebljivac.com/blog-Unistavanje-pacova.html

Meho Krljic

Zato što sam negde pročitao da je objašnjavao zašto joj je nacrtao plavu kosu a to je verovatno bio njegov tviter...

I, ponavljam, ne poznajem dovoljno američki novinski strip/ karikaturu iz prve polovine dvadesetog veka da bih mogao ovako napamet da nabrojim zašto i kako ova karikatura jeste ili nije uvredljivo podsećanje na uvredljive rasno motivisane karikature iz tog doba. Neki ljudi misle da jeste, neki da nije, mogu samo da čitam njihove argumente i da ih analiziram. Ali argumenti nesumnjivo postoje pa ko ima vremena, nek se bavi time. Ko nema nek donosi ad hok zaključke, naravno.

Аксентије Новаковић

Ниси ваљда помислио да је карикатуриста измислио Осакину плаву косу?

Цела прича је учитавање, а карикатура као карикатура, на њој нема ничег увредљивог.

Meho Krljic

Pa nema tebi, ali ti nisi pripadnik ni rase ni kulture čiji je pripadnik karikiran tako da možda tvoje mišljenje nije najmerodavnije ovde.

Naravno, možda ne postoji "pravo" mišljenje u vezi sa ovim pitanjem ali nije loše videti da ih ima više i koji su im argumenti.

Аксентије Новаковић

Био меродаван или не, оно што видим су фантазијске тлапње да је карикатуриста "наглашавао расни угао тиме што је приказао Осаку као плавушу", што је, разуме се, исфантазирана глупост, као и неко цвиљење око великих Серениних усана.

Значи, у та два примера имамо једно измишљање и једно учитавање.

Занемарује се скакање по рекету, бесан изглед лица, као и коментар судије упућен Осаки.

Krsta Klatić Klaja

scallop

Nije karikirana rasa nego karakter. Oker kojim je iscrtan ten sve tri vidljive osobe je identičan. Kako se zaključuje da je konjski rep Osake plav, ako je vidljivo samo nekoliko vertikalnih crta tušem? Zato zaključujem da je rasizam proizveden od strane zlonamernih.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Dybuk

Nemam razloga da budem zlonamerna.

cela kosa je plava (obratite pažnju gde počinje konjski rep)

Osaka je tamnoputa i jače, drugačije građe od one prikazane na karikaturi (uostalom, i'te na gugl pa pogledajte), ako je u detalj nacrtao Sereninu građu, zašto je Osaka krhka belkinjica?

Rekoh, nemam ličnih razloga da vičem "rasizam!!!" jer nisam na Sereninoj strani, ne branim njeno ponašanje i postupke. Samo gledam karikaturu i primećujem detalje koji su "off". I naravno da je prikazan karakter, ali ne samo to.

Аксентије Новаковић

Јел судија приказан са одговарајућом физичком грађом?  :lol:

Карикатура је посвећена Серени, а не Осаки, и не судији.
Серена у првом плану, остали су приказани у даљини.
Јел треба и перцепција на слици да се објашњава појединима?

Виде се и јасне разлике у боји коже између судије (белца) и Осаке (мелескиње).
Није Осака толико тамнопута као што поједини овде желе да је прикажу, јер је и у стварном животу и на карикатури мање црна од Серене.
Такође је глупост да је Осака приказана као белкиња, јер једини белац на слици је судија, и као што сам написао - очевидна је разлика између њега и Осаке у боји.

Осакин нос је верно представљен, она има крив нос, али није искарикиран јер карикатура, као што сам већ написао, није посвећена Осаки, већ Серени.

Реп је плав, а на карикатури реп излази из качкета, није цела коса плава, приметна је разлика у боји.
Да није проблем и у качкету?

Dybuk

"problem" je u kačketu, ali samo za one koji ne vide dobro.

jer, i u stvarnosti i na karikaturi ne pokriva celu glavu.

ne bih vas dalje zadržavala 8-)

Аксентије Новаковић

Карикатура није посвећена Осаки, него Серени, па кад то схватиш онда неће бити "проблема" ни са Осаком, ни са плавим репом, а ни са качкетом.  8-)

Слике објасниле!

Meho Krljic

Da, objasnile.

"Hej, prozivaju nas za rasizam zbog one karikature."
"Možda bi trebalo videti da li smo nekog uvredili pa da se uljudno izvinimo?"
"Ma ne, hajde da im se podsmevamo, jer kad nekog nehotično uvrediš, najbolje je da nastaviš da ga zajebavaš i smeješ mu se što ne shvata šalu."

Аксентије Новаковић

Зашто би се извињавали, кога су то увредили па да се извињавају?

Како видим, "увређени" су само ови што премеравају Осакину физичку грађу јер нису чули за перцепцију, и ови што не виде разлику у боји косе.

Такви и не заслужују да им се било ко извињава, него их треба зезати још јаче.

Пре ће бити да треба да се извињавају они који су карикатуристи претили смрћу.

mac

Oker kojim je farban Serenin desni list ima HSV vrednosti otprilike (30,40,60), obraz joj je (20,30,70). Osakin obraz je otprilike (20,20,80). Sudijin obraz je otprilike (20,20,90). Toliko je otprilike i HSV cucle na zemlji. Treći broj označava bliskost belom. Znači Osakin obraz na slici više vuče na boju cucle i sudijin obraz, nego na Serenin obraz. U stvarnosti Osakin ten je blizak Sereninom tenu.

Čak ni boja Osakine kose nije zaista plava. Jeste posvetljena, ali nije plava. A i držala je kosu u punđi. Karikaturista nije zaista crtao Osaku, nego neku drugu teniserku. I odabrao je da ta teniserka bude boje cucle i plave kose.

Što ne bismo istovremeno kritikovali i Serenu i karikaturistu? Izvodivo je.

Аксентије Новаковић

Серенину гримасу је скинуо феноменално, то се јасно види са друге слике.
Особу којој је карикатура посвећена је одрадио на најбољи начин, што значи да је карикатура успела.

Quote from: mac on 12-09-2018, 16:24:18U stvarnosti Osakin ten je blizak Sereninom tenu.

Близак, али не и истоветан.
Види се разлика између судије белца и Осаке, као и између Серене и Осаке.
Судија је белац, Осака је мелескиња, Серена је црнкиња, у стварној боји коже постоји разлика, која је пренета на карикатуру.
Зато су ти вредности за блискост белом 90 (судијин образ), 80 (Осакин образ) и 70 (Серенин образ).
Одлично одрађен посао.

Quote from: mac on 12-09-2018, 16:24:18Izvodivo je..

Јесте, али не тако што му се лепи етикета расисте, и не тако што му лудаци прете смрћу, и не тако да му се учитава да је неког "увредио" и да се од њега захтева извињење.

Scordisk

lik je realno skinuo serenu kao pljunutu, a sve ostalo je šta mi učitamo u to. pa i rasizam, il možda, autorasizam, tako da mu treba skinuti kapu, pokrenuo je socijalni eksperiment jednim jedinim dobrim crtežom

saturnica

Quote from: Scordisk on 12-09-2018, 16:52:16
lik je realno skinuo serenu kao pljunutu, a sve ostalo je šta mi učitamo u to. pa i rasizam, il možda, autorasizam, tako da mu treba skinuti kapu, pokrenuo je socijalni eksperiment jednim jedinim dobrim crtežom
Točno tako.

Krsta Klatić Klaja

e jbg, nači ipak moramo da se vratimo na estetiku

recimo, Goja je ovom slikom izazvao kontroverzu, jer je nekoga prikazao na određeni način. Koga? Koji način?

ako ne znate onda nemojte da procjenjujete ni Sereninu karikaturu

Аксентије Новаковић

Можда су се "естетичари" увредили и због тога што судијина боја косе није "верно" приказана на карикатури?

Само, "естетичари" су у проблему, јер карикатуре нису фотореализам.

scallop

Ako mu je pripretila. :| :| :|
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Meho Krljic

Ne, u problemu su svi koji vide da se na karikaturu regauje ne sa "vidi, razmažena bogata sportistkinja" već sa "vidi, razmažena debela crnkinja". Naravno, možda nije problem u samom autoru, on verovatno nije imao nameru da nekog nipodaštava na rasnoj osnovi, ali to ne znači da nje, u očima jednog dela populacije postigao upravo taj efekat. Slično kao kada su Muhamedu karikaturisti crtali bombu u turbanu - namera je jedno, efekat na veliki deo recipijenata nešto drugo. Niko ne kaže da Knighta zbog toga treba kažnjavati ili ubiti (ti koji to kažu su budale ili ekstremisti) ali treba imati dijalog o ovome.

saturnica

Pokusavam se sjetiti je li mi ijedna tenisacica bila toliko iritantna kao sestre wiliams. Ali ne mogu se sjetiti. I to nema veze s njihovom bojom koze vec gardom, bahatoscu i muzevnoscu. To su dvoje bombe testosterona. A i kultura na terenu im je proizvod made in usa.

Аксентије Новаковић

Мехо, једном делу популације су сметали и Палмира и Багдад...

О чему тачно је потребан дијалог?
Шта је то толико "ниподаштавајуће" у Серениној карикатури, па да је због тога потребан дијалог?

Meho Krljic

Pa ja sam već rekao da na mene ona nema takav efekat. Ali oni na koje ima su obrazložili a ja sam to negde iznad sumirao. Pa nek se priča.

Аксентије Новаковић

Прича се на многим местима, а предводник хајке на карикатуристу је СиЕнЕн.
Чим је у питању свима по злу знани СиЕнЕн - онда је више него јасно да се ради о злој намери.
Још само да екипа из Четврте Интернационале изда неки коминике, па да хајкашки фрикшоу буде потпун.
Убр, поједине "тврдње" оних којима нешто смета у карикатури су овде побијене, и то се налази у ранијим постовима.

scallop

Ko ne zna ko je Serena Vilijams, da je bogatašica i da je sklona ispadima ne bi trebalo ni da primećuje karikaturu. Ipak imamo podvaljeni rasizam.

Аксентије Новаковић

Подваљује се и да је Осака

Quote from: mac on 12-09-2018, 11:13:27
pola crnkinja pola Havajka.

што није тачно, јер јој је мајка Јапанка, а отац јој је са Хаитија.

Подваљује се и прича о приказима из америчке штампе са почетка прошлог века, а карикатуриста је из Аустралије.

Све подвала до подвале, сиененовски стил.

Krsta Klatić Klaja

Quote from: scallop on 13-09-2018, 00:16:01
Ko ne zna ko je Serena Vilijams, da je bogatašica i da je sklona ispadima ne bi trebalo ni da primećuje karikaturu. Ipak imamo podvaljeni rasizam.

jest, sklona je ispadima, pa hajde da je nacrtamo kao nižu rasu :)

što odma i bukagije ne staviše

elem, plavuša s roditeljima

scallop

Sad ćeš ti da teraš opciju rasizma tamo gde ga nema? Ponekad se izgubiš u blentavom Batinom osmehu tvog avatara i potpuno si neupotrebljiv.

Аксентије Новаковић

Плавуша је израз који се користи за боју косе, а не за расну припадност.
У супротном би имали и расу бринета...  :lol:
Осаки је мајка Јапанка, а отац јој је са Хаитија, то је већ речено, а Осаку је овде плавушом прогласио Мац, иако је само реп фарбала у плаво.
Доказано је и да боја Осакине коже на карикатури одговара боји коже мелескиње, јер се у вредности блискости белом налази између судијине боје коже и Серенине боје коже.
Мада, невероватно је неки не могу да схвате да је карикатура посвећена Серени, а не Осаки.

Krsta Klatić Klaja

Quote from: scallop on 13-09-2018, 11:07:43
Sad ćeš ti da teraš opciju rasizma tamo gde ga nema? Ponekad se izgubiš u blentavom Batinom osmehu tvog avatara i potpuno si neupotrebljiv.

ponekad ljudi koji ne znaju ni kako se speluje Goja znaju dal je nešto nacrtano baš bez zadnje namjere

Truman

Карикатура ми делује на граници са расизмом због уста, али мислим да ипак није...Критикују је с разлогом, не видим у цртежу аутора жељу да много истакне њену расу...Мада нема збора да форумаш који је поставио карикатуру на тему ЈЕСТЕ задрти расиста.  xtwak
"Do what thou wilt shall be the whole of the Law." A.C.

Meho Krljic

Imamo sad zanimljivu situaciju koja još jednom podseća da je outrage culture problematičan način recepcije novosti i da guši neke bitne rasprave koje bi društva trebalo da imaju.

Naime, Liam Neeson je u ovom intervjuu otvoreno pričao o ekstemno rasističkoj reakciji koju je imao na saznanje da je osoba njemu bliska silovana. Veli da je išao sa oružjem ulicom nadajući se da će ga neka tamnoputa osoba isprovocirati da bi je on - u činu odmazde - ubio. Pre 40 godina. Takođe, kaže da je to radio nekoliko puta u jedno desetak dana i da je onda stao i pomislio "Šta bre ja to radim jebote?" i da je onda imao dugu meditaciju o tome šta je osveta i kuda to vodi itd. i sebi svesno kreirao režim aktivnosti da se konstruktivno suprotstavi besu koji ga je obuzeo.

Enivej, naravno, sad su se duhovi uzburkali, pogotovo kad je Neeson u odgovorima na reakcije na intervju ustvrdio da nije rasista. Takođe je shvatio da treba da prevaziđe taj bes i aktivno radio na tome.

I, sad, gomila stvari se dešava u isto vreme, otkazuju se svečani događaji na kojima Neeson treba da učetvuje zbog kontroverze itd. ali ono što je možda bitno istaći je da Neeson sam pokazuje da je:
1. Reagovao veoma rasistički (nije tražio samog počinioca već bilo koga ko je tamne boje kože a ko bi ga isprovocirao)
2. Brzo shvatio da je ovo pogrešna reakcija
3. Načinio svestan napor da se ne prepusti primalnom instinktu i

4. Danas, kada je rasprava o rasizmu svuda, dao svoj primer da pokaže šta je pogrešno a šta ispravno.
Ovo su vredne stvari i dragocen deo rasprave o nasilju unutar zajednice, rasnim predrasudama i, ključno, tome šta jedna misleća osoba može da učini kada prepozna u sebi destruktivni poriv. Nadajmo se da će biti od koristi a ne da će sve biti zagušeno povikom da ako si imao jednu rasističku misao u životu nisi više relevantan za ikakvu diskusiju.