• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Šišanje

Started by crippled_avenger, 23-11-2007, 02:17:43

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

crippled_avenger

INTERVJU: STEVAN FILIPOVIĆ

Stevan Filipović, filmski reditelj

Autentična filmska priča

,,Šišanje" je drugi rediteljski film multitalentovanog Stevana Filipovića. Ekipa koja je radila na ovom filmu kao i na prethodniku ,,Šejtanov ratnik", navikla je na rudarski posao, pa nam posle duge i komplikovane trudnoće, mali filmski junoša u punoj snazi stiže 6. oktobra u Sava Centar

Ovaj film predstavlja kompleksnu i ozbiljna priču o odrastanju prikazanu kroz ne baš prijatan diskurs beogradskih skinhedsa čije je delovanje u najmanju ruku kontroverzno i brutalno. Film je nedavno prikazan u Velingtonu gde je naišao na odličan prijem, što se očekuje i u Beogradu.

Da li ista ekipa koja je radila ,,Šejtanovog ratnika" radi i ,,Šišanje"? Koliko se zadržalo tog buddy movie fenomena?
Najveći deo ekipe radio je na oba filma, a buddy fazon smo preneli ne samo na filmske projekte, već i na svaki dugi profesionalni angažman koji imamo. Rad sa svim tim sjajnim ljudima je razlog zašto posle svih ovih godina uživam u svom poslu istim intenzitetom kao i prvog dana.

Poznato je da je tvoj prethodni film nastajao u fazama, da je sve dugo trajalo i da je bilo raznih problema. Kakva je situacija sa ,,Šišanjem" s obzirom na to da je film najavljen odavno?
Snimanje ,,Šejtana", sa svim problemima koje smo imali, gledano iz ove pozicije deluje skoro normalno u odnosu na snimanje ,,Šišanja". Iz raznih razloga, najviše zbog nedostatka podrške republičkih i gradskih fondova (koji su nemilosrdno delili državne pare svojim kumovima, rođacima i prijateljima, a nama pomogli tek kad smo donosili sate i sate snimljenog i izmontiranog materijala), film smo snimali od novembra 2007. do avgusta 2009. iz čak sedam faza.

Kako se uklapaš u klimu tzv. ,,novog srpskog filma"?
NSF je termin kojim je Dimitrije Vojnov krstio skoro sve filmove približno ,,naše" generacije filmskih autora, počevši sa praocem talasa, ,,Šejtanovim ratnikom". U pitanju su žanrovski, politički ili estetički vrlo različiti filmovi, ali svima je najmanji zajednički imenitelj da su nastali iz jedne vansistemske pozicije, sa malo podrške države, kao i želja da se u našoj kinematografiji nešto radikalno menja. S te strane ,,Šišanje" je definitivno deo te priče.

Gde se ,,Šišanje" pozicionira kao film iz 2010?
U ,,Šišanju" se bavimo temom koja je, otkad je scenario nastao 2006. godine, praktično eksplodirala u javnom životu. Huligani, nasilje, nemiri na ulicama, ekstremni nacionalizam, kao i politička manipulacija i eksploatacija svega ovoga, teme su koje neposredno ili posredno dotiču sve ljude koji žive u Srbiji. Zato film nema usko definisanu ciljnu grupu, i mislim da će biti na različite načine zanimljiv različitim generacijama.

Kakav je bio rad sa glumcima?
Izuzetno sam zadovoljan saradnjom sa celom glumačkom ekipom, i bukvalno nema osobe koja je film pogledala a da nije bila oduševljena rezultatima. Srce ekipe činili su mladi glumci Nikola Rakočević i Viktor Savić, za koje sam likove Novice i Relje i pisao, tako da se može reći da su još od faze scenarija intenzivno bili uključeni u rad na filmu. Tu je i australijska glumica Bojana Novaković u ulozi Mine, koja je koristila pauze u snimanju holivudskih filmova ,,Edge of Darkness" i ,,Devil", u kojima je igrala, da bi dolazila u Srbiju i snimala svoje scene u ,,Šišanju", pa fenomenalna Nataša Tapušković u ulozi policajke Lidije, koja se za ulogu spremala radeći sa pravim inspektorima u policiji. Sa legendama kao što su Predrag Ejdus, Nikola Kojo, Dragan Mićanović i Srđan Miletić, film je stvarno dobio ,,cast" iz snova.

Da li se i u ovom filmu pojavljuju neke nezaboravne kameo uloge?
,,Šišanje" je drugačiji film od ,,Šejtana" u svakom pogledu, tako da nema toliko ,,specijalnih efekata" poput egzotičnih kameo uloga, prvenstveno da bi pažnja bila fokusirana na glavnu priču. Ono što je prisutno jeste direktna povezanost sa tim svetom koji smo u ,,Šejtanu" stvorili, naravno u okvirima promenjenog žanra. Fanovi će znati da su glavni junaci Novica i Relja, zapravo likovi preuzeti iz ,,Šejtanovog ratnika", a pojavljuju se još i Mirko, Đomla, Stanislav i mnogi drugi...

Da li razmišljaš o svom trećem filmu?
Rekao bih da samo o tome i razmišljam! Treći film je u fazi priprema već više od godinu dana, i iskreno, jedva čekam da počnemo. Ekipa se vraća svojim korenima - pripremamo fantasy film za decu, sa piratima, blagom, i nadam se, jednom američkom rok legendom osamdesetih u ulozi glavnog negativca. Ono što nam je zaista dalo vetar u leđa na ovom projektu jeste obećana pomoć Ričarda Tejlora i ekipe iz WETA Workshopa, posle nedavne uber-uspešne projekcije ,,Šišanja" u Park Road bioskopu Pitera Džeksona na Novom Zelandu.

Da li planiraš da se vratiš svom pozivu?
Na ,,Šišanju" smo se dogovorili da izvršna producentkinja Nataša Vranješ bude jedini montažer filma, prvenstveno zbog svojevrsnog konflikta interesa, odnosno emotivne vezanosti koju sam kao reditelj imao u odnosu na svaki snimljeni kadar (a u montaži ste često u poziciji da morate da sečete i izbacujete čitave scene ili linije priče), ali i zato što je Nataša mnogo bolji montažer od mene, praktično najtalentovanija osoba za taj posao koju poznajem. Međutim, kad ne režiram, uvek se vrlo rado prihvatam montažerskog posla. Sledeći projekat na kome radim isključivo kao montažer je film ,,Klip" moje koleginice sa fakulteta Maje Miloš.

http://www.citymagazine.rs/page.php?id=2176
Nema potrebe da zalis me, mene je vec sram
Nema potrebe da hvalis me, dobro ja to znam

stakmen

drukacu vas sve zeza hahaha

a taj Graf je neka mala knjizica,PS Zelim da vam priznam da cu drukati pojedince  onog breznjeva  i tako to,,,,,kako li se sad zove,gde si sad uja,,,

stakmen

kazna za sve  drukare,oi! bend iz Cicevca---Deponija  od ovog nema iskrenijeg oi!
Deponija - Esmeralda.wmv

Kunac

Sinoć sam bio u Domu sindikata da ispoštujem Šišanje sa plaćenom kartom. Utisci su se malo promenili, što je i normalno. FIlm je na drugo gledanje bio lakši za praćenje, što je bilo i za očekivati, ali je i dosadniji (što je takođe bilo za očekivati). I dalje ostaje utisak da je montaža gadno narušila strukturu filma. Ali šta da se radi. Drugu verziju Šišanje nećemo dobiti. U bioskope je stigao director's cut.

Ono što je lepo primetiti jeste da je velika sala u Domu sindikata bilo više nego solidno popunjena. Projekciji je prisustvovlao nekih 300 ljudi, odokativno. Napravila se fina gužva. Publika je reagovala na film, bilo je smeha a na kraju i aplauz.

Loša stvar je tao što je kvalitet projekcije u DS bio k a t a s t r o f a l a n. Boje isprane, ton slab... Strava. Tehničke probleme sam primetio i kada sam u DS gledao Predatore i Mačetu, ali pošto je sada bi u pitanju domaći film - nedostaci su bili još izraženiji. Z
"zombi je mali žuti cvet"

slavko

Teško da je montaža mogla da naudi "Šišanju".Ako je išta omogućilo da se ova serija političkih parola i stereotipa ,pretvori u nešto što ipak može da se gleda kao film ,onda je to vrlo primerena i dobra fotografija,odlična montaža i muzika.
Teško je napraviti političko propagandni film.Nije svako ko se lati tog posla Leni Rifenštal ,a nema ni svaka partija Gebelsa.

crippled_avenger

Jel to procena na osnovu pogledanog filma?

Kunac

Muzika u filmu je baš generic. To kažem na osnovu odslušanog.

crippled_avenger

crippled_avenger

slavko

Naravno da je na osnovu gledanja filma,a kako bi drugačije?
Ima u filmu jedna scena u kojoj glavni lik slučajno čuje dva retrogradna Srbina kako razgovaraju preko one stvari u WC-u o maldim Naci skincima sa kojima su se upravo sreli i jedan kaže drugom kako su opasni ti klinci,njih ne treba ni da platiš ,toliko su opsednuti idejom.Na osnovu pročitanog intervjua zaključujem da je autorima filma promaklo da se ta rečenica može vrlo lepo da odnosi i na njih.

crippled_avenger

Plašim se da bi današnje aktivnosti mogle da ugroze dosadašnje dobre rezultate filma na blagajnama.

Kunac

Misliš, da pospeše rezultate... Da nije sve ovo bio Stevin publicity stunt?
:evil:

Albedo 0

da bre, ovo je bio reality promidžbeni program

Mark

Quote from: crippled_avenger on 10-10-2010, 17:26:40
Plašim se da bi današnje aktivnosti mogle da ugroze dosadašnje dobre rezultate filma na blagajnama.

Zasto bi? Mislim da je film danas dobio potvrdu da je dobrim delom istinit...
Dos'o Sveti Petar i kaze meni Djordje di je ovde put za Becej, ja mu kazem mani me se, on kaze: Pricaj ne's otici u raj!
E NES NI TI U BECEJ!

http://kovacica00-24.blogspot.com/

Albedo 0

pre će biti suprotno. Da su ih DBovci dresirali ko zna šta bi se desilo... Ovo je najveći dokaz da tajne službe nisu povezane sa huliganima.

crippled_avenger

Film je dobio potvrdu da je istinit ali nisam siguran koliko su ljudi raspoloženi da idu u bioskop?

Джон Рейнольдс

Neka mi neko objasni kako zavera policija - huligani funkcioniše kad se onako pokidaše danas? Ili je sve ono bila gluma, s ciljem rušenja krhke demokratije u Srbiji? I da li su svi zajedno večeras na brifingu kod Ćosića i Čavoškog?
America can't protect you, Allah can't protect you... And the KGB is everywhere.

#Τζούτσε

---

funkcioniše simbolički, prihvatanjem ćosićevske ideologije.
ali taj simbolički nivo se teško prikazuje na filmu, pa se mora konkretizovati kroz zavereničke scene.
Ti si iz Bolivije? Gde je heroin i zašto ste ubili Če Gevaru?

stakmen

ej jel istina da se pojavio piratski  divx,ko ima nek mi sallje link,necu siriti dalje KUNEM SE U BABU ANDJELIJU SA SEVERNE DEBELJACHE,,,

crippled_avenger

E, Johne, ovde već nisi u pravu. Sklon sam tvojim ideološkim analizama ali ovde grešiš.

Mislim da ovo kidanje koje se desilo danas NAŽALOST govori u prilog tezi iz filma. Naime, policija u principu ima načine da nasilje kontroliše u znatnoj meri. Čak ni Peti oktobar, kad se digla kuka i motika, nije bio neizbežan sa policijske tačke gledišta. Oni imaju taktike i obuku koji im omogućuju da stvari budu pod kontrolom i to su bez problema mogli sprovesti tada čak i sa tolikom masom naroda. Odluka da uđu nepremni u to došla je iznutra.

Sasvim je sigurno da je policija sposobna da kanališe nasilje ako ne da ga sasvim spreči i ona je to danas uradila u meri u kojoj je htela.

S jedne strane, odbranila je gej paradu, usput je obesmislivši time što je izgledala kao zatvorska šetnja (kako je to zapazio Skrobonja) a s druge strane, narod se izduvao pred dolazak Hillary Clinton u Beograd, a znamo da ona donosi loše vesti i da će tu biti pravog povoda za haos. Taj haos koji predstoji će ovim današnjim biti sprečen, ekipa će biti pohapšena, privedena, stvoriće se atmosfera u javnosti kako nam je dosta nereda, izgreda i sl.

Samo kidanje pokazuje kako oni koji šljakaju na ulici sa obe strane nisu upućeni u sve nijanse. I što je još važnije da ljudi često nemaju one interese koje naizgled zastupaju. Uostalom, zar nije čak i najvećem idiotu jasno koliko je pogrešno praviti takav incident danas, jer bi se čak i najkrvožedniji među njima čuvali za Hillarynu posetu & njene posledice.

E sad, naravno da ih ne kontrolišu Dobrica i Kosta, pre će biti da rade za one koji žele da ovo što Clintonka donosi bude prihvaćeno što mirnije.

Inače, ti si stari teoretičar zavere a radio si i na televiziji pa me zanima šta kažeš na to što je B92 sinoć i danas reprizno prikazivao MARŠ NA DRINU?

Albedo 0

Quote from: crippled_avenger on 10-10-2010, 19:29:57Mislim da ovo kidanje koje se desilo danas NAŽALOST govori u prilog tezi iz filma. Naime, policija u principu ima načine da nasilje kontroliše u znatnoj meri. Čak ni Peti oktobar, kad se digla kuka i motika, nije bio neizbežan sa policijske tačke gledišta. Oni imaju taktike i obuku koji im omogućuju da stvari budu pod kontrolom i to su bez problema mogli sprovesti tada čak i sa tolikom masom naroda. Odluka da uđu nepremni u to došla je iznutra.

joj, Kripl, tako mali Đokica zamišlja policijski posao

bilo je 5 hiljada pajkana, moglo ih je biti i 10 hiljada, opet bi neki dio grada bio porazbijan

ja sam jednom bio u Brčkom devedesetih i gledao sa prozora sukobe demonstranata, boga pitaj šta je bio problem, sa SFOR-om, i to jebote SFOR tenkovima piči po Brčkom, a demonstranti bacaju kamenje na njih. Penju se ljudi na tenk u pokretu i bacaju kamenčugu u otvor na vrhu

Masu ne mogu bre ni tenkovi da zadrže, nemoj da si naivan...

uostalom, ovo je i bilo ''pod kontrolom'', nijedan peder nije povrijeđen, huligani su preusmjereni i polomili neke izloge. To je realno situacija pod kontrolom, imajući u vidu sa kim imaš posla.

Nije ovo film 300, niti pajkani mogu da se sabiju u neku klisuru, pa brane odatle protiv nadmoćnijeg neprijatelja.

Mislim, sjetite se 1989. kada su Bulsi osvojili prvo NBA prvenstvo, Čikago je čitav bio izlomljen, ''slavljenici'' pokrali Boga oca...

crippled_avenger

Albedo, vidiš da i sam kažeš da je bilo pod kontrolom.

Sticajem okolnosti proveo sam jako puno vremena sa policajcima i imam dosta dobar pregled kako oni funkcionišu, šta mogu ili ne tako da to što si ti video u Brčkom zaista nije razlog da me uz jauk poistovećuješ sa malim Đokicom. Iako svaki Srbin misli da sve zna o policiji, ja spadam među one koji o tome zaista puno znaju,

Nimalo nisam naivan, i prilično sam upućen u to kako se kontroliše masa i kako to rade sve policije na svetu, pa i naša. Da je masa tako nepobediva na mnogo mesta bi padale vlade svaki drugi dan i narod bi davio političare golim rukama.

Naravno da policija ne može apsolutno da spreči okupljanje ljudi i lupanje objekata ali ako hoće, iznenađujuće je koliko može da postigne jer koliko god da su šibadžje fanatične, panduri ipak znaju bolje da se biju plus su opremljeni i to ne samo opremom već i znanjem kako se to radi.

Drugo, ja stvarno ne znam da li ti misliš da se ovakve situacije rešavaju tučom ili tu priprema, dojave, informacije igraju važnu ulogu? Svakako da je policija apsolutno upućena šta svaka budala u ovom gradu koja može nešto da napravi planira.

U tom smislu, današnja intervencija je postigla svoj cilj - narod nije napao gejeve, a opet se izduvao, polupao štošta, okupio se, zajedničarilo se, pohapšen je ko treba i završen je posao.

SIMERIJANAC

---

je l ovo iz filma?

Albedo 0

ma to sa malim Đokicom je samo izreka, ako si je našao uvredljivom onda mi oprosti, šta da ti kažem...

QuoteSticajem okolnosti proveo sam jako puno vremena sa policajcima

sticajem okolnosti, mene je rodio čovjek upućen u to, i kažem ti da su to lovačke priče.

Quote from: crippled_avenger on 10-10-2010, 20:04:38Nimalo nisam naivan, i prilično sam upućen u to kako se kontroliše masa i kako to rade sve policije na svetu, pa i naša. Da je masa tako nepobediva na mnogo mesta bi padale vlade svaki drugi dan i narod bi davio političare golim rukama.

pa i bi. Zato i postoji ideologija da masa uvrti u glavu da ne može da ukloni šaku jada zvanu uniformisana lica koja u najboljem slučaju čine 1% stanovništva. Možda je loše poređenje, ali zato ni pod kojim uslovima NATO nije mogao da se spusti na zemlju 1999. godine, jer gerila neminovno jebe u dupe redovne vojne trupe. Neminovno.

Shvatam ja da si se ti družio sa policajcima, ali pajkani vole da zasole, uostalom, nisam ni ja baš nepotkovan. Mogu oni u teoriji da ti iznose šta god hoće kada nikad i nisu imali sukob sa većom masom ljudi, realno, oni ni danas nisu imali ne znam kakvu rulju sa druge strane, eventualno je odnos bio dva na jednog. Naši pajkani nisu ni vidjeli šta je masa.

QuoteSvakako da je policija apsolutno upućena šta svaka budala u ovom gradu koja može nešto da napravi planira.

Čak i da je tačno, a nije, jer nije fizički moguće prisluškivati deset hiljada+ ljudi (to je samo još jedna od ideoloških bezvezarija koje u fazonu Velikog brata plaše ljude), a čak i da je tačno potpuno je  nevažno. Petar Petrović ima hiljadu mjesta na koje može da udari, a pajkani moraju da čuvaju svih hiljadu, mislim - neće da može. Zakon entropije je na strani napadača. Swarm theory.

Quotejer koliko god da su šibadžje fanatične, panduri ipak znaju bolje da se biju plus su opremljeni i to ne samo opremom već i znanjem kako se to radi.

a i ovo ti je čista teorija, pajkani ne moraju da rizikuju sopstvene živote do te mjere da nijedan objekat ne bude uništen, šta oni imaju od toga, samo veći rizik da se povrijede.

Plus što pajkani ne mogu da biju demonstrante baš kako hoće. Mogli bi oni redom da puknu posred tintare svakog huligana koji im se približi, ali to oni ne smiju da rade, samo bi im falilo da im se neko mrtav stropošta, da dođe do izliva krvi u mozak...

Oni ne mogu da ih odbiju osim ako budu koristili nedozvoljena sredstva, a nije ovo Vijetnam niti su ti huligani Vijetkongovci (a ni njih Ameri nisu mogli da zaustave).

U svakom slučaju, kad bi stvari tako funkcionisale ne bi nijednoj zemlji na planeti bili potrebni mediji koji lažu, filmovi koji obmanjuju poput Šišanja i tome slično, i Crkva ako hoćeš. Šta će bilo kome to ako 100 hiljada pajkana i vojnika u Srbiji može da garantuje moral, red i mir u državi?

Činjenica je da se funkcionisanje policije i vojske zasniva na pretpostavci da ih nikad nešto tipa ''naroda'' neće napasti, već samo par hiljada bilmeza.

Evo šta je sad lupio državni činovnik na RTS-u: odgovor policijskih organa biće JEZIV!

Nije rekao adekvatan, efikasan, pohapsićemo napadače i tome slično, ne potrebna je RIJEČ koja će primiriti (narodnu) SILU. Biće ''jeziv'' odgovor.

---

e, ako te rodio policajac, onda sigurno znaš sve

Albedo 0

hehe, nije me rodio pajkan

samo kažem, da je ta teorija tačna rat u BiH ne bi trajao do 1995. godine, jer realno bi jedna strana bila zgromljena

ali nije to komp igrica već realan život

---

ma nemoj ti meni da vrdaš, sad ja vidim što se ti interesuješ za lakana :)

Albedo 0

Veljović mi je ćale!

Albedo 0

Quote from: John Reynolds on 08-10-2010, 14:29:11Ali interesuje me ko je još, osim Kripa, ADL-a i mene, jer su meni u Službi rekli još samo dva imena.

khm

Джон Рейнольдс

Kripe, moram sad da palim, napisaću kasnije nešto više, ali za sada samo jedno - kad sve prosejem, od svega što se dogodilo danas najvažniji i najzanimljiviji događaj mi je paljenje DS-a. Iskren da budem, iznenadio sam se.

Mada mora da se bude na licu mesta da bi se procenila situacija, teško je ovako izdaleka. Poslednji put kad sam video sinhronu akciju navijači - panduri bilo je na protestu zbog hapšenja Karadžića, a i to je bilo strahovito heavy-handed. Posle se raspade SRS i figurice su se, naizgled, premestile.

Što se tiče Klintonke, sve i da nije bilo ovoga, ne verujem da bi bilo žešćih reakcija, ma kakvu naredbu da donese. Ovde se najburnije reaguje na prozaične stvari.
America can't protect you, Allah can't protect you... And the KGB is everywhere.

#Τζούτσε

Franz Xaver von Baader

ovdje su u pravu i cripl i albedo
naravno da polcija ne bi mogla kontrolirati razularenu masu, ali zato postoje već razrađeni mehanizmi. a to su svi 'aparati': od škole do medija. no to je već klasična postavka, da ljudi pounutrašnjuju 'moral' koji im se sugerira odozgo; tako nemamo svaki dan padanje vlada i gomile u neredu, nego samo u specijalnim situacijama i izuzetno (kada se svi ti aparati napokon slome, ali taj proces traje valjda duže vrijeme)

tako da policija sigurno ima taktike i može iskontrolirati izgrede; dovoljno je skloniti vođe, dezinformirati, obezglaviti, a mase se tada raspadaju jer ovdje je riječ o takvim masama koje mogu brzo rasti (recimo da se pusti grupu bundžija u centar, među okupljeni narod), ali i brzo nestaju

inače, vidio sam sad na dnevniku, kažu da je Beograd ličio na Bejrut. čak je to bila udarna vijest u središnjem HTV dnevniku
ako tako stvari stoje, sa paljevinom i neredima, ne vidim smisao ove farse - parade
kome je to u interesu?
Od danas ću biti Kao Sunce Jasan.

Albedo 0

Quote from: PingvinPatuljak on 10-10-2010, 21:21:19tako da policija sigurno ima taktike i može iskontrolirati izgrede; dovoljno je skloniti vođe, dezinformirati, obezglaviti, a mase se tada raspadaju jer ovdje je riječ o takvim masama koje mogu brzo rasti (recimo da se pusti grupu bundžija u centar, među okupljeni narod), ali i brzo nestaju

ma tako je i urađeno, samo je Kripl mišljenja da su policajci mogli da spriječe i razbijanje izloga i autobusa, a to je vrlo teško uraditi, pa to nije mogla ni pariška policija sa demonstrantima...

crippled_avenger

To koliko policija zna čak i o najmarginalnijim grupama sa političke scene je zapanjujuće. Ja sam imao slučaj da sam prisustvovao pokušaju infiltracije lika u jednu malu, krajnje miroljubivu ćeliju ekstremne levice, i od svega je odustao kada je shvatio da tu nema nekog mesa, pretnje i sl. Tip je nestao da bi iste te ljude startovao sedam godina kasnije na protestu za Ratino puštanje, kada su im svi ti likovi postali ponovo intrigantni. Ovde govorim o grupi koja okuplja desetak benevolentnih ljudi.

Kada su ispitivali uhapšene anarhiste znali su APSOLUTNO SVE o organizaciji i ljudima u njoj. Ako o njima znaju sve, zamisli šta znaju o navijačima ili o nekim nasilnijim grupama koje su se već dokazale na ulicama.

Ideologija ne služi da bi se ljudi koji su već potpuno odvojeni od režima držali u poslušnosti, ona služi da bi ceo sistem funkcionisao na globalnom nivou i to pre svega u okolnostima reda i mira. Policija je ODBILA masu naređenja Petog oktobra, nespremna je bila da dočeka demonstrante, nekoliko instanci reagovanja prosto nisu hteli da sprovedu (bacanje suzavca iz helikoptera i sl.) a o pokušaju da se konspiratori uhvate da i ne govorimo, iako, ne treba imati iluzije da DOS nije imao jaku podršku sa strane i svoje policijske eksperte.

Da je policija stvarno htela, pola tog naroda ne bi ni stiglo do Beograda.

E sad, pošto se kod nas narod već navikao da ispoljava svoja razmišljanja na ulicama kroz nered i lomljenje i pošto je to ova vlast iskoristila za sebe u više navrata a naročito Petog oktobra, naravno da se narodu omiljeni vid komunikacije ne sme uskratiti. Ali, paradigmatično je da se najveće glupiranje desi baš danas kad je zapravo jedan potpuno nevažan događaj a da NIKADA ne desi sranje kad je nešto bitno i kad policija stegne, tipa kad dođu Biden ili Medvedev i kada nema zajebavanja i kretanja po gradu.

Ne mora policija da sluša 10 000 ljudi, dovoljno je da prati njih 100 ključnih i sve im je jasno.

Što se tiče rata 1999. godine, nažalost, istina je potpuno drugačija, da je NATO došao na zemlju, vojska bi se ponela kao i Sadamova dakle nastupilo bi rasulo i dezertiranje, te bi zemlja vrlo brzo bila predata. To da li bi gerila nekoga jebala u dupe ne znam, ali što se oružanih sukoba tiče, mislim da gerila ne bi postojala, ili da bi u NAJBOLJEM slučaju postojala u obliku smetnje okupatoru jer bi NATO  1999. bez po muke ustoličio neku varijaciju DOSa i narod bi bio podjednako srećan kao 2000. kada ih je takođe ustoličio NATO samo što je usput ubedio narod da su oni to sami uradili.

Rat je ipak produžetak politike drugim sredstvima i samo su Srbi vodili pojedine svoje ratove bez jasno artikulisanog političkog cilja koji priželjkuju, reklo bi se ratovali radi ratovanja. Dok u Iraku nije bilo opšte prihvaćene opozicije kao kod nas pa se tamo dovodi u pitanje legitimnost vlasti, ali čini se da to nije toliko vezano za zaostavštinu emancipatorskog BAASa koliko za radikalizaciju naroda, DOS bi ladno uz pomoć NATOa bez po muke preuzeo vlast i učinio je narodnom (i ne bi mnogo slagao).

Koncept naoružanog naroda na kome je izgrađena Jugoslavija i njena odbrambena doktrina je možda neprevaziđen na nivou ideološkog mehanizma ali nije funkcionisao ni 1944. kad je sve prelomila Crvena armija. Dakle, priče o gerili i potencijalnom otporu VJ NATO paktu su nažalost prazne, i one su pravi primer ideoloških pogleda na stvarnost.

Pitanje, kome je ovo u interesu zapravo je najzanimljivije.

Svima je u interesu.

Narod misli da je jebao kevu pederima, iako ih nisu ni videli ali su gađali one koji ih štite.

Gej organizacije nisu dobile batine ali će dobiti novac iz inostranstva za dalje akcije jer sad imaju dokaz u kakvom društvu žive - to što ne reprezentuju veći deo gej populacije, nema veze, njima je NGO sektor glavni cilj a ne emancipacija.

Država je umirila narod do daljnjeg i sad će stvoriti atmosferu kako eto strašne se svinjarije desile i stvoriće jednu opštu grižu savesti, moći će da zavedu čvršću ruku.

Dakle, svi su zadovoljni. I to zadovoljstvo će pomoći kad Clintonka donese tekst završnog čina srpske priče koju političari treba da odglume.

crippled_avenger

BTW, Johne, paljenje DSa je po meni ključ današnjeg događaja jer ja mislim da su njegove političke konsekvence, ali i motivacije dalekosežne. Ovoliki broj ljudi danas se nije pojavio isključivo jer ih uznemirava muželožništvo. Mislim da je danas bilo jednog opšteg revolta, o tome svedoči i broj učesnika, i ponovne pljačke.

Ljudi kradu jer nemaju. I lome i prave haos jer su u potpunom beznađu. Mislim da je to ključ a parada je samo okidač. Uostalom tu je klasna dimenzija jasna, danas kad vidiš ekipu koja paradira i ekipu koja protestuje, sasvim je jasno da ovi koji paradiraju deluju manje obespravljeno od protestanata i po odeći i po svemu ostalom.

Meni je vrlo interesantna današnja poruka državi koja se probila kroz sve ovo a to je da nema više šale.

---

klasna komponenta "huligana" tj. "omladine" je vrlo zanimljivo pitanje

Franz Xaver von Baader

na što ciljaš?
huligani buržuji ili što?
Od danas ću biti Kao Sunce Jasan.

Albedo 0

dobro Kripl, ja se s tim ne slažem, tako da ću se zaustaviti samo na ovome

Quote from: crippled_avenger on 10-10-2010, 21:38:18znali su APSOLUTNO SVE o organizaciji i ljudima u njoj

znati i zaustaviti su dvije različite stvari

QuoteDa je policija stvarno htela, pola tog naroda ne bi ni stiglo do Beograda.

a to ne može da uradi (u demokratskoj državi)

u svakom slučaju, i Vlade bi padale kada bi to mase stvarno htjele, no kod njih je kukavičluk odavno urođen...

crippled_avenger

Klasni aspekt je kao i uvek ključ.

Albedo 0

a klasni aspekat pedera? :)

crippled_avenger

Imaj na umu da razlikujemo LGBT aktiviste i LGBT ekipu na terenu što su dve potpuno različite stvari.

Albedo 0

siguran sam da više pedera ima u srednjoj klasi, nekako mi je logičnije...

nego, ''maznuli su trolu''! EPIC  :evil:

Trolleybus used as a battering ram

kakvo bre Šišanje, treba ovo smisliti  :!:

crippled_avenger

Albedo, prvo pogledaj film... :) Trola je bila na istu foru u FANTOMU. :)

Albedo 0

da, ali trolu je vozio Fanđo, a ne neki Obrazovac ili navijač

moram da priznam da sam očekivao da se mlate sa policijom, ali da lete trole po Beogradu, to vala nisam

---

ja ciljam na to da klasnu komponentu huligana uglavnom prisvaja konzervativna politička opcija koja u njima vidi radničku klasu, anarhičnu snagu pobune protiv pritisaka eu, usa, i sadašnje vlasti koja tu ideologiju sprovodi na svim razinama, itd. to nisam izmislio, već se može pročitati nekoliko tekstova na Novoj srpskoj političkoj misli, recimo, upravo s tim podtekstom. linkovi se mogu naći vrlo lako. to su emotivno dosta privlačne teze i gode mnogom heroju koji smatra da je pobunjenik, da je situacija dogorela do nokata, da je društvo represivno, da nas vlast teroriše, i tome slično.

uostalom, verujem da je to sentiment zbog kog simerijanac pa čak i son of man staju na stranu huligana: u pitanju je upravo ta identifikacija sa "radničkom decom" koja se bune protiv države (makar mi i ne znali pouzdano da li su oni radnička deca, ne znam da li postoje nekakvi podaci o tome). to je, kao, punk. i dok liberalna i pro-leva inteligencija u navijačima i skinsima vidi nasilnike i huligane koji sprovode ideologiju nacionalizma i ultradesnice, te ih otpisuje kao neprijatelje, konzervativci ne misle da tu postoji ikakva organizovanost već da je u pitanju svenarodni bes, sirova i haotična pobuna protiv dominantne eu-usa ideologije, i prihvataju huligane.

ti huligani/navijači onda uzvraćaju ljubav i staju na stranu desnice, s kojom se sonofman, recimo, ne slaže, ali pošto je ipak u pitanju suštinsko nepoverenje prema represiji države, bila ona na levoj ili desnoj strani, rađa se naklonost prema bilo čemu što dolazi "odozdo", prema supkulturi bilo koje vrste, a koja je u suprotnosti sa vladajućim vrednostima (konzervativci smatraju da su to vrednosti koje promoviše B92, dok liberali smatraju da su to nacionalizam i pravoslavlje - s tim što konzervativci ipak imaju argument da najveća imperijalna sila na svetu takođe podržava vrednosti koje i B92, pa je samim tim ipak dominantnija, je l). leži li u tome ideološko neslaganje između reditelja i scenariste šišanja, ili ja lupam - neka kaže cripple.

koliko god ovo zvuči pojednostavljeno, mislim da opisane političke teze, naravno, uz još mnogo drugih faktora, a kojima konzervativci pridobijaju navijačke grupe, uopšte nisu naivne i da bi neka levica koja pretenduje upravo na radništvo i pobunu potlačenih i nezadovoljnih morala da pruži bolji politički odgovor od podržavanja policijske represije. iskreno, ne znam koji bi to odgovor mogao biti, niti imam predstavu kakva bi ta levica trebalo da bude u srbiji.

težnja ka podržavanju zakona i policijske represije koja bi taj zakon trebalo da sprovodi, dokle god nas vodi u civilizovanu evropu i vladavinu pravne države, možda je realno politički najrazumnija koju trenutno imamo, kao i navijanje da se državnim nasiljem marginalizuju netolerantne grupe kako bi se sprovela legalna i demokratska politička borba, tj. kako bi se upravo tim netolerantnim grupama omogućilo pravo "umekšanog" glasa u okviru demokratske političke borbe ideja. meni, recimo, mada sam pripadnik marginalizovane manjine koja još nije ozbiljno ni izašla na ulicu (nisam pedofil, sodomista i nekrofil sa ulica beograda, novog sada, niša i kragujevca, ne brinite), a kad će ne zna se, nije lako da prihvatim takvo "najmanje loše" rešenje. niti sam blagonaklon prema cinizmu posmatrača sa strane kojih se ništa ne tiče i koji su pametniji od svih - to je takođe priznavanje nemoći i kukavičluk da se s tim suoči. dakle: policijska represija. međutim, prihvatiti takvo rešenje nipošto ne znači da ne treba težiti nekom boljem odgovoru i ne pokušati sa pridobijanjem nekih navijačkih grupa radničkog usmerenja na stranu radikalne levice (za šta postoji mnogo primera, pa čak i ovde kod braće hrvata). zašto takve navijačke grupe ne postoje (ili bar ja ne znam za njih), uprkos klasnoj pripadnosti, meni je vrlo zanimljivo pitanje.

Джон Рейнольдс

Žiko, jesi li ti primetio koliko je anarhista bilo danas na paradi? Više nego homoseksualaca, rekao bih. E, zašto su u Srbiji ti anarhisti vazda uz ono što finansira i/ili podržava EU, dakle - tvorevina koja se smatra globalističkom, te neprijateljem u istim tim anarhističkim krugovima drugde? Onomad u Novom Sadu, crno-crvene zastave uz plave sa žutim zvezdicama. Danas tip iz EU drži govor, a anarhisti mu aplaudiraju. Onda vidimo ministra države Srbije, a iza njega parola - SMRT DRŽAVI. Mis'im... Alo...

S tim u vezi, koja to pa levica u Srbiji može pridobiti bilo koga?

#Τζούτσε

Albedo 0

Za mene je u tvom tekstu pogrešno što ti ovo vezuješ za desnicu a protiv ljevice, stav prema homoseksualcima ne može biti stvar ideološke (ne)profilisanosti.

Uostalom, pojam ljevice (a još više praksa) problematičan je još od 1914. godine.

a zanimljiva je Biblija

Проповедник, глава 10:2
Срце је мудром с десне стране, а лудом је с леве стране.

Usul

What a pile of poo...

Quote from: crippled_avenger on 10-10-2010, 21:43:53
Ljudi kradu jer nemaju.

Verovatno zato i tajkuni i little privatnici rade to isto.

I lome i prave haos jer su u potpunom beznađu.

Ma da, kako da ne. Krivo je drustvo i okolnosti. Ja nemam nadu u bolju buducnost pa cu zato da idem da lomim po gradu...

Mislim da je to ključ a parada je samo okidač. Uostalom tu je klasna dimenzija jasna, danas kad vidiš ekipu koja paradira i ekipu koja protestuje, sasvim je jasno da ovi koji paradiraju deluju manje obespravljeno od protestanata i po odeći i po svemu ostalom.

Dakle heteroseuksualci su sirotinja dok su gejevi sve bogat do bogatoga.

:x :x
God created Arrakis to train the faithful.

Albedo 0

pa rekao bih da sirotinja ne može to sebi da dozvoli, te kombinacije gej-radnik ili gej-crnac ne mogu biti toliko česte kao gej-srednja klasa (šta bi to već bilo u Srbiji)