• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Šišanje

Started by crippled_avenger, 23-11-2007, 02:17:43

Previous topic - Next topic

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

Usul

Sipas predrasudu za predrasudom. Seksualna orijentacija nema veze sa materijalnim statusom. Ovde gde ja zivim ima homoseksualaca u svim drustvenim slojevima.
God created Arrakis to train the faithful.

Albedo 0

nisam ni rekao da ih nema, rekoh da ih ima više u srednjoj klasi.

---

@albedo: ma da, jasno je to, nego ovde uzimamo to levica-desnica samo operativno, i u srpskom kontekstu, da ne širimo nekorisno tu priču. a što se tiče ovoga da li homoseksualaca ima i među radnicima, i da li ima desničara gejeva, nisam ja o tome divanio, naročito ne u načelu, nego o navijačkim grupama i njihovoj klasnoj pripadnosti i ideološkoj naklonosti ka (srpskoj) desnici. ovo je ipak tema o "šišanju", filmu koji govori o navijačima.

@john
ma video sam... to je paradoks koji levica mora nekako da reši, ili bar o tome da razmisli, jer inače ispada totalno smešna upravo u tim situacijama koje si sad pomenuo (ako ratine anarhiste uzmemo za neku ozbiljnu levičarsku opciju). to sve izgleda kao neko igranje levičarenja dobre dece, kao hobi, kao ngo aktivizam u uslovima demokratije kad niko te anarhiste i ne uzima za ozbiljno. boris buden ima jedan tekst gde otprilike kaže kako je smešno u kom stilu sva ta silna civilna javnost staje na stranu optuženih anarhista, jer ne staje zbog njihovih političkhi stavova, već ih infantilizuje u stilu "ma oni su deca, nisu oni to ozbiljno, pustite ih na slobodu", i da bi zapravo politički bili mnogo ozbiljniji da su prihvatili sve konsekvence svog stava uključujući i zatvorske kazne.

e, sad, znaš kako, ja verujem da bi jedna poštena levica mogla da pridobije određeni broj razočaranih radnika, ljudi pogođenih privatizacijom, političkih apstinenata i onih koji su razočarani istim političkim licima od izbora do izbora. možda sam lud, ali mislim da bi čak i neke navijačke grupe mogle stati na tu stranu. ali takva levica prvo mora da ponudi nekakvo ozbiljno političko delovanje. njega nema, ili je minorno, na moju žalost. čak, pravo da ti kažem, iako su mi takvi revizionistički i pretenciozni politički potezi u suštini bezveze, zarad realpolitike mislim da bi zanimljiv propagandni potez bila levičarska partija koja bi se pozivala na nasleđe srpske i jugoslovenske levice od pre prvog svetskog rata (lapčević, tucović), okupila neke ugledne intelektualce, radničke vođe, pa čak i raznorazne marginalne i neformalne levičarske grupacije. možda bi čak i deo glasačkog tela LDP-a koji se ne slaže sa neoliberalnim ekonomskim programom te stranke glasao za ovakvu levicu. sad, šta bi tu bio politički program nemam pojma, ja samo maštarim onako ložački, da li welfare state kao prelazna faza, ili nacionalizacija nekih preduzeća i dobara, da li nekakvo radničko akcionarstvo, ne znam, nisam politikolog, lupam, ali tako nešto bi, verujem, moglo imati podršku bar dovoljnu da se pređe cenzus, za početak.

znam da je čak i bilo takvih pokušaja u srbiji, i to vrlo ozbiljnih (nisam ovlašćen da otkrivam uključene igrače), ali da nisu uspeli jer nisu postigli nikakav kompromis. ali sad sam ja otišo daleko od teme...
Ti si iz Bolivije? Gde je heroin i zašto ste ubili Če Gevaru?

Albedo 0

Quote from: Zika Kisobranac on 11-10-2010, 01:35:44
@albedo: ma da, jasno je to, nego ovde uzimamo to levica-desnica samo operativno, i u srpskom kontekstu

pa ne može biti operativno... Bler je ljevica? Malo morgen... Šreder? Klinton? Kenedi? pa šta je to ''lijevo'' kod njih?

Ja znam ''levlje'' stvari o Milošu Obrenoviću jebote...

Dakle, ne može ''operativno'' kad je suština da to što se u Srbiji pdovaljuje kao ljevica ne postoji.

Staljin je to lakonski završio: socijalizam u JEDNOJ državi.

I boli uvo britanskog ljevičara da li neki Srbin pati. To ne postoji. Postoji samo britanski ljevičar kome smetaju kraljica i slični trutovi, ali koji itekako zna šta je nacionalni interes.

Čisto kao primjer, ti si naveo NSPM, a Vukadinović je po fundamentalnim kriterijumima LJEVIČAR. Ne desničar već ljevičar, štaviše, Đinđić i on su imali istu oblast kao magistarske teze, ili bar skoro istu, Vukadinović magistrirao na Habermasu (odbrana moderne), Đinđić magistrirao kod Habermasovog učenika na tezu o utemeljenju kritičke teorije društvа.

Vukadinović je tako danas najpoznatiji živi srpski habermasijanac, dakle sušti ljevičar. Pa Habermas sebe naziva ''posljednjim marksistom''.

Ne možeš reći da NSPM tako govori o huliganima jer su ''konzervativna opcija''. Odakle može jedan habermasijanac da bude konzervativna opcija?

SIMERIJANAC

Quote from: Albedo 0 on 10-10-2010, 20:47:08
U svakom slučaju, kad bi stvari tako funkcionisale ne bi nijednoj zemlji na planeti bili potrebni mediji koji lažu, filmovi koji obmanjuju poput Šišanja i tome slično, i Crkva ako hoćeš. Šta će bilo kome to ako 100 hiljada pajkana i vojnika u Srbiji može da garantuje moral, red i mir u državi?

Zato i postoji ideologija da masa uvrti u glavu da ne može da ukloni šaku jada zvanu uniformisana lica koja u najboljem slučaju čine 1% stanovništva

Plus što pajkani ne mogu da biju demonstrante baš kako hoće. Mogli bi oni redom da puknu posred tintare svakog huligana koji im se približi, ali to oni ne smiju da rade, samo bi im falilo da im se neko mrtav stropošta, da dođe do izliva krvi u mozak...

Igzekli.
Albedo i Džon su lepo objasnili, al ajde da i ja kažem koju.

Ako je neko ovde pristalica Teorija zavere, onda sam to ja.
Ali ajde da vidimo kako se ona uklapa u današnja dešavanja..
Vlast je imala inostrani zadatak da se parada održi po svaku cenu i da učesnici budu bezbedni.
To je izvršila.
Drugi zadatak je pre bio domaći,da nasilje do koga će sigurno doći bude povod za hapšenja i drakonske kazne vođa desničarskih grupa i navijača.
I to će, kako ćemo nažalost videti narednih dana izvršiti,ali ipak po previsoku cenu za njih.
Jer ovo su mogli da ostvare i sa manje razbijanja i štete po gradu od strane protestanata.
Bio bi dovoljan i onaj podmetnuti mamograf (kojim su počinjale sve vesti) da se prostom narodu ogade demonstranti.Na kraju,videli smo i ovde na forumu kako su se ljudi primili na tu podmetačinu.
Da li im je za to bio neophodan Bejrut u Beogradu,polupane prostorije SPSa i prozori na Rtsu a iznad svega da li je bilo neophodno paljenje sedišta DSa?(pod pretpostavkom da su njihovi ljudi odradili paljenje ili da je policija znala da huligani to planiraju, ali se namerno sklonila i pustila ih da to urade).
Siguran sam da niko u vrhu stranke niti u vlasti ne bi dozvolio tako nešto jer je paljenje sedišta vladajuće stranke veliko poniženje i za Tadića i za samu vlast а i vrlo loš znak na čisto simboličkom nivou.I na koji bi način to opravdalo buduća hapšenja kod običnih ljudi koji su, kako su novinari javljali, aplaudirali i izlazili da fotografišu taj prizor.
Kao što je i razbijanje prozora RTSa i SPSa sramota za vlast jer su dozvolili da na događaju visokog rizika kada je nivo bezbednosti navodno podignut na najviši nivo,ova dva simbola režima ostanu tako slabo branjena.Vrteli su snimak probijanja kordona ispred RTSa i napad na policajce-ono je bilo sve samo ne iscenirano.
I zar neko stvarno veruje da bi Sajevci sa bornim kolima bili pušteni na ulicu da se radi o nameštaljci.Koji to vladar želi da se na TVu vidi slika da ga od nekoliko hiljada klinaca brane specijalci i helikopteri? Samo onaj ko je uplašen i koji situaciju ne drži pod kontrolom.
Ovako,svi su mogli da vide ogromno nezadovoljstvo naroda(naravno da je gej parada bila samo povod i tu se slažem sa analitičarima),strah i nesposobnost režima da se efikasno suprotstavi zaista minornom broju demonstranata od kojih su većina, kako i njihovi novinari kažu, bili srednjoškolci.Još veći problem za njih je to što je običan narod koji se zatekao na ulici podržavao protestante,mahao im sa prozora i psovao policiju(-Ne tucite nam decu). 
Što se tiče priče da je cilj bio i to da se masa istutnji pred navodni protest protiv Hilari,pa nisi morao posebno da pratiš desničarske i navijačke forume da bi znao da ništa tako nije planirano.Džon je već jednim delom objasnio zašto, a dodaj tome i činjenicu da obezbeđenje tog događaja rade pre svega američki agenti i da niko od demonstranata nije toliko lud da rizikuje da popije metak od američkih snajperista zbog beskorisnog kurčenja na kilometar od trase kojim će ta govnarka proći.
I šta to još može novo Hilari da nam naredi što već nismo izvršili sem što može našima da donese plan stratega iz Pentagona kako da se opravdaju pred narodom što se ne mešaju kad šipci krenu na Srbe na severu Kosova.
Uostalom,ne samo što je gej parada bio pravi povod za iskazivanje narodnog gneva,već je i bila zakazana mnogo pre nego što je Klintonka najavila svoj dolazak na metli.

E sad,svi se slažu da su demonstranti bili odlično organizovani.To nije iznenađenje za svakog ko je bio navijač ili ko prati tu scenu.Ali složiću se isto tako da koordinacija u izvođenju današnjih napada na sedišta stranaka i strateške punktove po gradu zbog svoje ozbiljnosti može da asocira da su tu bili umešani i prsti nekog mnogo profesionalnijeg.
Ako iz priče isključimo službe koje rade za vlast iz gore navedenih razloga,i službe NATO zemalja,koji od ovoga nisu imale nikakve koristi(sem ako neko paranoičan ne kaže - njima je u interesu da ovakva slika ode u svet da ne bi morali da nas prime u EU ili da bi nas dodatno destabilizovali),lista osumnjičenih se poprilično sužava.
Jer nemojmo se zajebavati,čak ni režimski mediji ne prozivaju Voju neobaveštenog jer znaju da bi malo ko progutao priču da on ima kapacitete,sposobnost a kamoli želju da nešto ovako organizuje.Radikali sa onim babama vračarama koji se bore za cenzus?Još smešnije.Velja kapitalac koji već merka ministarsko mesto u nekoj budućoj koaliciji sa evropskim Tominim naprednjacima,drugom varijantom DSa koji se uveliko preporučuju Amerikancima kao novi mnogo pouzdaniji partner i koji su čak podržali održavanje parade.
Ostaju na kraju da razmislimo koja velika sila može da bude zabrinuta što se Srbija svojim poslednjim potezima sve više udaljava od nje(uključujući tu posebno i šamar sa prihvatanjem američke ucene oko rezolucije za Kosovo u UN) a posebno zbog omogućavanja povratka Turske na ove prostore.Kažem ja da sam pristalica teorija zavere,ali ne treba isključiti ni ovu varijantu.Ta intervencija naravno ne mora da ide direktno preko vođa grupa već se kao što smo videli 5.oktobra najefikasnije realizuje unutar Vojske i policije,tj. njihovih službi i dovoljno je da neka od njih ne izvrši naređenje ili ga izvrši traljavo.

Utisak bio slab.
Očekivao sam više od Steve ali osim genijalne prve rečenice:-Pa nisu to deca,ne možete decom nazvati nekog ko ruši ustavni poredak države,uglavnom je bio u senci odvaljenog Sergeja,urbanog Kruševljanina kome smetaju seljaci iz Radoševe serije.
Škabo pogubljen u miroljubivoj hipi priči o deci iz razorenih porodica kojima treba ponuditi alternativu da ne bi nasiljem odgovarali na nasilje jer su u zabludi da na taj način brane Srbiju i njenu tradiciju.
Šteta što nije smela da pozove Feđu iz Sindikata jer bi ih pokidao sa sve onim uspavanim psihologom.
Al zato su matori Beograđani koji su zvali i branili klince sjebali koncept i Olji i U92 na kojem im se ceo program danas zasnivao.

Beogradski Sindikat - Welcome to Serbia (2010)

Albedo 0

ima li Utisak negdje na netu da se pogleda?

crippled_avenger

Simerijanac, da je reč o nekoj vrsti kompleksnije igre svedoči današnja Tijanićeva izjava koja glasi da je napad na RTS bio generalna proba za nešto što se sprema. Šta bi to moglo biti?

Jel ima neko ideju?

Jel tu ima nečega ili je on samo zabacio udicu da se primimo?
Nema potrebe da zalis me, mene je vec sram
Nema potrebe da hvalis me, dobro ja to znam

crippled_avenger

Tijanić: "Na delu vojna operacija zavođenja vanrednog stanja"
Fonet | 10. 10. 2010. - 16:20h | Foto: ALO | Komentara: 2

Generalni direktor Radiotelevizije Srbije (RTS) Aleksandar Tijanić izjavio je danas FoNetu da je na ulicama Beograda na delu "vojna operacija privremenog zavođenja vanrednog stanja", brilijantno izvedena od nepoznatog uma.

"Odlično organizovana, strateški planirana" akcija, ocenio je Tijanić i upozorio da "sve što se valja ulicama, završi u opštem nasilju" i "samoubilačkim napadima huligana na policiju".

"Jedno je pitanje seksualnog ukusa, ali kakve veze ovo ima sa seksualnim ukusom", zapitao je Tijanić.

On je ukazao da "RTS strada kao tradicionalna meta svakog ko izađe na ulicu". Tijanić je izrazio bojazan da sve ovo nije generalna proba za nešto, ali nije precizniji odgovorio na pitanje kakva generalna proba i za šta.

Shozo Hirono

Quote from: Albedo 0 on 10-10-2010, 19:44:47
Quote from: crippled_avenger on 10-10-2010, 19:29:57Mislim da ovo kidanje koje se desilo danas NAŽALOST govori u prilog tezi iz filma. Naime, policija u principu ima načine da nasilje kontroliše u znatnoj meri. Čak ni Peti oktobar, kad se digla kuka i motika, nije bio neizbežan sa policijske tačke gledišta. Oni imaju taktike i obuku koji im omogućuju da stvari budu pod kontrolom i to su bez problema mogli sprovesti tada čak i sa tolikom masom naroda. Odluka da uđu nepremni u to došla je iznutra.

Mislim, sjetite se 1989. kada su Bulsi osvojili prvo NBA prvenstvo, Čikago je čitav bio izlomljen, ''slavljenici'' pokrali Boga oca...

khm, 89-e su pistonsi bili šampioni. i 90-e. bulsi tek 91-e.

sve ovo ako zaista misliš na vindi, a ne na motor siti.

Albedo 0

ma na Bulse sam mislio, pomiješao godine...

Джон Рейнольдс

Možemo se baviti raznim nagađanjima. Problem je što nisam bio, a o nekim se detaljima ne može lako suditi sa ekrana. Ali, mator sam za jurcanje, a rastojanje potrebno da se pređe da bi se videlo ko je gde, preveliko je. Uz to, morao sam da čuvam decu, što je možda posledica porodične zavere sa ciljem ograničavanja mog kretanja, ali možda i nije.

Upadljiv je nedostatak obeležja svake vrste i izveštaja o međusobnim sukobima, što ukazuje ili na nekakav prećutni sporazum ili na iskreno sklopljeno primije, s tim da bih pre tipovao na ovo prvo jer smo videli da je bilo podjebavanja na tekmi reprezentacije. Osim klasičnih navijača bilo je nacionalsocijalista, a verujem i hardkor hiphopera, što su još dve grupe koje su sad počele da se tolerišu (a posle kažu da su sve to ljudi koji šire netolerantnost!). Naravno, preseci tih skupova su znatni, ali je evidentno da su neke velike razlike u ovom slučaju prevaziđene. Zašto? Verujem da se kretenska građanoidna pera već tupe bulažnjenjem o probuđenom fašizmu, ali taj ološ in this day and age ozbiljno shvataju samo totalni retardi.

Dakle, šta je okupljajući faktor? Ideologija nije, to je odmah jasno. Može biti zajednički cilj, ali je on koliko jasan (sprečiti paradu), toliko ima i jedan bitan aspekt, a to je doživljaj neprijatelja. Borba za tradicionalne vrednosti jeste dobar izgovor, verujem da je bilo i takvih, onih koji su nastupali pre svega iz svog verskog ubeđenja, ali trudim se da našem zajednički imenitelj. Uveren sam da je bilo ključno prisustvo jakih policijskih snaga.

Upadljivo je da nema izveštaja o zaplenjenim arsenalima i postoji samo jedan snimak onih momaka kojima su našli jednu praćku i dve gas maske. Opet, teško je proceniti da li je korišćenja oružja bilo jer - ovo je veoma važno - prvi put se događa da su reporteri sa druge strane kordona. Koliko smo dosad imali snimaka sa demonstracija, ali uvek je postojao neki snimatelj neke stanice koga su učesnici bar tolerisali. Sada to nije slučaj, kamera se lomi na keca, što jasno govori o stanju medija u Srbiji i kako ih doživljava ta druga strana. Zaista, za razliku od vremena Miloševića, svi mediji su manje-više isti.

Počeh o oružju. Nisam primetio upotrebu dalekometnih nesmrtonosnih. Na nekoliko tačaka moglo se doći u domet, ali dosad nisam video fotografije ili snimke da je iko pokušao da nešto uradi po tom pitanju. A da su kordoni bili uspešno probijeni (trolejbusima  :!: ), u konačnom kontaktu sigurno bi bila primenjena ubojita sila. U onoj paradi jada bile su face iz EU i političari, svakome je bilo jasno da bi svako ko bi im prišao na pedeset metara bio ustreljen poput psa. Dakle, uveren sam da su juče momci izašli na šorku s pandurima i onaj cilj "zaustavljanje parade" bio je, jasno, nemoguća misija.

Setite se rečenice iz Football Factory, nešto u stilu - jasno mi je da sve ovo može da mi se obije o glavu, ali ja ove tučnjave jednostavno volim. Zato je ovaj događaj izvukao veliki broj ljudi, gde je dobar deo došao zbog adrenalina i veoma maglovite ideje iza, mada je deo imao i jasnu ideološku predstavu. Današnji nacionalsocijalisti (primetite, namerno ne pišem skinhedi) nisu oni dragstoraši od pre petnaestak godina s kojima smo delili koncerte. U pitanju je potpuno zatvorena potkulturna grupa sa svojim pravilima i vrednostima i uveren sam da su mnogi od njih bili jučerašnji jurišnici. Verovatno je bilo onih koji su jurišali pijani i drogirani, ali su ipak zanimljiviji ovi prvi. Vidim da i Tijanić i Bećkovićka primećuju berzerkersko ponašanje tih momaka, što je bio svakako fascinantan prizor, kao i prizor za stavljanje prsta na čelo.

Dakle, mislim da za tako de fakto raznoliku družinu ne postoji nekakav evil mastermind koji ih je sve usmerio na "jadne gejeve" ili "krhku demokraciju". Ako ćemo ulaziti u domen teorija zavere i sprege policije i ovih grupa, o čemu Šišanje govori (zapravo lupa gluposti), možemo teoretisati npr. ovako. Combat 18 je svojevremeno bio prozivan za organizaciju koja je pandurska i koju su na NS sceni gurali policajski doušnici. Nisam upućen u stanje stvari u Engleskoj, baš me briga, ali je tu važno promovisanje leaderless resistancea, što deluje kao opasan i neprejebiv koncept; zapravo i jeste takav, ali je pri tome i potpuno bezopasan po vlast. U najgorem slučaju može smetati, ali je za promenu vlasti ipak potrebna struktura i potpuno se slažem sa Kripom da su sve te priče o petom oktobru, kukama i motikama, potpuni bulšit, deo nacionalne mitologije da hajduci i partizani mogu izleteti iz šume i preuzeti vlast. Ili da Džo utera bager u skupštinu i sruši vlast.

Mislim da je u Srbini na delu upravo to, leaderless resistance, i da policija nije u stanju da se izbori s time. Hapšenje i premlaćivanje može samo dovesti do drukanja ortaka s kojima dotični duva, cirka pivo ili sluša Skrewdriver ili ide na tekme, ali inspiratora tu nema. Tim više zbunjuje to što su demonstranti iz različitih miljea, čak međusobno suprotstavljeni, ali su prihvatili takav model, što u suštini i ne čudi jer Srbija ima dugu tradiciju hajdučije, glorifikovanja partizanskog ratovanja, sistema jataka, zaverenika, simpatija prema borcima protiv ugnjetavača itsl. Iako je tačno da Srbi vole da imaju vođu za koga je važnije da dobro izgovara tekst nego da taj tekst bude kvalitetan, isto je tačno da je nama leaderless resistance u mračnim vremenima u genima. Ja tako gledam i te sitne fazone običnog naroda, da zajebe državu, da ne plati porez, da ne plati račun za ovo i ono, da penzioneri pravdajući se da ne vide dobro večito kasirkama pokušavaju da uvale novčanice manje od onih koje treba da daju... Zvuči kao karikiranje, ali tako je, Srbi su stalno u nekom grču i otporu, ali to uopšte nije neočekivano kad se pogleda istorija... stotinama godina unazad.

A postoji i ključna stvar, loše stanje u državi, lažljivi mediji, neprestana ponižavanja, ozbiljno bavljenje potpuno efemernim stvarima i pitanjima, ne dvostruki nego višestruki aršini, itd itd itd. Čini se da je vlada DS-SPS (plus LDP ponegde na lokalu), a što se mene tiče očekivano, sakupila sve loše od svih prethodnih vlasti zajedno - aroganciju, besomučno pljačkanje, razmetanje privilegijama koje su dodelili sebi, bezočno laganje i prosipanje šupljih parola... A pri tome žive u ubeđenju da je šaperokratija uspešna zamena za RTS devedesetih. A nije.

I kad se sve sabere, usred tučnjave klinci će shvatiti da se zapravo bore protiv sistema, dok će ona tiha većina koju ološ cinično zove "gubitnici tranzicije" u njima vide nekakvu iskru promene, što je zapravo samo očajnička nada. U Srbiji ne postoji alternativa ovoj vlasti i toga moramo biti svesni. Može doći samo neka za nijansu bolja, u smislu da ne gledamo više Malog Slobu od svih jebo te ili onog ogavnog Homena (otporaša zavaljenog u kožnu fotelju koji prvo abolira Arsenijevića jer je on, zaboga, lomio i krljao za demokratiju, a sad preti jezivim reakcijama države). Ergo, ne vidim da iko iznutra ima snagu i potrebu da nešto usmerava ove klince. A što se stranaca tiče, s moje tačke gledišta a raspisao sam se, nemaju potrebe da intervenišu jer stvari idu svojim tokom i bez njihovog upliva. Ne vidim da im ovakav način protesta išta smeta ili ih ugrožava, Srbija je na kolenima pa je na kolenima, dok se bojim da su priče o tome da Rusi konačno polako ulaze u de fakto svoju interesnu sferu samo wishful thinking srpskih nacionalista. Rusija je bogata resursima, vojna supersila i njima nije potrebna ekspanzija poput zapada jer što bi pljačkali tuđe kad imaju svoga i za izvoz.

Nemogućnost da shvate sve ovo gore napisano budi strah, otuda izjave Tijanića, onih novinarki koje su vodile juče programe na televizijama koje su shvatile da se napolju nešto događa (a nisu sve shvatile odmah, dok neke nisu shvatile ni do kraja dana). Strah jer u haotičnom protestu svako sa druge strane postaje legitimna meta (Tijanić je promrsio nešto u tom stilu za RTS), pre svega zato što strana koja protestuje NA SVOJOJ STRANI NEMA NIKOGA.

Ostaje još samo paljenje DS i o tome ne znam šta da mislim. Ne može zgrada tek tako onako da plane, neko se potrudio i imao je dovoljno vremena da to uradi, a ozbezbeđenja je bilo. Na kraju krajeva, Krunska je bila bliže žarištu nego Studentski trg gde je SPS, pa SPS opet nije izgoreo. U Krunskoj je bilo moguće brže reagovati. Ko je poslao DS-u poruku i kakvu? Ne mogu da naslutim. Da li je neko iskoristio haos i sa malim brojem ljudi koji su znali šta hoće i bili opremljeni za to odradio posao? Vrlo moguće. Mamograf je jasan i providna navlakuša, ali ovo je nešto drugo. U to verujem koliko ne verujem u vojnu vežbu. Zaboga, Saša, pa za ovakve stvari se ne rade vežbe i generalne probe...

I za kraj, ostajem pri stavu da je teorija iz Šišanja bulšit i da ovo nije nikakava potvrda toga, da nema evil masterminda iza cele stvari, već samo jednog dela. Policija više od ovoga nije mogla a da ne pričamo o potpuno diktatorskim metodama, preventivnim hapšenjima i bojevom municijom. Zato bi bilo lepo da se hladne glave razmisli i da se najzad odrede prioriteti ako hoćemo da se maknemo iz mulja. Sumnjam da će do toga doći, ali da je režim dobio preko nosa, dobio je. Neće od toga biti ništa pametniji, samo će biti oprezniji.
America can't protect you, Allah can't protect you... And the KGB is everywhere.

#Τζούτσε

SIMERIJANAC

Šteta što ovaj tekst ne može da se objavi negde izvan ovog foruma.

mac

Možemo da ga lajkujemo :)

Tex Murphy

Quote from: SIMERIJANAC on 11-10-2010, 13:12:43
Šteta što ovaj tekst ne može da se objavi negde izvan ovog foruma.

Što ne bi mogo?
Genetski četnik

Novi smakosvjetovni blog!

SIMERIJANAC

Ma mislim na neki javni medij,kao što je sajt nekih novina.

Albedo 0

crippled_avenger

Johnova analiza je izvanredna ali bih ja na nju dodao par detalja:

1) Sasvim je jasno da se broj i agresivnost juče okupljenih momaka ne može striktno povezati sa razbijanjem gej parade. Da se onolika sila sručila na paradu to bi bio lom i pokolj, toga su svi svesni, dakle od starta je planiran napad na više punktova uključujući i pokušaje da se dopre na paradu.

2) Iluzija da se nešto može trajno promeniti na globalnom nivou odnosno svest o tome da se ne može promeniti puno uopšte ne mora da spreči da se ovakvi pokušaji koordinišu. Stranke izlaze na izbore i kad znaju da ne mogu da osvoje vlast, dakle juče je neko želeo da pošalje poruku ali taj koji je šalje nije jedini igrač na sceni. Naravno da je zavera u ŠIŠANJU bulšit u odnosu na realnost, nikada ja nisam ni rekao da je jučerašnji događaji potvrđuju u potpunosti, i na način na koji je postavljena u filmu, ali isto tako zrelost jučerašnje organizacije pokazuje da je to nadgledao neko ko zna znanje, tako da ne želim da budem pogrešno interpretiran. Uostalom i sam John se slaže da izvesni segmenti jučerašnjih događaja pokazuju da postoji jedan novi vid koordinacije.

3) Simerijančeva teorija o Rusima kao takvima po meni ne stoji utoliko što se slažem sa Johnom da oni sada svoje pozicije baziraju na drugim stvarima a inače mislim da je zapravo kod nas najteže odrediti ko radi za Ruse i šta su zapravo njihovi interesi. Međutim, čini mi se da je poruka jučerašnjih događaja, isključivo vezana za Clintonkin dolazak. Da je ovo bilo vezivanje ruku vlasti ili barem pokušaj vezivanja ruku i pokazivanja sile jer šest hiljada agresivnih mladih ljudi ne mogu da spreče secesiju Kosova, ne mogu da spreče da Srbija to prizna ali mogu da blokiraju grad i naprave ozbiljan haos. Ako to budu radili iz razloga koji MOŽE DA IMA podršku bilo koje mejnstrim stranke, oni postaju jako ozbiljan problem za državu. Juče su pokazali šta mogu, doneli su dosta noviteta, i nude potencijal da na lokalu, u svakodnevnom životu budu jako ozbiljan problem za vlast i odvijanje "normalnog života" koji je zapravo i jedini adut svih post-miloševićevskih garnitura jer oni sem redovnih isporuka struje i umivanja svakodnevnog života nisu ni napravili mnogo više.

4) Napad na DS i SPS pokazuje da će budući napadi biti isključivo vezani za lokalne političke stranke. LDP je napadan i ranije ali njihova politička platforma je provokativna pa je to bilo očekivano. Ali, napadi na DS i SPS kao pragmatične režimske stranke koje se trude da pričaju ono što većina naroda želi, pokazuje jednu ozbiljnu promenu političkog horizonta, odnosno da se više neće napadati ambasade, da sad stvari više ne zavise od stranaca nego od tih stranaka, da će se problemi rešavati napadima na stranke koje kontrolišu institucije a ne napadima na institucije. Naravno, da su veze pojedinih stranaka sa određenim grupama poznate. Bukvalno svaka stranka, uključujući i LDP ima svoj asortiman ljudi za ulične stvari, svoje policajce, u službi ili u penziji, dakle, još od Slobinog vremena stranke su spremne za ulično snalaženje. Ova promena paradigme u napadima na simbole vlasti zapravo do kraja demistifikuje partokratsku dimenziju koja je oduvek bila jasna.

crippled_avenger

crippled_avenger

Ovo je stari tekst. Čitao sam ga davno i mislim da je ostavio zastrašujući utisak na trockiste jer su bili zbunjeni koliko se temeljno neko bavio njihovom tradicijom kod nas.

Albedo 0

da, stari tekst ali poslije onog juče... proročki.

crippled_avenger

Film se otvorio sa 13 453 gledaoca. Ako se ne desi neki veliki poremećaj, i do kraja godine ne izađe MONTEVIDEO, sigurno imamo najgledaniji srpski film godine!

дејан

Nikola Rakočević - Frodo
...barcode never lies
FLA

---

Kunac

A šta kažete na (doduše nepotvrđen) info da je Dragojević 10.10.10. započeo snimanje svog filma Parada. Bizarna prva klapa, zar ne?
"zombi je mali žuti cvet"

Джон Рейнольдс

Jebote, gledam sad Kunčev post i shvatim da je binarni broj 101010 = 42!

Ne samo što taj broj ima važno kabalisitčko značenje, nego je i odgovor na sve i svja, a toliko ću godina napuniti dan pred smak sveta. Gde mi je sad Milja Vujanović da mi to protumači?
America can't protect you, Allah can't protect you... And the KGB is everywhere.

#Τζούτσε

crippled_avenger

crippled_avenger

Evo šta kaže Če

Jovanović je naveo da "policija dobro zna ko je organizovao jučerašnje nerede, ko ih finansira" i dodao da iza Obraza i Pokreta Naši "stoje rasformirane strukture bezbednosti, antihaški lobi, zlikovačka Srbija i parlamentarne stranke - Demokratska stranka Srbije i Srpska napredna stranka".

http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2010&mm=10&dd=11&nav_category=11&nav_id=464497

Джон Рейнольдс

A jel se okupljaju u kakvoj pećini?

#Τζούτσε

crippled_avenger

---

bilo bi pristojno od čea da dokaže ove tvrdnje...

Albedo 0

da je bar rek'o i radikali... ovako znaš da su problem jače opozicione stranke... a možda se i Šeki vraća, ipak je čuven po moći odbijanja glasova u smjeru DSa...

crippled_avenger

Kome su potrebni dokazi? :)

To je ona priča o kojoj sam govorio - čim si desno svako može da te vređa bez ikakvog obaziranja a nekmoli dokaza.

Čak i ljudi koji nisu Druga Srbija vređaju ljude s desne strane bez dokaza i bez ikakve elementarne ljubaznosti.

Čim imaš neki stav koji se izdvaja, oko koga je lako skupiti još nekoliko bednika da tog čoveka mobinguju, svaka gnjida može da te pljuje i vređa i što je najgore optužuje za najozbiljnije stvari.

Čovek je predsednik stranke i bez ikakvog dokaza može da kaže da dve parlamentarne stranke organizuju tako ozbiljno krivično delo i to ne samo da mu prolazi nego mu mediji ni ne traže neki elementarni dokaz.

slavko

Džone,tekst je odličan i postavlja stvari na pravo mesto.Čudi me da ovde puno ljudi teoretiše kao da nikada nisu bili klinci i kao da nikada nisu ,makar iz škole ili kraja poznavali takve klince iz sopstvene generacije i proveli neko vreme na ulici.

crippled_avenger

To što su ljudi bili klinci i poznavali ljude ne mora da ih autoamtski udalji od teorije.

Mislim da se svi ljudi ovde barem u nekoj fazi svog odrastanja sećaju svoji pokušaja da izlome Beograd od 9. marta, 5. oktobra pa do skorašnjih tako da svi mi imamo u izvesnom smislu fazu u kojoj smo mislili da je dobro ponašati se kao ovi momci juče. Svaka generacija učesnika ovog foruma, pa i scallopova imala je svoj shot at glory.

No, vratimo se jučerašnjoj uličnoj promociji ŠIŠANJA -

http://www.standard.rs/vesti/49-kolumne/5620-eljko-cvijanovi-krvava-nedelja-dan-posle-koga-u-srbiji-nita-vie-nee-biti-isto-.html

Opak tekst.

Milosh

Quote from: crippled_avenger on 12-10-2010, 03:15:28Mislim da se svi ljudi ovde barem u nekoj fazi svog odrastanja sećaju svoji pokušaja da izlome Beograd od 9. marta, 5. oktobra pa do skorašnjih tako da svi mi imamo u izvesnom smislu fazu u kojoj smo mislili da je dobro ponašati se kao ovi momci juče. Svaka generacija učesnika ovog foruma, pa i scallopova imala je svoj shot at glory.

Govori u svoje ime.

Ovakvim pravdanjem posredno vređaš većinu učesnika ovog foruma koji su normalni, vaspitani ljudi i nisu patološki slučajevi koji ispoljavaju svoje frustracije kroz nasilje.

Meni je ovakvo relativizovanje naprosto odvratno.

"Ernest Hemingway once wrote: "The world is a fine place and worth fighting for." I agree with the second part."

http://milosh.mojblog.rs/

Alexdelarge

pa,da. ucestvovao sam na raznim protestima i setnjama itd. i nije mi padalo napamet da lomim, rusim itd. kad bolje razmislim, ne bacam ni papirice, niti pljujem po ulicama, a kamoli da kamenujem mek, u kome onda sutra treba da dodjem da obedujem. ne razumem razumevanje za izgrednike. jedino me zanima da budu adekvatno kaznjeni, a obavezao bih ih i da nadoknade stetu koju su napravili.
moj se postupak čitanja sastoji u visokoobdarenom prelistavanju.

srpski film je remek-delo koje treba da dobije sve prve nagrade.

crippled_avenger

Izvini Miloshe, zaista nisam imao nameru da te povredim i generalizujem.

Meho Krljic

Oćeš i meni pojedinačno da se izviniš?  :lol:

Da se razumemo, niko od nas ne misli da se sve u životu može postići lepom rečju i okretanjem drugog obraza, ponekad politički ideal zahteva fizičku silu i sve redom, ali da ne odlazimo predaleko u uljuljkuvanju da smo u Nedelju na ulicama gledali sublimaciju opštenarodnog stava. Zanimljivost ovog događaja je baš u tome da nije pančlajn nekakve naracije u kojoj učestvuje nacija, nego pančlajn vica za koga niko nije odradio setap.

Meho Krljic

Uzgred, sad me drugar putem skajpa pita "Šta je Dimitrije hteo ovim filmom? Zašto je ovoliko krvav? Jerry (naš zajednički prijatelj) je izašao sa pola jer nije mogao više da izdrži toliko nasilje."

Auh???

crippled_avenger

Izvini Meho.

Očigledno sam pogrešno pretpostavio da smo u ono vreme svi bili mladi, svi bili protiv Miloševića i smatrali da njegovo uklanjanje podrazumeva određene vidove terora.

Mislim da je polaganje prevelikog poverenja u nenasilje naivo jer ipak nema značajnog istorijskog procesa koji nije proistekao iz nasilja.

Što se filma tiče, hm, ima krvi, ali osim te scene ubistva koja je nešto drastičnija ostalo je u granicama normale. Filmu doduše malo nedostaje metafora pošto nema seksa sa bebom. :) Ne znam šta je zasmetalo tvom prijatelju, zaista.

Джон Рейнольдс

Evo ja možda delujem nasilno, učestvovao sam u mnogim neredima devedesetih, ali nijednom ništa nisam polomio. Čak nisam ni imao taj poriv, bio je to adrenalin rush i bez lomljav(in)e.

Doduše, kao mlađi imao sam nekoliko vandalskih ispada koje ne umem sebi da objasnim, to jest nije mi baš jasna motivacija. Znam da sam se posle osećao izduvano, lakše nekako, ali šta me je tad tištalo, pojma nemam. Napisaću još nešto što sam primetio posle obilaženja jutjuba i foruma na koje obično ne zalazim, ali kasnije.

#Τζούτσε

crippled_avenger

Johne, najzad neko kome ne moram da se izvinjavam. :)

Meho Krljic

Ja u vreme Miloševićeve vladavine ionako nisam bio mlad. I nisam učestvovao u njegovom rušenju  :lol: I napisao sam već gore, nisam ja neki gandijevski pacifista, ali ukazujem da ovde ne pričamo o jednom revolucionarnom pokušaju, nego, o, u najboljem slučaju očajanju koje proističe iz beznađa.

Albedo 0

Cvijanović gdje lupi tu trava ne raste, opasan je.

Meho, pa očajanje i revolucija i idu ruku pod ruku.

evo da i ovdje postavim... ionako je povezano

http://camerapolitica.blogspot.com/2010/10/kid-nation.html

Джон Рейнольдс

Quote from: crippled_avenger on 12-10-2010, 11:29:24
Johne, najzad neko kome ne moram da se izvinjavam. :)

A ne, ne, ne, ne!

Nisam lomio Beograd, lomio sam po osnovnoj školi koju sam smatrao instrumentom ugnjetavačkog aparata i mestom za kolektivno ispiranje mozga ljudi koji smatraju da su rođeni slobodni. Dobro, imao sam premalo godina za baš ovakvu definiciju, ali to je valjda bilo to.  :lol:

#Τζούτσε

crippled_avenger

Onda, Johne, šta da kažem, izvini!

crippled_avenger

Albedo, Cvija je stari plejer. Vreme odmiče ali koeficijent plejerizma ne opada. Služba je znala kad je regrutovala da čovek zna znanje, kao i sa Johnom uostalom.

Meho Krljic

Quote from: Albedo 0 on 12-10-2010, 11:33:37
Meho, pa očajanje i revolucija i idu ruku pod ruku.

Pa, idu, ali zato i naglašavam da smo ovde videli samo očajanje, ne i revolucionarni duh. Zato je i pitanje koliko se sve ono u Nedelju može nazvati političkim delovanjem.

Albedo 0

tajj revolucionarni duh teško da je vidjelo i 99,99% Rusa 1917. godine. Ali očajanje jebe sve.

Naši, na sreću ili na žalost, nisu još toliko očajni, jer ono u nedjelju nije ništa kako bi moglo da bude.