• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

SERBIA TODAY

Started by Ghoul, 20-12-2007, 17:12:00

Previous topic - Next topic

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

zakk

Vlahovićevih trideset godina nije malo da zna i ume osmisliti ovakav sistem, daleko je ovo od komplikovanog. Petsto evra je sasvim dovoljan ulog za firmu koja se bavi projektom a ne proizvodnjom opreme. Kako je ubedio GSP na tenderu da baš njemu poveri posao, to je naravno druga priča.

Sa druge strane, takođe smatram da je cela ta stvar sa novim kartama nepotrebna i arčenje para i živaca ljudi koji taj prevoz koriste. Otkucavanje mesečnih, sedmičnih, dnevnih karata? Marš. Flat rate je flat rate. Od tolikog "čekiranja" proradi mi paranoja. Koristiću isključivo nepersonalizovane.

Quote from: Melkor on 31-01-2012, 19:41:04
Jos jedan mail:

Fwd: FW: BUSPLUS afera

QuoteЦела ова прича заиста делује покварено. Предати најпрофитабилнији део ГСП приватницима је ван памети. Ако се њима исплати да раде за 8,63% од наплате карата (ако се добро сећам цифре) зашто се то није исплатило самом граду? Односно граду је било довољно и 3% профита те би се добило да је за грађане цела прича јефитнија. Али ко шљиви грађане у целој причи.
Ovo sad prvi put čujem da GSP dobija 8,63% od karata. Ako neko ima proverljive informacije, nek ostavi linkove...
Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

Josephine

Quote from: zakk on 01-02-2012, 00:12:37
Vlahovićevih trideset godina nije malo da zna i ume osmisliti ovakav sistem, daleko je ovo od komplikovanog. Petsto evra je sasvim dovoljan ulog za firmu koja se bavi projektom a ne proizvodnjom opreme. Kako je ubedio GSP na tenderu da baš njemu poveri posao, to je naravno druga priča.

Zakk, poenta je u tome da preduzeću koje je dobilo ovako veliki projekat ovo ne može da bude PRVI projekat.

scallop

Možda to nije prvi "projekat" onima koji su ga omogućili. :evil:
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Josephine

Nije sigurno...  :(

Josephine

Ponekad se iskreno pitam da li sam luda što mene vesti tipa bus plusa neizmerno besne do mere da hoću da iskočim iz sopstvene kože...  :cry: Istovremeno se pitam kako je moguće da većina na ove vesti ostaje mirna...

Alexdelarge

aleksandar vlahović je 63. godište. je l' taj veljko sigurno njegov sin?
moj se postupak čitanja sastoji u visokoobdarenom prelistavanju.

srpski film je remek-delo koje treba da dobije sve prve nagrade.

Josephine

moja keva je 61, a ja imam godina koliko i taj veljko...

Alexdelarge

Aleksandar Vlahović je rođen 2. februara 1963. godine u Beogradu, danas sa prebivalištem u Sopotu. Osnovnu i srednju ekonomsku školu je završio u Rekovcu. Nakon završene srednje ekonomske škole upisao je Ekonomki fakultet u Beogradu na kome je diplomirao 1987. kao jedan od najboljih studenata sa prosečnom ocenom 9,77. Nakon završenog fakulteta od 1988. do 1996. godine radio je na Ekonomskom institutu, a od 1993. godne bio je direktor Centra za konsalting. Član Demokratske stranke je bio od 13. marta 2003. godine, a takođe se u istom periodu nalazio na poziciji člana Političkog saveta DS, koordinator Centra resornih odbora DS za oblast Privreda i razvoj. Poslanik DS u parlamentu Republike Srbije je bio od 2003. do 2007. godine, a takođe i u periodu od 2007. do 2008. godine. Bio je član Srpskog poslovnog kluba Privrednik, član predsedništva Saveza ekonomista Srbije i počasni predsednik Asocijacije akcionaskih preduzeća Srbije. 11. maja 2008. godine na parlamentarnim izborima izabran je za poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srbije. U braku sa Dankom Prokić-Vlahović. Imaju dva sina, Miloša i Vojislava.

Giovanni Larsson

Čekiranje karata zapravo ne daje neku informaciju o tome koliko ljudi koristi prevoz, jer čak i kad bi svi poništili karte, to samo pokazuje gde i kad su ušli u vozilo, a ne i kada su izašli. Verovatnije je da pokušavaju da primoraju ljude na čekiranje mesečnih karata kako bi kasnije ograničili broj vožnji, na primer na 100 vožnji mesečno ili tako nešto. Tako je u nekim gradovima u Turskoj, znači nije ''flat rate''. Inače, ovaj komentar sa Bljica, potpisan kao 'Apex', verovatno je napisao neki provokator sa ciljem da još više razbesni ljude, mada su svi i bez toga dovoljno ogorčeni, biće dobro ako ne porazbijaju validatore za par meseci (što nije teško, vrlo lako se oštete).

zakk

Ma već ih razbijaju.

Quote from: D. on 01-02-2012, 00:15:55
Zakk, poenta je u tome da preduzeću koje je dobilo ovako veliki projekat ovo ne može da bude PRVI projekat.

a) ovo realno nije veliki projekat
b) misliš "ne bi smelo", vidiš da "može"

Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

Josephine

Pa kako nije veliki? Ogromna zarada je u pitanju, a tiče se jedinog prevoznika u dvomilionskom gradu...

zakk

Sa tehničke strane, nije preterano veliki.

Ekonomski, politički, strateški? Možda.

A GSP nije jedini prevoznik, ima više privatnih firmi koje su uključene u proces.

Ghoul

kolko svatam, i dalje će u prodaji biti karte za jednu vožnju?
po istoj ceni?
ja, koji u bg dođem jednom mesečno, na po 2-3 dana, svakako nemam nameru da se akam tim biometrijskim hi-tech scan-the-man bulšitima.
https://ljudska_splacina.com/

Nightflier

Biće skuplje. 140 kinti.
Sebarsko je da budu gladni.
First 666

Ghoul

oho, znači ovo je zapravo porez na nebeograđanstvo?
kazna za goste i posetioce?
ko vas jebe što niste odavde, ako oćete da budete privilegovani vožnjom u našim hi-tech eye-scan busevima, ima da platite debelo!

kakva svinjarija! xuss xtwak :-x

Джон Рейнольдс

America can't protect you, Allah can't protect you... And the KGB is everywhere.

#Τζούτσε

Nightflier

Pa i nisam siguran. Tebe boli ćoše. Možeš i da se švercuješ. Ljudi koji žive u ovom ćumezu su sve više jebani a konto toga što žive u prestonici.
First 666

Ghoul

Quote from: Nightflier on 01-02-2012, 03:24:44
Tebe boli ćoše. Možeš i da se švercuješ.

mogu.
a mogu i kontroli da me scanniraju, i da mi nametnu 1.500 din kazne.

Nightflier

Mogu jedino da te prebiju, pošto garantujem da će da pokupe gomilu ćelavih džukela. Da ti nametnu ne mogu ništa. Baš me zanima kako misle da mi uzmu lične podatke.
First 666

tomat

Quote from: Giovanni Larsson on 01-02-2012, 01:04:11
Čekiranje karata zapravo ne daje neku informaciju o tome koliko ljudi koristi prevoz, jer čak i kad bi svi poništili karte, to samo pokazuje gde i kad su ušli u vozilo, a ne i kada su izašli. Verovatnije je da pokušavaju da primoraju ljude na čekiranje mesečnih karata kako bi kasnije ograničili broj vožnji, na primer na 100 vožnji mesečno ili tako nešto. Tako je u nekim gradovima u Turskoj, znači nije ''flat rate''. Inače, ovaj komentar sa Bljica, potpisan kao 'Apex', verovatno je napisao neki provokator sa ciljem da još više razbesni ljude, mada su svi i bez toga dovoljno ogorčeni, biće dobro ako ne porazbijaju validatore za par meseci (što nije teško, vrlo lako se oštete).

pa valjda i jeste ideja da vide koliko ljudi u toku dana koristi neku liniju, ali ne i koliko je koriste (od koje do koje stanice).
Arguing on the internet is like running in the Special Olympics: even if you win, you're still retarded.

Alexdelarge

Quote from: Ghoul on 01-02-2012, 02:36:53
kolko svatam, i dalje će u prodaji biti karte za jednu vožnju?
po istoj ceni?
ja, koji u bg dođem jednom mesečno, na po 2-3 dana, svakako nemam nameru da se akam tim biometrijskim hi-tech scan-the-man bulšitima.

kupiš nepersonalizovanu kartonsku karticu koja važi tri meseca( ili plastificiranu za 250 din. koja važi tri godine) za 40 dinara, i uplatiš kredit prema potrebi. cena jedne vožnje je 60 dinara, kao i do sada.

lilit

adl,
gde se kupuju te nepersonalizovane?
btw, u vienni jednu kartu koristis dok ne stignes do destinacije na koju i krenuo, bez obzira koliko vozila promenis. i vazi 1.5h od momenta overe. bitno je samo da se ne vracas.
That's how it is with people. Nobody cares how it works as long as it works.

Josephine

Da traži lične podatke na uvid (ličnu kartu, pasoš, vozačku, index...) može samo OSL (ovlašćeno službeno lice - policija, vojska i pripadnici obaveštajnih vojnih i policijskih službi), što znači da običan kontrolor NE MOŽE nikome ni da traži, a kamoli da iznuđuje i zapisuje lične podatke. Ovo je informacija koju sam lično proverila u policiji.

Što se tiče onoga što kontrolori mogu da urade - lice bez karte mogu da IZBACE iz vozila na sledećoj stajnoj stanici (da ga zamole da izađe), i to je SVE što imaju pravo da urade, osim da još i pozovu policiju ako lice odbija da izađe.

Takođe, kontrolor nema pravo da lice bez karte izvodi iz vozila i tamo ga zadržava, tražeći mu lične podatke i zadržavajući ga dok ne dođe policija, jer je lice IZAŠLO iz vozila u kojem jedino važe i te minorne ingerencije kontrolora.

Zbog toga što samo OSL može da traži lične podatke građana, bus kontrola je uvela i pratnju komunalne policije. Međutim, presedan je da komunalna policija bude u službi privatnih firmi, pa ne znam kako je i ko tu nadležan, no to svakako nije regulisana pravna oblast, zato se i nasilno privatizuju javne službe...

Što se mene tiče, ja ovo sranje neću da plaćam. Mogu da me zamole da izađem iz vozila, a ako su kontrolori u pratnji komunalne policije - tražiću im na uvid svima legitimacije, pa ću da postavim pitanje kakve veze imaju javni policajci sa privatnim licima. Neka me i uhapse, to bih volela da vidim.

angel011

Quote from: lilit_depp on 01-02-2012, 08:59:51

Na kioscima.
We're all mad here.

Alexdelarge

Quote from: lilit_depp on 01-02-2012, 08:59:51
adl,

na kioscima, po hipermarketima, ima ih na raznim mestima, osim kod cigana na zelenjaku.

Tex Murphy

QuoteŠto se mene tiče, ja ovo sranje neću da plaćam. Mogu da me zamole da izađem iz vozila, a ako su kontrolori u pratnji komunalne policije - tražiću im na uvid svima legitimacije, pa ću da postavim pitanje kakve veze imaju javni policajci sa privatnim licima. Neka me i uhapse, to bih volela da vidim.

Човјече, ето ти коначно прилике да се жртвујеш за јавно добро, а и да неколико дротова отпремиш у лудницу о истом трошку! :!:
Genetski četnik

Novi smakosvjetovni blog!

Josephine

Puk'o mi je film.

Alexdelarge

Quote from: D. on 01-02-2012, 09:49:10

Što se mene tiče, ja ovo sranje neću da plaćam. Mogu da me zamole da izađem iz vozila, a ako su kontrolori u pratnji komunalne policije - tražiću im na uvid svima legitimacije, pa ću da postavim pitanje kakve veze imaju javni policajci sa privatnim licima. Neka me i uhapse, to bih volela da vidim.

da, ali što se voziš? idi peške. drum je džabe.

Josephine

Quote from: Alexdelarge on 01-02-2012, 11:50:58
da, ali što se voziš? idi peške. drum je džabe.

Iskreno, htela sam da kupim bus plus karticu jer sam u prvi mah naivno poverovala da je u pitanju modernizacija usluga. Sad mi se sve gadi.

A ja idem peške više nego bilo ko koga poznajem. Kada treba da pređem neki od mostova (na primer, Gazela nema pešački deo), koristim prevoz i to je to. Leti uglavnom pešačim. A ono malo što se vozim, plaćam, osim kada zaista nema trafika u blizini, jer kupujem po kartu-dve. Sad neću ni toliko.

mac

A šta ako firma koja uvodi novi sistem dobija prihode od sistema samo godinu ili dve, a onda po ugovoru prihodi prelaze u GSP?

Truman

Ja da valjam ne bih bio ovde.

tomat

sam sistem nije loš, i trebalo je da modernizuje usluge. e sad, što su ovi naši uspeli sve to da izvrnu, to je druga priča.
Arguing on the internet is like running in the Special Olympics: even if you win, you're still retarded.

Meho Krljic

Da, to su manje-više podaci koje je i Melkor postvao ovde.

Ono što u ovakvim situacijama bude zanimljivo je iščačkati kako je ovaj konzorcijum dobio posao. Pretpostavljam da se ovakve stvari rade putem tendera itd. ali nemam pojma je li bilo drugih firmi koje su se nadmetale i kakva su bila druga rešenja koja su nuđena. Slutimo korpuciju i dodelu posla preko veze jer smo se na nju svikli.

U drugom redu, zanimljivo je diskutovati je li ovo makar u načelu dobra ideja. Uvođenje ovakvog sistema meni kao laiku koji gleda sa strane ima najmanje dve svrhe: 1) da se poboljša naplata usluge i 2) da se uvidom u opterećenost linija bolje planira prevoz.

Ovo drugo ima neke logike, naravno. Ono prvo... Ja ne znam kakav je bio do sada procenat naplate odnosno koliko se ljudi švercovalo u gradskom prevozu. Otkada je GSP počeo kontrolore da uzima preko zadruga a ne da ih zapošljava bilo ih je dosta po prevozu i po onome što anegdotalno mogu da kažem, procenat ljudi koji nemaju pretplatnu kartu ili nisu poništili kartu u prevozu je srazmerno mali, na nivou pet do deset odsto. Naravno da će se uvek težiti nuli, ali sem ako se dramatično ne poveća broj kontrolora (a ne vidim da hoće) - ne vidim šta bi drugo smanjilo broj ljudi koji se švercuju.

S druge strane, šta mi mi kao korisnici usluge dobijamo a šta gubimo?

Prva očigledna stvar je da deluje kao da će ovo usporiti saobraćaj jer se kartice moraju validirati na ulasku u vozilo ili maksimalno 80 metara od stanice, posle čega se aparat privremeno isključuje. Jutros nisam primetio probleme sa ovim, ali autobus kojim ja idem na posao nije mnogo opterećen. Validno je pretpostaviti da će na opterećenijim linijama ovo dovoditi do zastoja jer dok deset ili petnaest ljudi obavi posao može da prođe i minut-dva bez obzira što je za samu radnju u idealnim uslovima zaista potrebno samo sekund-dva (kolega veli da je njemu trebalo nekoliko pokušaja da aparat registruje radnju). Do sada su ljudi ulazili i mogli da kartu ponište i u vožnji a oni sa pretplatnim kartama nisu morali pa je usporenje saobraćaja bilo značajno manje.

Takođe, činjenica da ljudi sa personalizovanim kartama i uplaćenom flet pretplatom moraju da takođe "validiraju" karticu pri ulasku (zarad statistike) je očigledan korak unazad u smislu udobnosti usluge. Vele da će onima koji to ne učine kartica biti blokirana dok je ne odblokiraju na nekom od terminala. Što je besmislica jer nas firma obavezuje na protivuslugu za uslugu koju nam pruža iako smo već platili uslugu. Makar je raščišćeno da se ipak tim ljudma neće naplaćivati kazne.

Ima li prednosti? Mislim da je mogućnost dopune kartica na osamsto terminala u gradu očigledna prednost u odnosu na ono što su ljudi sa pretplatnim kartama imali do sada sa mnogo manjim brojem mesta za prodaju pretplatnih markica, dakle u tom smislu su oni u boljem položaju (mada REALNO, ovde je naplaćivač usluge u mnogo boljem položaju jer je autsorsovao ovaj deo posla, time sebi smanjivši troškove a potencijalno sa više prodajnih mesta ima bržu naplatu... mada treba u obzir uzeti i da valja sačekati novac od firmi koje drže terminale a to ne mora da funkcioniše besprekorno). Ljudi bez pretplatnih karata su u istom položaju jer su i ranije na svakom kiosku kupovali papirne karte ali sada je zgodno što se sve nosi na jednoj kartici - dakle nema zajebancije sa gubljenjem karata po novčaniku, ali SA DRUGE STRANE - izgubite karticu, izgubili ste sve, PLUS nema načina da vidite koliko vam je kredita ostalo na kartici osim prinošenja ekranu aparata u autobusu i plaćanja. Što nije uopšte zgodno.

Krucijalno, tač skrinovi i elektronika ovog tipa mi deluju preosetljivo za surovo okruženje kakvi su naši autobusi. Budimpeštanski, istambluski (ili pariski) gradski prevoznici ne koriste ovakvu tehnologiju pa sam se malo iznenadio da je Beograd uvodi.

zakk

http://pistaljka.rs/home/read/190

Нејасан уговор о Бус плусу  01.02.2012

Пише Драгана Матовић (AHAHAHAHA  :evil: )

Из 61 члана уговора о увођењу Бус плус картица до кога је Пиштаљка дошла по Закону о слободном приступу информацијама од јавног значаја грађани не могу да сазнају чак ни елементарну ствар као што је вредност уговореног посла. Из уговора се, међутим, може закључити да је Београд предао најпрофитабилнији сектор градског превоза – наплату – фирмама које ће за тај посао добијати 8,53 одсто укупног прихода, али се не види колики је просечни месечни приход од наплате карата, па самим тим ни колика ће бити зарада конзорцијума који предводи српско-турска фирма Апекс солушн технолоџи (Apex Solution Technology).

Према основном уговору, конзорцијуму који заправо чине само две фирме, једна српска и друга турска које су основале трећу, заједничку фирму са већинским српским капиталом, Град је препустио продају карата и управљање возилима у јавном превозу на период од десет година. Уз то, Београд је овим уговором омогућио конзорцијуму да информационе паное на стајалиштима користи за рекламирање трећих лица и да од тога зарађује без обавезе да плати закуп или да део профита подели са наручиоцем посла.

Уговор који не даје основне финансијске податке о склопљеном послу у тој мери плива у општостима и непрецизностима да је и лаику јасно да су поједини чланови овог документа као створени за дугогодишње судско прегањање. Тако се у члану 26. Уговора регулише право Града (наручиоца) да откупи систем после четири године експлоатације, по ,,повољнијим или ценама датим у пријави". Осим што у уговору те цене нису наведене, није прецизирано ни по кога би требало да буде повољнија цена откупа – по оног ко купује или по оног ко продаје. А поготово се нигде из уговора не може наслутити шта се дешава са системом после истека уговора ако га Град у међувремену не откупи. Да ли је систем и по истеку уговора и даље у власништву ,,конзорцијума", да ли конзорцијум електронске читаче после десет година може да поскида и носи кући, и на крају, да ли је предмет овог уговора куповина или изнајмљивање и колико нас то што не знамо шта је кошта.

Међутим, ни оно што се зна о овом послу, а то се углавном тиче биографије потписника и података из Агенције за привредне регистре, не улива велико поверење. Као што смо већ рекли, конзорцијум су у ствари само две фирме. Прва је Кент карт из Истанбула, специјализована за ову врсту посла, ради углавном у Турској и на Блиском истоку, а у заједничкој фирми која предводи ,,конзорцијум" има 10 одсто власништва. Други, већински власник Апекса са 90 одсто је српска фирма Ланус д.о.о, која има пет сувласника. Ланус је у јавности познат и по томе што је 2008. себи припојио ПХТ интернешнел, чији је власник био Тахир Хасановић, некада високи функционер Нове демократије. У медијима се спекулисало да је Хасановић сувласник поменуте фирме а да је други сувласник Раде Терзић, бивши окружни тужилац. Хасановић и Терзић су пре четири године у медијима помињани у аферама око крађе патената у области информатичке технологије. Турски и српски партнер видовито су основали  заједничку фирму Апекс солушн технолоџи 24. марта 2009, само годину и по пре потписивања уговора са Београдом. За директора, уједно и јединог запосленог у овој фирми, српско-турски партнери постављају Вељка Влаховића (31) који није, како неки медији тврде, син бившег министра Александра Влаховића, високог функционера Демократске странке и бизнисмена, а како сам тврди није ни његов рођак.

Апекс, који је основан са 500 евра што је законски минимум, 2009. годину завршио је, према подацима АПР, са исто толико. Па ипак, ово мало предузеће са једним запосленим које је 2010. годину дочекало са 500 евра, непуних девет месеци касније, тачније 20.9.2010. под вођством Влаховића, добија вишемилионски посао наплате Бус плус картица у Београду. И ту није крај финансијским чудима која се дешавају у Апексу. Само десет дана после потписивања уговора са Београдом, Апекс узима кредит од два и по милиона евра са залогом од 500 евра оснивачког капитала, па 2010. годину завршава са око два и по милиона евра на рачуну.
У регистру заложног права Апекс је, под датумом 1.10.2010, уписао два кредита, а у фебруару 2011. још један. Први кредит од 2,54 милиона евра, један од два подигнута десет дана после потписивања уговора, Апекс узима код Erste GCIB Finance I B.V. из Холандије, компаније која се бави давањем зајмова, регистроване као друштво са ограниченом одговорношћу у стопостотном власништву Ерсте банке из Аустрије. Истога дана Апекс је у уписао и кредит у износу од 116 хиљада евра подигнут у Ерсте банци а.д. Нови Сад, истој оној у којој је Александар Влаховић члан Управног одбора. Ова два кредита Апекс треба да врати за 54 месеца. Два месеца касније у заложбеном регистру Апекс уписује још једну, краткорочну позајмицу, од 50 милиона динара узету такође код Ерсте банк а.д. Нови Сад. Сва три кредита укупно од око три милиона евра Апекс је добио а да није имао приходе!
Под којим условима је Апекс добио кредит и ко је и какве гаранције дао банкама да ће им новац са каматом бити враћен, остаће вероватно тајна. На питање Пиштаљке да ли је можда те гаранције за Апекс дао Београд, надлежни у Дирекцији за јавни превоз су нам одговорили негативно.

Никакве гаранције Град не даје ни запосленима у ГСП-у, пре свега запосленим контролорима којих у ГСП-у има око 250, од чега 133 запослена за стално. Медији су у више наврата писали о томе да је контролорима речено да треба да пређу у Апекс, али упркос могућности да остану без посла када Апекс преузме контролу наплате на конкурсе овог предузећа расписиване током прошле године скоро да се нико од радника ГСП-а није јавио. Иначе, у Уговору пише да је Апекс дужан да организује контролу наплате и обезбеди око 200 контролора, али не и да ће контролоре добити на поклон од Београда.

Уговор се сасвим овлаш бави и једним од најбитнијих проблема овог посла а то је заштита података о личности. Наиме у члану 17. се наводи да Извршилац, односно конзорцијум не сме злоупотребљавати податке до којих долази у систему наплате , да их мора чувати као пословну тајну те да их не сме користити ван система. Познато је да информације које се на овакав начин могу прикупити и обрадити а које су везане за навике и кретање људи могу бити од непроцењиве вредности маркетиншким фирмама. О озбиљности овог проблема довољно говори и забрана коју је повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Родољуб Шабић изрекао  Апексу. Наиме, Шабић је привремено забранио обраду података о личности јер ниједним правним актом није утврђена сврха обраде података, њени разлози и процедура.

ПРИЛОГ: Уговор за успостављање и обезбеђење функционисања Система за наплату карата и управљање возилима у јавном превозу у Београду

Josephine

QuoteПише Драгана Матовић (AHAHAHAHA  :evil: )

Dobro piše Dragana. 8-)

tomat

Quote from: Meho Krljic on 01-02-2012, 15:11:34
Takođe, činjenica da ljudi sa personalizovanim kartama i uplaćenom flet pretplatom moraju da takođe "validiraju" karticu pri ulasku (zarad statistike) je očigledan korak unazad u smislu udobnosti usluge. Vele da će onima koji to ne učine kartica biti blokirana dok je ne odblokiraju na nekom od terminala. Što je besmislica jer nas firma obavezuje na protivuslugu za uslugu koju nam pruža iako smo već platili uslugu. Makar je raščišćeno da se ipak tim ljudma neće naplaćivati kazne.

je l ovo važi samo za ovaj prvi mesec, ili će se ovaj princip primenjivati i kasnije? mislim na ovo sa blokiranjem kartica i nenaplaćivanjem doplatnih karata.

Mme Chauchat

I u kom smislu blokirana? Da nećemo moći da je "validiramo" pri svakom sledećem ulasku, što ni ne želimo? Ili da nam se sledećeg puta računa kao da je nemamo?
Obaška što je krajnji bezobrazluk što nisu uveli nepersonalizovani flat rate za dan/nedelju/mesec. Jedini razlog za to jeste haračenje. Aman ljudi, pa pre dvadeset godina su karte pantljičare bile jeftinije od istog broja pojedinačnih, a sada ne može ništa slično da se izvede?!
Čitačima dajem mesec dana. Onima napred kod vozača. Koliko juče jedan nije validirao, bez vidljivog razloga, a jedan je bio prelepljen navijačkom nalepnicom  (ispitivanje rađeno na uzorku od pet autobusa).

Josephine

Ja računam da ću uništiti bar tri na nedelju dana (ispitivanje rađeno na uzorku od dva dnevno).

Джон Рейнольдс

Мени жена каже да је у возилима која пролазе Брдом већ поломљено 20-30% тих апарата. Каже да им чупају жице и ломе нека стакла где је читач ваљда (нисам још видео та чуда).

После пљујте хулигане.  8) Као што давно рекох и не наиђох на одобравање, ето екстремног облика грађанске непослушности.
America can't protect you, Allah can't protect you... And the KGB is everywhere.

#Τζούτσε

Meho Krljic

Quote from: tomat on 03-02-2012, 00:47:12
Quote from: Meho Krljic on 01-02-2012, 15:11:34

je l ovo važi samo za ovaj prvi mesec, ili će se ovaj princip primenjivati i kasnije? mislim na ovo sa blokiranjem kartica i nenaplaćivanjem doplatnih karata.

Koliko sam shvatio, ovo je plan za vječnost. Ali naravno da su moguće promene kako se bude menjalo i raspoloženje građana kroz praksu. Ja sam primetio da od recimo sedam osoba koje uđu u autobus možda jedna validira kartu, ostali samo ušetaju. Jutros je onda ušao kontrolor sa aparatom pa je navalilo na poništavanje papirnih i elektronskih karata, dakle, imaju ali se namerno švercuju, očigledno da za sada novi sistem proizvodi kontraefekat. Jedna žena je rekla da nije validirala kartu jer je utrčaa u bus dok je kretao i validator je već bio blokiran... Naravno, mislim da je lagala, ali ovaj je to prihvatio.

Video sam i jedan razbijen ekran u autobusu juče. Moram da kažem da deluje da će ove sprave biti meta vandalizma.

Quote from: Jevtropijevićka on 03-02-2012, 01:18:57
I u kom smislu blokirana? Da nećemo moći da je "validiramo" pri svakom sledećem ulasku, što ni ne želimo? Ili da nam se sledećeg puta računa kao da je nemamo?

Da, to je ideja. Da ne možeš da je validiraš dok je ne odblokiraš. Ovo je svakako najkontroverzniji element cele priče jer te praktično sprečavaju da se voziš (ako si dovoljno vaspitan da se ne bahatiš) samo zato što odbijaš da učestvuješ u prikupljanju statistike iako si uredno platio pretlatnu kartu.

Quote from: Jevtropijevićka on 03-02-2012, 01:18:57
Obaška što je krajnji bezobrazluk što nisu uveli nepersonalizovani flat rate za dan/nedelju/mesec. Jedini razlog za to jeste haračenje. Aman ljudi, pa pre dvadeset godina su karte pantljičare bile jeftinije od istog broja pojedinačnih, a sada ne može ništa slično da se izvede?!

Ja sad ne mogu da se setim kako mi je rečeno da je u Londonu, ali čini mi se da ni tamo nema nepersonalizovanog flet rejta, već samo personalizovanog, ali morao bih da pitam ženu koja je sada tamo, a mrzi me sad da je cimam... Kad sam ja bio u UK pre skoro četvrt veka morao si da imaš sliku na kartici koja je bila flet rejt, dakle, da je personalizuješ. Ali nisi morao da se jebavaš sa validacijom, naravno.

Quote from: Джон Рейнольдс on 03-02-2012, 13:33:43
Мени жена каже да је у возилима која пролазе Брдом већ поломљено 20-30% тих апарата. Каже да им чупају жице и ломе нека стакла где је читач ваљда (нисам још видео та чуда).

После пљујте хулигане.  8) Као што давно рекох и не наиђох на одобравање, ето екстремног облика грађанске непослушности.

Pa, sad, ja naravno ne mislim da je vandalizam najbolje rešenje, mada može biti nekakvo, ali će još više oštetiti budžet grada koji se puni iz mog i tvog džepa... Pre sam za lobiranje i javno zastupanje ideje da se odjebe validacija flet rejt karata. Mislim da bi to u mnogome i povećalo procenat personalizovane pretplate.

Josephine

Apsolutno se ne mogu u istu ravan staviti građani koji uništavaju aparate jer je država deo svoje imovine ustupila bez naknade privatnim licima na korišćenje,po rođačkoj i stranačkoj liniji, i obični huligani na utakmicama koje nemaju širi društveni značaj.

Джон Рейнольдс

Опет ти се причињава. Нисам спомињао хулигане на утакмицама, већ грађане на улици.

#Τζούτσε

Josephine

Pa opet, građanska neposlušnost nije huliganstvo.

nickname

@Meho,

Ima nepersonalizovani flat rate u Londonu. Idem redovno, uzmem Oyster magnetnu karticu, na nedelju dana i imam unlimited vožnje busom i podzemnom. Posle može da se vrati (refundiraju ti 5 funti) da se dopuni, da se personalizuje, šta god hoćeš.

tomat

Quote from: D. on 03-02-2012, 13:43:18
Pa opet, građanska neposlušnost nije huliganstvo.

ali ja ne vidim uništavanje aparata kao građanasku neposlušnost već kao vandalizam, kao što je Meho rekao.

Josephine

To je zato štonikada niste bili građanski neposlušni.  :lol: I što vas državna mafija ne nervira kao mene. I što imate posao, a ja nemam. :lol:

tomat

onda lepo odeš prvo u gradsku skupštinu, a zatom i Apeks (ili kako se zove firma), polupaš im prozore i kažeš šta misliš o njihovom novom sistemu.

Meho Krljic

Quote from: nickname on 03-02-2012, 13:52:21
@Meho,

Ima nepersonalizovani flat rate u Londonu. Idem redovno, uzmem Oyster magnetnu karticu, na nedelju dana i imam unlimited vožnje busom i podzemnom. Posle može da se vrati (refundiraju ti 5 funti) da se dopuni, da se personalizuje, šta god hoćeš.

Aha, hvala, hvala. Ja se sećam samo svojih brajtonskih iskustava ali to je stvarno bilo MNOGO davno. I, ako ima London, NEMA razloga da toga nema i u BG, dakle i za to treba lobirati. Mislim, jasno je da su flet pretplate najbolje i za grad, tako da...

Josephine

Pa i aparati su njihova imovina. Nije da lupam autobuse, zaboga.