• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

SERBIA TODAY

Started by Ghoul, 20-12-2007, 17:12:00

Previous topic - Next topic

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

Josephine

Quote from: Stipan on 01-08-2012, 06:06:23
Pa bilo bi sasvim dovoljno da mu se izvinio policajac koji mu je vratio biciklo, eventualno šef policijske stanice.
I dalje mi je apsolutno nejasno zašto se efermnim turistima bavi premijer države.

Ako je ovo još uvek država.

Ovo je neuspešna imitacija države.  :)

Albedo 0

Quote from: Stipan on 01-08-2012, 06:08:49
I još nešto:
Flajeru, tebe doživljavam kao kulturnog čoveka.
Ovi ispadi su bili toliko ružni da nemam reči.

Jel to znači da sebe doživljavaš kao nekulturnog čovjeka?

Stipan

marlowe

Quote from: Nightflier on 31-07-2012, 22:26:27
Ovaj forum je postao toliko smetlište da se više ništa ni ne seli na Deponiju. Kartaginu treba razoriti.

Ovo je istina. Mislim da bi Boban trebalo da naoštri kosu i malo zamane levo i desno.
Puno korova izdžikljalo.
Fly like a butterfly,
Sting like a bee.

Nightflier

Sebarsko je da budu gladni.
First 666

Angel of Ten

Ne čitam Pravdu, ali verovatnije mi je da Đilas osnuje svoju stranku, nego da Jeremić pređe u SPS. Iako, realno, Jeremićevi stavovi i izjave više i odgovaraju nekoj nacionalno "obojenijoj" stranci.
Come to the dark side, we have cookies.

Karl Rosman

Uh, Pravda?  :-o Samo sam preleteo preko linka misleci da je njuz net.
"On really romantic evenings of self, I go salsa dancing with my confusion."
"Well, I've wrestled with reality for 35 years, Doctor, and I'm happy to state I finally won over it"

Albedo 0

Quote from: Angel of Ten on 01-08-2012, 14:08:20
Ne čitam Pravdu, ali verovatnije mi je da Đilas osnuje svoju stranku, nego da Jeremić pređe u SPS. Iako, realno, Jeremićevi stavovi i izjave više i odgovaraju nekoj nacionalno "obojenijoj" stranci.

Jeremić je iz SPS prešao u DS, valjda to znaš?

SPS mu je finasirao studiranje na Harvardu devedesetih.

Josephine

Quote from: marlowe on 01-08-2012, 10:58:37
Quote from: Nightflier on 31-07-2012, 22:26:27
Ovaj forum je postao toliko smetlište da se više ništa ni ne seli na Deponiju. Kartaginu treba razoriti.

Ovo je istina. Mislim da bi Boban trebalo da naoštri kosu i malo zamane levo i desno.
Puno korova izdžikljalo.

Zanimljivo je kako si upravo podržao čoveka koji je konflikt na ovom topiku započeo, a zatim imao i najogavniji rečnik. :) Boban je, čini mi se, dosta puta rekao da mu ne pada na pamet da čisti za nama. Svako treba da vodi računa o svom rečniku i ponašanju.

Nightflier

Quote from: Бата Животиња on 01-08-2012, 14:32:09
Quote from: Angel of Ten on 01-08-2012, 14:08:20

Mene više zanima najava Đilasovog osnivanja svoje stranke.
Sebarsko je da budu gladni.
First 666

mac

To mu je bezveze. Đilas nema novu ideologiju, pa zašta će mu onda nova stranka? Nek lepo pređe u naprednjake i mirna Bačka.

lilit

dok mi ovde palamudimo oko bus plusa i đilasa, dešava se svašta u majčici srbiji.

http://www.blic.rs/Vesti/Ekonomija/335946/Sukovic-Jugoremeijda-u-teskom-polozaju-nakon-hapsenja-Deurica

ne znam koliko ste pratili dešavanja oko remedije, ali ovo śto se sad dešava je skandal, ma koliko je ovakav kraj bio neminovan. nema prolaza pored drzave i tajkuna, pa to ti je. :(
That's how it is with people. Nobody cares how it works as long as it works.

Angel of Ten

Quote from: Бата Животиња on 01-08-2012, 14:32:09

Nisam to znala. Ah, pa onda je vreme za uzimala-davala.  :)

Albedo 0

i ne samo to, Jeremićev deda je stari komunistički kadar Hamdija Pozderac

Angel of Ten

To sam znala. Ipak su oni u Bosni redovno spominjani.

Usul

Dakle ni po babu ni po stricevima vec po dedi ;)
God created Arrakis to train the faithful.

lilit

hamdija se sigurno u grobu okreće.
iako, uzimajući u obzir njegov uticaj na šešeljevo bosansko utamičenje, moglo bi se reći da je imati vuka jeremića za unuka neki vid poetske pravde.

Angel of Ten

Meho Krljic

Kakav užas, na Kopaoniku poginula dva podoficira dok su razminirala kasetnu bombu iz 1999. godine. Jebemti NATO i ko ga napravi i ko i dalje nastavlja da koristi kasetnu municiju iako to civilizovan svet ne radi.

Poginula dva vojnika, Diković preuzeo odgovornost 
  KOPAONIK - Načelnik Generalštaba Vojske Srbije generalpotpukovnik Ljubiša Diković preuzeo je danas odgovornost za pogibiju dvojice pripadnika VS u eksploziji kasetne bombe na Kopaoniku.

"Ja sam odgovoran", kazao je Diković.

On je novinarima na mestu tragedije rekao da prepušta ministru odbrane da preispita njegovu odgovornost.

On je dodao da su, na žalost, stradali oni koji su najviše znali o kasetnim bombama.

Vučić:Istraga će utvrditi uzroke pogibije vojnika

Ministar odbrane Aleksandar Vučić rekao je danas na Kopaoniku, gde su od kasetnih bombi poginula dva pripadnika Vojske Srbije, da će istraga utvrditi uzrok pogibije.

"Ovo je veliki gubitak za našu vojsku i našu zemlju, jer je reč o vrhunskim pirotehničarima i ja sam već izdao naredbu da se sprovede kompletna istraga o izrocima smrti", rekao je Vučić.

On je dodao da su Slaviša Mraković i Nebojša Milić bili na planiranom zadatku, kao i da je reč o profesionalcima koji su imali iskustva u tom poslu.

Vučić je primetio da su vojnici stradali od kasetne bombe bačene u vreme NATO bombardovanja 1999. godine i to na današnji dan kada je potpisana Konvencija o zabrani upotrebe kasetnih bombi.

On je naglasio da će VS u narednom periodu raditi na poboljšanju položaja pirotehničara i dodao da će sa načelnikom Generalštaba Dikovićem danas obići porodice stradalih u Prokuplju i izjaviti im saučešće.

"Mi treba da budemo uz svoju vojsku i svoj narod i kada je teško, a ne samo kada je dobro i kad stojimo pred gardijskim strojem", rekao je Vučić.

Na pitanje da li će biti nastavljeno razminiravanje na Kopaoniku, Vučić je rekao da će vojska izvršiti svoj zadatak.

On je naglasio da ne može kriviti nikoga iz prošle vlade zbog potpisavanja naredbe između vojske i Agencije za kontrolu letenja o deaktiviranju miniskih sredstava.
"Ovo je planirano dejstvo i ovo je naredba koju bi svako potpisao", kazao je Vučić.

Premijer Dačić uputio je telegram saučešća porodicama

BEOGRAD - Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić uputio je telegrame saučešća porodicama podoficira Vojske Srbije Nebojše Milića i Slaviše Markovića, koji su poginuli danas na Kopaoniku od eksplozije kasetne bombe.

"Primite izraze najdubljeg saučešća zbog velike tragedije i nenadoknadivog gubitka", navodi se u telegramu saučešća koje je porodicama poginulih podoficira uputio premijer Dačić.

Predsednik Nikolić izrazio saučešće porodicama stradalih

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izrazio je saučešće porodicama tragično nastradalih pripadnika Vojske Srbije Nebojše Milića i Slaviša Markovića.

Predsednik Nikolić je istovremeno zatražio hitno sprovođenje istrage u vezi s ovom tragedijom kako se takvi nemili događaji u budućnosti više nikada ne bi ponovili, saopštila je Preš služba predsednika Srbije.

Stariji vodnik prve klase Nebojša Milić (37) iz 98. vazduhoplovne brigade i stariji vodnik Slaviša Marković (36) iz 204. vazduhoplovne brigade poginuli su jutros prilikom rasčišćavanja terena od minsko-eksplozivnih sredstava na Pančićevom vrhu na Kopaoniku.

Angel of Ten

Bas tuzno. Inace, imamo sjajne deminerske timove, ali taj posao cesto odnosi zrtve. Ide na dusu skotova koji su te bombe bacali.

Meho Krljic

Pa, imamo, sad sam na dnevniku gledao tipa koji je bio deminer u jedinici pre jednog od ove dvojice koji su poginuli, kome fale obe podlaktice, parče potkolenice i lica. On kaže da je ovaj bio sjajan profesionalac, ali... jebiga. On sam je dana kada je nastradao deminirao 176 komada uspešno i stosedamdesetsedma ga je dočekala.

Ali to na stranu, svako oružje je gadno, no su kasetne bombe posebno podmukle i stvarno je grozno kad pomislimo da NATO 13 godina posle rata i dalje ubija ljude ovde.

džin tonik

a jbg, nije biti vojnik samo ispijanje piva, kartanje i sigurna placa. ima tu ponekad i rizika.
jos k tome u fasizmu. eh.

Meho Krljic

Ma, da, vojska Srbije je poznata fašistička formacija... Ima ih bre dvadeset puta manje nego policajaca.

Plus ovi ljudi uklanjaju neeksplodiranu kasetnu municiju koju je koristio NATO, protivno rasprostranjenim konvencijama (koje doduše Amerika neće da potpiše) i koja ugrožava civilno stanovništvo 13 godina posle kraja oružanog konflikta.

Da ne bude da smo mi cvećke, postavil smo gomilu nagaznih mina na Kosovu koje se takođe još uklanjaju.  :cry:

Petronije

Kakve veze ima da li je kasetna municija ili "obična" ili ozračena, bombardovanje je bombardovanje. Dobro, kad pročitam ovako nešto onda mi je lakše. Ipak je on bio "veliki" čovek.

http://dzonson.files.wordpress.com/2008/04/albumpic1nn-large.jpg
Arm the Homeless

džin tonik

posalji ti njih mehane u hrvatsku. postavili ste vi tu stosta toga za najmanje 1000 mrtvih i 3000 osakacenih minera. siguran posao zajamcen.

Meho Krljic

Quote from: Petronije on 01-08-2012, 22:48:00
Kakve veze ima da li je kasetna municija ili "obična" ili ozračena, bombardovanje je bombardovanje. Dobro, kad pročitam ovako nešto onda mi je lakše. Ipak je on bio "veliki" čovek.

http://dzonson.files.wordpress.com/2008/04/albumpic1nn-large.jpg

Pa ima veze da li bacaš bombu koja pukne i završi posao ili razbaca po ogromnoj površini mikromuniciju koja u velikom broju slučajeva ne eksplodira od udara nego ostaje neopbeležena i nevidljiva da neko na nju naleti godinama kasnije - dete, ovca, ljubavnici koji su se skrili u šumi. I jedno i drugo ubija ali kasetna municija ubija duže, podlije, ljude koji nemaju baš nikakve veze sa konfliktom.

Quote from: zosko on 01-08-2012, 22:53:18
pasalji ti njih mehane u hrvatsku. postavili ste vi tu stosta toga za najmanje 1000 mrtvih i 3000 osakacenih minera. siguran posao zajamcen.

Pa sigurno. Doduše i vi ste. Niko se nije tu baš mnogo ustezao.

džin tonik

ma nemoj.
cuo sam hitler neke jude strpao u logore, doduse, nisu ni oni pobjegli.

Meho Krljic

Oh, deplasirano je kada o Hitleru i logorima priča neko ko drži Pavelića na zidu, zar ne??

Mislim, ja prvi mislim da Srbi treba svoje zločine da dobro poznaju i shvate, ali nemojmo gubiti perspektivu baš potpuno.

Anomander Rejk

Ljudi u tinejdžerskim godinama imaju postere pevačica ili manekenki, ili sportista, a mali pederko drži Pavelićev...
Šta li bi mu poglavnik rekao da zna da cele dane, godinama, posvećuje Srbiji... :mrgreen:
Tajno pišem zbirke po kućama...

Albedo 0

Vučić krenuo u čistku od Kulina bana, ne znam da li je to dobro ili loše, tj da li će u tim rješavanjima slučajeva doći do 2012. godine

džin tonik

ovaj se debelo vara. ja koji sam strucnjak za procjenjivanje ljudi po izgledu, ja tvrdim da mu je otac poljak. bez ikakve sumnje.

Albedo 0

Quote from: zosko on 02-08-2012, 11:48:07
ja koji sam strucnjak za procjenjivanje ljudi po izgledu

pa što si onda stavio Benediktovu sliku ako si toliki stručnjak?  8-)

džin tonik

obecao je istrijebiti srbe.

Albedo 0

obećao je to svojim izgledom?

džin tonik

smaras. otkacila te d. pa bi sad mene zajasilo? eno mu tihog. ima glavu ko dvije tvoje. iq 170 turbo!

Albedo 0

ne odgovaraj na moje postove nepozvan pa neću morati da te jašem

džin tonik

isusati! kakve tvoje postove? je li on napisao clanak u blicu ili mu samo treba malo duze?

Albedo 0

ustašo, vidiš li moj post iznad tvog prvog komentara? To se zove odgovaranje na post tipa kojeg ne voliš da uznemiravaš.

mac

Svašta, pa tvoj post se sastoji od linka na neki članak. Zosko komentariše članak, a ne tvoj post, jer tu i nema šta da se komentariše.

Albedo 0

Čovjek traži da mu se ne obraćam. Ja mu objašnjavam pravila koja mora da ispoštuje da ustaša ne bi morao da me trpi. Mislim da sam sasvim jasan.

Anomander Rejk

Zosko, isflekaš ponekad i poglavnikovu sliku, jel da ? Onako u mraku svoje sobe...
Tajno pišem zbirke po kućama...

Albedo 0

džin tonik

eto, konacno ste se nasli. batolio i anolio. :lol:

Meho Krljic

Pustite sad te vaše gej romanse, nego, Šoškić podno ostavku, da ga ne smenjuju ko poslednjeg dripca. Ebre, kad je pristao da bude guverner pomislio sam da taj divni čovek Srbiji čini uslugu i unapred plakao zbog budućeg smenjivanja i otužne retorike pri istom. I evo...

džin tonik

znaci ode i guverner pod partijsku kontrolu? haha, nema srbiji evrope do sudnjeg dana.

lilit

jorgovanka dolazi?

Meho Krljic

Quote from: zosko on 02-08-2012, 19:34:56
znaci ode i guverner pod partijsku kontrolu? haha, nema srbiji evrope do sudnjeg dana.

Avaj, svaki guverner od nelegalnog smenjivanja Slobodana Miloševića sa pozicije predsednika SRJ je bio partijski postavljan. Šoškić je samo potvrda pravila.

I, da, pretpostavljam da Džej Ti već hvata zalet za poziciju...

Хоће ли Јоргованка бити џентлмен

QuoteАко смене Шошкића, па на место гувернера Народне банке ставе Јоргованку Табаковић, биће то – страначко запошљавање. А нама остаје да проценимо: је л' то одмах поклекну нова гарнитура, или су ово њени најсветлији тренуци?

Не кажем, од петог октобра па до данас, сваки је гувернер био жртва бруталног политичког насиља. Управо нам је то пре неки дан потврдио Млађан Динкић, обавестивши Србију да је ,,Радованa Јелашићa својевремено натераo Тадић да оде из Народне банке", мада су до јуче сви тврдили да је човек отишао својом вољом. Али то је сада ипак од мањег значаја. Оно што је много важно јесте да јавност сазна – шта је то Јелашић скривио и зашто га је Тадић натерао да оде? Инфлација је тада била ниска (4,2 одсто), курс је био прилично стабилан, а гувернер је кумио и молио становништво да се не задужује у ,,швајцарцима", где је ту била грешка? Шта то Јелашић није хтео да уради?

Пошто наше независно новинарство очито неће тим стварима да прља руке, бившег председника Тадића о томе нико ништа није ни питао – и неће, верујем. Јавност је једино сазнала да је Динкић гувернеру Шошкићу упутио апел да се сам повуче и да буде џентлмен, као ономад што је био Јелашић. Јер је добро познато да прави џентлмени спуштају главу пред газдом и испуњавају његове сумњиве жеље.

И сад – како даље? Шошкић не жели да буде џентлмен, а по важећем закону му не могу ништа. Стога нова коалиција планира да промени закон о Народној банци како би смена била – шта – законита. А онда ће Шошкића на том месту по свој прилици заменити Јоргованка Табаковић, што ће у потпуности потврдити речи Душана Ковачевића: ,,У овој средини, и на Балкану, ма кол'ко дара за апсурд имали, немогуће је смислити нешто што се неће догодити".

Али и даље тврдим – за све ово што се догађа и што ће се догодити и нама и гувернеру Шошкићу нимало не треба кривити напредњаке нити њихову садашњу кандидаткињу за гувернера, не. Ову наопаку праксу у Србији запатиле су демократе и ондашње руководство Г 17 плус, да се вратим мало у прошлост, у године након Ђинђићевог убиства. Тада нисмо знали да ли је аутономију централне банке више урушила афера Бодрум (са лажираним избором Кори Удовички за гувернера) или пак најава тадашњег председника Г 17 плус Мирољуба Лабуса који јој је преко медија запретио да ће ,,летети као кофер", само кад се они у Републици Србији врате на власт – што се све и десило непосредно након избора кабинета Војислава Коштунице. Каква огољена примена силе – и како нам се то данас враћа!

Да би (тада изабрани) гувернер Јелашић под притиском демократа и сам одлетео неколико година касније. Сада је на реду Шошкић, који се, по Дачићевим речима, демократама све мање допадао – од тренутка када је почео да смањује инфлацију, чисто да остане забележено. Па нешто размишљам, кад се писмен и образован свет овако поигравао са функцијом гувернера, шта друго очекивати од ове, слабо образоване коалиције, него да политичкој дода и стручну деградацију ове високе државне функције?

О чему баш читамо пре неки дан у новинама, пише: ,,Грађани Србије очекују да ће нова влада и ево ова госпођа која ће бити будући гувернер зауставити раст евра, рекао је Драган Марковић Палма, показујући на Јоргованку Табаковић". Човек коме није ,,свирaо и пев'о једино Бетовен и Шопен, јер је био мали" по свој прилици верује да је то могуће урадити, и да ће евро мировати чим Шошкић оде. Али неће мировати. Палмина коалиција на велика врата објављује намеру да се додатно задужује и да повећава буџетске расходе, а евро некако није отпоран на дефиците, одмах скаче. Не рачунајте превише на девизне резерве, та је одбрана кратког даха. Многе су земље то скупо платиле – од Бразила и Аргентине, до Мексика, Велике Британије или Чешке, на пример. Девизне резерве имају више демонстрациони ефекат него што представљају брану пред најездом неумереног трошења. А да ће тога бити, сведоче документи нове владе, у којима о озбиљним и делотворним мерама за смањење расхода нема ни слова. Није згодно, нити популарно – разумем људе.

И кад је већ тако, неопходно је поставити гувернера који ће за све то имати слуха. Онда то мора бити политичар(ка), по могућности без било каквог знања или искуства у управљању централном банком. А нама, на Економском факултету, преостаје једино то да ранију лекцију која започиње тезом да је најбоља централна банка она која може политичарима да каже ,,не" – убудуће препричавамо у бифеу, уз кафу, као виц. Црни хумор, човече.

Даница Поповић
објављено: 01.08.2012

Meho Krljic

Takođe, očigledno je da je problem i novi zakon koji je iznesen u skupštinu da bi se smenio Šoškić. Ne da sam ja neki stručnjak, daleko od toga, al prilično bode oči da se umanjuje/ ukida nezavisnost rada Narodne banke i da se njegn rukovodstvo po ovom zakonu lako politički smenjuje iako to, koliko razabiramo, ne bi smelo da važi za ovakvu instituciju...

Закон за смену Дејана Шошкића
Измене и допуне Закона о Народној банци Србије (НБС) исписане на осам страна, по оцени стручњака, имају један кључни циљ – да са позиције гувернера што пре испрате Дејана Шошкића. С обзиром на то да први човек централне монетарне институције није желео да им ,,олакша посао" и сам поднесе оставку – измене овог прописа који ће омогућити лакшу смену гувернера, данас ће се наћи пред посланицима.
У образложењу овог прописа наводи се да се изменама повећава надзор Народне скупштине над НБС, као и контрола пословања финансијских институција, уводи већа одговорност руководства и делимично ограничавају и прецизирају овлашћења гувернера и Извршног одбора Народне банке Србије. Иако се у образложењу наводи да се ,,овим законом не дира у самосталност и независност централне банке", економисти не мисле тако. Јер, предложене измене, према оцени наших саговорника, представљају грубо кршење независности ове институције.
Кључна новина коју доноси овај пропис јесте лакше смењивање руководства, као и образовање Управе за надзор финансијских институција. Уместо Извршног одбора, Савет Народне банке Србије, предвиђа законописац, доноси стратегију управљања девизним резервама. Такође, у члану 23. наводи се да савет утврђује режим курса динара, на предлог Извршног одбора, уз сагласност владе.
Према речима Милојка Арсића, члана актуелног Савета гувернера, није могуће подржавати независност централне банке, а при томе негирати независност руководства.
– Руководство које може бити смењено у било ком тренутку, ако није по вољи владајуће већине, не може да креира и спроводи независну монетарну политику. У којој мери је независност централних банака важна показује чињеница да у многим европским земљама није смењен ниједан гувернер упркос масовним кризама у банкарским секторима, бројним скандалима, осцилацијама курса – каже Арсић.
Промене закона су нарочито забрињавајуће када се имају у виду изјаве представника актуелне владе о независности НБС, монетарној политици, девизним резервама и политици курса, додаје Арсић.
– Потпредседник владе Александар Вучић је изјавио да је независност НБС играрија, што одражава суштински став владе према европским и цивилизацијским вредностима. Што значи да се само декларативно те вредности подржавају, а на власт се гледа као на извор неограничене моћи. Када је у питању монетарна политика, изјаве представника власти упућују на то да се на НБС гледа као на сервис владе, а на банке као на сервис привилегованог дела привреде – сматра наш саговорник. Покушаји да се очува стабилност курса имали би за последицу брзо трошење девизних резерви, што би довело до платно билансне кризе и краха курса, процењује Арсић.
– Посебно је забрињавајући степен незнања које актуелни премијер и чланови владајуће коалиције испољавају при образлагању својих предлога. Тако на пример, тврди се да помоћу 10 милијарди кредита – бруто домаћи производ може да се повећа на 100 милијарди. А чули смо и да је глупост то што НБС држи 10 милијарди док привреда грца у неликвидности. Док нису одлучивали о економској политици незнање је било њихов приватни проблем. Сада када су у могућности да одлучују, њихово незнање је проблем Србије – оштар је Арсић.
Због тога је убеђен да предлог за формирање Управе за надзор има улогу да се замаскира једини циљ измена закона – а то је смена гувернера и стављање Народне банке под контролу владе.
Павле Петровић, председник Фискалног савета, такође сматра да промена гувернера после само две, од укупно шест година мандата, значајно нарушава независност ове институције.
– Тиме се показује да је и у будућности то лако могуће поново учинити, што ће представљати сталну претњу и притисак на НБС и гувернера да одступи од независне политике ниске инфлације. Смањење независности и самим тим некредибилна монетарна политика може да има и значајне фискалне последице. Може да дође до повећања ризика улагања, каматних стопа по којима се држава задужује. Раст трошкова задуживања ће довести до отежаног финансирања јавног дуга, а потенцијално и до кризе дуга. Такође, веће камате ће представљати проблем за финансирање буџетског дефицита у току следеће три до четири године – упозорио је Петровић.
Ненад Гујаничић, главни брокер ,,Синтеза инвеста", каже да су се, због чињенице да су нове власти под будним оком међународних финансијских институција, предлагачи закона определили за перфидно сужавање деловања и промену начина избора досадашњих носилаца монетарне политике.
– Тако је уведено ново тело – Управа за надзор финансијским институцијама, чији директор улази у састав Извршног одбора, које би, према законодавцима, требало да обезбеди већу независност када је реч о контроли НБС над пословањем банака. Директора Управе за надзор бира скупштина, а према предлогу закона и све вицегувернере такође бира скупштина. До сада их је бирао савет на предлог гувернера – указује Гујаничић.
По његовом мишљењу, веома важан део предлога новог закона је и прецизирање могућности индиректног кредитирања државе путем куповине хартија од вредности на секундарном тржишту, што је директна последица прилично лоше ситуација на тржишту државних хартија, које у примарној продаји слабо ко купује.
– Дакле, убудуће ће све важне људе у оквиру НБС-а бирати скупштина на предлог Одбора за финансије. Позивање на слична решења закона у другим земљама, прилично пада у воду ако се узме у обзир како функционише овдашња скупштина, а чији се начин рада веома вероватно неће променити у блиској будућности – закључује Гујаничић.
----------------------------------------------
Аранжман са ММФ-ом угрожен и без закона
Измене и допуне Закона о НБС не могу да угрозе аранжман са фондом, јер је он већ озбиљно угрожен због многих ствари, као што је непоштовање договора када је о буџету реч. Овако Србољуб Антић, доскорашњи представник Србије у ММФ-у одговара на питање о томе какве ће последице овај пропис имати на евентуални договор са овом међународном финансијском институцијом.
– ММФ јесте заступник независности централне банке, али он више брине о институцијама, а мање о појединцима. Ниједан у Србији није завршио мандат, сви су одлазили пре времена. А њихове смене су се дешавале у време трајања аранжмана. ММФ је негодовао, али аранжмани због тога нису били прекидани – казао је Антић и додао да је позадина овог закона жеља да се гувернер бира поново, а то није први пут, јер је у Србији свака власт хтела да има свог гувернера.
,,Честитка" независним институција
Према речима Милојка Арсића, смена гувернера представља поруку руководиоцима осталих независних институција, као што су Државна ревизорска институција и Агенција за борбу против корупције и другима, како ће проћи ако не постигну ,,џентлменски споразум" с владом.

scallop

Meni je bilo krivo kad su makli Jelašića da bi doveli Šoškića. Sad sam već oguglao.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.