• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

SERBIA TODAY

Started by Ghoul, 20-12-2007, 17:12:00

Previous topic - Next topic

0 Members and 11 Guests are viewing this topic.

ALEKSIJE D.

Ovo što si pročitao je prava ironija jednog pravnika. Dakle, ima.
Za ozbiljno: ako izričito nisi odbio, znači da pristaješ i to je u redu ako zakon to predvidja.

zakk

A što onda nastupaš kao da je sve ovo usvojeno, neminovno, gotovo, kad lepo znaš da to tako baš neće moći... naročito u zemlji Svetog Save.
Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

Melkor

Da li se vi, sto se bunite, bunite principijelno ili vam stvarno smeta ta ideja?
"Realism is a literary technique no longer adequate for the purpose of representing reality."

zakk

Ja sam za, ako će da se radi kako treba i minimizuje zloupotreba.
Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

Meho Krljic

Naš ustav u članu 25 kaže sledeće:

QuoteFizički i psihički integritet je nepovrediv. Niko ne može biti izložen mučenju, nečovečnom ili ponižavajućem postupanju ili kažnjavanju, niti podvrgnut medicinskim ili
naučnim ogledima bez svog slobodno datog pristanka.

Drčan advokat bi mogao da ukaže da nigde ne piše da ovo pravo nestaje posle smrti (kao što ne nestaje posle smrti pravo na raspolaganje imovinom koje se reguliše testamentom ili nekom drugom procedurom) i da medicinski ili naučni ogledi mogu uključiti i uzimanje organa za potrebe donacije, kao i da je uzimanje organa bez eksplicitnog pristanka jasno nečovečno i ponižavajuće.

Sad, naravno, da sam ja vlast, ja bih svakako u svojoj diktaturi uveo da je davanje organa posle smrti default stanje i da ne postoji opt-out sem u slučajevima meni posebno dragih seksualnih robova koje bih ionako posle smrti preparirao i čuvao u podrumu za uspomenu. Ali mislim da ovaj član ustava može da posluži za nekakvu sudsku borbu protiv ovakvog predloga.

ALEKSIJE D.

Meho, u pravu si. Ali,pročitaj član ustava:odnosi se na živog čoveka. Nadji koji zakon i delatnost reguliše pokonike, odnosno, samo telo, a ne volju pokojnika.

Meho Krljic

U ovom članu ništa ne piše o tome da se odnosi na živog čoveka. Piše da se mora dati slobodan pristanak, ali ne piše da se taj pristanak podrazumeva ako si umro.

Nisam siguran imamo li zakon koji eksplicitno priča o telu pokojnika?

Albedo 0

Serbia Yesterday

Джон Рейнольдс

Фини текст, с неколико подсећања колико су данас на многим странама метастазирала лонијевска булажњења о неким личностима, не тако давној и релативно познатој историји, као и последицама наших бауљања:

http://www.nspm.rs/politicki-zivot/o-nasim-zabludama-i.html

America can't protect you, Allah can't protect you... And the KGB is everywhere.

#Τζούτσε

Petronije

Odličan tekst ali ima jedan ogroman propust, tj. nedostaje jedan političar. A on je najviše idealizovan od sve ove bagre zajedno.

Albedo 0

možda će biti u II dijelu teksta

Karl Rosman

Upravo se vratih sa kafe i rakije od mog prvog i dragog komsije ciji opis bi 85-90% (bez i malcice preterivanja)  odgovarao liku kojeg tumaci Nebojsa Glogovac u domacem kinematografskom ostvarenju "Huddersfield". Zvao me da proslavi dobijanje dozvole za nosenje oruzja. "E, sad da vidim ko ce da se zajebava sa mnom...", rece covek dok su mu se ruke tresle prelivajuci kafu iz soljice.

xyxy do naslovnih strana.
"On really romantic evenings of self, I go salsa dancing with my confusion."
"Well, I've wrestled with reality for 35 years, Doctor, and I'm happy to state I finally won over it"

džin tonik

ne razumijem. a sta ce mu dozvola?

Karl Rosman

Kao drugacije firma da mu uvali pistolj u ruke? Mora to po PS-u. Zar nije tako "kod vas u Svedskoj"?
"Well, I've wrestled with reality for 35 years, Doctor, and I'm happy to state I finally won over it"

džin tonik

ne znam. kad bih zelio da se ljudi ne zajebavaju sa mnom, dao bih si napraviti neku opaku tetovazu, osisao na celavo, mozda nabacio i koji oziljak, zatamnjene naocale.
nema koristi od pistolja.

Karl Rosman

Mislim da ovde terapije sprecavaju takvu vrstu razmisljanja. A i ti volis da se ljudi zajebavaju s tobom!
Ovo ti je miran covek; otac troje dece, ne izlazi, ne pije, kuva sam sebi posto ga familija truje vec godinama. I pobozan je! O, da. Soba u kojoj se "krije od njih" u celosti je  izlepljena ikonama iscepanim iz crkvenih kalendara, da ga stite od vradzbina koje mu "baca" bivsa ljubav iz srednje skole. Inace, u poslednje vreme se odlicno oseca. Rece mi da ima vec osam meseci kako nije isao kod psihijatra, cak je i lekove prepolovio.

Ne bih da ulazim u detalje. Vise sam postovao ono da bih u dogledno vreme imao dokaz za "I told you so" memu. Za prosla dva primera imam samo par (jos uvek zivih) svedoka.

džin tonik

prosjecni srbin znaci... mislim, kao da ce ga pistolj ili ikone spasiti od vradzbina. zeznuta je to stvar. bolje da se obrati strucnjaku. bar tih baba coprnica ima na svakom cosku.

Mme Chauchat

Quote from: Karl Rosman on 09-05-2013, 15:46:10
Mislim da ovde terapije sprecavaju takvu vrstu razmisljanja. A i ti volis da se ljudi zajebavaju s tobom!
Ovo ti je miran covek; otac troje dece, ne izlazi, ne pije, kuva sam sebi posto ga familija truje vec godinama. I pobozan je! O, da. Soba u kojoj se "krije od njih" u celosti je  izlepljena ikonama iscepanim iz crkvenih kalendara, da ga stite od vradzbina koje mu "baca" bivsa ljubav iz srednje skole. Inace, u poslednje vreme se odlicno oseca. Rece mi da ima vec osam meseci kako nije isao kod psihijatra, cak je i lekove prepolovio.

Ne bih da ulazim u detalje. Vise sam postovao ono da bih u dogledno vreme imao dokaz za "I told you so" memu. Za prosla dva primera imam samo par (jos uvek zivih) svedoka.

:( a da se preseliš?

Karl Rosman

I da propustim zabavu? 

Poenta je - kako u ovoj zemlji neuracunljive osobe dobijaju dozvolu za oruzje lakse nego ja pregled kod lekara?  :x

mac

Nisam baš siguran da je tako lako dobiti dozvolu, a sa novim zakonom biće još teže.

Ghoul

Quote from: Karl Rosman on 09-05-2013, 18:02:16
Poenta je - kako u ovoj zemlji neuracunljive osobe dobijaju dozvolu za oruzje lakse nego ja pregled kod lekara?  :-x

onda izvadi dozvolu i uzmi oružje - pa s njim kod lekara!
verujem da će brže da te primi - a oni u čekaonici neće smeti ni da zucnu.
or else...!
https://ljudska_splacina.com/

Karl Rosman

Quote from: mac on 09-05-2013, 18:17:41
Nisam baš siguran da je tako lako dobiti dozvolu, a sa novim zakonom biće još teže.

Ovo bih i ja rekao u preopodnevnim casovima danasnjeg dana.

Quote from: Ghoul on 09-05-2013, 18:18:39
Poenta je - kako u ovoj zemlji neuracunljive osobe dobijaju dozvolu za oruzje lakse nego ja pregled kod lekara?  :-x

onda izvadi dozvolu i uzmi oružje - pa s njim kod lekara!
verujem da će brže da te primi - a oni u čekaonici neće smeti ni da zucnu.
or else...!

Cisto sumLJam....  :)

lilit

Karle,
Taj tvoj komsija je mlad? Uredan sex life? Bio na ratistu? xrofl
That's how it is with people. Nobody cares how it works as long as it works.

džin tonik

dodao bih: je li na sagiti? ako, polazem pravo! prvi upitah!
i je li zgodan?

Meho Krljic

lilit

8. maja 7521. godine!

Usul

Koji je ovo ludak...
God created Arrakis to train the faithful.

Mme Chauchat

Ali najbolji je ovaj treći komentator sa mekim znakom i ćiriličnim dj što ga ispravlja  :roll:

Джон Рейнольдс

I da propustim zabavu? 

Још боље - купи му карту до Приштине у једном смеру. Кад је могао Брејвик, може и тај. Онда се похвали познанством, не да кукаш за који месец како су морали да ти ваде метке из дупета јер иконе нису одрадиле посао.  :twisted:
America can't protect you, Allah can't protect you... And the KGB is everywhere.

#Τζούτσε

Karl Rosman

To, to!  :|

Ma, nece mene. Ja sam mu "jedini, pravi drug".  ;) ;) ;)

Ghoul

Quote from: Karl Rosman on 10-05-2013, 10:42:49
Ma, nece mene. Ja sam mu "jedini, pravi drug".  ;) ;) ;)

ti si, dakle, onaj što će da ga intervjuišu POSLE...

pitam se dal ćeš pred kamerama smeti da kažeš TOLD YOU SO!

btw: moram ti reći da sam tvoj inicijalni post na ovu temu okačio na fejs, gde je doživeo stanovitu popularnost...
https://ljudska_splacina.com/

Meho Krljic

Amfilohije i politička satira  :lol: :lol:

Amfilohijev moleban za upokojenje Vlade i Skupštine

BEOGRAD - Na nestranačkom protestu Srba sa Kosova u centru Beograda mitroplit crnogorsko-primorski Amfilohije, služeći moleban za KiM, molio se za upokojenje vlade i Skupštine Srbije, dok je penzionisani vladika Atanasije zamerio premijeru Ivicu Dačića da govori kao Zoran Đinđić, podsetivši na to "kako je Đinđić završio".

Amfilohije je državnom vrhu poručio da Kosovo i Metohija nije njihova prćija, već temelj i Jerusalim srpskog naroda, a služeći moleban, za "upokojenje Vlade i Skupštine Srbije i poginulih na KiM, pozvao "da im se oprosti svaki greh voljni ili nevoljni".
"Oni koji su danas na čelu srpskog naroda su privremeni, danas jesu sutra nisu, ali teško njima ako misle da su večni vladari naroda kao Stefan Dečanski, još im teže ako su spremi da ćivot Stefana Dečanskog predaju tuđinu", rekao je Amfilohije.

Prema njegovim rečima, nije snaga u broju nego u gospodu, i da su prava većina oni na čijoj je strani Bog i svi kosovski mučenici na kojima je građeno i sagrađeno ono što su Srbi bili i što će biti u budućnosti.

Vladika Atanasije takođe je državnike Srbije optužio za izdaju i rekao da se ponasaju kao Zoran Đinđić.
"Predsednik Vlade Srbije (Ivica) Dačić govori da je za realnu politiku i zemaljsku Srbiju a ne za nebesku. Nažalost, i Đinđić je tako govorio a kako je završio. Neka bog sudi", rekao je Jevtić, što su neki učesnici skupa pozdravili aplauzom.

On je rekao da zemaljske Srbije nema bez nebeske i da se "ovde obavlja prodaja srpskog srca, odnosno Kosova". Atanasije je ocenio i da sadašnja vlast ne veruje ni u šta, osim, kako je rekao, u "najveću modernu mitologiju koje se zove evrokomuna i koja je bombardovala Srbiju, koja sada puzi ka njima". 

Neki od učesnika skupa su prekidali Atanasijev govor povicima "izdaja" i upitali ga gde je raščinjeni episkop raško-prizrenski Artemije, na šta je Atanasije odgovorio: "Ostavite Artemija, on je svoje izdajstvo obavio".

Učesnici protesta pod sloganom "Ostajemo u Srbiji", poručili su da je briselski sporazum izdaja i uputili zahtev da se Ustavni sud u roku od mesec dana izjasni o tom dokumentu i da će, ukoliko se to ne dogodi, biti pokrenuta inicijativa za raspisivanje referenduma na kojem bi se o tom dokumentu izjasnili građani. Sa skupa, koji je prema najavama organizatora, imao nastranački karakter, zatraženo je takođe da štampani elektronski mediji prekinu blokadu informacija koje sadrže kritiku briselskog sporazuma.

Predsednik opštine Zubin Potok Slaviša Ristić poručio je na protestu da Srbi sa severa Kosova ne drže Srbiju kao taoca i da joj ne smetaju da se domogne evropske budućnosti.
"Mi smo samo jedni od vas, obični Srbi koje su svetski moćnici, a u poslednje vreme i naša vlast, naterali da moramo da se borimo i branimo gole živote naše dece, naše kuće i svetinje", rekao je Ristić.

Prema njegovim rečima, briselski sporazum sa Prištinom je čin izdaje Srbije i gubitak Kosova i Metohije, a vlast je namerila "da proda KiM i srpski narod".
"Mi danas još uvek, dok sprečavamo da sprovode izdaju, imamo naše institucije Srbije na KiM i nema podele između severa i juga, a dele nas oni koji žele da sprovedu izdaju", rekao je Ristić.

Potpisnici briselskog sporazuma su, kako smatra, pristali da ugase institucije Srbije na Kosovu i Srbe predaju "kvazidržavi Kosovo i terorističkoj tvorevini Hašima Tačija".
"Naš predsednik Republike se čudi i kaže da mu nije jasno kako državni vrh može da se dogovori sa Tačijem a ne može da se dogovori sa Srbima sa severa Kosova. Predsedniče Nikoliću, sa Srbima sa KiM možete se dogovarati samo oko odbrane, a ne oko predaje i izdaje KiM", rekao je Ristić.

Predsednik opštine Štrpce Zvonko Mihajlović tvrdi da je aktuelna vlast izdala Kosovo, a da će oni, koji su to danas uradili, sutra to učiniti sa Raškom i Vojvodinom. Mihajlović je rekao da su se prihvatanjem briselskog sporazuma prvi put Vlada Srbije i narod našil na različitim stranama, kao i da su taj dogovor pozdravili neprijatelji Srbije - NATO, SAD, Ketrin Ešton i Hašim Tači, ali i "domaći izdajnici Aleksandar Vučić, Ivica Dačić, Čedomir Jovanović i Mlađan Dinkić".
"Vučić i Dačić žele da ugase srpske institucije na Kosovu i Metohiji", tvrdi Mihajlović.

Student Prištinskog univerziteta čije je sedište izmešteno u Kosovsku Mitrovicu Jovan Aleksić pozvao je vlast u Beogradu i ceo srpski narod da Srbe na Kosovu i Metohiji ne ostave same i da ih "ne predaju". Aleksić je pozvao sve studente iz Srbije, ali i iz Republike Srpske, kao i profesore, rektore, inteligenciju da zajedno stanu u odbranu Kosova i da ne dozvole da srpski studenti studiraju po kosovskim zakonima i dobijaju diplome nezavisnog Kosova.

Studentkinja Beogradskog univerziteta Jelisaveta Pavlović je na bini pocepala kopiju teksta briselskog sporazuma i tom prilikom poručila: "Ne cepamo državu, cepamo sporazum".

Potpredsednik Republike Srpske Emil Vlajki rekao je da je "sramota za Evropu i svet što se srpski narod sklanja sa vekovnih ognjišta" i da je iluzija da će Srbija ikada ući u EU tako što će "prepustiti Kosovo i Metohiju pravnom sistemu Kosova".

Analitičar Đorđe Vukadinović smatra da potpisivanje briselskog sporazuma "nije izdaja nego veleizdaja" i "nije obična kapitulacija, nego strašna, sramotna i tužna kapitulacija".
"Danas Mitrovica, sutra Subotica. Danas Kosovo i Metohija, sutra Vojvodina i Republika Srpska. Ovo nije parola već istina", rekao je Vukadinović i dodao da je reč o "izručenju Srba sa Kosova i Metohije i srpskih institucija Hašimu Tačiju".

Okupljenima se obratio i muzičar Bora Đorđević, kome su okupljeni skandirali "Boro Srbine", a koji je izrecitovao pesmu protiv postignutog sporazuma.

Skupu su prisustvovali i lider Demokratske stranke Srbije Vojislav Koštunica, funkcioneri i poslanici DS S i Srpske radikalne stranke, a učesnici su izvikivali "Vučiću ustašo", "Izdaja, izdaja", "Kosovo je srce Srbije". Okupljeni su na Trgu Republike nosili transparente na kojima je, pored ostalog, pisalo "Srbija, pa sve ostalo", "Oslobodićemo Kosovo", "Kosovo je Srbija", kao i plakat sa fotografijama premijera Dačića, vicepremijera Vučića i predsednika Nikolića sa albanskim nacionalnim kapama, poznatim kao keče.

Preko centralnog beogradskog trga bila je razapeta i velika zastava sa porukom "Uvek sa vama - Banjaluka", a na bini je veliki transparent "Sloboda za Pagija". Sa skupa je poručeno da će sledeći protest građana protiv "prodaje KiM i Srba na KiM" biće održan 28. juna na Vidovdan u Beogradu.

Foto Tanjug, Nemanja Jovanović, Srđan Ilić

Lepo je videti da SPC, bar u nekim svojm delovima, počinje da se i ponaša kao NVO. Tako i treba da bude. Još samo da ih skinemo sa budžeta za penzije i stvarno ne znam šta bih još mogao da im zamerim.

Anomander Rejk

Ako ćemo strogo formalno gledati, vlast i skupština su mnogo bliži kršenju Ustava i zakona ove zemlje, nego li Crkva. Ali naravno da su ovakvi potezi glupost, makar se i podveli pod slobodu govora. Ovo je idealan zamajac za medijski spin koji bi usledio i bez toga, ali će sada biti samo pojačan, i uperen protiv Crkve, kosovskih Srba, Dveri, Obraza, Koštunice i svih kojih se sete da ugrožavaju svetli i nema alternativu evropski put.
Tajno pišem zbirke po kućama...

Alexdelarge

kakav bre medijski spin!? izjave ovih popeskara su skandal prve vrste!
moj se postupak čitanja sastoji u visokoobdarenom prelistavanju.

srpski film je remek-delo koje treba da dobije sve prve nagrade.

Meho Krljic

Ne preterujmo. Pustimo ljude da se bore sredstvima koja smatraju podobnim, sve dok ne krše zakone. Ovde više treba da se brinu vernici koji vide kako se instrumentalizuju neki navodno duhovni obredi u dnevnopolitičke svrhe. 

-_-

Quote from: Alexdelarge on 10-05-2013, 21:28:04
izjave ovih popeskara su skandal prve vrste!

Ove izjave jesu lose, pogresne i za svaku osudu! Tu nema dileme!
S tim sto bih voleo da su osudu dozivele i slicne izjave, da ne kazem pretnje (koje je izrekao neko drugi)
o mogucem ostavljanju ljudi bez licnog dohotka, samo zato sto to neko moze da uradi!

Quote from: Alexdelarge on 10-05-2013, 21:28:04
kakav bre medijski spin!?

Onaj spin kojim se pokusava sakriti ovo:

Quote from: Anomander Rejk on 10-05-2013, 21:25:35
vlast i skupština su mnogo bliži kršenju Ustava i zakona ove zemlje, nego li Crkva.

Jer, sta mislis, zasto je Predsednik trazio od Ustavnog suda da ne radi svoj posao?!

Alexdelarge

Quote from: Meho Krljic on 10-05-2013, 22:05:32
Ne preterujmo. Pustimo ljude da se bore sredstvima koja smatraju podobnim, sve dok ne krše zakone. Ovde više treba da se brinu vernici koji vide kako se instrumentalizuju neki navodno duhovni obredi u dnevnopolitičke svrhe.

kakvo crno preterivanje, to je najblaže što sam mogao. sa tim zlikovcima se treba obračunati jednom i za svagda!
moj se postupak čitanja sastoji u visokoobdarenom prelistavanju.

srpski film je remek-delo koje treba da dobije sve prve nagrade.

-_-

Quote from: Alexdelarge on 10-05-2013, 22:27:05
sa tim zlikovcima se treba obračunati jednom i za svagda!

Ako su prekrsili zakon, treba ih adekvatno kazniti.

Ali zar ti se ne cini da je stav koji si sad izneo, u osnovi jako blizak stavovima koje kritikujes...?!

Meho Krljic

Ma, on muti vodu i zajebava se  :lol:  Ali zaista, samo da ih skinemo sa grbače poreskog obveznika i nek rade šta oće.

Palmer

Koliko sam ja shvatio, danas je služen moleban na bini (?!?) umesto ispred Hrama Sv. Save gde dolikuje, zato što su na današnji dan spaljene mošti Svetog Save. A mediji prenose da je služen moleban za ''upokojenje vlade''.

A Risto Mefisto (Amfi) i Atanasije su poznati kao dvojac koji je učestvovao u smeni i progonu Artemija koji se navodno usprotivio da sarađuje sa Nato paktom, Tačijem i zato što je protiv ekumenizma. Plus, čini se da su najzaslužniji za pravljenje razdora u Crkvi i među vernicima.

E sad, da li je ovo unapred isplanirano da bude spinovano u korist vlasti, što nije nemoguć scenario, ili je u pitanju naivnost kojom se služe mediji da opet izmanipulišu narod, ko će ga znati. Zaključak je da je pravoslavlje u Vizantiji i Rusiji bilo i biće udvorica (nekad) despotizma (sada (ne)svesna udvorica monopola spinovanog medijskog mraka u korist vlasti) i oslonac biča i nužnosti, umesto da propagira duh i slobodu.

A grba poreskih obveznika ili stručno rečeno diskus hernija poreskih obveznika je progresivna bolest, no tu smo da klimnemo ravnodušno glavom kad nam pare bivaju istrgnute iz džepa i da osetimo sevajući bol u pršljenu i zapitamo se: Šta li me to boli majku mu, nedostatak lekara, neadekvatni uslovi i lekari u bolnici, davanje mita tim istim lekarima da nam isprave grbu ili nesaradnja crkve (duha) i bolničkih ustanova ili prazan džep.

Ili nas jednostavno boli ovaj cirkus od države. Ili sumnjičave i osvetoljubive misli pune zavere. šta god da je, ne valja.

Джон Рейнольдс

Ја да сам неки стварни поп бацио бих анатему на на вУЧКа и Малог Слобу. И то пред камерама. Зна ли неко како се баца анатема, има ли оних застрашујућих (nice and woody) старословенских речи? Фрка ми је мало да гуглам "како бацити анатему", завршићу код Гула на блогу, па ће ме сместити међу гугл-крембиле.

#Τζούτσε

Palmer

ja nzm kako se baca anatema, ali znam kako se simbolično osveštava medijski mrak!!!

Pop Svetlo

Mme Chauchat

Quote from: Джон Рейнольдс on 11-05-2013, 01:11:35
Ја да сам неки стварни поп бацио бих анатему на на вУЧКа и Малог Слобу. И то пред камерама. Зна ли неко како се баца анатема, има ли оних застрашујућих (nice and woody) старословенских речи? Фрка ми је мало да гуглам "како бацити анатему", завршићу код Гула на блогу, па ће ме сместити међу гугл-крембиле.
Pitanje je kako se to sada radi (zar nije onomad Irinej anatemisao Kobasicijadu ili tako nešto?) ali Matavulj daje lep i podroban opis:
http://www.rastko.rs/knjizevnost/umetnicka/proza/smatavulj-pripovetke/smatavulj-pripovetke3_c.html

Кад се смирише, стаде на двери отац Силивестар у црној одежди, са свијећом у руци. Ђак стави преда њ налоњу са црним превјесом и на њу дебелу књигу, вишњикастих корица. Затијем оба ђака изнесоше два снопа свјећица и стадоше их дијелити. Силивестар расклопи књигу. Све се очи стекоше на њега и сва се лица намрачише. Свјећице плануше, калуђер рече:

- Благочастиви Ристијани! Сви добро знате шта је у прошлу неђељу оглашено са овога мјеста, каква је пријетња упућена злотворима Мијајла Зелића, ако се не покају и Зелићу не намире штету. Противно свачијем очекивању, зли људи остадоше упорни у злоћи својој, зато ћемо сад метати на њих велики амин из ове свете и велике књиге Давидове! Кад ја викнем "амин" нека сваки од вас то исто рекне! Ко не послуша, нека је и он проклет!

Антим викну:

- Ђаци, звоните!

Силивестар укочи поглед на заглавље на лијевој страни у књизи. Бјеше то Библија, штампана у Русији, у Кијевопечерској лаври XVII стољећа. По незграпној хартији гмизаху незграпна слова. Кад забрујаше звона, калуђер започе, развлачећи словенске ријечи страдсовитог псалма стотину осмог.[3]

"Боже, славо моја, немој мучати.

Јер се уста безбожничка и уста лукава на ме отворише; говоре са мном језиком лажљивим.

Ријечима злобним са свих страна гоне ме, и оружају се на ме ни за што.

За љубав моју устају на мене, а ја се молим.

Враћају ми зло за добро, и мржњу за љубав моју.

Постави над њима старјешину безбожника и противник нека му стане с десне стране..."

Калуђер застаде, уприје прстом на почетак новог стиха и диже главу. Звона такође умукоше. У мртвој тишини, неколико тренутака, он је гледао ужаснуту гомилу, која тек тада стаде очекивати оно што је најгоре. Оданде гдје он бјеше упро прстом, па све до краја псалма, стихови бјеху подвучени црвенијем мастилом. Значи, да оно што је изговорио бјеше као њеки предговор правој клетви!

То он показа покретима, па јачим гласом и страшнијим изразом лица настави:

"Внегда судит' се јему, да изидет осужден и молитва јего да будет на грех! Амин!"

Звоно јекну, - језичак удари само једном

"дам!"

По цркви затутња амињање.

Калуђер настави:

"Нека буду дани његови кратки, и власт његову нека добије други!... Дјеца његова нека буду сироте и жена његова удовица!... дјеца његова нека се потуцају и просе, и нека траже хљеба изван својих пустолина!... Нека му узме дужник све што има и нека му разграбе туђини муку његову?... Нек се не нађе нико ко би га љубио, ни ко би се смиловао на сироте његове!... Натражје његово нека се затре у другом кољену, нека погине име њихово!... Безакоње старих његових нек се спомене у Господа, и гријех матере његове нек се не избрише!... Љубио је клетву, нека га и достигне није марио за блатослов, нека и отиде од њега!... Нек се обуче у клетву као у хаљину, и она нек уђе у њега као вода, и као уље у кости његове!... Нек му она буде као хаљина, у којој се облачи, и као појас, којим се свагда паше!..."

- Амин! Амин! Амин! - викао је народ за калуђером, а звоно је потврђивало клетву...

- Сад идите у миру божјем! - заврши калуђер... - Ко је прав нека се не боји, а ко је крив нека нађе што је тражио!

Loni

Quote from: Джон Рейнольдс on 06-05-2013, 18:14:08
Фини текст, с неколико подсећања колико су данас на многим странама метастазирала лонијевска булажњења о неким личностима, не тако давној и релативно познатој историји, као и последицама наших бауљања:

http://www.nspm.rs/politicki-zivot/o-nasim-zabludama-i.html

Iz ovog ispada da sam ja (inače anonimus sa velikim a) bio neka javna i medijska ličnost u svetu politike
koji je puštao bulazni, a one dobijale sledbenike i sledbenike pa tako mega metastazirale.
Daješ li ti to meni Džone status nekakvog korena zabludelih grana i listića?
Ulogu lidera u senci?
Funkciju mozga operacije?

Iskreno sam počastvovan.
Hvala.  :mrgreen:

lilit

Vučić na KiM = hit godine!!!

tomat

kakva gradacija, a onda antiklimaks.
Arguing on the internet is like running in the Special Olympics: even if you win, you're still retarded.

varvarin

Baš simpatičan tekst Lazanskog:

http://www.politika.rs/pogledi/Miroslav-Lazanski/Doktrina-isturene-odbrane.sr.html

...Уследио је одговор на све моје дилеме, прави хладан туш. Неко од народних посланика у говорничком жару захвалио је баронеси Кетрин Ештон што је пре давања тог фамозног ,,датума" позвала Србију да пошаље своје војнике у Мали. Што значи да баронеса Ештон може да понесе и титулу српске војвоткиње. Јер, она је творац нове српске војне доктрине ,,истурене одбране у Африци". Остаје нам само да формирамо и афричку команду наших оружаних снага. Ако је бал, нек је бал...
  Мирослав Лазански објављено: 18.05.2013.