• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

SERBIA TODAY

Started by Ghoul, 20-12-2007, 17:12:00

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Alexdelarge

Nožem napadao šetače po Knez Mihailovoj

U petak uveče odigravala se prava drama u Knez Mihailovoj ulici u Beogradu. Nepoznati muškarac romske nacionalnosti oko 20.30 časova, sa velikim kuhinjskim nožem jurio je i tukao prolaznike po šetalištu, pišu "Večernje novosti".

Pomahnitali čovek u vidno alkoholisanom stanju više od pola sata je napadao decu, žene i ulične prodavce, a prema rečima očevidaca, jednu devojku je ubo nožem u leđa.

Srećom ona nije ozbiljnije povređena, a policija koja je ubrzo stigla na mesto incidenta uhapsila je ovog čoveka.

Oko 20 časova napadač je ispred ulaza broj 10 u Ulici kneza Mihaila, došao sa nekoliko torbi i flašom piva od dva litra. Seo je na trotoar, a zatim počeo da viče i ispušta "neke čudne krike".

Posle desetak minutra, bez ikakvog povoda, počeo je da napada decu koja su prolazila ispred njega.

"Udarao je rukama i nogama koga je stigao, a na meti su mu uglavnom bili devojčice i dečaci. U jednom trenutku spazio je čoveka kako stoji ispred prodavnice sa sinom, koji nema više od tri godine. Pritrčao im je s leđa i počeo da ih šutira", priča za "Novosti" vidno uzbuđena Slavka Savić, jedna od žrtvi pobesnelog muškarca.

"Zgrabila sam dete da bi ga zaštitila, a njegov otac je nastavio da se bije sa ludakom. Posle kraćeg sukoba povukao se i otišao sa mesta gde je sedeo."

Kada su svi pomislili da se ovaj jezivi događaj napokon završio čovek je iz torbe izvukao tridesetak centimetara dug nož i ustremio se ka Slavki Savić, koja nedaleko odatle prodaje kukuruz.

Srećom, žena je uspela da se zaštiti metalnim stolom, a zatim pobegne u najbližu prodavnicu.

"Bila sam prestravljena. Odmah sam pozvala policiju i rekla im šta se dešava. Kroz vrata sam primetila da prilazi nekim devojkama. Sve se dogodilo u trenutku, ali sam dobro videla da je jednu od njih ubo u leđa. Devojka je vrisnula i otrčala ka Zelenom vencu", kaže Slavka.

Patrola MUP ubrzo je stigla i bez većih problema savladala pomahnitalog napadača koji je bio pod dejstvom alkohola i u potpunom nervnom rastrojstvu.

Kako "Novosti" nezvanično saznaju, povređena devojka nije tokom noći zatražila pomoć lekara, tako da se pretpostavlja da se radi o lakšoj povredi.

Ceo ovaj slučaj podseća na događaj iz septembra prošle godine kada je psihički bolesnik Željko Ajder (33) jurio mačetom prolaznike u Ulici Goce Delčeva. Pripadnici MUP tada su ga ranili u nogu i sprečili da uđe u vrtić.

Beograđanima je ipak najviše u sećanju ostao slučaj kada je krajem marta 2007. godine pomahnitali Kinez Vang Ling Li (42) nožem isekao pet prolaznika. Dve osobe su tada zadobile teške telesne povrede, a Kinez je ubrzo uhapšen.
moj se postupak čitanja sastoji u visokoobdarenom prelistavanju.

srpski film je remek-delo koje treba da dobije sve prve nagrade.

mac

Šta li je bilo s tim Kinezom?

Alexdelarge

Quote from: mac on 22-08-2009, 12:46:56
Šta li je bilo s tim Kinezom?

djavo ce ga znati, ali evo prilike da ga u skaldu sa nasom graditeljskom tradicijom ugradimo u ovaj novi most preko dunava  koji ce kinezi da finansiraju ; ionako tadic kaze da su nam kinezi cetvrti oslonac nase spoljne politike. :idea:

Son of Man

Molotovljevim koktelima na grčku ambasadu

Grupa mladića bacila na zgradu ambasade Grčke u Beogradu dva molotovljeva koktela. Policija traga za počiniocima. Službe ambasade od jutros normalno rade. Odgovornost za napad preuzeli anarhisi.

Iz još uvek neutvrđenih razloga, grupa mladića bacila je je jutros oko tri sata dva molotovljeva koktela na zgradu ambasade Grčke u Francuskoj ulici u Beogradu.

Jedan prozor je razbijen, a plamen je izazvao manja oštećenja na fasadi. Na sreću, vatra nije prodrla u unutrašnjost zgrade.

Prema rečima očevidaca, zapaljive naprave bacio je neko iz grupe od pet mladića.

Nakon tog čina, podelili su se u dve grupe od kojih je jedna pobegla taksijem, a druga se pešice udaljila prema centru grada.

Policija je pojačala kontrole i traga za počiniocima, a na lice mesta odmah je izašla uviđajna ekipa. Motivi ovog napada nisu poznati.

Ministarstvo unutrašnjih poslova je saopštilo da policija intenzivno radi na rasvetljavanju ovog slučaja.

Službe Ambasade Grčke i konzularnog odeljenja u Francuskoj ulici od jutros normalno rade.

"U noćašnjem incidentu pričinjena je manja šteta, tako da ambasada radi normalno. Istraga je u toku, i čekamo izveštaj policije", rečeno je Tanjugu u ambasadi Grčke.

Anarhisti preuzeli odgovornost

Odgovornost za napad preuzela do sada nepoznata anarhistička organizacija "Crni Ilija", tražeći oslobađanje Grka Teodorisa Iliopulosa, koji je u decembru uhapšen u neredima u Grčkoj. Saopštenje je objavljeno na njihovoj internet strani.

"Beogradski anarhisti su odlučili da se pridruže drugaricama i drugovima u Grčkoj, i u čitavom svetu... Zbog toga su pripadnici naše grupe tokom prethodne noći napali grčku ambasadu u Beogradu molotovljevim koktelima. Nastavićemo sa aktivnostima sve do oslobađanja druga Iliopulosa! Anarhistička grupa Crni Ilija".

:| :| :|

Eriops

Drugarice i drugovi... o ne, zar ponovo? Pedeset godina nije bilo dosta ?
Aj sjasite vise... i to koga napali, Grke, koji su nam pomagali kad nas je ceo svet popljuvao i zatvorio u kavez. Uf, kako su me iznervirali, debili, idite u Ameriku i Britaniju pa tamo dizite marksisticke revolucije  :x

Meho Krljic

Zaista, retardi. I to kažem ja, poznat po svojoj blagonaklonosti ka retardima...

(Naravno, anarhizam i makrsizam su ipak dve različite struje, čisto da podsetim)

mac

A i u te dve struje ima po deset podstruja. A kako je ovo Srbija, dva čoveka - tri interpretacije marksizma.

Джон Рейнольдс

Anarhistički retardi (izvinte me na pleonazmu) begaju sa lica mesta taksijem. Bar izveštaj tako tvrdi. Pa ima li išta retardiranije? I oklen pare za taksi?
America can't protect you, Allah can't protect you... And the KGB is everywhere.

#Τζούτσε

Son of Man

Samo da se nesto desava  :D

Son of Man

A i sto je jos bitnije THE DOMACI ZADATAK za tzv. srpske nacionaliste i ostale radikalne esktremiste na desnici, jer pazite sad je malo frka, klinac jbga vidi ovi desnicari kenjaju kenjaju vec godinama nista nisu uradili osim plakati Ratka Mladica i tako neke peace akcije, a na drugoj strani imamo ove koje su cutali i zavrsili poso. Prosecan omladinac u Srbiji je sad u dilemi, jer mi ranije kad smo se lozili na anarhizam ovakvih akcija nije bilo a i bili smo deca, a sad ja da sam klinac ja bi se primio zesce...ipak koktel je koktel...teroristicki napad jbga...uglavnom jedva cekam da proradi tribina, al ce da bude teorija zavera, sto bas sad, ovo ne koristi nasim interesima i slicna lupetanja...krivo im jbga sto nisu oni to uradili prvi  :lol:

Джон Рейнольдс

Ajde sad i ti. Ovo je bio bedni neuspešni pokušaj paljenja grčke ambasade, ali fakat je da su mladi nacionalisti načisto zapalili američku, te je unutra uspeo da izgori i jedan njihov. Naravno, možemo sad da raspredamo priče da li im je dozvoljeno ili nije, da li je rulja bila povelika, pa i hrabrost isto, da li je američka ambasada bila easy target a iste večeri, što reče drug Đelo, trash a bank... (ups, pardon) trash B92 if you got real balls...

A tek razlog... Bogte... Podseća me na zgodu iz moje porodične istorije kad je moj stric, tada notorni pijanac, pao u svom dvorištu pa strina nije uspela da ga uvuče u kuću i pozvala mog ćaleta u pomoć. Ćale došao i priča - ovaj sedi u blatu (padala neka kiša), pita ga ćale što se napio, a ovaj će - zbog Leha Valense, Solidarnosti, itd. Nema veze što sedi u blatu, working class pride, bato! I to poljski! Ono, jes, stric ne pije već decenijama, ali se bojim da kod mladih srpskih anarhista nema šta da se otrezni.
America can't protect you, Allah can't protect you... And the KGB is everywhere.

#Τζούτσε

Son of Man

ali cekaj brate, ako su akcije solidarnosti sa ovim likom Theodorosom bile shirom Evrope i shire, pa valjda je logichno da se i ovi nasi prikljuce konacno..i sta su to ovi nasi uradili sto se u svetu vec ne radi ? Koliko su puta napadane Grcke ambasade za vreme onih nemira u decembru ? Mnogo puta...

I logicno je bilo da ce pre ili kasnije i kod nas taj fazon da krene...ja sam se samo pitao kad...jer to tako ide...i ne vidim nista lose u tome da nasa ta ekstremna desnica dobije kvalitetnu opoziciju, mislim bolje to nego brate Ratibor i vikanje UA!, UA!...

I NE, ovo nije bio pokusaj paljena Grcke ambasade, to si pomeso...ovo je bila cista simbolika...i umesto da kazes svaka cast za akciju prva im je, ti to pljujes, a ja sam svaku desnicarsu kvalitetnu akciju podrzo...i ko god nesto radikalno uradi bez obzira na ideologiju ima moju podrsku...

Eriops

Ja pljujem po ovoj akciji, to su debili i retardi zesci. Ta Grcka koliko puta nam je izlazila u susret, pomagali su u krsenju sankcija, koliko dece kojima je roditelj poginuo u ratu su pomagali, i finansijski i svakako, uvek su nam pomagali i onda kad je ceo svet bio protiv nas. Ajde, drugo je kad se pobiju nasi i grcki navijaci, to je sport, emocije, ovo je cista politika. Ne verujem u teorije zavere, ovo su domaci retardi uradili.
Bio sam u Grckoj, i video kakav odnos imaju prema nama, i koliko nas cene. Mi im ovako vracamo. Stvarno smo stoka nevidjena. Ne razumem kako ovo nekom moze biti za zezanje.

mac

Možda će grčki narod podržati ovu akciju. Treba razlikovati narod od države.

Son of Man

Ne vredi, Tihi je neunistiv. :lol:

Son of Man

Evo ja cu pokusati na najprostiji nacin da objasnim, dakle nisu zli i nezahvalni Srbi bacili koktele na ambasadu, nego su to uradili anarhisti koji se solidarisu sa ovim svojima dole, i to se ne desava samo u Srbiji nego i u drugim drzavama. Grci znaju da su u pitanju anarhisti i tu onda nema ljutnje, jer su navikli na to, naravno druga situacija bi bila da niko nije preuzeo odgovornost, ali posto se zna tacan razlog za napad to ti je to. Znaci ovo nema nikakve veze sa odnosima Srba i Grka, nego sa anarhistima koji nemaju nit veru nit naciju.

Shozo Hirono

Quote from: tiha voda on 26-08-2009, 09:14:32
Ta Grcka koliko puta nam je izlazila u susret...
Bio sam u Grckoj, i video kakav odnos imaju prema nama, i koliko nas cene. Mi im ovako vracamo. Stvarno smo stoka nevidjena. Ne razumem kako ovo nekom moze biti za zezanje.

Ovo sad nema veze sa akcijom, ali još uvek niko nije reagovao i prisetio se:

Atine 95-e i čuvenog finala. Naspurot imaš naš odnos prema njima u Bg 2005-e.

Kad nas toliko vole a što nam vize jednostrano ne ukinuše.

Jasno je da svuda ima dobrih ljudi, ali u ljubav među državama ne verujem - sve je to uvek bio i ostao samo interes.

Son of Man

Taj rad, ko ono majka Rusija i slicna lupetanja, a sto se tice tog incidenta '95 kada su nam zajedno sa Hrvatima izjebali mora da napomenem da su to bili Atinjani, a oni su teske jajare, i ne volim ih,  severni Grci (Tesaloniki i na istok) su bili i ostali uz nas.

Son of Man

Znaci ova akcija solidarnosti sa Thodorosom je bila cak i najavljena, svuda u Evropi su bile akcije, mozda ne tako ekstremne kao kod nas al ih je bilo, obrati paznju :

http://www.anarkismo.net/article/14167
POZIV NA AKCIJU ZA OSLOBAĐANJE THODORISA ILIOPOULOSA, KOJI ŠTRAJKA GLAĐU OD 10. SRPNJA/JULA

Pozivamo sve grupe na solidarnost i koordinirane akcije – propagandne, info-akcije, sastanke, diskusije – koje za cilj imaju hitno puštanje na slobodu Thodorisa. Zato smo odlučili da ponedjeljak, 24. kolovoza/augusta u 20 sati ujedinimo naše glasove i trud u zahtjevu za hitno puštanje Thodorisa Iliopoulosa koji već više od mjesec dana štrajka glađu.

Son of Man

Citam moj omiljen forum seoskinacisti i naravno medj brdom teorija zavere zasto se ovo BAS SAD desilo kada plamte pozari u Grckoj naletim i na ovo :

QuoteDakle mi palimo grcku ambasadu zbog nekog grka u grckom zatvoru?!?!
Kakva glupost...
Mislim da je pre prica da se polako grci okrecu protiv nas pa da bez bolnije priznaju Kosovo i Metohiju.

:|

Meho Krljic

Potpuna glupost. Ja razumem i podržavam ideju o direktnoj akciji i sve to, ali ovakvi idiotizmi su baš ono što me je oduvek odbijalo od anarhista. Rispekt za muda, prekor za sve ostalo. Anarhista koji ne ume da predvidi efekte svojih akcija na duže od dva dana ne bi trebalo da se bavi njima.

Eriops

Ma gluposti, ne govorim o ljubavi izmedju drzava, vec odnos naroda, i ja sam bio u Severnoj Grckoj, Hanioti, Pefkohori, Solun, i gde god sam usao i svratio stvarno su bili super. A koji bre interes Son, imaju da nama pomazu, kao mi smo neka bogata, jaka i napredna zemlja pa ce sta izvuci od nas, zbog podrske nama samo su im citali lekcije u EU i NATO, al ne treba nama ni pomagati, jer mi nista ne umemo da cenimo.

Jasno je meni da je u pitanju anarhisticka grupa, ali ostaje zabelezeno da je napad na grcku ambasadu izvrsen u Beogradu. Ko da nemamo dovoljno svojih muka, u vlastitoj drzavi, tacno su nam jos falili ovi kreteni i bavljenje grckim zatvorima.

Eriops

Uzgred, koji je njihov politicki cilj ? Mislim te reci drugarice i drugovi, ta internacionalna solidarnost.. sve me to podseca na film koji je vec bio prikazivan, i koji ne bi ponovo da gledam. Jesu oni marksisti, ili su za totalno rusenje drzava i protiv svih postojecih i proslih politickih sistema ? Jel upucen neko, ukratko mimo tog u zatvoru- sta oni zapravo zele ?

Alexdelarge

Quote from: tiha voda on 26-08-2009, 11:03:05
i ja sam bio u Severnoj Grckoj, Hanioti, Pefkohori, Solun, i gde god sam usao i svratio stvarno su bili super.

pefkohori i hanioti su za penzose, jesi li bio u kalitei?

Meho Krljic

Quote from: tiha voda on 26-08-2009, 11:14:22
Uzgred, koji je njihov politicki cilj ? Mislim te reci drugarice i drugovi, ta internacionalna solidarnost.. sve me to podseca na film koji je vec bio prikazivan, i koji ne bi ponovo da gledam. Jesu oni marksisti, ili su za totalno rusenje drzava i protiv svih postojecih i proslih politickih sistema ? Jel upucen neko, ukratko mimo tog u zatvoru- sta oni zapravo zele ?

Jel' se ti to zezaš??? Mislim, ne znaš šta je anarhizam?? Nisi čak ni pročitao V kao Vendeta???

mac

Ima više anarhističkih struja, pogledaj Vikipediju. Ono što je svima zajedničko sadrži se u imenu "anarhija" - "bez vladavine". Pitanje ima smisla samo ako pričamo o ovoj petorici. Koji je njihov politički cilj?

Eriops

Pa koliko znam, oni su protiv svake vlasti, i zalazu se za neogranicenu slobodu pojedinca, protiv su drzave i njenih institucija. Ali opet nisam se nikad dublje bavio s njima, i nisam siguran da i kod njih nema vise struja. Cini mi se da su im se putevi i ukrstali, i razilazili sa marksizmom.
Sad sam bas zvirnuo na jedan anarhisticki sajt, i procitao nesto sto me zaprepastilo
:shock:. U Meksiku je jednom ubijeno 15 policajaca, koji su kako anarhisti vele nakoceni u borbi protiv droge. Ubili su clana neke grupe La Familia, i ovi su za osvetu mucili i ubili policajce, i onda ih ostavili pored puta. Tekst zavrsava likovanjem- kako je to profesionalno odradjeno, i kako i pojedinci imaju pravo na nasilje, ne samo drzava ?

Ne verujem u te pokrete. Nasilje i zlo je duboko ukorijenjeno u coveku, i svaka ideja i pokret na kraju zavrsi u svojoj suprotnosti. Kako kazu, put u pakao je poplocan dobrim namerama. Sta donosi apsolutna sloboda ? Drzava jeste nasilna i nepravedna, ali opet odrzava bar neki minimum normalnosti. Ako usvojimo apsolutnu slobodu, imacemo dzunglu- ubice, kriminalci, silovatelji radice sta hoce, bez ikakve sankcije. Jaki ce opstati, slabi ce izumreti, ili biti pobijeni.

scallop

Quote from: mac on 26-08-2009, 11:37:33
Ima više anarhističkih struja, pogledaj Vikipediju. Ono što je svima zajedničko sadrži se u imenu "anarhija" - "bez vladavine". Pitanje ima smisla samo ako pričamo o ovoj petorici. Koji je njihov politički cilj?

Jebeš Vikipediju. Anarhija znači - bez "starijih".
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Son of Man

Quote from: Meho Krljic on 26-08-2009, 10:52:42
Potpuna glupost. Ja razumem i podržavam ideju o direktnoj akciji i sve to, ali ovakvi idiotizmi su baš ono što me je oduvek odbijalo od anarhista. Rispekt za muda, prekor za sve ostalo. Anarhista koji ne ume da predvidi efekte svojih akcija na duže od dva dana ne bi trebalo da se bavi njima.
Meho, na koje to efekte mislis ?
Jbte pa valjda je logicno da ovde efekta nema, zabole bas Grcku sto su neki klinci bacili koktel, ovo je bila cisto simbolicna akcija, tipa "I U Beogradu NAS IMA" - pa jbte tolko su im koktela bacali svuda po svetu na ambasade da je ova BGD akcija smesna, amaterska...

ali jbga, mora od neceg da se pocne...mislim ne mogu da shvatim kako ne kontas da je to pre ili kasnije moralo i kod nas da dodje, znaci radikalnih anarhista ima u svim zemljama u okruzenju i sad se mi cudimo sto se to pojavilo i kod nas ?! NEREALNO jbga.

A ja sam cak predvidjo da ce to i ranije da se desi...al bolje ikad nego nikad, u svakom slucaju eto ekstremni desnicari vise nece biti glavni na tapetu za pljuvanje i nece se tolko razglabati o Davidovicevom shamaru, i nece se pricati o tome dal je na cirilici il na latinici optuznica i slicno. Pa zaista evo aj da uporedimo, Davidovicev shamar i koktel na amabasadu, sta je zajebanije ? 

Meho Krljic

Ja se ne čudim nego osuđujem. Urbani terorizam uvek ima negativne efekte po zajednicu samu. Pritom, skroz sam protivan destrukciji koja ima samo ideološku komonentu. Kada je RAF pre petnaestak (?) godina eksplozivom srušio novoizgrađeni zatvor u Nemačkoj (prethodno pod pretnjom oružjem uklonivši obezbeđeje) to je bila ideološka ali i u neku ruku praktična akcija: RAF se protivi zatvorima kao represivnim oruđima države i fizički je uništio jedan. Ali destrukcija koja nema čak ni tolicnu praktičnu komponentu nego je isključivo ideološka je meni odbojna.

Dry-Na-Nord

Quote from: tiha voda on 26-08-2009, 11:14:22
Jesu oni marksisti, ili su za totalno rusenje drzava i protiv svih postojecih i proslih politickih sistema ? Jel upucen neko, ukratko mimo tog u zatvoru- sta oni zapravo zele ?

Oni žele da izađu iz carstva nužnosti i uđu u carstvo slobode.  ;) Nije mi  onda samo jasno kako nisu otkrili manastir do sad.

A što se tiče raspona anarhista, imaš ih od anarho-kolektivista (uglavnom ruska škola) do anarho-kapitalista (Spuner, austrijska ekonomska škola, Rotbard i sl.)

Milosh

Quote from: Meho Krljic on 26-08-2009, 12:35:20Ja se ne čudim nego osuđujem. Urbani terorizam uvek ima negativne efekte po zajednicu samu. Pritom, skroz sam protivan destrukciji koja ima samo ideološku komonentu.

Slažem se.
"Ernest Hemingway once wrote: "The world is a fine place and worth fighting for." I agree with the second part."

http://milosh.mojblog.rs/

Son of Man

Da brate al' to je jako dobro organizovana ekipa, tamo postoji i tradicija, a ovi nasi se prakticno nisu ni rodili jos. Uostalom videces ako ih navataju koje su to njuske.

Ja naravno podrzavam ovu akciju a najvise iz razloga sto ce esktremni desnicari da pizde u strahu da im ovakve akcije ne preotmu omladinu koju su planirali da zavrbuju na fazon MI SMO OPAKI i slicno a ovi su anarhisti su pickice...e sad se malo situacija promenila, naravno anarhisti i dalje jesu pickice 99% ali postoji i ekipica koja je skupila muda...tako se pocinje...

U svakom slucaju bitno da se nesto desava konacno i kod nas (ja sad ko Babi Pupuska), evo sa ce gej parada pa ce i desnicari imati prilike da se pokazu...

Al najjaci komentar : Sramota, bacaju im koktele a tamo pozari besne... :( xrofl

P.S. A sto se tice ove price o anarhizamu Vladmarx kralj je jedared reko za Vecernje novosti (imam sacuvan taj clanak iz '98)  kaze : Anarhizam to ti je carstvo bozije na zemji  :lol:

Meho Krljic

Pa ja ti i pričam: meni je "čisto" ideološko delovanje jedna neprijatna stvar. Ekstremni desničar ili ekstremni levičar, meni ni jedan od njih nije drag ako će zajednicu (u kojoj ja živim) da izloži patnji u ime ideologije koja pretpostavlja neku fiktivnu idealn(ij)u zajednicu. To mi je nezrelo, romantičarski i narcisoidno.

Eriops

Mogu zamisliti anarhizam, stanje bez ikakve vlasti, kontrole, policije, u Srbiji, Bosni ili Hrvatskoj. Pa to bi bio opsti pokolj, za pedeset dana ne bi pedeset zivih ljudi ostalo.

Ljudi ne shvataju da problem nisu institucije drustva, drzava, crkva, policija, vojska.
Umesto njih mogu doci druge, i one nece biti nista bolje. Problem je u covekovoj svesti, zedji za vlascu i moci, ukorenjenosti u zlu i nacilju. Resenje je u postepenom menjanju covekove svesti, a ne u promenama ili ukidanju sistema. Zasto revolucija jede svoju decu ? Zasto svaki revolucionari na kraju postaju kao oni protiv kojih su se borili, i rade jos gore zlocine ? A sve u ime pravde, i napretka covecanstva.

mac

Postoji udaljena praktična komponenta koja se nadovezuje na Bobanov post "kad su jurili ove i one ja sam ćutao jer nisam taj". Dakle, ovi će anarhisti jednom porasti i država će jednom početi i njih da hapsi zbog internih stvari koje nemaju veze sa ostatkom sveta. Kad se to desi potrebno je da imaš prijatelje u svetu. Ovaj molotovljev koktel je u stvari koktel prijateljstva.

Son of Man

Lepo receno mac, svakako da ima i toga...starija braca ce jednog dana da uzvrate...

A sto se tice ideologija, mene to zaista ne zanima jer ukljucuje izgradnju nekog novog, boljeg drustva, a ja na sve ovo pre gledam ko na rivalitet izmedju levice i desnice, zapravo mozda bi to najboje opisao kao rivalitet izmedju navijackih grupa samo na jednom malo visem nivou (ima kao i neka poenta). Znaci akcije, nasilje , ko ce kome dohakati i to...

Znaci pre nismo imali aktivnu levicu, evo dobili smo je, kakva je takva je uradili su akciju za rispekt, i to me raduje jer je zanimljivije kad imas 3 strane u sukobu, desnicare, policiju, i ove...

Meho Krljic

Dobro, ti to gledaš kao spectator sport, ja kao napor k socijalnoj evoluciji.

Son of Man

Da brate, ali sta ako su i ta ekstremna levica i desnica deo te socijalne evolucije ?
Jbga mi to do sad nismo imali, a sve kontam mora da prelezimo i to, jbga seti se kad su su ovi levicarski teroristi harali Evropom, jbga 70-ih, a gde smo mi tad bili - isli na sletove i aplaudirali fantomu ? Mi to nismo proziveli, mozda je neophodno da se u nekoj meri i to dogodi kod nas...naravno i antiglobalizam i jos trista cuda nama fali...e sad naravno sve zavisi kako ti vidis tu nasu socjalnu evoluciju. ;)

raindelay

Quote from: Son of Man on 26-08-2009, 14:15:07
Da brate, ali sta ako su i ta ekstremna levica i desnica deo te socijalne evolucije ?
Jbga mi to do sad nismo imali, a sve kontam mora da prelezimo i to, jbga seti se kad su su ovi levicarski teroristi harali Evropom, jbga 70-ih, a gde smo mi tad bili - isli na sletove i aplaudirali fantomu ? Mi to nismo proziveli, mozda je neophodno da se u nekoj meri i to dogodi kod nas...naravno i antiglobalizam i jos trista cuda nama fali...e sad naravno sve zavisi kako ti vidis tu nasu socjalnu evoluciju. ;)

Paa, ono kao u hotelu. Je'l smo ih malo gostili u to vreme ?
I WAS ANTI-OBAMA BEFORE IT WAS COOL

Eriops

E, to nam bas fali, napaljeni klinci koji ce u ime covecanstva bacati bombe po
Beogradu  :x. Mi sve prigrlimo sto ne valja. Ceo svet na jednu stranu, a mi i kad pada Berlinski Zid zakljinjemo se u komunizam. Sad nam trebaju neki novi skojevci.

Son of Man

Greska - kad je pao berlinski zid mi smo se zakleli u nacionalizam, i tu zakletvu bogme odrzali do danashnjih dana.

U Srbiji nije problem anarhizam, no bolesni nacionalizam u svim oblicima, mojne da mesamo to jbga...

Meho Krljic

Tu se slažem, u Srbiji nisu problem ni fašizam ni anarhizam, na globalnom nivou. Ali, da pojasnim ovo moje o socijalnoj evoluciji: kada vršiš destruktivne činove usred urbane zajednice samo da bi poslao poruku (manje-više definicija terorizma), onda ti, za moj groš sereš tamo gde treba da jedeš. Mislim da je stvar osnovne higijene da se ne sere tamo gde se jede.

Son of Man

Znaci ti oces da kazes da u slucaju da neko npr. lupam zapali  neku ultra nabudzenu banku u sred Beograda da ti ne bi bilo drago ?

OK, onda mi reci gde ljudi mogu da vrse te destruktivne chinove da bi poslali poruku ? Na livadi, na nekoj planincini, gde - ili pak oces da kazes da su takvi chinovi nepotrebni i da ce se sve to samo od sebe srediti ?

Son of Man

Zaboravih :

Hehe osecam da je murija sinoc pohodila rukovodstva ASI-ja i Kontrapukta, al ne zato sto ih sumnjici za ovu paljevinu nego zato sto vrlo dobro znaju kakve su to drukare  :mrgreen:

Ghoul

tako je, meho: što ti anarhisti ne idu u prištinu pa nek tamo dižu u vazduh konzulate i banke i prectavništva?
https://ljudska_splacina.com/

Meho Krljic

Quote from: Son of Man on 26-08-2009, 16:02:29
Znaci ti oces da kazes da u slucaju da neko npr. lupam zapali  neku ultra nabudzenu banku u sred Beograda da ti ne bi bilo drago ?

OK, onda mi reci gde ljudi mogu da vrse te destruktivne chinove da bi poslali poruku ? Na livadi, na nekoj planincini, gde - ili pak oces da kazes da su takvi chinovi nepotrebni i da ce se sve to samo od sebe srediti ?

Pa ja pričam: anarhist treba da bude sposoban za viuzualizovanje rezultata svojih akcija. Koji je praktični rezultat izgorele banke? Osiguravajuće društvo izgubiće nešto novca.

Koji je simbolični rezultat izgorele banke? Neko je iskazao svoj prezir prema kapitalističkoj, kreditno-investicionoj ekonomiji kroz destruktivni čin kojim su mogli biti (ili su bili) povređeni slučajni prolaznici, članovi iste zajednice u čije ime i za račun čijeg duhovnog poboljšanja deluje taj počinilac. Za tu vrstu simbolične poruke postoji umetnost. Ona ima nekoliko prednosti nad ovakvim akcijama:

* ne ugrožava ljude koje treba da poduči/ motiviše da promisle o politici
* ima već izgrađen sistem komunikacije, posredovanja i tumačenja koji pomaže da simbolički sadržaj dopre do većeg broja ljudi
* moguće je kontrolisati je na daleko potpuniji način pa je i simbolički potencijal veći.

Destruktivni čin u zajednici koji za cilj ima samo ideološku poruku je statistički gledano, skoro uvek smislen samo počiniocu i njemu bliskim osobama. Generalna populacija najčešće niti razume da postoji simbolički element u ovom činu niti želi da ga traži jer je gnevna zbog ugrožene bezbednosti. Naravno, ako počinilac samo želi da se odseća nadmoćno u odnosu na "ovce", siguran sam da taj rezultat postiže.

Promisli Fight Club i način na koji Dardenov terorizam u njemu evoluira od "prenkova" koji su tu samo da bi bili iritirajući za stereotipnog malograđanina i donei upućenoj manjini razlog za cerekanje (što simbolizuje većinu direktnih akcija američkih anarhista za koje sam znao u vreme dok sam pratio temu) pa do simboličkog i veoma praktičnog uništenja istitucionalne memorije bankarskog sistema u Americi koje treba da dovede do velikog simboličkog i ekononomskog resetovanja odnosa. Ako ne vidiš zašto je ovo evolucija i šta je od ova dva superiornije u simboličkom i praktičnom smislu, onda džaba što trošim prste na tastaturu...  xnerd

raindelay

Samo jedno offtopik pitanje: kako se bese zove onaj komad gde crnogorci pocetkom ili sredinom proslog veka putuju brodom u ameriku a medju njima se krije i neki anarhista ? Siguran sam da postoji i tv film ili snimak predstave ili tako nesto...
I WAS ANTI-OBAMA BEFORE IT WAS COOL

Son of Man

Quote from: Meho Krljic on 26-08-2009, 16:19:40Koji je simbolični rezultat izgorele banke? Neko je iskazao svoj prezir prema kapitalističkoj, kreditno-investicionoj ekonomiji kroz destruktivni čin kojim su mogli biti (ili su bili) povređeni slučajni prolaznici, članovi iste zajednice u čije ime i za račun čijeg duhovnog poboljšanja deluje taj počinilac.

E vala nije tacno, aj kolko je banaka, salona automobila, mekova spaljeno zimus u Grckoj pa bukvalno niko nije ni povredjen u tim paljevinama ? Dakle ovo ne stoji.  xnerd

Meho Krljic

Pa kažem bili ili mogli biti. A nešto nisam baš ubeđen da niko nije povređen tokom nemira u Grčkoj...

Poenta koju pokušavam da napravim je da tvoja aktivnost, ako se svodi samo na komuniciranje ideološke poruke, naprosto bira neefikasan medij za to, koji najčešće odmaže tom cilju. Destrukcija za mene treba da ima i konkretan, praktičan učinak. Da se poslužim još jednim primerom iz literature: kada "V" u V kao Vendeta ubija političare on to ne radi samo da bi pokazao da su oni smrtni niti je to samo protest protiv represije sistema (na šta su se mogla svesti mnoga kidnapovanja i ubijanja od strane RAF ili Crvenih Brigada u vreme njihove najveće aktivnosti) već, pored lične investicije (osveta) sve služi konkretnoj svrsi rušenja ne samo režima već i sistema u Velikoj Britaniji što se do kraja stripa i dogodi.