• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

SERBIA TODAY

Started by Ghoul, 20-12-2007, 17:12:00

Previous topic - Next topic

0 Members and 18 Guests are viewing this topic.

Plut

Kakav PR, kakav PR, ja sam ushićena!!!
Inače, u međuvremenu im neko javio da ubace "j".

Josephine

Zato sam i snimila stranicu:) Kada bi samo ispravili i ostale gluposti i nepismenoće...

Plut

Ma ceo tekst je potpuno ludilo. Kao što rekoh, i PR im je neverovatan. Sramota.

Josephine

Ovo "j" je ubačeno pre pet minuta. Tad sam napravila skrin šot. Tekst je srpska varijanta mapet šou-a. Imala sam priliku da provedem dve nedelje u PR odeljenju Ministarstva omladine i sporta dok je Alisa Marić bila (duh) ministarka. Jeza od ljudi i načina na koji su došli u MOS (kružila je priča da je šef kabineta bivši prodavac satova, a plasirala ju je - upravo PR MOS. Za to vreme, ona nije znala da pošalje mas mejl (da stavi zareze između imena u "to" polju), a lik koji me je zamenio na održavanju sajta, uspeo je da sruši sajt za par dana od mog odlaska, iako sam mu ostavila broj da me zove ako mu treba pomoć u postavljanju vesti i fotki na sajt.

Джон Рейнольдс

Другим речима, "мислиш" да си бољи избор од ових сад што раде сајт, писменија, технички поткованија и тако то. :)

Па реци тако, не "продавац сатова", "мас мејл" и остали мамбо-џамбо.
America can't protect you, Allah can't protect you... And the KGB is everywhere.

#Τζούτσε

Josephine

Джон Рейнольдс

Није тако. Ево примера. На форуму си потпуно погрешно користила глагол "оповргнути" и томе сам се сурово подсмевао. Мада текст чији си скриншот приказала јесте срамно лош, ти сама ниси ништа боља, те је смешно да глуматаш овде сама себи пи-ара.
America can't protect you, Allah can't protect you... And the KGB is everywhere.

#Τζούτσε

Josephine

Quote from: Джон Рейнольдс on 05-11-2013, 04:00:15
... сурово подсмевао.

E, da...

Mislim da si mator da se baviš podsmevanjima.

Albedo 0

pobiti sve PR i marketing menaĐere, a usput i vlasnike kladionica

parazitikus vulgarikus

zakk

Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

Albedo 0

i popove u mercedesima

Father Jape

Blijedi čovjek na tragu pervertita.
To je ta nezadrživa napaljenost mladosti.
Dušman u odsustvu Dušmana.

Albedo 0

Truman

da se ne ponavljam - svaka čast Vučiću!
"Do what thou wilt shall be the whole of the Law." A.C.

mac

Što je alo.rs počašćen dužim tekstom?

Truman

valjda je mislio-la da ne liči na ostale :D

varvarin

Ovo je sa sajta B92- vesti:

http://www.b92.net/info/komentari.php?nav_id=781847

Beograd -- Ambasade najmoćnijih zapadnih zemalja u Beogradu veoma su zabrinute zbog izjave premijera Ivice Dačića da Zapad "približava Srbiju Rusiji", piše Danas.

Nema potrebe da kažem šta mislim o približavanju Rusiji, na ovom forumu to valjda znaju...
ali simpatična mi je lavina komentara i histerija na sajtu B-92 povodom ove vesti... Elem, diskusije na ZNAKU  SAGITE prema ovima  liče na diskusije u britanskom Gornjem domu!  :mrgreen:    :mrgreen:

scallop

Gornjem ili Donjem?

Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

varvarin

Gornjem, Domu lordova!  :mrgreen:

A propos, lepo je znati da za ovakve kao ja pojedinci u komentarima predlažu ponovno otvaranja Golog otoka, ili nekog sličnog rusofilskog kampa...

scallop

Ne brini, sve su to ex-komunjare.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

lilit

That's how it is with people. Nobody cares how it works as long as it works.

Mme Chauchat

Obrenovčani zapalili baraku da se azilanti ne bi smestili u njoj. Pa šta da kažem a da ne pljunem.
Zamisli da je nekome toliko loše tamo gde je da mora da dođe u Srbiju jer je u njoj bolje i onda sedi na snegu (koji dotle u životu nije video) jer se ljudi njega plaše.

Ja zamišljam. Zamišljam i taj narod iz Skele (o kojoj inače dosta znam jer sam nekad tamo odlazila) koji je toliko uplašen od... crnog azilantskog đavola... da će da zapali baraku (a kakva je bila ta baraka? Šta znači adaptirana? šta u sinoćnim vestima znači videli smo, bilo je kreveta i slavina? Jel bila zagrejana ta baraka? Mislim, pre nego što su je zapalili? Šta u majčinu radi ova vlast?) i da se pritom uopšte ali uopšte ne seti '41. kad su Nemci selo Skelu spaljivanjem sravnili sa zemljom. Pa pička vam materina, zar se niste nagledali izbeglica u poslednjih dvadeset i kusur godina? Zar do sada niste naučili da su to ljudi? 

Meho Krljic

Pa, da ne bude zabune, nisu ovi došli u Srbiju s namerom da ostanu u njoj (a ovo pričam kao neko ko je jedno vreme bio delom odgovoran i za rad sa azilantima u okviru aktivnosti Crvenog krsta), već da bi se dokopali EU nekako, a traženje političkog azila je uobičajen način da te vlasti zemlje u kojoj si trenutno, a koja se graniči sa EU ne deportuju istog trenutka kad te policija uhiti na granici u mesto iz kog (tvrdiš da) si došao. Dakle, ovi ljudi su ovde ne s namerom da im Srbija pruži zaštitu od političkog progona, nego da bi, dok je postupak ocenjivanja da li se azil njima valja dodeliti ili ne u toku, nekako smislili kako da se prebace preko mađarske granice (Hrvacka, Rumunija i Bugarska nisu u šengenskoj zoni pa im one ne rade posao) i onda našli nekakav bolji život za sebe u evropskom prostoru.

E, sad jasno da oni nisu manje ljudska bića i manje u stanju potrebe, ali ovo donekle objašnjava zašto su oni delimično tretirani kao lica sa ograničenom slobodom kretanja - za njih je u načelu nadležna policija u periodu dok se rešava njihov zahtev itd.

Veliki problem je to što smo mi vrlo ležerno dočekali povećani pritisak ove vrste migranata. Do neke 2008. ili 2007. godine zahteve ove vrste nije čak ni rešavala naša vlast nego je to radio mislim ovdašnji UNHCR jer su naši verovatno gledali na sve načine da se ne bave ovim zajebanim pitanjem. Ali tad je i migranata bilo srazmerno malo - ne sećam se baš tačno a mrzi me da tražim stare izveštaje ali red veličine je bio recimo 200 ili 300 godišnje i manje više je centar u Padinskoj skeli bio dovoljan da ih čovek tamo smesti. Da se razumemo, nisu živeli ni u kakvom luksuzu tamo - to je u osnovi pritvorski smeštaj, relativno udoban, ali pritvorski - ali su imali krevete, higijenski pribor, vodu, kanalizacij, grejanje, telefon itd. Moj tadašnji šef, Norvežanin, mi je još 2007. godine rekao "Čekaj da vidiš kad za par godina krene navala migranata koji će juriti da dođu u EU preko vas; ako se ne pripremite ozbiljno, biće ovo veliki problem." Pre mesec i po dana sam sa njim bio na večeri i morao sam da mu priznam koliko je bio u pravu. U međuvremenu smo prihvatili da u okviru institucija države rešavamo pitanje azila, a proširili smo kapacitete na centre u Banji Koviljači i Bogovađi.

Evo kolika je disproporcija između fantazije i realnosti: Banja Koviljača je predviđena da se u centru smeste 84 osobe, a generalno tamo ima između dve i tri hiljade azilanata. Bogovađa je nešto veća, to znam jer je Crveni krst upravljao tim centrom dok sam ja radio za IFRC, ali mislim da tamo kapaciteti nisu bili veći od recimo 200 kreveta (evo, ovde piše da je 170 kreveta) a ljudi je u okolini centra uvek bilo više od trista. Dakle, mi regularno imamo značajno manji kapacitet od onoga što se već nekoliko godina unazad da prepoznati kao količina azilanata koju možemo očekivati na godišnjem nivou. U tom smislu, čovek bi pomislio da ćemo ili o kapacitetima razmišljati unapred - pre nego što krene zima i pojavi se opasnost i za azilante i za lokalno stanovništvo, ili da ćemo po relativno hitnom postupku dizajnirati nove, brze procedure za procenu njihove političke ugroženosti i donošenje odluke o azilu kako bi njihov boravak u Srbiji bio u trajanju od svega nekoliko dana pre nego što se ili vrate u mesto iz kog su došli ili dobiju azil kada ih preuzimaju službe. Nažalost, mi ni jedno ni drugo ne radimo jer je taj deo vlasti malo inertan i verovatno i ne mnogo zanimljiv u smislu dodeljivanja sredstava iz budžeta.

Tako da reakcije građana koje jesu ružne, svakako ne treba da nas iznenađuju - niko ne želi da mu ispred kuće bace grupu stranaca koji su goli, bosi, ne znaju jezik, po difoltu su skloni snalaženju koje podrazumeva nepoštovanje zakona i lokalnih običaja itd. Ovde je po ko zna koji put, sistem zakazao, a građani samo reaguju kao što bi svuda reagovali. Hoću da kažem: država je ovde svakako kriva.

džin tonik

... i vec se tabloidi pune komentarima samoproklamiranih antifasista duga jezika i kratke pameti.
da se osvrnemo, zenemarujuci cinjenicu kako isti nonsalantno rabe termin 'azilanti', termin u civiliziranom svijetu prilicno prezren; uz odredjeno opredjeljenje prikladnije je 'izbjeglice'.

potpuno razumijevanje za postupke obrenovcana. da ne ponavljam okolnosti koje je iznijeo mehan, samo birtijaski-bahato, svima razumljivo, mogu dodati: cijenjeni antifasisti-filantropi, oj pravednici, prvo preispitati vlastite (potencijalne) reakcije pred 'opasnoscu' prijetnje da vam se djeca i dom nadju u slicnom okruzenju, te izvuci zakljucake, te tisina.

Meho Krljic

Status izbeglica i azilanta su svakako različite stvari i mada se ovi ljudi mogu opisati kao izbeglice, pogotovo ako dolaze iz Sirije, činjenica da traže politički azil ih čini azilantima. Dakle, oni tvrde da su ne samo utekli od rata nego da su žrtve političkog progona. Naravno, kao i građani Srbije koji sa sličnim objašnjenjima odlaze u zemlje EU i tamo traže političku zaštitu, oni su sličan primer zloupotrebe sistema - jer većina država nema regularne protokole i planove za zbrinjavanje izbeglica, ali ima postojeće mehanizme za davanje političkog azila. Mislim, opet velim, sve je to jedna postojeća praksa koju mi tek sad - kao zemlja domaćin - osećamo na svojoj koži pošto cele devedesete nismo bili interesantni za ovu vrstu migranata a njihov osetno veći priliv je počeo tek od NATO invazije na Afganistan, sad višestruko uvećan zbog ratova na bliskom istoku.

Opet, to što ovi ljudi pokušavaju da, jelte, u određenom smislu prevare sistem ne znači da oni nemaju stvarnu potrebu u humanitarnom i drugom smislu, ali tu država treba da demonstrira hladnu glavu, jasnoću vizije u domenu poštovanja povelja o ljudskim pravima i drugih dokumenata koje smo kao članica UN dužni da poštujemo, te sposobnost za planiranje, tako da se i izađe u susret potrebama ovih ljudi, ali i da se ne kreira lokalni problem. Kako rekoh, za sada se naše vlasti uglavnom trude da ignorišu ovaj problem dok ih ne pritisne neko iz međunarodne zajednice. A onda ga rešavaju ad hok pa se stanovništvo sasvim očekivao buni itd. Isto se dešavalo sa raseljavanjem Roma po Beogradu, setimo se. Svaka masovna migracija je problematična - setimo se kako su vraćani brodovi sa Jevrejima koji su bežali iz Nemačke uoči drugog svetskog rata, iz veoma civilizovanih zapadnih zemalja - i samo sistem koji mnogo unapred planira i mnogo unapred ulaže u rešavanje problema koje ona donosi je sistem koji taj problem na kraju reši. Setimo se da problem nije dobro rešen ni u savremenoj Francuskoj...

mac

Mogli bismo da im ponudimo neke poslove koji trenutno kubure sa radnom snagom, ali bez novčane nadoknade. Samo bolja hrana i bolji smeštaj. Nekad se dobrovoljno išlo na radne akcije... Cilj naravno nije da udomimo strance, kad ne znamo ni sa sobom šta ćemo. Cilj je da smanjimo potrebu stranaca da se "snalaze", i da im damo dovoljno vremena da se predomisle i vrate odakle su došli, pre nego što ovde pomru od zime.

Takođe, imamo sela gde sad živi po par staraca. Njima bi verovatno prijalo društvo.

džin tonik

@mehan: sve to stoji, sem neumjesne blage opaske o treceraj(h)skoj 'civiliziranoj' europi, t.j. glede vremenskog konteksta; a civilizirano imamo politicke izbjeglice, privredne izbjeglice, etc.

Meho Krljic

Nije ta opaska trebalo da bude neki napad na Evropu, nego pokazatelj da se te stvari ne rešavaju lako ni u društvima koja imau značajno veće resurse i ozbiljniji pristup planiranju.

Ovo što Mac priča je naravno jedan mogući način rešavanja dela situacije, no tu opet valja imati na umu: azilant koji dolazi u Norvešku, recimo, želi da tamo ostane da živi. Norveška, pošto je bogata država sa ozbiljnim pristupom rešavanja ovog pitanja, tim ljudima daje smeštaj, odeću, hranu, te mogućnost rada uz primanje nadoknade oslobođene obaveze plaćanja poreza (deca idu u školu ili obdanište itd.), a taj azilant, pošto želi da tu ostane, u dobrom procentu sve ovo oberučke prihvata, pogotovo što često (ili uvek) uz to ide i davanj ečasova norveškog jezika itd. Dakle, Norvežani znaju da azilant želi da sedi u Norveškoj pa, iako ne znaju koji će biti ishod odlučivanja, oni ga tretiraju kao da ga treba integrisati u društvo a i on se ponaša kao da želi da se integriše.

Azilant u Srbiji ne želi da ostane u Srbiji i period odlučivanja da li da mu se dodeli politička zaštita on provodi smišljajući kako da pređe preko mađarske granice. Ovo je jedan od razloga što njih nadzire policija i što se smeštaju u kolektivni smeštaj gde se njima lakše može upravljati. Dakle, njihovo raspoređivanje po nekom kantrisajdu bi u mnogome zakomplikovalo logistiku nadzora, ali i njihove zaštite. Ne tvrdim da bi bilo nemoguće ili da nije poželjno, samo da je to ogroman logistički i budžetski izazov pa me ne čudi što je trenutno rešenje smeštaj u kolektivni centar.

mac

A što ih pa ne bismo pustili da pobegnu u Mađarsku? Šta tu država gubi?

Meho Krljic

Pa mi ih u suštini i puštamo, setimo se kako smo zvanično ignorisali postojanje tristotinak neregularnih migranata u palićkoj šumi pretprošle zime, koji su spavali na groblju i hranili se skavendžujući okolna polja lokalnih seljaka. Problem je što su Mađari hermetički zatvorili granicu - imaju žicu, pse, detektore pokreta, infracrvenu optiku, ceo fazon, pa se jako teško prelazi granica na neregularan način i onda umesto da imaš nekoliko hiljada migranata koliko-toliko kontrolisanih u kolektivnom centru, imaš nekoliko hiljada migranata koji se nekontrolisano kreću pograničnim područjem, obijaju vikendice, kradu hranu itd. Čak i u okolini kolektivnih centara imaš ovaj problem, a zamisli da ih ne držiš uglavnom na jednom mestu.

scallop

Ako je Srbija okružena sa EU, kako dospevaju kod nas?

Meho Krljic

Svakojako - preko Albanije i Kosova, Makedonije, ali i preko Rumunije i Bugarske; recimo, ovi koji su bili u palićkoj šumi su ušli preko Turske u Bugarsku a iz Bugarske u Srbiju, prošvercovani u hladnjačama itd. Kako gore rekoh, ne radi im posao Rumunija i Bugarska jer nisu u Šengenu pa ne mogu da dohvate zemlje u EU koje imaju razvijenije programe socijalnog staranja. Time želim reći da im ni Mađarska nije krajnja destinacija, nego Belgija, Skandinavija, Hojlandrija itd.

mac

Ali šta Madžari urade sa čovekom koji pređe granicu? Da li ga zatvore ili ga vrate u Srbiju? Ako ga vrate u Srbiju zašto ne bismo i mi onda vraćali u Bugarsku?

Meho Krljic

Pa, naravno da ih vraćamo u Bugarsku ili u mesto iz kog tvrde da su došli, kao što ih i Mađari vraćaju nama, ali to se dešava nakon što se završi proces odlučivanja da li je osoba koja traži političku zaštitu zaista ugrožena na političkim osnovama u zemlji iz koje tvrdi da je pobegla. A taj proces traje jer je dizajniran za političke disidente kojih je pre nekoliko decenija u našem slučaju bilo malo, pa je i proces mogao da traje dugo. Kao što znamo, suočene sa velikim prilivom azilanata sa prostora Srbije/ Kosova, neke zemlje EU su prionule na posao i dizajnirale nove protokole i postupke pa sad sve traje mnogo kraće. Tako ljudi u valjda Belgiji i Nemačkoj i ne znam još gde imaju postupak koji traje svega 4-5 dana. Posle toga se vraćaš tamo odakle si došao ako nisi dobio azil. Kod nas taj proces traje mesecima.

Truman

Lepo bogami...k'o na Divljem Zapadu...još malo pa će da krenu da linčuju crnce.

Agota

This is a gift, it comes with a price. Who is the lamb and who is the knife. Midas is king and he holds me so tight. And turns me to gold in the sunlight ...

Meho Krljic

Komentari su rečiti  :lol:

Agota

This is a gift, it comes with a price. Who is the lamb and who is the knife. Midas is king and he holds me so tight. And turns me to gold in the sunlight ...

Tex Murphy

А што ми те азиланте уопште пуштамо унутра?
Genetski četnik

Novi smakosvjetovni blog!

Meho Krljic

Ne znam koliko je ovaj problem uBosni izražen, ali u Srbiji puštamo ih jer imamo Zakon o Azilu, a koji  se oslanja na 14. član univerzalne deklaracije o ljuckim pravima Ujedinjenih Nacija koju smo kao članica ove organizacije potpisali.

Truman

Quote from: Harvester on 28-11-2013, 16:21:22

Valjda zato što smo deo Evrope u kojoj postoje neka pravila?!

Agota

Tex Murphy

Quote from: Meho Krljic on 28-11-2013, 16:26:54
Ne znam koliko je ovaj problem uBosni izražen, ali u Srbiji puštamo ih jer imamo Zakon o Azilu, a koji  se oslanja na 14. član univerzalne deklaracije o ljuckim pravima Ujedinjenih Nacija koju smo kao članica ove organizacije potpisali.

Тужно, заиста, ал шта да се ради...
Genetski četnik

Tex Murphy

Quote from: Red John on 28-11-2013, 16:45:26
Quote from: Harvester on 28-11-2013, 16:21:22

Valjda zato što smo deo Evrope u kojoj postoje neka pravila?!

Трумане, ти си се мало зезно, Србија је од Европе видјела само обећање о почетку размишљања оквирног одређивања временског интервала за почетак преговора... о датуму!
Genetski četnik

Tex Murphy

Quote from: Meho Krljic on 28-11-2013, 16:26:54
Ne znam koliko je ovaj problem uBosni izražen

За сада нимало, помало каскамо за свијетом. Нисмо ни геј параду имали.
Genetski četnik

zakk

Mi bar imamo torbice za diskove.
Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

Milosh

Quote from: Harvester on 28-11-2013, 18:04:18Нисмо ни геј параду имали.

Quote from: zakk on 28-11-2013, 18:09:09Mi bar imamo torbice za diskove.

Ovo je garant povezano, ili drugačije rečeno: kada Harvester kupi torbicu biće spreman (a s njim i cela Bosna) za paradu!
"Ernest Hemingway once wrote: "The world is a fine place and worth fighting for." I agree with the second part."

http://milosh.mojblog.rs/

Albedo 0

budući da je srpska azilantska bagra ranije urnisala tamo neku Švedsku, Dansku, Norvešku, nemamo šta da se žalimo...