• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

SERBIA TODAY

Started by Ghoul, 20-12-2007, 17:12:00

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Truman

http://www.politika.rs/rubrike/Politika/Zasto-koristimo-samo-oko-200-miliona-evra-pomoci-EU.sr.html

Od svih negativnih vesti koje dolaze iz Srbije ovakve mi je ubedljivo najmučnije da čitam i smatram ih najvećim primerom retardiranosti ove zemlje, a indirektno i naroda.
Ja da valjam ne bih bio ovde.

Mica Milovanovic

Šta ti je ovde čudno, daj, molim te, objasni mi?

Mica

Truman

Pa nisam rekao da mi je čudno nego da mi je MUČNO. Ispoštovao sam te odgovorivši ti na pitanje iako sam rekao da više ne pišem na političkim temama...Još ovu da ''odradim'' i nemojte više da tražite od mene da vam odgovaram...
Ja da valjam ne bih bio ovde.

Ghoul

Kalendar pogrebne firme ,,Poučković" iz Šapca

https://ljudska_splacina.com/

Ghoul

retardirani manijak  xuss

Farba piliće, pa ih prodaje: ,,Šaljem i poštom, ne odgovaram ako se uguše!"

M.R. iz Mladenovca na društvenoj mreži Facebook, na stranicama koje se bave prodajom, oglašava i prodaje piliće koje je prethodno ofarbao u crvenu, plavu, zelenu ili neku drugu boju! ,,Obične" piliće prodaje za 50, a ove šarene ,,koji služe više za ukras" po 100 dinara!

Njegov oglas na stranici Oglasi kupujem prodajem menjam poklanjam glasi:
-Prodajem domaće piliće cena 50 dinara, takođe prodajem i šarene cena 100 dinara! Moguće lično preuzimanje! Takođe je moguće slanje post expresom, ne odgovaram ako se pilici uguse u transportu...
M.R. je ljudima koji su bili šokirani onime što radi objasnio zašto su pilići šareni:
- Pa pre nego što se izlegu iz jajeta, kupiš lepo farbu, ofarbaš jaja u koju god boju hoćeš i pilići kada se izlegu budu šareni... Ali to ne uspeva baš svaki put..

http://www.zivotinje.rs/vestiStrana.php?id=11069&name=farba-pilice%2C-pa-ih-prodaje-%C3%A2%EF%BF%BD%EF%BF%BDsaljem-i-postom%2C-ne-odgovaram-ako-se-uguse%C3%A2%EF%BF%BD%EF%BF%BD-foto%2C-video&tip=vesti

scallop

Ne mogu da smislim one lažove Gorana Vesića i njegovog šefa kad na TV objašnjavaju da je napad na penzionere sa penzijama preko 25000 d. dobro delo. Sinoć smo žena i ja platili preko trista dinara najjeftiniju trenutnu tarifu. Na očitavanju su nam pretplatne karte istekle, a za nove (one od hiljadarku po osobi) nam savetovali da se prijavimo posle 1. februara. To znači da je par stotina hiljada penzionera mesec dana na tarifi svakog bogomdanog turiste u Beogradu. Takve karte sam kupovao Stjuartima kad su prošle godine bili ovde. Ne znam kako javnosti da denunciram ovu podlost.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Meho Krljic

Ma, tu bi zaista trebalo da se ozbiljno potegne pitanje legaliteta ovakve odluke, dakle, da se tužaka grad, pa da se ćeranje produži prema ustavnom sudu pa i dalje ako treba. Alternativa su demonstracije i sve što ide uz njih...

scallop

Hajde, zaboravi na demonstracije, ja se preispitujem i kad treba do lekara. Koliko znam, tužili smo ih ustavnom sudu, ali to je mrka kapa. Ako u januaru takvi kao ja izađu iz kuće tri puta nedeljno to je 100 miliona dinara (200000 penz. 3x2x80 din karta). Lopovluk. Jebem li im krvavu lopovsku dušu.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Meho Krljic

Demonstracije ne mora da budu nužno sastavljene prevashodno od penzionera - ovo je pitanje koje je u stvari u interesu svima jer će svi kad-tad i sami postati pripadnici starije i penzionerske popuacije i videti kako se i sami lišavaju političke i drugih moći. Tako da bi, opet u teoriji, ovo moglo da bude (mada pre odluka o smanjenju penzija) nešto oko čega se mobiliše širi front zainteresovanih, od organizacija koje se bave zaštitom ljudskih prava generalno, preko sindikata pa do anarhističkih i drugih aktivističkih organizacija...

Opet striktno pričam teorijski jer u Srbiji prilično oskudevamo u solidarnosti kada su ovakve stvari u pitanju a starije osobe se po inerciji tretiraju kao sloj koji i ne treba da mnogo učestvuje o odlučivanju, što zbog predrasuda o mentalnim kapacitetima, što zbog njihove realne obespravljenosti i oduzimanja političke moći.

Meho Krljic

Hvala bogu što nam je njega poslao.

scallop

Teško će se nešto dogoditi ako se ona dvojica pitaju. Evo, stavio sam na fejsbuk, samo je kod mene tesno, prihvatio sam 35 osoba pre nego što sam batalio tu vrstu veze.

Ghoul

Vozači sve češće umesto evro-dizela sipaju zejtin

Autor Biljana Roganović
Izvor Južne vesti
| PROKUPLJE

Prokupački vozači počeli su umesto evro dizela da u svoje automobile sipaju običan zejtin.

Neki od njih sa kojima smo razgovarali kažu da suncokretovo ulje ne oštećuje motor više nego gorivo predviđeno za automobile, a vozači se odlučuju za njega jer je daleko jeftiniji, pa najčešće na zejtin svoja kola voze taksisti, ili oni koji idu na duži put.

I na benzinskim stanicama u Prokuplju kažu da im je promet opao i da znaju da mnogi svoje automobile voze na zejtin.

U Nišu kupujem ruski zejtin koji je 86 dinara po litru, a litar evro dizela sada košta 140 dinara. To je velika ušteda i kada nemam para, odlučujem se za zejtin. Do sada sam više puta vozio auto na zejtin, najčešće kada putujem dalje - kaže Miroslav Krivačević iz Prokuplja.
On dodaje da je vožnja na ulje daleko isplativija, ali da se ne usuđuje da svakodnevno vozi bez nafte.

Kako mi je rekao prijatelj automehaničar, najbolje je da se pomešaju nafta i zejtin. Čak i to je jeftinije od same nafte - dodaje Krivačević.
Pored zejtina, za dizel automobile ljudi koriste i trafo ulje, ali je njega teže naći.

Jedan od prokupačkih automehaničara potvrdio je za Južne vesti da se u ovoj sredini zejtin odomaćio kao gorivo.

Ono o čemu se mora voditi računa je da zejtin ne ostane u rezervoaru, već treba da se, ako baš mora, iskoristi u ,,jednom dahu", što se kaže. Sve je veći broj onih koji ga koriste. I ja sam se jednom vozio na zejtin, čisto da probam. Ljudi se snalaze kako znaju i za trenutne potrebe on može da završi posao, ali lično mislim da njegova stalna upotreba nije baš preporučljiva - kaže za Južne vesti automehaničar Zoran Branković.

http://www.juznevesti.com/Drushtvo/Vozaci-sve-cesce-umesto-evro-dizela-sipaju-zejtin.sr.html

scallop

Bilo bi zanimljivo da u vreme embarga pola susedne ulice kod mene nije vozilo na zejtin. Fasovali su neko užeglo ulje, a dizel auto nema nos da mu volja. Takođe, mislim da se još, nadam se da i dalje to rade, u SAD biogorivo proizvodi od kukuruza. Bila je i neka prehrambena kriza zbog toga. Ili stočna hrana poskupela, pa i meso za njom. Ono što hoću da kažem je da Prokupljani nisu blesavi. Jedino je možda kasnije frka sa čišćenjem klipova.

Albedo 0

stari dizelaši mogu i na suncokretovo

al novi ima da se raspadnu za 6 mjeseci

Meho Krljic

Quote from: scallop on 12-01-2015, 21:48:36
Takođe, mislim da se još, nadam se da i dalje to rade, u SAD biogorivo proizvodi od kukuruza.

Rade i dalje, prave etanol od kukuruza. No, tvrdi se da ovo više zagađuje okolinu nego proizvodnja benzina:cry: :cry: :cry:  Užasno je ovo čitati.

scallop

Jel' umete na ovom forumu nekad da napišete: "Da, tako je."?

Petronije

Kolega u zadnje vreme krsti dizel sa zejtinom ali na radnom autu, neka astra F 1.7dti isuzu. Vozio je i na d2, ložaka, i ko zna kojekakve još derivate sa šlepova. Ništa joj ne fali. Ovi savremeni, comom rail dizeli sa osetljivim i preskupim sistemima ubrizgavanja bi najverovatnije stradali za par meseci, što reče Bata.
Arm the Homeless

scallop

A Prokuplje puno baš tih dizelaša sa ubrizgavanjem.  xfrog

Petronije

A majstori samo ohrabruju :mrgreen: Primera radi, za Reno Megan "dvojku" 1.5dci, koga vozi verovatno pola Srbije, nova pumpa košta oko 700e a dizna komad je oko 200 - 250, nisam baš siguran. Repariranje dizni uspeva kad - kad.
Arm the Homeless

Meho Krljic

Evo, nije ni Mali srca kamenoga. Cena prevoza u Beogradu se vraća na stari nivo:

Cene karata za penzionere ostaju iste

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali rekao je danas da je na sednici Gradskog veća doneta odluka kojom se cena pretplatnih karata u prevozu vraća na stari nivo.

- Ovo je primer na koji način Vlada Republike Srbije i Grad Beograd mogu zajedno da pronađu prihvatljiva rešenja i štite socijalno ugrožene kategorije i penzionere, koji već osećaju posledice mere štednje. Krajem prošlog meseca usvojili smo novi tarifni sistem koji je podrazumevao promenu cene mesečnih karata, a koji ima ekonomsko opravdanje sa stanovišta Grada Beograda. Imajući u vidu preporuku Vlade Republike Srbije i uz pomoć predsednika Vlade uspeli smo da nađemo način da zaštitimo one koje su najugroženiji, tako da se cene mesečnih karata neće povećati, kako je predviđeno. Dakle, vratićemo cene karata na stari nivo. Očekujemo pomoć Vlade Srbije i odluku na nekoj od narednih sednica kojom će  od javnih preduzeća i državnih ustanova na teritoriji grada Beograda zahtevati da za svoje zaposlene kupuju mesečne karte kako bi se na taj način prihod javnog prevoza povećao i kako bismo u dužem vremenskom periodu našli mogućnost da sistem bude održiv - rekao je Mali.

Prema njegovim rečima, tako je pronađeno rešenje da se izađe u susret socijalno najugroženijima, održe cene na istom nivou, ali i da se pokaže kako grad zajedno sa Vladom može da radi na reševanju problema.

Gradonačelnik je apelovao na Beograđane da redovno plaćaju prevoz i naglasio da će se tako povećati prihod javnog prevoza i smanjiti subvencije koje grad izdvaja u te svrhe. On je pozvao i privatne kompanije da iskoriste ekonomske beneficije ovog sistema i kupuju mesečne karte za svoje zaposlene, kako se na duži vremenski rok ne bi povećavale cene prevoza.

Mali je zahvalio svima u Gradskoj upravi koji su u poslednja 24 sata učestvovali u ovim razgovorima, kao i predstavnicma Vlade Srbije na podršci.

Gradonačelnik je rekao i da će neke novine koje su predviđene novim sistemom biti zadržane, kao što su vremenska karta, uvođenje trodnevne, petodnevne karte, kao i godišnja karta, koja se plaća za jedanaest, a koristi dvanaest meseci.

- Sve to povećava lepezu karata koju Beograd nudi ne samo stalnim korisnicima već i gostima prestonice. Na staro vraćamo cene karata za zaposlene, studente, penzionere... Penzioneri i građani stariji od 65 godina plaćaju 407 dinara na godišnjem nivou - precizirao je gradonačelnik.

scallop

I sad treba da se divim Vučiću?  :evil: :evil: :evil: :evil:

Albedo 0

realno, oni napredni su majstori manipulacije

kao što neko reče: Vučić drsko tvrdi da neće ni paru ispod 10% smanjiti plate i penzije

dvosmislenost je fantastična, a u ovom slučaju imamo i onu drugu igru ''zategni da zapište, pa popusti da odahnu pred slikom vođe sa sjajem u očima''

isto super igra, btw

scallop

Quote from: Meho Krljic on 13-01-2015, 20:52:27
Evo, nije ni Mali srca kamenoga. Cena prevoza u Beogradu se vraća na stari nivo:

Cene karata za penzionere ostaju iste

Mislim da je i ovo idiotluk. Penzioneri sa primanjima preko 25 tisuća su ladno mogli godišnju kartu da plaćaju i 2000 d., pa neka grad od toga kupi 4 autobusa svake godine. Ovako će se Vesić i dalje šunjati oko penzija kao mačak oko slanine.

Meho Krljic

Ma sve je idiotluk. Ideja da spuštaš cenu za zaposlene a podižeš za penzionere je glupava u svakom tumačenju, plus cela ova šarada oko najave podizanja cene pa onda benevolentnog uletanja premijera u poslednjem trenutku da spase nemoćne... baš smešno sve to deluje.

scallop

Pre petnaest godina sam pisao da to nije teško pitanje, a ni odgovor. Samo odgovor kako se čuva municija sa košuljicom od osiromašenog uranijuma. I termin "osiromašeni" je pogrešan. Radi se o "iskorišćenom" uranijumu. I, jeste radioaktivan, manje, ali jeste.

Anomander Rejk

Džaba si pisao. Sad će Loni da nam objasni da Milićka ne laže, i da je sve to rusko-srpska propaganda, i propaganda Večernjih Novosti.
Tajno pišem zbirke po kućama...

scallop

Baš me briga. Moj naučno-stručni profil bio je ABC zaštita i sigurno znam više od nje. To ne znači da se u ovoj glupoj zemlji može više verovati njoj.

Meho Krljic

Quote from: scallop on 15-01-2015, 14:20:35
Moj naučno-stručni profil bio je ABC zaštita

Štitio si ljude od latinice???  :-? :-? :-? Ili je bila ABH(O) zaštita? Ili ja nešto opasno nisam skapirao.

U svakom slučaju, ono što mi zovemo osiromašenim uranijumom se na engleskom zove depleted uranium, dakle, "istrošeni uranijum" i naravno da je radioaktivan - mada manje nego, jelte, obogaćeni, pošto se dobija kao nusprodukt obogaćivanja uranijuma. (Sve ovo zna i Skalop, bolje nego ja, nego da i ja doprinesem temi  :lol: ). Razlika između ovog i "prirodnog" uranijuma je u manjoj količini  U-235 izotopa u osiromašenom što zaista znači da je ovo materijal koji manje zrači. Ima i civilne primene, ne samo vojne. Ono što jeste interesantno je da svetska zdravstvena organizacija generalno ima stav da osiromašeni uranijum nema negativne efekte u , recimo (čak i dužem) kontaktu sa kožom pa čak i ako se unese u organizam (citira se da se kod radnika koji dugo rade sa njim vide efekti na bubrezima ali da se oni sami od sebe regenerišu kada prestane dalji kontakt sa uranijumom) , mada druge studije insistiraju da on ima prepoznatljive teratogene efekte. Što znači da OU možda neće da vam izazove rak ali može da vam ošteti plod. Pa vi sad vidite.

Kao bonus, evo izveštaja SZO o osiromašenom uranijumu na Kosovu. Da ne listate sve, evo citata:

QuoteNo convincing evidence is available to indicate any health impacts to the Kosovo
population associated with the use of depleted uranium.

The health and population information systems presently available in Kosovo do not
permit the reliable identification of any changes in disease frequency in the
population.

Naravno, ne treba sve što UN/ SZO kažu uzimati zdravo za gotovo, ali ovo je neka zvanična priča sa kojom svet funkcioniše.

scallop

Lepo je što si se složio da i ja nešto znam. Međutim, svi omašite deo kad pomenem skladištenje. U načelu, skladištenje NVO (naoružanje i vojna oprema) ima tri vida: na otvorenom prostoru (ne treba da se štiti), u zatvorenom prostoru (štiti se od padavina) i u zatvorenom prostoru sa prečišćavanjem vazduha. Ovo treće se odnosi na ABC sredstva i ako Ameri izlivene košuljice za granate i raketno naoružanje čuvaju u dvorištu, onda nema štetne radioaktivnosti. Za livene košuljica borbenih sredstava se koristi bataljen radioaktivni materijal, koji je, pored toga što je istrošen U-235 (pa je mahom U-238) ima i plutonijuma, pa i ostalog radioaktivnog đubreta. Zagadili su nas i to je fakat.

Meho Krljic

Ne verujem da je moj amin potreban da bi se tvoje znanje priznalo u sagitaškoj zajednici  :lol: :lol: :lol:

I, da su nas zagadili, jesu. Ovde je sad pitanje je li to zagađenje doprinelo porastu malignih oboljenja u Srbiji/ na Kosovu. SZO tvrdi da nije. Fakat je da smrtnost u Srbiji raste, ali je porasla za otprilike trećinu između 1991. i 2013.  (vrlo grubo proračunato na osnovu grafikona na 117 strani ovog dokumenta koji je radio naš statistički zavod ) i ne vidi se nikakav drastičan skok posle 1999. godine, već ista stopa rasta kao i do nje.

Ono što je nepobitna činjenica je da petina svih ljudi u Srbiji koji umru u ovom trenutku umru od malignog oboljenja (podaci Instituta za javno zdravlje za 2014. godinu koje me mrzi da tražim onlajn jer imam prezentaciju pred sobom). Ali gotovo četvrtina svih umrlih u Americi umire od malignog oboljenja. Nisam siguran da se statistički može pričati o primetnom trendu vezanom za osiromašeni uranijum, a ne za mnoge druge kancerogene u našem okruženju, ali nije da se ja ozbiljno bavim ovom temom pa da pričam sa pozicije autoriteta.

scallop

Statistike su čudo. Vrede samo ako ih razumeš. Najpre, u ovoj guravoj zemlji oboleli od raka uglavnom ćute i umru. Podatke o Kosovu i Metohiji imamo koliko i o Bangladešu. U SAD te izleče od raka i kad ga nemaš. Zaključak je da ako se parametri statističke analize razlikuju, onda se statistike teško porede. Jel' kaže to nešto? Pik porasta obolenja od kancera usled delovanja osiromašenog uranijuma teško je odrediti ako su dejstva tom opremom lokalnog karaktera, a ukupna efikasnost otkrivanja oboljenja od raka dinamična pojava. Mi nemamo lokalne analize na područjima gde je korišćena municija u košuljicama osiromašenog uranijuma.

Meho Krljic

Mi nemamo, ali SZO ima a ja sam citirao deo njihovog izveštaja sa Kosova, dakle sa mesta gde je dejstvo lokalnog karaktera bilo najizraženije, koji kaže, citirajmo ponovo:

QuoteNo convincing evidence is available to indicate any health impacts to the Kosovo
population associated with the use of depleted uranium.

The health and population information systems presently available in Kosovo do not
permit the reliable identification of any changes in disease frequency in the
population.

Što naravno ne stavlja van snage druge tvoje argumente o tome da su statistike u jednoj zemlji u teoriji različitog karaktera od onih u drugoj zbog nedovoljno uporedivih kriterijuma, stručnosti, kvaliteta istraživanja itd. Ali opet, to su podaci koje imamo i koji su sakupljeni i obrađivani od strane nekih stručnjaka, nekim proverljivim i transparentnim metodima uz neke poznate kriterijume. S druge strane imamo sajt srbijadanas.net koji implicira da se ovde danas statistički mnogo više umire (od malignih oboljenja) ali da nemamo statistiku jer "zločinci na vlasti" ne daju da se to zna. Sad treba birati čemu se više veruje.

scallop

Jel' zna SZO koliko stanovnika ima na Kosovu i Metohiji? Bar nešto da saznamo. Ne govorim ja ovde o katastrofi, nisam katastrofičan po difoltu, ali govorim da radioaktivno delovanje municije sa kojom smo gađani postoji. Kao što još postoje zaostale kasetne bombe po Nišu i okolini. Nema tog svetskog izveštaja koje će kod mene izazvati aboliciju zločina koji je nad nama počinjen.

Meho Krljic

Pa, sigurno postoji neko radioaktivno delovanje, a ja, kao laik ne umem da procenim koliko je pa gledam šta kažu neki, kao stručnjaci koji, naravno, možda i zastupaju ove ili one interesne grupe.

S druge strane, zločin nad nama počinjen je, mislim, daleko ozbiljniji u nekim drugim domenima nego što je domen korišćenja municije sa osiromašenim uranijumom (na primer uništenje strateških privrednih resursa, te infrastrukture koji imaju očiglednije i lakše merljive posledice po stanovništvo od dejstva OU) nego je ovo lakše za galamdžijsku komunikaciju kojoj su skloni mali mediji.

scallop

Izem ti "drugu stranu" u kojoj ćeš sve da devalviraš. Nema manjeg greha u onome šta je počinjeno. Meni su trebali dani da objasnim Amerima zašto je pokrivanje dalekovoda grafitnim nitima bilo još jedan težak zločin. Bez struje nema vode, bez vode nema ni pranja, a da ne pominjem klonju u kojoj ne možeš da povučeš vodu. Bilo je to nasrtanje na jednu civilizovanu zemlju i tu ja završavam. Ko misli da je manje od toga neka se time ponosi.

Anomander Rejk

Više je o radiaktivnosti nastaloj u bombardovanju Republike Srpske 95e i vojno remontnog zavoda u Hadžićima, umiranju meštana i stranih vojnika posle rata od raka ileukemije, spominje se i Kosovo, ko ima volje nek pročita...podaci su oprečni, zvanični umiruju, mnogi ne veruju zvaničnim verzijama. Ne verujem ni ja, jer je onima koji su to bacali sigurno stalo da zataškaju posledice istoga.
http://blog.dnevnik.hr/mrmot/
Tajno pišem zbirke po kućama...

Meho Krljic

Da, pa, da bude jasno, sigurno je da dodavanje (nisko)radioaktivnog materijala u okruženje u kome žive ljudi i stoka, u kome se uzgaja hrana i voda koristi za piće  nije dobro za zdravlje ni ljudi ni životinja. Ono što statistike koje smo izneli ovde tvrde je da se ne može primetiti porast broja malignih oboljenja koji bi se povezao sa prisustvom ovog materijala. Skalop je ukazao da statistici ne treba slepo verovati i da mnogo zavisi od parametara i kriterijuma, ali sa jedne strane imamo statistiku rađenu na osnovu više istraživanja na više strana sveta i po njoj ne postoji korelacija između OU u okruženju i maligniteta (pominje se samo teratogeni efekat ustanovljen putem eksperimenata na životinjama u laboratoriji, dakle, ne uočen u "životu"), a sa druge strane imamo anegdotalne priče meštana koji su razumljivo uplašeni i besni što su izloženi, pored svih drugih stvari, i radioaktivnom agensu.

I, mada ja svakako volim dobru teoriju zavere, kao i svaki Srbin, "zataškati" rezultate jedne istrage na jednom mestu je, hajde, prihvatljivo. Zataškati rezultate svih istraživanja, na mestima gde je korišćena OU municija, u postrojenjima gde se OU obrađuje i pakuje za industrijsku primenu, u laboratorijama koje rade eksperimente na životinjama - pa i to je, možda, moguće ali je mnogo teže. Ali taj koji zataškava bi onda valjda zataškao i to da SAD, gde nije korišćena OU minicija ima višeljudi koji umiru od malignih bolesti nego u Srbiji, ili da u Britaniji, u kojoj nije korišćena radioaktivna municija, ima više smrti od malignih bolesti nego u Srbiji.

Hoću da kažem, ponovo, da osiromašeni uranijum nije dobro imati u okruženju, ali da podizanje panike oko toga da on povećava incidencu malignih oboljenja malo zamagljuje sliku, odnosno da imamo druge, važnije kancerogene faktore u okruženju (na primer - duvanski dim  :cry:  ) kao i da više od polovine ljudi u Srbiji umire od kardiovaskularnih problema, dakle, od jake hrane, neadekvatnog životnog stila itd. Jasno je da je, u čisto psiholškom smislu, prirodno kriviti NATO (i imaju oni za štošta da se krive, OU je samo delić toga), ali ako nas stvarno brine kancer, osiromašeni uranijum, reklo bi se nije naročito veliki deo te brige.

Razume se, sve je moguće, pa i da sam ja strašno u krivu. Ne bi bilo prvi put  :lol:

scallop

Biti u krivu je ljudski, ali insistirati na tome je već nešto drugo. Ja dobro osluškujem glasove u pročitanom i ovde se više ne radi o tipičnoj potrebi da se na ZS ispiše poslednji topik. Ispada da je radioaktivnost benigna, a moje mišljenje - podizanje panike. Čak teorija zavere. Svaka čast.

Meho Krljic

Tvoje mišljenje je bilo, citiram:

Quote from: scallop on 15-01-2015, 13:03:54
I, jeste radioaktivan, manje, ali jeste.

S čim sam se ja nekoliko puta složio. Kao što sam se složio sa time da statistike ne treba posmatrati kao sveto pismo i da svaku od njih i od drugih ponuđenih studija treba uzimati sa zrnom soli.

S druge strane, pokušao sam da ukažem da za sada nemamo ni jedan, bar ga ja ne znam a rado ću ga pogledati ako mi se pokaže, sistematski prikupljen & obrađen podatak koji povezuje prisustvo OU u okruženju sa porastom incidence malignih bolesti, pa da u najmanju ruku i tu treba da budemo oprezni sa zaključivanjem da nas je NATO pored svega još i osudio na umiranje od raka.

Stipan

Molim? Jel' ti to porediš duvanski dim i prejaku hranu sa osiromašenim uranijumom?! Zaozbiljno?

Father Jape

Ih, to zvuči ka kad su mi kazini iz Engleske alarmirano rekli da ne mogu da poredim pušenje sa redovnim strastvenim ispijanjem piva. Kao, pušenje je *zaista* loše te opasno. Samo je pitanje kojim rizikom su ti isprali mozak, da ne kažem digli svest o rizičnosti.
Blijedi čovjek na tragu pervertita.
To je ta nezadrživa napaljenost mladosti.
Dušman u odsustvu Dušmana.

Meho Krljic

Quote from: Prc Milojko on 16-01-2015, 10:11:17
Molim? Jel' ti to porediš duvanski dim i prejaku hranu sa osiromašenim uranijumom?! Zaozbiljno?

Ne, napisao sam da za osiromašeni uranijum nemamo podatke koliko doprinosi smrtnosti građana Srbije a da za ove dve druge stvari imamo.

Quote from: Father Jape on 16-01-2015, 10:18:39
Ih, to zvuči ka kad su mi kazini iz Engleske alarmirano rekli da ne mogu da poredim pušenje sa redovnim strastvenim ispijanjem piva. Kao, pušenje je *zaista* loše te opasno. Samo je pitanje kojim rizikom su ti isprali mozak, da ne kažem digli svest o rizičnosti.

Da, ali MNOGO manje ljudi umre od ciroze jetre ili udarca kolima o banderu jer je vozilo u pijanom stanju nego od kancera. Naravno, nije svaki kancer posledica pušenja, daleko bilo, neki su i od jedenja mesa  :lol: :lol: :lol: No, da se uozbiljim za trenutak, smrtnost vezana za disajne organe je mnogo viša nego ona vezana za posledice konzumiranja alkohola tako da, ako posmatramo izolovano te dve statistike, duvan je u teoriji veći zdravstveni rizik (naravno, alkohol ima druge, socijalne posledice, naravno, nije svako ko pij epivo alkoholičar, pušenje pogađa i one koji ne puše itd. kompleksno je to).

scallop

I umanjili, Džejp, i umanjili.

Nemaš ni za pušenje. Ni za prejaku hranu. Imaš indicije prečesto sumnjivih i namenskih istraživanja, koja mahom mogu da se vežu mačku za rep. Do sledeće prilike ili neprilike. Uskoro ti se može desiti da je leba mas s alevu papriku jedna od najzdravijih hrana ili da je vegetarijanstvo potencijalno zlo čovečanstva.

Kimura

Duvan, alkohol, jaka hrana - sve je to stvar izbora, dok ovo drugo baš i nije. Ne valja ti poređenje, Meho.

Meho Krljic

Ovde niko ne čita šta pišem  :lol:

Ja ne poredim jer nema šta da se poredi. Za jaku hranu i pušenje imamo neke (naučne) indicije da doprinose smrtnosti, za osiromašeni uranijum nemamo nikakve (naučne) indicije. Dakle, nema ni poređenja. Pokušavam da kažem, da ako ljude zaista brine umiranje od raka, koje odnese petinu života u Srbiji, ima boljih osumnjičenih nego što je osiromašeni uranijum. Ako im je stalo da napadaju NATO, ima boljih osnova za to nego što je korišćenje municije sa osiromašenim uranijumom. Ali ako i dalje insistiraju da je NATO korišćenje OU municije na Kosovu doprinelo porastu incidence malignih bolesti u Srbiji, bilo bi lepo da pokažu nešto što na to ukazuje (sem argumenta da "znamo" da psi danas u Srbiji umiru sedam puta više nego pre NATO agresije).

scallop

Pokušao sam opširno da obrazložim, ali je Google odjednom počeo da se preispituje, pa je post nestao. Neću sad da tvrdim da ima indicija da to neko namerno čini, ali u tom tekstu sam zločin još jednom nazvao zločinom, pa bi moglo da se nategne.

Meho, prevazilaziš svoju uobičajenu doslednost u naporu da budeš u pravu i kad nisi, pa ću da te poštedim napora. Da, od "osiromašenog uranijuma" postajemo lepši i pametniji.

Meho Krljic

Važno je samo biti svestan šta ja ne tvrdim:

Ne tvrdim da OU nije štetan.

Ne tvrdim da smrtnost u Srbiji nije u porastu.

Ne tvrdim da incidenca malignih bolesti i smrtnost od istih u Srbiji nije u porastu.

Ne tvrdim da NATO nije izvršio zločin u agresiji na Jugoslaviju.

Ono što sam rekao je da ako je NATO korišćenje municije sa osiromašenim uranijumom doprinelo porastu incidence malignih bolesti u Srbiji i smrtnosti od maligniteta - za to još nigde nismo videli uverljiv dokaz.

Pozivanje na zdrav razum i verovanje u određeni kauzalni sklop su razumljivi ali ne spadaju u kategoriju uverljivog dokaza.

I da stanemo ovde, jer se diskusija svela na "Ali, ali, ali... ti si sigurno u krivu jer je uranijum radioaktivan a nas baš mrzi da se više cimamo oko argumentacije!!!!!" Poštujem pa nećemo više.