• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

SERBIA TODAY

Started by Ghoul, 20-12-2007, 17:12:00

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Meho Krljic

tomat

Quote from: lilit on 25-01-2018, 09:03:07
evo lepe vesti od jutros:http://rs.n1info.com/a359260/Lifestyle/Zdravlje/Medju-vise-od-1320-obolelih-od-malih-boginja-i-beba-od-mesec-i-po-dana.html

ništa neočekivano, ne dižem paniku, al dragi sagitaši, ako ne znate da li ste vakcinisani/preležali male boginje, idite do lekara opšte prakse i tražite uput za određivanje titra antitela na MMR viruse, a onda pravac na torlak, oni to rade uz uput.
naravno, ako vas sve ovo mrzi, privatni lab radi to isto.
ako vam je titar nizak ili antitela ne postoje, please se vakcinišite.

SF forum a da umremo od bolesti iz midl ejdža. ne ide.  xrofl

Majka kaže da sam cijepljen, ali danas pročitah u novinama da je to bilo samo jednom dozom, treba li da brinem?
Arguing on the internet is like running in the Special Olympics: even if you win, you're still retarded.

lilit

Quote from: Meho Krljic on 25-01-2018, 09:45:30
1994. godine.

1994. se krenulo sa MMR vakcinom, ali je monovalentna protiv malih boginja ušla u jugoslaviju 1971. naravno, tad je bio haos s velikim boginjama, pa je trebalo malo (više) vremena da se krene sistematski u imunizaciju. pitanje je ko je šta i kada dobio. postoje podaci i da je tadašnja monovalentna vakcina imala veći broj non-respondera usled neadekvatnog čuvanja i posledično imala smanjen efekat kod nekih generacija.
devedesetih smo imali šta smo imali, puno dece nije vakcinisano.
zbog svega toga, treba da se izvadi krv i uradi titar. ili se prosto vakciniše (što ja uradih).
That's how it is with people. Nobody cares how it works as long as it works.

lilit

Quote from: tomat on 25-01-2018, 10:42:29
Majka kaže da sam cijepljen, ali danas pročitah u novinama da je to bilo samo jednom dozom, treba li da brinem?

proveri titar pa se vakciniši ako ne postoji.
naravno, najgora stvar su male boginje, al ni zauške i rubeola nisu za bacanje. :lol:

Petronije

Arm the Homeless

Aco Popara Zver

A ovo čudo nije ono što sam preležao kao klinac?
šta će mi bogatstvo i svecka slava sva kada mora umreti lepa Nirdala

Ugly MF

Quote from: Truman on 24-01-2018, 22:20:09
Legenda!
https://www.blic.rs/vesti/drustvo/mister-nepotizam-ovaj-rektor-je-namestao-poslove-zetu-i-zaposlio-celu-familiju-sad/mdg6lt7

Kaaaaakaaaav caaaaaar!!!
Pa covek ima pravo!
Ako je on sas svoju sposobnoscu dobijo tuj da sedi di sedi,
koj' ste mu vi moj da mu nesto branite il' osporavate?!
Kakav mita i korupcija?
De pise da je primijo mitu?
Kladim se da gi je svi besplatno zaposlijo, fer i po zakonu!
To sa zeta?!
ebaaaaga, minorni previd, desi se, koj radi taj i zgresa, ce se ispra'iiii, deeeeeee

Ocete da takvi ne sedu na vlas'?!?
Osnujte si stranku, pa na izbori!

..ovi demonkratki...

Vucic bre dvaj's i vise godina se polomi da dojde tu di je,
pa redno je da naplati tolke muke...
sto ti protivnici na mitu i korupciju ne procackaju njegovu bulju, da vide sta je tamo sve strpano, nasli nekog naucnika da zacecuju...
...mora da nije dao procenat Vucketu, hehehe....

Ugly MF

Quote from: Pizzobatto on 25-01-2018, 11:48:20
To si prelezao ovcije, nisu to te,nemo se zaebavas, trci pod spric!

Aco Popara Zver

Pa ja sam već bio u kontaktu s osobom koja je tek preležala, još se onako srbski izljubio na božić, ako treba da dobijem već bih dobio? :)

Aco Popara Zver

A šta je sa starijim osobama, jel se računa kao preležano/vakcinisano? 1971...

Ugly MF

Quote from: Pizzobatto on 25-01-2018, 11:58:14
A šta je sa starijim osobama, jel se računa kao preležano/vakcinisano? 1971...

Ma sta te briga za takve, naziveli su se...

Ugly MF

Zaebavam se, mislim da Lilita to sve bolje zna ....

scallop

Quote from: Pizzobatto on 25-01-2018, 11:48:20

Najverovatnije. Svi smo mi preležavali kao klinci i sticali imunitet. Sadašnji problem je što dugo suzbijana bolest ima izbor među onima koji su to preskočili.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

lilit

Quote from: Pizzobatto on 25-01-2018, 11:54:32
Pa ja sam već bio u kontaktu s osobom koja je tek preležala, još se onako srbski izljubio na božić, ako treba da dobijem već bih dobio? :)

sigurna sam da si bio u kontaktu sa osobom koja je imala varičelu (ovčije boginje), jer i ja sama nikad nisam videla nikoga ko je imao male boginje.
to su dve potpuno različite bolesti, a i virusi.
ljudi generalno (čak i veliki broj pedijatara) ne shvataju koliko su male boginje opasne ne samo što mogu da dovedu do smrti već je to jedini virus koji je u stanju da potpuno irezuje svu imunološku memoriju koju smo godinama i decenijama pravili (svaki susret s mikrobom, svaka vakcina, svaki strani antigen...). martix jbt. skeri je da još uvek ne postoji potpuno razumevanje kojim mehanizmima to rade.
znači, kad prihaju male boginje, nakon njih potop. jedina memorija koja preostane je memorija na njih. i tako jedno 3 godine.

pre uvođenja vakcine protiv malih boginja (svet: 1963), imali smo u proseku 2,5 miliona smrti svake godine (direktna posledica malih boginja), a 2016. je 90.000 ljudi umrlo.
pa sad, kako hoćete. imunitet može da se stiče i bolešću, problem je što se od bolesti i umire. pa ko pretekne.

sa starijim ljudima je problem, njima i imunski sistem ne šljaka preterno dobro i zato se vakcine moraju prilagodjavati. moraš da bustuješ tamo gde treba da bi eventualno proizveo efekat.  al to je druga priča.

meni u suštini nije jasan taj strah od vakcina, ja sam moje roditelje vakcinisala, MMR plus boosteri za tetanus, difteriju i pertusis. plus grip svake godine.

Aco Popara Zver

Ta osoba ima  30+ godina i bem li ga kakve su boginje. Ne znam jel preležala u djetinjstvu

scallop

Pročitati Guns, Germs and Steel, Jared Diamond.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

lilit

Quote from: Pizzobatto on 25-01-2018, 12:39:45
Ta osoba ima  30+ godina i bem li ga kakve su boginje. Ne znam jel preležala u djetinjstvu

well, to je bar lako: da je preležala, sad ih ne bi imala. :)

ma meni prosto fenomenološki zanimljivo odakle svi ti strahovi i anti-vakser pokreti. ne shvatamo koliko smo privilegovani samom činjenicom da sve te teške bolesti (koje je moguće sprečiti vakcinacijom) nikad nismo imali priliku da vidimo. priznajem da postoje i momenti kad priželjkujem da nas strefi first-hand experience.  nas-rofl

Aco Popara Zver

Ko vama biohemičarima da vjeruje! I vi tvrdite da je Zemlja okrugla!

Al jbg, Srbe i razumijem, kad im poturaju eksperimentalne lijekove koji nisu odobreni ni u zemlji porijekla, onda ne vjeruju ni u vakcine.

Dybuk

Koji eksperimentalni lekovi?

Za sve je kriv internet. I nepoverenje u državu.

lilit

kakav bre biohemičar, bilo nekad by training.  imunolog, subspecijalizacija vakcinologija, tako da ti je bolje da me slušaš.  xdrinka :lol:

a zemlja jeste ravna. pitaj aglija. nas-rofl

Mica Milovanovic

Quote from: Pizzobatto on Today at 12:39:45Ta osoba ima  30+ godina i bem li ga kakve su boginje. Ne znam jel preležala u djetinjstvu

well, to je bar lako: da je preležala, sad ih ne bi imala. 

ma meni prosto fenomenološki zanimljivo odakle svi ti strahovi i anti-vakser pokreti. ne shvatamo koliko smo privilegovani samom činjenicom da sve te teške bolesti (koje je moguće sprečiti vakcinacijom) nikad nismo imali priliku da vidimo. priznajem da postoje i momenti kad priželjkujem da nas strefi first-hand experience. 

A zar nam nisi rekla da male boginju brišu imunološko pamćenje? Zar to ne znači da možemo opet da dobijemo ovčije boginje, na primer?

Mica

Truman

Quote from: lilit on 25-01-2018, 16:08:00
kakav bre biohemičar, bilo nekad by training.  imunolog, subspecijalizacija vakcinologija, tako da ti je bolje da me slušaš.  xdrinka :lol:

Ти  си изгледа једна од најобразованијих форумаша. То мора да се слуша!
Елем, Карлеуша у прошлој емисији код Марића рекла попу поп а бобу боб.
http://www.bizlife.rs/aktuelno/izjava-dana/izjava-dana-karleusa-u-cirilici-rekla-da-su-ljudi-gladni-i-da-je-vreme-za-promene-a-onda-se-obratila-i-maricu/
С једне стране прича све тачно за разлику од водитеља и ових идиота у студију којима је бољи живот у Србији него у Немачкој, а с друге ме је много разочарала кад је рекла да не треба користити вакцине. И шта сад да мислим о њој.  :cry: :x
Ja da valjam ne bih bio ovde.

lilit

Quote from: Гражданка Шульц on 25-01-2018, 15:55:46

mislim da je ovo širi fenomen, bilo je mnogo slučajeva i pre interneta, samo nismo bili toliko upućeni. evo i u austriji menjaju pristup koji ne radi i uvode obaveznu vakcinaciju protiv letalnih bolesti. i deca imaju pravo da se ne razbole, a struka mora da nađe način da to obezbedi.
naravno, civil rights će mi možda spočitati da "roditelj zna najbolje šta njegovom detetu treba", al roditelj uglavnom ne zna i sigurna sam da ne bi ugrozio dete kad bi znao. kako god, al da u 21. veku umiremo od malih boginja je horor.

lilit

Quote from: Mica Milovanovic on 25-01-2018, 16:08:46

A zar nam nisi rekla da male boginju brišu imunološko pamćenje? Zar to ne znači da možemo opet da dobijemo ovčije boginje, na primer?

Jesam, rekla sam. Al u ovom slučaju smo pričali o ovčijim boginjama.

Da, male boginje izbrišu imunološko pamćenje i u teoriji, ponovo možemo da dobijemo i ovčije. U praksi, ako ih ne dobijemo u toku te tri godine kad dolazi do "recoverija" imunskog sistema, sigurna sam da u telu još uvek imamo dovoljan broj dugoživećih B memory limofcita, koji će da izađu iz niša u kojima se nalaze i bolest će biti blaža. Al ovo je već previše naglabanja.

lilit

Quote from: Truman on 25-01-2018, 16:13:47
С једне стране прича све тачно за разлику од водитеља и ових идиота у студију којима је бољи живот у Србији него у Немачкој, а с друге ме је много разочарала кад је рекла да не треба користити вакцине. И шта сад да мислим о њој.  :cry: :x

ne znam truki šta da misliš o njoj, najbolje da misliš o drugim stvarima.  xremyb :lol:

Aco Popara Zver

Biohemija, imunologija, farmacija, sve čike u belim mantilima a mi u pidžamama! I još da smo srećni da nije ona gologuzna pidžama.

Quote from: Гражданка Шульц on 25-01-2018, 15:55:46
Koji eksperimentalni lekovi?

Pa realno, ubace na listu neki holandski koji se ne koristi u holandiji, šta je to nego pokusni kunić. Ili neki placebo da isprobaju.

Jbg, onda i u vakcine počne da se sumnja. To što je neko paranoik ne znači da mu ne rade o glavi!

Aco Popara Zver

Aco Popara Zver

Trumane, prebacio si sa pinka na karleušu, pa nema ti spasa!

Dybuk

Quote from: PizzobattoTo što je neko paranoik ne znači da mu ne rade o glavi!

Istina.

Ali ne mislim da su ovi lekovi razlog¨što se sumnja u vakcine. I šta prost ili običan svet uopšte ima da sumnja, bolje znaju od stručnjaka, eto zašto. Jer im je pevačica ili neki šarlatan reko da vakcine ne valjaju.

U moje vreme :lol: su nas "bockali" po školama, poprimala sam sve što je bilo na meniju.

Nemam predstavu kako je sada, ali ako polupismeni, naivni ili uplašeni odlučuju svako za sebe, a nema državnog mehanizma koji se brine o zdravlju nacije; kuku si ga nama...

Aco Popara Zver

Uvijek imaš glupih priča, al one postaju uvjerljive kad dobiju i minimalnu potvrdu.

Npr, nevezano za ovo, odakle antisemitizam u Njemačkoj, Jevrejka Hana Arent rekla je zato što je dosta bilo bogatih Jevreja, a i Jevreji žive odvojeno od ostale populacije, nešto svojom nešto tuđom voljom.

To ne znači da postoji jevrejska zavjera, ali postoji minimalni element da glup čoek u to povjeruje. Čak su je sami Jevreji napadali zbog ovoga.

Ipak nije nerealno reći da u zdravstvu nešto jeste trulo. Poslije sve zavisi od nečije mašte. Te vakcine mogu biti nedužne ali čitavo zdravstvo je već druga stvar.

Truman

Ректор, епизода 2:
https://www.blic.rs/vesti/drustvo/audio-poslusajte-kako-rektor-iz-kragujevca-psuje-preti-i-ucenjuje-a-tek-kada-mu/1y853sy

Иначе, сад приметих да човек ликом подсећа на др Хауса. Има ту нечега...

Kimura

Izvini što dosađujem, Lilit, ali moram da pitam: da li to ''izrezivanje imunološkog pamćenja'' kod boginja znači da bar ti godine posle njih, ako uopšte poživiš toliko, nisi otporan ni na šta?

lilit

Kimura

lilit

da, da :)

ma meni su te male boginje toliko super da bih rado switchovala full svoj research na njih.
inficiraš se i kad ozdraviš, ceo effin pool memory ćelija je GONE! sve za šta si ceo život radio i privređivao! samo one memory ćelije koje su isključivo specifične za male boginje su tu. a samo one ti ni za šta više nisu potrebne u TOLIKOJ količini jer si bolest upravo preležao. monti pajton majke mi.  xrofl

Kimura

Mala šala prirode. Zgodno za priču, možda. Nezgodno za preživljavanje.

Mica Milovanovic

Ali ja se dobro sećam da sam preležao male boginje negde pred kraj osnovne (nekih 14-15 godina) i da su bile prilično gadne. Sa visokom temperaturom i jakim svrabom. Nije smela da me ostavlja samog zbog visoke temperature, pa su dolazili ljudi da me čuvaju kada nije bila tu. Ali moja mama kaže (medicinska sestra) da ne zna da se tada umiralo od malih boginja. Bar ona ne zna za takve slučajeve, niti su ih ikada u to vreme upozoravali da upala pluća može da bude posledica malih boginja.
Mica

Aco Popara Zver

Pa ček, ovaj moj pacijent je imao visoku temperaturu!

scallop

Budući da sam sklon nagađanju, pomenuću da smo evolutivno prilagođeni na dečje bolesti. Popijemo sa majčinim mlekom imuniteti. Zato je i reakcija imunog sistema jaka. Ne znam ko nije imao male boginje u mom detinjstvu, šarlah i veliki kašalj su smatrani tegobnijim. Uostalom, te measles su desetkovale Inke, Maje i ostale, a ne konkvistadori. Danas je rizik za one koji su vakcinaciju propustili ili izbegli u furioznim devedestim i kasnije. Osnovni imunitet je slabiji, a opasnost ista. Samo da ne postanemo Inke ili Maje.

scallop

Quote from: Pizzobatto on 26-01-2018, 14:40:36

Nadam se da si se uprpio. :?

lilit

Quote from: Mica Milovanovic on 26-01-2018, 14:37:47
Ali ja se dobro sećam da sam preležao male boginje negde pred kraj osnovne (nekih 14-15 godina) i da su bile prilično gadne. Sa visokom temperaturom i jakim svrabom. Nije smela da me ostavlja samog zbog visoke temperature, pa su dolazili ljudi da me čuvaju kada nije bila tu. Ali moja mama kaže (medicinska sestra) da ne zna da se tada umiralo od malih boginja. Bar ona ne zna za takve slučajeve, niti su ih ikada u to vreme upozoravali da upala pluća može da bude posledica malih boginja.

jak svrab pre znači varičela nego measles, al računam da tvoja mama zna.
varičela je bila prisutna svake godine, male boginje su išle ređe, epidemije su bile na 3-5 godina.
to što nisu upozoravali, ne znači da nije bilo. i na velike su upozorili kasno.

a ex-yu je o malim boginjama znala toliko da nikad nije bila u stanju da napravi vakcinu protiv njih. a proizvodnja je daleko prekomplikovane.

anititela koja dobiješ vakcinacijom ne cirkulišu u ogromnoj količini i upravo zato danas preporučuju ženama koje planiraju dete da se godinu dana pre nego zatrudne vakcinišu. al i taj pul antitela štiti bebu prva dva meseca, ne duže. zato austrija spušta prvu dozu da se dobije sa 9 meseci.

neznanje je fascinantna kategorija. čak i ove 2018. godine.

Mica Milovanovic

Ма јок. Толико су знали. Овчије сам већ био прележао, ово је било баш гадно.
Mica

Ugly MF

Jebote, pa ja pojma nemam da Bata prima pacijente?!?!
Sta s' Tito po profesiji, partije ti!?

lilit

Quote from: Mica Milovanovic on 26-01-2018, 15:43:34
Ма јок. Толико су знали. Овчије сам већ био прележао, ово је било баш гадно.

verujem. bio si mator :) kad si ih dobio.

e sad, daleko od toga da će svako da umre od malih boginja, u najvećem broju slučajeva dovoljno je da ležiš, piješ čajeve, etc, kad ih uhvatiš tamo negde između pete i dvanaeste godine. oko pete ti se imunski sistem već lepo obrazovao, a do dvanaeste ti radi i timus (organ koji je univerzitet kroz koji prođu svi mali T-limfociti, vrsta leukocita bez kojih ne možeš da se rešiš virusa ili intracelularnih bakterija npr).
problem su deca mlađa od pet godina, kod njih tok bolesti može da bude gadan, a i oni stariji.

ali znati da imaš vakcinu, a da opet insistiraš na "preležavanju" i time se unesrećiš u najboljem slučaju samo s prehladama narednih nekoliko godina (i najgore, svoju decu koja i ne znaju šta ih je snašlo), e to ne razumem.

Aco Popara Zver

Quote from: Ugly MF on 26-01-2018, 15:44:53

Jebote, pa ja pojma nemam da Bata prima pacijente?!?!
Sta s' Tito po profesiji, partije ti!?

Iscjeljujem po Sagiti a i šire!

Truman

Truman

https://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2018&mm=01&dd=28&nav_category=11&nav_id=1352171

Ispravite me ako gresim, ali mislim da je ova zena prva iz Srbije koja je dobila poziv u ovoj mocnoj grupi. Bas me zanima cime je zasluzila.

Scordisk

pa valjda da podnese raport

Aco Popara Zver

Joj... Ajd nek neko drugi kaže, da se ne ponavljam 8-)