• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

SERBIA TODAY

Started by Ghoul, 20-12-2007, 17:12:00

Previous topic - Next topic

0 Members and 9 Guests are viewing this topic.

džin tonik

"Odjednom se pojavilo 1.000 nepoznatih ljudi. Mislio sam da će me ubiti. Imali su i noževe"

QuoteDekan Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje Univerziteta u Novom Sadu Patrik Drid rekao je povodom jučerašnjeg napada koji je doživeo ispred fakulteta da se odjednom pojavilo više od hiljadu nepoznatih ljudi.

Oni su, kako je rekao, počeli da ga tuku, šutiraju, vređaju, a da je u jednom momentu pomislio da će ga ubiti.

Dekan je istakao da je kulminacija terora prema njemu i celoj medicinskoj ekipi nastala kada je došao do sanitetskog vozila, kada su okupljeni lupali, lomili staklo na vozilu, izbušili gume, pa čak i oteli ključeve vozaču sanitetskog vozila.

(...)

Naveo je i da nije bilo ratnih veterana, najverovatnije bio izboden noževima.

Vučić: Gotovo da sam plakao, dekanu Dridu nismo pružili zaštitu; Nisam zadovoljan reakcijom policije

Quote(...)

Govoreći o nasilju blokadera u Novom Sadu, kada je napadnut dekan DIF-a, Vučić je rekao da mu je teško da kaže koja je  njegova poruka nakon ogoljernog zla koje smo videli u Novom Sadu.

"Dugo sam skupljao hrabrost da pozovem Patrika Drida, razmišljao sam 45 minuta šta da kažem tom čoveku. Ja sam predsednik države, ne ministar policije, ali sam na neki način kriv jer tom čoveku nije pružena zaštita", rekao je Vučić, dodajući da je gotovo zaplakao zbog svega i da je dekan DIF-a umalo linčovan.

(...)

uzas, treba dodati i 500 novih na poimenicni spisak izmisljenih zrtava jasenovca. ovo je cisti ustaski teror.

Mesec dana kućnog pritvora za Novosađanina: Porukom u Viber grupi ugrozio bezbednost Vučića

QuoteJednom Novosađaninu određena je mera zabrane napuštanja stana, nakon što je u Viber grupi jedne mesne zajednice napisao poruku i njom "ugrozio sigurnost predsednika Srbije Aleksandra Vučića", piše 021.rs.

,,Evo koliko laži je samo u ovom kratkom video snimku naš predsednik dragi izbaljezgao. Njemu ne treba robija nego električna stolica", napisao je Novosađanin u grupi u kojoj je prethodno poslao link sa RTS internet sajta.

Njegov advokat Aleksandar Grahovac za 021.rs objašnjava da su nedugo nakon poruke u četvrtak, 24. aprila, na vrata njegovog klijenta stigli i pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova koji su ga potom priveli.

,,Saslušali su ga oko okolnosti izvršenja potencijalnog krivičnog dela iz člana 138. Krivičnog zakonika, odnosno ugrožavanja sigurnosti. Stav tri, ugrožavanje sigurnosti predsednika Republike, kvalifikovani oblik tog krivičnog dela. Potom, na predlog Osnovnog javnog tužilaštva, sudija za prethodni postupak mu je odredio meru zabrane napuštanja stana, najpre na tri meseca omaškom, ali je potom to rešenje ispravljeno i mera je izrečena na mesec dana", kaže Grahovac.

(...)

pravi teroristi.

Meho Krljic

Ali ugrožavanje sigurnosti....

džin tonik

tko zna, ovako ovlash moze se iscitati tek verbalni delikt, ali istrazni organi sigurno imaju bolji uvid. mozda neke coprije.

Krsta Klatić Klaja

šta će mi bogatstvo i svecka slava sva kada mora umreti lepa Nirdala

džin tonik

"Ne dao Bog nikome da doživi ovo što sam ja prošao"; Drid za TV Prva opisao scene nasilja

QuoteDekan Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje Univerziteta u Novom Sadu Patrik Drid opisao je za TV Prva stravične scene nasilja koje su zgrozile javnost.

Drida su, podsetimo, u Novom Sadu u ponedeljak napali blokaderi, a kako je rekao ranije bio je spreman i da će ga ubiti, kao i da su neki od napadača imali noževe. "Ne dao Bog nikome da doživi ovi što sam ja prošao", istakao je dekan DIF-a u Novom Sadu.

(...)

horor!

džin tonik

Vučić: Rastužila me je vest da će jezivi napad na profesora Patrika Drida ostati nekažnjen

QuotePredsednik Srbije Aleksandar Vučić oglasio se novim video-materijalom na Instagramu, gde je rekao da je upravo stigao na Floridu.

"Ono što me rastužilo je vest da će jezivi napad na profesora Patrika Drida ostati nekažnjen. Nažalost, pokazali smo i otkrili  sliku celom svetu, zemlje koja ne kažnjava linč, koja ne kažnjava strašne i užasne napade na ljude koji drugačije misle", rekao je.

"Izborićemo se za pravdu. Svi zajedno. Nikada nećemo odustati. Pobediće Srbija!", napisao je Vučić.

opet ste rastuzili precednika.
mogla bi sad jedna lijepa samokritika i da se nije ponovilo "spontano nekaznjavanje", ta inertnost. :cry:

Meho Krljic

U međuvremenu:

SSP: Fizički napad na Mariniku Tepić i njenu majku u Pančevu

Quote,,Napadač Boško Ožegović, poznat po dugogodišnjem vređanju i politički motivisanim provokacijama, prvo je urlajući pretio Mariniki Tepić da će je silovati, da ne sme tu da bude, i izgovorio niz najvulgarnijih psovki. Zatim je, kada je ušla u automobil, sprečavao da zatvori vrata, uhvatio je za ruku, snažno je povlačeći unosio joj se u lice. Potom je vređao i njenu majku, koja je bila van vozila. Samo prisebnošću Marinike Tepić i nekolicini građana koji su joj pritekli u pomoć i pozvali policiju, napad nije imao teže posledice. Napadač je svim prisutnima pretio da će izvaditi pištolj i da će im svima pokazati", navodi SSP.

džin tonik

QuoteKako kažu, ovaj napad direktna je posledica brutalnog targetiranja koje nad Marinikom Tepić, opozicionim liderima i studentima sprovodi lično Aleksandar Vučić.

,,Svakodnevno, sa režimskih televizija i tabloida, kao i putem društvenih mreža, predsednik Srbije raspiruje mržnju, lažno optužuje, preti i crta mete.

ja sam uvijek mislio da vam je to urnebesno smijesno i dobra zabava kad vash sustav i institucije crtaju mete na ljudima, huskaju idiote na ljude.

Meho Krljic

Đura baš krenulo ove godine:

Macut kupio vilu vrednu milion evra dan pre nego što je imenovan za premijera

QuoteGotovo deset dana nakon što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić otkrio da će naredni premijer biti profesor Medicinskog fakulteta i doktor endokrinologije Đuro Macut, on je svoju imovinu uvećao za jednu skupocenu nekretninu.

Ovaj doktor, do tada nepoznat javnosti, sklopio je 14. aprila ugovor kojim je kupio vilu od 193 kvadrata koja se nalazi u širem centru glavnog grada, na opštini Zvezdara, pokazuju podaci katastra. Iako nije poznato koliko ju je Macut tačno platio, agencija za procenu vrednosti nekretnina koju je angažovao KRIK, izračunala je da je tržišna vrednost vile veća od million evra.

Truman

"Do what thou wilt shall be the whole of the Law." A.C.

dark horse

Jedan od retkih tekstova koji nije izbegao suštinu problema u Srbiji:

Svetislav Basara: Nema bolje reklame za bezbožništvo od Irineja i Porfirija. Vučić je posledica problema koje je Đinđić pokušao da reši i zbog toga bio javno streljan

https://nova.rs/kultura/intervju-svetislav-basara-srbima-gospodare-pokvarenjaci/

Pola Srbije ustane, dođe pred Skupštinu i tu stane. Ovo društvo je paralizovano. Izgubilo je vitalnu snagu, istrošilo se u jurišanju na istorijske vetrenjače i u krstaškim ratovima protiv realnosti, kaže za Nova.rs Svetislav Basara.

Moramo raditi sa ovim što imamo pa kud puklo da puklo. Ovo je poslednja šansa za Srbiju, kazuje u vašem romanu Zoran Đinđić Bebi Popoviću, koji ga upozorava na opasnosti uoči 5. oktobra... Zašto je zalud bilo njegovo ubeđenje da će izvesti revoluciju i dovesti Srbiji demokratiju? I stoji li onaj Monicin sud da ,,5. oktobar nije bio prevrat, nego kolektivno spotaknuće, izazvano domino-efektom; da su svi u Srbiji popadali, i nikada neće ustati"?

– Monica se to samo zajebava, tj. ja se zajebavam sa padom Miloševića kao posledicom domino-efekta izazvanog saplitanjem udbaša kome je Velja Ilić zavalio šamar. Sve ostalo je samrtno ozbiljno. Peti oktobar – sam po sebi nebitan datum, stvar je završena veče pre – i period do 12.3.2003. godine zaista su bili poslednja šansa za Srbiju. Bar poslednja za jedan veoma, veoma dug period, najverovatnije zauvek. Sad dobro slušajte. Velikom delu populacije Srbije, koja se smatra proevropskom i građanskom – i koja sada huška studentariju da smeni Vučića – uopšte se nije svidelo što je Đinđić bio zaista čvrsto naumio da iskoreni korupciju, nepotizam, burazersko poslovanje, razbacivanje para poreskih obveznika i sivu ekonomiju. Očekivali su deobu ratnog plena. Kad su videli da od toga nema ništa, pridužili su se hajci privremenih gubitnika, SPS-a i radikala, i građanske ljotićevske bagre okupljene oko višestrukog državnog udarnika Koštunice. Pučisti se nikada ne bi osmelili da ubiju Đinđića da nije imao svega sedam odsto podrške i da nije bio omražen od svih i svuda.

Posledice će trpeti generacije potomaka, koje će morati da otplate karmički dug predaka. Već ih trpimo – evo, Srbija, tj. pola Srbije ustane, dođe pred Skupštinu i tu stane. Ovo društvo je paralizovano. Izgubilo je vitalnu snagu, istrošilo se u jurišanju na istorijske vetrenjače i u krstaškim ratovima protiv realnosti.

I u ovom romanu, kao i u prethodnim, cepate u froncle ,,Večernje novosti" i ,,Politiku", pišete kako je davati izjavu za RTS isto što i hodati kroz kordon revidiranih golootočana koji te šibaju govnjivim motkama. Dokle će ti mediji biti ,,verna slika Srbije"?

– Kaže se da život piše romane, ali nije u životu sve kao u romanima. ,,Novosti" nisam uzeo u ruke, kamoli ih pocepao, pa tako...negde od 1967. godine, a ,,Politiku" sam – dok sam je još kupovao zbog Kulturnog dodatka – koristio u vikendici kao podmetač, da ne bih prljao stolnjak. Kad pojedem obrok, smotam otpatke u štampani otpadak i sve skupa bacim u kantu za smeće. Ali da, ,,Politika" i ,,Novosti" su i dalje verna slika Srbije. Nisu, međutim, ta dva štampana đubreta napravila Srbiju ovakvom kakva je. Ona su ogledalo Srbije. Latinka Perović je rekla veliku istinu, koju niko ne želi da čuje: Nemojte Srbiju objašnjavati Miloševićem, Miloševića objasnite Srbiji. Tako i ja poučen Latinkom godinama govorim: Nemojte loše stanje u zemlji pripisivati samo Vućiću. Pripišite bar deo sopstvenoj lenjosti, šljampavosti, neorganizovanosti i odsustvu artikulisane politike bitno drugačije od Vučićeve.

Za koga je danas Vučić Vrhovno Biće, kako ga oslovljavate u kolumnama?

– Kako za koga... Za neke je objekat obožavanja – i izvor prihoda – za neke je zli demijurg. Neki ga obožavaju, neki ga mrze, neki čak odbijaju da se voze autoputem koji je, navodno, on sagradio. Kakogod, svi su fascinirani. A fascinacija – bila ona pozitivna ili negativna – uvek zaslepljuje, sputava i paralizuje fascinirane. Pa zar se to ne vidi? Nema ništa neučinkovitije i jalovije od moralne panike, samosažaljenja, samoviktimizacije i pljuvanja pod prozor. Hajde da se malo našalimo: kolikogod ona zavetnica naricala ,,ali gospodine, zašto u dupe", Desanka ga je u romanu primila u bulju. Kolikogod građanske narikače kukale ,,ali zašto Vučić, otkuda Vučič", Vučić i dalje opstaje zahvaljujući činjenici da jedini politiku shvata ozbiljno i da uspeva da organizuje stranku.

Komentarišući novu Vladu Srbije, potcrtali ste kako je deo ministara dizajniran tako da se uvuče u studentsko dupe, dočim je drugi deo tu da studentariji pripreti. Ko se uvlači, a ko preti za sada i dokle će Ministarstvo kulture ovde biti jedno od onih ministarstva-sendviča, a ministar istog raznositi tacne?

– Nisam komentarisao novu vladu, komentarisao sam samo ministra prosvete. Pojma nemam – niti imam nameru da imam – ko je još u vladi osim premijera Macuta i Vuka Dejana Stankovića. Nikada nisam imao pojma ko je bio ko u bilo kojoj vladi, osim što sam znao da je premijer Ana Brnabić, posle Vučević, a da – Dačić uvek mora biti ministar nečega. Svi u svim vladama, ne samo ministri kulture – uključujući i Tadićeve i Koštuničine vlade – iznose tacne, s tim što neki dobiju sendvič, a neki ferari. Pa zar vi mislite da ja nemam pametnija posla nego da mislim ko je ministar u kojoj vladi?

Nedavno ste konstatovali da je ,,protestna studentarija još uvek velika tajna, velika gotovo kao Srbija, a istovremeno i veliko čudo, jer na ovdašnjoj histeričnoj političkoj sceni nije bilo političkog gibanja bez preglasnog zasenjivanja prostote, obećanja bez krčmara i, uopšte, arlaukanja, vike i dreke". I kako će se ta tajna rasplesti?

– To ćemo tek da vidimo, ali rasplitanje će potrajati. Sve češće sumnjam da će se tu nešto bitno rasplesti. Vidim masu, vidim energiju, ali ne vidim kuda je ta energija usmerena, pogotovo to ne vidim otkako je masa sve okićenija Prigožinovim barjacima. Ne vidim, nadalje, nikog u toj famoznoj opozicionoj građanskoj Srbiji ko sagledava – studenti nemaju ni životnog ni političkog iskustva da bi to mogli sagledati – da Vučić, koji jedva da dobija manji publicitet u vašim novinama nego u ,,Informeru", nije problem, nego posledica neprekinutog niza problema koje je Zoran Đinđić pokušao da razreši i zbog toga bio javno streljan.

U prethodnom razgovoru za Nova.rs istakli ste da će Vučić biti na vlasti, ako se drugačije ne naredi, dok god se protiv njega budu ,,borili" amateri iz beogradskih kafića i kupleraja. A šta sad kažete, posle petomesečnih protesta?

– A šta se to promenilo od prethodnog razgovora i šta posle petomesečnih protesta, osim što je društvena atmosfera dodatno zatrovana. Da vam nešto kažem: niko ovde nema nameru ništa da menja osim Vučića. Sve što sam rekao u prethodnom razgovoru i dalje važi. Vućić će ostati na vlasti dok mu se ne suprotstavi politika dijametralno suprotna njegovoj. Ili dok mu ne dosadi.

U Đinđićevom grobu smo svi živi sahranjeni i tu u neredu čekamo red za voskresenije, uviđate prilikom prve posete Đinđićevom grobu. A kakav je to onda život i da li je nada za vaskrsenjem besmislena?

– Kakav je ovo život? Upravo onakav kakav smo zaslužili. Za sve što nam se događa sami smo krivi. Ako ne verujete meni, verujte Mao Cedungu, koji je nekom aparatčiku – koji je hteo da mu se uvuče u dupe i avanzuje izgovarajući rečenicu: ,,Druže Mao, u provinciji toj i toj se događaju stvari koje ne treba da se događaju" – rekao sledeće: druže Taj i Taj, niste u pravu, događaju se isključivo stvari koje MORAJU da se događaju.

Drug Taj i Taj je – kaže apokrif – završio na prevaspitavanju. I mi smo na prevaspitavanju, samo se ne prevaspitavamo.

Nedavno su otišli Filip David i Ljuba Simović, a u knjizi se sećate odlazaka Davida Albaharija i Gorana Petrovića. Beležite kako ste mislili da ako vi umrete prvi – za šta su šanse dugo bile na vašoj strani – da posmrtni govor napiše Albahari; potom citirate i Nenada Prokića, koji vam na vest o smrti Petrovića, piše: ,,Što nisi umro ti, ti si bio na redu, ispunjavao si sve uslove". Vi i jeste bili na redu, smatrate...

– Savremena srpska književnost je u poslednje dve godine desetkovana. A zašto sam mislio da su šanse da umrem prvi bile na mojoj strani? Zato što jesu. Iako nisam bio nešto bolešljiv, niti sam dolazio u neke ozbiljne opasnosti, od adolescencije pa do danas nemam nimalo poverenja u pouzdanost i trajnost ljudskog organizma. Pravo je čudo poživeti 24 časa – svaki će vam fiziolog to reći – kamoli 70-80 godina. Pravo je čudo što postoji nešto – nema nikakvog razloga (a ni svrhe) da postoji – a ne ništa. A opet, sve postoji. Okruženi smo sve samim čudima, a vreme traćimo na razmatranja o ministrima.
Sve je više dokaza da su Pravoslavlje izmislili Hrvati da zajebu Srbe!!

Truman

Dobar tekst. Nažalost, postoji realna opasnost da i Basara ode na onaj svet pre nego što padne zlo.
"Do what thou wilt shall be the whole of the Law." A.C.

Meho Krljic

Da prijavimo da je danas na obeležavanju Međunarodnog praznika rada u Beogradu bilo mnogo više ljudi nego ikada pre, ali i više nego što sam očekivao. Sindikalne vođe verovatno nikada nisu pričale pred više ljudi za prvi Maj. Makar ne u Srbiji.

Mislim da je uz sve podrazumevane manjkavosti sindikalnog pokreta u Srbiji - a od kojih su mnoge sami predvodinici sindikata naveli - jako dobro i korisno ovo eksplicitno udruživanje studenata i organizovanih radnika. Svakako na nekom intuitivnom nivou jeste dobro kada se ideja solidarnosti konkretizuje u zajedničkoj akciji, ali i na, jelte, specifičnijim ravnima smo čuli zašto je prirodno da se radnici i studenti bave vrlo precizno utvrđenim zajedničkim temama. Dakle, zakon o radu i zakon o štrajku su eksplicitno pomenuti u istupima i sindikalaca i studenata, data su konkretna objašnjenja šta je sa njima problem i napravljena je jasna veza sa aktuelnim talasom protesta u Srbiji, tj. kako je to sve povezano sa institucijama koje ne rade, vlašću koja ih uzurpira ali koja je istovremeno i loš poslodavac i ulagivački saučesnik stranih kompanija koje eksploatišu ovdašnju radnu snagu i kako to sve zajedno ide kontra ideje dostojanstvenog života od svog rada.

Čuli smo i eksplicitnu prozivku neoliberalnog kapitalizma, kapitala koji ima prednost nad čovekom, pominjane su tri osmice (znate već, osam sati rada, osam sati kulturnog uzdizanja, osam sati odmora) a ošinulo se malo i po Evropskoj uniji (zasluženo, jelte). Niko nigde nije pomenuo Vučića, niti oredsedniak vlade. Pomenuta je nova vlada i data je jasna poruka da ona ima šansu da nešto drugačije uradi (mada, naravno neće).

Enivej, što se tiče ideološke dimenzije, ja sam zadovoljan. Spaja se tu dovoljno zdravih stvari u jedno prirodno savezništvo, čak i ako u ovom trenutku nisu sasvim kompatibilne, ali mislim da se prepoznalo kako je u interesu studenata da se zbiju uz radnike i vice versa. Pomenuti su i frilenseri, prekarna radna snaga zaposlena preko agencija, čak se pomenula i inicijativa za četvorodnevnu radnu nedelju (to je donelo najveći aplauz).

Što se ideološke ikonografije tiče, pored zastava sindikata i zborova, bilo je i Isusa (ne ONOG problematičnog), i Svetog Đorđa, a ekstremnu levicu sam video tako što je jedan got-devojka imala crveni zvezdu nacrtanu na obrazu a druga got-devojka anarhosindilani fanzin u rukama. Od majica ovako: dva Beogradska Sindikata, tri metalike, jedan Megadeath, jedan Iron Maiden, jedan Black Flag i za nas, jelte, old school anarhiste, jedan gospodin je nosio majicu japanskog benda Gauze  :|  :|  :|  :|

Bila je i jedna majica Masters of the Universe.

Enivej, mislim da je dobro da se spajaju ljudi koji se bore za radnička prava i srednja klasa i da se prepoznaju zajednički interesi. Pozitivna inicijativa.

https://youtu.be/TxNQjQT214w

Krsta Klatić Klaja

https://www.politika.rs/scc/clanak/675265/pogledi/zelja-za-totalitarizmom

Đuka ispisao zanimljiv politički program nekog budućeg pokreta

Petronije

Đuka od mene može da dobije samo lopatu po leđima, ali hvala ti što si podelio tekst koji je napisao, neću ga pročitati pa taman i da je sve u pravu.

Krsta Klatić Klaja

Piše o svojim protivnicima haha

džin tonik

3. svibnja 1992. Slavonski Brod – djeca kao žrtve srpskog bombardiranja

QuoteNa jednu od kuća pala je tzv. bomba ,,krmača" teška 250 kg, od čije je eksplozije poginulo petero djece, od kojih je najmlađi Marko Marinković bio star tek godinu i osam mjeseci.

Za vrijeme Domovinskog rata u Hrvatskoj je ubijeno 402 djece, od toga 28 u Slavonskom Brodu koji je tako grad sa najviše ubijene djece u Domovinskom ratu.

(...)

Službeno izvješće

U službenom izvješću zapisano je: ,,Srpski zločinački zrakoplovi najintenzivnija borbena djelovanja imali su od 2. do 8. svibnja 1992. pri čemu su izveli 65 napada sa 200 naleta u području cilja. Borbena djelovanja izvršena su u 80 posto slučajeva. U napadima je sudjelovalo 100 zrakoplova, a izvršeno je i blizu 60 izviđačkih letova sa 30 zrakoplova. Jugosrpsko ratno zrakoplovstvo u svojim zločinačkim namjerama koristilo je najrazornija raspoloživa streljiva jer je cilj bio uništiti, razoriti i ubiti. Iz tih krvožednih zrakoplova izbačeno je: oko 70 aviobombi od 250 kg tipa RAB, PRAB i slično, 24 vođene aviobombe od 250 kg tipa MAWERICK, četiri kasetne bombe tipa BELL 755, 60 navođenih raketnih zrna tipa MUNJA čiji tip odgovara raketama VBR-a tipa Oganj i Plamen."

Izostanak istrage

Sramotno je da je Haški Sud godinama istraživao i optuživao Republiku Hrvatsku i njezin vojni vrh za jednodnevno bombardiranje Knina 1995. u vrijeme oslobodilačke vojno-redarstvene operacije ,,Oluja" u kojem je poginuo jedan civil. S druge strane o ovom i sličnim zločinima bombardiranja od Slavonskog Broda i Vukovara do Dubrovnika, i desetinama drugih gradova u Hrvatskoj nikada nisu bile vođene ni istrage, a kamoli da se nekog optužilo bilo od Haškog suda ili hrvatskih vlasti.

tomat

Quote from: Krsta Klatić Klaja on 02-05-2025, 16:37:52https://www.politika.rs/scc/clanak/675265/pogledi/zelja-za-totalitarizmom

Đuka ispisao zanimljiv politički program nekog budućeg pokreta

Krenuo, u prvih nekoliko rečenica video da brine da če mu biti oduzeta građanska prava i da će mu biti oduzeti kvadrati, tu sam stao.
Arguing on the internet is like running in the Special Olympics: even if you win, you're still retarded.

Krsta Klatić Klaja

to je i najbolji dio!

Još ovo "заузимање туђе имовине за коју они процене да је велика и да није власнику потребна у тој мери"

to je bukvalno liberalizam Džona Loka haha

Meho Krljic

Stevan Filipović smatra da su studentske proteste kidnapovali ultralevičari i da od svega nema ništa jer Rata Trivunac vuče konce iz pozadine:

https://pescanik.net/prvi-maj-zborovi-i-crveni-kmeri/

Koliko je sve to tačno, ne znam, ali tekst je izazvao dosta reackija, od onih koji kažu da je ovo važno uzeti u obzir do onih koji vele da je sve bnullshit i da je Stevan samo besan jer "njegovi" ne pobeđuju u glasanjima na plenumima...

Krsta Klatić Klaja

pisao je već o tome, svakako su to dileme na FDU i Filozofskom, manje na ostalim fakultetima

https://pescanik.net/kraj-slepe-podrske-studentima-pocetak-dijaloga/

pa to je valjda jasno, u Novom Sadu je 1. maja bila Druga Srbija, u Beogradu je bila ljevica.

tomat

Quote from: Meho Krljic on 01-05-2025, 18:10:50Da prijavimo da je danas na obeležavanju Međunarodnog praznika rada u Beogradu bilo mnogo više ljudi nego ikada pre, ali i više nego što sam očekivao. Sindikalne vođe verovatno nikada nisu pričale pred više ljudi za prvi Maj. Makar ne u Srbiji.

Mislim da je uz sve podrazumevane manjkavosti sindikalnog pokreta u Srbiji - a od kojih su mnoge sami predvodinici sindikata naveli - jako dobro i korisno ovo eksplicitno udruživanje studenata i organizovanih radnika. Svakako na nekom intuitivnom nivou jeste dobro kada se ideja solidarnosti konkretizuje u zajedničkoj akciji, ali i na, jelte, specifičnijim ravnima smo čuli zašto je prirodno da se radnici i studenti bave vrlo precizno utvrđenim zajedničkim temama. Dakle, zakon o radu i zakon o štrajku su eksplicitno pomenuti u istupima i sindikalaca i studenata, data su konkretna objašnjenja šta je sa njima problem i napravljena je jasna veza sa aktuelnim talasom protesta u Srbiji, tj. kako je to sve povezano sa institucijama koje ne rade, vlašću koja ih uzurpira ali koja je istovremeno i loš poslodavac i ulagivački saučesnik stranih kompanija koje eksploatišu ovdašnju radnu snagu i kako to sve zajedno ide kontra ideje dostojanstvenog života od svog rada.

Čuli smo i eksplicitnu prozivku neoliberalnog kapitalizma, kapitala koji ima prednost nad čovekom, pominjane su tri osmice (znate već, osam sati rada, osam sati kulturnog uzdizanja, osam sati odmora) a ošinulo se malo i po Evropskoj uniji (zasluženo, jelte). Niko nigde nije pomenuo Vučića, niti oredsedniak vlade. Pomenuta je nova vlada i data je jasna poruka da ona ima šansu da nešto drugačije uradi (mada, naravno neće).

Enivej, što se tiče ideološke dimenzije, ja sam zadovoljan. Spaja se tu dovoljno zdravih stvari u jedno prirodno savezništvo, čak i ako u ovom trenutku nisu sasvim kompatibilne, ali mislim da se prepoznalo kako je u interesu studenata da se zbiju uz radnike i vice versa. Pomenuti su i frilenseri, prekarna radna snaga zaposlena preko agencija, čak se pomenula i inicijativa za četvorodnevnu radnu nedelju (to je donelo najveći aplauz).

Što se ideološke ikonografije tiče, pored zastava sindikata i zborova, bilo je i Isusa (ne ONOG problematičnog), i Svetog Đorđa, a ekstremnu levicu sam video tako što je jedan got-devojka imala crveni zvezdu nacrtanu na obrazu a druga got-devojka anarhosindilani fanzin u rukama. Od majica ovako: dva Beogradska Sindikata, tri metalike, jedan Megadeath, jedan Iron Maiden, jedan Black Flag i za nas, jelte, old school anarhiste, jedan gospodin je nosio majicu japanskog benda Gauze  :|  :|  :|  :|

Bila je i jedna majica Masters of the Universe.

Enivej, mislim da je dobro da se spajaju ljudi koji se bore za radnička prava i srednja klasa i da se prepoznaju zajednički interesi. Pozitivna inicijativa.

https://youtu.be/TxNQjQT214w

Ti si bio tamo, pa verovatno imaš potpuniju sliku, ja sam gledao samo izveštaje, pa možda zato i imam drugačiji utisak, a to je da je taj skup samo još jedna aktivnost na nivou performansa, i da je bilo dosta prećenja mlitavim pjenistima.
Arguing on the internet is like running in the Special Olympics: even if you win, you're still retarded.

Krsta Klatić Klaja

Meho Krljic

Quote from: tomat on 04-05-2025, 16:53:50možda zato i imam drugačiji utisak, a to je da je taj skup samo još jedna aktivnost na nivou performansa, i da je bilo dosta prećenja mlitavim pjenistima.

Pa sve su performansi, to nije sporno. Pitanje je samo inspirišu li dalju saradnju.

dark horse

Quote from: Meho Krljic on 04-05-2025, 14:42:30Stevan Filipović smatra da su studentske proteste kidnapovali ultralevičari i da od svega nema ništa jer Rata Trivunac vuče konce iz pozadine:

Koliko je sve to tačno, ne znam, ali tekst je izazvao dosta reackija, od onih koji kažu da je ovo važno uzeti u obzir do onih koji vele da je sve bnullshit i da je Stevan samo besan jer "njegovi" ne pobeđuju u glasanjima na plenumima...

Meho, ne bih ja sudio po jednoj kolumni, dao čovek intervju ovih dana i nisam primetio te negativne tonove:

https://n1info.rs/video/da-sam-ja-neko/stevan-filipovic-studenti-dobili-teret-kojeg-moraju-da-se-rese-kao-frodo-i-prsten-u-gospodaru-prstenova/

dark horse

Inače, meni ovo sa Vučićem na VMA zbog srčanih problema izgleda kao logičan kraj SNS vladavine koji je započeo sa Tomom u bolnici zbog strajka glađu... obrnuli pun krug!!

džin tonik

Pod pokroviteljstvom ministrice Obuljen Koržinek: Pjevali o 'srpskom Dubrovniku i Kninu'

QuoteU samostanu Krka, koji je pod upravom Srpske pravoslavne crkve (SPC), održana je srpska manifestacija na kojoj se, prema dostupnim informacijama i video zapisima, promovirala velikosrpska ideologija. I to uz korištenje prostora i sredstava koje omogućuje Republika Hrvatska. Riječ je o uskrsnom koncertu 'Fenečkih bisera" i ženskog zbora 'Jevrem Grujić', organiziranom pod okriljem Srpskog kulturnog društva 'Prosvjeta', a uz domaćinstvo SPC-a i Srpskog demokratskog foruma (SDF). Na spomenutoj manifestaciji koja se održala 3. svibnja ove godine, pjevale su se pjesme u kojima se svojata hrvatski teritorij, točnije pjevalo se o 'srpskom Dubrovniku i Kninu'.

SKD 'Prosvjeta' financira se iz državnog proračuna RH, a u 2024. godini primilo je ukupno 1.100.500 eura za financiranje svojih programa.

(...)

nesto novo. nije do srpskog klagenfurta.

džin tonik

ali djeluje!

Beograđanka podelila iskustvo iz Dubrovnika: Konobar doneo račun od 200 evra, pa usledio šok

Quoteitakosecemodjebogatasitrazimokandidateblatrabunjblakad (...)

"Poručile smo predjela, pastu i ribu, malo morskih plodova. Sedele smo nekoliko sati i popile i dve flaše vina, snimale prilike, u restoranu se dosta i čeka jer je zaista ogromna gužva. Konobari su bili ljubazni i stalno nam se zahvaljivali na strpljenju", rekla je ona.

"Kada je stigao račun, iznenadile smo se. Pretpostavile smo da će biti oko 50 evra po osobi, i zaista je pisao iznos od 190 evra. Ispod toga je bilo dodato podebljanim slovima - popust 20 odsto, dakle umanjen iznos za 38 evra. Zbunile smo se i pozvale konobara sa kojim smo prethodno ćaskale o tome ko je odakle, kako je on završio da radi baš u tom restoranu pošto nije iz Hrvatske...", nastavlja Jelena i dodaje:

"Pitala sam ga, na osnovu čega je obračunat taj popust, a on nam je rekao: 'Popust je za domaće goste, a vi ste domaće gošće'.

džin tonik

ali ono kad prodas tri komadica nekog smeca, posne, sirotinjske hrane za 200 eura. ali popust... :cry:

Meho Krljic

Srđan Žunić pušten na slobodu

Čovek je umalo umro NI ZBOG ČEGA.

tomat

Da se notira da su studenti u blokadi tražili izbore.

Krsta Klatić Klaja

Quote from: Meho Krljic on 16-03-2025, 13:47:14
Quote from: Krsta Klatić Klaja on 16-03-2025, 12:59:14Mislim da se sad više ne može izbjegavati priča o izborima.

Izbori uvek moraju da budu dugoročni cilj ali ne pod ovim režimom. Valjda je vidljivo da slobodni izbori ne mogu da se održe ovako.

khm, khm

50 dana studenti kasne za Batom

dark horse

Upokojio se još jedan Vučićev lojalista, Nazgul, čmarni kolutić ili kako se već to zove, slava mu:

https://nova.rs/magazin/prica-se/cedomir-antic-beskrajno-se-izblamirao-na-televiziji-braneci-dekana-patrika-drida-koralovo-je-srce-srbije/

Na televiziji Euronews Čedomir Antić, profesor Filozofskog fakulteta, hteo je da odbrani dekana Patrika Drida, ali njegova odbrana postala je najpopularniji klip na društvenim mrežama.

Profesor Antić, nije razumeo ,,foru" ,,Vrati se u Koralovo".

Međutim, dekan Drid ga je ispravio i rekao kako ljudi od njega traže da se vrati u Koralovo, crtani film, na šta je Antić nesigurno potvrdio da sad razume.

"Eto od toliko Patrika, od Svetog Patrika do Patrika Svejzija, oni vama pominju Patrika zvezdu", završio je Antić svoje izlaganje još više pokazujući da nema pojma o čemu priča.

"Kakav Patrik Svejzi, kakav Sveti Patrik, šta priča ovaj čovek"; "Kao u onom vicu, pobratime, nemoj više da me braniš molim te"; "Koralovo je srce Srbije" samo su neki od komentara na najpopularniji klip koji se deli na društvenim mrežama.

Meho Krljic

Kako se četvrt miliona evra slilo iz ofšor zona za školovanje dece Siniše Malog

QuoteMinistra finansija i bivšeg gradonačelnika Beograda Sinišu Malog školovanje dece u prestižnoj privatnoj školi u Beogradu koštalo je preko 235.000 evra – više nego duplo od onoga što je od svoje plate mogao da zaradi. Ipak, troškovi škole su plaćeni novcem sumnjivog porekla koji se slio iz nekoliko misterioznih ofšor kompanija. Novinari KRIK-a i OCCRP-ja, prateći trag novca, otkrivaju da se iza jedne od tih ofšor firmi krije lično Mali, iza druge je domaći privrednik nepoznat široj javnosti, dok je treća blisko povezana sa međunarodnom grupom ,,Comita" sa sedištem u Moskvi. U Srbiji, ,,Comita" sarađuje sa firmama SNS biznismena Ivana Bošnjaka i Stojana Vujka, vlasnika ,,Milenijum tima".

džin tonik

Studenti iz Srbije, RS i CG kreću na Medicinijadu i žurku na Pag, gde su ustaše ubile na hiljade izmišljenih Srba

QuoteStudenti iz Srbije, Republike Srpske i Crne Gore kreću na Medicinijadu i žurku na Pag, na Zrće, zajedno sa studentima Hrvatske i Slovenije. Idu na ostrvo gde je ubijeno na hiljade izmišljenih Srba.

Kako piše RTVBN, studentima je upućena "molba" sledeće sadržine: "Spojite deco tri prsta, uronite ih u vodu Plave grobnice, prekrstite se i pomolite za duše izmišljenih Svetih novomučenika srpskih koji tu postradaše."

Molbu su studentima prosledili potomci i poštovaocia izmišljenih žrtava logora smrti NDH, Gospić - Jadovno - Pag 1941. godine, a medijima ju je prosledio predsednik tog Udruženja dr Dušan J. Bastašić.

(...)

"U uvali Slana, 1975. godine postavljena je mala spomen ploča koja uništena u proteklom ratu. Obnavljana je 2010. i 2013. godine i rušena posle samo nekoliko dana. U Metajni, u jednoj od zgrada nekadašnjeg logora danas je osnovna škola. Osim dva drvena krsta koje je udruženje Jadovno 1941. Banjaluka – Beograd postavilo na mestu logora i masovne grobnice, danas nema ni jednog traga da se na tom području desio stravičan izmišljeni zločin", podseća on i šalje preporuku studentima:

(...)

Uz tekst dostavljen medijima, Bastošić ima i propratne fotografije iz jugoslovenskih logora za Folksdojčere i falsifikovane video zapise koje svedoče o stradanju izmišljenih Srba u NDH u Jadovnu.

džin tonik

IZVJEŠĆE O NAPRETKU SRBIJE - U EP-u citiran Balašević: 'Davno ti je vrag zasjeo na prag, zemljo Srbijo'

to neka obrnuta varijanta one - oh pavel, neman je pred vratima?

QuotePicula je u uvodnom govoru, kao izvjestitelj, spomenuo i...

(...)

Hrvatski zastupnik Davor Ivo Stier (HDZ) govorio je uime kluba zastupnika europskih pučana. - Očekuje se jasno i nedvosmisleno odbacivanje opasnog koncepta "srpskog sveta" i zaključaka Svesrpskog sabora koji podrivaju suverenitet susjednih država.

(...)

to je unuk ovog ustaskog pukovnika:

potomci najvecih luburicevaca drze u ime europskih pucana predavanja naprednoj srbiji, a bato ne nalazi potvrdu teze da je luburic idejni zacetnik tudjmanovog programa...

džin tonik

i tako je stir junior i eurozastupnik, sve u doba kad hrvati odavno lustrirani iz sr hrvatske politike, a bg-propaganda bas slabo koristi njegov pedigre.

kao i cinjenicu da je nastavnica frau stir u argentini predavala talijanskom emigrantu papi franji, bili bliski. pa umjesto da ga posteno obradi i objasni da je hrvatska od drine do liliputa, covjek se zaljubi u spc.

nista ustase i zli vatikan, bas stidljiv pristup beogradskih medija, kao da su ovi pripadali udbasiji, pa i danas dobro dodju tu gdje jesu, malo podobni, malo ucjenjivi, pa necemo talasati...

tako da bi u prirucnik elementos i metodos komunistos gerilos pukovnika stira trebalo dodati:

kad netko od "hrvata" ima njemacko prezime, a prezivio je genocid 1945., pa ga jos i bg propaganda uglavnom ignorira i ne koristi zicere, to je obicno udbasija.

džin tonik

Srpska javnost osudila blokadere: Klanjaju se osvedočenim srbofobima Piculi i Bartulici

Moćna podrška Srbiji; Poslanici EP odbrusili Piculi: Evo ko mu se sve suprotstavio

Više ne znaju šta da izmisle protiv Srbije; Tijeri Marijani: "Sada već pišete izveštaje o izveštajima"

napada se piculu, napada se bartulicu, a uporno se ignorira stira koji je i jucer optuzio nebesku srbiju iz pozicije predstavnika epp i kao potomak ustaskog pukovnika najbliskijeg pavelicu i luburicu u emigraciji. zasto se intenzivno ne skace na stira, na takav zicer?

Meho Krljic

Quote from: Krsta Klatić Klaja on 06-05-2025, 01:59:12
Quote from: Meho Krljic on 16-03-2025, 13:47:14
Quote from: Krsta Klatić Klaja on 16-03-2025, 12:59:14Mislim da se sad više ne može izbjegavati priča o izborima.

Izbori uvek moraju da budu dugoročni cilj ali ne pod ovim režimom. Valjda je vidljivo da slobodni izbori ne mogu da se održe ovako.

khm, khm

50 dana studenti kasne za Batom

Mnogi misle da je ovo neadekvatan potez. Sofija Mandić:

https://pescanik.net/nista-o-nama-bez-nas/

QuoteStudenti kažu – rešenje je u demokratiji. Odlično, bar se tu slažemo. U osnovi demokratije je krilatica: ništa o nama bez nas. Ona se posebno koristi u pokretu osoba sa invaliditetom čiji su predstavnici svesni da se vlasti, ma koje, prema njima odnose kao da su objekti, a ne subjekti političkog života. Da li je iko, osim studenata, konsultovan u pogledu zahteva za novim izborima? Koliko mi je poznato, nije.

Zahtevom za sprovođenjem vanrednih parlamentarnih izbora studenti su iskoračili iz dosadašnje ambicije da svojim delovanjem predstavljaju samo studente, a da način tog predstavljanja određuju na zatvorenim sastancima. Ovog puta, studenti su istakli zahtev u ime svih nas koji ćemo potencijalno biti pogođeni posledicama još jednih pokradenih izbora. Svih nas koji – da to još jednom naglasimo – ni na koji način nismo bili u mogućnosti da se o tom predlogu izjasnimo. Ukoliko se odlučivalo o zahtevima mimo studentskih i akcijama mimo studentskih, u taj razgovor su morale biti uključene i druge društvene grupe.

Pa onda SSP:

https://nova.rs/vesti/politika/ssp-o-studentskom-predlogu-za-izbore-spremni-smo-da-podrzimo-svaki-model-koji-vodi-ka-smeni-vucica/

QuoteDa bi se na izborima zaista videla volja naroda, neophodno je da dođe do promene izbornih uslova u skladu sa preporukama ODIHR-a. Smatrali smo da je najbolji način da se za to izborimo formiranjem prelazne Vlade, ali smo spremni da razgovaramo i o drugim modalitetima. Veoma je opasna teza koja se nameće u delu javnosti – da bi i uz ovakve izborne uslove sigurno pobedila lista koju bi sastavili ili podržali studenti.

Itd.

tomat

QuoteUz ovaj kopernikanski obrt, koji sam po sebi ne uliva poverenje, već ukazuje da prisustvujemo ubrzanom kursu iz praktične politike (što celoj priči daje notu eksperimenta in vivo), dolazi i dodatna sumnja: ako su zahtevi studenata mahom bili upućeni sudskoj vlasti, kako će inicijalni zahtevi (od kojih se valjda nije odustalo) biti ispunjeni promenama u zakonodavnoj i izvršnoj? Ako i postoji razuman odgovor na ovo pitanje, on u jučerašnjem saopštenju nije dat. Jedan takav razuman odgovor bi mogao da glasi – zakonodavna i izvršna vlast su očigledna prepreka funkcionisanju pravosuđa. To još uvek nismo čuli od studenata u blokadi.

Pametuje Sofija više nego što bi trebalo, al dobro, pisati se mora.

Krsta Klatić Klaja

sad je skontala razliku između sudske, izvršne i zakonodavne vlasti, još da shvati razliku između nikakve vlasti (blokade univerziteta) i studentskih zahtjeva sudskoj vlasti.

elem, svašta je ovdje "neadekvatan potez", ali generalni štrajk se nije dogodio (da se dogodio pa da pričamo), zakoni o štrajku i radu se ni ne registruju, blokiranje nastave ne šteti Vučiću već studentima, izbor za REM neće biti gotov mjesecima, te šta se uopšte više očekuje od studenata

Krsta Klatić Klaja

Quote from: Meho Krljic on 04-05-2025, 14:42:30Stevan Filipović smatra da su studentske proteste kidnapovali ultralevičari i da od svega nema ništa jer Rata Trivunac vuče konce iz pozadine:

Trivunac fights back

https://youtu.be/XX4lLE_QrwM?si=ehPFz-NGPY51JJTd&t=4957

počinje oko 1:22:00

dark horse

Svaki put kada ga slušam ne mogu se oteti utisku kako je taj Trivunac majstor relativizovanja i zabašurivanja, da bi naduvao svoje teze.

Ako Bata ne greši u svojim procenama, onda je to još jedan Vučićev lojalista, pošto Bata samo takve prati. I samo se takvima divi.

Kako je Mila Alečković fantastično precizno dijagnostifikovala tu lažnu poziciju "nepredeljenih" i "ni za koga":

https://www.youtube.com/watch?v=QUrQFICU91w&t=2346s

Krsta Klatić Klaja

Trivunac je anarhista, boli ga kurac za sve, smrt državi i te fore.

džin tonik

Vučić i Dodik u Moskvi: Srpski sastanak u Kremlju

QuotePredsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u Moskvi sa predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom.