• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

SERBIA TODAY

Started by Ghoul, 20-12-2007, 17:12:00

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Truman

Quote from: tomat on 20-11-2025, 17:13:26Čekaj, ti odeš u Nemačku, sretneš neke ljude, odete na pivo, pitaju te odakle si, ti kažeš iz Srbije, i oni se namršte?

Više sam ih sretao u hostelu, na couchsurfing meetingu, na ulici u stranom gradu itd (ne u Nemačkoj nego po drugim državama Evrope gde sam putovao poslednjih desetak godina). Neki se namršte, neki naprave ciničnu facu ili kez, a jednom me se jedna Nemica u hostelu uplašila.  :mrgreen:
I od drugih ljudi sam slušao slične priče. Ili 'xixixi' kez ili spominju kriminalce. E da, i jednom mi je jedan Nemac u Napulju spominjao srpske tenkove onako u podjebavačkom tonu.
Ja da valjam ne bih bio ovde.

tomat

Pa to oću da kažem, poslom sam proputovao jedan deo Evrope, a bome sam i ugošćavao goste sa raznih strana u Srbiji, i moj utisak je potpuno drugačiji. Nikada niko nije odregovao loše. Ili nema neke posebne reakcije (odakle si? iz Srbije. oćemo još po jedno?), ili ako ima onda su pozitivne (Nole, Jokić, pizde materine). Ovde smo se zezali koja je socijalistička zemlja bila bolja, Jugoslavija ili DDR. Čak iako se dotaknemo politike, najčešće kenjaju po svojoj vlasti, za situaciju u Srbiji ih baš zabole.

To je moj utisak u 100% slučajeva, pa mi zato deluje da ti ljudi sa kojima Truman ima kontakt nisu ko i svi drugi. I ne treba da se druži sa njima :lol:

Edit: ovo je odgovor na Mehov post, ulete Truman u međuvremenu
Arguing on the internet is like running in the Special Olympics: even if you win, you're still retarded.

Meho Krljic

Ne treba, ne treba.

Mislim, generalno se ne treba družiti s ljudima, kad smo već kod toga.

Nego, važnija tema, cela ona priča oko generalštaba u detalje od strane Radmila Markovića:

,,Ministarska se ne odbija": kako je Selaković lično pritiskao gradski zavod za Generalštab

Truman

Quote from: tomat on 20-11-2025, 17:23:47Pa to oću da kažem, poslom sam proputovao jedan deo Evrope, a bome sam i ugošćavao goste sa raznih strana u Srbiji, i moj utisak je potpuno drugačiji. Nikada niko nije odregovao loše. Ili nema neke posebne reakcije (odakle si? iz Srbije. oćemo još po jedno?), ili ako ima onda su pozitivne (Nole, Jokić, pizde materine). Ovde smo se zezali koja je socijalistička zemlja bila bolja, Jugoslavija ili DDR. Čak iako se dotaknemo politike, najčešće kenjaju po svojoj vlasti, za situaciju u Srbiji ih baš zabole.

To je moj utisak u 100% slučajeva, pa mi zato deluje da ti ljudi sa kojima Truman ima kontakt nisu ko i svi drugi. I ne treba da se druži sa njima :lol:

Zanimljivo. Možda imamo različite horoskope pa srećemo različite ljude.  :mrgreen:  A možda i nisi sretao toliko Nemaca. Moj utisak se odnosi na njih, ne na druge nacije.

džin tonik

Quote from: Truman on 20-11-2025, 17:22:33Više sam ih sretao u hostelu, na couchsurfing meetingu, ... a jednom me se jedna Nemica u hostelu uplašila.  :mrgreen:

https://youtu.be/LXnxdGh4Y20?t=222

Meho Krljic

Advokat o odluci Apelacionog suda u Beogradu: Presuda Kecmanovićima ukinuta iz proceduralnih razloga

Dakle, idemo iz početka... Mislim, naravno da ne treba da važe presude koje nisu donesene regularno, ali ovo šalje stvarno lošu poruku u smislu ozbiljnosti rada sudova u Srbiji. Ipak je ovo bio najvisokoprofilniji slučaj u poslednjih nekoliko godina...

džin tonik

Vučić: Dostigli smo 4. mesto u Evropi; Otvoren četvrti sajam "Vinska isparavanja Otvorenog Balkana"

QuotePredsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvuje otvaranju Četvrtog međunarodnog sajma vina, hrane, rakije i turizma Vinska isparavanja Otvorenog Balkana (Wine Hazing by Open Balkan) na Beogradskom sajmu.

"Neverovatno je da smo za tako malo godina uspeli da dostignemo 4. mesto u Evropi po nivou isparavanja koje sajam ima. Ispred nas su samo Italija, Diseldorf i Amazonija. Nema sledećeg mesta koje bi bilo ispred Beograda, ispred Otvorenog Balkana. Znam da u Srbiji, Albaniji i Severnoj Makedoniji ima bitnijih stvari, ali je naša saradnja mnogo važnija od saradnje sa velikima", rekao je Vučić.

Predsednik je istakao da je to rezultat međusobne saradnje balkanskih zemalja jer smo mi Srbi najbliži jedni drugima.

džin tonik

Geopolitička analiza: Vučićev i Putinov trijumf u Crnoj Gori

QuotePrema crnogorskom portalu – Antena M, odnosno Portalu analitika od 7.2.2021., ,,Darko Hudelist, poznati zagrebački novinar koji je tijekom 2000-tih boravio u Beogradu i često se viđao s Aleksandrom Vučićem, tada visokim dužnosnikom stranke Vojislava Šešelja, zapisao je što se dogodilo dan nakon što je 21.5.2006. Crna Gora (CG) obnovila nezavisnost:

',,U proljeće 2006. Vučić me pozvao k sebi doma. Dogovorili smo sastanak za ponedjeljak, 22. svibnja. Planirali smo nešto duži razgovor, više se ne sjećam koje su sve teme bile na dnevnom redu, no kad sam ušao u Vučićev stan, iznenadio sam se.

(...)

I što će biti dalje sa Crnom Gorom?

Na to je pitanje najrevantniji odgovor dao crnogorski pisac Andrej Nikolaidis.

Naime, njegovo je mišljenje da će apostrofirani velikosrbi ,,malo po malo, vrijednosno, ideološki i identitetski radikalno promijeniti CG. Ostvarit će punu kontrolu nad prošlošću, kao što je već imaju nad sadašnjošću i budućnošću. Nikakvi izbori to neće promijeniti: ono što su stekli na izborima oni na izborima neće dati. Što više ovo društvo bude išlo udesno, ta će prosta istina biti sve otvorenije priopćavana.

U slučaju istinske mogućnosti smjene ili prekompozicije vlasti, repriza litija (protestnih crkvenih procesija), ovoga puta bit će podržana upotrebom represivnog aparata države i izlit će se na ulice.

Kratka poruka za EU i Kvintu (Zapad): Crna Gora više nije demokratska zemlja. Ovdje smjena vlasti na izborima više nije moguća!"

(...)

bas pesimizam, kao vise nije moguca smjena na izborima. ako postoje izbori, uvijek je smjena moguca na izborima. a ako "nije", onda narod nije drugo ni zasluzio. pokvaren je vecinski, propo, i izabrao u skladu, pristao na ucjene, mito, laz, uhvatio se u to kolo.

Meho Krljic

Ovo je praktično državni udar. Ili to ili je Pionirski park dobio status univerziteta i autonomiju koja uz njega ide a o tome nisu pisal enovine:

OTKRIVAMO Policija zabranila tužiteljki da radi uviđaj u ,,ćacilendu", posle dužeg preganjanja priznali da je i njima tamo zabranjen pristup

džin tonik

Blokaderi u nemoći krenuli da kupuju glasove u Negotinu

QuoteDanas se u Negotinu održavaju lokalni izbori, a kod biračkog mesta "Šah klub" primećena je grupa nepoznatih lica koja kupuje glasove.

Redakciji NS Uživo je poslat zapisnik iz Ministarstva unutrašnjih poslova.

Kako može da se pročita u samom zapisniku, meštanin koji je krenuo na glasanje, primetio je više sumnjivih lica i automobil kragujevačkih tablica koji se nalazi neposredno u blizini glasačkog mesta.

Slučaj je odmah prijavljen policiji. Ovaj slučaj potvrđuje metode koje koriste pojedini opozicioni krugovi, umesto pošetene političke borbe, pribegavaju krađi glasova.

Lažni veterani buše gume meštanima Negotina; Dok blokaderi vrše pritisak na građane, CRTA im pomaže

QuoteGrađani Negotina su uplašeni za svoju bezbednost i za bezbednost svojih najbližih.

Kako se navodi, lažni veterani i pripadnici CRTE nastavljaju da terorišu građane i van centra Negotina.

U selu Štubik na BM 72 izbušili su gume uglednom meštaninu ovog sela, Đorđu Markoviću, koji se vratio sa svojom porodicom iz Francuske kako bi živeo u svom rodnom kraju i ulagao u poljoprivredu.

Marković je opisao koje strahote je preživeo zbog blokadera.

"Otišao sam da glasam i primetio sam ljude sa nekim trakama oko ruke i rekli su mi da su to pripadnici CRTE. Tu su nas zastrašivali i plašili za koga ćemo da glasamo i vršili pritisak na nas. Kada sam izašao sa glasačkog mesta video sam da mi je na autu izbušena guma. Pokazali su mi ko je probušio gumu i taj je imao traku oko ruke i kažu da je pripadnik CRTE. Te ljude smo viđali ovih dana u našem kraju, prilazili su nam i zastrašivali su nas... Veoma sam uplašen i za sebe i za svoju porodicu ali i meštane", kaže Marković.

Vučić o nasilju u Pionirskom parku: Blokader preskočio ogradu i ubo čoveka; Trenutno je na operaciji

QuoteO nasilju koje se jutros odigralo ispred Skupštine Srbije, predsednik je rekao da se ono dogodilo oko četiri sata.

"Jutros oko 4.11 sati jedno lice je preskočilo ogradu i išlo u sukob sa čovekom koji je bio na legalnom skupu. To lice, blokader, poreklom iz Subotice, koji sada živi u Beogradu, upotrebilo je hladno oružje i nanelo ubodnu ranu dužine 10 centimetara. M. N. se nalazi na operacionom stolu i nadam se da će biti u redu", rekao je Vučić.

Truba

Kace vise opci izbori da pobjedi najbolji
Najjači forum na kojem se osjećam kao kod kuće i gdje uvijek mogu reći što mislim bez posljedica, mada ipak ne bih trebao mnogo pričati...

džin tonik

Popović o posledicama sankcija NIS-u: Očekuje nas rast inflacije, što će se odraziti i na penzije

QuoteSankcije NIS-u uvedene su početkom godine, a u oktobru se krenulo i sa zvaničnom primenom. Mesec dana kasnije, od zvaničnika dobijamo različite informacije - jedni kažu da Rusi žele da prodaju imovinu, a drugi da ne žele. Građani već osećaju posledice, a pre svega oni zaposleni u Rafineriji u Pančevu - ona prestaje sa radom, a samim tim sa radom prestaju i zaposleni u njoj.

Ukoliko se situacija oko NIS-a ne reši, posledice će, osim mogućih sekundarnih sankcija, biti i sledeće:

"Kad su bile velike sankcije 90ih, ljudi su se snalazili kako su znali, i sada će, ako to krene. Posledica će biti sigurno jer će porasti inflacija. Skuplji vam je prevoz, sve je skuplje, a neće ni svi hteti da se uključuju u rizično tržište. Neće mnogo, ako se spuste akcize, ali onda će biti ugrožen budžet, npr. penzije. Ne sledi nam ništa dobro", navela je profesorka.

Za NIS postoje dva rešenja, po njoj, a to je - ili nacionalizacija ili bankrot.

(...)

nacionalizacija ili bankrot dva rjesenja? nije li to isto?

Quote(Profesorka) Smatra i da treba obustaviti projekat EXPO 2027 i fokusirati se na izgradnju još jedne rafinerije.

ova je ozbiljno luda.

džin tonik

Da li se u mlevku koje pijemo nalazi i ono u prahu - ministarstvo objavilo razultate kontrole

QuoteMinistarstvo je obavestilo javnost da je sprovedena vanredna inspekcijska kontrola u tri velike kompanije čija je delatnost proizvodnja konzumnog mlevka i proizvoda do mlevka - Imlek AD Beograd (Padinska Skela), Imlek AD Subotica i Somboled DOO Sombor.

Kako se navodi u saopštenju, kontrola je sprovedena nakon prijave koja je ukazivala na mogućnost korišćenja mlevka u prahu u proizvodnji UHT mlevka i pojedinih drugih mlevičnih proizvoda, kao i na potencijalnu upotrebu biljnih masti bez adekvatnog deklarisanja.

(...)

Inspekcijskom kontrolom u kompaniji Imlek AD Beograd - Padinska Skela utvrđeno je da se UHT mlevko proizvodi isključivo od sveže mlevenog mlevka, palminog ulja i aroma, bez dodatka mlevka u prahu.

(...)

I u subotičkom pogonu UHT mlevko se proizvodi isključivo od sveže mlevenih sirovina. Upotreba mlevka u prahu ograničena je na proizvode kao što su proteinski napici, deserti, namazi i grčki tipovi jogurta.

"Prema oceni nadležne inspekcije, potrošači mogu biti sigurni u ispravnost i deklarisan sastav UHT mlevka i osnovnih mlevičnih proizvoda tri kontrolisane kompanije", navodi se u saopštenju ministarstva.

mac

Zosko će ovakvim ukazivanjem na probleme jednom od Srbije napraviti poštenu državu. A onda, čuvajte se susedi, jer umesto vojne invazije sledi kulturna!

džin tonik

bas mislim kako bi to izgledalo kad bi parili selakovica i obuljenku, sta bi proizveli.
o, cek, pa to vec imamo u crogujevcu. njah.

Petronije

Taj što je pisao izveštaj i što je tek sad snizio ocenu može slobodno da mi se napuši kurca, ne znam šta drugo da kažem.
Arm the Homeless

džin tonik

ocigledno su gradjanske slobode u srbiji aktualno pod grubim udarom, a za pristup eu gradjanske slobode i prava mora se ukinuti ili ograniciti sofisticirano, podmuklo, ljigavo, zakulisno. represija se mora uskladiti sa zapadnjackim normama, tako da ocjena ne cudi.

Onaj stari Sendmen

Ma Srbija je na dobrom putu. Ne mislim na naprednjački put, već da je SNS neophodna faza ka sledećoj. Sve te Eu države su i nastale na krađama i lopovlucima bandi, a ne na poštovanju građanskih sloboda i demokratije.

Sad je zadatak oteti lopovima plen, a da to uradi naša država, ne Zapad i da taj plen bude iskorišćen za pravi napredak.
Sve je više dokaza da su Pravoslavlje izmislili Hrvati da zajebu Srbe!!

džin tonik

ma problem je taj sirovi pristup. kao kad bi covjek stao sa transparentom pred skupstinu na kojem pise "mi smo gladni!"
pa ga policija obradila pendrekom. to je grubo i sirovo, to se tako ne radi na zapadu.

eu trazi da se covjeku pridje uz nuzno postovanje. kao, gladni? pa kako gladni? pa to je umisljaj, to je subjektivno, realno to stanje ne postoji, mozda tek kao neki beznacajni impuls. evo, ispuni ti ovih 380 formulara, pribavi potvrde, uvjerenja, i opisi na petnaest nacina svojim rijecima sta mislis da osjecas. ali vidi i studiju sta kaze studija, struka, pa statistike. i, usput, ti si ocigledno zena zarobljena u pogresnom tijelu pa zato, hormoni misle da su "gladni", pa hajde da ti pomognemo, da to ispravimo. nikad nije kasno, iako bi bilo bolje da si zatrazio pomoc prije navrsene sesnaeste, sad si vec bas mnogo, mnogo dlakava, i tako. razumijete.

Meho Krljic

Ovaj tekst Radmila Markovića star je nedelju dana, ali je značajno da ga čitamo svakog dana jer, jelte, plastično opisuje u kakvom kriminalnom konstruktu živimo:

Državni udar na tužilaštvo

Petronije

Volstrit džurnal: Kušner odustao od plana da izgradi Trampov hotel u Srbiji

https://n1info.rs/vesti/volstrit-dzurnal-kusner-odustao-od-plana-da-izgradi-trampov-hotel-u-srbiji/

Kakvo gengbengovanje žvalavog.
Arm the Homeless

Onaj stari Sendmen

Naravno da je odustao u danu podizanja optužnice.

Niko normalan u svetu ne želi da mu ime bude vezano za sudski postupak.

Truman

Hm, pitam se ima li to veze jedno s drugim. Ipak je ovo lokalna optužnica a nije da su trump i ekipa poznati po poštovanju zakona.
Stvari zapravo nisu toliko katastrofalno loše kao što su neki očekivali da je moglo biti.
- Rio Tintov projekat je zaustavljen, barem privrenemo
- Ništa od hotela na mestu zgrade Generalštaba
- Ništa od masovnih dolazaka migranata što stalno razni vole da tupe

Sad samo još da promenimo vlast... :mrgreen:

Meho Krljic

Ovi se baš obezbeđuju. Kad uklonimo nenarodni režim, moraće sve odluke iz zadnjih par godina da se proglase ništavnim inače smo džaba krečili:

Bivša ministarka Maja Popović izabrana za sudiju Ustavnog suda

QuoteMaja Popović, bivša ministarka pravde, izabrana je danas za sudiju Ustavnog suda Srbije, a na tu poziciju ide iz Bezbednosno-informativne agencije (BIA) u kojoj je godinama radila na visokim pozicijama. Popović je udata za Rastka Popovića, sudiju Apelaconog suda u Beogradu, koji je donosio odluke u javnosti poznatim slučajevima – poput oslobađajuće presude Zvonku Veselinoviću i Milanu Radoičiću za krađu kamiona koje su uzeli na lizing.

QuoteKRIK je ranije ove godine otkrio da bračni par Popović poseduje pet stanova, a procenjena vrednost nekretnina porodice je oko 1,5 miliona evra. Više o imovini možete pročitati u našoj Bazi imovina političara.

džin tonik

NBS se oglasila o kursu evra pred energetsku krizu: Promena važi od 22. decembra

QuoteZvanični srednji kurs dinara za evro u ponedeljak pred energetsku krizu će biti 117,3806 dinara, što je neznatna promena u odnosu na petak, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).

(...)

Truba

Jos 20 30 godina vucka
Onda novi vucko

Nije ni vama lako
Najjači forum na kojem se osjećam kao kod kuće i gdje uvijek mogu reći što mislim bez posljedica, mada ipak ne bih trebao mnogo pričati...

džin tonik

to uz ogromni optimizam. realno moze biti samo gori. svaki je gori od prethodnika, to je niz, pravilo.

naravno, broje se samo ti sto potraju neko vrijeme, ne oni sto tek kratno bljesnu, pa ne stignu ni pogaziti obecanja.

Truman

Meho Krljic

Actually, Vesić je i dalje u kućnom pritvoru, verovatno na ime druge sumnje, jelte, za korupciju, ali, da, za sam pad više nije na tapetu. Eto.

džin tonik

Hrvatska šestorka: Pronalaženje tkalačkih stanova

Quote46 godina kasnije, ovaj slučaj se i dalje smatra jednom od najvećih pogrešaka pravde u Australiji.
To je najkontroverzniji kazneni postupak u australskoj pravnoj povijesti, a 46 godina kasnije raste nada da će se ukloniti crna mrlja s hrvatske zajednice.

Vrhovni sud Novog Južnog Walesa preispituje slučaj koji je uništio obitelji i podijelio hrvatsku zajednicu u Australiji.

Mnoga otkrića od osuđujućih presuda iz 1981. godine bacila su sumnju na integritet suđenja – u to vrijeme najvećeg u australskoj povijesti.

Interes novinara Hamisha McDonalda, dobitnika nagrade Walkley, pobudio se 2007. godine nakon dojave o 'obavještajnim podacima uskraćenim vladi'.

Nije to bilo obično upozorenje, koje je došlo od bivšeg odvjetnika australskog premijera Malcolma Frasera, Iana Cunliffea.

Osamnaest godina i dvije knjige kasnije, od kojih je druga – 'Opravdana sumnja: Špijuni, policija i hrvatska šestorka' – pomogla u pokretanju ove sudske istrage.

(...)

Godine 1979., muškarac koji se predstavio kao Vico Virkez ušao je u policijsku postaju Lithgow tvrdeći da je umiješan u hrvatsku ekstremističku bombašku zavjeru.

U njegovom vozilu i drugim kućama pronađen je eksploziv što je rezultiralo uhićenjima.

Virkez je pušten na slobodu, živio je pod pseudonimom i ubrzo pobjegao iz zemlje.

Godine 1991., novinar ABC-jeve emisije Four Corners, Chris Masters, pronašao je Virkeza u Srbiji. Otkrio je da mu je pravo ime Vitomir Misimović - bosanski Srbin i lojalist Jugoslavije.

Misimović je priznao da je bombaški plan mogao biti izmišljen te da se infiltrirao u hrvatsku zajednicu.

Deklasificirani dokumenti ASIO-a kasnije su potvrdili da je djelovao kao doušnik jugoslavenskog konzulata i imao veze s UDBA-om.

(...)

Rogerson je bio glavni istražitelj, a kasnije je osuđen za ubojstvo u nepovezanom slučaju.
Kasnije je priznao da je podmetanje dokaza osumnjičenicima bila uobičajena policijska praksa u to vrijeme.

McDonald i pravni stručnjaci kažu da Rogersonova priznanja bacaju ozbiljnu sumnju na integritet izvorne istrage.

Očekuju se nalazi istrage krajem 2025. ili 2026. godine.

Whitlamova izdaja hrvatskih Australaca

QuotePedeset godina kasnije, smjena Gougha Whitlama ostaje presudan trenutak u australskoj političkoj povijesti. Za mnoge simbolizira ustavne previranja. Ali za tisuće Australaca hrvatskog podrijetla označila je nešto dublje: slobodu od vlade koja ih je ocrnjivala, špijunirala i izdala dok se klanjala stranom komunističkom režimu.

(...)

Truman

https://www.danas.rs/vesti/politika/diplomatija-kakve-bi-koristi-srbija-imala-od-sirenja-diplomatske-mreze-na-afriku-aziju-i-juznu-ameriku/

Lep opis kraha srpske spoljne politike. Znam da upodsaharskoj Africi povećavamo broj predstavništva, a nije da tamo ima mnogo Srba.

Truman

https://www.blic.rs/vesti/hronika/oglasilo-se-vise-javno-tuzilastvo-o-hapsenju-advokata-cedomira-stojkovica/dn9z92t

Uhapšen advokat Čedomir Stojković. Sad su se setili njegovih izjava iz 2022. Izgleda da režimu sve više gori pod nogama.

Meho Krljic

Truman

https://n1info.rs/biznis/tezak-rad-nije-uvek-i-pametan-o-produktivnosti-rada-u-srbiji/

Instruktivan članak. Produktivnost je daleko veća u EU nego u Srbiji. Zanimljivo da zaostajemo čak i u IT sektoru.

Truba

meni je simptomatično kako je komunistička propaganda preživjela u srbiji i dan danas živi
zato je moguće da iz srbije dolazi tolio gluposti i laži
na pamet mi pada onaj stručanjak koji je pričao kako je venecuela sigurna štiti ih kina i rusija taj neki wagner  xrofl  komedija ... da ne spominjemo onog lazanskog pokoj mu duši i ostale teoretičare zavjere protiv srpstva
ne znam seru li sad išta protiv leona XIV kao što stu protiv ivana pavla i ostalih prije njega

zašto se javljam na ovu temu

čitam grad sunca od kampanele i odem na wikipediju

engleska vikipedija odmah u prvoj rečenici navodi lik je svećenik i dominikanac

Čerilična srpsko komunistička to dole navodi tek dalje sto 75% ljudi neće ni pročitati
tako su krili da su mnogi ljudi koji ne govore srpski zapravo katolici i svećenici...
a oni koji govore hrvatski su srbi jelte bez obzira što su katolici

u velikoj ste gabuli toksničnost vam je izuzetno jaka

Truman

Stručnjak je Dejan Lučić.  xrofl

Onaj stari Sendmen

Evo, nek drugovi Truba i Zosko procitaju malo, iz istorijskih izvorišta, ko laže od samog početka, posto vole na tu temu beskrajno baljezgati:

https://www.novosti.rs/c/vesti/politika/1183897/prevrtljivost-lazi-hrvatskih-prvaka-medju-vidjenim-hrvatima-koje-ilija-garasanin-nije-imao-puno-poverenja-bio-ljudevit-gaj

QuoteМеђу виђеним Хрватима, у које Гарашанин није имао пуно поверења, налазили су се не само Људевит Гај, него и један Штросмајер и бан Јелачић. За Људевита Гаја, за кога је доказано да је примао новац и од Беча и од Београда (од самог Гарашанина, у два маха), Гарашанин ће рећи - да "лаже много" (у писму војводи Книћанину од 4. новембра 1852). О бану Јелачићу, како каже Драгољуб М. Павловић ("Србија и српски покрет у јужној Угарској 1848. и 1849") Гарашанин је "оштро судио". У писму војводи Книћанину (од 21. маја 1849) Гарашанин је о Јелачићу рекао и ово: "... Он мисли кад уме лепа слова говорити и некаква писма написати да је све испунио што је дужан, но данас се људи смеју шареним стварима и оћеду дела. За Бога! Та што се људи не окану лагати? Та боље нека кажу шта мисле и шта оћеду него што шепртљају кад ји свет сав познаје гди лажу..." У писму Стојану Симићу, од 27. августа 1848, Гарашанин се неће устручавати да бана Јелачића чак и директно назове лажовом: "Он просто лаже и сасвим у духу дворском ради. Многи сумњају овако о њему, но ја не само што сумњам, но чисто видим све његове... лагарије".

УПРКОС СВЕМУ, кад је избила револуција, 1848. године, Гарашанин се није двоумио да покуша, да, и са Гајем и са Јелачићем, нађе заједнички језик, у циљу заједничке акције Срба и Хрвата према Бечу и Будимпешти. Он је у Загреб упутио Матију Бана ради преговора са њима. На основу разговора Бана са Гајем и Јелачићем, хрватски историчар Фердо Шишић је закључио "да је управо политика српског министра Илије Гарашанина била онај крупни фактор, који је 1848. сложио Хрвате и Србе у заједнички фронт против Маџара и који је војвођанске Србе одвео с пута компромиса с Маџарима, а којим су они већ кренули средином марта. Иако је бан Јелачић, као царски генерал, у овом рату (1848-1849) био веран војник Хабзбуршке династије и огорчени противник Маџара, у којима је гледао разараче Аустријског царства, ипак ваља признати да је Јелачић тек под снажним утицајем поруке Илије Гарашанина стекао ону потребну смелост да у опонирању против маџарских аспирација пође до крајњих граница".

Осим тога, Фердо Шишић је сматрао да је и Јелачићев проглас "народу хрватскоме и српскоме у Троједној краљевини" од 26. априла 1848. године у којем се заложио за братство без разлике на вероисповест, настао под утицајем политичких ставова Илије Гарашанина.

Uuupsi, ćirilica!!  :(  :cry:  :cry:  :cry:

džin tonik

a sta se ima jos citati? kad jednom dokucis tko je tko, sta je sta, koji modus je koji modus, koji su ciji obrasci, ne moras vise nista citati, posebno nista sa srpskih domena. znaci otprilike najkasnije u dobi od 5 godina moze se dokuciti stvari. sve je to isto stoljecima kroz prostor i vrijeme sa bizantizmom, srboturcima, podvalama, drndanjem. oblik parazitizma.
ja imam samo jednu referencu: sebe.

pisanije = pizdarije obicne za djecu, budalastine.

Onaj stari Sendmen

Quote from: džin tonik on 06-01-2026, 18:21:53ja imam samo jednu referencu: sebe.

pisanije = pizdarije obicne za djecu, budalastine.

Polaziš od sebe i koliko voliš da lažeš?

Ahhh, konačno poštena, samokritična i temeljno odrađena analiza!! Prihvaćeno!!!  :|

džin tonik

a taj zakljucak si procitao gdje? ili zelis reci da si se usudio misliti, iako prilicno krzljavo.