• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Glasanje za Đavolju varoš

Started by Mixitron M. Storm, 24-12-2007, 00:35:10

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Mixitron M. Storm

c/p EUC forum

ĐAVOLjA varoš je dospela na listu kandidata za sedam svetskih čuda prirode!

KAKO GLASATI
NA sajtu http://www.new7wonders.com treba kliknuti na zemljinu kuglu - pojaviće se mapa sveta. Na mapi treba kliknuti na Evropu i pojaviće se spisak od 31 kandidata, a Srbija je na devetom mestu.
Kada se klikne na Đavolja varoš, rock formation, Srbija, ispod kratkog opisa crvenim slovima piše ,,vote for djavolja varos". Pošto mora da se glasa za još šest mesta na svim kontinentima, važno je nikako ne glasati za kandidata koji ima sufiks ,,rock formation" poput Kapadokije. Nama nisu konkurencija vulkani, koralni grebeni, kanjoni i jezera, pa glasajte za njih da ne biste ugrozili Đavolju varoš.

mac

* Lake Titicaca, Lake
   * Franz Josef Glacier, Glacier
   * Great Barrier Reef, Coral Reef
   * Davolja Varos, Rock Formation
   * Hong Nha - Ke Bang, National Park
   * Everglades, National Park
   * Victoria Falls, Waterfall

Mixitron M. Storm

Bio sam pogan i nisam glasao za bilo šta iz Severne Amerike :)

PS kao što ste već uočili, sve što stoji između vas i višestrukih glasova je nekoliko mail adresa  :evil:

Kastor

:lol:

ĐAVOLJA VAROŠ neverovatnom brzinom ,,grabi" ka postavljenom cilju, da postane svetska prirodna atrakcija. Na putu do ,,sedam svetskih čuda", ovaj spomenik prirode nedaleko od Kuršumlije, u nedelju se našao na zavidnom trećem mestu od svih dvestotine svetskih predloga, i na ubedljivo prvom, od predloga iz Evrope.
Zato u Turističkoj organizaciji Kuršumlije i preduzeću ,,Planinka" kome je ovaj prirodni fenomen poveren na staranje, podsećaju da je, ne samo postignuti plasman, zvaničan ulazak u uži izbor predloga za jedno od sedam svetskih čuda, već i sama kandidatura Đavolje varoši, jedinog predloga iz Srbije i bivših republika SFRJ - veliki uspeh!

(V. Novosti)
"if you're out there murdering people, on some level, you must want to be Christian."

Mixitron M. Storm

Quote from: "Kastor"jedinog predloga iz Srbije i bivših republika SFRJ -
(V. Novosti)

Taj papan nit' je otišao na net da vidi o čemu se radi nit' je očekivao da će neko otići pa je pustio lupet-mašini na volju...

http://www.new7wonders.com/nature/en/nominees/europe/c/SkocjanCavesCave/

mac

Hm, sad mi je žao što nisam malo pažljivije gledao predloge iz Evrope. Mislio sam da treba po jedan glas za svaki kontinent, pa Evropu nisam ni gledao, a kad sam došao do Okeanije vidim, imam jedno mesto za glasanje viška. I tako Okeanija dobije dva glasa :)

Mixitron M. Storm

Quote from: "Mixitron M. Storm"sve što stoji između vas i višestrukih glasova je nekoliko mail adresa  :evil:

Dry-Na-Nord

Ja razmišljam da li da glasam. :?:  

Ako Đavolja varoš uleti u sedam, nećemo sedam dana moći da uključimo TV ili otvorimo novine ili uđemo u prevoz ili u poštu zbog iracionalne euforije koja će poteći sa svih strana u smislu kako je Srbija puna neotkrivenih svetskih čuda i prirodnog blaga...

Jedino mogu da žalim potencijalna svetska čuda u zemljama sa slabom Internet infrastrukturom kao što su Mali, Senegal ili Kambodža.

Kastor

Te zemlje stvarno postoje?
"if you're out there murdering people, on some level, you must want to be Christian."

marduk

Quote from: "Dry-Na-Nord"
Ako Đavolja varoš uleti u sedam, nećemo sedam dana moći da uključimo TV ili otvorimo novine ili uđemo u prevoz ili u poštu zbog iracionalne euforije koja će poteći sa svih strana u smislu kako je Srbija puna neotkrivenih svetskih čuda i prirodnog blaga...

Potpuno si u pravu.
Mada, negde na svetu (da nije Borneo?) postoje slične formacije nalik našoj varoši, ako ne i na mnogo većoj površini i sa višim šiljcima. Ili je to ipak negde u SAD, ne mogu sad da se setim.
Ja bih glasao za Škocjan cave, iako tamo nikad nisam bio, ali ono što sam video na internetu i slušao od kolega speleologa je fascinantno.

Mixitron M. Storm

Pa glasaj :) Ima mesta za oba.

Alexdelarge

Đavolja varoš, Amazon ili Himalaji
Ni zemljotresi, ni kiše nisu skidali kamene kape s glava ,,mladenaca, svatova, barjaktara, deverova, kumova, starog svata" koji su ostali zaustavljeni u večnosti

Ako je Đavolja varoš kod Kuršumlije zaista izum Nečastivog, onda je on ovom krajičku Srbije, nadomak albanske granice (osam kilometara vazdušnom linijom), učinio dobro delo.

Po njemu je narod nadenuo ime prirodnoj pojavi, zemljanim oblicima, kulama, na čijem je vrhu kapa od kamena. Takvih kula ima 202. Ovaj prirodni fenomen bio je donedavno gotovo nepoznat. Iznenada, Đavolja varoš postala je kandidat za jedno od sedam svetskih čuda u internet anketi švajcarske agencije ,,Veber" koja je organizovala izbor najzanimljivijih prirodnih fenomena.

Posle letošnjeg napisa u novinama počela je kampanja za takmičenje Đavolje varoši u konkurenciji najneobičnijih prirodnih fenomena. Ko želi da glasa adresa je: www.djavoljavaros.com. Prethodnih dana ovaj lokalitet zauzimao je prvo mesto, kao jedini kandidat iz Srbije, dok su mu sliv reke Amazon i himalajski vrhovi Monteverest i K-2, kao i Nijagarini vodopadi ili vulkan Popokatepetl bili za petama. Svakog dana redosled se menja, a važno je da srpski lokalitet uđe među prvih 21. Ministarstvo za dijasporu i Turistička organizacija Srbije podržali su kandidaturu Turističke organizacije Kuršumlija. Ko se ne bi založio za ovu retkost nad retkostima.

Radovan Tanasković, predsednik Turističke organizacije Kuršumlija, jedan je od najzaslužnijih što su se i novine i televizija zainteresovali za ovo svetsko čudo. Javljaju se ljudi sa svih strana sveta da pitaju za Đavolju varoš. On nas podseća da, osim njega, zaslužnih ima još. Lokalitet je prvi naučno otkrio prof. dr Tomislav Rakićević, još 1955, kada je objasnio kako su nastale figure od zemlje pod dejstvom erozije. Tu je i poznati turizmolog i klimatolog prof. dr Milivoje Maćejka koji je zajedno s Radovanom Tanaskovićem obilazio predeo, ustanovljavao i beležio posebnosti. Važna je i uloga njegovog asistenta Bože Vasiljevića. Tu su i Božidar Petrović, bivši predsednik opštine, Đorđe Eraković, bivši direktor ,,Planinke", i Radovan Raičević, sadašnji direktor ovog uspešno privatizovanog preduzeća za prirodna lečilišta (Prolom Banja), turizam i proizvodnju vode.

Na putu iz Kuršumlije prema Prištini, posle Rudara, na obroncima Radan planine, devet kilometara lošim putem levo, uzbrdo, stiže se do zaleđene zaravni odakle se putem može ići pešice, uzbrdo 1.150 metara i još 350 stepenika do najvišeg vidikovca, pored koga su i reflektori. ,,Čoveka obuzmu žmarci kada pogleda u provaliju ispod sebe. Tako sam se i ja osećao kada sam ovde došao prvi put. I kada dođem ponovo, doživljaj je uvek isti", kaže Dragan Simić, pripravnik u Turističkoj organizaciji Kuršumlija, istoričar umetnosti. Pre blagog uspona izgrađene su brvnare, drvene kućice u kojima mogu boraviti izletnici; ima mesta za pun autobus. Tu se može prezalogajiti i odmoriti pre polaska.

Figure prkose zakonima gravitacije i statici: jedna je nakrivljena kao da će pasti svakog trena, a neće... Ni zemljotresi, ni kiše nisu skidali kamene kape s glava ,,mladenaca, svatova, barjaktara, deverova, kumova, starog svata" koji su ostali u mestu i uzemljeni, okamenjeni, zaustavljeni u večnosti. Kule su smeštene između dve jaruge podeljene uskom vododelnicom čiji se izvorišni delovi spajaju u jedinstvenu erozivnu čelenku, veoma razorenu erozijom. Figure se obrazuju, rastu, smanjuju, veoma sporo nestaju i nastaju. Deluje nestvarno da zemljana figura, u osnovi široka tri metra, a visoka 10 i više metara, sa vrhom debelim jedva 20-30 santimetara, takva opstaje vekovima pod teretom kamenog bloka teškog sto i više kilograma. Iza Đavolje jaruge, s druge strane je Paklena jaruga u kojoj se nalaze slični likovi. Nauka to pripisuje eroziji, narod đavoljoj raboti. Ko zna kada, ne znajući, brat je oženio sestru po nalogu đavola. Da bi ih spasla, koliko-toliko, dobra vila ih je zaustavila u pokretu. Jedna glava kao da se ukočila pre samog pada, visi o končiću. Neshvatljivo je kako se kamene glave drže na zemljanim telima koje se mogu ogrebati i pročačkati tako da na prstima ostane prah. Malo su veći od ljudskih likova. Ispod teče crvena reka: krv koja liči na oksidisano gvožđe. Inače, vode su ovde neumereno kisele. Na jednom vrelu voda ima boju zarđalog lončeta. Severno je Prolomska reka ,,mekša", s manje minerala, a južno je prebogata mineralima. Ako u običnoj vodi ima 375 miligrama minerala u litru, ovde ima 15.000. Ovde je uvek bilo i rude. Još su Sasi vadili zlato. Iz vrela izlaze i gasovi, vri kao u zarđalom lončetu.

Rade Miletić (rođen 1965, u selu koje se zove Dobri Do, magistar šumarstva; lov i ekologija) ima svoje objašnjenje čuda zvanog Đavolja varoš: ,,To su čungari ili obluci gde je kamen, matični supstrat iznad rastresite podloge. Jedino ravna Đavoljoj varoši po tome u svetu je Dolina bogova, Kolorado, SAD. Dobro je to što 'Planinka' gazduje ovom prirodnom retkošću, što nam daje šansu da se nadamo.

Sada je važno da se Đavolja varoš plasira među prvih 21 na svetskoj rang-listi. Pre toga će biti izgrađeno tih devet kilometara lokalnog puta. Smeštaja ima u Prolom Banji, a i mnoge vikendice i kuće starosedelaca biće na usluzi turistima. Stari bračni par iz sela Zebice Desimirka (1928) i Stojan Ivanović (1928) stanuje najbliže Đavoljoj varoši. Iznenađeni su zbog iznenadnog interesovanja ljudi za njihov kraj, a odavno znaju da Đavolja varoš nosi nešto u sebi. Nisu očekivali razvoj turizma, gradnju puta pored njihove kuće (gde piše: sir, kajmak, med na prodaju). Desimirka Ivanović govori: ,,Moj otac je imao vodenicu kod potoka, pošao oko podneva, kada začu neku muziku. Uplašio se, vratio se do brata, ali kada se se vratili, te muzike nije bilo...." Zna i za drugu priču: ,,Kada su Radojčići čuvali stoku oko Đavolje varoši, jedno dete se popelo na kulu da skine kamenu kapu, ali nije moglo da siđe. Noge mu se oduzele. Tek kada su ga skinuli odatle i vrati kući, kažu da je prohodao. Ima nešto tamo".

Domaćin Radovan Tanasković objašnjava turističku vrednost Đavolje varoši: ,,Ima najveći broj ovakvih figura na svetu; najpostojanija je; izobilje kisele vode. Na proleće očekujemo prvi turistički udar. Naročito ako uđemo među prvih 21 na svetu".

Milorad Ćirilović
moj se postupak čitanja sastoji u visokoobdarenom prelistavanju.

srpski film je remek-delo koje treba da dobije sve prve nagrade.

Dry-Na-Nord

Quote from: "Alexdelarge"
Ako je Đavolja varoš kod Kuršumlije zaista izum Nečastivog, onda je on ovom krajičku Srbije, nadomak albanske granice (osam kilometara vazdušnom linijom), učinio dobro delo.

Eh, Skupština Srbije je već donela rezoluciju po kojoj Đavolja varoš nije nadomak albanske granice (osam kilometara vazdušnom linijom)...  :lol:

Ghoul

ne znam dal je neko išo skoro u đ. varoš, al to je toliko usrano u odnosu na ono što sam video i doživeo tamo pre samo 2 godine, da je to sramno!

otišao sam ponovo tamo pre 2 nedelje, i to je sada propas.
turističko sranje za debile, mamipara, al jadna i jeftina, srpska.
što je najgore, poružnili su mesto, napravili nekakve stepenice i ograde sve do samih onih đavola, sad možete da se popnete maltene MEĐU njih - ali uništen je ugođaj netaknute divlje i uvrnute prirode: sad su ga pripitomili, pretvorili u banalni park, očekujem da će za koju godinu kad ih kupe stranci da ugrade pokretne stepenice do đavola, da i poslednja baba može da priđe i svojom rukom pipne đavola, a potom da se pokaje u 'crkvi'-brvnari napravljenoj na temeljima stare (u kojoj sam spavao svojevremeno).

ugođaj je uništen, mesto je uništeno, rulje kolko oćeš, ne mo'š dobiti minut tišine i mira da promeditiraš na tom mestu, stalno dolaze grupe dečurlije ili sindikalaca, sve je potpuno banalizovano, ali barem možeš da jedeš mesište u šumarku ispod toga, tj u kafanici napravljenoj da muze turiste.

okačiću narednih dana još slika i napisati koješta ako koga zanima.
veseli me što sam Đ.V. video onako kako treba, i zato mi ovo sad krivo najviše zbog onih koji nisu to učinili pre nego što su neki gejaci zasrali i ovo mesto svojim 'kako mali đokica zamišlja turizam' sranjima.

https://ljudska_splacina.com/

Ghoul

https://ljudska_splacina.com/